Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-08-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/08/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πυρκαγιές
  • [3] Καύσωνας
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Πυρκαγιές στην Αττική

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι φωτιές στην Αττική, το Κυπριακό και τα θύματα του καύσωνα στη Θεσσαλονίκη είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τώρα... σωθήκαμε. Αφίχθησαν προς επιθεώρησιν καμένης γής οι πολιτικοί μας ηγέται.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κράτος;Ποιό κράτος;. Το.. Μαξίμου πάντως δεν κινδύνεψε απο τις φωτιές.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αστυνομικός ληστής και δολοφόνος. Αρπαξε 33 εκατ. και σκότωσε συνεργό του όταν ζήτησε το μερίδιό του.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Εθνική καταστροφή. Πολιορκημένη απο τις φλόγες για τρίτη μέρα η Αθήνα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανίκανοι και απόντες. Καήκαμε για δεύτερη μέρα αβοήθητοι.

    Η ΑΥΓΗ: Καίνε οι ευθύνες, ουδείς παραιτείται.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πράκτορες των Τούρκων οι εμπρηστές. Οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης -Κινδύνευσαν και στρατιωτικές βάσεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κυβέρνηση εθνικών καταστροφών. Ο Σημίτης επέστρεψε μετά τον όλεθρο και τα βρήκε.. άψογα.

    ΕΘΝΟΣ: Ποιός θα πληρώσει;Βαριές ευθύνες για το ολοκαύτωμα της Αττικής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Γραμμή Μαζινό" τώρα... ο Εθνικός Κήπος. Ο πύρινος εφιάλτης έκαμψε κάθε άμυνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φύγετε Εγκληματίες. Εκτός τόπου και χρόνου ο τουρίστας πρωθυπουργός. Ντράπηκε τους Σιφνιώτες ο Σημίτης και γύρισε στην Αθήνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κυβέρνηση εμπρηστών. Πρωτοφανείς οι καταστροφές στην Αττική. Πάνω απο 120 σπίτια έγιναν στάχτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κατάρρευση. Κράτος-Νάνος ιδού γιατί καιγόμαστε. Ξυπόλητη στις φλόγες παλεύει η κρατική μηχανή.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ελλάδα, χώρα για να ΜΗ ζείς. Εγκληματικές ευθύνες της πολιτείας για τη βιβλική καταστροφή.

    ΕΣΤΙΑ: Το Κράτος σηκώνει τα χέρια. Ανυπεράσπιστοι όλοι στο έλεος του Θεού.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ποιοί, επιτέλους, καίνε τον τόπο;Οι δεκάδες φωτιές σε όλη τη χώρα δεν είναι τυχαίες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ωρα Μηδέν στο αττικό τοπίο. Οι εμπρηστές συνεχίζουν ανεξέλεγκτοι το καταστροφικό τους έργο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αμεση τιμωρία για τις αναζωπυρώσεις στα καμένα, για τον παροπλισμό 3.000 δασικών, για τη γύμνια του μηχανισμού πυρόσβεσης και για την έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού.

    ΝΙΚΗ: Επιτέλους κάντε κάτι. Πανικός στην κυβέρνηση, άρον-άρον γύρισε ο Σημίτης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Βιβλική καταστροφή. Υπόλογη η κυβέρνηση. Σε πύρινο κλοιό η Αθήνα. Δάση-σπίτια-εργοστάσια καίγονται.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 100 αντάρτες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στους δήμους της Β. Ελλάδας.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Γαϊδουριά ανεύθυνων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Θερινή ένταση για τα εργασιακά. Συλλαλητήριο στην Αθήνα για το επίμαχο νομοσχέδιο.

    [2] Πυρκαγιές

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "παραδομένη στις φλόγες χθές η Αττική, απο την Πεντέλη μέχρι το Λαγονήσι και απο τη Βαρυμπόμπη μέχρι τα Βριλήσσια. Για μια ακόμα φορά διαπιστώθηκε χάος στο συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, γεγονός που οδήγησε τον υπουργό Αμυνας να αφήσει αιχμές κατά κυβερνητικών στελεχών. Μέσα σε αυτή την πύρινη κόλαση, ο Κ. Σημίτης αναγκάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα απο τη Σίφνο, ιδιαίτερα μετά την περιοδεία Καραμανλή στα καμένα".

