Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 19 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-05-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/05/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πώληση Ιονικής-Αντιδράσεις
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Επίσκεψη βασιλικού ζεύγους Ισπανίας
  • [5] Δημοσκόπηση
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Δραχμής - Ανατίμηση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πώληση Ιονικής και οι αντιδράσεις των εργαζομένων, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Μετωπική δικαστών - κυβέρνησης. Σκληρές δηλώσεις του προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Σύγκρουση με τους δικαστικούς. Η κυβέρνηση θέλει να τους καθηλώσει τις συντάξεις.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Μέτωπο κατά Σημίτη-Γιάννου. Οι απεργίες παραλύουν τη χώρα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πότε χτίζουν τα μικρά οικόπεδα με την τροποποίηση του οικιστικού.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κ. Σημίτης: "Βοήθα Βαγγέλη" για να μην κλονισθεί η ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

    Η ΑΥΓΗ: ΜΑΤ και δικαστήρια κλιμακώνουν τη σύγκρουση. Αποφασισμένοι να συνεχίσουν οι απεργοί της Ιονικής.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εμφύλιος στη ΝΔ για τα διαπλεκόμενα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γροθιά ο λαός κατά Σημίτη. Η χώρα παραλύει απο το απεργιακό κύμα.

    ΕΘΝΟΣ: Ονόματα. Τα φαβορί για τις 2.353 θέσεις στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι αλήτες ελεύθεροι τα κορόϊδα πληρώνουν. Το ηθικό δίδαγμα των βανδαλισμών στην Ομόνοια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Υπόγειες διαδρομές στα εθνικά θέματα. Συσκέψεις στο Μαξίμου με άκρα μυστικότητα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διορισμοί: Ολες οι θέσεις μονίμων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μιλάμε μυστικά με τους Ελληνες". Οι Τούρκοι επιμένουν για επαφές σε καλό κλίμα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αρχηγική πλατφόρμα απο Ντόρα. 5 καρφιά σε Καραμανλή παρουσία 47 βουλευτών της ΝΔ.

    ΕΣΤΙΑ: Δεν μπορούσαμε για λόγους υγείας!Παιδαριώδης εξήγησις του υπουργού Εξωτερικών.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μεταξύ σφύρας και άκμονος. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει διμέτωπη και κρίσιμη πίεση στην Ιονική.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πύρρειος νίκη της κυβέρνησης στην Ιονική. Ανεβαίνει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης με τα συνδικάτα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Καμπανάκι για Σημίτη-Καραμανλή. Γκάλοπ της V.PRC για τα "ΝΕΑ".

    ΝΙΚΗ: Πολεμικό διήμερο. Με όπλο "νέες απεργίες" αναμένει τη δικαστική απόφαση η ΟΤΟΕ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πρωτοβουλίες κοινής δράσης και συντονισμού απο τα κομμουνιστικά κόμματα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Επί ποδός τα συνδικάτα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Επικίνδυνοι οι νέοι "Βουλγαροκτόνοι". Αθηναϊκές αυθαιρεσίες και αδικίες προκαλούν οργή στο Βορρά.

