Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Feb. 16)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Παιχνιδι με "Ωνασειο" κατα του Σημιτη

  • [2] Ευρωβουλη: Να συμμορφωθει η Τουρκια

  • [3] Το κειμενο του ψηφισματος

  • [4] Ο Τζογανης αρχηγος ΓΕΕΘΑ

  • [5] Οξυνεται η διασταση Σημιτη και Ακη για τις αρμοδιοτητες

  • [6] Παπαντωνιου: Με Σημιτη το ΠΑΣΟΚ στις εκλογες

  • [7] Συμπιπτουν τωρα οι θεσεις των κομματων για Χαγη

  • [8] Παγκαλος: Εχουμε προτεινει δυο διαλογους

  • [9] Τουρκια-Ε.Ε.

  • [10] Παραπονα του κ. Τακη Λαμπρια

  • [11] Στις ΗΠΑ ο Σημιτης 9 Απριλιου

  • [12] Φοιτητες: Γερασμενο το σχολειο μας

  • [13] Λυματα βυρσοδεψειου "κατελαβαν" σχολειο

  • [14] Ξεκινησε το συνεδριο της Ν. ΠΑΣΟΚ με χαιρετισμο του πρωθυπουργου

  • [15] ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ παραμενουν οι ολοκληρωμενες μελετες για λυσεις με μελλον στο Αρχιπελαγος

  • [16] Πατρα: Η μηνιγγιτιδα χτυπησε τεσσερις φορες σε 10 μερες

  • [17] ΧΑΟΣ, καθως φορεις και ασφαλισμενοι αντιδρουν στις εξαγγελιες

  • [18] 17Ν: Αποβιβαστηκαν, χτυπησαν κι εφυγαν

  • [19] "Κιτρινα" πανηγυρια

  • [20] Ενα συνταγμα

  • [21] Ποια "καταπολεμηση";

  • [22] Ποιοι οι τρελοι;

  • [23] Αλλα πραττει; και αλλα μικρα

  • [24] Που οδηγουν τα λαθη και η υπονομευση

  • [25] ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

  • [26] ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ...

  • [27] Οταν μονοιαζουμε

  • [28] ΑΘΛΗΤΙΚΑ


    [1] Παιχνιδι με "Ωνασειο" κατα του Σημιτη

    Ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ εμφανισε τον Ανδρεα να εκφραζει τηλεφωνικως σε αυτον τις ανησυχιες του για τις τουρκικες προκλησεις και οχι στον Πρωθυπουργο

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΙΑΠΗ

    Σε υπουργο (και επιδοξο πρωθυπουργο...) και οχι στον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη προτιμα να τηλεφωνει ο Ανδρεας Παπανδρεου, για να εκφρασει τις ανησυχιες του για τα εθνικα θεματα! Και ο υπουργος αυτος δεν ειναι αλλος απο τον Ακη Τσοχατζοπουλο.

    Μαλιστα, το τηλεφωνημα εγινε ανημερα της γιορτης των ...ερωτευμενων, συμφωνα παντα με την εκδοχη του κ. Τσοχατζοπουλου, οπως παρουσιασθηκε αργα το βραδυ του Αγιου Βαλεντινου σε κομματικη εκδηλωση του ΠΑΣΟΚ Δυτικων Συνοικιων της Θεσσαλονικης, στο κεντρο "Διονυσος", στα Διαβατα.

    "Προσεξτε, διοτι φαινεται ερχεται φουρτουνα στα εθνικα θεματα", φερεται να προειδοποιησε τους παντες ο πρωην πρωθυπουργος.

    Ωστοσο ο Ακης εδωσε ...σασπενς στην ολη υποθεση:

    "Το μεσημερι, στο υπουργειο και πηρα ενα τηλεφωνημα στο κιτρινο. Ακουσα μια γνωριμη φωνη, που μου ελεγε...".

    Παυση. Το ακροατηριο κρεμεται απ τα χειλη του ομιλητη. Εχουν προηγηθει οι πινελιες: Υπουργειο, κιτρινο (ουτε κοκκινο, ουτε πορτοκαλι...) τηλεφωνο, γνωριμη φωνη. Αντρασ; Γυναικα;

    "...μου ελεγε: ""αργησες. Δεν θα ξαναρθεισ; Τι εγινε;''. Δεν συνειδητοποιησα αμεσως ποιος ηταν και λεω: ""Ποιοσ;''. ""Καλα'', μου λεει, ""με ξεχασεσ;''. Ποιος ηταν;".

    Νεα παυση. Ο ομιλητης γερνει προς το μικροφωνο. Σκαζει χαμογελο:

    "Ο Ανδρεας Παπανδρεου!", λεει θριαμβικα.

    Χαμος στο ακροατηριο. Χειροκροτηματα και ... "μαζι σου Αντρεα, για μια Ελλαδα νεα".

    Η φουρτουνα

    Ο Ακης συνεχιζει. Αποκαλυπτει τη φραση περι φουρτουνας, που του ειπε ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ και δινει διευκρινισεις με τροπο που δεν γινεται σαφες αν αυτα τα ειπε ο κ. Παπανδρεου η τα λεει ο κ. Τσοχατζοπουλος:

    "...και η φουρτουνα εχει να κανει με τον τουρκικο επεκτατισμο, με την επιθετικοτητα της Τουρκιας, που εχει διαλεξει αυτη την περιοδο, για να επιχειρησει να αλλαξει το καθεστως ισορροπιας στο Αιγαιο...".

    Ακολουθει ενα παραληρημα υπερ ΠΑΣΟΚ, Ανδρεα και εθνικων θεματων:

    "Ο Αντρεας Παπανδρεου ηταν (προσοχη, στον αοριστο...) παντα μια εγγυηση στο ΠΑΣΟΚ, οτι μπορει να υπερασπισθει τα εθνικα δικαια... Κι αυτο το αποδεχτηκαν οχι μονο οι Ελληνες, οχι μονο οι εσωκομματικοι (βολη κατα Σημιτη;) η κομματικοι αντιπαλοι. Το αποδεχθηκαν οι συμμαχοι, το αποδεχθηκαν ολοι οι μεγαλοι, οι οποιοι ρυθμιζουν τις εξελιξεις στην περιοχη. Κι αυτο το σεβασμο στην αποφασιστικοτητα του ΠΑΣΟΚ οτι η Ελλαδα θα υπερασπισει τα εθνικα της δικαια, το οφειλουμε πρωτα πρωτα στον προεδρο μας, τον Ανδρεα Παπανδρεου...".

    Στηριζει

    Νεα χειροκροτηματα. Νεες ζητωκραυγες.

    Ομως ο κ. Τσοχατζοπουλος στηριζει την κυβερνηση Σημιτη:

    "Υπαρχουν ΜΜΕ", λεει χωρις να τα κατονομαζει, "που επιχειρουν επιθεση κατα της κυβερνησης, που προσπαθουν να παρουσιασουν μια εικονα του ΠΑΣΟΚ με εσωκομματικες διαμαχες, ενος ΠΑΣΟΚ που δεν μπορει δηθεν να στηριξει την κυβερνηση. Τα καταγγελλουμε και δηλωνουμε οτι ματαιοπονουν...".

