Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-01-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 13/01/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Φορολογικό νομοσχέδιο
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 13/01/1998
  • [6] Κρίση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές - Χρηματιστήριο Αθηνών

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές, οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΝΔ: Πρόβα κυβέρνησης. Κοινή γραμμή για ολομέτωπη επίθεση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στον αέρα μονιμότητα-μισθοί.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εφοπλιστές δολοφόνοι έπνιξαν δεκάδες ναυτικούς μας.

    Η ΑΥΓΗ: Αμυνα για τη δραχμή μέσω εξωτερικού δανεισμού.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ποιοι έφαγαν τα 1.250 δις στα φάρμακα.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Απλησίαστα τα δάνεια. Βουλιάζει η Σοφοκλέους.

    ΕΘΝΟΣ: Συμβούλιο Επικρατείας: Πληρώστε 170 εκατ. για το ολέθριο ιατρικό λάθος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τεράστιο κινητό στο "αυτί" του "ΙΑΣΩ". Κεραία υψηλού κινδύνου δίπλα σε μαιευτήριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εκλιπαρεί τους διαφωνούντες ο Κ. Σημίτης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δεσπότης σε ερωτικό περιοδικό. Συνέντευξη - πρόκληση του μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Είμαι άνεργος, δεν θέλω να ζήσω". Αυτοκτονία - μήνυμα αγνώστου ταυτότητας άνδρα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό. Επτά μέτρα προωθεί μέχρι την άνοιξη η κυβέρνηση.

    ΕΣΤΙΑ: Αύξησις φόρου 20% διά εμπόρους - επαγγελματίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέα υποτροπή της κρίσης. Συγκλονίζεται η Σοφοκλέους.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: "2004" δις στα χέρια τους.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Χαρτογράφηση του Αιγαίου "αλά Τούρκα". Χωρίς ανάσα οι προκλήσεις της Αγκυρας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εχασαν 486 δις σε μια μέρα στο Χρηματιστήριο.

    ΝΙΚΗ: Μίνι κραχ στη Σοφοκλέους. "Βουτιά" 5,08% του γενικού δείκτη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επικίνδυνη κυβερνητική πρακτική. Σε δικαστική δίωξη ενάντια στο "Ρ" καταφεύγει ο Θ. Πάγκαλος.

