Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-06-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/06/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ιονική
  • [3] Μνημόσυνο Α. Παπανδρέου
  • [4] Ελληνοτουρκικά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου, οι εξελίξεις στην Ιονική και η οικονομική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Ενοίκια: τι αλλάζει για εμπόρους επαγγελματίες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Μνημόσυνο Παρωδία στο Α'Νεκροταφείο. Ανδρέα ζείς, σήκω να τους δείς.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Οι 3 σωματοφύλακτες για τον Κ. Σημίτη. Σε ρόλο Νταρντανιάν ο Ακης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νόμιμα 250.000 αυθαίρετα στις.. παραλίες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πολιορκούν την Ιονική οι καταθέτες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εκαναν μνημόσυνο στο ΠΑΣΟΚ. Με ασπίδα τον Χαραλαμπόπουλο εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός.

    ΕΘΝΟΣ: Ζητάμε 21 τρις απο τη Γερμανία. Πολεμικές αποζημιώσεις -κατοχικό δάνειο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πήγαν όλοι στο "Πρώτο" με τελευταίο λόγο το Μνημόσυνο. Θυμήθηκαν τον Ανδρέα για να τον χρησιμοποιήσουν

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μνημόσυνο διαμαρτυρίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πόθεν έσχες για όλους. Καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές θα δηλώνονται στην εφορία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μάχη με το χρόνο. Ο Σημίτης τρέχει να κλείσει μέτωπα - "χρονιά ανάσας το '99".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Προσφορές μαμούθ για Ιονική - Κρήτης. Παραπλάνηση αντιπάλων η φημολογία για χαμηλό τίμημα.

    ΕΣΤΙΑ: Ετσι αυξάνονται οι φόροι.

    ΤΑ ΝΕΑ: Διορθώσεις σχεδιάζει τώρα η κυβέρνηση. Εγκαταλείπονται τα "ακραία" μέτρα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Παγώνει" η πώληση για ΔΕΘ, ΟΥΘ και ΟΑΘ μετά τις αντιδράσεις εργαζομένων και φορέων της Θεσσαλονίκης.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Απαράδεκτο! και το ΣΑΕ στην Αθήνα;

    [2] Ιονική

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "η αποδέσμευση της διαδικασίας πώλησης της Ιονικής απο τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών ανοίγει το πεδίο του ανταγωνισμού τριών ισχυρών του τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ε", η φημολογία για χαμηλές προσφορές ήταν παραπλανητική για λόγους κατάληψης καλύτερης θέσης και τώρα Λάτσης, Κωστόπουλος και Σάλλας είναι αποφασισμένοι να υποβάλουν προσφορές που θα αγγίζουν τα 500 δις για την εξαγορά της Ιονικής".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "δυσκόλως μπορεί να εκτιμηθή, το πότε θα μπορέση η Ιονική να επανέλθη είς τους φυσιολογικου ςρυθμούς λειτουργίας, παρά την αναστολήν των απεργιακών κινητοποιήσενω, που απεφάσισαν οι εργαζόμενοι είς την Τράπεζαν και την επιστροφήν απο σήμερον είς τας εργασίας των. Εξ ίσου αμφίβολον παραμένει το αν η Τράπεζα θα συνηθή να ανακτήση την απολεσθείσαν αξιοπιστίαν της, τόσον εντός του τραπεζικού συστήματος όσο και προς το συναλλασσόμενον κοινόν".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "αηδιασμένοι απο τα αίσχη του ΜΑρκάκη και της φαμίλιας του, χιλίαδες μικροί και μεγάλοι καταθέτες της Ιονικής, συνωθούνται απο το πρωί στα ταμεία της για ν'ανασάνουν οικονοικά και να γλιτώσουν απο τη νέα λαίλαπα που έρχεται. Οι νονοί της Τράπεζας αποφάσισαν χθές αναστολή της απεργάις και επιστροφή των υπαλλήλων στης δουλειά τους "με ψηλά το κεφάλι". Στην ουσία, όμως η πρόθεσή τους είανι να απαξιώσουν όσο γίνεται περισσότερο την Τράπεζα, ώστε η αποτίμησή της να αποφανθεί το μικρότερο δυνατό ποσό και έτσι ο ιδιώτης που θα την αγοράσει, να πληρώσει χαμηλό τίμημα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του σημειώνει μεταξύ άλλων οτι " η υπόθεση της Ιονικής επιβεβαίωσε οτι η κυβέρνηση Σημίτη έχει την εκπλήκτική ιδιότητα να κάνει τα εύκολα δύσκολα. Οι κρατικές τράπεζες ιδιωτικοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη χωρίς να παρατηρούνται αντιδράσεις σε μια πολιτική που θεωρείται πλέον απο όους αναγκαία και συμφέρουσα".