    [2] Πώληση Ιονικής-Αντιδράσεις

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "την κλιμάκωση της σύγκρουσης με τους εργαζόμενους που αντιδρούν σφοδρά στην πολιτική της επέλεξε η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί και την ανάγκη πραγματικού διαλόγου με το συνδικαλιστικό κίνημα".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "παραλύει απο απόψε τα μεσάνυχτα η χώρα, καθώς οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία, μετά απο απόφαση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, ενώ της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν δάσκαλοι, δημόσιες υπηρεσίες , ΝΠΔΔ και ΟΤΑ".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "εντόνως αντιδρά ο επιχειρηματικός κόσμος, προς την κατάστασιν που έχει δημιουργηθή είς την Ιονικήν Τράπεζαν, καταγγέλλοντας την κατάστασιν "ομηρείας" είς την οποίαν έχουν περιέλθει οι έμποροι εξ αιτίας της απεργάις των υπαλλήλων της".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "στην "κόψη του ξυραφιού" η μάχη της Ιονικής, καθώς η ΟΤΟΕ είναι έτοιμη να κηρύξει - η ίδια - νέες απεργίες σε περίπτωση κατα'την οποία η δικαστική απόφαση "δικαιώσει" τις κυβερνητικές προσδοκίες. Ταυτόχρονα στον απόηχο της επέμβασης των ΜΑΤ, βαθαίνει το εσωκομματικό ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά οτι "σε μείζον πολιτικό θέμα αναδεικνύεται η ιδιωτικοποίησητ ης Ιονικής, καθώς απο την εξέλιξη της υπόθεσης εξαρτώνται πλέον πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Απο τη μια πλευρά οι εσωκομματικές πιέσεις, που βρίσκουν αντανάκλαση στον συνδικαλιστικό χώρο, για συμβιβασμό και υπαναχωρήσιες και απο την άλλη οι αγορές που έχουνπροεξοφλήσει την πώληση της Τράπεζας και θα αντιδράσουν βιαίως στην περίπτωση που οι κυβερνητικές αποφάσεις αναθεωρηθούν".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "ανεβαίνει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης συνδικάτων και κυβέρνησης. Οι αντιδράσεις για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, κορυφώνονται. Αύριο η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν απο κοινού 24ωρη πανελλαδική απεργία. Στις τράπεζες συνεχίζεται το πρόγραμμα κυλιόμενων απεργιών που έχει εξαγγείλει η ΟΤΟΕ, ενώ σήμερα συνεδριάζει το γενικό συμβούλιο των τραπεζοϋπαλλήλων για να εκτιμήσει την κατάσταση".