    Για το Σκοπιανο ειπε οτι ειναι αμεταβλητη η παγια θεση του ΠΑΣΟΚ και της κυβερνησης πως δεν πρεπει να υπαρξει ονομασια "Μακεδονια" η "παραγωγο της λεξης" για το γειτονικο κρατος. Για το Κυπριακο εξεφρασε αισιοδοξια.

    [2] Ευρωβουλη: Να συμμορφωθει η Τουρκια

    ΜΕ ΨΗΦΙΣΜΑ καταγγελλει την Αγκυρα οτι παραβιαζει τα κυριαρχικα δικαιωματα της Ελλαδας και τα ευρωπα ικα συνορα

    Το Ευρωπα ικο Κοινοβουλιο, με συντριπτικη πλειοψηφια, χθες ενεκρινε ψηφισμα με το οποιο επιρριπτει σαφεστατα την ευθυνη της προσφατης κρισης στο Αιγαιο στην τουρκικη πλευρα, ενω υποστηριζει πληρως το νομικο καθεστως του Αιγαιου και αποδεχεται τα ελληνικα συνορα ως εξωτερικα συνορα της Ευρωπα ικης Ενωσης.

    Το ψηφισμα του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου, με 342 ψηφους υπερ, 21 κατα και 11 αποχες, αποτελει ενα πολυ ισχυρο "οπλο" της ελληνικης πλευρας στο διεθνες διπλωματικο επιπεδο, και αυτο εκφραζεται στο σκεπτικο του ψηφισματος, το οποιο σαφεστατα υποστηριζει τα κυριαρχικα δικαιωματα της Ελλαδας.

    Με το σκεπτικο του ψηφισματος, οι ευρωβουλευτες επισημαινουν:

    Τις προκλητικες στρατιωτικες επιχειρησεις της Τουρκιας.

    Τις εδαφικες αξιωσεις της Τουρκιας και την αμφισβητηση των κυριαρχικων δικαιωματων της Ελλαδας.

    Την προσπαθεια της Τουρκιας να αμφισβητησει το νομικο καθεστως του Αιγαιου.

    Την πληρη επιβεβαιωση του νομικου καθεστωτος της Ιμιας.

    Στα συμπερασματα, το ψηφισμα:

    Εκφραζει τη σοβαρη ανησυχια του για την παραβιαση απο την Τουρκια των κυριαρχικων δικαιωματων της Ελλαδας.

    Υπογραμμιζει οτι τα συνορα της Ελλαδας ειναι συνορα της Κοινοτητας.

    Καλει την Τουρκια να συμμορφωθει με τους διεθνεις κανονες δικαιου.

    Απερριφθη τροπολογια

    Αξιοσημειωτο ειναι το γεγονος οτι απερριφθη η μοναδικη τροπολογια που ειχε κατατεθει απο την πλευρα των Πρασινων, η οποια με "αριστοτεχνικο" τροπο υποστηριζει την προωθηση του διαλογου μεταξυ των πλευρων και "σχετικοποιει" τις ευθυνες, ως προς την κλιμακωση της κρισης. Το σχετικο κειμενο, που συνταχθηκε απο τον πρωταγωνιστη του Μαη του '68, Ντανι Κον Μπεντιτ, και κατατεθηκε απο την προεδρο της ομαδας Κλαουντια Ροτ, ειχε ως εξης: (Το Ευρωπα ικο Κοινοβουλιο) "εκφραζει την αλληλεγγυη του προς τους οπαδους της ειρηνης, οι οποιοι και στις δυο χωρες προσπαθουν να απαντησουν στις εκδηλωσεις ακραιου εθνικισμου με πραξεις διαλογου και αμοιβαιας κατανοησης". Στην ξεχωριστη ψηφοφορια η τροπολογια αυτη συγκεντρωσε 50 ψηφους. Η επικεφαλης των Πρασινων, Ροτ, καταψηφισε επισης την παραγραφο που κατοχυρωνει ως συνορα της Ε.Ε. τα συνορα της Ελλαδας.

    Παντως, το αρχικο σχεδιο ψηφισματος ηταν πολυ πιο εντονο, αφου ανεφερε την "καταδικη" της Τουρκιας. Με παρεμβαση, ομως, του Ευρωπα ικου Λα ικου Κομματος (στο οποιο ανηκει η Ν.Δ.) αντικατεστησε τη λεξη "καταδικη" με τη φραση "σοβαρη ανησυχια".

    [3] Το κειμενο του ψηφισματος

    Το πληρες κειμενο του ψηφισματος του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου εχει ως εξης:

    Το Ευρωπα ικο Κοινοβουλιο

    Α. Εκφραζοντας την ανησυχια του για τις προκλητικες στρατιωτικες επιχειρησεις της Τουρκιας στη βραχονησιδα Ιμια του ανατολικου Αιγαιου, Β. Εκφραζοντας την ανησυχια του για τον κινδυνο υπερβολικων αντιδρασεων σε περιπτωση που συνεχιζεται η διενεξη αυτη.

    Γ. Λαμβανοντας υποψη την τουρκικη διακοινωση με την οποιαν προβαλλονται εδαφικες αξιωσεις και αμφισβητουνται τα κυριαρχικα δικαιωματα κρατους-μελους της Ευρωπα ικης Ενωσης.

    Δ. Λαμβανοντας υποψη οτι η βραχονησιδα Ιμια ανηκει στο νησιωτικο πλεγμα της Δωδεκανησου, με βαση τις Συμφωνιες της Λωζαννης το 1923, το Πρωτοκολλο Ιταλιας- Τουρκιας του 1932 και τη Συνθηκη των Παρισιων του 1947, καθως ακομη και τους τουρκικους γεωγραφικους χαρτες της δεκαετιας του '60, το εν λογω νησιωτικο πλεγμα εμφανιζεται ως τμημα της ελληνικης επικρατειας.

    Ε. Λαμβανοντας υποψη οτι η ενεργεια αυτη της Τουρκιας εντασσεται στα πλαισια μιας ευρυτερης πολιτικης αμφισβητησης του καθεστωτος του Αιγαιου,

    Στ. Λαμβανοντας υποψη τις δηλωσεις της Προεδριας επ' ευκαιρια του Συμβουλιου Συνδεσης της 6ης Μαρτιου 1995, συμφωνα με τις οποιες το Συμβουλιο "θεωρει" υψιστης σημασιας την ενθαρρυνση των σχεσεων καλης γειτονιας μεταξυ της Τουρκιας και των γειτονικων της κρατων-μελων της Ε.Ε., καθως και οτι οι εν λογω προνομιουχοι δεσμοι μεταξυ της Ενωσης και της Τουρκιας θα επρεπε να αποκλειουν αυτοματως καθε μορφη επιθετικης ενεργειας.

