Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-04-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/04/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογή Αρχιεπισκόπου
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] ΤτΕ-Νομισματική πολιτική

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, η συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Η Τράπεζα της Ελλάδος ζητάει: κόψτε μισθούς και δάνεια.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλάζουν όλα στην Εκκλησία. Σάρωσε τον "κομματικό" αντίπαλό του ο Χριστόδουλος.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αξιος. Φωτισμένη η επιλογή των Ιεραρχών. Νέα εποχή για την Εκκλησία με την εκλογή Χριστόδουλου.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Και άντρας και "μάγκας" και εκσυγχρονιστής. Ανέτειλε νέα εποχή για την Εκκλησία της Ελλάδος.

    Η ΑΥΓΗ: Προφυλακίζουν ανηλίκους χωρίς σοβαρή αιτία. Στέλνονται με ευκολία για "εγκληματική " εκπαίδευση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Χριστόδουλε βάλε βαθιά το μαχαίρι. Ξεβρόμισε την εκκλησία απ'τους κλέφτες και τους ανήθικους για να έρθει κοντά στο λαό.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μπανανία. Θεωρούν "κατασκόπους" Στεφανόπουλο και Καραμανλή.

    ΕΘΝΟΣ: Θεαματικές αλλαγές τώρα στην Εκκλησία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Νίκησε η Εκκλησία. Πολλά τα έτη μακαριώτατε Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ Χριστόδουλε.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μάχη φατριών. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αξιος της Ορθοδοξίας. Νέος Αρχιεπίσκοπος ο πρώτος πρόεδρος του Ιδρύματος "Λίλιαν Βουδούρη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Υπόσχομαι εκσυγχρονισμό. Ο Χριστόδουλος σε ...στίλ Σημίτη στην Εκκλησία.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εξωφρενική προβοκάτσια της ΜΙΤ. Σκευωρία σε βάρος δύο κορυφαίων δημοσιογράφων.

    ΕΣΤΙΑ: Νέα εποχή για την Εκκλησία. Πως ερμηνεύεται η χθεσινή εκλογή.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τράπεζα της Ελλάδος: Παρεμβαίνει ως επόπτης της οικονομίας με καίριες επισημάνσεις και εισηγήσεις.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: 32.215 νέες προσλήψεις. Μια πόλη θα εργασθεί στο υπουργείο Γεωργίας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μεγάλες προσδοκίες απο το νέο Αρχιεπίσκοπο. Ο τρίτος γύρος και ο Ανθιμος έκριναν το τελικό αποτέλεσμα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εξέλεξαν τον πιο δημοφιλή. Πώς έφθασε στον Θρόνο ο νεώτερος μητροπολίτης.

    ΝΙΚΗ: Πρόλαβαν την κυβέρνηση οι κερδοσκόποι. Επαιξαν και ...κέρδισαν στη Σοφοκλέους.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απάτη η ΟΝΕ και όχι "εθνικός στόχος"...Στη Βουλή απέκρυψαν σκόπιμα τις βασικές αιτίες των προβλημάτων.

