Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-02-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 18/02/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Καταχρηστικοί όροι δανείων
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [5] Εξυγίανση ΔΕΚΟ
  • [6] Συνέδριο Νεολαίας ΠΑΣΟΚ
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Τράπεζα της Ελλάδος - Ανανέωση θητείας Διοικητού

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι καταχρηστικοί όροι σε τραπεζικά δάνεια και η πολιτική της κυβέρνησης για τις ΔΕΚΟ, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κλείστε την πόρτα του καζίνο. Κραυγή αγωνίας του τραγικού επιχειρηματία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μόνιμες θέσεις εργασίας σε 9 περιοχές της Ελλάδας.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Οικογενειακό δράμα από το χαστούκι. Ψυχογράφημα της κ. Αθίνη, που χαστούκισε τη Δήμητρα.

    Η ΑΥΓΗ: Σε κενό... αέρος το σχέδιο για την Ολυμπιακή. Σήμερα στην Αθήνα οι κοινοτικοί ελεγκτές.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο σκαμνί πολυεθνικές για λαθρεμπόριο. Διώξεις κατά BP, MOBIL, JETOIL, MAMIDOIL, DRACOIL, TOT HELLAS.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Ξεπουλάνε τα πάντα στο σκοτάδι. Αφήνουν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους.

    Η ΓΝΩΣΗ: Πρόταση γείτονα για τα νοσοκομεία: 10.500 προσλήψεις. Πώς κατανέμονται οι νέες θέσεις κατά νομό.

    ΕΘΝΟΣ: Το σχέδιο για τα Ταμεία. Πρώτο βήμα με την ενοποίηση των Κλάδων Υγείας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ελληνες δοξάστε τον! Αυτός έκαψε την Σημαία μας! Ομολογία του Μαζιώτη ενώπιον του Στρατοδικείου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τσούζουν οι ποινές στο νέο Κ.Ο.Κ. Από αρχές καλοκαιριού ξεκινάει η εφαρμογή του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θέματα για το διαγωνισμό στο Δημόσιο. Ειδικό ένθετο για όλες τις κατηγορίες υποψηφίων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προσγείωση για χίλιους. Ολυμπιακή: 2.500 προϊστάμενοι για 4.700 υφισταμένους.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οι συντάξεις στο Δημόσιο. Οι τελικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο. Τι αλλάζει σε αναδρομικά-εφάπαξ-επιδόματα.

    ΕΣΤΙΑ: Επιβάλλουν φόρους για ανύπαρκτο εισόδημα. Απαιτούν μέχρι και εκχώρησιν εις το Δημόσιον!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΑΦΜ: Νέα ταυτότητα για όλους. Από την 1η Μαϊου καθολική η ένταξη στο φορολογικό μητρώο.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Τοκογλύφοι οι τράπεζες. 4.000 σπίτια στο σφυρί.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ηλεκτρονικός έλεγχος για όλες τις συναλλαγές. Αποτελεσματικότερος ο μηχανισμός πάταξης της φοροδιαφυγής. 8 εκατ. Ελληνες με νέο ΑΦΜ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Από κόσκινο οι παγίδες σε δάνεια και κάρτες. 20 καταχρηστικοί όροι στις συμβάσεις.

    ΝΙΚΗ: "Σκούπα" Γιάννου στην "Ολυμπιακή". Το μαχαίρι φτάνει στο κόκαλο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νίκησαν τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Οι αγρότες πιο ώριμοι ετοιμάζονται για νέους αγώνες.

    [2] Καταχρηστικοί όροι δανείων

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "περνάνε από κόσκινο οι παγίδες σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης. Ηδη έχουν εντοπισθεί τουλάχιστον 20 καταχρηστικοί όροι σε συμβάσεις, καθώς και παραβάσεις σχετικά με την τήρηση του πραγματικού επιτοκίου και προβλήματα με τη διαφάνεια στις συναλλαγές".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "φρένο" στην αυθαιρεσία των Τραπεζών επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Ανάπτυξης προωθώντας μέτρα για την προστασία των καταναλωτών κατά τις συναλλαγές τους με τα πιστωτικά ιδρύματα. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, έκρουσε τον... κώδωνα του κινδύνου στις τράπεζες ζητώντας τους να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της υφιστάμενης νομοθεσίας".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "δηλωτική του περιεχομένου που θα έχει η απαντητική ρηματική διακοίνωση της Αθήνας, η οποία αναμένεται να συνταχθεί κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, είναι η χθεσινή απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, σε απάντηση ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει "ως προϋπόθεση για την επίλυση των διαφορών που θεωρεί ότι υπάρχουν στο Αιγαίο θέτει η Αγκυρα τη μη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. Η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. καθιστά πλέον σαφές ότι αφενός η πρόταση Τζεμ είχε ως αποδέκτη μόνο τη Δύση, αφετέρου ότι επιζητά την επανεργοποίηση του τρίτου παράγοντα, κυρίως δε του αμερικανικού".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "με χθεσινήν ανακοίνωσιν το τουρκικόν υπουργείον Εξωτερικών επαναφέρει την αξίωσιν περί διατηρήσεως του σημερινού εύρους των χωρικών υδάτων εις Αιγαίον, συνδυάζει την αξίωσιν με την συμφωνίαν της Μαδρίτης, ζητεί να μετατραπή η εν λόγω συμφωνία εις επίσημον έγγραφον".

