Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-06-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/06/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διαρθρωτικές αλλαγές
  • [3] Σκοπιανό
  • [4] Γενικές Εξετάσεις
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Δραχμή - Ισοτιμίες

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η κυβερνητική πολιτική για τις διαρθρωτικές αλλαγές, το Σκοπιανό και οι γενικές εξετάσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Φθηνά εισιτήρια. Τι φέρνει ο πόλεμος των αεροπορικών εταιρειών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Ερχεται καύσωνας. Ποιές μέρες θα σπάσει το θερμόμετρο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Το πόρισμα για τις ρεμούλες "Αγίων". Ποιοι ιεράρχες παραβίασαν την εντολή "Ου κλέψεις".

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Στο στόχαστρο της "17Ν" Κωστόπουλος και Πίστεως.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 130.000 νέες θέσεις εργασίας και 2.400 διορισμοί στο Δημόσιο.

    Η ΑΥΓΗ: Επιχείρηση ανασυγκόλλησης. Αναζητείται διαφορετική τακτική για κάθε ιδιωτικοποίηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μην υποχωρείς γιατί κάηκες κύριε Σημίτη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο ΟΤΕ μας... ενώνει με τον Χόλμπρουκ. Μπίζνες και πιέσεις του "σερίφη" στην Αθήνα.

    ΕΘΝΟΣ: Ερχονται οι... "Ρομπέν". Σώμα προστασίας των εργαζομένων με 13 υπερεξουσίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Για την Ολυμπιάδα 2004 έχουμε έτοιμο το.. ΟΟ!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στον χορό του Ησαϊα Καραμανλής-Ντόρα-Πιέζουν και τον Μανώλη Κεφαλογιάννη να επισπεύσει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τράπεζες: απόφαση - βόμβα για τις προσλήψεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξυπνήστε την ΕΛ. ΑΣ. κ. Ρωμαίε. Ο "χρυσός" ύπνος: μάρτυρες υπάρχουν, δώστε εγγυήσεις.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ισορροπία τρόμου Παπαντωνίου με το μέτωπο των "5".

    ΕΣΤΙΑ: Νέοι φόροι στον ορίζοντα. Αντικειμενικά κριτήρια και τόκοι καταθέσεων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κομματικό διευθυντήριο. Με ετερόκλητη σύνθεση, θα ελέγχει κάθε βήμα στις διαρθρωτικές αλλαγές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εξομάλυνση παρά το "αγκάθι" του ονόματος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ενοποιούνται 77 ασφαλιστικά ταμεία. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο.

    ΝΙΚΗ: Διαγραφή ανταρτών. Εντολή απο την Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις, στην ανατροπή εργασιακών σχέσεων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πρόστιμα απο ΙΚΑ σε εργοδότες για τα ένσημα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αιφνίδια επίθεση φιλίας. Εντονο διπλωματικό παρασκήνιο συνοδεύει την περιοδεία Χόλμπρουκ.

    [2] Διαρθρωτικές αλλαγές

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "μετά τις "πύρρειες νίκες" της στην Ολυμπιακή και την Ιονική, η κυβέρνηση επιχειρεί να επανασυγκολλήσει τις κομματικές δυνάμεις της και, κατά προτεραιότητα, να δημιουργήσει νέες ισορροπίες με τα συνδικαλιστικά ερείσματά της, χωρίς όμως ν α αφίσταται της προσήλωσής της στον στόχο των "διαρθρωτικών αλλαγών" και χωρίς να παρεκκλίνει απο τον "μονόδρομο της ΟΝΕ". Χθές ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις οτι "χαλαρώνει" η κυβερνητική πολιτική, ζήτησε να προχωρήσουν οι υπουργοί "πρόσω ολοταχώς" υιοθέτησε όμως ευέλικτη τακτική".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "το κόμμα υπεισέρχεται πλέον ευθέως στη διαμόρφωση της διαρθρωτικής πολιτικής. Ολα τα μεγάλα θέματα, οι σημαντικές επεμβάσεις στο κράτος και αλλού, για την πορώθηση των οποίων εμπλέκονται περισσότεροι του ενός υπουργοί, θα "εξετά ζονται " θα "διορθώνονται " και γενικώς θα περνούν απο το κόσκινο της Πολιτικής Γραμματείας. Τούτη είναι ίσως η πρώτη πολιτική απόφαση - ελήφθη στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπο την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη - που έρχεται μ ετά τις οξύτατες κοινωνικές αντιδράσεις των τελευταίων ημερών και η οποία θα επηρεάσει καθοριστικά την ένταση, την έκταση και την ταχύτητα διεκπεραίωσης των διαρθρωτικών αλλαγών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "είναι ηλίου φαεινότερον οτι οι παρατηρούμενοι κλυδωνισμοί στην υλοποίηση των ποικιλοτρόπως εξαγγελλόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, κάθε άλλο παρά βοηθούν στην πραγματοποίηση του όλου εγχειρήματος, όταν μάλιστα αυτό αποπειράται με τ ους πρωταγωνιστές να προσπαθούν να πατήσουν σε δύο βάρκες".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "την ανάγκη διαλόγου ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στους συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, επεσήμανε ο γραμματέας της ΚΕ κ. Κ. Σκανδαλίδης αμέσως μετά την πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπο την προεδράι του πρωθυπ ουργού Κ. Σημίτη. Τα στελέχη του Κινήματος αναζήτησαν τις προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και όπως τόνισε ο πρωθυπουργός "δεν γυρίζουμε πίσω οι αλλαγές πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο" δίνοντας το στίγμα της αμετα κίνητης απόφασής του να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "αντιμέτωποι με τα "αδιέξοδα", στα οποία προσκρούει πλέον καθημερινά το κυβερνών κόμμα, βρέθηκαν χθές οι συμμετέχοντες στην Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ. Στη χθεσινή σύσκεψη, υπο την προεδράι του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, συμφώνησαν οτ ι οι διαρθρωτικές αλλαγές απο εδώ και στο εξής πρέπει να εξαγγέλλονται μόνον όταν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός".

