Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-07-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/07/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Προγραμματικές συμφωνίες ΔΕΚΟ
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Οικονομία
  • [5] ΟΑ
  • [6] Συνέντευξη Στ. Μάνου
  • [7] Ερευνα Γεράκη
  • [8] Ελληνοτουρκικά
  • [9] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [10] ΔΕΚΟ-Προγραμματικές συμφωνίες-Ευρωπαϊκή Ενωση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι συνέπεις στον Τουρισμό απο τα προβλήματα της Ολυμπιακής, η εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο και η επανεξέταση απο ΕΕ προγραμματικών συμφωνιών ΔΕΚΟ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Αποσύρουν την απόσυρση. Δρύς: του χρόνου και θα δούμε. Παίζουν πάλι με το όνειρο του κόσμου για φθηνό ΙΧ

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Μαφιόζοι χτυπούν την κάθαρση. Ξέσπασε η Ενωση Δικαστών -Εισαγγελέων.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Συνέντευξη - εξομολόγηση Στέφανου Μάνου: Φτιάχνω νέο κόμμα. "Υπαρχηγός " ο Ανδριανόπουλος.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Οι βόμβες στοχεύουν την έρευνα Γεράκη. Καυτά ερωτήματα των εισαγγελέων για τη δράση της οργάνωσης "Απελευθερωτικός Αγώνας".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα τράστ σε πόλεμο. Ποιοί εφοπλιστές ελέγχουν την ακτοπλοϊα.

    Η ΑΥΓΗ: "Βόμβες" δικαστών κατά της Αστυνομίας. Τρίτη επίσκεψη χθές του εισαγγελέα Γεράκη στην Ασφάλεια.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Οργώνει τη χώρα ο Λαλιώτης. Επιτέλους η κυβέρνηση ξεφεύγει απ' το λήθαργο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στον αέρα 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι. Συντάξεις πείνας και αβέβαιη η περίθαλψη με το νέο ταμείο.

    ΕΘΝΟΣ: Χάσμα 600.000 τουρίστες. Η "Ολυμπιακή" ακύρωσε το πλεονέκτημα της υποτίμησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μακροβούτι χωρίς... ανάδυση για τους εργαζόμενους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τίναξαν στον αέρα τον Τουρισμό. Μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων απο ΗΠΑ, Γερμανία και Αγγλία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κρυφές αυξήσεις στο Δημόσιο. Χιονοστιβάδα αιτημάτων μετά τις εξαιρέσεις σε ΚΕΠΥΟ και Ταχ. Ταμιευτήριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μετέωρες 1 τρις προγραμματικές. Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ αμφισβητεί συμβάσεις ΟΤΕ, ΔΕΗ και άλλων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Η δραχμή στην κορυφή. Ολοταχώς καλύπτεται η υποτίμηση του Μαρτίου.

    ΕΣΤΙΑ: Χαριστική βολή για τον Τουρισμό. Καθημερινή δυσφήμησις απο την "Ολυμπιακή".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Ε. Ε. αμφισβητεί προγραμματικές συμφωνίες ΔΕΚΟ ύψους έως 1 τρις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ενοποιούνται 12 επικουρικά ταμεία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ρεκόρ Ευρώπης σε τροχαία απο τους κακούς δρόμους. Πρώτη η Στερεά Ελλάδα.

    ΝΙΚΗ: Διεμβολισμός Τσοβόλα. Μετωπική σύγκρουση στην Αθήνα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συμπαράταξη για την Αθήνα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αυθαίρετα: Πληρώστε και.. σώστε.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πάνοπλη η Κύπρος.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Γάγγραινα τα πλαστά τιμολόγια. Σε μαύρη λίστα οι εκδότες εικονικών παραστατικών.

