Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-04-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/04/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διαδοχή Σεραφείμ
  • [3] Καραμανλής
  • [4] Οικονομική πολιτική
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Ολυμπιακή
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Χρηματιστήριο-Νέα ιστορική άνοδος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία της υγείας του Καραμανλή, η πασχαλινή έξοδος, η κούρσα διαδοχής στον αρχιεπισκοπικό θρόνο και η εξυγίανση της Ολυμπιακής είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η κόκα πνίγει την Ελλάδα. Επιασαν χθές φορτίο 66 κιλών στα Σεπόλια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι μισθοί στις Εν. Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μεθοδεύουν εκλογές για τις 14 Ιουνίου. Προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις ο Κ. Σημίτης.

    Η ΑΥΓΗ: Γολγοθάς Ολυμπιακής. Συνεχίζεται το χάος και μετά την "εξυγίανση".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μυστική συμφωνία ΝΔ-ΚΚΕ. Σε ποιούς δήμους τα βρήκαν.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Προεδρικό ξέσπασμα για Μπέρνς.

    ΕΘΝΟΣ: Ποιοί μπαίνουν σε Δήμους, Κοινότητες. 30.000 υποψήφιοι-2.161 θέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι Αθηναίοι φεύγουν οι Αλβανοί ...μένουν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Διεθνές ρεζιλίκι. Διαλύουν τώρα και τον τουρισμό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πτήση ντροπής για τον Σημίτη. Δέσμευσε Μπόινγκ της ΟΑ τη στιγμή που ο κόσμος ταλαιπωρείται στα αεροδρόμια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Των παθών του Σημίτη. Νέες κόντρες υπουργών για τα εργασιακά.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οι 2 εκλεκτοί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

    ΕΣΤΙΑ: Που θα φθάση το Χρηματιστήριο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σήμα συναγερμού της Τράπεζας Ελλάδος προς την πολιτική ηγεσία.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον Καραμανλή.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κύμα φυγής απο το "κλεινόν άστυ".

    ΤΑ ΝΕΑ: Δηλώσεις απο 1.200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων για το κτηματολόγιο.

    ΝΙΚΗ: "Παγωμένες" οι τιμές αλλά...και οι αγορές.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: 13 ερωτήματα-φωτιά για το σκάνδαλο ΔΕΗ Φλώρινας.

    [2] Διαδοχή Σεραφείμ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έστω και διακριτικά προς το παρόν δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τη διαδικασία διαδοχής του Μακαριστού Σεραφείμ. Παρ'ότι τα τελευταία χρόνια το κυβερνών κόμμα έδειχνε να προτιμά το Μητροπολίτη Θηβών, τις τελευταίες μέρες κορυφαία στελέχη πιέζουν υπέρ άλλων υποψηφίων. Στη Ρηγίλλης η προτίμηση εστιάζεται στο πρόσωπο του Μητοπολίτη Δημητριάδος".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "άρχισε και τυπικά η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογικές διαδικασίες, μέσω των οποίων θα αναδειχθεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Χθές, ο τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου Μεσσηνίας, Χρυσόστομος έστειλε την επίσημη πρόσκληση τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη προκειμένου να παραστεί στην ψηφοφορία που θα γίνει στις 28 Απριλίου στο Μητροπολιτικό ναό της Αθήνας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "βιογραφικά σημειώματα προσπέκτους με το έργο τους και φωτοτυπίες των υπέρ αυτών δημοσιευμάτων αποστέλλουν οι περισσότεροι απο τους διεκδικητές του αρχιεπισκοπικού θρόνου στους υπόλοιπους μητροπολίτες-εκλέκτορες αλλά και σε ΜΜΕ. Παράλληλα κινουνται δραστηρια στο παρασκήνιο καθώς πλησιάζει μέρα με τη μέρα η ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "συνθήκες κομματικού συνεδρίου στήνονται στην Ιεραρχία, αφού φαφίνεται ορισμένοι να προσπαθούν να πολώσουν τηνα ντιπαράθεση και να επηρεάσουν τηνε κλογή του νέου Αρχιεπισκόπου. Το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσε ο νέος υποψήφιος μητροπολίτης Κέρκυρας Τιμόθεος ο οποίος προσπάθησε και χθές να τορπιλίσει το ενωτικό κλίμα που πέρασαν οι Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, Θηβών Ιερώνυμος, Δημητριάδος Χριστόδουλος αμέσως μετά την κηδεία του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ".

