Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-06-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/06/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικά
  • [3] Ιονική
  • [4] Γενικές εξετάσεις
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Πρόγραμμα Σύγκλισης

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, η πώληση της Ιονικής, οι γενικές εξετάσεις και τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ειναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Κ. Μήτσης): Γυρίζουν όλοι στη ΝΔ ως τις εκλογές.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Δ. Ρίζος): Πάγκαλος: Ελληνας προδότης στην Κομισιόν!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: "Κότες" μπροστά στον Κόκκαλη... Κι ένας... Κόρακας.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Γιλμάζ - στρατηγοί ετοιμάζουν πόλεμο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πεθαίνουν αβοήθητα τα παιδιά μας στα νοσοκομεία.

    Η ΑΥΓΗ: Ομολογία αδιεξόδου απο την κυβέρνηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Καθάρισε ο Κόκκαλης στη Βουλή.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τύμπανα πολέμου στην Αγκυρα.

    ΕΘΝΟΣ: Βόμβα απο Πάγκαλο. Υπάρχει Ελληνας προδότης στις Βρυξέλλες!

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ισχυροί... κλιντονισμοί με επίκεντρο την Κύπρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Απειλούν με πόλεμο οι Τούρκοι σε Αιγαίο και Κύπρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 3 μέτρα για μείωση των συντάξεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η "Χρυσή νύχτα" της ΕΛ. ΑΣ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πολεμικό κλίμα στήνει η Τουρκία.

    ΕΣΤΙΑ: Και νέο ευχολόγιο για την οικονομία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αποφάσεις σε εμπρηστικό κλίμα. Κρίνεται σήμερα η Ιονική.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Νέο γύρο έντασης σε Αιγαίο - Κύπρο εγκαινιάζει η Αγκυρα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μπαϊράκι σήκωσαν οι Τούρκοι μετά τον Κλίντον.

    ΝΙΚΗ: Στημένη ένταση. Πολεμικό συμβούλιο στην Αγκυρα για Κύπρο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κράτος - στρατηγείο βίας και αντικομμουνισμού.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέες εντάξεις οικοπέδων.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Γενικές εξετάσεις: Στα θρανία της αγωνίας

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εκρηξη βίας. Ηφαίστειο η Αθήνα.

    [2] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "Στον απόηχο της απόφασης των "15" στο Κάρντιφ, η Τουρκία επιχειρεί τώρα να δημιουργήσει πολεμικό κλίμα στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Πρόκειται επι της ουσίας για μια προσπάθεια εξαγωγής της εσωτερικής της κρίσης, η οποία εντείνεται μετά τις σαρωτικές αποπομπές ισλαμιστών αξιωματικών απο το Στρατό και τα σενάρια πραξικοπήματος, που προκάλεσε η επιλογή του στρατηγού Κιβρίκογλου ως αντικαταστάτη του αποχωρούντος Καρανταγί".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ γράφει ότι ``Κλίμα έντασης, με απειλές και διαρροή στον διεθνή Τύπο, καλλιεργεί η Αγκυρα, δύο μόλις ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ και την υπερπροβολή της τηλεφωνικής συνδιάλεξης Σημίτη-Κλίντον από την Αθήνα``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ``Η αμερικανική σφαίρα εισήλθε στην θαλάμη της στρατιωτικής διπλωματίας της Αγκυρας και από χθες η Τουρκία χαϊδεύει επικίνδυνα την σκανδάλη. Επίκεντρο στο οποίο έχει στρέψει τις απειλές του το στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημέ νο της εξ Ανατολών γείτονος χώρας είναι η Κύπρος, όπου με γεμετρική πρόοδο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν επικίνδυνα``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι ``Τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν οι επίγονοι του ``Αττίλα`` στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Με την κραυγαλέα κάλυψη ατων ΗΠΑ, αγνοώντας προκλητικά τη διεθνή κοινότητα, η τουρκική ηγεσία και οι εντολοδόχοι του ψευδοκράτους στέλνουν τελεσί γραφο προς τον Ελληνισμό``.

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι `` Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις Κλίντον για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, η Αγκυρα ανέβασε χθες του τόνους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χρησιμοποιώντας την Κύπρο. Ο Μ. Γιλμάζ απείλησε εμμέσως με πόλεμο και ο Ι. Τζεμ ``προειδο ποίησε`` ότι η Τουρκία θα λάβει τα αναγκαία μέτρα έναντι των ελληνικών επιθετικών σχεδίων. Συγχρόνως έξι τουρκικά F-16 προσγειώθηκαν στα Κατεχόμενα, παραβιάζοντας το FIR Λευκωσίας``.

