Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-04-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/04/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] 'Ανοδος Χρηματιστηρίου
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Καραμανλής
  • [5] Διεκδικήσεις Γλύξμπουργκ
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο Αθηνών-Νέα θεαματική άνοδος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η κατάσταση της υγείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η θεαματική άνοδος του Χρηματιστηρίου, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για διεκδικήσεις Γλύξμπουργκ και η πρόκριση της ΑΕΚ στον τελικό του ευρωπαϊκού κυπέλου μπάσκετ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διαθήκη Καραμανλή. Οι γιατροί δεν έχουν πια καμιά ελπίδα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δάκρυα για τον Εθνάρχη. Χάθηκε πλέον κάθε ελπίδα.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ι. Χαραλαμπόπουλος: Απο το ΠΑΣΟΚ έχει μείνει μόνο το όνομα.

    Η ΑΥΓΗ: Η Οικονομία δεν παίζει στο Χρηματιστήριο. Νέα τρελή πορεία των μετοχών χθές στη Σοφοκλέους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ναι στους δωρεάν ισολογισμούς.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η Ευρώπη επιστρέφει στον τέως την περιουσία. Κρίθηκε βάσιμη η προσφυγή του.

    ΕΘΝΟΣ: Μάχη για τα πρίμ στο Δημόσιο. Μια απόφαση του '90, νάρκη που σκάει σήμερα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η τρομοκρατία "χτύπησε" την ...πόρτα μας. Για 3η φορά χθές, στόχος ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φοβούνται τις εκλογές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αμόκ στο Χρηματιστήριο. Τι να προσέχουν οι επενδυτές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σοφοκλέους ίλιγγος. Τι σημαίνει η έκρηξη στο Χρηματιστήριο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τραβάει το σχοινί. Ο Σημίτης απορρίπτει το αίτημα για νέα ηγετική ομάδα.

    ΕΣΤΙΑ: Ανασύρεται πάλιν η "απειλή " εκλογών.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε παράτολμα ύψη οι μετοχές. "Οι ξένοι αγοράζουν Ελλάδα" με προσδοκίες αλλά και υπο όρους.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Ιλιγγος στη Σοφοκλέους. +8% πάνω απο 100 μετοχές- ατμομηχανή οι τράπεζες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πόσο ψηλά θα "πετάξει" η Σοφοκλέους. Ενθουσιασμός αλλά και ερωτηματικά απο την ξέφρενη κούρσα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αγνώστου ..επωνύμου ο τέως. Το ευρωδικαστήριο τον υποχρεώνει να βρεί.

    ΝΙΚΗ: Τέλος εποχής. Οι γιατροί σήκωσαν τα χέρια για τον Κ. Καραμανλή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ασφυκτικές αμερικανικές πιέσεις. "Μέτρα Οικοδόμησης" ...της αμερικανοκρατία σε Αιγαίο -Κύπρο.