    [2] Χρηματιστήριο

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "μέσα σε μια ημέρα χάθηκαν 486 δις δρχ. στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η πτώση αυτή προκλήθηκε από τη βουτιά που σημειώθηκε τόσο στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ όσο και στα άλλα χρηματιστήρια του εξωτερικού, καθώς και από τα υψηλά επιτόκια που εξακολουθούν να ισχύουν στην ελληνική αγορά. Στο τέλος της συνεδρίασης, μάλιστα, στη Σοφοκλέους επικράτησε πανικός και ο γενικός δείκτης κατρακύλησε κατά 5,08%".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "το Χονγκ Κονγκ υπενθύμισε χθες σε όλο τον κόσμο, με τον πλέον δραματικό τρόπο, ότι η νομισματική - χρηματιστηριακή κρίση είναι εδώ παρούσα, ικανή να προκαλέσει νέες αναταράξεις παντού, από τη Νέα Υόρκη και το Τόκιο μέχρι τη Φρανκφούρτη και την Αθήνα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "ξεκινάει, όπως όλα δείχνουν, νέος κύκλος ανόδου των τραπεζικών επιτοκίων, λόγω των έντονων πιέσεων που δέχεται εδώ και αρκετές ημέρες η δραχμή, οι οποίες "μεταφέρθηκαν" χθες και στην αγορά, προκαλώντας μεγάλη πτώση στο Γενικό Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "μετά την πρώτη επίθεση των διεθνών "κερδοσκόπων" η κυβέρνηση αναμένει ότι ο πόλεμος κατά της δραχμής θα συνεχιστεί έως τον Ιούνιο. Συνεπώς, τουλάχιστον έως τότε, θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τα τραπεζικά επιτόκια, με προφανείς επιπτώσεις, κυρίως εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βεβαίως με επαχθή δημόσιο δανεισμό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο υποστηρίζει ότι "είναι φανερό πλέον, ότι η εθνική οικονομία έχει μπει σε μια περιπέτεια διαρκείας. Η αδυναμία της κυβέρνησης Σημίτη να προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, αφήνει το εθνικό νόμισμα ανυπεράσπιστο και εκθέτει την οικονομία σε μεγάλους κινδύνους".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "εν αναμονή της αύξησης των βασικών επιτοκίων των Εμπορικών Τραπεζών και με φόντο των καταποντισμό των χρηματιστηρίων στη Νοτιοανατολική Ασία, πανωλεθρία υπέστη χθες η Σοφοκλέους, την ώρα που η κατάσταση στο μέτωπο της δραχμής παρουσίαζε σχετική ηρεμία".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "νέο ντόμινο χθες στη Σοφοκλέους οδήγησε σε βαριές απώλειες τη χρηματιστηριακή αγορά. Το άσχημο ξεκίνημα στις αγορές της Ασίας, με το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να παρουσιάζει απώλειες κατά 8,70%, γρήγορα επηρέασε το Τόκιο και αργότερα τις ευρωπαϊκές αγορές".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ σημειώνει ότι "απότομη πτώση κατά -5,08% χθες στη Σοφοκλέους, καθώς οι συνέπειες της εν εξελίξει αναταραχής στην Ασία, μετά την πτώση (την Παρασκευή) στην Αμερική, τώρα παρασύρει σε κατακόρυφη κάθοδο τα περισσότερα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υπογραμμίζει ότι "το εθνικό νόμισμα χθες κέρδισε μια κρίσιμη μάχη με τους κερδοσκόπους, καθώς μετά από αρκετές ημέρες εκροών συναλλάγματος σημειώθηκε εισροή πάνω από 100 εκατ. δολ. Ωστόσο τα επιτόκια παραμένουν υψηλά, παρά τη μικρή τους πτώση. Γεγονός που προκάλεσε "βουτιά" 5% στη Σοφοκλέους, σε συνδυασμό και με τις νέες αναταράξεις στο Χονγκ Κονγκ και τις υπόλοιπες αγορές της Ασίας".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "λάδι στη φωτιά" ρίχνει και πάλι η Αγκυρα, συνεπής στην πολιτική των προκλήσεων και της έντασης στο Αιγαίο, με την προβολή ενός βιβλίου που υπογράφεται από δύο πανεπιστημιακούς και έναν πλωτάρχη, και στο οποίο τονίζεται ότι "η Τουρκία είναι συνεχιστής και όχι αντικαταστάτης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με συνέπεια να δικαιούται τις νησίδες και βραχονησίδες που δεν συμπεριλαμβάνονται στις διεθνείς συμφωνίες".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "την ιδιότυπη θεωρία της "οθωμανικής κληρονομιάς" στο Αιγαίο επαναφέρει μελέτη δύο Τούρκων πανεπιστημιακών και ενός πλωτάρχη, χαρακτηρίζοντας τουρκικές όσες βραχονησίδες δεν αναφέρονται επώνυμα στη Συνθήκη της Λωζάνης. Η Αγκυρα, πάντως, δεν πραγματοποίησε χθες την προγραμματισμένη άσκησή της".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο βασικό του σχόλιο επισημαίνει ότι "ο κύριος εμπνευστής και ηθικός αυτουργός της τουρκικής προκλητικότητας αποκαλύπτει πλέον τον ρόλο του χωρίς και να τηρεί τα προσχήματα. Ο αμερικανικός παράγοντας, ήταν και είναι η βασική πηγή των κακών στην περιοχή, όμως τώρα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα ήρθε με τον πλέον κυνικό τρόπο να το επιβεβαιώσει".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "με έφοδο... λάσπης, θρασύτητας και υποκρισίας απαντά η Αγκυρα στις αυστηρές προειδοποιήσεις της Αθήνας ότι οποιαδήποτε απόπειρα κατάληψης εθνικού μας χώρου, αποτελεί "αιτία πολέμου". Οι στρατοκράτες της Αγκυρας με αιχμή του δόρατος την ιδιότυπη θεωρία της... "οθωμανικής αυτοκρατορίας" διεκδικούν ευθέως ελληνικά νησιά και βραχονησίδες, μεταξύ των οποίων η Γαύδος και τα Ιμια".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "ιταμών τουρκικών προκλήσεων συνέχεια.... Οι Τούρκοι στρατηγοί επανήλθαν στην ιδιότυπη θεωρία της "Οθωμανικής κληρονομιάς" στο Αιγαίο, αμφισβητώντας το καθεστώς των Ιμίων και της Γαύδου!".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "επανέρχονται στα... κληρονομικά τους οι Τούρκοι και με ένα άλλο βιβλίο αξιωματικού, το οποίο έρχεται να προστεθεί στο εγχειρίδιο των Τουρκικών Στρατιωτικών Ακαδημιών του Μαϊου του 1996, ξαναδιατυπώνουν την άποψη ότι όσες νησίδες και βραχονησίδες δεν αναγράφονται σε συμβάσεις ως "μεταβιβαζόμενες" στην Ελλάδα, τους ανήκουν, "κληρονομικώ δικαιώματι".

