Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-05-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/05/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Φορολογική πολιτική
  • [3] ΚΕ ΠΑΣΟΚ
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Εθνική Συλλογική Σύμβαση
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η φορολογική πολιτική, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Internet: Νήπια σε δίκτυο πορνείας. Ελληνες "γονείς" πουλάνε τα παιδιά τους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Χωράφι αξίας ...4 δις. ΦΑΠ: Κομφούζιο στις Εφορίες.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Πράκτορας των Τούρκων βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, όπως αποκαλύπτουν απόρρητα στοιχεία του ΥΠΕΞ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χοντρά λάθη στις εφορίες. Χάος με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ολοι εναντίον του Σ. Κόκκαλη για ψηφιακή και ΞΥΣΤΟ. Επίθεση α λα Κοσκωτά απο τους μεγαλοεκδότες του MEGA.

    Η ΑΥΓΗ: Νέες απώλειες στους μισθούς. Συμφώνησαν χθές ΓΣΕΕ-Εργοδότες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βαρύ κλίμα στην κοινή σύνοδο της ΚΟ - ΚΕ ΠΑΣΟΚ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η ορχήστρα έπαιξε εθνικά. Κόλαφος για τον Βενιζέλο. Δεν παίζουν για τον Κεμάλ.

    ΕΘΝΟΣ: Εξτρα άδεια μια εβδομάδα. Η νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σιγά...χορτάσαμε. Αύξηση 123 δρχ ημερησίως.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τρελά καπέλα με τον ΦΑΠ. Διπλή παγίδα για 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι φόροι στο στόχαστρο. Εφοριακοί: 5 μέτρα για αλλαγή του συστήματος.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πακτωλός 870 δις απο επτά καζίνα την τελευταία τριετία.

    ΕΣΤΙΑ: Που ζεί επί τέλους ο κ. Πρωθυπουργός; Διαπιστώνει μόνον "θεαματικές επιτυχίες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Ο ιδιωτικός τομέας δίδει το παράδειγμα, ο δημόσιος υπονομεύει.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αυξήσεις 4,5% συμφώνησαν ΓΣΕΕ-ΣΕΒ. Διετής εργασιακή ειρήνη στον ιδιωτικό τομέα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τρέλαναν τον κόσμο τα λάθη της Εφορίας. 4 δις για ένα στρέμμα στη Νάξο.

    ΝΙΚΗ: Ιονική...Πίστεως ο νέος κολοσσός. Αγριεύει η κόντρα-υπο κατάληψη η Τράπεζα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συμφωνία ντροπής απο ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ με βιομήχανους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πρόκληση απο Τουρκία για την ποντιακή γενοκτονία. Να ματαιωθούν οι εκδηλώσεις μνήμης στη Θεσσαλονίκη ζητάει ο Τούρκος πρόξενος.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Δημαρχία: σερβίρεται κρύα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας: Συμφωνία εν μέσω απεργιών.

