Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-04-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/04/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ολυμπιακή Αεροπορία
  • [3] Φοιτητικές εκλογές
  • [4] Οικονομική πολιτική-Ανατιμήσεις
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Ν/Σ για Ολυμπιακή-Βουλή

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το νομοσχέδιο για την ΟΑ και οι αντιδράσεις,τα αποτελέσματα των χθεσινών φοιτητικών εκλογών και η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας στη Ρωσία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσωρινή προσγείωση.Τακτικός ελιγμός του Σημίτη με την κανονική συζήτηση του ν/σ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σικέ η "διαφωνία" των 17 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Θα περάσει ως έχει ο νόμος για την ΟΑ.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εφήμερο ΜΑΤ του Σημίτη στους 17.Με την παράταση του διαλόγου για την "Ολυμπιακή".

    Η ΑΥΓΗ: Απεργιακός άνεμος στην Ολυμπιακή.Δεν έπεισε ο διαδικαστικός ελιγμός του πρωθυπουργού.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διάλυση της Βουλής και εκλογές.Αποφασισμένος για ρήξη ο Σημίτης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πώς "πούλησε" ο Σημίτης την υποτίμηση.Συγκλονιστικά στοιχεία κατέθεσαν βουλευτές στον εισαγγελέα.

    ΕΘΝΟΣ: Εβαλαν ...αλεξίπτωτο στο νόμο για την "Ολυμπιακή" και ... άρχισαν το παζάρι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Βόμβες και ..βόμβος για τις εργασιακές σχέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αιχμάλωτος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.Τι φοβήθηκε και έκανε πίσω ο πρωθυπουργός στο θέμα της "Ολυμπιακής".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νίκη-ρεκόρ της ΔΑΠ σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.Φοιτητικές εκλογές: Είκοσι μονάδες πίσω η παράταξη του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τι φοβήθηκε ο Σημίτης.'Οπισθεν μετά την αντίδραση των 16 και κάποια σενάρια.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Γκάλοπ:Κόμμα Μητσοτάκη με 9,4%.Εκρηκτική αύξηση των αναποφάσιστων απο 13,7% σε 22,1% Ρωγμές στο ΠΑΣΟΚ μετά την υποτίμηση.

    ΕΣΤΙΑ: Απολογηθείτε κ. Πρωθυπουργέ!Συνταρακτικά στοιχεία για την "Ολυμπιακή".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε δοκιμασία η απόφαση Σημίτη για την Ολυμπιακή. Υποχωρεί στις πιέσεις βουλευτών του-Η αγορά αντιδρά αρνητικά.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Μπάχαλο η Ελλάς.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κομματική πειθαρχία και βήματα πίσω για να περάσει το ν/σ.

    ΤΑ ΝΕΑ: 10 μήνες θητεία στα σύνορα για όλους,απο έξι που είναι σήμερα.

    ΝΙΚΗ: Χαμηλές πτήσεις κυβέρνησης-"διαφωνούντων".Βήμα-βήμα αντιπαράθεση για την ΟΑ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απαίτηση η ένταση της πάλης.Οι ψευτοελιγμοί κυβέρνησης- συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ δεν θα περάσουν.

