Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-02-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 11/02/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αλλαγές στις ΔΕΚΟ
  • [3] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [4] Κυπριακές εκλογές
  • [5] Εξελίξεις στη ΝΔ
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] ΔΕΚΟ - Μέτρα εξυγίανσης

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, οι εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ και οι κινητοποιήσεις των αγροτών, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φαρμάκι τα φάρμακα του λαού! Εκτός λίστας και πανάκριβα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αγώνες σε τράπεζες. Ξεσηκώνονται οι καταθέτες.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πόσα παίρνουν οι μανδαρίνοι των ΔΕΚΟ. Μισθοί - πρόκληση σε περίοδο σκληρής λιτότητας.

    Η ΑΥΓΗ: "Κλέβει" η κινητή τηλεφωνία. Χρεώνει όσο και όπως θέλει τα τέλη. Ερευνα αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κλείνει η Ολυμπιακή. Προθεσμία 2 μηνών για εξυγίανση στις προβληματικές ΔΕΚΟ δίνει ο Σημίτης.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Δούρειος ίππος του Σημίτη, Μητσοτάκης και Σουφλιάς.

    ΕΘΝΟΣ: Μπίζνες με ύποπτα φάρμακα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κουμπώθηκαν" όλοι και περιμένουν ποιος θα πατήση το... κουμπί. Και ξαφνικά οι 'διαπλεκόμενοι' στην κρίσι της ΝΔ εσίγησαν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σαρώνει τις ΔΕΚΟ. Τη στιγμή που το άρθρο 31 έγινε αφορμή για να διαγραφούν βουλευτές από τη ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σικέ καβγάς στις ΔΕΚΟ. Η κυβέρνηση πουλάει εκσυγχρονισμό, οι συνδικαλιστές αλωνίζουν, οι πολίτες πληρώνουν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σύγκρουση στον αέρα. Κυβέρνηση: Σε δύο μήνες ξεκαθάρισμα στην ΟΑ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Επένδυση-μαμούθ από ΟΤΕ και DEUTSCHE TELEKOM. Κοινή πρόταση για εξαγορά των βουλγαρικών τηλεπικοινωνιών.

    ΕΣΤΙΑ: Ιδού τα χρέη των Δημόσιων Οργανισμών. Σύνολον 2,8 τρις, ληξιπρόθεσμα τα 854 δις!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στην Ολυμπιακή η πρόβα τζενεράλε. Η κυβέρνηση επέλεξε τον εθνικό αερομεταφορέα ως πρώτο πεδίο σύγκρουσης με τις ΔΕΚΟ.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: "Ράμπο" για τις πυλωτές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σαρωτικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ. Χρονοδιάγραμμα για την εξυγίανση έθεσε ο πρωθυπουργός.

    ΤΑ ΝΕΑ: Το μαχαίρι ως το κόκαλο, λέει ο Σημίτης. Στον εισαγγελέα το πόρισμα για την Ολυμπιακή. Μέτρα που πονάνε για τις ΔΕΚΟ.

    ΝΙΚΗ: Το μαχαίρι στο κόκαλο των ΔΕΚΟ. Νέα μέτωπα ανοίγει η κυβέρνηση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πετσοκόβουν την επιδότηση για πρώτη κατοικία. "Εκσυγχρονίζει" η κυβέρνηση τον τρόπο υπολογισμού.

