Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-09-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/09/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ευθύνες για το μακελειό
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Βιομηχανική παραγωγή - Ανοδος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η αναζήτηση ευθυνών για το μακελειό στην Αχαρνών, τα μέτρα για τον πληθωρισμό, η οικονομική πολιτική και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ο εξευτελισμός τους έγινε τέλειος. Σημίτης: παραιτήσου. Ρωμαίος: παραιτούμαι. Σημίτης: καλά ασ'το.. θα το ξεχάσουν. Τελικά "καθάρισαν" με έναν αρχηγό.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ μιλά στον "Α": Τα λάθη που κάναμε. Η κυβέρνηση ρίχνει το "μπαλάκι" στον εισαγγελέα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Το αποκορύφωμα του εξευτελισμού: η περόνη ήταν δική τους. Σε μια κλωστή η ζωή της 25χρονης.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Κυβέρνηση: εμείς δεν φταίμε σε τίποτα. Ο Σημίτης και ο Ρωμαίος ήταν ενήμεροι για την τραγελαφική έφοδο της αστυνομίας. Δ. Ρέππας: ήταν μια καθαρά αστυνομική επιχείρηση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πλήρωσαν τα... συνήθη θύματα. Δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Αποκεφαλισμός της ηγεσίας της ΕΛΑΣ-Συγχωροχάρτι στον Ρωμαίο.

    Η ΑΥΓΗ: Παιχνίδι ευθυνών για το φιάσκο της ΕΛΑΣ. Η κυβέρνηση φορτώνει όλες τις ευθύνες στην Αστυνομία και αποποιείται τις δικές της.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δεν υπάρχουν ΜΠΑΤΣΟΙ στην Αστυνομία. Ψοφίμια δημοσίους υπαλλήλους τους έκανε η πολιτεία.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πολιτικό θέατρο πάνω στην οδύνη των άτυχων οικογενειών. Μεταθέτουν όλες τις ευθύνες σ'αυτούς που τοποθέτησαν στην ηγεσία της ΕΛΑΣ.

    ΕΘΝΟΣ: FBI και Καραμπινιέρι "αδειάζουν" την ΕΛΑΣ: πως έπρεπε να δράσετε.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Προς πολιτικούς, δημοσιογράφους και πάντα "αρμόδιο": Σας βρώμισε τώρα η ΕΛΑΣ που σείς φτιάξατε.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θαυμάστε πρωθυπουργό. Χειροκροτεί τη διάλυση του κράτους απο τους υπουργούς του. Πρόκληση για την κοινωνία η συμπεριφορά Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διώξεις κατά αστυνομικών. Δυναμική επέμβαση του εισαγγελέα Κολιοκώστα για το μακελειό. Η κυβέρνηση αρνείται τις ευθύνες της.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οργή για το αιματηρό φιάσκο-μόνο τα πηλήκια πλήρωσαν. Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ παραιτήθηκε και ομολογεί στην "Ε": "τα 3 λάθη μου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πώς ζήσαμε 4 ώρες με τον Σορίν Ματέι. Ο Απ. Μακρινός, μνηστήρας της άτυχης κοπέλας, περιγράφει στην "Ε" τη φρίκη λεπτό προς λεπτό.

    ΕΣΤΙΑ: Πότε υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Αρμόδιοι υπουργοί με "πλήρη γνώση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η πυραμίδα των ανικάνων. Γενική σήψη αποκαλύπτει η προχθεσινή τραγωδία. Κατακραυγή για την αιματοχυσία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στην... εντατική η Ελληνική Αστυνομία. Στο στόχαστρο και ο εισαγγελέας που παρίστατο στην απόπειρα σύλληψης.

    ΤΑ ΝΕΑ:4 μάρτυρες φωτίζουν τις γκάφες της ΕΛΑΣ. "Εχει λουφάξει στη γωνία. Να του ρίξω;"

    ΝΙΚΗ: Χειροβομβίδα στην ΕΛΑΣ. "Αποκεφαλίστηκε" η ηγεσία της. Δεν έγινε τελικώς δεκτή η παραίτηση του Γ. Ρωμαίου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ερασιτέχνες η πολιτική και αστυνομική ηγεσία. Τεράστιες οι ευθύνες για το μακελειό στην Αχαρνών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φυλακή για χρέη πολιτών στο Δημόσιο.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στο έλεος φονιάδων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Στη Νάουσα έγινε το μακελειό.3 νεκροί. Μάχη για 20 λεπτά. Φόβοι για αντίποινα. Η Ελλάδα έβλεπε Ρουμάνο...

