Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-05-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/05/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικά
  • [3] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [4] Ιδιωτικοποιήσεις- Απεργίες
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Δημοπρασία 15ετών ομολόγων

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι δηλώσεις Κλίντον για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, οι μετοχοποιήσεις- ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και οι κινητοποιήσεις εργαζομένων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Πακέτο μας πάει ο Κλίντον. Αιγαίο-Κύπρος-Ευρώ - Τουρκία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Τούρκος η ...Δήμητρα. Εδωσε συνέντευξη στη ..."Μιλιέτ" και βρίζει Σημίτη κα

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Αιγαίο-Κύπρος μαζί στο τραπέζι. Υπο την σκιά του αμερικανικού αετού.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Στα σχολεία οι εξετάσεις απο το Σεπτέμβιο.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τι συμφώνησαν με τους ισχυρούς Ευρώπης - ΗΠΑ οι Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλής.

    Η ΑΥΓΗ: Μένουν στις εξετάσεις οι αλλαγές στο Λύκειο. Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ εξαγγέλει σήμερα ο Γ. Αρσένης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ποιοί πήγαν να απαγάγουν την Αθηνά Ωνάση. Κατάθεση -φωτιά στον εισαγγελέα καίει επώνυμους Ελληνες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Το ξύλο βγήκε απο το ..Μαξίμου. Ο Σημίτης ζητάει απο τους υπασπιστές του εξηγήσεις για να έχει άλλοθι για τα ΜΑΤ.

    ΕΘΝΟΣ: Εργασία σε 10.309 με επιδότηση απο τον ΟΑΕΔ. Ποιές είναι οι θέσεις σε όλη την Ελλάδα. Οι προϋποθέσεις για να τις διεκδικήσετε.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το Αιγαίο κ. Κλίντον δεν είναι γκόμενά σου! Ο Πλανητάρχης έδωσε εντολή για μοιρασιά του Αιγαίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ζητείται κράτος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οδηγός για όλες τις προσλήψεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το θρίλερ των τραπεζών. Ποιοί "χτυπούν" Ιονική, Κρήτης, Κεντρικής Ελλάδος.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 3 κλειδιά επιτυχίας για τις εξετάσεις των εκπαιδευτικών. Οι περιοχές και οι ειδικότητες με τις περισσότερες πιθανότητες.

    ΕΣΤΙΑ: Τι συμβαίνει με την "ψηφιακή". Η νέα τεχνολογία καταργεί το μονοπώλιο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ραγδαία μείωση επιβατών στην ΟΑ. Απώλειες 205.000 εισιτηρίων στο 4μηνο της κρίσεως.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Λύση "πακέτο" για Αιγαίο-Κύπρο. Κλίντον και Μπλέρ υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Συμφωνία-πακέτο θέλει ο Κλίντον για Αιγαίο και Κύπρο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καμιά αναμονή στην αντιλαϊκή πολιτική. Σε δράση και ξεκίνημα αντεπίθεσης καλεί το ΚΚΕ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ποιοί πλήρωσαν για το "χουντογλέντι".

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Λύση - πακέτο για Κύπρο και ελληνοτουρκικά.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ομολογία αποτυχίας στη Δυτ. Μακεδονία. Αποκαλυπτική μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ: γιατί τα δίς δεν έφεραν ανάπτυξη.

