Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-08-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/08/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διεθνή οικονομική κρίση
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Κρίση στη Ρωσία - Επιπτώσεις σε Ευρώπη - Ελλάδα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η νέα διεθνής χρηματιστηριακή κρίση, η πορεία του Κυπριακού, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο θάνατος της φίλης του Δ. Κουτσόγιωργα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Θρίλερ με ήρωα τον γιο του Κουτσόγιωργα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Θρίλερ θανάτου στο σπίτι Κουτσόγιωργα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τα μυστικά της τραγωδίας Κουτσόγιωργα.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Θρίλερ στο σπίτι του Δ. Κουτσόγιωργα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σκοτεινό ερωτικό θρίλερ.

    Η ΑΥΓΗ: Διεθνής αναταραχή απο το ρούβλι. Η κρίση αγγίζει τη δραχμή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ολέθρια σχέση. Η κατάρα της οικογένειας Κουτσόγιωργα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ερωτική τραγωδία στο σπίτι του Κουτσόγιωργα.

    ΕΘΝΟΣ: Και 3ο δράμα στο σπίτι των Κουτσόγιωργα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ζητείται φρενίατρος για τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βόμβα σε δραχμή και τράπεζες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θρίλερ με 10 ερωτηματικά ο θάνατος της Ε. Καραβασίλη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η βότκα ζαλίζει τη δραχμή.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εκρηκτικό κοκτέϊλ στην παγκόσμια οικονομία.

    ΕΣΤΙΑ: Παραμερίζεται ο κ. Παπαντωνίου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε ρωσική καταιγίδα η δραχμή.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αναθερμαίνονται" οι τουρκικές διεκδικήσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Στην πρέσα της διεθνούς κρίσης η δραχμή.

    ΝΙΚΗ: Επίθεση στη δραχμή. Διολίσθηση και διαρροή 2 δισ. δολαρίων.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ακριβοπληρώνουμε την κερδοσκοπία των πολυεθνικών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ποιοί χάνουν απο τη διολίσθηση.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: S-300. Αναβολή στρατεύσεως;

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ισχυρές πιέσεις δέχεται η δραχμή.