    [3] Καραμανλής

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "αγωνιώδης ήτο και η χθεσινή ημέρα εν σχέσει με την εξέλιξιν της καταστάσεως του ευρισκομένου πάντοτε είς την εντατικήν του "Υγεία" πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή. Το εκδοθέν χθές ιατρικόν ανακοινωθέν έδιδεν ένα καταφανή πλέον τόνον απαισιοδοξίας, δεδομένου οτι οι ιατροί δεν απέκρυπτον πλέον τους φόβους των δια το ενδεχόμενον επιπλοκών και μάλιστα καρδιακής φύσεως".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "απεγνωσμένη μάχη δίνουν οι γιατροί για να κρατήσουν στη ζωή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αλλά δυστυχώς η επιδείνωση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει οτι "εξανεμίζονται οι ελπίδες για ανάκαμψη της υγείας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή καθώς ούτε χτές κατάφεραν οι γιατροί να τον αποσυνδέσουν απο τον αναπνευστήρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος έχει συμπληρώσει ήδη δέκα ημέρες νοσηλείας και τέσσερα εικοσιτετράωρα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου "Υγεία".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ επισημαίνει οτι"στο Θεό εναποθέτουν , πλέον οι γιατροί τις ελπίδες τους για την ανάκαμψη της υγείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Οσο η λοίμωξη δεν αντιμετωπίζεται ολοκληρωτικά και οι πνεύμονες δεν ανακτούν τις δυνάμεις τους, οι ελπίδες εξανεμίζονται και αυξάνουν οι φόβοι για νέες επιπλοκές".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ με τίτλο "Σβήνει η ανάσα του Καραμανλή" προσθέτει οτι "είναι οι πιο κρίσιμες ώρες για τη ζωή του Εθνάρχη. Η αναπνοή του υποστηρίζεται απο αναπνευστήρα και ο οργανισμός ελάχιστα συμμετέχει. Χθές, του έγινε μετάγγιση αίματος γιατί έπεσε χαμηλά ο αιματοκρίτης".

    [4] Οικονομική πολιτική

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "παρέμβαση στη ρευστή οικονομική και πολιτική πραγματικότητα θα επιχειρήσει αμέσως μετά το Πάσχα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Λ. Παπαδήμος θέλοντας να επισημάνει στην πολιτική ηγεσία της χώρας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, οτι απομένει ελάχιστος χρόνος για την εξασφάλιση συμμετοχής της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "εμφανής είναι πλέον η έντονη κινητικότητα που αναπτύσσεται στο Κυπριακό, καθώς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σπεύδουν να καθορίσουν την στάση τους, εν όψει της νέας επίσκεψης του Αμερικανού μεσολαβητή Ρ. Χόλμπρουκ στην Κύπρο τον ερχόμενο μήνα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "έντονη κινητικότητα με φόντο την επίλυση του Κυπριακού, με την "ευγενική χορηγία" των ΗΠΑ παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα σε Αθήνα και Λευκωσία".

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν οτι "πρόσκληση για κοινή συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς στις ΗΠΑ με ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής και του ίδιου του Αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον ετοιμάζουν ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και η ομάδα του στην προσπάθειά τους να θέσουν το κυπριακό σε τροχιά λύσης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση θα έχει και πάλι ο πρόεδρος Κληρίδης καθώς όλα δείχνουν οτι η αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο κ. Κληρίδης όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 24 Απριλίου καθώς στο τέλςο του μηνός αναμένεται ο Αμερικανός συντονιστής Τ. Μίλερ και στις αρχές Μαίου ο προεδρικός απεσταλμένος Ρ. Χόλμπρουκ".