    [2] Προγραμματικές συμφωνίες ΔΕΚΟ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "στο "κοινοτικό καθαρτήριο" απειλεί να θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, όλες τις προγραμματικές συμφωνίες προμηθειών, συνολικού ύψους άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών που υπέγραψαν εσπευσμένα οι ελληνικές ΔΕΚΟ στα τέλη του περασμένου χρόνου- ως επί το πλείστον με ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "η Κομισιόν αμφισβητεί τη νομιμότητα στις 195 ελληνικές προγραμματικές συμφωνίες, με συνολικό ποσόν ένα τρίς δρχ που είχαν συνάψει εσπευσμένα στο τέλος του 1997 οι ΔΕΚΟ με ιδιωτικές εταιρίες. Με την αφμισβήτηση της Κομισιόν ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου. Και δεν αποκλέιεται τελικά να καταθέσει προσφυγή για ν'ακυρώσει τις αμφισβητούμενες συμφωνίες. Υποστηρίζεται οτι προβλήματα υπάρχουν για τις περισσότερες απο τις 195 προγραμματισμένες συμφωνίες".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι ``η συμφωνία για την έγκαιρη παράδοση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο σφραγίσθηκε με την καθ` όλα επιτυχημένη επίσκεψη του Γλαύκου κληρίδη στη Μόσχα. Οι ενστάσεις των Αμερικανών για τη συγκεκριμένη επιλογή της Λευκωσίας μπορεί να μην έχουν εκλείψει, όμως, ήδη, σε σημαντικά κέντρα αποφάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός για την αδιάλλακτη και επιθετική στάση της Αγκυρας``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι ``ολες, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι S-300 θα βρίσκονται στην Κύπρο τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο με ρωσική ευθύνη για την ασφαλή μεταφορά τους. Αγνωστο, ωστόσο, παραμένει το αν θα τεθούν αμέσως σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ή θα τοποθετηθούν σε στρατιωτικές αποθήκες... ``

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι επικρατεί ``εντονος προβληματισμός στη Λευκωσία για τους S-300. Η αποστρατιωτικοποίηση του νησιού προϋπόθεση για την αναβολή της εγκατάστασης των πυραύλων, δηλώνει ο Γ. Κληρίδης``.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι ``Ρώσοι αξιωματούχοι στη Μόσχα διευκρίνιζαν χτες ότι η ευθύνη για την ασφαλή μεταφορά των πυραύλωνσ την Κύπρο ανήκει αποκλειστικά στη ρωσική κυβέρνηση και ότι οι ``S-300`` θα είναι σύντομα υπό κυπριακή ιδιοκτησία με την αποπληρωμή του χρέους``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει οτι ``η Μόσχα ούτως ή άλλως ``θα εισπράξη κανονικά το τίμημα`` ενώ διευρίνεται το πλαίσιο των εναλλακτικών λύσεων με παραλλαβές άλλων ``τύπων όπλων από την Ρωσία. Παράλληλα όλα δείχνουν ότι ναυαγεί η πρόταση Πάγκαλου περί ``non fly zone``, όπερ σημαίνει ότι από πλευράς ΗΠΑ έγινε σαφές άπαξ δια παντός ότι δεν υφίσταται διάθεση ΝΑΤΟϊκων εγγυήσεων σε μια τέτοια ζώνη. Και ενώ στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν επέστη των γνωστών και πολλάκις επαναλαμβανομένων παγίωνθέσεων για την άμυνα της Κύπρου και καταδίκαζε την δημιουργία (Τουρκοϊσραηλινών) αξόνων ο Κληρίδης, ακόμη δεν έληξε καλά-καλά η επίσκεψή του στη Μόσχα μεταβαίνει... ``ιδιωτικώς`` στο Τελ Αβίβ``.

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υπογραμμίζει οτι ``από τη ρωσική πρωτεύουσα ο Κύπριος πρόεδρος αρνήθηκε να αποκαλύψει τον χρόνο έλευσης των πυραύλων στην Κύπρο, διευκρίνισε, όμως, ότι στο αρχικό συμβόλαιο προβλεπόταν η παράδοση τμήματος τωνπυραύλων τον Αύγουστο. Τελικά, η Λευκωσία αποφάσισε τη μεταφορά ολόκληρου του συστήματος ``δια μιας``

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ ``σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει η αμερικανική διπλωματία στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Η αβεβαιότητα για τη σύνθεση των επιτελικών ομάδων και το ρόλο των συγκεκριμένων διπλωματών έχει οδηγήσει σε στασιμότητα τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε χθες ότι υπάρχει επιπρόσθετα μια απροθυμία επανεμπλοκής όσο δενυπάρχουν ενδείξεις για διαφοροποίηση της θέσης της Τουρκίας, στην οποία αποδίδεται η ευθύνη για το αδιέξοδο, φοβούμενοι μια νέα ``διπλωματική`` αποτυχία``.

