Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-05-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/05/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικά-Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας
  • [3] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [4] Ιδιωτικοποιήσεις
  • [5] Ελληνική οικονομία
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] ΣΕΒ - Γενική συνέλευση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το Σύμβουλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι κινητοποιήσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Τέλος στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Οπερέτα για την Παιδεία. Ματαιώνονται οι εξαγγελίες Αρσένη για τις εξετάσεις.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Μπλάκ άουτ στις συναλλαγές. Συνεχίζονται οι απεργίες στις τράπεζες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στον αέρα οι προαγωγικές σε Γυμνάσια και Λύκεια.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Δωρητές κακουργημάτων. Ιδού οι ..εντιμότατοι φίλοι του Κ. Μητσοτάκη, αδελφοί Παπαγεωργίου.

    Η ΑΥΓΗ: Γέφυρα προς Τουρκία απο τους "14" χωρίς την Ελλάδα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ασυλία για κακουργήματα ψήφισαν οι βουλευτές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κρύβεται ο Σημίτης. Απουσιάζει απο όλα τα προβλήματα της χώρας.

    ΕΘΝΟΣ: Ελπίζουν 14.500 για μια θέση στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πλυντήριο "τούβλων" το Ιδρυμα Παπαγεωργίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νέα χαράτσια με εμπιστευτική σύσταση της ευρωπαϊκής επιτροπής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Λύνουμε την εξίσωση Αρσένη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα σύν-πλήν της μεταρρύθμισης στην Παιδεία.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σπουδαία κέρδη και επενδύσεις στη βιομηχανία.

    ΕΣΤΙΑ: Νέες ουρές απο τη Δευτέρα στις εφορίες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πακτωλός για Πάναφον και Τελεστέτ τα κινητά.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ολοταχώς προς...Σημίτη ο Ανδριανόπουλος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τα 3 μυστικά για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καταγγελία της συνταγματικής οπισθοδρόμησης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ρεκόρ αποτυχίας στις εξετάσεις για το Δημόσιο.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στην εντατική το νοσοκομείο Παπαγεωργίου

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ιδού η απειλή. Τι διδάσκουν οι Τούρκοι στην πολεμική τους ακαδημία.

    [2] Ελληνοτουρκικά-Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις Κλίντον και Μπλέρ, η βρετανική προεδρία φαίνεται αποφασισμένη να προωθήσει τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία και να παρακάμψει τις ελληνικές θέσεις. Η βρετανική προεδρία τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Σύνδεσης, θα εμφανίσει δικό της κείμενο με θέσεις αποδεκτές απο τους 14 και μόνη διαφωνούσα την Ελλάδα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της αναφέρει οτι "είναι φανερό οτι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας παίζουν με την Τουρκία το παιχνίδι "οι 14 καλοί και ο ένας κακός". Εμφανίζονται υποκρτικά να θέλουν τη σύνδεση της Τουρκίας με την ΕΕ ενώ πραγματικά δεν την θέλουν και αφήνουν στην Ελλάδα το ρόλο του κακού, που εμποδίζει τη σύνδεση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (εκδότης Κ. Μήτσης) σημειώνει οτι "ερήμην των ελληνικών αντιρρήσεων η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναγορεύσει την προσεχή Δευτέρα την Τουρκία ως "υποψήφια χώρα" αναβαθμίζοντας τςι σχέσεις της με την Αγκυρα".