    [2] Φορολογική πολιτική

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "ριζική μεταβολή του φορολογικού συστήματος προτείνουν οι εφοριακοί. Προτείνουν: κατάργηση αντικειμενικών κριτηρίων, συντελεστή 35% φορολογίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αύξηση αφορολογήτου σε 2 εκατ. δρχ τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας και αύξηση αφορολογήτου για φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "είναι χαρακτηριστικόν οτι μίαν μόλις ημέραν μετά την δημοσιοποίησιν της εκθέσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τας αυστηροτάτας συστάσεις προς την ελληνικήν κυβέρνησιν, ο κ. Σημίτης απεμόνωσεν ένα σημείον της εκθέσεως δια να εμφανίση την Ευρωπαϊκήν Ενωσιν ως περίπου εκδηλώσασαν θαυμασμόν(!!) δια την "θεαματική πρόοδο που έγινε στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας τα τελευταία χρόνια".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "Ελλάς, το μεγαλείο σου! μόνο στη "χώρα του παραλόγου" θα μπορούσαν φτωχοί πολίτες να θεωρούνται απο την εφορία..δισεκατομμυριούχοι. Απίστευτο και όμως ελληνικό, αφού οι καρεκλοκένταυροι του υπουργείου Οικονομικών κατάφεραν με τα νέα συστήματα και τις νέες ...μεθόδους υπολογισμού της αξίας της ακίνητης περιουσίας να ζητούν φόρους εκατομμυρίων απο άτομα που βρίσκοντα στα όρια της φτώχειας. Το γεγονός μάλιστα αυτό κατήγγειλαν χθές οι ίδιοι οι εφοριακοί, οι οποίοι έφεραν στο φώς της δημοσιότητας δεκάδες περιπτώσεις "τρελών " ιστοριών με το ΦΜΑΠ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης Δ. Ρίζος) τονίζει οτι "την άμεση κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των μικρομεσαίων επαγγελματιών και τη σταδιακή μείωση του συντελεστή 35% με τον οποίο φορολογούνται τα κέρδη των προσωπικών εταιριών, ζήτησαν απο την κυβέρνηση οι εφοριακοί. Παράλληλα πρότειναν να αυξηθεί το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους στα 2.000.000 δρχ και να τιμαριθμοποιηθεί εκ νέου η φορολογική κλίμακα".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "τρελαίνουν τον κοσμο τα λάθη στις εκτιμήσεις που κάνει η Εφορία για την αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων. Τα λάθη της Εφορίας στον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας κατήγγειλαν και οι εφοριακοί, οι οποίοι μάλιστα έδωσαν συγκεκριμένα παραδείγματα. Οι εφοριακοί ζήτησαν να αυξηθούν τα αφορολόγητα στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και στον Φόρο Εισοδήματος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "καπέλο" με έγκριση του υπουργέιου Οικονομικών καλούντα να πληρώσουν 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πεσει στις παγίδες του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ετών 1997 και 1998. Εκτός απο τα εξοργιστικά λάθη που αποκάλυψε χθές ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εφοριακών κ. α. Μακρυπίδης, οι αξίες όλων ανεξαιρέτως των ακινήτων έχουν "φουσκώσει" είς βάρος των ιδιοκτητών που θα καταβάλουν μεγαλύτερους φόρους και χωρίς...ελαφρυντικά".