    [2] Ευθύνες για το μακελειό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "η επόμενη μέρα του μακελειού της οδού Νιόβης βρίσκει ακόμη πιο οργισμένη την κοινή γνώμη, καθώς μια μια φωτίζονται οι σκοτεινές πλευρές για το ανεύθυνο "γιουρούσι" της ΕΛΑΣ. Κι ενώ το κορυφαίο θύμα της τραγωδίας χαροπαλεύει, ως πολιτικά θύματα του φιάσκου εμφανίστηκαν ο αττικάρχης και ο διοικητης της Ασφάλειας (που ετέθησαν σε διαθεσιμότητα) και ο αρχηγός της Αστυνομίας Αθ. Βασιλόπουλος που παραιτήθηκε και ομολόγησε δραματικά: ναί έκανα λάθη-ανάμεσα σ'αυτά και το πιο αποφασιστικό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "ποινική δίωξη κατά των αξιωματικών της ΕΛΑΣ που κατέστρωσαν την αποτυχημένη επιχείρηση για τη σύλληψη του Ρουμάνου ασκήθηκε χθές βράδυ απο την εισαγγελία Πρωτοδικών. Η κυβέρνηση όμως σ'ενα ρεσιτάλ θράσους αρνείται τις ευθύνες της και ο πρωθυπουργός δεν κάνει δεκτή την υποκριτική παραίτηση του υπουργού Δημ. Τάξης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "και όμως ο κ. Ρωμαίος στο μακελειό της οδού Νιόβης και την επιχείρηση φιάσκο της ΕΛΑΣ δεν είδε πολιτικές ευθύνες. Λες και δεν είναι υπουργός Δημοσίας Τάξεως και δεν είναι δικές του οι επιλογές για τους επιτελείς της Αστυνομίας. Προφανώς τόσο ο κ. Ρωμαίος όσο και ο πρωθυπουργός, ο οπίος δεν έκανε δεκτή τηνπαραίτηση του πρώτου, ζούν σε άλλη χώρα ή δεν έχουν αίσθηση της πραγματικότητας".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "πίσω απο τις αναμφισβήτητες ευθύνες της αστυνομίας προσπαθεί να κρυφτεί η κυβέρνηση, αρνούμενη να αναλάβει το μερίδιο ευθυνών που της αναλογεί. Ο πρωθυπουργός δεν έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης και του γενικού γραμματέα του υπουργείου, υποστηρίζοντας οτι σοβαρά ζητήματα "δεν λύνονται με εξιλαστήρια θύματα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "δεν υπάρχουν πλέον ΜΠΑΤΣΟΙ στην Αστυνομία. Αυτό απέδειξε το μακελειό της Αχαρνών αλλά και η καθημερινή ανεπάρκεια που επιδεικνύουν τα όργανα της τάξεως, στη μάχη που δίνουν για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και προκαλεί αισθήματα ανασφάλειας στο μέσο πολίτη της χώρας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει οτι "αθώος του προχθεσινού αίματος στην οδό Νιόβης δηλώνει ο πρωθυπουργός και κρατάει στην κυβέρνηση τον ΥΔΤ Γ. Ρωμαίο. Σήμερα διορίζει το νέο αρχηγό της ΕΛΑΣ στη θέση του Αθ. Βασιλόπουλου, που δεν κατάλαβε όπως και κανείς άλλος αξιωματικός οτι η πλαστική περόνη χειροβομβίδας, την οποία είχαν βρεί στο φωταγωγό ήταν της Αστυνομίας".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "όταν βαρύτατα λάθη γίνονται και τραγικές συνέπειες-εξ αυτού του λόγου- ακολουθούν... τότε ασφαλώς ευθύνες όχι μόνον υπάρχουν... αλλάκαι ο καταλογισμός τους δεν νοείται να υπακούει σε επιμερισμό σκοπιμοτήτων.. και τα ερωτηματικά που τίθενται απο τη συγκλονισμένη κοινή γνώμη για το προχθεσινό μακελειό στην Αχαρνών χρήζουν σαφών απαντήσεων".