    1. Εκφραζει σοβαρη ανησυχια για την παραβιαση εκ μερους της Τουρκιας των κυριαρχικων δικαιωματων της Ελλαδας, κρατους-μελους της Ευρωπα ικης Ενωσης, καθως επισης και για την ανοδο της στρατιωτικης εντασης στο Αιγαιο,

    2. Εκφραζει τη λυπη του για το γεγονος οτι η Τουρκια και η Ελλαδα φανηκαν να βρισκονται στα προθυρα εχθροπραξιων και τις καλει να σταματησουν αμεσως καθε ενεργεια που θετει σε κινδυνο την ειρηνη και τη σταθεροτητα σ' αυτη την περιοχη.

    3. Υπογραμμιζει οτι τα ελληνικα συνορα αποτελουν επισης τμημα των εξωτερικων συνορων της Ευρωπα ικης Ενωσης,

    4. Ζητει την αμεση συμμορφωση της Τουρκιας προς τις διεθνεις συνθηκες και ειδικοτερα προς την ΟΑΣΕ, η οποια εμμενει στο οτι βασει του Διεθνους Δικαιου ολες οι διαφορες πρεπει να επιλυονται με ειρηνικα μεσα.

    5. Εκφραζει τη λυπη του για την αποτυχια της Ευρωπα ικης Ενωσης και των κρατων-μελων της να αναλαβουν αποτελεσματικη δραση στο πλαισιο της ΚΕΠΑ κατα τη διαρκεια της κρισης αυτης,

    6. Καλει το Συμβουλιο να αναλαβει καταλληλες πρωτοβουλιες για τη βελτιωση των σχεσεων μεταξυ της Ελλαδας και της Τουρκιας.

    7. Αναθετει στον προεδρο του να διαβιβασει το παρον ψηφισμα στο Συμβουλιο, την Επιτροπη, την κυβερνηση της Τουρκιας, καθως και στη Βουλη των Ελληνων και τη Μεγαλη Τουρκικη Εθνοσυνελευση.

    Η Πολιτικη Ανοιξη στην ανακοινωση της θεωρει θετικο το ψηφισμα και σημειωνει οτι δεν πρεπει να μας δημιουργησει ψευδαισθησεις και εφησυχασμους.

    [4] Ο Τζογανης αρχηγος ΓΕΕΘΑ

    ΦΕΥΓΕΙ ο Λυμπερης. Σημερα κρινονται οι αρχηγοι των επιτελειων Στρατου, Αεροποριας και Ναυτικου

    Τον αντιπτεραρχο Αθαν. Τζογανη επελεξε τελικα χθες το βραδυ το ΚΥΣΕΑ, ως νεο αρχηγο ΓΕΕΘΑ, στη θεση του αντιναυαρχου Χρ. Λυμπερη.

    Η αποφαση των μελων του ΚΥΣΕΑ ηταν ομοφωνη με την εισηγηση του υπουργου Εθνικης Αμυνας Γερ. Αρσενη για τον Αθ. Τζογανη, ο οποιος μεχρι χθες ηταν αρχηγος του Γενικου Επιτελειου Αεροποριας.

    Η επιλογη του Αθ. Τζογανη χαρακτηριστηκε ως η πλεον ενδεδειγμενη και απο τον πρωθυπουργο Κων. Σημιτη.

    Ο αντιπτεραρχος Τζογανης αποστρατευθηκε το 1991 επι κυβερνησεως της Ν.Δ. Επανηλθε το Δεκεμβριο του 1993 και οριστηκε αρχηγος ΓΕΑ.

    Ο νεος αρχηγος ΓΕΕΘΑ γεννηθηκε πριν απο 57 χρονια, στο χωριο Σκουρτους Αιτωλοακαρνανιας και εχει υπηρετησει σε επιτελικες θεσεις ολων των βαθμιδων, απο διοικητης πτερυγας μαχης εως και αρχηγος ΑΤΑ. Εχει συνολικα 7.000 ωρες πτησεως με μαχητικα και μεταγωγικα αεροσκαφη. Ειναι εγγαμος και εχει δυο κορες.

    Ο πιθανολογουμενος ορισμος ως αρχηγου ΓΕΕΘΑ του διοικητου του Δ Σωματος Στρατου Μαν. Παραγιουδακη δεν αποτολμηθηκε τελικα, καθως ειναι αρκετα νεος και το αλμα στην αρχηγια των Ενοπλων Δυναμεων εκτιμηθηκε ως "μεγαλο", οπως αναφερουν οι πληροφοριες.

    Τωρα, ο αντιστρατηγος Παραγιουδακης θετει σοβαρη υποψηφιοτητα, για να οριστει ως αρχηγος ΓΕΣ στη σημερινη νεα συνεδριαση του ΚΥΣΕΑ.

    Στην ιδια συνεδριαση θα οριστουν οι νεοι αρχηγοι ΓΕΑ και ΓΕΝ. Ως υποψηφιοι για το ΓΕΑ φερονται οι Στ. Πετρουλακης και Δημ. Λυντζερακος και για το ΓΕΝ οι Γ. Μπεζεριανος, Λ. Παληογιωργος, Α. Φιλιππου και Χρ. Τουρβας.

    Με ομοφωνη αποφαση του ΚΥΣΕΑ, υστερα απο εισηγηση του Γερ. Αρσενη, νεος αρχηγος ΓΕΕΘΑ επελεγη ο Αθαν. Τζογανης

    [5] Οξυνεται η διασταση Σημιτη και Ακη για τις αρμοδιοτητες

    Νεα διασταση ελαβε χθες το θεμα της κατανομης των αρμοδιοτητων των δυο υφυπουργων Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης Λ. Παπαδημα και Γ. Μωραλτη, που εχει προκαλεσει διαφωνια μεταξυ του πρωθυπουργου Κ. Σημιτη και του πρωτου τη ταξει υπουργου Ακη Τσοχατζοπουλου, ενω αναμενεται και νεα συνεργασια του πρωθυπουργου με τον υπουργο για τη διευθετηση του θεματος.

    Χθες ο κ. Παπαδημας, που ειναι πολιτικος φιλος του κ. Σημιτη, με δηλωσεις του εγειρε ο ιδιος και επισημα το θεμα των αρμοδιοτητων του, υποστηριζοντας οτι "ειχε μια προοπτικη να λειτουργησει με θεματα του τεως υπουργειου Εσωτερικων", αφηνοντας ανοιχτο το ενδεχομενο να οξυνει ακομη περισσοτερο την κατασταση, αν δεν παρει τις αρμοδιοτητες που ζηταει. "Επιτρεψτε μου αυτο να το απαντησω μετα την κατανομη των αρμοδιοτητων", απαντησε σε σχετικη ερωτηση. Εξεφρασε ομως την πιστη οτι σημερα θα τελειωσει το θεμα "με γνωμονα το γενικοτερο συμφερον και την πορεια της κυβερνησης". Αντιθετως, διαθεση να υποβαθμισει το θεμα εδειξε ο αλλος υφυπουργος Γ. Μωραλτης. "Αυτες ειναι λεπτομερειες, δεν εχουν σημασια, σταματηστε να ασχολειστε", ειπε οταν ρωτηθηκε.