    Σύμφωνα με τη ΓΝΩΣΗ "η δημιουργία πολιτικής έντασης με την Ελλάδα ώστε η χώρα μας να εμφανιστεί ως μόνη υπεύθυνη για τη, μερική έστω, αποτυχία της επικείμενης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο στόχος της Αγκυρας, η οποία χτες εξέδωσε και νέα ανακοίνωση σχετικά με το καθεστώς στο Αιγαίο".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ τονίζει ότι "μετά το λουκούμι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, προσφέρει στην Αθήνα νερατζάκι και μάλιστα πικρό. Ετσι, μία μέρα μετά τα αισθήματα φιλίας και αβροφροσύνης της κ. Τζεμ προς τον παλαιό φίλο του Θ. Πάγκαλου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε χθες στην έκδοση ανακοίνωσης με απειλητικό ύφος, όσον αφορά τα έξι ναυτικά μίλια".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "τον ισχυρισμό ότι η "συμφωνία" της Μαδρίτης επιβάλλει "τη διατήρηση του σημερινού εύρους των χωρικών υδάτων', επανέλαβε χθες η Αγκυρα, προειδοποιώντας ότι η σε αντίθετη περίπτωση "είναι αδύνατη η επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο. Εισέπραξε, όμως, την ίδια ακριβώς απάντηση για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα".

    Το ΕΘΝΟΣ με τίτλο "Διέγραψαν... τα 5 σημεία" υπογραμμίζει ότι "με ακόμη πιο σκληρές θέσεις επανήλθε χθες η Αγκυρα μετά την απόρριψη από τον Θ. Πάγκαλο της πρότασης πέντε σημείων που είχε διατυπώσει των περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ι. Τζεμ".

    [4] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "δίνοντας ραντεβού για τις 15 Μαρτίου στη γιορτή του Κιλερέρ (που θα τιμηθεί με ευθύνη της Πανθεσσαλικής), τα τρακτέρ των Θεσσαλών αγροτών πήραν χθες τον δρόμο της επιστροφής".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "άρχισε χθες, έπειτα από δεκαπέντε ημέρες αγροτικών κινητοποιήσεων η κάθοδος των τρακτέρ από τα μπλόκα προς τα χωράφια της Θεσσαλίας, έπειτα από την νέα κυβερνητική αδιαλλαξία απέναντι στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "χωρίς να αποσπάσουν δέσμευση από την κυβέρνηση και υπό το φάσμα των δυσοίωνων μηνυμάτων από τις Βρυξέλλες, οι αγρότες αποφάσισαν χθες να αποχωρήσουν μαζί με τα τρακτέρ από τα μπλόκα των εθνικών οδών".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "αγανάκτηση κυριαρχεί στον αγροτικό κόσμο της χώρας για την κυβερνητική πολιτική και αδιαλλαξία, αλλά και για τη στήριξη που της πρόσφεραν η ΝΔ και ο ΣΥΝ. Εχοντας δώσει νικηφόρα τη μάχη, ενάντια στον πολύμορφο κυβερνητικό αυταρχισμό και τους μηχανισμούς του, οι αγρότες της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών της χώρας, ολοκλήρωσαν τη φάση αυτή της κινητοποίησης".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει ότι "το άδοξο τέλος, που είχε η τελευταία αγροτική κινητοποίηση, σηματοδοτεί δύο αλήθειες, τις οποίες πρέπει πλέον να έχουν κατά νου οι συνδικαλιστές, και κάποιες πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες από πλευράς τακτικής και στρατηγικής εξακολουθούν να παραμένουν αγκυλωμένες στην εποχή του μεσοπολέμου".

