Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-08-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/08/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστηριακή κρίση
  • [3] Παλλαϊκή άμυνα
  • [4] Κλίντον
  • [5] Γιαννόπουλος για Αρχιεπίσκοπο και αποδράσεις
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο Αθηνών - Ανοδος τιμών κατά 4,04%

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η κρίση στη διεθνή χρηματαγορά, το νομοσχέδιο για την παλλαϊκή άμυνα, ο απόηχος απο την ομολογία Κλίντον και η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης για αποδράσεις και δημοσιεύματα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Θητεία: 50 μέρες άδεια - Εννέα μήνες στα σύνορα

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Κλίντον: Ελεος. Ναί είπα ψέματα είχα σχέσεις

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Θερμό επεισόδιο Γιαννόπουλου-Χριστόδουλου - Εγιναν βίδες

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Φασιστική φίμωση του Τύπου ανακοίνωσε ο υπ. Δικαιοσύνης

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 70% κάτω οι συντάξεις σε όσους έχουν δεύτερη δουλειά

    Η ΑΥΓΗ: Απόπειρα εκβιασμού των Μέσων Ενημέρωσης απο Γιαννόπουλο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πρόσκληση Σημίτη στην Κεντροδεξιά.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Απαγορεύουν στο λαό να διαφωνεί.

    ΕΘΝΟΣ: Εκρηξη στις μετοχές των τραπεζών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οφθαλμόν αντί οφθαλμού Βαγγέλης για Χριστόδουλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αγρια συναλλαγή με τους αντάρτες του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: Τα παράθυρα για το φόρο μεταβίβασης

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σοκ και γέλιο. Ο Κλίντον γελοιοποιήθηκε.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εκρηξη κερδών μετά τη θύελλα στη Σοφοκλέους.

    ΕΣΤΙΑ: Θα αντέξει ο Μπιλ Κλίντον;

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ζώνη ευρώ μόνη ασπίδα προστασίας στις κρίσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ανοιγμα ΠΑΣΟΚ σε Αριστερά και Κεντροδεξιά.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κόπηκαν οι μισοί καθηγητές στις εξετάσεις.

    ΝΙΚΗ: Ο Γιαννόπουλος τα'ψαλε στον Χριστόδουλο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καλπάζει ο κυβερνητικός αυταρχισμός.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δημοτικές: Αρχίζουν μάχη για το 20% των αναποφάσιστων

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Φρενάρουν το μετρό;Διαμάχη στη κατασκευαστική κοινοπραξία

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κλίντον: Μετανοώ. - Εμπλοκή και πάλι στο μετρό.

    [2] Χρηματιστηριακή κρίση

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "το Χρηματιστήριο Αθηνών ανέκαμψε εντυπωσιακά κερδίζοντας 4% η δραχμή ανατιμήθηκε, τα επιτόκια επανήλθαν σχεδόν στα προ της ρωσικής κρίσης επίπεδα, τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να προσελκύουν τους ξένους επενδυτές, αλλά παρά ταύτα η νέα εμπειρία της αναταραχής προβληματίζει, αφού όλοι αναγνωρίζουν πως η διεθνής οικονομική κατάσταση παραμένει ρευστή".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "πυρετός για τραπεζικές μετοχές στη Σοφοκλέους. Η πώληση της Ιονικής μπήκε στην τελική ευθεία και δίνει νέα ώθηση στις τιμές των μετοχών των τραπεζών προκαλώντας ταυτόχρονα αγοραστική έκρηξη. Ο τραπεζικός κλάδος έσυρε το χορό στο Χρηματιστήριο απο την αρχή του χρόνου και η αξία των συναλλαγών φέτος ξεπέρασε τα 3,57 τρισεκατομμύρια δραχμές. Ταυτόχρονα ώθησε τη χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών στα 6,16 τρισεκατομμύρια δραχμές".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει οτι "η νηφαλιότητα επανήλθε στις διεθνείς αγορές μετά το σοκ που προκάλεσε η αιφνίδια απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης για υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και τρίμηνη στάση πληρωμών. Ολα τα διεθνή Χρηματιστήρια πήραν τον τόνο απο τη Wall Street και σημείωσαν σημαντική άνοδο, καθώς οι επενδυτές βρήκαν ευκαιρίες αγορών σε ελκυστικές τιμές. Η Σοφοκλέους πρωτοστάτησε στη διεθνή εκτίναξη, καθώς ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εντυπωσιακά κέρδη κατά 4,08% ενω διαστάσεις "υστερίας" προσέλαβε το ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στα διεθνή Χρηματιστήρια οι γενικοί δείκτες των οποίων χθες σημείωσαν άνοδο χωρίς να επηρεαστούν αρνητικά απο τις εξελίξεις στο "ρούβλι" καθώς και την απολογία του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον που απείλησαν προς στιγμή, όπως αποδείχθηκε τις διεθνείς χρηματαγορές".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "ανέπαφη έμεινε η Σοφοκλέους όπου το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδύσεων και ειδικά προς τις τράπεζες ηταν έντονο. Ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου ενισχύθηκε σημαντικά κατά 4,05% και ανήλθε στις 2.643,04 μονάδες απο 2.539,35 μονάδες που είχε διαμορφωθεί στο κλείσιμο της Δευτέρας".

