Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-01-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 29/01/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Προνόμια ΔΕΚΟ
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ
  • [5] Σκοπιανό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Αναβολή συζήτησης της τροπολογίας ΔΕΚΟ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ και οι θέσεις των κομμάτων, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προνόμια σκάνδαλο. Το ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει τώρα του "χρυσοκάνθαρους" που το ίδιο εξέθρεψε.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σε ανάκριση επαγγελματίες-επιχειρήσεις. Φορολογική... ιερά εξέταση με το νέο έντυπο Ε-3.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αυτοί έγραψαν το Μανιφέστο κατά Σημίτη. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, διχασμένο... δεξιό.

    Η ΑΥΓΗ: Ανήλικη δικαιοσύνη. Ερευνα-σοκ του πανεπιστημίου Αθηνών και έκθεση των επιμελητών ανηλίκων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αύξηση 30% στις συντάξεις των Βουλευτών! Ανοιξαν παράθυρο αυξάνοντας τις συντάξεις των δικαστών.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Πέφτει ξύλο στο ΠΑΣΟΚ. Συγκρούσεις στις Τοπικές Οργανώσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Οι 60 παροχές που θέλει να κόψει η κυβέρνηση. Ιδού το "μήλον της Εριδος" με τις ΔΕΚΟ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αντάρτικες φωνές χωρίς ονοματεπώνυμο. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ κυκλοφόρησαν ανυπόγραφο "μανιφέστο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα προνόμια στις ΔΕΚΟ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι χάνουν τα ρετιρέ. Ολη η λίστα με τα προνόμια στις ΔΕΚΟ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μανιφέστο από "αντί" του ΠΑΣΟΚ. Κυκλοφόρησε χθες ανυπόγραφο για ζύμωση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ιδού πώς βούλιαξαν τις ΔΕΚΟ. Κόμματα και "ρετιρέ" συνυπεύθυνα για τη χρεοκοπία.

    ΕΣΤΙΑ: Νέα ταλαιπωρία των επαγγελματιών. Θα δηλώσουν σωρείαν προσθέτων στοιχείων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ρήξη κορυφής στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης επιχειρεί να απομονώσει πολιτικώς τον υπουργό Αμύνης.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Ξεσηκώθηκαν οι δανειολήπτες. Ο νόμος στα χέρια τους.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μανιφέστο 12 σελίδων από τους διαφωνούντες. Επιχείρηση επιστροφής του κυβερνώντος κόμματος στην προ Σημίτη εποχή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Στα... τρία η ΝΔ για τις ΔΕΚΟ. Σε ρόλο εξισορροπιστή ο Καραμανλής.

    ΝΙΚΗ: "Σφήνα" για υπέρβαση του εκσυγχρονισμού. ΠΑΣΟΚ: Μανιφέστο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καμπάνες ξεσηκωμού στη Θεσσαλία.

    [2] Προνόμια ΔΕΚΟ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "τέλος στα 'κεκτημένα' των εργαζομένων στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, που ξεπερνούν τα όρια των αποδοχών και των παροχών του στενού δημόσιου τομέα, θέλει να βάλει η κυβέρνηση. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει καταγράψει και έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με 60 παροχές σε είδος και χρήμα, που θεωρεί ότι αποτελούν 'προνόμια' των εργαζομένων και πρέπει να καταργηθούν ή να αλλάξουν, έτσι ώστε να ανακουφισθούν οικονομικά όσες Δημόσιες Επιχειρήσεις είναι ζημιογόνες και υπερχρεωμένες".