    Ανοιχτο το θεμα

    Για το θεμα των αρμοδιοτητων των δυο υφυπουργων ρωτηθηκε χθες και ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημητρης Ρεππας και δηλωσε οτι το θεμα ειναι ακομα ανοιχτο σε ολα τα υπουργεια. "Εκφραστηκαν αποψεις, διατυπωθηκαν προτασεις. Οταν ληφθει αποφαση, εφοσον ολοκληρωθει η συνεργασια για το συγκεκριμενο θεμα του πρωθυπουργου με τους υπουργους, θα σας γινει γνωστη", ειπε.

    Επισης, διεψευσε οτι ο πρωθυπουργος αρνειται να υπογραψει τις αρμοδιοτητες των υφυπουργων Εσωτερικων. Απο την πλευρα του κ. Τσοχατζοπουλου χθες δεν εγινε κανενα σχολιο για το επιμαχο θεμα.

    Υπενθυμιζουμε οτι η πλευρα του κ. Σημιτη ελεγε τις προηγουμενες μερες οτι ο κ. Τσοχατζοπουλος εδωσε το "φιλετο" των αρμοδιοτητων στον Γ. Μωραλτη, που ειναι στενος συνεργατης του, ενω στον κ. Παπαδημα εδωσε ελαχιστες αρμοδιοτητες, αν και ειναι γνωστης της αυτοδιοικησης. Η πλευρα του κ. Τσοχατζοπουλου ομως υποστηριζε οτι οι αρμοδιοτητες κατανεμηθηκαν με δικαιο τροπο.

    Π. ΣΩΚΟΣ

    [6] Παπαντωνιου: Με Σημιτη το ΠΑΣΟΚ στις εκλογες

    Αποκατασταση της αναγκαιας ηρεμιας μεσα στο κυβερνων κομμα "βλεπει" ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου, ο οποιος τονιζει οτι εξελεγη ενας νεος πρωθυπουργος, ο οποιος θα οδηγησει το ΠΑΣΟΚ μεσα απο το συνεδριο στις εκλογες. Ακομη, απαντωντας σε ερωτηση κατα ποσο οι τρεχουσες πολιτικες εξελιξεις μπορουν να επηρεασουν την πορεια της Οικονομιας, ο κ. Παπαντωνιου ανεφερε οτι ο ελληνικος λαος εχει κουραστει απο τις ενδοκομματικες ζυμωσεις και απαιτηση του ειναι η ενασχοληση κυριως με την παραγωγη εργου. Ειδικοτερα, χθες ο κ. Παπαντωνιου, σε συνεντευξη Τυπου, υπογραμμισε τα εξης: "Το ΠΑΣΟΚ περασε μια δυσκολη περιοδο. Αποχωρησε ενας μεγαλος ηγετης, ο Ανδρεας Παπανδρεου. Εξελεγη ενας νεος πρωθυπουργος, ο οποιος θα οδηγησει το ΠΑΣΟΚ μεσα απο το συνεδριο στις εκλογες".

    "Υπαρχουν τριγμοι"

    "Ειναι φυσικο την περιοδο αυτη να υπαρχουν καποιοι τριγμοι, οπως αυτοι που διαπιστωθηκαν και στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα και στην Κεντρικη Επιτροπη. Εκτιμω, ομως, οτι αυτη η ευλαβης τηρηση των δημοκρατικων διαδικασιων απο το νεο πρωθυπουργο εχει οδηγησει ηδη σε μια διαδικασια αποκαταστασης της αναγκαιας ηρεμιας μεσα στο κυβερνων κομμα. Και εκτιμω οτι απο εδω και εμπρος θα ασχοληθουμε κυριως με την παραγωγη εργου, που ειναι και απαιτηση του ελληνικου λαου. Πιστευω οτι θα ειμαστε απολυτα συνεπεις στην ανταποκριση μας σ' αυτη την απαιτηση του λαου, ο οποιος, νομιζω, εχει κουραστει απο τις ενδοκομματικες ζυμωσεις και συζητησεις, οι οποιες, βεβαιως, επετελεσαν το ρολο τους και την αποστολη τους".

    [7] Συμπιπτουν τωρα οι θεσεις των κομματων για Χαγη

    Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εξεφρασε ικανοποιηση απο τις δηλωσεις Μητσοτακη και τις επαφες Εβερτ στην Ευρωπη Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

    Ικανοποιημενος εμφανισθηκε φθανοντας απο το εξωτερικο, ο προεδρος της Ν.Δ. Μ. Εβερτ. "Φερνω ενα λαμπρο μηνυμα, το μηνυμα των Ευρωπαιων", ειπε χαρακτηριστικα, εννοωντας τις δηλωσεις Σαντερ, Μαρτενς και Χενς περι "των συνορων της Ελλαδας που ειναι και συνορα της Ευρωπης".

    Ομως, σιγουρα η ικανοποιηση Εβερτ θα ηταν μεγαλυτερη αν, λιγες ωρες νωριτερα, ο αλλος πολος του κομματος, ο Κ. Μητσοτακης, δεν ειχε κανει μια ακομη αρχηγικη κινηση με δηλωσεις (αναφορικα με την παραπομπη η μη του θεματος της βραχονησιδας στο δικαστηριο της Χαγης) με διαφορετικη οπτικη απο αυτη του κ. Εβερτ. Δηλωσεις που μαλιστα προκαλεσαν την ικανοποιηση και της κυβερνησης, οπως ειπε και ο εκπροσωπος της.

    Στροφη Εβερτ

    Συγκεκριμενα, ο προεδρος της Ν.Δ. ρωτηθηκε χθες αν συμφωνει στην παραπομπη του θεματος των βραχονησιδων στην Χαγη, στο ενδεχομενο που εγειρουν θεμα προσφυγης οι Τουρκοι. "Απο την ωρα που το απεκλεισε η Τουρκια, γιατι το συζητειτε", απαντησε ο κ. Εβερτ, ενω λιγο αργοτερα συμπληρωσε: "Απο την ωρα που η Τουρκια εχει απορριψει το Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης, η Ελλαδα δεν εχει κανενα λογο να προστρεξει. Εαν πηγαινε η Τουρκια, θα βλεπαμε τι θα καναμε. Δεν αμφισβητουμε εμεις. Οι Τουρκοι αμφισβητουν".

    Ο Μητσοτακης

    Ο επιτιμος προεδρος της Ν.Δ. απο την πλευρα του, με μια γραπτη δηλωση παρενεβη στο θεμα και αφου χαρακτηρισε εξαιρετικα θετικη εξελιξη το γεγονος οτι και ο προεδρος των ΗΠΑ και αλλοι σημαντικοι διεθνεις παραγοντες υιοθετουν τη θεση οτι το θεμα της Ιμιας θα ηταν καλο να λυθει στη Χαγη, προσθεσε: "Τα οσα επακολουθησαν ομως ανεδειξαν δυστυχως και παλι ολες τις χρονιες αδυναμιες μας". Οπως επεσημανε, ναι μεν η χωρα μας που ειναι βεβαιη για το δικιο της "δεν εχει λογο να αναλαβει η ιδια πρωτοβουλια για παραπομπη στο δικαστηριο, εχει ομως καθε λογο να μην αποθαρρυνει αλλες χωρες να υιοθετησουν αυτη τη θεση".