    [4] Φορολογικό νομοσχέδιο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "ελαστική όσον αφορά τα διαδικαστικά (πχ. τρόπος υποβολής της δήλωσης), αλλά απολύτως αμετακίνητη για τα έσοδα εμφανίστηκε χθες η ηγεσία της Οικονομίας μας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του αρμόδιου ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ για το φορολογικό".

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "οι χαμηλοί τόνοι από τους οποίους διεξήχθη η χθεσινή συζήτησις του φορολογικού νομοσχεδίου εις την αρμόδιαν Κοινοβουλευτικήν Επιτροπήν του ΠΑΣΟΚ προδικάζουν ότι τούτο θα ψηφισθή τελικώς από τη Βουλήν χωρίς σημαντικάς τροπολογίας και παρά τας τεραστίας επιβαρύνσεις που συνεπάγεται δια τους φορολογουμένους".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "απρόθυμα εμφανίζονται τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο σε επίπεδο οργανώσεων, αλλά σε επίπεδο Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής, να υποστηρίξουν "επικοινωνιακά" τους νέους φόρους που θέλει να επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών με τις επιλογές Παπαντωνίου - Δρυ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "τα πάνω κάτω στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς φέρνει η κυβέρνηση με διάταξη - Δούρειο Ιππο που έχει συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο. Ουσιαστικά επιχειρείται μια πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, καθώς παρέχεται η δυνατότητα τροποποίησης των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού με νόμο, χωρίς δηλαδή, την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας..."

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 13/01/1998

    Η μεγάλη πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η νέα διεθνής χρηματιστηριακή αναταραχή, οι μετοχοποιήσεις των ΔΕΚΟ για το πρώτο εξάμηνο του 1998, οι εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων και οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων το 1997, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ελεύθερη πτώση 5,08% στη Σοφοκλέους - Σταθερή χθες η δραχμή - Εισροές 100 εκατ. δολαρίων".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ανάσα" μιας εβδομάδας - Οι κρατικές τράπεζες καθυστέρησαν την αναπροσαρμογή των επιτοκίων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σκωτσέτζικο ντούς στις αγορές χρήματος - κεφαλαίου. Νηνεμία στην αγορά συναλλάγματος - Πτώση στη Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Χιονοστιβάδα έγινε η χρηματιστηριακή κρίση - Οι ασιατικές ζημιές μετακυλήθηκαν και στις ευρωπαϊκές αγορές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Με το βλέμμα στην Ανατολή η ελληνική κεφαλαιαγορά μετά την πτώση στην Ευρώπη και την ανάκαμψη στη Γουόλ Στρίτ".

    [6] Κρίση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές - Χρηματιστήριο Αθηνών

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Η πτώση των περισσοτέρων δεικτών στα διεθνή χρηματιστήρια της Ασίας και της Ευρώπης σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων στην διατραπεζική, προκάλεσε νευρικότητα στη Σοφοκλέους, γεγονός που οδήγησε σε απώλειες του δείκτη κατά 5,08%. Η πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια δημιούργησε βαρύ κλίμα, καθώς εκφράστηκαν φόβοι ότι θα τεθεί σε κίνηση πάλι ο φαύλος κύκλος και θα επηρεαστεί, έτσι, η χρηματιστηριακή αγορά".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Tuesday, 13 January 1998 - 15:31:51 UTC