    [2] Εκλογή Αρχιεπισκόπου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "εκσυγχρονισμός της Εκκλησίας. Αυτό είναι το σύνθημα που επανέλαβε, για άλλη μια φορά χθές, αλλά τώρα ως εκλεγμένος Αρχιεπίσκοπος, ο Χριστόδουλος. Αμέσως μετά την εκλογή του με 49 ψήφους έναντι 20 του Ιερωνύμου, 4 του Ανθίμου και 3 λευκών, ο νέος προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος υποσχέθηκε "ανοίγματα στο σύγχρονο κόσμο χωρίς να παραθεωρείται η εκκλησιαστική παράδοση". Και εξέφρασε το σεβασμό του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, που θα επισκεφτεί σε ένα μήνα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "ένας απο τους επικρατέστερους επιγόνους εξελέγη Αρχιεπίσκοπος. Ο Δημητριάδος Χριστόδουλος-ιεράρχης που διακρίνεται για τη μόρφωσή του, την ευφράδεια και την καλλιέργειά του - είναι ο νέος προκαθήμενος της Εκκλησίας μας. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας ύστερα απο επτάωρη συνεδρίαση και τρείς αλλεπάλληλες ψηφοφορίες, αποφάσισε ποιός θα είναι ο διάδοχος του Σεραφείμ".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "η χθεσινή απόφασις της Ιεράς Συνόδου να εκλέξη είς τον Αρχιεπισκοπικόν Θρόνον τον Μητροπολίτην Δημητριάδος κ. Χριστόδουλον, ερμηνεύεται ως ένα γενναίον "άνοιγμα" της Εκκλησίας της Ελλάδος προς την σύγχρονον κοινωνίαν. Παρά τας επιφυλάξεις που εξεφράζοντο μέχρι προ τινος - κυρίως δια την ηλικίαν του κ. Χριστοδούλου- τελικώς επεκράτησε πλήρως το ανανεωτικόν πνεύμα, που ως αναμένεται θα επιβάλει ο νεος Αρχιεπίσκοπος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "η Εκκλησία νίκησε! Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Χριστόδουλος. Οι Ιεράρχες κατά πλειοψηφία παραμέρισαν την μικροψυχία και έστειλαν στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο ΑΝΔΡΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟ, ΑΝΔΡΑ ΕΝΤΙΜΟ, ΑΝΔΡΑ πανέτοιμο να ξεκαθαρίσει τα πράγματα της Εκκλησίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι " μια νέα εποχή ξεκινάει απο σήμερα στην Εκκλησία. Ενας νέος σε ηλικία ιεράρχης, με σπάνια μόρφωση, αναγνωρισμένο ποιμαντικό έργο και πανθομολογούμενες ικανότητες, αναδείχθηκε στην κεφαλή της Ορθόδοξης ημών Εκκλησίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "ένας χαρισματικός ιεράρχης, μορφωμένος, δυναμικός, με σημαντικό ήδη πνευματικό και κοινωνικό έργο, οδηγεί απο χθές την Εκκλησία της Ελλάδος στον 21ο αιώνα. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος απο το πρώτο μήνυμά του καθόρισε τους βασικούς άξονες της νέας σελίδας για την Ορθοδοξία και τον ελληνισμό".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν οτι "εύκολο ασφαλώς δεν θα είναι το έργο που αναλαμβάνει ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν είναι όμως ούτε άστοχο ούτε άκαιρο να ειπωθεί πως όλοι προσβλέπουν στον δυναμισμό, την ευρύνοια και την αδιαμφισβήτητη πνευματική κατάρτισή του, για να μπούν σε τάξη τα εκκλησιαστικά πράγματα, και να διορθωθούν όσα κακώς κείμενα παρακολουθούν επί δεκαετίες- συχνά ταραγμένες - τη Διοίκησή της".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "το τιμόνι της Εκκλησίας της Ελλάδος κρατάει πλέον ένας φωτισμένος Ιεράρχης. Ο μέχρι χθές Μητροπολίτης Δημητριάδος κκ Χριστόδουλος. Επειτα απο μια αγωνιώδη διαδικασία εκλογής, η οποία κρίθηκε τελικά στον τρίτο γύρο, η Ιεραρχία της Εκκλησίας εξέλεξε με μεγάλη πλειοψηφία τον κκ Χριστόδουλο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Και τώρα διανοίγεται πλέον μια νέα εποχή για την Εκκλησία".

    [3] Οικονομική πολιτική

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "η κατηγορηματική διαβεβαίωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμου, στην ετήσια έκθεση της ΤτΕ, οτι η ισοτιμία της δραχμής θα διατηρηθεί σταθερή καθ'όλη τη διάρκεια του 1998, ενώ μάλιστα αναμένεται και ελαφρά ανατίμηση έπειτα απο την κρίσιμη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες το ερχόμενο Σαββατοκύριακο για το ΕΥΡΩ, εκτόξευσε και πάλι στα ύψη το Γενικό Δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι " το "κόλπο" είναι μέν παλαιό, αλλά δοκιμασμένο και σίγουρο, και αυτή τη φορά απέδωσε. Οσοι είχαν αγοράσει χαμηλά και με δεδομένη τη σημαντική ανάκαμψη των τιμών, σε ποσοστό υπερβολικό, έκριναν και ορθώς έπραξαν, οτι πρέπει να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους. Απο την πλευρά της, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο δεν προχώρησαν τη στιγμή που έπρεπε στο να πάρουν θέση και να ξεκαθαρίσουν οτι "είναι μυθεύματα κινούμενα έντεχνα απο αυτούς που έχουν συμφέροντα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "την ώρα που οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωναν τα ξίφη τους για την κοινωνική πολιτική και αναζητούσαν τους απαραίτητους πόρους για την ενίσχυσή της, ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος κ. Λ. Παπαδήμος τους προσγείωνε στη σκληρή οικονομική πραγματικότητα, στις ανάγκες της αυστηρής νομισματικής πολιτικής που θέλει τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 2% στα τέλη του 1999, χρησιμοποιώντας περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και εισοδηματική πολιτική μείωσης του κόστους εργασίας".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "λίγα και ακριβά δάνεια και το 1998, προβλέπει η νομισματική πολιτική, το περιεχόμενο της οποίας κινείται στον αστερισμό της λιτότητας για τους εργαζόμενους. Επιφυλάσσοντας για τον εαυτό της ρόλο θεματοφύλακα της μααστριχτικής λιτότητας στη χώρα μας, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τη σκληρή δημοσιονομική πολιτική και εισοδηματική πολιτική του 1998".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει οτι "σε συντονισμένες κινήσεις προκειμένου να αντιστραφεί η νευρικότητα στην κεφαλαιαγορά προχώρησαν χθές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει οτι "ο Γιάννος Παπαντωνίου εξαπέλυσε χθές επίθεση εναντίον εκείνων που ..εμπορεύονται φήμες εναντίον της δραχμής, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες της κυβέρνησης για τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος όμως ζήτησε μέτρα για εργασιακά- μισθούς ενόψει της ΟΝΕ".