    [3] Μνημόσυνο Α. Παπανδρέου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "όπως ήταν αναμενόμενο, το μνημόσυνο του ιδρυτού του ΠΑΣΟΚ και επί σειρά ετών πρωθυπουργού της χώρας Ανδρέα Παπανδρέου χαρακτηρίστηκε μάλλον απο κεμετάλλευση του ονόματός του, παρά απο πραγματική θλίψη για την απουσία του απο τα εγκόσμια και συγκεκριμένα απο την πολιτική ζωή του τόπου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "σε μνημόσυνο διαμαρτυρίας κατά του πρωθυπουγού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Σημίτη εξελίχθηκε το μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 2 χρόνων απο το θάνατο του Ανδρεά Παπανδρέου, που ετελέσθη στο Α'Νεκροταφείο της ΑΘήνας. Ο κ. Σημίτης τρόμαξε κυριολεκτικά απο την εντυπωσιακή προσέλευση υποστηρικτών της Μιμής, που κατέκλυσαν τους χώρου ςτου νεκροταφείου και δεν σταμάτησαν στιγμή (ακόμη και στη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης) να επευφημούν τη Δήμητρα Λιάνη και να αποδοκιμάζουν με τα συνθήματά τους τους εκπροσώπους του "νέου " ΠΑΣΟΚ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της τονίζει μεταξύ άλλων οτι "δύο χρόνα πέρασαν απο την ημέρα που εγκατέλειψε το μάταιο τούτο κόσμο ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά το όνομά του δεν έχει πάψει να είναι σημείο αναφοράς για ο, τι γίνεται και ο, τι δεν γίνεται στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ. Είναι γνωστό τοι μια σημαντική μερίδα των στελεχών και των οπαδών του Κινήματος, που ίδρυσε και το οδήγησε στην εξουσλία, σ'εκείνον αναφέρεται όταν θέλει να δείξει την αντίθεσή του στην πολιτική του διαδόχου του, του Κώστα Σημίτη. Ακόμα και το χθεσινό μνημόσυνο στο Α'Νεκροταφείο εξελίχθηκε σε αντι-σημτική διαδήλωση απο νοσταλγούς του "παλιού ΠΑΣΟΚ" ανάμεσα στους οποίους ήταν αρκετοί εργαζόμενοι στην Ιονική".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "δύο χρόνια μετά το θάνατό του, ο ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης ενέπνευσε πάλι το λαό του ΠΑΣΟΚ να υψώσει τη φωνή του και να ζητήσει, εδώ και τώρα σοσιαλιστικό εκσυγχρονισμό και ενότητα. Σώσσωμη η ηγεσία του Κινήματος και της κυβέρνησης, η οικογένεια του Ανδρέα Παπανδρέου πλήν την Σοφίας και τους συζύγου της και κυρίως οι χιλιάδες του ελληνικού λαού προσκύνησαν στο μνήμα του ηγέτη που εκδημοκράτισε τη χώρα και ζήτησαν προσήλωση στις πολιτικές παρακαταθήκες του".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική εξελίχθηκε το μνημόσυνο που τελέστηκε χθές, στο Α'Νεκροταφείο, για τα δύο χρόνια απο το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Συνθήματα, αποδοκιμασίες, αλλά και χειροκροτήματα, πλούσιο παρασκήνιο και τραγελαφικές καταστάσεις συνέθεταν το κλίμα που επεκράτησε σε ένα θρησκευτικό μνημόσυνο που πήρε πολιτικό χαρακτήρα".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "τακτική "δύο ταχυτήτων" θα ακολουθήσουν τους προσεχείς μήνες οι ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, καθώς η υπουργός Εξωτερικών κ. Μ. Ολμπράιτ αναβάλει εκ νέου την επίσκεψή της στην Αθήνα, ενώ οι αρμόδιοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεξεργάζονται καινούργια "δέσμη ιδεών" για τη Μεγαλόνησο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης ) αναφέρει οτι " μετά την αποστολή των ελληνικών μαχητικών στη βάση της Πάφου και την ένταση που τροφοδότησε η Αγκυρα, το ενδιαφέρον περί τα ελληνοτουρκικά μεταφέρθηκε στο νησί. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η εξέλιξη τνω πραγμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και η διάθεση της Ουάσιγκτον να ασκήσεινέες πιέσεις. Το σκληρό διπλωματικό παιχνίδια στο τρίγωνο Ουάσιγκτον-Αθήνας - Αγκυρας, που παρακολουθήσαμε την περασμένη εβδομάδα αναμένεται να συνεχισθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, σε ανάλογη ένταση".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "σημαντική και ουσιαστική χαρακτηρίζεται η σημερινή επίσκεψη του προεδρικού απεσταλμένου για το Κυπριακό και μονίμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, κ. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Ελλάδα. Αξιωματούχος του Πενταγώνου, μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους υποστήριξε οτι οι συναντήσεις του κ. Χόλμπρουκ με Ελληνες επίσημους αποκτούν ιδιαίτερη σημασία υποτ ο φώς της νέας κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέεσιες και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "υπομονή " και "αυτοσυγκράτηση"... έναντι των διογκούμενων τουρκικών προκλήσεων, εν όψει των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία συνιστούν προς την Ελλάδα οι Αμερικανοί. Το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απασχολήσει τις συνομιλιές του μεσολαβητή Ρ. Χόλμπρουκ, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα σητν Αθήνα, με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο και τον υφυπουργό Γ. Κρανιδιώτη".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "κίνηση για εκτόνωση έκανε η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση. Ακολουθώνταςτην πολιτική των "αντιμέτρων" ανήγγειλε επίσκεψη του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στα κατεχόμενα την τελευταία μέρα της επίσημης επίσκεψη του Προέδρου της ελληνικής δημοκρατία Κ. Στεφανόπουλου στο νησί. Την ίδια στιγμή στην Αθήνα αναμνένεται σήμερα ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ- και στις συναντήσιες του με τον Θόδωρο Πάγκαλο και τον Γιάννο Κρανιδιώτη αναμένεται να συζητηθεί και η ένταση στην περιοχή".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 22 June 1998 - 8:31:52 UTC