Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-07-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/07/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πυρκαγιές
  • [3] Ελλάδα - Βαλκάνια
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Τράπεζες

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι πυρκαγιές ανά την επικράτεια και ο τρόπος αντιμετώπισής τους, η θέση της χώρας μας στα Βαλκάνια, η πορεία του Κυπριακού και η πώληση της Ιονικής Τράπεζας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Κ. Μήτσης): Ελεος. Αφήστε κάτι και για... του χρόνου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Δ. Ρίζος): Κρανίου τόπος η Ελλάδα!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Παίζει με τη φωτιά ο Κ. Σημίτης. Εκλογές τον Σεπτέμβριο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εμπρηστής το κράτος. Ενοχη η κυβέρνηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ποιά ταμεία ενοποιούνται. Ολόκληρο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ολοκαύτωμα - 180 φωτιές σε ολη την Ελλάδα.

    ΕΘΝΟΣ: Καίνε με σχέδιο. Πρωτοφανές:125 πυρκαγιές ξέσπασαν ταυτόχρονα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Και τώρα ας καίνε... τα καμμένα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 400 αστυνομικοί συνόδευαν τον Σημίτη στη Φθιώτιδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σαδισμός πάνω στα αποκαϊδια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 100 χρόνια κράτος - εμπρηστής.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μέχρι πότε θα μας καίνε κράτος και εμπρηστές;

    ΕΣΤΙΑ: Το ίδιο το Κράτος ειναι ο "εμπρηστής"!

    ΤΑ ΝΕΑ: Λαμπάδιασαν τη χώρα εμπρηστές και χωματερές.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Συναγερμός για Σέιχ Σου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σε πύρινο κλοιό.

    [2] Πυρκαγιές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "Ο πύρινος εφιάλτης για μια ακόμη φορά ηταν συνεπής στο ραντεβού του. Η αιωνόβια αδιαφορία της πολιτείας, που δεν έχει καταφέρει ως σήμερα να καθορίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασικών εκτάσεων, μετέτρεψε με τη "συνεργασία" ενός εμπρηστή - καιρού, όλη σχεδόν τη χώρα σε πύρινο μέτωπο. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 50 σπίτια κάηκαν, ανυπολόγιστες ως τώρα δασικές εκτάσεις, έγιναν στάχτη σε 180 σημεία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Δ. Ρίζου) αναφέρει οτι "στάχτη και μπούρμπερη απο τη Μακεδονία ως την Πελοπόννησο. Νεκροί, τραυματίες και δεκάδες τα καρβουνιασμένα σπίτια. Βρήκαν την ώρα να νομιμοποιήσουν και τα καταπατημένα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαινει οτι "θυμός, αγανάκτηση, θλίψη, απόγνωση και μεγάλης έκτασης καταστροφή. Ο τραγικός απολογισμός απο την πύρινη λαίλαπα φάνηκε με το πρώτο φως της χθεσινής ημέρας".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "δυο ανθρώπινες ζωές χάθηκαν. Χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη. Δεκάδες σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Απο το μεσημέρι του Σαββάτου ξέσπασαν 180 πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα. Οι 125 εκδηλώθηκαν σε διάστημα μιας ώρας. Ο τρόπος που ξεκίνησαν κάνει τις αρχές να πιστεύουν οτι σε ενα μεγαλο μέρος οφείλονται σε οργανωμένο σχέδιο, που δεν είχε μόνο "οικοπεδοφαγικά" κίνητρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι φλόγες ξεπήδησαν απο αυθαίρετες χωματερές δήμων. Το κράτος αιφνιδιάστηκε και οι δυνάμεις πυρόσβεσης εμφανίστηκαν για μια ακόμα φορά αδύναμες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "την ώρα που όλη η Ελλάδα εχει τυλιχθεί στις φλόγες και χιλιάδες στρέμματα πράσινου μετατράπηκαν σε "κρανίου τόπο" με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, το υπουργείο Οικονομικών νομιμοποιεί καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου απλώς και μόνο για να γεμίσει τα κρατικά ταμεία με ζεστό χρήμα".

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν οτι "Φωτιές μεταξύ της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας άναψαν οι πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα. Η κόντρα που υπέβοσκε εδω και μήνες, μετά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της δασοπροστασίας απο τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική, το Σαββατοκύριακο πήρε διαστάσεις ανοιχτής σύγκρουσης".

    [3] Ελλάδα - Βαλκάνια

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι " σενάριο εμπλοκής Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου σε ενα νέο βαλκανικό πόλεμο στην περίπτωση επέκτασης της αντιπαράθεσης μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας στο Κόσοβο, αναφέρεται στους "Τάις της Νέας Υόρκης". Σύμφωνα με αυτό ορισμένοι αναλυτές διαβλέπουν την πιθανότητα στρατιωτικής εμπλοκής της Ελλάδας, που θα επιθυμεί μια διχοτομημένη "Μακεδονία" στα σύνορα της, καθώς και της Τουρκίας, που εκπαιδεύει τον αλβανικό στρατό. Η αντιπαράθεση στα δυο αντίπαλα στρατόπεδα της Ελλαδας και της Τουρκίας θα είχε ασφαλώς σοβαρότερες επιπτώσεις και το επόμενο πιόνι στο πολεμικό σκάκι θα ηταν η Κύπρος".

    [4] Κυπριακό

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει οτι "χωρίς να εχει πετύχει την επανάληψη του δικοινοτικού διαλόγου, εξ αιτίας της αδιαλλαξίας που επέδειξε για μιά ακόμα φορά ο Ραούφ Ντενκτάς, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ντιέγκο Κόρντοβεζ διαπίστωσε "πρόοδο" κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "Τη βεβαιότητά του οτι σύντομα θα αρχίσει μια νέα πορεία για λύση του Κυπριακού εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης, τονίζοντας ταυτοχρόνως οτι κάθε προσπάθεια που καταβάλλουν ο "Αττίλας" και ο Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους αποτυγχάνει. Την ιδια στιγμή, η διεθνής κοινότητα εκτιμά οτι μειώνονται οι κίνδυνοι μιας σύρραξης στην περιοχή, μετά την απόφαση για αναβολή της εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο".

    [5] Τράπεζες

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "αμέσως μετά την πώληση της Ιονικής ανοίγει ο δρόμος και για την Εμπορική Τράπεζα. "Η πώληση της Εμπορικής θα είναι αποκλειστικά ελληνική υπόθεση" έλεγαν αξιόπιστοι τραπεζικοί παράγοντες, εξηγώντας οτι είναι θέμα χρόνου η εφαρμογή του σχεδίου Καρατζά για δημιουργία ενός τραπεζικού γίγαντα ευρωπαϊκού μεγέθους με την απορρόφηση της Εμπορικής απο την Εθνική".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 6 July 1998 - 10:58:37 UTC