    [2] 'Ανοδος Χρηματιστηρίου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "οι συγχωνεύσεις των τραπεζών και οι ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων δίνουν ώθηση στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ξεπέρασε χθές κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Υπάρχει όμως προβληματισμός για τις περαιτέρω εξελίξεις, αφού ακόμη δεν έχει γίνει "διόρθωση" στις τιμές των μετοχών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "η Σοφοκλέους ξεπέρασε χθές κάθε προσδοκία. Υπο τη θετική επίδραση της συγχώνευσης Εθνικής -Κτηματικής "πέταξε" στην κυριολεξία στα ύψη, με τον γενικό δείκτη να κερδίζει 179,31 μονάδες να σημειώνει άνοδο κατά 7,32% και να φθάνει στις 2.627,90 μονάδες. Οι εντολές απο ξένους αλλά και Ελληνες επενδυτές δεν είχαν προηγούμενο. Αιχμή της ξέφρενης ανόδου -"τρελή" τη χαρακτηρίζουν οι επαϊοντες της χρηματιστηριακής αγοράς- οι τραπεζικές μετοχές και ο ΟΤΕ, ενώ το σύνολο σχεδόν των μετοχών ακολουθεί τη γενική τάση ανόδου".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "οι εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο αλλάζουν άρδην το σκηνικό και στη Σοφοκλόυς, η οποία χθές σείσθηκε συθέμελα απο το νέο ιστορικό ρεκόρ του Γενικού Δείκτη. Η εκτίναξη του Γενικού Δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου στα ιστορικά αυτά επίπεδδα οφείλεται στην ανακοίνωση της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Κτηματική. Σημαντικό ρόλο στην εκρηκτική αυτή άνοδο διαδραμάτισε και η εξαγορά της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης απο την Πειραιώς".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά οτι "στο Χρηματιστήριο σημειώθηκε χθές νέα φρενήρης πορεία κερδών (ο δείκτης ξεπέρασε τις 2.600 μονάδες) που θυμίζει καζίνο. Οι "ειδικοί" αποδίδουν την εξέλιξη στις τοποθετήσεις των μικροεπνδυτών, αλλά, κυρίως στην εισροή ξένων κεφαλαίων, που δείχνουν να αντιμετωπίζουν την "'ελληνική οικονομία ως ευρωπαϊκή" μετά την ένταξη της δραχμής στον προθάλαμο του ευρώ και τις επικείμενες κινήσεις στον τραπεζικό τομέα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "η Σοφοκλέους συνεχίζει σε τρελούς ρυθμόυς ανόδου, οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να ρίχνουν τεράστια ποσά στην αγορά (300 εκτ. μάρκα εισέρρευσαν χθές ) και οι ελληνες μικρομέτοχοι θα πρέπει πλέον αν είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Απο την πλευρά της, η κυβέρνηση προσπαθεί να συντηρήσει "κλίμα ιδιωτικοποιήσεων" δίνοντας στη δημοσιότητα-και στον ΟΟΣΑ - νέα σχέδια για τις ΔΕΚΟ".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ υποστηρίζει οτι "ιλιγγιώδη πλέον τα κέρδη στο Χρηματιστήριο Αξιών με το γενικό δείκτη να φθάνει στις 2.627,90 μονάδες επιτυγχάνοντας για 15η φορά άνοδο ενισχυμένος χθές κατά 7,32% Οι ραγδαίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα (συγχώνευση Εθνικής - Κτηματικής, εκδήλωση ενδιαφέροντος απο Βαυαρούς για την Εργασίας και απο Ιάπωνες για την Πίστεως, καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών πώλησης των κρατικών τραπεζών Κρήτης. Κεντρικής Ελλάδος και Εμπορικής-Ιονικής) εκτινάσσουν στα ύψη τις τιμές των μετοχών και τις συναλλαγές".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "με επιταχυνόμενους ρυθμούς προχωράνε οι Αμερικανοί στη διευθέτηση των "εκκρεμοτήτων" στην περιοχή Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ο. Κοέν που χτές επισκέφτηκε το ελληνικό υπουργείο Αμυνας και συναντήθηκε με τον Α. Τσοχατζόπουλο βρήκε την ευκαιρία, με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης, να προωθήσει τις αμερικανικές θέσεις σ'ένα εφ'όλης της ύλης ξεκαθάρισμα των λογαριασμών με την Ελλάδα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "καθίστε, επιτέλους, στο τραπέζι του διαλόγου και βρείτε τα"! Αυτό, επιγραμματικά, θα μπορούσε να είανι το μήνυμα που έδωσε σε Αθήνα και Αγκυρα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Γουίλιαμ Κοέν που χθές το μεσημέρι -πραγματοποίησε "επίσκεψη - αστραπή" στη χώρα μας, προερχόμενος απο την Τουρκία".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι "νέες πιέσεις για διάλογο με την Τουρκάι επί πάσης διαφοράς επιχείρησαν να ασκήσουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα, με την επίσκεψη του υπουργου Αμυνας Γουίλιαμ Κοέν. Ο αμερικανός αξιωματούχος επιχείρησε να επιβάλλει τις θέσεις της Ουάσινγκτον για τις ελληνοτουρκικές διαφορές και το Κυπριακό, δίνοντας συμβουλές "αφ'υψηλού" για "ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν και για ανοικτές διιπλωματικές οδούς" αγνοώντας σκόπιμα την ουσία των προβλημάτων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει οτι "φούλ τις μηχανές της πρωτοβουλίας για την εξεύρεση λύσης στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό έχει βάλει απ'ο,τι φαίνεται η Ουάσινγκτον. Ο υπ. Αμυνας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Κοέν κατά τις συνομιλίες που είχε χθές με τον Ελληνα ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο ζήτησε να αρχίσει αμέσως διάλογος Αθήνας-Αγκυρας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "πόλεμος χαρακωμάτων" μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας μαίνεται στους κόλπους του ΝΑΤΟ, καθως η Αθήνα επιδιώκει την αναπροσαρμογή του σχεδιασμού συμμαχικής άσκησης, την οποία οι στρατοκράτες της Αγκυρας προσπαθούν να μετατρέψουν σε ..σύγχρονο Δούρειο Ιππο. Η χώρα μας για όγδοη συνεχή χρονιά αποφάσισε να μην συμμετάσχει στη ΝΑΤΟϊκή αεροναυτική άσκηση "Distant Thunder" ("μακρινός Κεραυνός") η οποία θα διεξαχθεί απο 4 έως 14 Μαϊου στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο".