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο επισημαίνουν ότι "και η μεν κυβέρνηση βρέθηκε -όπως άλλωστε και ανέμενε- σε αντιπαράθεση με τα συνδικάτα των ΔΕΚΟ... μεγαλύτερο, όμως αποδείχθηκε το πρόβλημα για την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς, ως την ύστατη στιγμή, ουδείς... ούτε καν η ηγεσία της... γνώριζε ποια τελικά θα ήταν η στάση της κατά τη συζήτηση και ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας!".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "προβλήματα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση προκαλεί η τροπολογία για τις εργασιακές σχέσεις. Το θέμα είναι πλέον στη Βουλή, εκεί όπου και η ΓΣΕΕ, ρίχνει το βάρος των προσπαθειών της, απευθύνοντας έκκληση προς όλους τους βουλευτές για μη ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "την πρόθεση της κυβέρνησης να σαρώσει με νομοθετικές παρεμβάσεις τα εργασιακά δικαιώματα σχεδόν σε όλες τις ΔΕΚΟ, επιβεβαίωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανεβάζοντας κατακόρυφα το θερμόμετρο της έντασης με τα συνδικάτα. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχθούν κυβερνητικές παρεμβάσεις είτε αυτές αφορούν σε τέσσερις ΔΕΚΟ -σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες- είτε στο σύνολο των Δημοσίων Επιχειρήσεων και προαναγγέλλουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "ενώ η κυβέρνηση εντείνει τη συκοφαντική της εκστρατεία ενάντια στους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ και η συζήτηση, στη Βουλή, της επίμαχης τροπολογίας στο φορολογικό νομοσχέδιο μετατέθηκε για τη Δευτέρα, συνεχίζονται οι προγραμματισμένες, για σήμερα και αύριο, στάσεις εργασίας στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας και τις αμέσως επόμενες μέρες Ομοσπονδίες και ΓΣΕΕ πρόκειται να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι "παρατείνεται η σύγκρουση κυβέρνησης - συνδικάτων, αλλά και οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, αφού η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή επί της επίμαχης τροπολογίας για τη μονομερή -εκ μέρους της κυβέρνησης- κατάρτιση των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού στις ΔΕΚΟ μετατέθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει ότι "σε πλήρη κινητοποίηση θέτει τον κομματικό μηχανισμό η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου το αμέσως επόμενο διάστημα να υποστηριχθεί και να προωθηθεί η πολιτική που έχει αποφασιστεί για τις ΔΕΚΟ και να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τα συνδικάτα".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "σενάρια "α λα Ιμια" παίχτηκαν χθες στο Αιγαίο, μετά από προβλήματα που παρουσίασαν δύο τουρκικά εμπορικά πλοία πολύ κοντά στις ελληνικές αρχές. Οι λιμενικές αρχές και οι επιτελείς του Πενταγώνου κινητοποιήθηκαν αμέσως, καθώς, οι δύο περιπτώσεις θεωρήθηκαν "καρμπόν" με το συμβάν που καταγράφηκε στις 26 Δεκεμβρίου του '95, όταν τουρκικό φορτηγό προσάραξε στα Ιμια και ο πλοίαρχός του αρνήθηκε την ελληνική βοήθεια".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "δύο τουρκικά εμπορικά πλοία κινδύνευσαν στην Εύβοια και την Κω, αλλά και οι καπετάνιοι τους αρνήθηκαν την απλόχερη ελληνική συνδρομή. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται όλα τα "τυχαία" συμβάντα, για να αμφισβητήσουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και το status quo στο Αιγαίο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Μπλόκο Nο 2 της Αγκυρας στο Αιγαίο" υποστηρίζει ότι "με χθεσινή της ΝΟΤΑΜ η Αγκυρα πληροφόρησε την Αθήνα ότι θα πραγματοποιήσει ασκήσεις, με πυρά και χωρίς, όλο το Φεβρουάριο στο Αιγαίο, δεσμεύοντας περιοχές σε όλο το εύρος του θαλάσσιου και εναέριου χώρου, σε μερικές περιπτώσεις και κάτω από τα 6 ν.μ.".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "περίεργη και ίσως ύποπτη συμπεριφορά επέδειξε για μία ακόμη φορά η Τουρκία στο Αιγαίο, με αφορμή την ακυβερνησία, υπό τουρκική σημαία, φορτηγού πλοίου, το οποίο έπλεε 10 ν.μ. βορειοανατολικά του Ακρωτηρίου Καφηρέα στο Κάβο Ντόρο".