    [4] Οικονομία

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι καθίσταται ``δυσχαρεστάτη η πώλησις της Ιονικής εξ αιτίας του υψηλού τιμήματος. Ποσόν άνω των 270 δισ. δρχ. οφείλει να καταβάλη ο επιθυμών να αγοράση το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιονικής Τραπέζης. Η καταβολή του ποσού αυτού πρέπει να γίνη τοις μετρητοίς συμφώνως προς τους όρους της προσκλήσεως δια την υποβολήν προτάσεων αγοράς του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιονικής, την οποίαν απηύθυνε χθες η Εμπορική Τράπεζα``.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι ``θερινή κούρσα ανόδου προβλέπουν οι τράπεζες για τη δραχμή, η οποία έχει σχεδόν καλύψει την υποτίμηση του μαρτίου και αναδεικνύεται σε ``βαρύ πυροβολικό`` της κυβέρνησης στη μάχη κατά του πληθωρισμού. Χάρη στην ανατίμηση της δραχμής εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός θα είναι σε θέση το Σεπτέμβριο, λίγο πριν από τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές, να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα στη μείωση του πληθωρισμού, αποκτώντας έτσι ένα ισχυρό πολιτικό όπλο. Τα ξένα κεφάλαια δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στο εθνικό νόμισμα τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οπότε εισέρρευσαν στην αγορά περίπου 13 δισ. δολάρια, δηλαδή σχεδόν 3,9 τρισ. δραχμές. η εμπιστοσύνη αυτή όμως μπορεί εύκολα να αρθεί δημιουργώντας νέες αναταράξεις στην οικονομία``.

    [5] ΟΑ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι ``στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται οι εκπρόσωποι του ελληνικού τουρισμού. Η τραγελαφική κατάσταση της Ολυμπιακής Αεροπορίας και τα προβλήματ απου παρουσιάζονται εδώ και μήνες στις αερομεταφορές, λειτούργησαν δυσφημιστικά και ``έδιωξαν`` 600.000 τουρίστες που σκόπευαν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι ``η ``Ολυμπιακή``, αφού επισσώρευσε τεράστια χρέη στις πλάτες των αγρίως φορολογούμενων Ελλήνων διαπράττει ένα ακόμη έγκλημα. Επιφέρει -όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι- τελειωτικό πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό. Στέλνει μαζικά τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς που προγραμμάτισαν τις διακοπές τους στη χώρα μας, σε άλλους προορισμούς. Και κυρίως προς τη γειτονική Τουρκία, η οποία ήδη δοξάζει τον Αλλάχ και την ``Ολυμπιακή`` ``.

    [6] Συνέντευξη Στ. Μάνου

    Την ίδρυση νέου κόμματος που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις εκλογές, ανακοινώνει ο Στέφανος Μάνος σε συνέντευξή του στην ΑΘΗΝΑΪΚΗ. Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ αν και αποφεύγει να μιλήσει ευθέως για τον Κώστα Καραμανλή, κάνει λόγο για "λύκο", που μπήκε στο μαντρί και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και στα άλλα κόμματα. Επίσης αναφέρεται στον κ. Ανδριανόπουλο για τον οποίο λέει οτι είναι πολύ κοντά στις απόψεις του.

    [7] Ερευνα Γεράκη

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "με προσεκτικά βήματα, προκειμένου να καταλήξει στην άσκηση ποινικών διώξεων βάσει αδιάσειστων στοιχείων, προχωρεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Γεράκης, που ασχολείται νυχθημερόν με την έρευνα για τη διαφθορά στην Αστυνομία".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "ανοιχτά συνδέουν δικαστές και εισαγγελείς τηνπροχθεσινή επίθεση με βόμβες στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων με τις έρευνες για τη διαφθορά στην ΕΛ. ΑΣ. ενώ την ίδια στιγμή το θέμα φτάνει σε "υψηλά " κλιμάκια με την οργάνωση διαδοχικών συναντήσεων "κορυφής".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "η διπλή βομβιστική επίθεση στα δικαστήρια της Ευελπίδων αφήνει ερωτηματικά που ενισχύονται απο την ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών".