    Ο κ. Μητσοτακης υπενθυμισε οτι η χωρα μας απο την εποχη Καραμανλη στηριξε την πολιτικη της στις αρχες του διεθνους δικαιου, οπως με το ζητημα της υφαλοκρηπιδας, ενω για την Τουρκια, που για το θεμα της Ιμιας "οπως αναμενετο εσπευσε να αντιδρασει αρνητικα", ειπε οτι το γνωριζει οτι "αν το θεμα των βραχονησιδων φτασει στη Χαγη, τοτε θα ηταν πολυ δυσκολο να αρνηθει να λυθει στη Χαγη και το θεμα της υφαλοκρηπιδας". Με αυτο το σκεπτικο, ο κ. Μητστοτακης ανεφερε οτι η υιοθετηση απο τη διεθνη κοινοτητα της λυσης του δικαστηριου ειναι, ειδικα σημερα, το πιο σημαντικο οπλο που διαθετουμε εναντι της Τουρκιας.

    Ο επιτιμος προεδρος της Ν.Δ. ανεφερε οτι η χωρα μας "οφειλει να καταστησει σαφες οτι απο την στιγμη που η Τουρκια ανακινει θεμα βραχονησιδων, ο μονος δυνατος τροπος επιλυσης του ειναι η παραπομπη στη Χαγη" και προσθεσε οτι αν αυτο το ξεκαθαρισει με σαφηνεια, κανεις απο συμμαχους και εταιρους δεν θα τολμησει να μας προτεινει ως λυση τις διμερεις διαπραγματευσεις. Τελος, εκανε λογο για χρεος ολων να βοηθησουμε να απεμπλακει το θεμα της Χαγης απο την εσωτερικη κομματικη διαμαχη και οτι η κυβερνηση θα πρεπει να σταματησει να επιδεικνυει ελλειψη θαρρους και συντονισμου και να μεταφερει στο εξωτερικο την παραμικρη πιεση που υφισταται εντος της Ελλαδος.

    Ικανοποιηση

    "Ο κ. Μητσοτακης διατυπωσε μια θεση σχεδον ταυτοσημη με τη θεση της ελληνικης κυβερνησης", σχολιασε λιγο αργοτερα ο κυβερνητικος εκπροσωπος εκφραζοντας παραλληλα την ικανοποιηση του γιατι "διευρυνεται το μετωπο των πολιτικων δυναμεων της χωρας, οι οποιες συντασσονται στην ιδια θεση". Ο κ. Ρεππας ομως, εξεφρασε ικανοποιηση και για τις επαφες του κ. Εβερτ στο εξωτερικο, θεωρωντας οτι τα αποτελεσματα των επαφων του ειναι αρκετα ικανοποιητικα.

    Εξαλλου, με αλλες δηλωσεις του, ο προεδρος της Ν.Δ. Μ. Εβερτ καλεσε την κυβερνηση να επιταχυνει τα βηματα της, γιατι εχει χαθει πολυτιμος χρονος και προσθεσε οτι "δεν ειναι ωρα για διχογνωμιες μεσα στην κυβερνηση, ουτε για αλλαγη πρεσβευτων, αλλα η ωρα της εξοδου του υπουργου Εξωτερικων και του πρωθυπουργου προς την Ευρωπη", και χαρακητρισε ιδιαιτερα θετικο τον ρολο των ευρωβουλευτων της Ν.Δ. στη διαμορφωση θετικου για τη χωρα μας κλιματος στην Ευρωπη.

    Η Ντορα στις ΗΠΑ

    Εν τω μεταξυ σημαντικες ηταν οι επαφες που ειχε στις ΗΠΑ η βουλευτης της Ν.Δ. Ν. Μπακογιαννη. Χθες συναντηθηκε για μιση ωρα με τον υφυπουργο Εξωτερικων των ΗΠΑ κ. Ταρνοφ, παρακαθησε γευμα που της παρεθεσε ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων κ. Μ. Αντερ, ενω μιλησε στο Πανεπιστημιο Τζορτζταουν, παρουσιαζοντας τις ελληνικες θεσεις και επιχειρηματα για την προσφατη κριση.

    [8] Παγκαλος: Εχουμε προτεινει δυο διαλογους

    ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΜΕ ομως διαλογος επι κυριαρχικων δικαιωματων μας

    Η κυβερνηση απορριπτει κατηγορηματικως οποιονδηποτε διαλογο με αντικειμενο τα κυριαρχικα δικαιωματα της Ελλαδας.

    Αντιθετως, εχει η ιδια κατ' επαναληψη προτεινει (και η Τουρκια εχει απορριψει) διαλογο για διμερη θεματα, οπως τουριστικα, εμπορικα κ.α.

    Τη σαφη θεση της κυβερνησης επανελαβε χθες ο υπουργος Εξωτερικων Θ. Παγκαλος, ο οποιος προσθεσε ακομα:

    "Σας ειπα οτι δεν απορριπτουμε τον διαλογο αυτον καθ' εαυτον ως ιδεα. Απορριπτουμε τον διαλογο επι των κυριαρχικων μας δικαιωματων. Τον διαλογο, παραδειγματος χαρη, περι των τουριστικων η των πολιτιστικων ανταλλαγων και περι των εμπορικων ρευματων τον εχουμε προτεινει. Οχι απλως δεν τον απορριπτουμε, τον εχουμε προτεινει. Και η Τουρκια δεν απαντα. Τον διαλοδο ωστε να συνταχθει συμφωνητικο για να καταφυγουμε στο Δικαστηριο της Χαγης για την υφαλοκρηπιδα, τον εχουμε επισης προτεινει. Εχουμε προτεινει δυο διαλογους. Η Τουρκια θελει ενα αλλο ειδος διαλογου: τον διαλογο χωρις αρχες, χωρις νομικη αναφορα. Τον διαλογο, ο οποιος θα στηριζεται στον συσχετισμο δυναμεων, στη βια και στην απειλη χρησης βιας. Αυτος ο διαλογος ειναι διαλογος μεταξυ νικητου και ηττημενου. Η Ελλαδα δεν εχει ηττηθει και δεν θα ηττηθει. Και αν η Τουρκια συνεχισει να εχει αυτη την πολιτικη, θα βρεθει μπροστα σε πολλες δυσαρεστες εκπληξεις. Απορριπτουμε τη βια και την απειλη της χρησης τους. Αν πρωτοι χρησιμοπ!

    οιησουν βια, θα απαντησουμε με τον

    τροπο που παντα απαντα το ελληνικο Εθνος σε τετοιου ειδους προσκλησεις και τετοιου ειδους απειλες. Αυτο ειναι η απαντηση μας. Και προς την Τουρκια και προς παντα τριτο".