    [3] ΚΕ ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "αποφασιστικής σημασίας, ακόμη και για την ενότητα του Κινήματος, θεωρείται η σημερινή κοινή συνεδρίαση της ΚΕ και ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Το κύμα των αντιδράσεων και των κοινωνικών εκρήξεων, με αφορμή τις αποκρατικοποιήσεις και τη γενικότερη αντιδημοτική πολιτική της κυβέρνησης, έχει θορυβήσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναζητεί ερείσματα πλέον στα όργανα του Κινήματος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "σε χαμηλούς τόνους θα κινηθεί η εσωτερική αντιπαράθεση στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ (θα συμμετάσχουν και οι βουλευτές), η οποία συνέρχεται σήμερα και αύριο με θέμα την κοινωνική πολιτική και τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία. Η εσωκομματική αντιπολίτευση θα ασκήσει έντονη κριτική αλλά θα αποφύγει μια μετωπική σύγκρουση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "σε βαρύ κλίμα "μετά τις έντονες αντιδράσεις που συνοδεύουν την κυβέρνηση και τις επιλογές της στον οικονομικό τομέα, συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η ΚΕ και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με θέμα "την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης" μετά τις πρόσφατες εξελίξεις της Συνόδου των Βρυξελλών".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "τα "ρίχτερ" απο τα "εκσυγχρονιστικά" πειράματα του κ. Σημίτη "καταμετρά" σήμερα και αύριο στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ η "εσωκομματική αντιπολίτευση". Με γραπτές ομιλίες αναμένεται να εμφανισθούν σήμερα στο βήμα του ανώταττου κομματικού οργάνου, έτσι ώστε η "φωνή " τους να μείνει καταγεγραμμένη και πέραν του διημέρου".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας, τονίζοντας οτι οι "Ενοπλες Δυνάμεις είναι πανέτοιμες να εγγυηθούν την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της χώρας "έστειλε χθές στην Αγκυρα με δήλωσή του προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, υπογραμμίζοντας παράλληλα με έμφαση πως "καλό είναι να αντιληφθεί η Τουρκία οτι στο Αιγαίο δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "διολίσθηση στην κατεύθυνση της απειλής χρήσης βίας χαρακτήρισε ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος τις δηλώσεις Ντεμιρέλ με τις οποίες ο Τούρκος προεδρος υιοθέτησε πολεμικούς τόνους εναντίον της Ελλάδας αναφέροντας οτι η χώρα του "έχει δύναμη και η ίδια θα καθορίσει πότε θα δείξει τη δύναμή της αυτή, αρκεί να γίνει σωστή επιλογή του χρόνου, του χώρου και του εχθρου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης Κ Μήτσης) σημειώνει οτι "η Αγκυρα κήρυξε-κατά τα φαινόμενα- ένα ιδιότυπο πόλεμο εναντίον της Αθήνας. Με απροκάλυπτες προκλήσεις και απαράδεκτες δηλώσεις επιχειρεί να ανατρέψει το είς βάρος της κλίμα, που η ίδια προκάλεσε. Παίζοντας την "κολοκυθιά", ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ επανέφερε το σίριαλ του ΡΚΚ στο προσκήνιο, ενώ ο Ισμέτ Σεζγκίν προτείνει τώρα να λυθεί το Κυπριακό με αγάπη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά οτι "πύρ ομαδόν απο τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, τον υφυπουργό Δημ. Αποστολάκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Ρέππα κατά του Τούρκου προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος απείλησε με πόλεμο όποτε αποφασίσει το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της χώρας του".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "δηλώσεις και αντιδηλώσεις απο τη μία και την άλλη πλευρά του Αιγαίου Πελάγους επιδεινώνουν το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δημιουργώντας "θερμή" ατμόσφαιρα εν όψει καλοκαιριού".

    [5] Εθνική Συλλογική Σύμβαση

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "νέα μείωση του εργατικού εισοδήματος σηματοδοτεί η εθνική συλλογική σύμβαση που συναποδέχθηκαν χθές η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις. Οι αυξήσεις στους μισθούς θα είναι κάτω απο τον πληθωρισμό, αφού για φέρτος περιορίζονται σε 2,7% +2% (ανα εξάμηνο ) και του χρόνου σε 1,4% +1,4%. Ιδιαίτερα προκλητικά χαμηλά παραμένουν τα κατώτατα ημερομίσθια που αυξάνονται 269 δρχ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "σε μια νέα διετή, εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, πέρα για πέρα απαράδεκτη, η οποία κάνει ακόμα φτωχότερους τους εργαζόμενους και πολλαπλασιάει τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, συμφώνησε χτές η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ και ειδικότερα οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ σημειώνει οτι "σε υποθήκη για δύο χρόνια έβαλε τα συμφέροντα των εργαζομένων η ΓΣΕΕ υπογράφοντας με τους εκπροσώπους των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΓΕΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) συμφωνία για μηδαμινές αυξήσεις".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "ένας τετράμηνος κύκλος σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων έκλεισε με τη συμφωνία γαι τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε, κυρίως η ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων των εργαζομένων. Η άδεια αυξάνεται μέχρι και μια εβδομάδα. Εξασφαλίζεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους νέους άνεργους. Εισάγονται αντικίνητρα για τις απολύσεις εργατοτεχνιτών".

    (Γ.Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Απειλή" για τις ιδιωτικοποιήσεις.

    ΕΞΠΡΕΣ: Βαθαίνει το "τραπεζικό ρήγμα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Διετής σύμβαση με αυξήσεις 2,7 + 2% και 1,4 + 1,4%.

    ΚΕΡΔΟΣ: Διετής εργασιακή ειρήνη στον ιδιωτικό τομέα.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Διασφαλίζεται εργασιακή ειρήνη έως την ΟΝΕ.

    (Ι.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Friday, 15 May 1998 - 9:13:33 UTC