    [2] Διεθνή οικονομική κρίση

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "ακόμη και το ενδεχόμενο πολιτικού χάους στη Ρωσία δεν αποκλείουν οι διεθνείς αγορές, μετά τη χθεσινή βουτιά του ρωσικού νομίσματος κατά 40% και την άρνηση της Γερμανίας να προσφέρει οικονομική βοήθεια. Η νέα επιδείνωση της κρίσης προκάλεσε τριγμούς και στην ελληνική αγορά, οι οποίοι αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα. Μαζικές ρευστοποιήσεις ομολόγων απο ξένους επενδυτές πίεσαν τη δραχμή σε απότομη πτώση έναντι μάρκου και δολαρίου".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει οτι "μία κρίσιμη διεθνής οικονομική συγκυρία, ύστερα απο την υποτίμηση του ρουβλίου ήρθε χθες να επιτείνει το σοκ στις ελληνικές χρηματαγορές, μετά την αποτυχία της Ιονικής. Οι παρενέργειες που εκδηλώθηκαν χθες στην αγορά, ανησυχούν πλέον σοβαρά την κυβέρνηση εν όψει μάλιστα και της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "ισχυρότατες πιέσεις μεταφέρθηκαν χθες στην ελληνική οικονομία, μετά την επιδείνωση της ρωσικής κρίσης και τις τεράστιες ζημιές που αυτή επέφερε σε μεγάλους αμερικανικούς και ευρωπαίκούς χρηματοοικονομικούς οίκους. Οι διεθνείς αυτοί οργανισμοί, που είχαν επενδύσει ταυτοχρόνων και σε ελληνικά ομόλογα, ευρισκόμενοι σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, σχεδόν στα ορια της πτώχευσης, έσπευσαν να ρευστοποιήσουν επταετή και δεκαετή ομόλογα ύψους 150 δισ. δρχ με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι τιμές τους και δευτερογενώς να εκδηλωθεί ισχυρότατη πίεση στη δραχμή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "τα τεράστια λάθη της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική σε συνδυασμό με την εκρηκτική κατάσταση στη ρωσία, δημιουργησαν χθες συνθήκες πανικού στην αγορά της δραχμής, με το εθνικό μας νόμισμα να καταποντίζεται κυριολεκτικά (για να μην πούμε υποτιμάται) έναντι του δολαρίου, του μάρκου αλλά και της ευρωπαϊκής νομισματικής μονάδας".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "η αβεβαιότητα εισβάλλει και πάλι στην ελληνική οικονομία. Στο φιάσκο του διαγωνισμού της Ιονικής προστίθενται οι επιπτώσεις απο την κατρακύλα του ρωσικού νομίσματος, που αναστάτωσε τη διεθνή χρηματαγορά. Εκφράζονται φόβοι οτι η κρίση θα ειναι μακροχρόνια και απρόβλεπτη ως προς την εξέλιξή της, γεγονός που αναγκάζει τους μεγάλους επενδυτές να αναζητήσουν πιο ασφαλείς τοποθετήσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "το σύνδρομο της βότκας, που ταλανίζει εδω και μέρες τις διεθνείς αγορές "χτύπησε" χθες και τη δραχμή. Οι πιέσεις που εκδηλώθηκαν τις δυο τελευταίες ημέρες έγιναν χιονοστιβάδα με αποτέλεσμα η Τράπεζα της Ελλάδος να ρίξει 1,4 δισ. δολάρια για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα. Την εισαγόμενη κρίση επέτεινε και το αρνητικό κλίμα απο το ναυάγιο της Ιονικής".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά οτι "μείγμα παρενεργειών και απο την "κρίση" της (απούλητης) Ιονικής, αλλά κυρίως απο τη νέα αναταραχή που εκδηλώνεται και πάλι στα διεθνή χρηματιστήρια με αφορμή τη συνεχιζόμενη πτώση του ρωσικού νομίσματος, οδήγησε χθες τους ξένους κυρίως επενδυτές σε μαζικές αποσύρσεις κεφαλαίων (κυρίως ομόλογα) απο την ελληνική αγορά με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν πιέσεις στο εθνικό νόμισμα".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "το ρούβλι "χτύπησε" χθες τη δραχμή και την οδήγησε στο κατώτερο σημείο μετά την υποτίμηση της 14ης Μαρτίου. Τραπεζίτες εκτιμούν οτι και σήμερα το εθνικό μας νόμισμα θα δεχθεί πιέσεις. η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε επιφυλακή και αν χρειαστεί θα αυξήσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει το όποιο πρόβλημα εκδηλωθεί, ενω το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε οτι σήμερα θα προχωρήσει στην επαναγορά ομολόγων συνολικού ύψους 100 δισεκατομμυρίων δραχμών".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει οτι "σε νέα πρόκληση εαντίον της Ελλάδας, προέβη χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, δηλώνοντας πως περίπου 132 βράχια ή βραχονησίδες του Αιγαίου ανήκουν "λόγω διαδοχής" στη χώρα του, ενω δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "πολεμικές ιαχές απο τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ που ακολουθώντας την ίδια σκοτεινή και επικίνδυνη πορεία στην εξωτερική πολιτική, προέβη για μια ακόμα φορά σε προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας. Ο Τούρκος πρόεδρος ξαναπιπίλισε την καραμέλα περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, διεκδίκησε 132 βραχονησίδες, ενω έκανε λόγο και για πόλεμο, ισχυριζόμενος οτι αυτός μπορεί να μην ειναι χρονικά περιορισμένος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "όχι μόνον αμφισβητεί ολόκληρο το καθεστώς του ανατολικού Αιγαίου και διεκδικεί 132 νησίδες και βραχονησίδες, αλλά μας απειλεί και με πόλεμο η Τουρκία, η οποία δια του προέδρου της Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ σε συνέντευξη που αυτός έδωσε στην εφημερίδα "Χουριέτ" υπο μορφήν τελεσίγραφου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "με τετελεσμένα τύπου Υμια απειλεί ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, αμφισβητώντας εκ νέου την ελληνική κυριαρχία σε 132 βραχονησίδες και επισείοντας τη "φοβέρα" ενος εκτεταμένου πολέμου. Ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, επιχειρεί να εκβιάσει ανοιχτά την Αθήνα και να δημιουργήσει ασφυκτικό κλίμα πιέσεων, προκειμένου να ενισχύσει τα διαπραγματευτικά χαρτιά του εν όψει των κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό".

