Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-04-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/04/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Νομοσχέδιο για ΟΑ
  • [3] Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
  • [5] Τρομοκρατία
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Προϋπολογισμός - ΠΔΕ: Περικοπές δαπανών

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για ΟΑ, η 24ωρη πανελλαδική απεργία και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η πιο μεγάλη απεργία. Παρέλυσε ολόκληρη η Ελλάδα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τι κρύβουν τα 2 νέα "πακέτα" για ταμεία-μισθωτούς- συνταξιούχους.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Το μεγάλο φαγοπότι στην Ολυμπιακή. Δεν φταίνει οι εργαζόμενοι για τα χάλια της.

    Η ΑΥΓΗ: Ανοίγει νέος κύκλος κινητοποιήσεων για εργασιακές σχέσεις και ΔΕΚΟ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 108. 000. 000 το χρόνο ο μισθός του διευθυντή της ΟΑ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Απατεώνες και πιόνια των Αμερικανών. Ο πρωθυπουργός επιμένει και δηλώνει: "θα ψηφιστεί ο νόμος".

    ΕΘΝΟΣ: Πλαστές 35. 000 συντάξεις. Πρωτοφανής απάτη 70 δις σε βάρος του δημοσίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι για να μην γίνουν μπαρμπα-Θωμάδες στην φυτεία του "εκσυγχρονισμού".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εφιαλτικές αλλαγές. Δεν υπολογίζουμε τίποτα και κανέναν διαμηνύει τελεσιγραφικά ο Γιάννος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 110. 000. 000 ο μισθός του προέδρου. Απίστευτες αποκαλύψεις Κεδίκογλου για την Ολυμπιακή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προσγείωση με ... επιφυλάξεις. Συμφωνία στο παρά 5, αλλά ο Μαντέλης δυσανασχετεί.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Το μυστικό σχέδιο των 30. Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δρομολογεί το δείπνο Χαραλαμπόπουλου.

    ΕΣΤΙΑ: Συγγνώμη, κάναμε λάθος. Πλήρης αποκήρυξις του Σοσιαλισμού.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πομφόλυξ η εξυγίανση στην ΟΑ. Άτακτη υποχώρηση του κ. Σημίτη στη Βουλή προκαλεί η εντεινόμενη εσωκομματική πίεση.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Το μεγάλο φαγοπότι για 4 ημέτερους. Αποκαλυπτικά έγγραφα του Β. Κεδίκογλου στη Βουλή.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Δημοψήφισμα" για τις διαρθρωτικές αλλαγές.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εκτόνωση απο αύριο στην Ολυμπιακή. Κανονικά οι πτήσεις για το Πάσχα.

    ΝΙΚΗ: Πιλότος η "Ολυμπιακή" για τις άλλες ΔΕΚΟ. Ο Σημίτης το ξεκαθάρισε χθές στη Βουλή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απεργία. Αντιμέτωπη με την Ελλάδα της δουλιάς η κυβέρνηση.