    Η Χαγη

    Σε ο,τι αφορα την προοπτικη του Δικαστηριου της Χαγης, ο κ. Παγκαλος ανεφερε οτι τα δικαιωματα της Ελλαδος ειναι δεδομενα και ενισχυονται απο ολα τα νομικα επιχειρηματα, που μπορει κανεις να επικαλεσθει. Τονισε ακομα οτι "δεν ακουσαμε αντιστοιχα νομικα επιχειρηματα, τα οποια να προκαλουν ανησυχιες η αμφιβολιες Και εφοσον καποιος θελει να αμφισβητησει το νομικο καθεστως του Αιγαιου, πρεπει να επικαλεστει το Διεθνες Δικαιο και τις διεθνεις συνθηκες και αυτος να προκαλεσει νομικες διαδικασιες για να προβει σε αμφισβητηση. Αυτη ειναι θεση μας".

    Ο κ. Παγκαλος απεφυγε να σχολιασει τις χθεσινες εσφαλμενες δηλωσεις του εκπροσωπου του Στειτ Ντιπαρτμεντ, (περι απορριψης της προσφυγης στο Δικαστηριο της Χαγης απο ελληνικης πλευρας). Παρατηρησε ομως οτι "δεν αντιλαμβανεται αν απορριπτει η αποδοκιμαζει μια πρωτοβουλια, η οποια ποτε δεν υπηρξε". Επεμεινε, ομως, οτι "εμεις ουδεποτε ζητησαμε να προσφυγουμε στη Χαγη".

    Απαντηση στον Ριφκιντ

    Σχολιαζοντας τις δηλωσεις του Βρετανου ομολογου του κ. Ριφκιντ, (ο οποιος δεν αποδεχθηκε τα ελληνικα συνορα ως τμημα των εξωτερικων συνορων της Ε. Ενωσης), ο κ. Παγκαλος ειπε οτι η βρετανικη αυτη θεση δεν στρεφεται εναντιον της Ελλαδας και υπερ της Τουρκιας αλλα: "Ειναι παγια θεση του Ηνωμενου Βασιλειου. Οπως ξερετε, η Αγγλια δεν θελει την Ευρωπη. Θελει μια μεγαλη ενιαια αγορα, εντος της οποιας να μεγιστοποιουνται τα οικονομικα της συμφεροντα. Και ειναι συστηματικος πολεμιος της πολιτικης ολοκληρωσης της Ευρωπης. Επομενως, δεν θελει ουτε εξωτερικα συνορα, ουτε εξωτερικη πολιτικη, ουτε πολιτικη αμυνας. Το προβλημα δεν ειναι μεταξυ Ηνωμενου Βασιλειου-Ελλαδας. Ειναι μεταξυ Ηνωμενου Βασιλειου και Ενωμενης Ευρωπης. Και ειναι θεμα ολων των Ευρωπαιων το πως θα αντιμετωπισουν αυτες τις ιδιοτυπες βρετανικες αποψεις".

    [9] Τουρκια-Ε.Ε.

    Η ελληνικη πλευρα παντως σχεδιαζει προσεκτικως τις κινησεις της απεναντι στην Τουρκια, μεσα στο πλαισιο της Ε. Ενωσης και θεωρει σιγουρο οτι μετα τις προσφατες τουρκικες προκλητικες ενεργειες "οι σχεσεις με την Τουρκια μπαινουν σε νεα βαση", μεσα στην Ε. Ενωση. Η κυβερνηση προσανατολιζεται ακομα στην αναβολη του Συμβουλιου Συνδεσης Ε. Ενωσης- Τουρκιας, στις 25 Μαρτιου και επιμενει οτι θα πρεπει στο επομενο Συμβουλιο Υπουργων να υπαρξει σαφης αναφορα εναντιον της τουρκικης επιθετικοτητας. Ο κ. Παγκαλος επισκεφθηκε χθες τον Προεδρο της Δημοκρατιας, τον οποιο ενημερωσε για την κατασταση στις ελληνοτουρκικες σχεσεις.

    [10] Παραπονα του κ. Τακη Λαμπρια

    Μας γραφει ο ευρωβουλευτης της Ν.Δ. κ. Τακης Λαμπριας, απο το Στρασβουργο:

    "Φιλε κ. διευθυντα

    Δεν παραπονουμαι γιατι με αδικει προσωπικα ο ανωνυμος ανταποκριτης σας απο το Στρασβουργο, εμφανιζοντας με (στο σημερινο σας δημοσιευμα) μεταφορεα ""τελεσιγραφου'' των Χριστιανοδημοκρατων για ν' απαλυνθει το κοινο ψηφισμα αποδοκιμασιας της τουρκικης προκλητικοτητας. Διαμαρτυρομαι ομως γιατι επιχειρησε να μειωσει προκαταβολικα την εθνικη μας επιτυχια, που επισφραγισθηκε σημερα το μεσημερι με τη συντριπτικη υπερψηφιση απο ολες τις πολιτικες ομαδες.

    Για την επιτυχια αυτην ορισμενοι εργασθηκαν πολυ αποτελεσματικοτερα απο αλλους, που απλως διοχετευαν καχυποψια και κομματικη εμπαθεια. Οι τελευταιοι ειχαν προσπαθησει τη Δευτερα -ευτυχως απετυχαν- ν' αποτρεψουν τη δηλωση του Συμβουλιου, προφανως επειδη φοβοντουσαν οτι θα αποκαλυπτε την αδρανεια της ελληνικης κυβερνησης κατα την κριση. Ισως μαλιστα να ευχονταν να μη συμμετασχει το Ευρωπα ικο Λα ικο Κομμα (Χριστιανοδημοκρατες) στην καταδικη της Τουρκιας. Ισως παλι να τους ενοχλησε οτι ο επικεφαλης του Ε.Λ.Κ. κ. Μαρτενς διεκηρυξε χθες δημοσια προς τον προεδρο της Ν.Δ. την αλληλεγγυη του προς την Ελλαδα. Αγνοησε επισης ο ""ανταποκριτησ'' σας οτι το σχεδιο που ειχε με υπερ 50 υπογραφες καταθεσει το ΕΛΚ καθε αλλο υστερουσε απο το κοινο που τελικα ψηφισθηκε (με 342 υπερ και 21 κατα).

    Ειναι εξαλλου χαρακτηριστικο οτι επιχειρηση υποτιμησης του πρωταγωνιστικου ρολου των ευρωβουλευτων Ν.Δ. συνεχισθηκε και μετα την εντυπωσιακη επιτυχια τους. Ενας αλλος ""ανταποκριτησ'' αθηνα ικου ραδιοσταθμου ισχυριζοταν, απων απο το Στρασβουργο, οτι οι Χριστιανοδημοκρατες ειχαν επιχειρησει να τροποποιησουν ""επι το φιλοτουρκικοτερον'' και τον τιτλο του ψηφισματος!.. Αγνοουσε ο ταλαιπωρος οτι την αποτυχημενη αυτη αποπειρα εκαμαν οι Πρασινοι του Ευρωκοινοβουλιου. Και οτι οι Χριστιανοδημοκρατες απεκρουσαν ομοφωνα και μια ""διαλλακτικη'' τροπολογια των Πρασινων.

