Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-07-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/07/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα
  • [3] Κόσοβο
  • [4] Οικονομία
  • [5] Πυρκαγιές
  • [6] Συνεργασία ΝΔ- ΠΟΛΑΝ
  • [7] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [8] Ελληνοτουρκικά
  • [9] Κυπριακό
  • [10] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [11] Πώληση Τράπεζας Εργασίας

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία της οικονομίας, οι συνομιλίες Τσοχατζόπουλου - Κόεν, οι πληροφορίες για εξαγορά απο Λάτση μεριδίου Τράπεζας Εργασίας και το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Κ. Μήτσης): Αναδάσωση με... πράσινες βίλες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Δ. Ρίζος): Που πήγαν τα 915 δισ. των Κολλάδων;

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: ΝΤΟΡΑκηδες και ΚΩΣΤΑκηδες για κόκορα σε... σεντόνι.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ναρκωτικά: αύξηση 3.600% στους ανήλικους σε μια 8ετία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αύξηση 1,5%σε μισθούς-συντάξεις. Μαύρη χρονιά και το 1999

    Η ΑΥΓΗ: Ακίνητες συγκοινωνίες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τελείωσε η Δαμανάκη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χάρισαν 50 νοσοκομεία στους Κολλάδες.

    ΕΘΝΟΣ: Υπηρέτης των Τούρκων πρεσβευτής της Κομισιόν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Για να τρέξει το τραίνο "εκτροχιάζονται" οι επιβάτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πως ρήμαξαν συγκοινωνίες, Ολυμπιακή, ΟΣΕ και ΕΛΤΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φόρος στη βενζίνη για τους Κολλάδες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΕΙ: πράσινο για μη κρατικά.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κίνηση ματ Λάτση με εξαγορά και της Εργασίας.

    ΕΣΤΙΑ: Πως κάηκε η χώρα σε μια 20ετία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σπονδή στον πληθωρισμό μισθοί, συντάξεις και το '99.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τι αλλάζει στις δημοτικές εκλογές.

    ΤΑ ΝΕΑ: ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ: Φέρτε πίσω τα κλεμμένα απο το... παγκάρι.

    ΝΙΚΗ: Λάτσης παντού! Αγοράζει και την Εργασίας με 200 δισ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Υπουλή συγχορδία αποπροσανατολισμού.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ταραχές στα Βαλκάνια προβλέπει ο Τσοχατζόπουλος.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σταδιακά 35ωρο διεκδικεί η ΓΣΕΕ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τα έσοδα έφεραν τεχνητή ευφορία.

    [2] Ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "Με καταιγιστικό ρυθμό δρομολογούνται οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα μετά τη νέα αιφνιδιαστική κίνηση του Ομίλου Λάτση, ο οποίος απέκτησε στρατηγικό πακέτο μετοχών της Τράπεζας Εργασίας. Με την απόκτηση του πακέτου αυτού ο Ομιλος Λάτση καταλαμβάνει στρατηγική θέση στο τραπεζικό σύστημα, δεδομένης και της πρόσφατης εξαγοράς της Τράπεζας Κρήτης".

    [3] Κόσοβο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "την ανησυχία του για το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης στο Κοσσυφοπέδιο και μάλιστα εντός των ημερών εξέφρασε απο την Ουάσιγκτον ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, επικρίνοντας και τη στάση του Σλ. Μιλόσεβιτς. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, που εμφανίστηκε προβληματισμένος για τις εξελίξεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουίλιαμ Κοέν, αλλά και τις επαφές του με γερουσιαστές των επιτροπών Ενόπλων Δυνέμων και Εξωτερικών Σχέσεων, διαχώρισε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης απο τον Σέρβο πρόεδρο και υιοθετώντας, εμμέσως πλην σαφώς τις αποψεις της Ουάσιγκτον δήλωσε: ο Μιλόσεβιτς ποτέ δεν ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση. Δεν θα τον αφήσουμε να μας χρησιμοποιήσει. Αν δεν γίνει κάτι θα επιληφθεί το ΝΑΤΟ και ο πόλεμος θα επεκταθεί".

    [4] Οικονομία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "μαύρη θα ειναι η επόμενη χρονιά, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις δεν θα υπερβούν το 1,5% ενω επιτόκια και πληθωρισμός - προς το παρόν - δεν πέφτουν. Ακόμη και περικοπές στα δάνεια θα γίνουν, ειπε ο κ. Παπαδήμος".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "καλός μήνας για τα φορολογικά έσοδα ηταν ο Ιούνιος, καθώς αυξήθηκαν κατά 18,96% βελτιώνοντας έτσι και τη συνολική εικόνα τους απο την αρχή του έτους".

    [5] Πυρκαγιές

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "περισσότερα απο 8,5 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, ημιδασικών εκτάσεων και βοσκότοπων έχουν καεί απο τις 27 χιλιάδες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Ελλάδα κατά τις δεκαετίες του '80 και '90. Ο θλιβερός αυτός απολογισμός προκύπτει απο έρευνα της Ενώσεως Ελλήνων Δασοπόνων που είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον παρελθόντα Μάϊο".