    Κατά την ΒΡΑΔΥΝΗ, "σπρώχνει τη χώρα στο χάος η κυβέρνηση με την έντρομη "πολιτική πυγμής" που ακολουθεί. Η μετάθεση της ευθύνεης υλοποίσής της στα ΜΑΤ μετέτρεψε την αγανάκτηση των εργαζομένων σε μαζική αντίδραση. Γροθιά, ο λαός στρέφεται πλέον κατά του Κ. Σημίτη και απαντά αύριο με γενική απεργία, που θα παραλύσει τη χώρα. Η αναμενόμενη σήμερα απόφαση του δικαστηρίου για τα ασφαλιστικά μέτρα στην Ιονική κατά των εργαζομένων θα αποτελέσει κρίσιμο πρόκριμα για το άμεσο μέλλον".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα συνδικάτα κλιμακώνεται επικίνδυνα, φορτίζοντας εκρηκτικά το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα. Η κυβέρνηση στην αντιπαράθεση αυτή, επέλεξε τον λισθηρό δρόμο της αυταρχικής επιβολής και καταστοχλής διαμορφώνοντας έτσι κλίμα μετωπικής σύγκρουσης με το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "η Αθήνα εξετάζει την τακτική που θα ακολουθήσιε το προσεχές διάστημα, καθώς, ήδη, οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές πιέσεις κλιμακώνονται, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων. Χτές, στο Μέγαρο Μαξίμου, σε σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας υπο την προεδρία του πρωθυπουργού έγινε μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης, ενώ όπως ανακοινώθηκε απο τον υπουργό Τύπου, η σύσκεψη θα επαναληφθεί στις αρχές του επόμενου μήνα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "αποδέκτης έντονων πιέσεων για την άρση του ελληνικού βέτο στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας, έγινε για ακόμη μια φορά χθές, η χώρα μας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Ο νέος κύκλος πιέσεων, των οποίων έγινε αποδέκτης η χώρα μας δια του Αναπληρωτή υπουργού των Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, δεν στάθηκε ικανός ν'ανατρέψει τη γνωστή ελληνική θέση η οποία αυπαγορεύεται απο την προκλητική στάση στην οποία εμμένει η γειτονική Τουρκία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "προσεγγίζοντας τον προωθούμενο βρετανικό μοντέλο για αποσυνάρτηση του πολιτικού απο το οικονομικό μέρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας ο Επίτροπος ΧΒ Μπρουκ ζήτησε χθές την αποδέσμευση των χηματοδοτικών πρωτοκόλων προς την Αγκυρα εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για την αναβολή του Συμβουλίου Συνδέσεως. Στην Αθήνα πάντως δια του εκπροσώπου της η κυβέρνσηη δήλωσε οτι θέμα αλλαγής της ελληνικής πολιτικής στο θέμα της κοινοτικής χρηματοδότησης της Αγκυρας δεν υφίσταται ενώ στην γειτονική χώρα διαβλέπουν επιστροφή της κατάστασης στην περίοδο του "Λουξεμβούργου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "σε...υπόγειες διπλωματικές διαδρομές κινείται η κυβέρνηση στα εθνικά θέματα, δημιουργώντας θολό τοπίο για τις τελευταίες εξελίξεις. Πληροφορίες για μυστικές συμφωνίες, διπλωματικές συναντήσεις στο παρασκήνιο, "χλιαρές" διαψεύσεις για την επικείμενη επιβολή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαιό, ασφυκτικές αμερικανικές πιέσεις σε βάρος της Κύπρου και ..."σκληρές" δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σε βάρος της καθ'όλα προκλητικής Τουρκίας, συνθέτουν το σκηνικό ενός "θεάτρου του παραλόγου" που παίζεται εδώ και αρκετούς μήνες στην πλάτη του ελληνικού λαού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (εκδότης Δ. Ρίζος) υποστηρίζει οτι "οι νέες προτάσεις του ΝΑΤΟ για τα ΜΟΕ στο Αιγαίο και οι δυτικές πιέσεις γαι τη μη εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο, κυριάρχησαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουογύ κ. Κ. Σημίτη με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας κ. Θ. Πάγκαλο και Α. Τσοχατζόπουλο. Η σύσκεψη κορυφής κρίθηκε απαραίτητη ενόψει των συνόδων του ΝΑΤΟ, την Πέμπτη και την Παρασκευή, στο Λουξεμβούργο, όπου κατά την εξέταση της νέας δομής της Ατλαντικής Συμμαχίας θα επανεξεταστούν οι τριβές Αθήνας-Αγκυρας και θέματα επιχειρησιακής δράσης στο Αιγαίο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "μυστικός διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας" σε στρατιωτικό επίπεδο είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με τη σοβαρότερη τουρκική εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", η οποία γράφει οτι το αποτέλεσμα του διαλόγου είανι η μείωση της έντασης στο Αιγαιό και η επικείμενη ανακοίνωση ΜΟΕ απο το ΝΑΤΟ. Κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα χαρακτήρισαν υπερβολικό το δημοσίευμα, αλλά παραδέχτηκαν οτι υπάρχουν αρκετές συναντήσεις επιτελών στο πλαίσιο πολυμερών συναντήσεων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει οτι "πληθαίνουν οι πληροφορίες ένθεν και ένθεν του Αιγαίου οτι οι στρατιωτικί των δύο χωρών έχουν βρεί φόρμουλα επικοινωνίας μεταξύ τους κι ως ένα βαθμό είανι σε θέση να ελέγχουν το ..θερμόμετρο στο Αιγαίο προλαβαίνοντας πιθανά ατυχήματα που θα μπορούσαν να πάρουν ανεξέλεγκτη τροπή".