    [8] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "αλλεπάλληλες επιστολές σε εξέχοντα μέλη του Κογκρέσου έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Ουίλιαμ Κοέν υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επικυρωθεί απο τις Ηνωμένες Πολιτείες η Διθενής Συνθήκη για το Δίακιο της Θάλασας πριν εκπνέυσει η σχετική διορία το Σεπτέμβριο. Στις επιστολές του ο κ. Κοεάν επικαλέται τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, όμως εάν γίνει δεκτό το αίτημά του θα εξυπηρετηθούν και τα ελληνικά συμφέροντα, δεδομένο οτι η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θαλάσσης θέτει το όριο των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Εάν υπογράψουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες τη συνθήκη, τότε ενισχύεται σημαντικά η θέση της χώρας μας στην αντιπαράθεση με την Αγκυρα για το Αιγαίο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "για άλλη μια φορά, οι Τούρκοι παραβαίνουν την δέσμευση για δίμηνο μορατόριουμ, προχωρώντας σε επικίνδυνες παραβιάσεις του εθνικούς μας εναέριου χώρου. Πέντε σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών, αποτελούμενοι απο συνολικά 14 αεροπλάνα, παραβίασαν 14 αεροπλάνα, παραβίασαν 11 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, πραγματοποιώντας, απο χθές το πρωί έως το απόγευμα, αλλεπάλληλες εισβολές απο τα νότια της Ρόδου έως τα βόρεια της Χίου. Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίσθηκαν απο ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και σημειώθηκαν τρείς επικίνδυνες εμπλοκές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει οτι "έντονη ήταν και σήμερα η ελληνική αντίδραση στη δημιουργία άξονα Τουρκίας - Ισραήλ, μυστήριο εξακολουθεί να παραμένει ποιο στόχο είχαν οι ασκήσεις στη βάση Σντέμα του Ισραήλ. Το Ισραήλ διέψευσε κατηγορηματικά τα τουρκικά δημοσιεύματα οτι οι ασκ. ήσεις ήταν σενάρια πολέμου με εικονική προσβολή των πυραύλων S-300. Η κυβέρνηση έδειξε οτι ικανοποιείται με τη διάψευση του Ισραήλ, σημειώσε όμως οτι επιθυμεί πολυμερείς συνεργασίες και όχι δημιουργία αξόνων".

    (Γ. Π.)

    [9] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: οι προγραμματικές συμφωνίες των ΔΕΚΟ και η ΕΕ, τα προβλήματα στις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η πτώση κατά 1,77% των τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η άνοδος τιμών στα Διεθνή Χρηματιστήρια.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: ``"Κόβει τα φτερά" του Τουρισμού η ΟΑ-Σχέδιο για πώληση της εταιρίας μετά το φθινόπωρο. ''

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Κίνδυνος για τα κονδύλια!-Ο Επίτροπος Φλιν αύριο στην Αθήνα.''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Σπεύδουν οι ξένοι!-Deutche Bank: Η Ελλάδα στην ΟΝΕ το 2001.''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Και ιδιωτικά τρένα για μεταφορά εμπορευμάτων-Με απόφαση διαγράφηκαν χρέη 140 δισ. από τον ΟΣΕ. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Οι προγραμματικές στο στόχαστρο της ΕΕ-Ορατός ο κίνδυνος παραπομπής στο Ευρωδικαστήριο. ''

    [10] ΔΕΚΟ-Προγραμματικές συμφωνίες-Ευρωπαϊκή Ενωση

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Οι διευκρινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις προγραμματικές συμφωνίες που σύναψαν οι 10 ΔΕΚΟ με ιδιωτικές επιχειρήσεις, τους τελευταίους μήνες του 1997, δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές από τις υπηρεσίες του αρμοδίου για θέματα εσωτερικής αγοράς Ιταλού Επιτρόπου Μάριο Μόντι. Πρόκειται για 200 συμφωνίες ύψους μεγαλυτέρου του ενός τρισ. δρχ. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με άριστες κοινοτικές πηγές από το περιεχόμενο επιστολής του γενικού διευθυντού της 15ης Γ. Δ κ. J. Mogg προς της Αθήνα, με την οποία ζητούνται πλέον πλήρη στοιχεία, όλων ανεξαιρέτως των συμφωνιών. ''

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Wednesday, 15 July 1998 - 15:17:52 UTC