    [2] Ολυμπιακή Αεροπορία

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "ένα βήμα πίσω έκανε η κυβέρνηση, μετά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, στο νομοσχέδιο για την "Ολυμπιακή".Ο Κ. Σημίτης ανέβαλε την ψήφισή του για την άλλη Πέμπτη, θέτοντας ταυτόχρονα θέμα κομματικής πειθαρχίας. Ο τακτικός αυτός ελιγμός εκτιμάται οτι ανοίγει το δρόμο για συζήτηση αλλαγών που ζητούν οι 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι εργαζόμενοι".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "με κίνηση μάτ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατέπνιξε εν τη γενέσει της την ανταρσία των προεδρικών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.Η κυβέρνηση έφερε σε αδιέξοδο χθές τους διαφωνούντες αποδεχόμενη το αίτημα να μη συζητηθεί το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "συνταρακτικά είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτει η επίσημος αιτιολογική έκθεσις την οποίαν κατέθεσεν είς την Βουλήν η Κυβέρνησις, δια να στηρίξη το επίμαχον νομοσχέδιον "για την ολοκλήρωση της εξυγίανσης και την ανάπτυξη της Ολυμπιακής Αεροπορίας".Και είναι απορίας άξιον οτι μέχρι στιγμής ουδείς εκ των αρμοδίων υπουργών και ούτε βεβαίως ο πρωθυπουργός,έχουν αισθανθή την ανάγκην να απολογηθούν ενώπιον του ελληνικού λαού".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της υποστηρίζει οτι "υποχρεώθηκε να πατήσει φρένο η κυβέρνηση στην ανώμαλη πτήση εξυγίανσης της "Ολυμπιακής" ως προς τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, αλλά διατηρεί την ανώμαλη πορεία μέσα στη νμοθεσία, επιμένοντας να ψηφίσει διατάξεις που έχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και με κοινοτικές οδηγίες.Αντελήφθη οτι εξυγίανση με διαδικασίες "άρπα - κόλλα" δεν γίνεται, αλλά παραμένει η κυβέρνηση παγιδευμένη σε λάθος γραμμή και σε επιλογές τέτοιες που δεν υπάρχουν χειρότερες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "έπεσαν οι μάσκες χθές στο ΠΑΣΟΚ, για τη δήθεν διαφωνία στο θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας.Οι δύο πλευρές τα "βρήκαν" αποκαλύπτοντας οτι ήταν "σικέ το παιχνίδι" αφούτ ο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί χωρίς αλλαγές.Τα προσχήματα τηρήθηκαν προς τους 17 "διαφωνούντες" βουλευτές με την απόφαση για ολιγοήμερη αναβολη'της συζήτησης (την επόμενη εβδομάδα) και την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, που "προσεφέρθη" ως άλλοθι για να περάσουν τα κυβενρητικά σχέδια με τη συγκατάθεση όλων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "σε υποχώρηση υποχρεώθηκε τελικά η κυβέρνηση:υπο την πίεση των εντεινόμενων αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και της κοινωνικής θύελλας που ξεσήκωσαν οι πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις της στο θέμα της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" εγκατέλειψε την ανένδοτη στάση της για συζήτηση και ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου με τη διαδικασία του "κατεπείγοντος".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ προσθέτει οτι "χωρίς μεγάλους κραδασμούς αναμένεται να περάσει απο την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την Ολυμπιακή Αεροπορία.Αυτό οφείλεται κυρίως στη σχεδιασμένη κίνηση του πρωθυπουργού,για τη διεξαγωγή της συζήτησης του σχεδίου νόμου με τη διαδικασία του επείγοντος αλλά και το θέμα της κομματικής πειθαρχίας".

    [3] Φοιτητικές εκλογές

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "γιγαντώθηκε η αποχή ξεπερνώντας το 55% κατά τις χθεσινές εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους.Οι φοιτητές έδωσαν για μια ακόμη φορά ένα πολιτικό καθαρά μήνυμα στους "ηγέτες" τους των διαφόρων παρατάξεων σηματοδοτώντας την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης.Στο μέλλον,δεν θα μιλάμε πια για ποσοστά αποχής, αλλά για ποσοστά μη - αποχής, καθώς τα πρώτα θα συρρικνώνονται διαρκώς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις πέρασε και η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα της χώρας.Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η αποχή ξεπερνώντας το 55% Ακολουθεί η παράταξη της ΔΑΠ και αμέσως μετά έρχεται η ΠΑΣΠ, σε ΑΕΙ και ΤΕΙ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι "για άλλη μια χρονιά,με τη μαζική συμμετοχή τους στις εκλογές,χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές έδωσαν απάντηση σε όλους αυτούς που στοχεύουν στη διάλυση του φοιτητικού κινήματος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "το πιο ζωντανό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας,η νεολαία,έστειλε χθές το δικό του πολιτικό μήνυμα.Στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές η προσκείμενη στη ΝΔ παράταξη πρώτευσε γαι 12η συνεχή χρονιά, σημειώνοντας νέα άνοδο και φθάνοντας το 40% Σε πτώση η ΠΑΣΠ (1,5-2%) έμεινε δεύτερη με διαφορά 20 περίπου μονάδες".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως οι πιο βουβές εκλογές των τελευταίων χρόνων οι χθεσινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικητικών συμβουλίων στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκλογικών επιτελείων των παρατάξεων, τα αποτελέσματα δεν φαίνεται να καταγράφουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στους συσχετισμούς δυνάμεων στο φοιτητικό κίνημα ενώ πτωτικές τάσεις εμφανίζει η συμμετοχή των φοιτητών απο πέρυσι σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ,"ηχηρό ράπισμα έδωσαν οι φοιτητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ στην κυβέρνηση.Στις χθεσινές εκλογές, η νεολαία που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σάρωσε παίρνοντας ποσοστό 38% στα πανεπιστήμια και 49% στα ΤΕΙ.Η φιλοκυβερνητική ΠΑΣΠ πήρε μόνο 20%".