    [2] Νομοσχέδιο για ΟΑ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "ομαλοποίηση των πτήσεων στις ημέρες του Πάσχα υπόσχονται οι εργαζόμενοι της "Ολυμπιακής"-χωρίς όμως να αποκλείονται απρόοπτα. Πρός χάρη αυτής της ομαλότητας άλλωστε ο Τάσος Μαντέλης αποδέχθηκε τελικά χθές στη Βουλή το νέο κανονισμό εργασίας τον οποίο συμφώνησαν η διοίκηση της ΟΑ και τα σωματεία, αν και δεν τον θεωρεί ικανοποιητικό επειδή δεν περιλαμβάνει αρκετές παραχωρήσεις απο τους εργαζόμενους και δεν εξοικονομεί τα 50 δις όπως ζητούσε η κυβέρνηση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "σε άτακτη υποχώρηση υποχρεώθηκε χθές η κυβέρνηση στο επίμαχο θέαμ της εξυγίανσης της Ολυμπιακής. Υπο συνθήκες ισχυρής εσωκομματικής πίεσης, επεζήτησε συμβιβαστική λύση με τα σωματεία και αναγκάσθηκε να μεταβάλει καθοριστικά το αρχικό σχέδιο. Σε μια πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά διαδικασία, ο υπουργός Μεταφορών κ. Τ. Μαντέλης έφερε σχεδόν νέο νομοχέδιο στη Βουλή, θέτοντας υπο αναίρεση την όλη υπόθεση εξυγίανσης της Ολυμπιακής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "το πολιτικό κόστος και οι πιέσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης τρομοκράτησα, όπως όλα δείχνουν την κυβέρνηση στο επίμαχο θέμα της "Ολυμπιακής Αεροπορίας". Σε μια αναδίπλωση ως προς τα εργασιακά θέματα που αφούν το ιπτάμενο προσωπικότης εταιρίας , οι τροπολογίες που κατατέθηκαν αργά χθές το βράδυ, ήταν βασισμένες στα πρακτικά συμφωνίας μεταξύ διοίκησης της "ΟΑ" και της Ενωσης Ιπταμένων Συνοδών και Φροντιστών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "το πράσινο φώς δίνει σήμερα η Βουλή στην εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας με την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, που καθιστά ανταγωνιστικό και βιώσιμο τον εθνικό αερομεταφορέα. Στη χθεσινή συνεδρίαση, που έληξε στις 5 τα ξημερώματα, κυριάρχησαν οι αντιπαρθέσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και η κατάθεση απο τον υπουργό Μεταφορών Τ. Μαντέλη του κανονισμού εργασίας, που συμφωνήθηκε μεταξύ των σωματείων της ΟΣΠΑ και της Διοίκησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι " η συμφωνία μεταξύ Ιπτάμενων και διοίκησης της ΟΑ αλλά και οι αλλαγές στο "παρά πέντε" σε διατάξεις του νομοσχεδίου ικανοποιούν την εσωκομματική αντιπολίτευση και έτσι αύριο το ν/σ θα ψηφισθεί απο τους κυβερνητικούς βουλευτές".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "η συμφωνία της κυβέρνησης και των προέδρων σωματείων της Ολυμπιακής για τις εργασιακές σχέσεις στην εταιρία - ένα ακόμη βήμα πίσω της κυβέρνησης όπως σχολίαζαν βουλευτές όλων των κομμάτων - εκτόνωσε την κατάσταση και φαίνεται πλέον οτι τα αεροπλάνα θα πετάξουν το Πάσχα".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ τονίζει οτι "αισιόδοξη εμφανίζεται η κυβέρνηση ενόψει της αποψινής ψηφοφορίας στη Βουλή για την έγκτιση του νομοσχεδίου που φέρει τον τίτλο "για την εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας". Η αισιοδοξία της αυτή ενισχύθηκε μετά την προχθεσινή σύναξη 29 βουλευτών των "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" στο σπίτι του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Χαραλαμπόπουλου".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "σε δεκαπέντε σημεία υποχώρησε μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, κάνοντας ανάλογες αλλαγές στο αρχικό νομοσχέδιο. Η απόδοση των μέτρων στην καλύτερη περίπτωση είναι 40 δις δρχ ετησίως έναντι του αρχικού στόχου που είχε θέσει η κυβέρνηση και ο υπουργός Μεταφορών κ. Μαντέλης για εξοικονόμηση 50 δις δρχ ετησίως για 5 χρόνια απο την Ολυμπιακή".

    [3] Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "η απεργία αυτή αναμένεται να αποτελέσει τσέκ-απ αντοχής, καθώς τα συνδικάτα θα σφυγμομετρήσουν την ανταπόκριση που θα έχει η απεργάι και το συλλαλητήριο στις 10. 30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, ώστε να χαράξουν τις περαιτέρω κινήσεις τους, απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, αφού αντιδρούν σε μια σειρά απο επιλογές, όπως η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και τα εργασιακά".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "καθοριστικό δείκτη των εξελίξεων για τις σχέσεις συνδικάτων και κυβέρνησης θα αποτελέσει η σημερινή γενική πανελλαδική απεργία, που διοργανώνουν οι κορυφαίες συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Δεν είναι τυχαίο οτι η κυβέρνσηη θα αποφασίσει τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι "αντιμέτωπη με την Ελλάδα της δουλιάς που απεργεία και αντιστέκεται, βρίσκεται απο τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση και η επικίνδυνη αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της. Εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα διαμηνύουν οτι αυτή η πολιτική δεν θα περάσει. Λένε ένα περήφανο ΟΧΙ στο σάρωμα των εργασιακών σχέσεων, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στη διαρκή λιτότητα".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "αποφασιστικό μήνυμα προς την κυβέρνηση, αλλά και τις εργοδοτικές οργανώσεις στέλνουν με τη σημερινή πανελλαδική 24ωρη απεργία τους οι εργαζόμενοι υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στην εργασία και αντιδρώντας στη σχεδιαζόμενη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "η αρξαμένη απο του μεσονυκτίου 24ωρος πανελλαδική απεργία που εκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προσλαμβάνει την μορφήν μετωπικής αναμετρήσεως των δύο τούτων μεγάλων ομοσπονδιών των εργαζομένων με την Κυβέρνησιν και μάλιστα εφ ολοκλήρου της οικονομικής και εργασιακής πολιτικής".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "λουκέτο έβαλε σήμερα στην Ελλάδα η μετωπική σύγκρουσης κυβέρνησης-εργαζομένων. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, τα αποτελέσματα της σύγκρουσης κυβέρνσηης εργαζομένων που αρχίζει σήμερα, με την 24ωρη απεργία των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, καθώς μέσα απο αυτή και μια σειρά άλλων κινητοποιήσεων που σχεδιάζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τους επόμενους μήνες θα δοκιμαστεί η αντοχή της κυβέρνησης".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "ένας δεύτερος γύρος κινητοποιήσεων θα ακολουθήσει τη σημερινή 24ωρη απεργία, που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έχει ήδη πάρει απόφαση για νέα απεργία μέσα στο Μάιο ενώ αντίστοιχες απόψεις έχουν εκφράσει κορυφαία στελέχη της ΓΣΕΕ. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αμέσως μετά το Πάσχα".