    [4] Καραμανλής

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά οτι "ένα βήμα πριν την κατάληξη βρίσκεται ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Συγγενείς και στενοί του συνεργάτες περιμένουν πλέον σε μια έντονα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, στον προθάλαμο της Εντατικής, τον ύστατο κτύπο της αδύναμης καρδιάς του "Πατριάρχη της Δεξιάς".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "καθηλωμένος στο κρεβάτι της εντατικής του "Υγεία" σβήνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Οι πολυήμερες και τιτάνιες προσπάθειες των γιατρών δεν απέδωσαν. Κοινή πεποίθηση αποτελεί πλέον οτι ελάχιστες παρεμβάσεις μπορεί να γίνουν. Η έλευση του μοιραίου θεωρείται θέμα χρόνου, ίσως και ελάχιστου".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "απο νωρίς χθές το πρωί οι θεράποντες ιατροί του Κωνσταντίνου Καραμανλή είχαν...σηκώσει τα χέρια ψηλά. "Ο,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει έγινε", σημείωναν εμφανώς συγκινημένοι και παρέπεμπαν πλέον στην κράση του τέως προέδρου της Δημοκρατίας. Προειδοποιούσαν όμως οτι τα περιθώρια αντοχής του οργανισμού του είναι "πολύ μικρά".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "η οριακή λειτουργία της καρδιάς είναι πλέον αυτή που κρατεί είς την ζωήν τον Κ. Καραμανλήν. Αι ελπίδες όμως συνεχώς μειούται και οι ιατροί, ενώ εξακολουθούν να υποστηρίζουν την καρδιάν με φάρμακα, παραδέχονται πολυοργανικήν ανεπάρκειαν, γεγονός το οποίον δεικνύει οτι τα υπόλοιπα όργανα είναι ουσιαστικώς ανενεργά, και το σύνολον του οργανισμού οδηγείται είς φθίνουσαν πορείαν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "έσβησαν και οι τελευταίες ελπίδες για την ανάκαμψη της υγείας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή μετά και τη νέα ραγδαία επιδείνωση της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη. Ολες οι ζωτικές λειτουργίες υποστηρίζονται μηχανικά, ενώ οι θεράποντες ιατροί δήλωναν χθές "πως ότι ήταν δυαντόν να γίνει έγινε".

    [5] Διεκδικήσεις Γλύξμπουργκ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "υποχρεωμένος να βρεί κάποιο επώνυμμο εάν θέλει να αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο είναι ο τέως σύμφωνα με χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Ανρθωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία προκάλεσε την ικανοποίηση της κυβέρνησης. Ο κ. Γλύξμπουργκ προσέφυγε στο ευρωπαϊκό αυτό σώμα για το θέαμ του ονόματός του, αλλάκαι το ζήτημα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας. Η Επιτροπή επιφυλάχθηκε πάντως να αποφασίσει σχετικά με το θέμα της βασιλικής περιουσίας σε ένα δεύτερο στάδιο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "με ουσιαστική νίκη της τέως βασιλικής οικογένειας σφραγίστηκε η εισαγωγική δίκη που έγινε χθές στο Στρασβούργο. Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της ευρώπης έκρινε παραδεκτή την προσφυγή του Κωνσταντίνου και της τέως βασιλικής οικογένειας για την περιουσία που φτάνει στα 75.000 στρέμματα και περιλαμβάνει και πολλά κτίρια πολύ μεγάλης αξίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "παραδεκτή έκρινε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίυ της Ευρώπης την προσφυγή του τέως βασιλέως των Ελλήνων Κωνσταντίνου εναντίον του ελληνικού δημοσίου για την τύχη της βασιλικής περιουσίας".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: η νέα μεγάλη άνοδος τιμών-συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, η σημερινή συνάντηση Σημίτη-Παπαντωνίου, η επίσκεψη κλιμακίου του ΟΟΣΑ στην Αθήνα, οι εξελίξεις στο τραπεζικό χώρο και η λειτουργία της αγοράς αξιών σταθερού εισοδήματος.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: ``"Μαγική" εικόνα η Σοφοκλέους-Εκρηκτική άνοδος 7,32% και αξία συναλλαγών 100 δισ.''

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Εκτόξευση στο "άγνωστο" με πυροδότηση του γενικού δείκτη από την άνοδο των τραπεζικών μετοχών.''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: `` Σε ξέφρενη πορεία το Χρηματιστήριο-Εντολές ξένων για επιλεγμένες μετοχές, συμπαρασύρουν τα πάντα...''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Ευρύτατο πρόγραμμα μετοχοποίησης ΔΕΚΟ-Κερδίζει έδαφος η ανάθεση του μάνατζμεντ σε στρατηγικούς επενδυτές.''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``7 παρεμβάσεις για ισχυρή κεφαλαιαγορά-Από την Εθνική για άνοιγμα του ΧΑΑ σε ναυτιλία και τουρισμό.''

    [7] Χρηματιστήριο Αθηνών-Νέα θεαματική άνοδος

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: ``Ιστορικές στιγμές ζεί η οδός Σοφοκλέους, καθώς ο γενικός δείκτης εν μέσω φρενίτιδας αγορών έφθασε στις 2627,90 μονάδες σημειώνοντας θεαματική άνοδο 7,32%. Η δραστηριοποίηση των εγχωρίων επενδυτών και η σταθερή εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό οδηγούν την χρηματιστηριακή αγορά σε πρωτόγνωρα επίπεδα τιμών.''

    (Ι.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02l run on Wednesday, 22 April 1998 - 11:03:53 UTC