    [3] Παλλαϊκή άμυνα

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι "στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της δημόσιας ζωής της χώρας, αποσκοπεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο, υπο τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Παλλαϊκή Αμυνα", που άρχισε χθες να συζητιέται στη Βουλή. Μάλιστα, στο εν λόγω νομοσχέδιο διατηρείται σε ισχύ το νομοθετικό διάταγμα 17/1974 του Γκιζίκη, το οποίο ορίζει οτι μπορεί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα "όταν παρακωλύεται ή διαταράσσεται η οικονομική ζωή της χώρας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "σε οργάνωση του "εκσυγχρονιστικού" κομματικού του στρατού προχωράει το ΠΑΣΟΚ, μοιράζοντας προεκλογικά... οφίτσια σε 'ημέτερους" απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων, τους οποίους διορίζει σε ηγετικές θέσεις των φορέων της Παλλαϊκής Αμυνας με παχυλά μάλιστα επιμίσθια! Με ρουσφετολογική τροπολογία που κατατέθηκε απο την κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την Παλλαϊκή Αμυνα του οποίου η συζήτηση άρχισε χθες στη Βουλή, ανακαλούνται απο την εφεδρεία 86 ανώτεροι ή ανώτατοι αξιωματικοί προκειμένου να καταλάβουν θέσεις προϊσταμένων στους φορείς Πολιτικής Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης και Πολιτικής Προστασίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει οτι "εννέα μήνες υποχρεωτικά - αντί των εξι που ισχύουν σήμερα - θα υπηρετούν στα σύνορα οι στρατιώτες που θα καταταγούν απο το Σεπτέμβριο. Τη δήλωση αυτή εκανε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την παλλαϊκή άμυνα. Ο υπουργός πρόσθεσε οτι με την ισχύ του νέου καθεστώτος οι στρατευμένοι που θα υπηρετούν στα σύνορα εννέα μήνες θα παίρνουν επιπλέον υποχρεωτικά ολιγοήμερη άδεια κάθε δυο μήνες και η άδεια αυτή δεν θα προσμετράται στην κανονική τους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει οτι "για απροσχημάτιστη προσπάθεια δημιουργίας νέου "κομματικού στρατού" στο πλαίσιο της παλλαϊκής άμυνας καταγγέλθηκε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, αφού με τροπολογία που κατέθεσε παρέχει στον εαυτό της, εν λευκώ και χωρίς καμία δέσμευση, τη δυνατότητα να επαναφέρει στην ενέργεια εως και 86 "ημετέρους" ανωτέρους και ανωτάτους αξιωματικούς για να αναλάβουν προϊστάμενοι στις μονάδες Πολιτικής Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης και Πολιτικής Προστασίας"

    [4] Κλίντον

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει οτι "ραγδαίες εξελίξεις δρομολογεί η δημοσία ομολογία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών δια τας εξωσυζυγικάς δραστηριότητάς του και η δήλωσίς του οτι "ηναγκάσθη" να τας αποκρύψη δια το καλόν της οικογενείας του. Ηδη ο ανεξάρτητος ανακριτής, Κένεθ Στάρ έχει εις τα χέρια του τα στοιχεία που επεζήτει και εντός του προσεχούς μηνός θα τα καταθέση εις το αμερικανικόν κογκρέσσον το οποίον και θα κρίνη την τύχην του προέδρου Κλίντον".

    Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν οτι "η κωμικοτραγική τροπή που πήρε το "σκάνδαλο" Κλίντον στις ΗΠΑ ασφαλώς προκαλεί θυμηδία αλλά και ανησυχία σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο. Θυμηδία για τον φαρισαίσμό της αμερικανικής πολιτικής ζωής και την υποκρισία ενός πολιτικού συστήματος που φτάνει ύστερα απο χρόνια ερευνών - και κόστος 40 εκατομμυρίων δολαρίων να υποχρεώνει τον πρόεδρό του να καταθέσει ενόρκως οτι είχε "ανάρμοστη σχέση" με μια υπάλληλο του Λευκού Οίκου".

    Ο ΑΔΕΥΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει οτι "ταπεινωμένος και με το κύρος του καταρρακωμένο, ο πλανητάρχης παραδέχθηκε χθες ενώπιον των Αμερικανών και ολόκληρης της υφηλίου οτι εξαπάτησε το λαό και την οικογένειά του. Με το επιχείρημα οτι "και οι πρόεδροι έχουν προσωπική ζωή" υποστήριξε οτι ειναι ώρα "να γυρίσουμε σελίδα". Αυτό όμως θα το αποφασίσει το Κογκρέσο και η κοινή γνώμη. Το πολιτικό μέλλον του Μπιλ Κλίντον κρέμεται πλέον απο μια κλωστή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "η κατόπιν εορτής ειλικρίνεια του πλανητάρχη για τις εξωσυζυγικές του σχέσεις με την Μόνικα Λεβίνσκι που "ταπείνωσε" τη Χίλαρι συμφωνα με τον πνευματικό πατέρα του ζεύγους Κλίντον, μπορεί να καθιστά δύσκολη τη ζωή και την προεδρία του Μπιλ, αλλά προκαλεί ιλαροτητα ανα τον κόσμο. Τα καμώματα του Μπιλ αποτελούν την καλύτερη τροφή των κουτσομπολιών και δίνουν ιδέες σε επιχειρηματίες και διαφημιστές".

    [5] Γιαννόπουλος για Αρχιεπίσκοπο και αποδράσεις

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "τελείωσε η περίοδος χάριτος προς τον Αρχιεπίσκοπο, προειδοποίησε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια που επικρατεί στην κυβέρνηση μετά το προκλητικό εθνικιστικό παραλήρημά του. Την έκρηξη αλυτρωτισμού εκ μέρους του κ. Χριστόδουλου έχει εμμέσως στηλιτεύσει και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, καθώς και στελέχη όλων των πολιτικών κομμάτων. Για την απόδραση στις φυλακές Αυλώνας, ο υπουργός απέδωσε τις ευθύνες στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "με τουλάχιστον δύο χρόνια φυλάκιση θα τιμωρείται όποιος δημοσιογράφος μεταδίδει δυσμενείς απόψεις για την κυβέρνηση και την πολιτική της. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα. Στόχος της κυβέρνησης: με την τρομοκρατία να απαγορεύσει στο λαό να διαφωνεί. Ο κ. Γιαννόπουλος διατύπωσε απειλές και κατά του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου: τερματίζει την... περίοδο χάριτος".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ τονίζει ότι "ακολουθώντας το ποδοσφαιρικό δόγμα "η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση", ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλοσ επιτέθηκε κατά πάντων για τη θρασύτατη απόδραση από τις φυλακές του Αυλώνα: της αντιπολίτευσης, του δημάρχου, των υπαλλήλων, αλλά και των δημοσιογράφων, τους οποίους απείλησε με νόμο που προβλέπει φυλάκιση δύο ετών για την άκριτη(;) μετάδοση υβριστικών ή δυσφημιστικών μηνυμάτων. Από τα πυρά του δεν γλύτωσε ούτε ο Αρχιεπίσκοπος, για τον οποίο παρεμπιπτόντως είπε ότι θα τον αντιμετωπίσει με "αντίλογον μέγα", επειδή "έληξε η περίοδος χάριτος".