    [2] Ελληνοτουρκικά

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "την επίτευξη συμφωνίας -πακέτο για τα ελληνοτουρκικά ακι το Κυπριακό, ζήτησε χθές εμμέσως, πλήν σαφώς, ο Αμερικανός πρόεδρος Κλίντον σε μια προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για την σύσφιγξη των σχέσεων Τουρκίας -Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Κλίντον κάνοντας μια στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική ταυτίστηκε χθές με τις επιδιώξεις της Τουρκίας. Ταύτιση που προκάλεσε αμηχανία και προβληματισμό στην Αθήνα".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "υπο την εντεινόμενη απειλή πολέμου, ο Αμερικανός πρόεδρος Κλίντον αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα καλώντας την Αθήνα και την Αγκυρα στο τραπέζι των διαπραγματέυσεων για ταυτόχρονη λύση των προβλημάτων της Κύπρου και του Αιγαίου. Η δήλωση του πλανητάρχη ήταν πολύ σαφής ώστε να μην επιδέχεται παρερμηνείες ως προς το προτεινόμενο πακέτο των διαπραγματεύσεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "ο κύβος ερρίφθη...Ο πλανητάρχης έθεσε και επισήμως χθές απο το Λονδίνο τη "βούλα" για τη μοιρασιά στο "πεπόνι" - Αιγαίο. Αυτή ήταν η πλανηταρχική εντολή που με το "σιγοντάρισμα" του Βρετανού πρωθυπουργού Τ. Μπλέρ...έδενε κατόπιν τις "κορδέλλες" του "πακέτου" προστάζοντας αναβάθμιση " του ρόλου της Τουρκίας στο μέλλον της Ευρώπης".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι "η τοποθέτηση του συνόλου των προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο ίδιο διπλωματικό πακέτο που επεξεργάζεται το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και η ταυτόχρονη διαπραγμάτευσή τους φαίνεται πως αποτελεί το στόχο της αμερικανικης κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια για την αποκατάσταση της "εύρυθμης " λειτουργίας της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης Κ. Μήτσης) υποστηρίζει οτι "προεδρική παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό εκδηλώθηκε αιφνιδιαστικά χθές το απόγευμα απο το Λονδίνο. Ο Μπίλ Κλίντον που συνάντησε εκεί τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλέρ, και τον Ζάκ Σαντερ ζήτησε ουσιαστικά διάλογο και λύσεις σε όλες τις ελληνοτουρκικές διαφορές".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "ερωτηματικά προκαλεί ο τρόπος με τον οποίον απήντησε χθές ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Κλίντον είς ερώτησιν Τούρκου δημοσιογράφου αν συνεζήτησε με τον Βρετανόν Πρωθυπουργόν- εκπροσωπούντα την Προεδρίαν της ΕΕ- τας σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Κατά την συνέχειαν της συνεντεύξεως Τύπου, επανήλθεν εις το θέμα και ανέγνωσε πιστώς ένα κείμενον-που προφανώς του επεδόθη εκ των υστέρων - αναφερόμενον είς το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, του Κυπριακού και των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπην".

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι "με παρέμβαση του ίδου του Αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον κορυφώνονται οι πιέσεις προς τη χώρα μας ώστε να δρομολογηθεί η αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και του Κυπριακού, υπο μορφή "πακέτου" και να ανοίξει ο δρόμος για την προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "τις μεθοδεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίτευξη κοινής λύσεως, τόσο στις λεγόμενες "διαφορές" που εγείρει η Τουρκία στο Αιγαίο, όσο και στο παρατεινόμενο κυπριακό ζήτημα, σκιαγράφησε χθές απο τη Βρετανία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας G-8 (των ισχυροτέρων κρατών του κόσμου)".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υπογραμμίζει οτι "ενώ απομένει λιγότερο απο ένας μήνας για τη Σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ, οι ΗΠΑ κατέστησαν χθές και πάλι σαφές αυτή τη φορά στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, οτι αποδίδουν στρατηγική σημασία στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη, την οποία και διασυνδέουν ευθέως με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    [3] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "κάλλιο αργά παρά ποτέ. Κάποτε άλλωστε θα έπρεπε να μάθουν οι μαθητές με ποιό σύστημα θα εισάγονται απο το 2000 σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Θα το μάθουν-καλώς εχόντων των πραγμάτων σήμερα- στη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Παιδείας, όπου θα ανακοινωθεί το νέο σύστημα εισαγωγής καθώς και το σύστημα αξιολόγησης. Ωστόσο, δεν θα λύσουν όλες τις απορίες τους, αφού δεν αναμένεται να δοθούν όλες οι πληροφορίες που "καίνε" τους μαθητές".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "σε πλήθος ερωτημάτων καλείται να δώσει σήμερα απαντήσεις ο υπουργός Παιδείας κ. Γ. Αρσένης κατά την ανακοίνωση του νέου τρόπου εισαγωγής των αποφοίτων Λυκείου στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Οι πληροφορίες, που είδαν το φώς της δημοσιότητας ως προς την ουσία της μεταρρύθμισης, επέτειναν την σύγχυση γονέων και μαθητών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης Δ. Ρίζος) σημειώνει οτι "τα νέα πειράματα που έχουν προβληματίσει την εκπαιδευτική κοινότητα και ιδιαίτερα τους γονείς και τους υποψήφιους μαθητές ανακοινώνει σήμερα ο υπουργός Παιδείας κ. Γερ. Αρσένης, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο όλοι οι απόφοιτοι του Ενιαίου Λυκείου θα εισάγονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας απο το 2000".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι "όλα αλλάζουν στα Λύκεια και οι μαθητές θα περνούν απο σαράντα κύματα για να εισαχθούν...χωρίς εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σήμερα στις 3 μμ ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης θ'ανακοινώσει τις λεπτομέρειες γύρω απο τον τρόπο αξιολόγησης στις τρεις τάξεις του Ενιαίου Λυκείου καθώς και το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών, οι οποίοι θα εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις απο το 2000, αναμένεται να ανακοινώσει το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, ενώ διευρύνεται το απεργιακό μέτωπο στην εκπαιδευτική κοινότητα. Χθές, οι πρόεδροι των τοπικών συλλόγων των δασκάλων και νηπιαγωγών, ύστερα απο πολύωρη συνεδρίαση, επικύρωσαν την εισήγηση του ΔΣ της ΔΟΕ για την πραγματοποίηση απεργίας στις 27 Μαϊου καθώς και κατά τις ημέρες διεξαγωγής του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "διώχνουν τους μαθητές απο το Λύκειο. Σε γενική εκκαθάριση της λυκειακής βαθμίδας οδηγεί η "μεταρρύθμιση Αρσένη", αφαιρώντας απο το σάκο εφοδίων ανυπολόγιστου αριθμού μαθητών ακόμη και το φτωχό Απολυτήριο Λυκείου. Το ψιλό κόσκινο της "μεταρρύθμισης" παρουσιάζεται σήμερα στις 3 το μεσημέρι στους δημοσιογράφους ο υπουργός Παιδείας".