    [4] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "μπορεί η περίφημη, όσο, βεβαίως και αντισυνταγματική πειθαρχία, να επικρατή στον χώρο του κυβερνώντος κόμματος, όταν ο κ. Πρωθυπουργός την επικαλείται επί ποικίλων "καυτών" νομοθετημάτων, εν ουδεμία όμως, περιπτώσει μπορεί κανείς να ισχυρισθή ότι συμβαίνει το ίδιο, σε παν ό,τι αφορά τις αντιδράσεις ικανής ομάδας στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την σημερινή φυσιογνωμία του κόμματος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "σε τροχιά ρήξης εισέρχονται οι σχέσεις Σημίτη-Τσοχατζόπουλου με απρόβλεπτες επιπτώσεις στις εσωτερικές ισορροπίες του ΠΑΣΟΚ, ενώ χθες η εσωκομματική αντιπολίτευση έθεσε σε κυκλοφορία στις οργανώσεις διακήρυξη με σκοπό να δώσει με αυτόνομο ιδεολογικό-πολιτικό στίγμα τη μάχη των εκλογών για την ανάδειξη των νέων νομαρχιακών επιτροπών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "σε ανοικτό ιερολογικό και πολιτικό πόλεμο βαδίζει το ΠΑΣΟΚ. Το έναυσμα έδωσε η "εσωκομματική αντιπολίτευση του Κινήματος κυκλοφορώντας χθες ένα δωδεκασέλιδο κείμενο-φωτιά κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Με το συγκεκριμένο κείμενο ανοίγει το παιχνίδι για απευθείας αντιπαράθεση αφού όσοι συμμερίζονται τις απόψεις του κατηγορούν ανοικτά την κυβέρνηση για δεξιά πολιτική".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "με δωδεκασέλιδο κείμενο - μανιφέστο για το παρόν και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ "χτύπησε" η εσωκομματική αντιπολίτευση, στελέχη της οποίας κρύβονται πίσω από το ανυπόγραφο κείμενο που είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Συντάκτης του φέρεται να είναι ο βουλευτής Γιώργος Ανωμερίτης, σε συνεργασία με άλλα στελέχη της μη εκσυχρονιστικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Μανώλης Δασκαλάκης, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και Παντελής Οικονόμου".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "την έντονον παρουσίαν της, με προειδοποιητικόν μήνυμα προς τον πρωθυπουργόν και πρόεδρον του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Σημίτην, έκαμε η εσωκομματική αντιπολίτευσις του Κινήματος, την ιδίαν ημέραν που εψηφίζετο το αντιλαϊκόν φορολογικόν νομοσχέδιον, εις το οποίον περιέχεται και η γνωστή τροπολογία διά τον τρόπο διαμορφώσεως των εργασιακών σχέσεων εις τας ΔΕΚΟ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "την ώρα που, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κ. Σημίτης ετοιμάζει το ιδεολογικό μανιφέστο για την "επανίδρυση" του κόμματος που θα παρουσιάσει στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη το Φεβρουάριο, και ο Γ. Ανωμερίτης συλλέγει υπογραφές σε κείμενο για την οικονομική πολιτική, χθες, κυκλοφόρησε άγνωστης πατρότητας μανιφέστο, που ζητά την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στον παπανδρεϊσμό!".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "έριξε το γάντι" στον Κ. Σημίτη η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, η οποία με το μανιφέστο της -ένα θεωρητικό πλην αιχμηρό κείμενο- αμφισβητεί την πολιτική του σε όλα τα μέτωπα".

    [5] Σκοπιανό

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ γράφει ότι "συμβιβαστική λύση βρήκε ο Βανς για το όνομα των Σκοπίων και φαίνεται να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της "Κ", στη Νέα Υόρκη αναπτύσσεται εντονότατη κινητικότητα, που οδηγεί σε θετική κατάληξη, στο επίμαχο ζήτημα της ονομασίας. Η 'χρυσή τομή' βρέθηκε με ένα 'τρικ' που εφεύρε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Σάυρους Βανς".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ και οι θέσεις της ΝΔ, οι θέσεις του ΣΕΒ για την οικονομία, η πορεία των διατραπεζικών επιτοκίων, οι οδηγίες για τη συμπλήρωση του Ε3 και η πτώση του δείκτη του Χρηματιστηρίου στις 1.390 μονάδες είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Κρίσιμη η βαθμολόγηση της οικονομίας από τη Μοοdy's - Θα καθορίσει τους όρους του εξωτερικού δανεισμού".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Η βιομηχανία επισημαίνει: Οφείλει να πείσει η κυβέρνηση...".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ιδού τα προνόμια! - Ποια είναι τα 60 "κεκτημένα" που θα καταργηθούν στις 4 ΔΕΚΟ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Εδραιώνεται η πολιτική των υψηλών επιτοκίων - Η Τράπεζα της Ελλάδος παρενέβη και άντλησε τη ρευστότητα με 19%".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αναζητείται χρυσή αντί βαθιάς τομής για τις ΔΕΚΟ - Η Βουλή ανέβαλε για τη Δευτέρα την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας".

    [7] Αναβολή συζήτησης της τροπολογίας ΔΕΚΟ

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, Δευτέρα βράδυ για την ακρίβεια, μετατέθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης - αντιπολίτευσης όσον αφορά την επίμαχη διάταξη των ΔΕΚΟ. Ωστόσο, χθες το βράδυ στη Βουλή διεφάνη πλήρως το τι ακριβώς θα συμβεί καθώς ο κ. Κ. Καραμανλής - κατόπιν διαβουλεύσεων και ζυμώσεων - ξεκαθάρισε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του θέματος, προτείνοντας ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για διαρθρωτικές αλλαγές".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Thursday, 29 January 1998 - 15:08:42 UTC