    [6] Συνεργασία ΝΔ- ΠΟΛΑΝ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Ενα βήμα πριν απο το "γάμο" ΝΔ - Πολιτική Ανοιξη. Φανεροί "αρραβώνες" γράφει ότι "η πολυσυζητημένη απόφαση για συνεργασία των δυο κομμάτων στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ειναι γεγονός. ελήφθη σε επίπεδο ηγεσίας απο τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά. Αυτή η κίνηση του Κώστα Καραμανλή που έλαβε προσωπικά την απόφαση οπως και ο Αντώνης Σαμαράς, ασφαλώς δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί στα στενά πλαίσια των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση".

    [7] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "αποφασισμένη ειναι η κυβέρνηση να αναγνωρίσει και επίσημα το κρατίδιο των Σκοπίων με την ονομασία Μακεδονία και μάλιστα εξετάζεται και με ποιό τρόπο θα περάσει στη Βουλή η συμφωνία, ήττα για την Ελλάδα".

    [8] Ελληνοτουρκικά

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "ένα κατάπτυστο κείμενο είναι ο απολογισμός, που παρουσίασε για την οχτάχρονη δράση του στην Τουρκία ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής επιτροπής στην Αγκυρα Μάικλ Λέικ. Οδηγό για όλες τους τις κινήσεις αποτέλεσαν οι τουρκικές θέσεις τις οποίες υιοθέτησε πλήρως, κατηγορώντας ανοιχτά την Ελλάδα ότι υπονομεύει τη στρατηγική της Δύσης και ζημιώνει τα συμφέροντά της στην περιοχή. Στην είκοσι πέντε σελίδων έκθεσή του φτάνει στο σημείο να παραδεχτεί χωρίς περιστροφές ότι έγραφε ακόμα και ομιλίες του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ όταν αυτός ήταν πρωθυπουργός. Η όλη του συμπεριφορά προσιδιάζει περισσότερο σε "υπάλληλο" των Τούρκων, παρά σε Ευρωπαίο πρέσβη".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "στόχος του κ. Λέικ, ο οποίος θα μπορούσε επιεικώς να χαρακτηρισθεί ότι έδρασε (συνειδητά ή όχι) ως πράκτορας των Τούρκων στην Κομισιόν είναι δίχως άλλο η προσπάθεια να επηρεάσει την κοινοτική πολιτική υπέρ της Τουρκίας σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και για το μέλλον των σχέσεων της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ σημειώνει οτι "αμείλικτα ερωτήματα προκαλεί η "σιωπή" της Ουάσιγκτον έναντι της πρωτοφανούς αξίωσης των Τούρκων να μην προσεγγίζουν στο εξής αμερικανικά πολεμικά πλοία στο λιμάνι της Ρόδου, διότι το συγκεκριμένο νησί αποτελεί... "αποστρατιωτικοποιημένη" περιοχή. Διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι θα πρέπει να θεωρείται απίθανο πως οι ΗΠΑ θα συναινέσουν στο τουρκικό αίτημα, αλλά υπογράμμιζαν ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια σαφής απόρριψή του από αμερικανικής πλευράς, η οποία θα "έκοβε τη φόρα" των Τούρκων, πριν αυτοί επιχειρήσουν να εκλάβουν τη "σιωπή" της Ουάσινγκτον ως νομιμοποίηση των προκλητικών επιδιώξεών τους".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) "η παραχώρηση τεσσάρων αντιτορπιλικών, κλάσεως "Κιντ", αλλά και οι διαβεβαιώσεις για αμέριστο αμερικανικό ενδιαφέρον για τα καυτά θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, του Κυπριακού και του Κόσοβο κυριάρχησαν κατά τις χθεσινές επαφές του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Ο. Κοέν. Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να παραχωρήσει τα τέσσερα πολεμικά σκάφη στη χώρα μας με συμφέροντες όρους μετά από πολυετή εκκρεμότητα και παρά τις τουρκικές διαμαρτυρίες περί υποτιθέμενης ανατροπής της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "αποδέκτης ισχυρών πιέσεων για τη ματαίωση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο έγινε χθες, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, μάλιστα, ο κ. Κοέν εξεθείαζε στον κ. Τσοχατζόπουλο τις αρετές των αντίστοιχων αμερικανικών πυραύλων "Πάτριοτ" για τον διαγωνισμό του συστήματος αεράμυνας στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει οτι "συγκρατημένο "πράσινο φως" στην Τουρκία άναψε στις πρώτες δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος Βίκτορ Κλίμα (που είναι προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γι` αυτό το εξάμηνο). Οι δύο βασικοί άξονες της αυστριακής προεδρίας θα είναι - όπως είπε ο κ. Κλίμα - η ενίσχυση και επικύρωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Τουρκία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διάσκεψης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "τις προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα παρουσιάσει σήμερα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, Βόλφανγκ Σιούσελ, κατά τις συναντήσεις που θα έχει το βράδυ με τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή. Με την ανάληψη της προεδρίας από την Αυστρία, η κυβέρνηση της Βιέννης είχε αφήσεινα διαφανεί ότι δεν θα επεδίωκε την ανάπτυξη των ευρωτουρκικών σχέσεων στο β` εξάμηνο του 1998. Ομως, οι φιλοτουρκικές διαθέσεις της Αυστρίας έγιναν εμφανέστατες χθες, καθώς ο κ. Κλιμά διαβεβαίωσε τα στελέχη του κόμματός του ότι η ενίσχυση και η επικύρωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Τουρκία είναι οι δύο άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Αυστρία".