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ υποστηρίζει ότι "βίδες έγιναν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, εξ αφορμής κυρίως των θέσεων του προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που κατά καιρούς διατυπώνει επί παντός θέματος και κυρίως των εθνικών. "Να γνωρίζει ο κ. Χριστόδουλος ότι η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει. Θα ήταν πλέον φρόνιμο να προσέχει τις δηλώσεις του, γιατί από δω και στο εξής θα υπάρξει αντίλογος μέγας", δήλωσε με νόημα ο υπουργός".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "στις επικριτικές φωνές των κομμάτων, αλλά και των βουλευτών ήρθε χθες να προστεθεί και η αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ευάγγελου Γιαννόπουλου για τον έντονο, εθνικού χαρακτήρα, λόγο που ο Προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας χρησιμοποιεί στο Κήρυγμά του αλλά και σε οποιαδήποτε εκκλησιαστική, κοινωνική, ποιμαντική εκδήλωση βρεθεί".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "εκφοβισμό των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης επιχειρεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος με νέα διάταξη που προωθεί και με την οποία θα διώκονται αυτεπαγγέλτως όσοι δημοσιογράφοι ή παρουσιαστές μεταδίδουν "υβριστικά συκοφαντικά μηνύματα" κατά πολιτικών προσώπων και θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "ευθείες βολές σε βάρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων για την ευθύνη που φέρουν στην απόδραση των ανήλικων κρατουμένων από τη φυλακή Αυλώνας εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ευάγγελος Γιαννόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Παράλληλα, ο κ. Γιαννόπουλος εξήγγειλε την προώθηση νέας νομοθετικής ρύθμισης σύμφωνα με την οποία "όποιος υποθάλπει εγκληματίες ομαδικής εκ των φυλακών απόδρασης θα τιμωρείται μέχρι 10 χρόνια ειρκτή".

    (Ι. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η μεγάλη άνοδος τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, οι εξελίξεις στις διεθνείς χρηματαγορές - κεφαλαιαγορές, η επικείμενη πώληση της Ιονικής Τράπεζας και οι εκτιμήσεις για αύξηση της τουριστικής κίνησης είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Θεαματική ανάκαμψη 4,08% στη Σοφοκλέους - Η αγορά προεξοφλεί θετικές εξελίξεις στο θέμα της Ιονικής".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Οι πρωταθλητές του εμπορίου σύμφωνα με τις επιδόσεις και αποδόσεις τους το 1997".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ξάφνιασε η άνοδος στη Σοφοκλέους - Η απότομη αύξηση του δείκτη διχάζει τους ειδικούς".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Επιστρέφουν πάλι τα σενάρια για εξαγορές και συνεργασίες - Επιθετικές κίνησεις στη Σοφοκλέους στην ανάπαυλα της κρίσης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ιδια σκληρή... γεύση στην οικονομική πολιτική το '99 - Χωρίς να αποκλείται "εντατικοποίηση" εαν χρειαστεί".

    [7] Χρηματιστήριο Αθηνών - Ανοδος τιμών κατά 4,04%

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Αιφνιδίασε η χθεσινή απότομη άνοδος στη Σοφοκλέους. Ανοδος η οποία κατ' άλλους δείχνει ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεπερνά "δυναμικά" τις συνέπειες της διεθνούς αστάθειας, αλλά από άλλους κρίνεται "υπερβολική". Το ενδιαφέρον των Ελλήνων επενδυτών και λιγότερο των ξένων ήταν έντονο για τις μετοχές των τραπεζών, στις οποίες οφείλεται και η μεγάλη άνοδος".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Wednesday, 19 August 1998 - 9:01:56 UTC