    Ας αποδωσω μονο σε μαζοχισμο τη συνηθεια ορισμενων φιλοκυβερνητικων να δυσφημουν συλληβδην οσους προσεταιριζομαστε στις εθνικες μας υποθεσεις, επειδη δεν ανηκουν στον κομματικο τους χωρο. Ετσι ομως παραπληροφορουν και τον ΥΠΕΞ κ. Παγκαλο, που εψελλισε και αυτος τις ιδιες ασυναρτησιες, σε σημερινη τηλεοπτικη του εμφανιση.

    Με ιδιαιτερη εκτιμηση - και συναδελφικα Τακης Λαμπριας Ευρωβουλευτης - αντιπροεδρος της Κ.Ο. του Ε.Λ.Κ.".

    ΣΗΜ. "Ε": Δεν προκειται για ανωνυμο ανταποκριτη μας, κ. Λαμπρια, αλλα για τον ανταποκριτη του Αθηνα ικου Πρακτορειου Ειδησεων, κ. Πετρο Σταγκο. Παραλειψη μας, που δεν το σημειωσαμε στο σχετικο δημοσιευμα μας

    [11] Στις ΗΠΑ ο Σημιτης 9 Απριλιου

    Η ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ του ταξιδιου ανακοινωθηκε επισημως απο το Λευκο Οικο

    ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Του Δ. Π. ΔΗΜΑ

    Η επισκεψη του Ελληνα πρωθυπουργου Κ. Σημιτη στην Ουασιγκτον οριστικοποιηθηκε για τις 9 Απριλιου, ημερα κατα την οποια θα συναντηθει στο Λευκο Οικο με τον προεδρο Κλιντον.

    Η πραγματοποιηση της επισκεψης ανακοινωθηκε επισημως χθες το απογευμα απο το γραφειο του εκπροσωπου Τυπου του Λευκου Οικου και εχει ως εξης:

    "Ο προεδρος Κλιντον εχει προσκαλεσει τον Ελληνα πρωθυπουργο Κωνσταντινο Σημιτη στην Ουασιγκτον για επισκεψη εργασιας στις 9 Απριλιου. Ο πρωθυπουργος κ. Σημιτης εχει αποδεχθει την προσκληση. Αυτη θα ειναι η πρωτη συναντηση μεταξυ του προεδρου και του νεου Ελληνα πρωθυπουργου. Η επισκεψη θα δωσει την ευκαιρια στους δυο ηγετες να συζητησουν ενα ευρυ φασμα διμερων και περιφερειακων ζητηματων και να επαναβεβαιωσουν τις θερμες σχεσεις που υφιστανται μεταξυ των δυο κυβερνησεων μας, αντανακλωντας τους ιδιαιτερους δεσμους συγγενειας που υφιστανται μεταξυ των λαων μας".

    Ο κ. Σημιτης προγραμματιζεται, εξαλλου, να εχει ξεχωριστες συναντησεις με τους υπουργους Εξωτερικων και Αμυνας κ.κ. Κριστοφερ και Περι και τον αρχηγο του Μικτου Επιτελειου, στρατηγο Σαλικασβιλι.

    Ευπροσδεκτος

    Οι Αμερικανοι, που απο το Δεκεμβριο "εβλεπαν" ισχυρη την επιλογη Σημιτη, ειχαν εκφρασει την επιθυμια τους και ειχαν εγκαιρως συζητηθει ανεπισημα και διερευνηθει εναλλακτικες προτασεις για την επισκεψη του διαδοχου του Α. Παπανδρεου στην Ουασιγκτον, που οπως ειχε γραψει η "Ε" στις 20 Ιανουαριου, αρχισαν αμεσως να προωθουνται με την εκλογη του κ. Σημιτη.

    Ετσι, η πρωτη ενδειξη ηλθε με την αξιοσημειωτη ταχυτητα που ο προεδρος Κλιντον συνεχαρη τον κ. Σημιτη για την εκλογη του, που, περαν της ταχυτητας με την οποια πιστευαν και πιστευουν στην Ουασιγκτον οτι πρεπει να κινηθει η νεα κυβερνηση για την ανακτηση του "χαμενου χρονου" απο το κενο εξουσια που ειχε δημιουργηθει στην Ελλαδα, επιπλεον κατεγραφε και την προσδοκια για τη συνεχιση της θερμης και στενης σχεσης Αθηνων και Ουασιγκτον, επι διμερους και περιφερειακου πλαισιου.

    Ο χρονος

    Αρχικα και προ του ξεσπασματος της ελληνοτουρκικης κρισης "φαινοταν δυσκολο" να πραγματοποιηθει η επισκεψη προ του Πασχα, στη συνεχεια, δε, ηταν προγραμματισμενη, για τις 9 Μαλου, η επισκεψη στην Ουασιγκτον του κ. Κ. Στεφανοπουλου, του Προεδρου της Δημοκρατιας, οποτε λογικα φεροταν ως "καταλληλος χρονος" μεσα στον Ιουνιο, που θα 'ταν ακομη καπως νωρις προ της εναρξεως της εντονης προεκλογικης εκστρατειας στις Ηνωμενες Πολιτειες.

    Ωστοσο, η μεσολαβησασα ελληνοτουρκικη κριση που μετετραπη προς στιγμη σε ελληνοαμερικανικη διαμαχη, με την αρνηση τελικα να δεχθει η Αθηνα τον κ. Ριτσαρντ Χολμπρουκ, βοηθο υπουργο Εξωτερικων, επεβαλε γοργοτερους ρυθμους στην πραγματοποιηση της επισκεψης.

    Αλλα ειναι ετσι ιδανικα τοποθετημενη χρονικα, που δινει αρκετο διαστημα, ως τον Απριλιο, να ηρεμησουν τα πνευματα και παραλληλα να μη φαινεται οτι συνδεεται απαραιτητα, οπως εξαλλου δεν υπηρχε αρχικα τετοια προθεση, με την προσφατη κριση και πορεια των ελληνοτουρκικων ζητηματων.

    Η επισπευση

    Επιπλεον, η γνωστοποιηση της επισκεψης και επ' ευκαιρια η επαναβεβαιωση των θερμων σχεσεων Ελλαδας και Ηνωμενων Πολιτειων απο το Λευκο Οικο, απομακρυνει τις "αρνητικες εντυπωσεις" απο την ενταση που δημιουργηθηκε εσχατως στη σχεση των δυο χωρων.

    Απο την αλλη πλευρα η Ουασιγκτον, που "τρεφει εκτιμηση" για τον πρωθυπουργου Σημιτη, κατω απο τις περιστασεις, συμφωνωντας στην επισπευση της επισκεψης, περαν των προηγουμενων εξηγησεων, οπωσδηποτε του παρεχει ενα "παραθυρο ευκαιριας" για την ενισχυση του εναντι των εσωτερικων του αντιπαλων.

    Με αυτο το σκεπτικο, δε, θα 'ταν "δυσκολη" για τον κ. Σημιτη η παρουσια του στην Ουασιγκτον τον Ιουνιο, κατα τη στιγμη προετοιμασιας του Συνεδριου του ΠΑΣΟΚ, λιγο μετα, τον Ιουλιο.