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι `` `Αναπάντεχο γεγονός` χαρακτήρισε χθες την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο Κλίντον την περασμένη Τρίτη στο Κάρντιφ ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης απαντώντας σε ερώτηση του προέδρουτ ης Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο για το πω ς εξελίχθηκαν τα γεγονότα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, τον οποίο επισκέφθηκε και ενημέρωσε για τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα. Με τη δήλωση αυτή του πρωθυπουργού οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπαίνουν σε μια άλλη βάση. Ηδη η Αγκυρα παίρνοντας, θάρρος από το τηλεφώνημα Κλίντον, δημιούργησε χθες κλίμα έντασης στο Αιγαίο και την Κύπρο παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο και στέλνοντας F-16 να προσγειωθούν στο παράνομο κατεχόμενο αεροδρόμιο του Λευκόνοικου``.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι ``το τηλεφώνημα Κλίντον στον Ελληνα πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Κάρντιφ, τα αποτελέσματα της Συνόδου, η στάθμευση των ελληνικών μαχητικών στο αεροδρόμιο της Πάφου στην Κύπρο και οι ανάλογες α παντήσεις και οι απειλές που διατύπωσε η Αγκυρα συνθέτουν το επικίνδυνα θολό σκηνικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λίγες μόνο μέρες μετά την ``πανηγυρική`` ανακοίνωση του γγ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα για την υιοθέτηση κάποιων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο``.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ ``Η εξαγγελία των μέτρων οικοδομήσεως εμπιστοσύνης εις το Αιγαίον, ουδόλως έχει συμβάλει μέχρι στιγμής εις την αποκλιμάκωσιν της εντάσεως. Απεναντίας, οι εξ ανατολών ``σύμμαχοι``, συμπεριφέρονται ως εάν προσπαθούν να προλάβουν και να ολοκληρώσουν το σχέδιον των προκλήσεών των μέχ ρι την ημερομηνίαν εφαρμογής του ``μορατόριουμ````.

    Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι `` `Πήρε αέρα` η Αγκυρα μετά την τηλεφωνική πίεση του Μπιλ Κλίντον στον Ελληνα Πρωθυπουργό. Χθες έστειλε πολεμικά αεροσκάφη F-16 στην Κύπρο, προαναγγέλλοντας και άλλα ``προληπτικά στρατιωτικά μέτρα``. Ταυτοχρόνως, προχώρησε σε μπαρ άζ παραβιάσεων στο Αιγαίο, ενώ ο Μεσούτ Γιλμάζ έφθασε να κάνει λόγο για `πόλεμο` ``.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι ``Προκαλεί και απειλεί η Τουρκία ανεβάζοντας το θερμόμετρο της έντασης στην Κύπρο και στο Αιγαίο, αποδεικνύοντας πλέον στην πράξη ότι θέλει να δημιουργήσει `κλίμα πολέμου`. Με συνδυασμένες ενέργειες, ύστερα απ` όσα αποφάσισαν σε σύσκεψη που είχαν αργά προχθές το βράδυ τα `γεράκια` της Αγκυρας, η Τουρκία προχωρεί σε ενίσχυση των στρατευμάτων της στα κατεχόμενα της Κύπρου, στέλνει εκεί τα μαχητικά της, οι πολιτικοί της κάνουν εμπρηστικές δηλώσεις, ενώ ξεκίνησε και πάλι το `παιχν ίδι` των παραβιάσεων στο Αιγαίο``.

    [3] Ιονική

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "κρίσιμο τέστ για την κυβερνητική αποτελεσματικότητα αποτελεί η έκβαση της απο πολλού χρόνου αναμενόμενης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εμπορικής, που συνεδριάζει σήμερα με θέμα την επίμαχη πώληση της Ιονικής. Σήμερα η ΟΤΟΕ έχει κηρ ύξει απεργία σε όλες τις τράπεζες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "έκτακτα μέτρα, με ισχυρή αστυνομική παρουσία και ΜΑΤ περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο, ώστε να διεξαχθεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά η σημερινή κρίσιμη γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής που θα κληθούν να εγκρίνουν την πώλησ η του πλειοψηφικού πακέτου της Ιονικής".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει οτι "σε εμπρηστικό κλίμα, φορτισμένο και επιβαρημένο απο τις χθεσινές μεμονωμένες αλλά ακραίες εκδηλώσεις βίας στο κέντρο της Αθήνας, με πυρπολήσεις περιπολικών, τηλεοπτικών συνεργείων και τις επιθέσεις κατά αστυνομικών, συνέρχετα ι στις 10 το πρωί η γενική συνέλευση της Εμπορικής Τράπεζας στο ξενοδοχείο Κάραβελ, η οποία καλείται να αποφασίσει τα της ιδιωτικοποίησης της Ιονικής. Η κυβέρνηση έχει αποδώσει στη σημερινή διαδικασία εξαιρετική σημασία, το ίδιο και οι συνδικαλιστές, οι ο ποίοι θεωρούν οτι δίδουν την ύστατη μάχη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει οτι "σε τεταμένη ατμόσφαιρα και υπο το βάρος πανελλαδικής 24ωρης απεργίας των τραπεζοϋπαλλήλων που κήρυξε η ΟΤΟΕ, αλλά και με την παρουσία 400 μετόχων - απεργών της Ιονικής, επιχειρείται σήμερα να πραγματοποιηθεί η γενική συνέ λευση των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας. Θέμα εκρηκτικό - η πώληση της Ιονικής Τράπεζας - που προκάλεσε 40ήμερη απεργία (υψηλής συμμετοχής) του προσωπικού της".