    "Σε οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, το οποίο υλοποιείται πιθανότατα απο Τούρκους πράκτορες, χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή Ελλήνων, αποδίδεται το χτεσινό ολοκαύτωμα, που έκανε στάχτη και τα τελευταία δάση στην Αττική. Καλά πληροφορημένη κυβερνητική πηγή αποκάλυψε στην ΑΥΡΙΑΝΗ οτι οι αλλεπάλληλες εκρήξεις, που σημειώθηκαν ακόμα και σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής απο στρατιωτικές βάσεις, προδίδουν τους εμπρηστές".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "η Αττική μετράει τις πληγές της. Για άλλη μια φορά. Μόνο που αυτήν τη φορά δεν είναι "ιάσιμες". Δυό φορές σε τρία χρόνια, στάχτη οι ίδιες περιοχές σημαίνει Αθήνα χωρίς "ανάσα". Οι πλημμύρες του χειμώνα, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα έχουν πλέον την εξήγησή τους. Ολόγυρα καμένη, κυριολεκτικά, γή. Η εσπευσμένη επιστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατ' αρχάς, και του πρωθυπουργού στη συνέχεια, απο τις διακοπές τους δεν παρηγορεί τους πολίτες".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "τα τελευταία 24ωρα στον νομό Αττικής και την λοιπή Ελλάδα μετρήσιμες δεν είναι οι εκτάσεις που καίγονται ή έχουν καεί, αλλά αυτές που ακόμη παραμένουν αλώβητες απο την φωτιά. Η δεύτερη αυτή τραγική, αριθμητική δυστυχώς είναι ευκολότερη διότι ελάχιστα στρέμματα καθ'όλη την επικράτεια δεν θυμίζουν... των Ψαρρών την ολόμαυρη ράχη. Αδιαμφισβήτητα, πόλεμο θυμίζουν οι καπνοί που σκεπάζουν απ'άκρου είς άκρον την Πατρίδα και όντως περί αυτού πρόκειται".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι "σε πύρινο κλοιό εξακολουθεί να βρίσκεται η Αττική, καθώς νέες πυρκαγιές εκδηλώνονται σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα. Η κυβέρνηση είναι πλέον πεπεισμένη οτι στο μεγαλύτερο τους μέρος, οι πυρκαγιές είναι έργο εμπρηστών, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα και επισημαίνουν σοβαρές ελλείψεις στους μηχανισμούς αντιμετώπισης της πύρινης λαίλαπας".

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει οτι "απίστευα είναι τα όσα συνέβησαν την χθεσινήν ημέραν, κατά την οποίαν αι καταστροφαί εκ των πυρκαϊών έλαβον διαστάσεις βιβλικάς. Ενώ εκαίετο το ήμισυ του Λεκανοπεδίου, εγίνοντο παρανάλωμα του πυρός εκατοντάδες σπίτια και περιουσίες είς ακτίνα δέκα μόλις χιλιομέτρων απο το κέντρον της Πρωτευούσης, κατεστρέφοντο τεράστιες αγροτικές και δασικές εκτάσεις και το κυριώτερον, εκινδύνευον ανθρώπινες ζωές, η Πολιτεία είχεν ουσιαστικώς σηκώσει τα χέρια της ψηλά".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "ο πύρινος εφιάλτης δεν έχει τέλος. Οι φωτιές ξεπηδούν απο το πουθενά, εμφανίζονται απο τον ένα τόπο στον άλλο, ακυρώνοντας και αποσυντονίζοντας στην κυριολεξία την όποια δράση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Τις τελευταίες τρείς ημέρες έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 33 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Οσο επιφυλακτικός και αν είναι κανείς, διαισθάνεται πως η χώρα καίγεται βάσει τέλεια οργανωμένου σχεδίου".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "οι χθεσινές πυρκαγιές δεν αφήνουν ούτε ίχνος αμφιβολίας: Οτι το σχέδιο ήταν καλά προμελετημένο, γι ανα νικήσει και τον Στρατό και τα πυροσβεστικά. Ετσι κι αλλιώς οι εμπρηστές και με τη βοήθεια των ανέμων έχουν αποδειχθεί πάντοτε ισχυροότεροι απο τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Οτι εκείνο που τώρα απαιτείται είναι η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Αλλά και η άμεση ανθεώρηση των νόμων, ώστε και οι ποινες να γίνουν αυστηρότερες αλλά και να αποκλεισθεί η παράνομη αξιοποίηση των πυρπολημένων εκτάσεων, για να σωθεί όσο πράσινο απέμεινε".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "λαϊκή οργή για την ανεπανόρθωτη καταστροφή της Αττικής η οποία αβοήθητη παραδόθηκε στις φλόγες για 48 ολόκληρες ώρες τη στιγμή που η κατική μηχανή έμεινε για μια ακόμη φορά απλός θεατής της βιβλικής καταστροφής. Τα φιλόδοξα σχέδια έκτακτης ανάγκης και οι εξαγγελίες των υπευύνων έμειναν στα συρτάρια και προκύπτουν πλέον βαρύτατες ευθύνες για όσους με την εγκληματική αμέλειά τους μετέτρεψαν την Αττική σε καμένη γή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της ισχυρίζεται μεταξύ άλλων οτι "σε κάθε περίπτωση καταστροφών, είτε για πυρκαγιές πρόκειται είτε για πλημμύρες, το κράτος αποδεικνύεται γυμνό, ανέτοιμο και ανεπαρκές στα μάτια των πολιτών του. Αποδεικνύεται ουσιαστικά ανύπαρκτο, όταν ακριβώς χρειάζεται. Οταν και οι πιο φανατικοί αναρχικοί ζητούν την παρουσία του. Με τις τελευταίες πυρκαγιές που αφανίζουν την Αττική, αλλά και μεγάλες περιοχές της επαρχίας, το κράτος δήλωση "απών".