    [3] Οικονομική πολιτική

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "ο πληθωρισμός και οι ανησυχητικές τάσεις αναθέρμανσής του τον Σεπτέμβριο ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Η τάση αυτή έχει θορυβήσει την κυβέρνηση, γεγονός που καταδεικνύει η εσπευσμένη απόφασή της για μείωση της έμμεσης φορολογίας στη βενζίνη, η τιμή της οποίας μειώθηκε κατά 10,5 δραχμές ανα λίτρο".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "σε αλυσιδωτές μειώσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης είναι έτοιμη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που η πορεία του πληθωρισμού δεν συμβαδίζει με στόχο για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Μάλιστα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρύς, άφησε χθές ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω μείωση του φόρου στη βενζίνη, αλλά απέκλεισε τη μείωση στο πετρέλαιο κίνησης".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "την δέσμευσίν της, μέσω του υφυπουργού Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκη, οτι "θα προχωρήση αταλάντευτα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων" διεμήνυσε χθές η κυβέρνησις προς το επενδυτικόν κοινόν. Κύκλοι της αγοράς ετόνιζον οτι η κίνησις του υφυπουργού εντάσσεται είς τα πλαίσια της προσπαθείας του οικονομικού επιτελείου να ανακτήση το προβάδισμα είς τας εγχωρίους οικονομικάς εξελίξεις, όσον αφορά είς την εφαρμογήν του εξαγγελθέντος, απο του παρελθόντος Μαϊου, προγράμματος ιδιωτικοποιήσεως".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέα μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στη βενζίνη, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό 4,5% στο τέλος του έτους και 2,3 έως 2,5% στο τέλος του 1999".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ τονίζει οτι "ορατός είναι οκίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο. Πληροφορίες απο το υπουργείο Εθνικής ΟΙκονομίας αναφέρουν οτι ο Γιάννος Παπαντωνίου φοβάται άνοδο του τιμαρίθμου στο 5,1% απο 5% που είχε κλείσει τον Αύγουστο. Αιτία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελεί η είσοδος στον δείκτη τιμών καταναλωτή εποχιακών προϊόντων, όπως είναι τα σχολικά είδη, το τέλος των εκπτώσεων, αλλά και οι ανοδικές τάσεις που παρουσιάζουν τα καύσιμα, τα υψηλά επιτόκια κα".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "ναί " στις μειώσεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα ΙΧ αυτοκινήτου, "ναί" σε νέα μείωση του φόρου στη βενζίνη, αλλά "όχι" στη μείωση του ΕΦΚ στα ποτά, λέει το υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά στο σχέδιο για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει οτι "ριζικές αλλαγές στο ισχύον φορολογικό σύστημα καθιερώνει απο το 1999 το υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας μέσω αυστηρότερων φορολογικών ελέγχων αύξηση των κρατικών εσόδων. Οι αλλαγές συνίστανται στη θέσπιση 28 νέων κριτηρίων φορολογικού ελέγχου φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που θα προκαλέσουν ουσιαστικά μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους ελεγχόμενους".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "ο "αμερικανικός ρεαλισμός" όπως εκφράστηκε στις επαφές του Ρ. Χόλμπρουκ στο περιθώριο των εργασιών της ΓΣ για του ΟΗΕ με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλ. Κληρίδη, τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Θ. Πάγκαλο και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ι. Τζέμ, φαίνεται πως επικεντρώνεται στην αναζήτηση-κατ'αρχήν- ενός "εύσχημου" τρόπου άρνησης σε ένα ανεξάρτητο κράτος- μέλος του ΟΗΕ, στην Κύπρο να φροντίσει, όπως έχει δικαίωμα, την άμυνά του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "επιμένει η Αγκυρα δια του υπουργού των Εξωτερικών της Ισμ. Τζέμ στον εκβιασμό της "συνομποσπονδίας" και βέβαια δενθέλει να ακούει ούτε κουβέντα για την πρόταση Πάγακλου περί εγγυημένου απο το ΝΑΤΟ μορατόριουμ πτήσεων πάνω απο τη Μεγαλόνησο. Ολα αυτά ενώ στη Ν. Υόρκη οι αντιπροσωπείες Ελλάδος, Τουρκίας, Κύπρου και κατοχικών "αρχών" βρίσκονται σε οργασμό επαφών με αξιωματούχους τρίτων χωρών".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι "σε απίστευτα όρια εμπαιγμού της κυβέρνησης Σημίτη έχουν φθάσει πλέον οι Αμερικανοί, οι οποίοι αρνούμενοι να ασκήσουν την παραμικρή πίεση προς την Αγκυρα για να εγκαταλείψει την επικίνδυνη τακτική της στο Κυπριακό, δηλώνουν σαν... Πόντιοι Πιλάτοι τώρα πως οι προτάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου είναι "μη ρεαλιστικές" και οτι το μόνο που μπορούν να πράξουν οι ίδιοι είναι... να αρχίχουν να καταγράφουν τους εξοπλισμούς της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο για να διαπιστώσουν... αν όντως η Αγκυρα μεταφέρει όπλα αμερικανικής προέλευσης εκεί".