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "ενώ οι κ. κ. Σημίτης και Κληρίδης συζητούν σήμερον εις Αθήνας την αναστολήν της εγκαταστάσεως των πυραύλων S-300 εις Κύπρον, το θέμα της αμφισβητήσεως της ελληνικότητος 132 νησίδων και βραχονησίδων εις Αιγαίον επανέφερεν εις την επιφάνειαν ο Τούρκος Πρόεδρος Ντεμιρέλ εις συνέντευξίν του προς την "Χουριέτ", ενώ ηπείλησεν εμμέσως και με γενικευμένον πόλεμον μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "κρίσιμη συνάντηση σήμερα στην Αθήνα για το Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Σημίτης και ο πρόεδρος της Κύπρου Γ. Κληρίδης συνομιλούν για όλα τα ανοιχτά θέματα της Κύπρου και συναποφασίζουν πιθανότητα αναβολής της εγκατάστασης των αμυντικών πυραύλων S-300 ως μονομερή κίνηση καλής θελήσεως. Προηγήθηκε προσπάθεια των δύο πλευρών να μετακυλήσουν εκατέρωθεν τις ευθύνες για τη δύσκολη απόφαση, με τις δηλώσεις Πάγκαλου περί "ανεξάρτητης απόφασης της Κύπρου" και με την αντίδραση σ` αυτές της κυπριακής κυβέρνησης".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει ότι "η διελκυστίνδα μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας, για το ποιός και πως θα ανακοινώσει τη ματαίωσ (ή την επί μακρόν αναβολή) της εγκατάστασης των S-300, λήγει με τη σημερινή κρίσιμη σύσκεψη του πρωθυπουργού κ. Σημίτη και του προέδρου κ. Κληρίδη στο Μέγαρο Μαξίμου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "σε μια νέα, τέταρτη κατά σειράν, αναβολή της εγκατάστασης των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο, προσανατολίζεται τώρα η κυβέρνηση Σημίτη, με αντάλλαγμα... κάποια δήλωση διεθνούς οργανισμού ή προτιμότερο του Λευκού Οίκου περί απαραβιάστου των συνόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι "το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της σημερινής, ιδιαιτέρως κρίσιμης για την πορεία του Κυπριακού αλλά και των ελληνοτουρκικών σχέσεων σύσκεψης μεταξύ των κ. κ. Σημίτη και Κληρίδη, επιχειρήθηκε να καθοριστεί κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών. Συνάντηση από την οποία οι μετέχοντες φρόντισαν ώστε να μην διαρρεύσει το παραμικρό σε μια προσπάθεια να μην τεθεί εν αμφιβόλω η καταβαλλόμενη προσπάθεια των δύο κυβερνήσεων να μηνπαρασχεθεί γη και ύδωρ στην επιχειρηματολογία της γείτονος από την όποια απόφαση τελικώς ληφθεί σε σχέση με την εγκατάσταση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων στην Κύπρο".

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ υποστηρίζει ότι "υπό το βάρος των νέων απειλών πολέμου κατά της χώρας μας, που διατύπωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, καθώς και των έντονων πιέσεων που ασκούνται από τις ΗΠΑ και την Ε. Ε. για τη μη εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο, συγκαλείται το πρωί η σύσκεψη κορυφής των Αθηνών με τη συμμετοχή των Κ. Σημίτη και Γ. Κληρίδη και των ηγεσιών των υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης Ελλάδας και Κύπρου".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "τρόπους απεμπλοκής από την υπόθεση των ρωσικών πυραύλων S-300 αναζήτησε χτες η σύσκεψη του πρωθυπουργού και των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί η ελληνοκυπριακή Συνάντηση Κορυφής".

    Σε σχόλιό τους ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "τις τελευταίες ημέρες με αρκετή έκπληξη παρακολουθούμε... Ενα παιχνίδι λέξεων που διεξάγεται μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας... Αλλά και μεταξύ ορισμένων υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης... Σχετικά με το ποιος φέρει την ευθύνη των αποφάσεων γοα το Κυπριακό. Ενα παιχνίδι που κατά κύριο λόγο αφορά στην εγκατάσταση των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300. Πρόκειται, φυσικά, για μια διαμάχη άνευ αντικειμένου... Μια και αυτό που μοιάζει να ξεχνούν ορισμένες φορές οι πρωταγωνιστές της... Είναι πως αν ο μη γένοιτο οδηγηθούμε σε μία άνευ όρων υποχώρηση... Τότε ακέραιη η ευθύνη θα χρεωθεί τόσο στην κυβέρνηση Σημίτη όσο και στον πρόεδρο Κληρίδη".

    (Ι. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι επιπτώσεις στη ελληνική οικονομία από την κρίση στη Ρωσία, η μικρή υποχώρηση τιμών κατά 0,29% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για το επόμενο τρίμηνο και η πτώση τιμών στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Tύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ισχυρές πιέσεις σε δραχμή και ομόλογα - Μαζικές πωλήσεις από ξένους λόγω της ρωσικής κρίσης".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στην ουρά του τυφώνα - Η διεθνής κρίση πλήττει και την ελληνική χρηματαγορά".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Θύελλα από Μόσχα - Τείχος επιτοκίων ύψωσε η ΤτΕ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ρωσικός "χειμώνας" στις αγορές χρήματος - Η κρίση εξαπλώνεται στις περισσότερες αγορές της υδρογείου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εφθασε και στην Αθήνα η χιονοστιβάδα της Μόσχας".

    [6] Κρίση στη Ρωσία - Επιπτώσεις σε Ευρώπη - Ελλάδα

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "Στη δίνη της κρίσης. που πλήττει τη Ρωσία και επεκτείνεται στην Ευρώπη, βρέθηκε και η Ελλάδα. Ενω η Σοφοκλέους αντέδρασε χθες ικανοποιητικά και όλα δείχνουν ότι θα ξεπεραστούν οι επιπτώσεις από την υπόθεση της Ιονικής ανώδυνα, ο άνεμος, που φύσηξε παρέσυρε τα ομόλογα των ευρωπαϊκών κρατών και της Ελλάδος".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Thursday, 27 August 1998 - 7:53:27 UTC