    [3] Καύσωνας

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ γράφει οτι "άλλη μια γυναίκα "λύγισε" στη Θεσσαλονίκη απο την υγρασία και τη ζέστη. Ο κατάλογος των θυμάτων απαριθμεί ήδη δώδεκα ηλικιωμένους ανθρώπους στην πλειονότητάς τους γυναίκες, που έχασαν τη μάχη με το θάνατο, παρουσιάζοντας καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Οι απρόσμενοι θάνατοι κρατούν σε εγρήγορση κρατικούς οργανισμούς και φορείς, αφού σύμφωνα με την ΕΜΥ, και σήμερα η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα, ενώ το Σαββατοκύριακο αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "μέσα στον πύρινο πυρετό των πυρκαγιών και το σύνηθες πλέον φαινόμενο του καύσωνα εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί. Ιδιαίτερα υψηλές ήταν οι θερμοκρασίες που επικράτησαν και χθές σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα 12 ηλικιωμένοι άνθρωποι στη συμπρωτεύουσα και ένας συνάνθρωπός μας στην Πάτρα να χάσουν τη ζωή τους, ενώ οι προβλέψεις της ΕΜΥ για την εβδομάδα που διανύουμε δεν είναι αισιόδοξες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "φονική είναι η ζέστη των τελευταίων ημερών στη Θεσσαλονίκη. Τα θύματα της αφόρητης ζέστης έφθασαν τα 13 καθώς χθές άλλα δύο ηλικιωμένα άτομα δεν άντεξαν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "21 οι νεκροί της ζέστης" υποστηρίζει οτι "σκοτώνει ο καύσωνας τους υπερήλικες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ την ίδια στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας δεν μπορούν να μεριμνήσουν για τη σωστή κατανομή των περιστατικών αυτών στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "χαρακτηριστικό παράδειγμα διπλωματικής βολιδοσκόπησης συνιστά η χθεσινή παρέμβαση του Λονδίνου, που έσπευσε να δηλώσει οτι αντιτίθεται στην εγκατάσταση των οποιωνδήποτε πυραύλων στην Κύπρο, πολύ πριν αρχίσουν οι σχετικές συνομιλίες του Τ. Μίλερ. Στην Ουάσιγκτον γίνεται ειδική σύσκεψη για να διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο των αμερικανικών προτάσεων, ενώ γιατον ίδιο λόγο μεταβαίνει στη Λευκωσία ο Γιάννος Κρανιδιώτης".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "με όλο τους το μεγαλείο, προβάλλουν τα καταστροφικά αδιέξοδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με αφορμή το θέμα της εγκατάστασης των ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο και τους χειρισμούς που γίνονται γύρω απο αυτό. Καθώς, όπως δείχνουν τα πράγματα, έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις στην κατεύθυνση της παραπέρα υποβάθμισης της ελευθερίας και της ίδιας της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την εδραίωση της διχοτόμησης των εδαφών της και την πλήρη ΝΑΤΟποίηση του νησιού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "με στόχο να αξιοποιήσει στο έπακρο το διπλωματικό χαρτί των ρωσικών πυραύλων S-300, το υπουργείο Εθνικής Αμύνης θα εισηγηθεί τον Σεπτέμβριο στο ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να γίνει η τελική επιλογή του συστήματος που θα ενισχύσει αποφασισιτκά την αντιαεροπορική ομπρέλα της χώρας. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ακης Τσοχατζόπουλος με δηλώσεις που έκανε χθές αμέσως μετά την επιθεώρηση της πρώτης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στον Βόλο ξεκαθάρισε τη θέση του για το ακανθώδες θέμα αγοράς των ρωσικών πυραύλων απο την Ελλάδα, αλλά και για την εγκατάστασή τους στην Κύπρο".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "κανείς δεν θα εμποδίσει την Κύπρο να ασκήσει το δικαίωμα της ενίσχυσης της άμυνάς της, δήλωσε χθές ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, απο το Βόλο όπου επισκέφθηκε πολεμική βιομηχανία. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που διατυπώνονται για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στη Μεγαλόνησο, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε οτι όσοι ασχολούνται με το θέμα των S-300 χάνουν το δάσος, παραγνωρίζοντας την ουσία του κυπριακού προβλήματος".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "παγίδα της Αγκυρας χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος τον έντονο θόρυβο που έχει αναπτυχθεί σχετικώς με την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-300 απο την Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο διπλωματικοί παρατηρητές εκτιμούσαν οτι μετά τη συνάντηση ανάμεσα στον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη και τον Αμερικανό πρέσβη Νίκολας Μπέρνς παρατηρούνται μικρές αλλά σαφείς αποκλίσεις στην πολιτική επιχειρηματολογία των Αθηνών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υπογραμμίζει οτι "στην Ουάσιγκτον βρίσκεται απο χθές ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Νίκολας Μπέρνς για να συμμετάσχει σε σύσκεψη με τους ομολόγους του της Λευκωσίας και της Αγκυρας για το κρίσιμο θέμα του Κυπριακού. Στη σύσκεψη αυτή που πραγματοποιείται σε "ουδέτερο" έδαφος μακριά απο το τρίγωνο του Αιγαίου, συμμετέχει και ο ειδικός συντονιστής Τόμας Μίλερ".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πυρκαγίες στην Αττική, η μείωση των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού και η μεγάλη πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Προσδοκίες για 500 δισ. από αποκρατικοποιήσεις - Στην τελική ευθεία εισέρχεται η μετοχοποίηση του ΟΤΕ".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στάχτη δάση - Περιουσίες στην Αττική: Χωρίς προηγούμενο! Καυτά ερωτήματα ζητούν απάντηση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Το έγκλημα - Στο έλεος των εμπρηστών η χώρα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Προσωρινό φρένο από τις διεθνείς αγορές στη Σοφοκλέους - Παραμένουν σε ισχύ τα αισιόδοξα σενάρια για την οικονομία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ασύλληπτο το κόστος καταστροφής της Αττικής - Ο πρωθυπουργός υποβαθμίζει το μέγεθος των καμένων εκτάσεων".

    [6] Πυρκαγιές στην Αττική

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Νέα και Παλαιά Πεντέλη, Ανθούσα, Μεταμόρφωση, Σταμάτα, Τατόι, Διόνυσος, Λαγονήσι, Παλλήνη, Γέρακας, Νέα Μάκρη, Κερατέα, ήταν η πορεία της πύρινης κόλασης που, συμπλήρωσε 48 ώρες, αφάνισε οτιδήποτε πράσινο είχε απομείνε στη βορειοανατολική και ανατολική Αττική. Ο,τι δεν κάηκε στις μεγάλες φωτιές του 1991 και του 1995, κάηκε τις δυο τελευταίες ημέρες".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Wednesday, 5 August 1998 - 7:53:23 UTC