    [6] Ολυμπιακή

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "την πιθανότητα μείωσης των δρομολογίων μέχρι το τέλος του μήνα μελετά η διοίκηση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα έλλειψης αεροσκαφών. Προγραμματίζεται παράλληλα η άμεση πρόσληψη συνοδών - φροντιστών, δοκίμων και μαθητευομένων τεχνικών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "σε φάση ολοκληρωτικής καταστροφής οδεύει πλέον με μαθηματική ακρίβεια η φετινή θρεινή περίοδος για τον τουρισμό μας, εξαιτίας μιας συντεχνιακής ομάδα κομματικών εγκαθέτων, οι οποίοι αφού τόσα χρόνια ελέω ΠΑΣΟΚ διέλυσαν και ρήμαξαν την άμοιρη περιουσία του ελληνικού λαού, την "Ολυμπιακή Αεροπορία" σήμερα και πάλι ελέω ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν την ίδια και ακόμα χειρότερη πολιτική διάλυσηςη και αποσάρθρωσης όχι μόνο του εθνικού μας αερομεταφορέα, αλλά ολόκληρης της εθνικής μας οικονομίας".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "ο μόλις πριν απο λίγες μέρες ψηφισθείς νόμος για την "εξυγίανση" της Ολυμπιακής δεν απέτρεψε την αναστάτωση, προσέθεσε μάλιστα και νέα δεινά στη λειτουργία του εθνικού αερομεταφορέα. Ετσι τις ημέρες των Παθών με τις αυξημένες ανάγκες δρομολογίων συνεχίζονται και τα πάθη της Ολυμπιακής".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει οτι "προσδοκά η κυβέρνηση οτι μετά το Πάσχα θα τελειώσουν τα πάθη της Ολυμπιακής Αεροπορίας και θα αρχίσει η πορεία προς την ανάστασή της με την εφαρμογή του νέου κανονισμού. Αν δεν εγκαταλείψει, όμως τις μεθοδεύσεις που έως τώρα ακολούθησε, μεθοδεύσεις οι οποίες αποδείχτηκαν λαθεμένες και αναποτελεσματικές γιατί στηρίχτηκαν στη λογική του αυταρχισμού και της ασυναρτησίας, η ανάσταση δεν θα έρθει".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: η νέα άνοδος τιμών-συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η διεύρυνση του έλλειμματος του ισοζυγίου πληρωμών το 1997, τα προβλήματα στις πτήσεις της Ολυμπιακής, τα μέτρα του υπ. Οικονομικών για τον έλεγχο των επιχειρήσεων και η έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία.

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Θα χρειαστούν και άλλα μέτρα όπως επισημαίνεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία.''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: `` Εφθασε 16,1 τρισ. η αξία των μετοχών!-Ιση με το μισό ΑΕΠ η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων.''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Νέο όργανο φορολογικού ελέγχου των επιχειρήσεων-2.000 επιχειρήσεις θα υπαχθούν στις νέες διαδικασίες ελέγχων.''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Καταλύτης εξελίξεων η αποτυχία στην Ολυμπιακή - Αναζητείται στρατηγικός επενδυτής-Πλήγμα στον τουρισμό.''

    [8] Χρηματιστήριο-Νέα ιστορική άνοδος

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: ``Ανοδος πέρα από κάθε προσδοκία ήταν η χθεσινή στο Χρηματιστήριο με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 96,9 δισ. δρχ και Ελληνες και ξένοι επενδυτές να είναι παρόντες στη χρηματιστηριακή αγορά. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 2.339,28 μονάδες ενισχυμένος κατα 3,22%''
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02l run on Thursday, 16 April 1998 - 17:53:10 UTC