    [5] Τρομοκρατία

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "ένα νέο κύκλο επιθέσεων άνοιξε η οργάνωση-φάντασμα "17Νοέμβρη" που ευθύνεται σύμφωνα με την Ασφάλεια, για το "τυφλό χτύπημα" με αντιαρματική ρουκέτα των 2, 36 ιντσών στο υποκατάστημα της αμερικανικής τράπεζας CITIBANK στην Κυψέλη απο το οποίο απο καθαρή τύχη δεν υπήρξαν θύματα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία μετά το προχθεσινό χτύπημα με ρουκέτα στη Citibank καθώς εκτιμάται πως η "17Ν" είναι έτοιμη να προβεί σε νέες "θεαματικές" ενέργειες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, 10 είανι οι πιθανοί μεγάλοι στόχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης, και γι αυτό το λόγο λαμβάνονται αυστηρά μέτρα φύλαξης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ διερωτάται αν η τρομοκρατική επίθεση ήταν "υπογραφή με ρουκέτα - σφραγίδα της "17Νοέμβρη" και κλείσιμο ενός κύκλου επιθέσεων σε στόχους αμερικανικών συμφερόντων ή μήπως ένα "βιαστικό" και πρόχειρο κτύπημα, προκειμένου να προλάβει τις εξελίξεις , την τρέχουσα επικαιρότητα και τον άκρατο κοινωνικό αναβρασμό;"

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "στο πλαίσιο του αντιαμερικανικού κλίματος που εκδηλώνεται με τρομοκρατικά χτυπήματα τελευταία στη χώρα μας, εντάσσει η αστυνομία τη χθεσινή επίθεση της "17Νοέμβρη" με ρουκέτα στο υποκατάστημα της Σίτιμπανκ στην Κυψέλη".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι περικοπές δαπανών από τον προϋπολογισμό, οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού, η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, το συνέδριο του ``Εκόνομιστ'' και οι εξελίξεις στο θέμα της εξυγίανσης της Ολυμπιακής είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ξεφεύγει" ο πληθωρισμός - Θα ξεπεράσει το 5, 5% τον Απρίλιο".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Η κοινωνία απαιτεί τις αλλαγές - Κοινό μήνυμα Γ. Παπαντωνίου - Θ. Καρατζά στα κομματικά κατεστημένα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μετ' εμποδίων η εξυγίανση της ΟΑ - Ανεπαρκέστατη θεωρεί τη "συμφωνία Τσακιρίδη" και η κυβέρνηση".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ποιές δαπάνες κόβονται από τον προϋπολογισμό - Αλλεπάλληλες συσκέψεις για την εξοικονόμηση 300 δισ. δρχ. ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Δημόσιες δαπάνες θυσία στο βωμό του ελλείμματος - Τον Μαϊο το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο".

    [7] Προϋπολογισμός - ΠΔΕ: Περικοπές δαπανών

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το μεγάλο βάρος των περικοπών θα σηκώσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), από το οποίο θα περικοπούν 180 δισ. δρχ, ενώ "ακολουθούν" τα 80 δισ. δρχ που θα περικοπούν από τον τακτικό προϋπολογισμό και περίπου 60 δισ. που θα περικοπούν από τις ασφαλιστικές δαπάνες, με τα επερχόμενα ασφαλιστικά νομοσχέδια".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Thursday, 9 April 1998 - 9:29:42 UTC