    Κατά την ΕΣΤΙΑ, "με την πορείαν των διαρθρωτικών αλλαγών και το σχετικόν χρονοδιάγραμμά των ησχολήθη η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ κατά την χθεσινήν συνεδρίασίν της υπο την προεδρίαν του πρωθυπουγού Κ. Σημίτη. Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Σκανδαλίδης πα ρεδέχθη οτι υπάρχουν διαφορετικαί απόψεις δια τας θέσεις των συνδικαλιστών, ισχυρίσθη όμως οτι δια τους στρατηγικούς στόχους υπάρχει πλήρης συμφωνία όλων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι "με πολιτική και τακτική "δύο ταχυτήτων" η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να κερδίσουν τη "μάχη με το χρόνο" και να κλείσουν ως το τέλος του 1998 όλα τα "μέτωπα" και, ταυτόχρονα, να συνεννοηθούν με τους συνδικαλιστές ώτε ς να μειωθούν οι αντιδράσεις και το κόμμα να οδηγηθεί στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου με τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "ο πρωθυπουργός κατόρθωσε χθές (κατά τη συνεδρίαση της ΠΓ στο Μέγαρο Μαξίμου) να εξισορροπήσει πρόσκαιρα την οξύτατη αντιπαράθεση του ΥΠΕΘΟ με το μέτωπο των 5 κορυφαίων που ζητούν αλλαγές στο "μίγμα" της οικονομικής πολιτικής, βάλλ οντας σαφώς κατά του κ. Παπαντωνίου. Επί της ουσίας όμως πρόκειται για μια ισορροπία τρόμοου καθώς οι πρωτοκλασάτοι περιμένουν στη γωνία τον υπογό, ο οποίος αποτελεί τον ασθενή κρίκο της κυβερνητικής πολιτικής στις αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Σημίτης όμως αν αγκάστηκε και σε τακτικές υποχωρήσεις προκειμένου να ικανοποιήσει και τους διαφωνούντες".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει οτι "τη νέα κυβερνητική τακτική, η οποία θα διασφαλίσει την εύθραυστη ισορροπία που επετεύχθη στο ΠΑΣΟΚ αναζητούσαν χθές επί τρέις ώρες ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του Κινήματος που συνεδρίασαν στο Μέγαρο Μαξ ίμου. Πρωθυπουργός και στελέχη αυτή τη φορά δεν διαφώνησαν αλλά και δεν συμφώνησαν, τελικά με ποιό τρόπο θα επιτύχουν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων χωρίς αντιδράσεις".

    [3] Σκοπιανό

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ γράφει οτι "η "κοινή ανησυχία" για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο αποδεικνύεται σημαντικότερη απο το όνομα των Σκοπίων. Γι αυτό άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πάγκαλος προσποιήθηκε οτι δεν άκουσε τον Σκοπιανό ομόλογό του κ. Χατζίνσκι να αναφ έρεται τέσσερις φόρες στη χώρα του με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "διακριτικότατοι στις δηλώσεις τους μετά τη χθεσινή τους συνάντηση οι υπουργοί Εξωτερικών Αθηνών και Σκοπίων κκ Πάγκαλος και Χατζίνσκι, επιδερμικές αναφορές, έκαναν μόνο στο ζήτημα του ονόματος, σαν να αποτελούσε απλή παρονυχίδ α. Ο αξιωματούχος μάλιστα της FYROM χωρίς να αποστεί απο πρόσφατες ανυποχώρητες περί "Μακεδονίας" αναφορές του μίλησε για "λύση" που απαιτεί "κάποιο χρονικό διάστημα" και θα κάνει να "αισθάνονται και οι δύο χώρες νικητές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "στις καλένδες παραπέμπεται για μια ακόμη φορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με τη σύμφωνη γνώμη των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. "Το αφήνουμε στη διαδικασία που έχει επιλεγεί" είπε χαρακτηριστικά χθές ο υπουργός Εξωτερ ικών Θεόδωρος Πάγκαλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του Μπλάνγκο Χαντζίνσκι".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "υπο την αυστηρή καθοδήγηση της Ουάσιγκτον, Αθήνα και Σκόπια επιβεβαίωσαν και χτές την απόλυτη προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της αμερικανικής διπλωματίας. Κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στην Αθήνα και μετά απο τι ς δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Ελληνα συνάδελφό του Θ. Πάγκαλο, εμφανίστηκε μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα στις σχέσεις των δύο χωρών".

    ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "Αργότερα το όνομα" υποστηρίζουν οτι "την παραπομπή του θέματος του ονόματος των Σκοπίων στις.. βαλκανικές καλένδες αποφάσισαν ουσιαστικά χθές οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) επισημαίνει οτι "σε ένα ιδιόμορφο κλίμα διαρκών αναφορών του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών κ. Μπ Χατζίνσκι στη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" χρίς καμία απάντηση ή σχόλιο απο τον ομόλογό του κ. Θ. Πάγκαλο, η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ συμφώ νησαν χθές στην ανάγκη προσεκτικής αντιμετώπισης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου".

    [4] Γενικές Εξετάσεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "διορθωτικό σήμα για το δεύτερο ζήτημα της Πολιτικής Οικονομίας δόθηκε απο την Κεντρική Επιτροπή Γενικών εξετάσεων τρία τέταρτα μετά την εκπομπή των θεμάτων, στα οποία διαγωνίστηκαν χθές οι υποψήφιοι της Δ δέσμης. Θεμάτων που -κα τά γενική ομολογία- ήταν εύκολα αλλά πολλά".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "ομαλά κύλησε και η 4η ημέρα των Γενικών Εξετάασεων με τους υποψήφιους της Δ Δέσμης να διαγωνίζονται στο μάθημα της Πολιτικής Οικονομίας. Το μοναδικό πρόβληαμ που δημιουργήθηκε ήταν στο 2ο θέμα, στο οποίο υπήρχε ένα λάθος αναγραφής απο το κομπιούτερ αλλά εντοπίστηκε αμέσως και διορθώθηκε".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "υιοθέτησε τις παρατηρήσεις της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών η Κεντρική Επιτροπή Γενικών Εξετάσεων. Με τις χθεσινές οδηγίες της προς τα βαθμολογικά κέντρα, η ΚΕΓΕ υπέδειξε να γίνουν δεκτές διαφροετικές απατνήσεις στο 1ο και το 3ο ζήτημα της φυσικής Α και Β δέσμης. Με την Πολιτική Οικονομία της Δ δέσμης που εξετάστηκε χθές όλα πήγαν καλά πλήν του όγκου των θεμάτων για τα οποία δεν επαρκούσε ο χρόνος εξέτασης".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "ένα λανθασμένο πρόσημο εξίσωσης και ο μεγάλος όγκος των ζητημάτων, θεωρείας και ασκήσεων δυσκόλεψαν χτές τους υποψήφιους της Δ δέσμης οι οποίοι εξετάστηκαν στην πολιτική Οικονομία. Οσον αφορά τη φυσική της Α και Β δέσμης η Κεντρική Ε πιτροπή των εξετάσεων έστειλε προχτές το απόγευμα και συμπληρωματικές οδηγίες προς τους βαθμολογητές της φυσικής (α και β'Δέσμης) για προβλήαμτα που είχαν δημιουργηθεί σε τρία ζητήματα".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "με τα συνηθισμένα μικροπροβλήματα συνεχίζονται οι Γενικές Εξετάσεις. Το τοπίο φαίνεται θολό στην περίπτωση της Φυσικής. Οι ασάφειες στη διατύπωση των θεμάτων δυσκολεύουν τους βαθμολογητές και αγχώνουν τους εξεταζόμενους. Η Πολιτική Οικονομία δεν δυσκόλεψε τους υποψήφιους. Εδειξε μόνο τη μόνιμη ανοργανωσιά του υπουργείου, αφού χρειάστηκε να δοθούν διευκρινήσεις".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η ισοτιμία της δραχμής έναντι μάρκου και ecu, το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία ειναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: Πρόσω ολοταχώς στις ιδιωτικοποιήσεις - Επίμενουν στο οικονομικό επιτέλειο της κυβέρνησης".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ολα θα κλείσουν το '98 ! - Ενω η κυβέρνηση αναζητεί συναίνεση από τα συνδικάλιστικά στελέχη της".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Υπαναχώρηση; - Το πρώτο βήμα στα εργασιακά".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η υποτίμηση της δραχμής περιορίσθηκε στο 6,4% - Η ισοτιμία με το ECU έφθασε στις 333,88 δρχ. ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πρόσω ολοταχώς" με προσπάθεια να ξανακερδηθούν τα συνδικάτα".

    [6] Δραχμή - Ισοτιμίες

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Στην υψηλότερη τιμή της, από την ημέρα της υποτίμησης, τόσο έναντι του ECU όσο και έναντι του μάρκου, έφθασε χθες η δραχμή, η οποία ανατιμάται σταθερά, απομακρυνόμενη από τη νέα κεντρική ισοτιμία της 14ης Μαρτίου".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Wednesday, 24 June 1998 - 8:30:12 UTC