Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-01-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 07/01/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Τουρκία-Κουρδικό
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Φορολογικό νομοσχέδιο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η επιτυχής επέμβαση τετραπλού "μπάι-πας" στο Δημήτρη Τσοβόλα, η κινητοποίηση της Ευρώπης για το Κουρδικό και το φορολογικό νομοσχέδιο, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δέκα χιλιάδες νέες προσλήψεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πέφτουν τα πανωτόκια. Εισήγηση-σταθμός στην ολομέλεια του Α. Πάγου.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Νέο χαράτσι σε όσους έχουν σπίτι.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στη φυλακή για 30.000 χρέος οι μεροκαματιάρηδες. Τρελό νόμο φτιάχνει ο Γιάννος Παπαντωνίου.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Κλίμα διάλυσης στην Αστυνομία.

    ΕΘΝΟΣ: Οι νέοι μισθοί και συντάξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι τρεις καμπαλέρος... (Τουρκία-ΗΠΑ-Ισραήλ) ελέγχουν το μέρος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αγκάθια στο δρόμο του Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επτάμισι χιλιάδες προσλήψεις με μόρια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νέα τάξη δραμάτων. Οργή κατά Αγκυρας (για το κουρδικό) από Ανατολή και Δύση, πλην ΗΠΑ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Καταστροφή στους παραγωγούς ελαιολάδου.

    ΕΣΤΙΑ: Κατά των ανατοκισμών και ο εισηγητής του Α.Π.

    ΤΑ ΝΕΑ: Παγίδες (και) στα νέα ασφαλιστήρια Ι.Χ.

    [2] Τουρκία-Κουρδικό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "η διαμόρφωση της Νέας Τάξης, που δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και το Κουρδικό, κορυφώνεται. Το δράμα των Κούρδων και η δεινή θέση τους στην Τουρκία ανησυχεί έντονα την Ευρώπη που αναβαθμίζει το θέμα, όπως αποκαλύπτουν οι τηλεφωνικές επαφές σε επίπεδο κορυφής. Μια εξέλιξη που αφήνει αδιάφορες τις ΗΠΑ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "σε "μπούμερανγκ" τείνει να εξελιχθεί για την τουρκική διπλωματία η μεθοδευμένη από την Αγκυρα μαζική έξοδος των Κούρδων στην Ευρώπη, καθώς αφενός διεθνοποιείται το πρόβλημά τους αφετέρου προκαλείται ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης απέναντι στα προβλήματα του χωρίς πατρίδα κουρδικού λαού, που υφίσταται την εθνοκαθαρτική καταπίεση και τον αυταρχισμό της τουρκικής κυβέρνησης".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο σημειώνει ότι "εν είναι ότι δεν καταλάβαιναν όλα αυτά τα χρόνια οι Ευρωπαίοι τι ακριβώς συνέβαινε στην Τουρκία και ποια ήταν τα προβλήματα που προκαλούσε στην περιοχή η προκλητικότητα του στρατιωτικο-πολιτικού κατεστημένου της Αγκυρας. Απλώς ήταν καταστάσεις, οι οποίες δεν δημιουργούσαν ιδιαίτερα προβλήματα στους ίδιους και έτσι είχαν την πολυτέλεια να υποδύονται ότι δεν τις βλέπουν και ν' ασχολούνται με τις οικονομικές και άλλες δυνατότητες που τους εξασφάλιζε η τουρκική αγορά και το φτηνό εργατικό δυναμικό της".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά ότι "σε ένα επικίνδυνο διεθνές πόκερ εξελίσσεται πλέον το κουρδικό ζήτημα, καθώς όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, υπό το φόβο της μαζικής μετανάστευσης και της πολιτικής αποσταθεροποίησης, απαιτούν τώρα από την Αγκυρα να δρομολογήσει πολιτική λύση σ' αυτή τη χαίνουσα πληγή".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "τον ρόλο τους ως κυρίαρχοι και χωροφύλακες της περιοχής ολοκλήρου της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου επιβεβαιώνουν τις ημέρες αυτές η Τουρκία και το Ισραήλ που πραγματοποιούν αεροναυτικά γυμνάσια από κοινού με τον... σερίφη του Πλανήτη, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι περί ως ο λόγος ασκήσεις, αν και γίνονται με πρόσχημα τον συντονισμό σε... επιχειρήσεις διασώσεως, στην πραγματικότητα ενεργοποιούν την προσφάτως επικυρωθείσα συνθήκη αμυντικής συνεργασίας της Αγκυρας με το Τελ Αβίβ."