    Το ΕΘΝΟΣ στο δικό του σχόλιο υπογραμμίζει οτι "οι "συμβουλές" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση για τη δημοσιονομική πολιτική που πρέπει ν'ακολουθήσει δεν έχουν τίποτα το νέο να προσθέσουν σε όσα με κάθε ευκαιρία διαμηνύουν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες προς τη χώρα μας. Το "μπράβο" όμως για τη μείωση των ελλειμμάτων του δημόσιου τομέα στο 4% στο τέλος του 1997 αποτελεί μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη, καθώς αποδεικνύει οτι η πορεία για την επίτευξη του στόχου της ένταξης στην ΟΝΕ είναι ικανοποιητική".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει οτι "μόνη εναντίον των "14" βρίσκεται απο χθές η Ελλάδα μετά την απόφαση του Συμβουλίου Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER) της ΕΕ να προχωρήσει το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης- Τουρκίας τη Δευτέρα 25 Μαίου χωρίς κοινή θέση των "15" αλλά με την προεδρία να μιλά εξ ονόματος των "14" και την Ελάδα απομονωμένη, να διατυπώνει τις δικές της θέσεις μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει οτι "πρωτοφανή επιχείρηση εκβιασμού της Ελλάδος, ώστε να άρει το "βέτο" στην Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Τουρκίας και να αποδεχθεί το "ξεπάγωμα" των ευρωτουρκικών σχέσεων έχουν ξεκινήσει οι Βρετανοί".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά οτι "η Ελλάδα "κατάφερε" και πάλι να "απομονωθεί" στις Βρυξέλλες εξαιτίας της Αγκυρας και το προγραμματισμένο για την ερχόμενη Δευτέρα, 25η Μάη Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας θα διεξαχθεί κανονικά, παρά τις ελληνικές "επιφυλάξεις" με τους δεκατέσσερις "εταίρους" να υποδέχονται φιλόξενα την τουρκική αντιπροσωπεία".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "δεν υπάρχουν "πακέτα" και ούτε είναι πλέον η Ελλάδα διατεθειμένη να κάνει την οποιανδήποτε παραχώρηση στην Τουρκία, είτε για το Αιγαίο, είτε για την Κύπρο. Την κατηγορηματική απάντηση έδωσε χθές απαντώντας σε ερώτηση εκπροσώπου του Τύπου λίγο πριν αναχωρήσει απο την γαλλική πρωτεύουσα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ, "λύση-πακέτο δεν μπορεί να υπάρξει αφού δεν υπάρχει πακέτο προβλημάτων", τόνισε ο Ακης Τσοχατζόπουλος αναφερόμενος εκ νέου χθές στις πρόσφατες δηλώσεις Κλίντον".

    [3] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "εξετάσεις μέχρι τελικής πτώσεως. "Πεδίο κέρδους" λαμπρό προβάλλει για τα φροντιστήρια και τα "ιδιαιτεράδικα" καθώς ούτε σε ένα ούτε σε δύο αλλά σε τριάντα μαθήματα θα δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις στη Β'και τη Γ'Λυκείου οι μαθητές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (εκδότης Δ. Ρίζος) αναφέρει οτι "δραματικές εξελίξεις αναμένονται στο χώρο της παιδείας μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας. Γεράσιμου Αρσένη για τις μεταρρυθμίσεις του εκπαιδευτικού συστήματος. Μαθητές, καθηγητές και Σύλλογοι Γονέων αμφιβάλουν αν το νέο σύστημα θα μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία. Οι μόνοι που δείχνουν ευχαριστημένοι απο τη μεταρρύθμιση είναι οι φροντιστές. Και αυτό γιατί οι μαθητές θα αναγκαστούν να παρακολουθούν όλα τα μαθήματα σε φροντιστήρια γαι να καταφέρουν να έχουν υψηλή γενική βαθμολογία".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό της σημειώνουν οτι "και μπορεί πολλοί να σπεύδουν να εκφράσουν τη διαφωνία τους με το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μπορεί και -βιαστικά, άρα εκ του προχείρου- να το χαρακτηρίζουν "δαιδαλώδες"..όμως ουδείς μπορεί και να ανατρέψει το μεγάλο πλεονέκτημα που το καθιστά ασφαλέστερο και δικαιότερο: περιορίζει στο ελάχιστο τον παράγοντα της τύχης για τους υποψηφίους και δίδει τη δυνατότητα αξιολόγησής τους στη διαδρομή μιας ολόκληρης διετίας - της τελευταίας- στο Λύκειο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι "η στρόφιγγα των απεργιακών κινητοποιήσεων των καθηγητών ανοίγει, ενώ πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων σε γυμνάσια και λύκεια. Την ίδια ώρα οι μαθητές των σχολείων αλλά και οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το νέο εξεταστικό σύστημα".