    [4] Ιδιωτικοποιήσεις- Απεργίες

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για την έκβαση της απεργίας των εργαζομένων στην Ιονική. Η απήχησή της στους συναδέλφους τους των άλλων τραπεζών και κατ'επέκταση στην κοινωνία θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον αγώνα που δίνει ο Σύλλογος, μη εξαιρουμένης και της ΟΤΟΕ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "σε μια περιπέτεια άνευ προηγουμένου έχει μπλέξει την Ιονική Τράπεζα η απόφαση της κυβέρνησης για μεταβίβασή της στον ιδιωτικό τομέα. Η απεργία των υπαλλήλων της τράπεζας καλά κρατεί και συμπαρασύρει στον αγώνα κατά του ξεπουλήματος του εθνικού μας πλούτου και τους υπόλοιπους τραπεζοϋπαλλήλους".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "την εβδομάδα αυτή κορυφώνεται το απεργιακό μέτωπο, με 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας σε όλες τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες που έχιε προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η οποία αναμένεται να προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα στις συναλλαγές και τις μετακινήσεις του κοινού".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και κυρίως της Ιονικής Τράπεζας που βρίσκονται σε απεργία διαρκείας και αύριο στις κινητοπιοήσεις μετέχουν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, κλιμακώνουν τις πιέσεις κατά των ιδιωτικοποιήσεων και τις ευελιξίες στην αγορά εργασίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει μια..αντεπίθεση διαλόγου".

    (Γ.Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας των 15ετων ομολόγων, το σημερινό συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ, οι επισημάνσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, η άνοδος κατά 1,24% των τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η σημαντική υποχώρηση του γιέν στις διεθνείς αγορές είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Αύξηση πάνω από 3% του ΑΕΠ το 1999 σύμφωνα με το αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης".

    ΕΞΠΡΕΣ: "ΣΕΒ προς κυβέρνηση: Ζητείται σαφήνεια και ρεαλισμός".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η Παιδεία, 400 δισ. "κάτω από τη βάση" - Δραματική υστέρηση στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Με σταθερό επιτόκιο 7,70% διατέθηκαν τα 15ετή ομόλογα - Νέα ανατίμηση της δραχμής έναντι του ECU".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σκληρότερο τώρα το βασικό κριτήριο του Μάαστριχτ - Το ECOFIN μειώνει το πλαφόν του ελλείμματος".

    [6] Δημοπρασία 15ετών ομολόγων

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Επιτυχημένη χαρακτηρίζεται η πρώτη δημοπρασία 15ετων ομολόγων σταθερού επιτοκίου μέσω της οποίας διατέθηκαν τίτλοι συνολικού ύψους 108,3 δισ. δρχ. Το ενδιαφέρον ήταν έντονο και υποβλήθηκαν συνολικά προσφορές ύψους 323,6 δισ. δρχ έναντι 100 δισ. δρχ που ήταν το ύψος της έκδοσης".

    (Ι.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 19 May 1998 - 11:36:55 UTC