    Ο ΑΔΕΥΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι συναλλασσόμενοι με τις τράπεζες, αφού σήμερα με απόφαση της ΟΤΟΕ γίνεται και νέα παντραπεζική 24ωρη απεργία στη σκιά της γενικής συνέλευσης της Εμπορικής Τράπεζας οπου θα αποφασιστεί η π ώληση της Ιονικής. Το κλίμα μέσα και εξω απο την αίθουσα του ξενοδοχείου, όπου θα γίνει η γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής προβλέπεται να ειναι φορτισμένο ενω διακριτική θα ειναι και η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων για κάθε ενδεχόμενο. Οι εργαζό μενοι στην Ιονική συνεχίζουν και σήμερα την απεργία τους για 44η μέρα".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "σε λαϊκή συνέλευση αναμενεται να εξελιχθεί η σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής όπου θα αποφασιστεί η πώληση τυ πακέτου τωνμετοχών της Ιονικής. Η απεργία στην Ιονική, πάντως, συνεχίζεται μέχρι σήμερα ενω οι συνδικ αλιστές σχεδιάζουν να δώσουν μάχη εντυπώσεων σήμερα στις 10 το πρωί μέσα και εξω απο το ξενοδοχείο Κάραβελ, τόπο διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης".

    [4] Γενικές εξετάσεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι ``Μπήκαν από το πρωί στη μάχη των Γενικών Εξετάσεων οι 174.511 νέοι και νέες που διεκδικούν μια θέση στον `ήλιο` των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι συνθήκες κόλασης που επικρατούν στο χώρο της Παιδείας επιτείνουν την αγωνία τους.

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι ``Στις αίθουσες των 390 εξεταστικών κέντρων όλης της χώρας βρίσκονται σήμερα από τις 7 το πρωί χιλιάδες υποψήφιοι για τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και διαγωνίζονται στην έκθεση. Πρώτοι μπήκαν στις αίθουσες οι υποψήφιοι τη ς Α`, Β` και Γ` Δέσμης και δυόμισι ώρες μετά οι απόφοιτοι τμημάτων ειδικότητας ΤΕΛ``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι ``Ανοιξε σήμερα στις 7.00 το πρωί η αυλαία των Γενικών Εξετάσεων. Στα 335 εξεταστικά κέντρα της χώρας προσήλθαν οι υποψήφιοι των τριών πρώτων Δεσμών για να διαγωνιστούν στην Εκθεση. Αύριο Σάββατο, τη σκυτάλη παραλαμβάνουν ο ι υποψήφιοι της Δ` Δέσμης για να εξετασθούν επίσης στην Εκθεση.

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ ``Τα ψέματα τελείωσαν για χιλιάδες υποψηφίους, που από σήμερα το πρωί ρίχτηκαν στη `μάχη` των Γενικών Εξετάσεων. Οι πόρτες των 335 εξεταστικών κέντρων όλης της χώρας άνοιξαν στις 7 το πρωί για τους υποψηφίους της Α`, Β` και Γ ` Δέσμης, που διαγωνίζονται στην Εκθεση. Δυόμισι ώρες αργότερα προσήλθαν στις αίθουσες και οι απόφοιτοι των Τεχνικών Λυκείων``.

    (Ι. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι νέοι στόχοι του Προγράμματος Σύγκλισης, οι δημόσιες εγγραφές για τις μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, η νέα άνοδος κατά 2% των τιμών στο Χρηματιστήριο, η γενική συνέλευση της Εμπορικής Τράπεζας και η κατάργηση του φόρου στα πολυετή ομόλογα είναι τα βα σικά θεματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Εισιτήριο για την ΟΝΕ - Το τελικό Πρόγραμμα Σύγκλισης για την περίοδο 1998-2001".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Υψηλότεροι φόροι το 1999 για εμπόρους, βιομήχανους και βιοτέχνες".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "385.000 μέτοχοι! - Ρεκόρ εγγραφών στα Ελληνικά Πετρέλαια".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ρεκόρ συμμετοχής στα "Ελληνικά Πετρέλαια" - 384.000 αιτήσεις στη δημόσια εγγραφή και υπερκάλυψη κατά 30 φορές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Υλοποιήσιμο υπό προϋποθέσεις το νέο Πρόγραμμα Σύγκλισης - Ελληνικά τα πρώτα κοινοπρακτικά ευρωομόλογα".

    [6] Πρόγραμμα Σύγκλισης

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Επιτόκια που δεν υπερβαίνουν το 5,5%, πληθωρισμό σε μέσα επιπεδα 1,7%, έλλειμμα 0,8% και χρέος λίγο κάτω από το 100% του ΑΕΠ προβλέπει για το 2001 το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης το οποίο απέστειλε χθες η ελληνική κυβέρνησ η στη Νομισματική Επιτροπή της ΕΕ. Η επικαιροποίηση των προβλέψεων, σημειώνεται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης για την διετία '98-99, κρίθηκε αναγκαία, λόγω της αναπροσαρμογής της ισοτιμίας της δραχμής μετά την ένταξη της στο ΜΣΙ. "

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Friday, 19 June 1998 - 7:26:21 UTC