    Ο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ εκτιμά οτι "στόπ σε αυξήσεις, επιδόματα, δάνεια και δημόσιες δαπάνες εισηγείται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Παπαδήμος επανέλαβε οτι χωρίς "σφιχτή " εισοδηματική και οικονομική πολιτική η ΟΝΕ απομακρύνεται και η δραχμή κινδυνεύει. Η κυβέρνηση, όμως αντιμετωπίζει την πίεση κοινωνικών ομάδων και την κριτική αντιπολίτευσης και ...συμπολίτευσης".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ γράφει οτι "στην επιτακτική ανάγκη να στεφθεί με επιτυχία η προβολή των ελληνικών θέσεων για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απέδωσε η κυβέρνηση τη μυστικότητα των διαβουλεύσεων της ηγεσίας του ΥΠΕξ στις παράλογες απαιτήσεις των Τούρκων για τα ελληνικά νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "ευαισθησία κατόπιν εορτής (...32 ημερών) επέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος, για την προστασία των νησιών του Αιγαίου, αποκαλύπτοντας τις νέες προκλήσεις της Αγκυρας ταυτόχρονα με τη συναίνεσή του στη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει οτι "με έντονα διαβήματα απάντησε χθές και επισήμως η Αθήνα στους ισχυρισμούς της Τουρκίας, με τους οοίους θέτει υπο αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία σε τέσσερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Την ίδια ώρα πηγές του υπουργείου Εξωτερικών διαψεύδουν τις πληροφορίες που ανέφεραν οτι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν είχε ενημερωθεί για τη νέα πρόκληση, ενώ ο Ακης Τσοχατζόπουλος φέρεται διατεθειμένος να παρει θέσει στην κατάλληλη στιγμή".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι " η κυβέρνηση Σημίτη αντιμετωπίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς των κομμάτων περίπου σαν ...κατασκόπους. Δεν θεώρησε "χρήσιμο " να τους ενημερώσει για τις αξιώσεις της Αγκυρας σε ελληνικά νησιά, σύμφωνα με ομολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου. Αντίθετα, ενημέρωσε τον "ανθύπατο" Μπερνς, τους Ρώσους και άλλους ξένους διπλωμάτες".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "ενθαρρυμένη απο τη στάση των εταίρων που πιέζουν για την άρση των ελληνικών επιφυλάξεων στη χορήγηση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου, η Αγκυρα κλιμακώνει την τακτική των προκλήσεων και περιορίζει κάθε δυνατότητα επικοινωνίας με την Αθήνα".

    (Γ.Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: η έκθεση της Τράπεζης της Ελλάδος για την νομισματική πολιτική, η άνοδος τιμών κατά 6,31% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η διάθεση μετοχών του ΟΤΕ σε ξένους επενδυτές, η διάψευση των φημών για νέα υποτίμηση της δραχμής και η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους φορολογούμενους.

    ΓΕΝΙΚΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ: ``Σταθερή δραχμή το '98 "βλέπει" η ΤτΕ με στόχο να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο 2%.''

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Προειδοποίηση για τα επιτόκια από τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: `` Δυναμικό γύρισμα του Χρηματιστηρίου-Ολοι σπεύδουν να αγοράσουν, προβλέποντας νέα κούρσα ανόδου.''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Αυστηρή προειδοποίηση για σφικτή οικονομική πολιτική- Λ. Παπαδήμος: Ενδεχόμενη χαλάρωση θα φέρει αύξηση επιτοκίων.''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Βάσιμες ελπίδες για ίση μεταχείριση στο ευρώ - Διαβεβαιωσεις Παπαδήμου για διακύμανση +-2,5%.''

    [6] ΤτΕ-Νομισματική πολιτική

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: ``Στην περαιτέρω συγκράτηση του πληθωρισμού θα στοχεύει η νομισματική πολιτική της κυβέρνησης για το 1998 σύμφωνα με το πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής που υπέβαλε χθες στη Βουλή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Λουκάς Παπαδήμος.''

    (Ι.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02m run on Wednesday, 29 April 1998 - 9:33:36 UTC