    [4] Ιδιωτικοποιήσεις

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "σε κρίσιμη πλέον φάση εισέρχονται οι κυβερνητικές επιλογές, καθώς όλα δείχνουην οτι κατά τους επόμενους μήνες θα δοκιμαστεί σκληρά η αποφασιστικότητα του οικονομικού επιτελείυο της κυβέρνσηςη να προχωρήσει στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που πυροδοτούν "κοινωνικές εκρήξεις" αλλά και εσωκομματικές τριβές".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά οτι παραμένει"αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και των απεργών της Ιονικής μετα'τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου με τους συνδικαλιστές και τώρα ουδείς είναι σε θέση να προδιαγράψει τη συνέχεια. Το συνδικλάτο της Ιονικής θα επιμείνει στη σκληρή του στάση, με αποτέλεσμα να οξύνει τη στάση της και η κυβέρνηση, που ήδη συζητεί προσφυγή σε ένδικα μέσα".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "η δέσμευση της κυβέρνησης να εξοφλήσει το γραμμάτιο της Ιονικής στον όμιλο του κ. Κωστόπουλου, δυναμιτίζει ολόκλκηρο το χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας. Η χθεσινή προσπάθεια των εργαζομένων της Ιονικής να αποκλιμακώσουν την ένταση, κατέληξε σε ναυάγιο, λόγω της αδιαλλαξίας του κ. Παπαντωνίου ο οποίος έκοψε όλες τις γέφυρες συνεννόησης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω ούτε ένα βήμα στην απόφασή της για το "ξεπούλημα" της Ιονικής Τράπεζας. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κος Παπαντωνίου με το έτσι θέλω στην χθεσινή σύσκεψη με τους εκπροσώπους της ΟΤΟΕ, ΓΣΕΕ και του Συλλόγου Εργαζομένων της Ιονικής άδειασε κυριολεκτικά τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ και τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ".

    [5] Ελληνική οικονομία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "νέα χαράτσια και ακόμα πιο δύσκολες μέρες περιμένουν τους Ελληνες φορολογούμενους. Με εμπιστευτική σύστασή της προς την ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που ήδη έχουν εξαγγελθεί και λήψη νέων εφόσον απαιτούνται προκειμένου να τερματιστεί η κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "την ανάγκην αναμορφώσεως των περισσοτέρων θεσμών και των καθιερωμένων ρυθμίσεων που διέπουν την οικονομικήν ζωήν της Χώρας, εντός του προσεχούς 18μηνου επεσήμαναν οι περισσότεροι εκ των χθεσινών ομιλητών είς την ετησίαν γενικήν συνέλευσιν του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Απαντες, δε εστίασαν την προσοχήν των είς την "πραγματική και ουσιαστική ανανέωση" των κανόνων που διέπουν τας εργασιακάς σχέσεις".

    (Γ.Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η γενική συνέλευση του ΣΕΒ, οι θέσεις κυβέρνησης - συνδικαλιστών για την πώληση της Ιονικής, η άνοδος των τιμών κατά 2,14% στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οι επισημάνσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Συστάσεις του ΔΝΤ για μείωση ελλειμμάτων - Συνιστά σφιχτή εισοδηματική πολιτική".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μάχη για ανταγωνιστικότητα - Κοινή διαπίστωση κυβέρνησης - ΣΕΒ για την οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εκτακτο σχέδιο για την Ιονική - Ατομικές προσκλήσεις στους 4500 υπαλλήλους για να ανοίξει η Τράπεζα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "ΣΕΒ: Δεν αρκούν οι προθέσεις χρειάζονται μέτρα και αποφάσεις - Κ. Σημίτης: Θα επιμείνουμε στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών"

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "ΣΕΒ: Ιδιωτικοποιήσεις με πλειοψηφικά πακέτα - Εισροή κεφαλαίων ύψους 1,4 τρις. στη μεταποίηση".

    [7] ΣΕΒ - Γενική συνέλευση

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Μάχες σε δύο επίπεδα για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας συμφώνησαν να δώσουν κυβέρνηση και βιομήχανοι, στη χθεσινή γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Η κυβέρνηση θα δώσει εξ' ολοκλήρου τη μάχη για την ανταγωνιστικότητα με προσήλωση στους στόχους σύγκλισης και της ένταξης στην ΟΝΕ εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί. Οι επιχειρηματίες θα εντείνουν τις προσπάθειες για διεύρυνση της συναίνεσης, που θα επιτρέψει ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην προσπάθεια με δυναμικότερες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες".

    (Ι.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Thursday, 21 May 1998 - 9:17:51 UTC