    [9] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "ναι μεν, αλλά..., απάντησε ο Ακης Τσοχατζόπουλος στον Αμερικανό ομόλογό του, Γουίλιαμ Κοέν, στην πρόταση για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Κύπρο. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας απέρριψε την αμερικανική πρόταση, χαρακτηρίζοντάς τη μονομερή. Στο τραπέζι των συνομιλιών τέθηκαν επίσης τα ελληνοτουρκικά, οι εξοπλισμοί, αλλά και η κατάσταση στα Βαλκάνια".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "δύο αντιπροτάσεις για να μην εγκατασταθούν οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 στην Κύπρο συζήτησαν χθες στο αμερικανικό Πεντάγωνο οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και ΗΠΑ κ. Α. Τσοχατζόπουλος και Μπιλ Κοεν. η πρώτη, που βρίσκει πλέον θετική ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον, αφορά στη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης υπερπτήσεων στην Κύπρο. Η δεύτερη, που είναι νέα και θεωρείται ρεαλιστικότερη, αφορά στην αγορά από τη Λευκωσία όχι των S-300, αλλά των μικρότερου βεληνεκούς ρωσικών πυραύλων SA-15, που δεν μπορούν να πλήξουν την Τουρκία και εικάζεται ότι αυτό θα έκαμπτε τις αντιρρήσεις της Αγκυρας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "εκατόν είκοσι πέντε Βρετανοί βουλευτές από όλα τα κόμματα υπέγραψαν ψήφισμα χθες στη Βουλή, στο οποίο τονίζουν ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμα στη Δημοκρατία της Κύπρου να οργανώσει την άμυνά της, αλλά επικροτούν και την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη να αναστείλει έως το Νοέμβριο τη μεταφορά και την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στο νησί".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "επιστροφή "Αστραπή" πραγματοποιεί αύριο, ο αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί. Την επίσκεψη του Τούρκου στρατηγού στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς ανακοίνωσε χθες η γραμματεία του Γενικού Επιτελείου, ορίζοντας την ημέρα του Σαββάτου ως την ημέρα της επιτροφής του στην Αγκυρα. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η επίσκεψη Καρανταγί στην Κύπρο, αποτελεί "ανταπάντηση" στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μεγαλόνησο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει οτι "σε ό, τι αφορά την Κύπρο, οι θέσεις της αυστριακής προεδρίας εμφανίζονται σαφείς. Ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε χτες στις Βρυξέλλες, ότι το Κυπριακό είναι μια από τις βασικές προτεραιότητές της και ανακοίνωσε ότι ο Ντέιβιντ Χάνεϊ θα συνεχίσει και το τρέχον εξάμηνο τις δραστηριότητές του στο ζήτημα της Κύπρου. Ο Αυστριακός προεδρεύων κατέστησε σαφείς τις ευθύνες της τουρκοκυπριακής πλευράς, για την εμμονή της να μη συμμετάσχει στην κυπριακή ομάδα διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, και τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ θα συνεχιστούν, με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου".

    (Ι. Π.)

    [10] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πληροφορίες για εξαγορά απο Λάτση μεριδίου της Τράπεζας Εργασίας, η πορεία της οικονομίας και η άνοδος στο Χρηματιστήριο είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Συνέχεια στην πολιτική των υψηλών επιτοκίων, παραδέχεται το ΥΠΕΘΟ σε έκθεση του για την οικονομία".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εφραίμογλου πουλάει σε Λάτση! Συνεχίζονται οι εντυπωσιακές εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Φρένο στα δάνεια. Υψηλά επιτόκια, έλεγχοι στις τράπεζες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ο Ομιλος Λάτση αλλάζει πάλι το τραπεζικό τοπίο. Αγοράζει σήμερα το 12% της Τράπεζας Εργασίας απο τον Λ. Εφραίμογλου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τα υψηλά επιτόκια κουράζουν τις επενδύσεις".

    [11] Πώληση Τράπεζας Εργασίας

    Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ γράφει οτι "έντονη φημολογία αναπτύσσεται στην αγορά σχετικά με την προσέγγιση της Τράπεζας Εργασίας απο τον Ομιλο Λάτση. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν μυστικές συναντήσεις βασικών μετόχων της Τράπεζας Εργασίας με στελέχη του Ομίλου Λάτση".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Thursday, 9 July 1998 - 12:07:50 UTC