    [5] Εξυγίανση ΔΕΚΟ

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "χωρίς συνολικό σχέδιο, με δεδομένη την αποτυχία της προηγούμενης εξυγίανσης που είχε αποφασιστεί το 1994, η κυβέρνηση επιμένει ότι μέχρι το Πάσχα "θα έχουν αλλάξει όλα στην Ολυμπιακή". Προς το παρόν επικεντρώνει τις πολλαπλές αιτίες της κακοδαιμονίας του εθνικού αερομεταφορέα στα εργασιακά θέματα σχηματοποιώντας την κρίση και πιθανώς πυροδοτώντας νέες αντιδράσεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "ανοικτά πλέον όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αφού, εμμέσως πλην σαφώς, η ίδια η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τις κινήσεις συνεργασίας της εταιρείας με ξένους αεροπορικούς οίκους καθώς και την κατασκευάστρια γερμανική κοινοπραξία του νέου αεροδρομίου των Σπάτων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο βασικό της σχόλιο αναφέρει "ενώ το πρόβλημα Ολυμπιακής είναι σήμερα οξύτερο παρά ποτέ, ενώ η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχουν δεσμευθεί ότι άμεσα μπαίνει "μαχαίρι" στις πληγές του εθνικού μας αερομεταφορέα, ενώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου η διοίκηση της ΟΑ θα έχει προετοιμάσει σχέδιο πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, ενώ λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά, τι βλέπουμε; Δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, συναρμόδιοι μάλιστα για την επίλυση του προβλήματος, βγαίνουν δημοσίως σε διαφορετικό μήκος κύματος".

    [6] Συνέδριο Νεολαίας ΠΑΣΟΚ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "με μοναδικό στόχο να ποδοπατεί και να εξευτελίζει ό,τι θεωρεί ότι "δεν του ανήκει" στο ΠΑΣΟΚ, ο σημερινός του πρόεδρος Κώστας Σημίτης, εξακολουθεί να επιχειρεί να επέμβει μέχρι και αυτή την ύστατη ώρα στο συνέδριο της αυτόνομης Νεολαίας, επιδιώκοντας την αναβολή του και κατ' ουσία την ματαίωσή του, ρεζιλεύοντας έτσι τους νεολαίους του κόμματός του".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "την ύστατη προσπάθεια ανεύρεσης λύσης που θα οδηγήσει τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, σε ενωτικό συνέδριο, με την εκπροσώπηση όλων των τάσεων που εκφράζονται στους κόλπους της, αναμένεται ότι θα καταβάλει σήμερα η ηγεσία του κόμματος κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ και της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νεολαίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "σε ευθεία σύγκρουση οδηγείται ο Κ. Σημίτης με τον Α. Τσοχατζόπουλο για το θέμα της Νεολαίας του κόμματος, που βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οριστική διάσπασή της, μετά από τον πόλεμο "ομάδων" στο εσωτερικό της, που έχει φέρει σε αδιέξοδο τη Χαριλάου Τρικούπη".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η ανανέωση της θητείας Παπαδήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος, η καθιέρωση ενός ΑΦΜ για τον κάθε φορολογούμενο, η λήξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή Αεροπορία και η άνοδος τιμών στα μεγάλα Διεθνή Χρηματιστήρια είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Επίθεση" στη φοροδιαφυγή - Το νέο ΑΦΜ είναι σημαντικό βήμα στον φορολογικό εκσυγχρονισμό".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ενας ΑΦΜ για όλες τις δουλειές τυπικά ισχύει από σήμερα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Απόρρητη έκθεση - Πρόσθετα μέτρα για 300 δισ. - Αναθεωρούνται οι αρχικές κυβερνητικές προβλέψεις".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στρατηγικές συμμαχίες αναζητεί η Ολυμπιακή - Οι τελικές αποφάσεις μετά την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Επιχειρησιακά σχέδια για κερδοφόρες ΔΕΚΟ - Πιο κοντά στην ιδιωτικοποίηση η Ολυμπιακή Αεροπορία".

    [8] Τράπεζα της Ελλάδος - Ανανέωση θητείας Διοικητού

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Οι προοπτικές για τη σύγκλιση είναι καλές. Η εκτίμηση ότι η χώρα δύναται να ενταχθεί στο ευρώ το 2001 είναι ρεαλιστική, εφόσον συνεχισθεί η ίδια νομισματική, συναλλαγματική και διαρθρωτική πολιτική". Αυτό τόνισε χθες το βράδυ στη Βουλή ο κ. Λ. Παπαδήμος, η θητεία του οποίου ως διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος ανανεώθηκε για έξι ακόμη χρόνια κατόπιν της έγκρισης που κατά πλειοψηφία του έδωσε η Επιτροπή Ακροάσεων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Wednesday, 18 February 1998 - 15:19:23 UTC