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "αν και η διεξαγωγή των τουρκικών ασκήσεων αναμένεται να επαναληφθή από αύριον, προκλητικαί παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου εσημειώθησαν χθες εις το βόρειον Αιγαίον. Ειδικώτερον, περί την 7.30 πρωινήν, οκτώ τουρκικά F-16 ενεφανίσθησαν εις περιοχάς του FIR Αθηνών, βορείως και νοτίως της Λέσβου και προέβησαν εις 14 συνολικώς παραβιάσεις εις τας περιοχάς Χίου, Ψαρών και Οινουσών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "μέσα σε κλίμα παρατεταμένης κινδυνολογίας για επικείμενο "θερμό επεισόδιο" η κυβέρνηση ολοκληρώνει την παράδοση του Αιγαίου, χωρίς στην Αθήνα να... κουνιέται φύλλο. Οι διαδοχικές αποκαλύψεις της εφημερίδας μας για την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μέσω μυστικών ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ουδόλως φάνηκαν να προβληματίζουν τους αρμόδιους διπλωματικούς χειριστές".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει ότι "η αποθράσυνση της Τουρκίας παρέχει στην Ελλάδα μοναδική ευκαιρία. Οφείλουμε να καταδείξουμε την κακοπιστία της Τουρκίας και να καταγγείλουμε την παράνομη και αυθαίρετη συμπεριφορά της. Πρωτίστως οφείλουμε, προσκομίζοντας και όλες τις αποδείξεις και τα τεκμήρια των παραβάσεων - παραβιάσεων που σωρηδόν κάνουν τα τουρκικά αεροσκάφη τις ημέρες αυτές, να καταδείξουμε δύο τινά: Πρώτον ότι η Τουρκία δεν θέτει ως στόχο της ασκήσεως την εξάσκηση των ενόπλων της δυνάμεων και δεύτερον την κακοπιστία και στρεψοδικία της Αγκυρας".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "διπρόσωπη τακτική ακολουθεί στο Κυπριακό η βρετανική προεδρία της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας αφενός τις αποφάσεις για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και προχωρώντας αφετέρου σε κινήσεις υπονόμευσης της πολιτικής της Λευκωσίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "σημαντικές εξελίξεις για την Κύπρο, σε τρία επίπεδα, αναμένεται να υπάρξουν, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές της 8ης Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, το Μάρτιο, αρχίζουν οι πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Τον Απρίλιο, εξάλλου, θ' αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες της Κύπρου με την ΕΕ και -έως τότε- θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στη διαδικασία αυτή.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "τη διενέργεια πρόωρων "εκλογών" στα Κατεχόμενα σχεδιάζουν η Αγκυρα και ο Ντενκτάς, ώστε να επιτύχουν με τον τρόπο αυτό το "πάγωμα" των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται σε διεθνές επίπεδο με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, και οι οποίες αναμένεται να ενεργοποιηθούν και πάλι με τις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία στα τέλη του ερχόμενου μήνα".

    [5] Φορολογικό νομοσχέδιο

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "σε φοροεισπρακτικό παραλήρημα της κυβέρνησης μεταφράζεται το φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο πλήττεται το σύνολο των Ελλήνων, εχόντων και μη εχόντων. Στα 31 άρθρα του νομοσχεδίου, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, προβλέπεται αύξηση των υπαρχόντων φόρων και επιβολή 12 ακόμη, πέραν των 13 "φορολογικών διαρρυθμίσεων", που εξαγγέλθηκαν με την κατάθεση του προϋπολογισμού, μέσω των οποίων, η κυβέρνηση θα επιτύχει δια της οδού της φορολογικής αφαίμαξης, την προσέγγιση των στόχων της σύγκλισης".

    Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι "κάθε πέρυσι και καλύτερα, όσον αφορά τους φόρους που "πίπτουν" στις κεφαλές των φορολογούμενων. Παρά τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν κάθε χρόνο οι ιθύνοντες της οικονομικής πολιτικής ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι, τελικά αποφασίζονται όλο και περισσότεροι φόροι, ενώ όλο και μεγαλύτερη γίνεται η φορολογική αφαίμαξη των φορολογουμένων, πάντα, στο όνομα της μείωσης των δημόσιων ελλειμμάτων και του Μάαστριχτ".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Wednesday, 7 January 1998 - 15:18:29 UTC