    [4] Επίσκεψη βασιλικού ζεύγους Ισπανίας

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (εκδότης Κ. Μήτσης) γράφει οτι "όλα έμοιαζαν με παραμύθι χθές στο Τατόι. Η Σοφία επέστρεψε στα ανάκτορα όπου μεγάλωσε, ως βασίλισσα της Ισπανίας, έστω και για χρονικό διάστημα μιας ώρας. Το Τατόι έδειξε για λίγο να "ξυπνάει" μετά απο λήθαργο 17 ετών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "δάκρυσε στο Τατόι πάνω απο τους τάφους των γονιών της, των βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης η βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία. Ο Χουάν Κάρλος και η Σοφία που πραγματοποιούν πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, έγιναν δεκτοί χθές με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο Προεδρικό Μέγαρο".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ προσθέτει οτι "δεκαεπτά χρόνια μετά την τελευταία δραματική επίσκεψή της στην Ελλάδα, η βασίλισσα της Ισπανιας Σοφία επέστρεψε συγκινημένη στην πατρώα γή. Χαρακτηριστικό της σημασίας που αποδίδει στην επιστροφή της η ίδια η Σοφία αλλά και των αναμνήσεών της απο την Ελλάδα είναι οτι έσπευσε να τελέσει επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους των γονέων της σε πολύ στενό κύκλο χωρίς δημοσιογράφους, αλλά με την παρουσία όλων των εν ζωή μελών του προσωπικού των ανακτόρων του Τατοϊου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "οικουμενική υποδοχή για το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας με όλες τις τιμές και την επισημότητα που επιβάλλει το πρωτόκολλο. "Επίσκεψη μεγάλης πολιτικής σημασίας" τη χαρακτήρισε ο κ. Κ. Στεφανόπουλος, αλλά και συναισθηματικής φόρτισης για τη βασίλισσα Σοφία, ειδικά όταν επισκέφθηκε τον τάφο των γονιών της στο Τατόι".

    [5] Δημοσκόπηση

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της V.PRC που διενεργήθηκε στην Αττική και τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται στα ΝΕΑ, η δημοτικότητα της κυβέρνησης βρίσκεται στο 15%, ενω της αντιπολίτευσης ειναι 15,4%. Θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, έχει το 31,2% των ερωτηθέντων, εναντι 56,2% του προέδρου του ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου, 49,6% του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα και 41,9% του προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή. Επίσης, το 65% των ερωτηθέντων εκφράζει την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα πετύχει την ένταξή της στην ΟΝΕ.

    (Γ.Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η ανατίμηση της δραχμής έναντι των γιεν, μάρκου και ecu, η συνεχιζόμενη άνοδος τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι επικείμενες αλλαγές στην αγορά εργασίας, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και η αυριανή απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ειναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Νέο ιστορικό ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών - Η Σοφοκλέους "στηρίζει" τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην Ιονική".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Τα συνδικάτα στα χαρακώματα ενώ αναμένεται σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για την Ιονική".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η δραχμή "έπιασε" πάλι το γιέν - Εισροές κεφαλαίων ενισχύουν τη Σοφοκλέους και το εθνικό νόμισμα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Επισπεύδονται οι αλλαγές στην αγορά εργασίας - Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο τέλος Ιουνίου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ανθρακες έως τώρα ο θησαυρός του ΦΜΑΠ - Δεν έχει εισπραχθεί δραχμή, παρά τη δαπάνη δισεκατομμυρίων".

    [7] Δραχμής - Ανατίμηση

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Ισχυρή άνοδο σημείωσε χθες η δραχμή καθώς και η Σοφοκλέους. Η δραχμή κέρδισε ένα σημαντικό ποσοστό από τις απώλειες που είχε υποστεί με την υποτίμηση της 13ης Μαρτίου. Ηδη, ουσιαστικά έχει καλύψει τις απώλειες απέναντι στο γιεν, νόμισμα στο οποίο είχαν συναφθεί πολλά δάνεια μεγάλων αλλά και πληθώρας ΜΜΕ. Επίσης, κάλυψε το 5,5%-5,6% απέναντι στο μάρκο και το ECU".

    (Ι.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 26 May 1998 - 9:21:36 UTC