    "Σε μια νέα πρόκληση η Αγκυρα, θέτει και πάλι θέμα Ιμίων και με διπλωματικά διαβήαμτα, εμπλέκοντας και τις ΗΠΑ, απαίτησε απο την χώρα μας να ματαιώσει ναυτικά γυμνάσια στην περιοχή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΕΘΝΟΥΣ, την Τετάρτη το βράδυ (την ώρα που όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε τα κατορθώματα της Αστυνομίας) εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο Ελληνας επιτετραμμένος, στον οποίο επεδόθη εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "αποστρατικοποίηση απο την.. πίσω πόρτα ενδέχεται να προωθήσει η Ουάσιγκτον με βάση τη συζήτηση που είχαν Πάγκαλος -Γκρόσμαν χθές το πρωί στη Νέα Υόρκη. Ταυτόχρονα, άνθρακας αποδεικνύεται ο... θησαυρός μετά τις συναντήσεις των Χόλμπρουκ και Μίλερ με τον Ισμαήλ Τζέμ και τον Γλαύκο Κληρίδη. Αν και οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έκαναν δηλώσεις, οι προσπάθειές τους να βρεθεί φόρμουλα επανέναρξης των απευθείας συνομιλιών, όπως προκύπτει, σκόνταψε στην τουρκική αδιαλλαξία".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "ένας διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη, καθώς οι προσπάθειες των Κόφι Αναν και Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ συνεχίζονται σε αμείωτους ρυθμούς με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην Κυπριακή δημοκρατία και στην αδιάλλακτη τουρκική πλευρά. Μέχρι στιγμής όμως τα αποτελέσματα των συζητήσεων έοχυν αποδώσει ελάχιστα".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η μεγάλη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, η μελέτη νέων μέτρων για την μείωση του πληθωρισμού, οι εκτιμήσεις για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, οι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τα χρέη προς το Δημόσιο και η αύξηση κατά 2,23% των τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Θεαματική άνοδος 8,4% - Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πιο δύσκολος ο στόχος - Η κυβέρνηση προωθεί νέα μέτρα για την τιθάσευση του πληθωρισμού".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Θα εισπράξουν 10, θα δαπανήσουν 11 - "Κλείδωσε" χθες ο κρατικός προϋπολογισμός για το 1999".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Εκπτώσεις στην εξόφληση φορολογικών υποχρέσεων - Ευνοϊκότερες οι ρυθμίσεις για τα χρέη προς το Δημόσιο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ωριμάζουν πλεόν οι καρποί των επενδύσεων στη βιομηχανία - Εως 6% η αύξηση του προϊόντος της μεταποίησης κατά τον ΣΕΒ".

    [6] Βιομηχανική παραγωγή - Ανοδος

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Εντυπωσιακή άνοδο κατά 8,4% παρουσίασε τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση της κυβέρνησης για πραγματική άνοδος του ΑΕΠ στη διάρκεια του 1998 κατά 3,5%. Η άνοδος αποδίδεται στην αύξηση, λόγω της υποτίμησης της δραχμής και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Friday, 25 September 1998 - 8:03:19 UTC