    [2] Αλλαγές στις ΔΕΚΟ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "με αιχμή την Ολυμπιακή Αεροπορία, η κυβέρνηση "άνοιξε" από χθες δυναμικά το κρίσιμο θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών στις Δημόσιες Επιχειρήσεις. Σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με αρμόδιους υπουργούς, κατεγράφησαν για πρώτη φορά με σαφήνεια οι κυβερνητικές προθέσεις για την προωθούμενη 'επέμβαση' στις Δημόσιες Επιχειρήσεις, συνοδευόμενες από το καθιερωμένο πια πρωθυπουργικό δίλημμα "οι Δημόσιες Επιχειρήσεις ή θα εξυγιανθούν ή θα καταρρεύσουν".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "μετά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας, η κυβέρνηση προχωρεί σε τακτικό ελιγμό στις ΔΕΚΟ. Δείχνει να απομακρύνεται, σε αυτή τη φάση, από τη μετωπική σύγκρουση με τα συνδικάτα και θέτει θέμα γενικότερης εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, στο χρονοδιάγραμμα βέβαια της τροπολογίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "διαδικασίες εξπρές στο θέμα της Ολυμπιακής με έμφαση στους ιπταμένους δρομολογεί η κυβέρνηση. Η πολιτική της περιλαμβάνει τρία στάδια. Εξυγίανση, επιχειρησιακά σχέδια και εργασιακές σχέσεις που θα αλλάξουν στα πλαίσια που επιτρέπει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και χωρίς να υπάρχει η παραμικρή σκέψη για απολύσεις ή μείωση μισθών".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "σ' ένα 'πακέτο' 6 μέτρων που προβλέπει τη μείωση του προσωπικού στην Ολυμπιακή και τις ζημιογόνες επιχειρήσεις και οργανισμούς του Δημοσίου -Αστικές Συγκοινωνίες, ΟΣΕ, Ταχυδρομεία, Αμυντική Βιομηχανία- την αλλαγή των κανονισμών εργασίας και την εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων, η κυβέρνηση προχωρά στην "επιχείρηση" εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "από τον αέρα ξεκινά η κυβέρνηση τις αλλαγές στις συνθήκες λειτουργίας των ΔΕΚΟ. Η 'Ο.Α.' θα είναι ο 'πιλότος' για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπως ανακοινώθηκε έπειτα από τη χθεσινή σύσκεψη υπουργών υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "νέα σαρωτική επίθεση στους εργαζομένους των ΔΕΚΟ, αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση. Οπως κατέστη σαφές χθες στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο το πρόγραμμα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης είναι αποφασισμένος να σαρώσει κυριολεκτικά τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, υπό τον μανδύα της δήθεν εξυγίανσής τους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "χωρίς συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα και χωρίς διάλογο με τους εργαζομένους, η κυβέρνηση προχωρεί στην εξυγίανση μερίδας ΔΕΚΟ! Στόχος της είναι, σύντομα, στο πρόγραμμα εξυγίανσης να περιλάβει όλες τις ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να υπάρξει θέμα απολύσεων και στους δρόμους να βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο υπογραμμίζει ότι "η κυβέρνηση Σημίτη έχει στήσει το πιο ακριβό πολιτικό "σόου" γύρω από την υποτιθέμενη εξυγίανση των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ). Συνεχίζει με προκλητικό τρόπο την κατασπατάληση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων για τη συντήρηση της λεγόμενης νομενκλατούρας, την εξυπηρέτηση της συντεχνίας, την προώθηση των συμφερόντων της διαπλοκής μέσα από τις προγραμματικές συμφωνίες".

    [3] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "ενώ χιλιάδες τρακτέρ, σ' όλη την Ελλάδα, προστίθενται καθημερινά στα μπλόκα του αγώνα και στην Εθνικό οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης εμφανίζεται ήδη, εικόνα αδιαχώρητου, γίνεται αύριο η συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου με τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των αγροτών".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "εν αναμονή της αυριανής κρίσιμης συνάντησης του υπουργού Γεωργίας Στέφανου Τζουμάκα με την αντιπροσωπεία των αγροτών, τα τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα κυρίως στη Θεσσαλία και τη Βόρειο Ελλάδα".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "μια κίνηση στην σκακιέρα των αγροτικών κινητοποιήσεων προβλέπεται να είναι η αυριανή συνάντηση αγροτών - κυβέρνησης. Ματ δεν προβλέπεται να γίνει, όμως είναι πολύ πιθανό να κρίνει το εάν θα κλείσουν οι αγρότες την εθνική οδό ή όχι".