    [4] Οικονομική πολιτική-Ανατιμήσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η Τράπεζα της Ελλάδος είναι διατεθειμένη να λάβει αυστηρά πιστωτικά μέτρα που θα κατατείνουν στην άνοδο των επιτοκίων, αν ο πληθωρισμός επιμείνει ανοδικά στο προσεχές διάστημα.Την προειδοποίηση αυτή θα απευθύνει προς πάσα κατεύθυνση, την προσεχη'εβδομάδα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Λ. Παπαδήμος με την ευκαιρία παρουσίασης στη Βουλή της ετήσιας έκθεσης για τη νομισματική πολιτική".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "δέκα μέρες πριν απο τη Μεγάλη Εβδομάδα και η αγορά δείχνει να έχει βάλει πλώρη απο νωρίς για το δικό της ...Γολγοθά.Οι τιμές σε εισαγόμενα και μη είδη τραβούν τον ανήφορο, πράγμα που "υπόσχεται" ένα πασχαλινό τραπέζι κατά πολύ ακριβότερο απο το περσινό.Την ίδια στιγμή, σε διαρκή τροχιά ανόδου βρίσκονται και οι τιμές των καυσίμων που έχουν "τσιμπήσει" τουλαχιστον 7 δις στο λίτρο το τελευταίο δεκαπενθήμερο ,ενώ αναμένονται περαιτέρω ανατιμήσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "έχουν ξεφύγει απο κάθε έλεγχο οι τιμές στην αγορά .Χθές,οι εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών έκαναν λόγο γιανέες αυξήσεις σε ορισμένα οπωροκηπευτικά, όπως οι ντομάτες, ενόψει του Πάσχα και κατήγγειλαν φαινόμενα εξαπάτησης των καταναλωτών και αδικαιολόγητων αυξήσεων.Ενώ με νέες αυξημένες τιμές πωλούνται τα καύσιμα απο σήμερα τα ξημερώματα, βάζοντας φωτιά στον πληθωρισμό".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "στα ύψη αναμένεται να εκτιναχθούν οι τιμές των οπωροκηπευτικών κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα. Η κατάσταση είναι ήδη βεβαρημένη για τις τσέπες των καταναλωτών αλλά οι πωλητές λαϊκών αγορών επιχείρησαν χθές να μεταφέρουν τις ευθύνες των αυξήσεων στους παραγωγούς."Φούντωσαν" οι τιμές των καυσίμων και απο τα περασμένα μεσάνυχτα αυξήθηκαν για τρίτη συνεχή εβδομάδα μετά την υποτίμηση της δραχμής".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "με βασικό στόχο την επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών στο Κυπριακό και με συγκεκριμένες προτάσεις προς τις δύο πλευρές για την άρση του σημερινού αδιεξόδου, καταφθάνει αύριο στη Λευκωσία για διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς ο προσωπικός απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "με ιδέες για την παροχή ανταλλαγμάτων προς την τουρκική πλευρά, ώστε να "πεισθεί" ο Ντενκτάς να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών στο Κυπριακό, έρχεται αύριο Παρασκευή στην Κύπρο ο προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ενώ ο βοηθός του Τόμας Μίλερ προετοιμάζει απο σήμερα το έδαφος".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή, η νέα μικρή πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η μεγάλη ρευστότητα στην διατραπεζική αγορά, η νέα άνοδος στις τιμές των καυσίμων και ο τρόπος κάλυψης των δανειακών αναγκών του Δημοσίου είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών:``Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-συνδικάτων -Κ.Σημίτης:"Το μαχαίρι στη πληγή"''.

    ΕΞΠΡΕΣ:``Ως την Τρίτη και τέλος...Με την παρέμβαση-ελιγμό του κ.Σημίτη για αναβολή της συζήτησης του Ν.Σ για την ΟΑ.''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:``Εισρέουν μάρκα στη Σοφοκλέους-Στις 2.500 "βλέπει" τον Δείκτη η γερμανική Berenberg το 1999.''

    ΚΕΡΔΟΣ:``Αναβάλλεται για μια εβδομάδα η εξυγίανση της Ολυμπιακής - Υποχώρηση ελιγμός από την κυβέρνηση,αλλα και κομματική πειθαρχία.''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:``Ολυμπιακή:Η Βουλή καλείται να λύσει τώρα το σταυρόλεξο -Ηρθη το κατεπείγον αλλά τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας.''

    [7] Ν/Σ για Ολυμπιακή-Βουλή

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι:``Βήμα εκτόνωσης της κρίσης στην Ολυμπιακή έγινε χθες. Ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης αποφάσισε τελικά να προωθηθεί το νομοσχέδιο προ συζήτηση στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη και όχι με τον χαρακτήρα του υπερεπείγοντος όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.''
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Thursday, 2 April 1998 - 22:22:27 UTC