    [4] Κυπριακές εκλογές

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι "δεκτές τόσο από τον κ. Κληρίδη όσο και από τον κ. Ιακώβου, τους δύο μονομάχους των προεδρικών εκλογών, έγιναν οι προτάσεις του προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη και σήμερα το Παγκύπριο Συμβούλιο του κόμματος συνέρχεται για να αποφασίσει αν και ποιον από τους δύο μονομάχους θα υποστηρίξει ή αν θα προτρέψει το 10,59% των ψηφοφόρων (που έκαναν τον Βάσο Λυσσαρίδη ρυθμιστή) να ψηφίσει κατά συνείδηση".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Ιακώβου, απορρίπτουν τη συμμετοχή τους σε οικουμενική κυβέρνηση στην περίπτωση επανεκλογής του Κύπριου Προέδρου, γεγονός που δίνει πλεονέκτημα στον Κληρίδη ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών της Κυριακής, καθώς στην ουσία εμφανίζεται να είναι ο μόνος που αποδέχεται το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης χωρίς όρους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "ολοένα και περισσότερο διευρύνεται η υποστήριξη προς τον Γλαύκο Κληρίδη από τους υποψήφιους που έμειναν έξω από το δεύτερο γύρο των εκλογών για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε αντίθεση με τον συνυποψήφιό του Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος απομονώνεται διαρκώς, καθώς καμιά πλευρά δεν φέρεται διατεθειμένη να τον υποστηρίξει την ερχόμενη Κυριακή".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει ότι "ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στη Λευκωσία, ενόψει της διεξαγωγής του δεύτερου γύρου των Προεδρικών εκλογών την Κυριακή και τον τελικό σχηματισμό των "συμμαχιών" που θα εκλέξουν τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην πράξη αποδεικνύεται ο ρυθμιστικός ρόλος που καλείται να διαδραματίσει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, αφού έχει προκαλέσει έντονες εσωτερικές διεργασίες στα επιτελεία των δύο μονομάχων, με την πρόταση περί σύστασης οικουμενικής κυβέρνησης".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται στη Λευκωσία ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, επέδωσε ήδη στον πρόεδρο Κληρίδη και αργότερα στο Γιώργο Ιακώβου την πρόταση του κόμματος για οικουμενική κυβέρνηση, στην οποία θα δοθεί η υποστήριξή του για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών".

    [5] Εξελίξεις στη ΝΔ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "άκρα του τάφου σιωπή, χθες, στον... κάμπο της ΝΔ. Τόσον από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος, όσον και από εκείνη των διαγραφέντων. Ολοι απέφυγαν να μιλήσουν για την κρίσι και τις προθέσεις τους, λες και ήταν συνεννοημένοι, λες και απεφάσισαν "ανακωχή" έστω και για λίγο".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "συντονισμένην δράσιν προτίθενται να έχουν οι έξι διαγραφέντες της ΝΔ τόσον εντός όσον και εκτός της Βουλής με εκπρόσωπόν των τον κ. Γ. Σουφλιάν. Ο πρώην υπουργός έκαμε χθες την πρώτην μετά την διαγραφήν του εμφάνισην εις την Βουλήν επισκεφθείς τον πρόεδρον του Κοινοβουλίου κ. Απ. Κακλαμάνην και ζητήσας όπως οι διαγραφέντες αποκτήσουν κοινόν γραφείον, έκαστος δε αυτών να συμμετέχη εις μίαν διακομματικήν επιτροπήν της Βουλής".

    Σύμφωνα με την ΚΑΛΗΜΕΡΑ "αιφνιδιαστική κίνηση των "6" διαγραφέντων από τη ΝΔ με επικεφαλής το Γιώργο Σουφλιά στη Βουλή, η οποία αποτελεί πλέον το "θέατρο" πρωτοβουλιών τους".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα μέτρα για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, η πορεία των διατραπεζικών επιτοκίων και η πρώτη συνεδρίαση της συντονιστικής Επιτροπής για το ευρώ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Eπίδειξη πυγμής από την κυβέρνηση στις ΔΕΚΟ - Η 'εκσυγχρονιστική' γροθιά πέφτει πρώτα στην ΟΑ".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εξι μέτρα για ξεκαθάρισμα στο πλαίσιο των κυβερνητικών κινήσεων για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Οι 6 εντολές - Το σχέδιο Σημίτη για τις ΔΕΚΟ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αυστηρό πρόγραμμα για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ - Εως τον Μάρτιο οι αποφάσεις για το μέλλον των δημοσίων επιχειρήσεων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "6 άξονες-τομές εξυγίανσης για τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ".

    [7] ΔΕΚΟ - Μέτρα εξυγίανσης

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Η κυβέρνηση προχωρεί αμέσως σε έξι σοβαρές παρεμβάσεις για τη εξυγίανση των ελλειμματικών δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Σε χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, αποφασίστηκε να δρομολογηθεί στο προσεχές δίμηνο το σύνολο των κυβερνητικών κινήσεων για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Wednesday, 11 February 1998 - 15:54:22 UTC