    [12] Φοιτητες: Γερασμενο το σχολειο μας

    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Ερευνα σε πρωτοετεις δειχνει οτι η 9χρονη βασικη εκπαιδευση αλλα και οι εκπαιδευτικοι δεν τους ικανοποιησαν

    ΙΩΑΝΝΙΝΑ

    Της ΑΓΝΗΣ ΒΡΑΒΟΡΙΤΟΥ

    "Αυταρχικο, παλιομοδιτικο και μακρια απο τις ψυχικες και μορφωτικες τους αναγκες θεωρουν οι μαθητες το συγχρονο σχολειο".

    Οι αρνητικες αυτες διαπιστωσεις ανηκουν σε πρωτοετεις φοιτητες που κρινουν τα 9 χρονια της βασικης τους εκπαιδευσης και ειναι το συμπερασμα ερευνας που κατεγραψε ο εκπαιδευτικος Χαραλαμπος Κωνσταντινου καθηγητης του τμηματος Δημοτικης Εκπαιδευσης του Πανεπιστημιου Ιωαννινων.

    107 πρωτοετεις

    Στην ερευνα και στα ζητηματα που τεθηκαν απαντησαν 107 απο τους 140 πρωτοετεις φοιτητες και φοιτητριες του τμηματος Δημοτικης Εκπαιδευσης. Απο αυτους, οι 83 (77,57%) ηταν κοριτσια και ο 24 (22,43%) αγορια. Ως τοπο δε σχολικης φοιτησης δηλωσαν: Ιωαννινα 28, Αττικη 27, Καρδιτσα 4, Κοζανη 4, Μεσσηνια 4, Πρεβεζα 4, Λαρισα 3, Αρτα 2, Αγρινιο 2, Γερμανια 2, Μεσολογγι 2, Πατρα 2, Αιγιο 1, Αρκαδια 1, Βολος 1, Γιαννιτσα 1, Θεσσαλονικη 1, Θεσπρωτια 1, Θηβα 1, Καστορια 1, Ηρακλειο 1, Πτολεμαλδα 1, Σπαρτη 1, Τρικαλα 1, Φωκιδα 1, Χιος 1, ενω δεν απαντησαν εννεα μαθητες. Οι αποψεις που εκφραζονται στην ερευνα:

    Επιβεβαιωνουν οτι το ισχυον εκπαιδευτικο συστημα δεν εχει κατι νεο να προσφερει.

    Αποτελουν ενα επιπλεον κινητρο για οσους υποστηριζουν την αναμορφωση του. Οι απαντησεις των φοιτητων εδειξαν οτι:

    Το σχολειο δεν ικανοποιει τις ψυχικες και συναισθηματικες τους αναγκες και παραμενει μακρια απο τις προσδοκιες για γνωση και καλλιεργεια.

    Η επικοινωνια τους με τους καθηγητες ειναι υποβαθμισμενη. Οι μαθητες προσαπτουν αυταρχισμο στους εκπαιδευτικους.

    Η οργανωση και πολλα στοιχεια της δομης του σχολειου ειναι καθε αλλο παρα ελκυστικα. Η ερευνα εχει τρεις θεματικες ενοτητες. Η πρωτη εξεταζει το ποσο κοντα ειναι το σχολειο στις αναγκες και τις προσδοκιες του μαθητη. Η δευτερη προσεγγιζει το σχολειο ως χωρο "τυποκρατιας και στερεοτυπιας". Η τριτη "μετρα" τον αυταρχισμο στις παιδαγωγικες σχεσεις. Στην πρωτη ενοτητα και στην ερωτηση "Σε ποιο βαθμο το σχολειο ικανοποιει τις γνωστικες και ψυχοσυναισθηματικες αναγκες και τα ενδιαφεροντα σας", το 60,75% απαντησε μετρια και το 35,51% λιγο, ενω το 0,94% απαντησε "πολυ ικανοποιημενο". Η δυσαρεσκεια των μαθητων ενισχυεται ακομη περισσοτερο, αν υπολογιστουν και οι απαντησεις τους στην ερωτηση "Πως θα χαρακτηριζατε με βαση τις εμπειριες σας την παιδαγωγικη επικοινωνια εκπαιδευτικων-μαθητων". Τυπικη, απαντησε το 52,34%, δυσκολη το 17,76%, ενω το 12,15% τη χαρακτηρισε ανυπαρκτη και το 13,08% θεωρει οτι εχει δημιουργικη επικοινωνια με τους καθηγητες. Στους φοιτητες (και πρωην μαθητες) τεθηκαν επισης υποψη δυο θεσεις, και τους ζητηθηκε να επιλεξουν ποια τους αντιπροσωπευει περισσοτερο ως σχολικη εμπειρια. Θεση Α : "Εκπαιδευτικοι και μαθητες αλληλεπιδρουν στη σχολικη αγωγη μεσα απο διαδικασιες διαλογου και συμμετοχικης δραστηριοποιησης". Θεση Β : "Ο εκπαιδευτικος επιδρα μονοπλευρα στις παιδαγωγικες διαδικασιες (διδασκει, εξεταζει, οργανωνει, καθοριζει)". Το 76,64% των πρωην μαθητων επελεξε τη θεση Β ως αντιπροσωπευτικη. Ενδιαφερουσες ομως ειναι και οι αποψεις των μαθητων για την τυποκρατια και την οργανωση του σχολειου (δευτερη ενοτητα της ερευνας). Το 66,36% των ερωτηθεντων θεωρουν οτι στη "σχολικη πραγματικοτητα υπαρχουν αντιληψεις και πρακτικες που εχουν καθιερωθει ως παραδοσιακες αξιες, ηθη και εθιμα". Οι "εθιμοτυπικες" και "στερεοτυπες" διαδικασιες που προκαλουν ρουτινα και αδιαφορια στους μαθητες ειναι:

    Η προσευχη.

    Ο εκκλησιασμος.

    Ο αυταρχικος τροπος εξετασης.

    Η αυστηροτητα του εκπαιδευτικου και η "αυθεντια του".

    Ο σεβασμος στους μεγαλυτερους (εκπαιδευτικους).

    Ο μονοδρομος στο διαλογο υπερ του εκπαιδευτικου.

    Η ευπρεπης εμφανιση.

    Η αποδοχη των παρατηρησεων του καθηγητη χωρις αντιρρηση.

    Η ανεγερση τους κατα την εισοδο του εκπαιδευτικου.

    Οι σχολικοι περιπατοι.

    Ειδικοτερα για την προσευχη:

    Μονο το 14,95% τη χαρακτηριζει ελευθερη και συνειδητη επιλογη.

    Το 79,44% λεει οτι προσευχεται κανοντας μηχανικες κινησεις και

    Μολις το 10% νιωθει οτι "ενισχυεται η θρησκευτικη του συνειδηση". Το 53,27% των ερωτηθεντων σε σχετικη ερωτηση δηλωσαν οτι δεν εκφωνησαν ποτε σχολικη προσευχη στα λυκειακα τους χρονια. Οσον αφορα "τον αυταρχισμο ως κυριαρχο στοιχειο της παιδαγωγικης σχεσης" (τριτη ενοτητα της ερευνας), οι ερωτηθεντες απαντησαν "Οχι" με ποσοστο 60,75% στην ερωτηση: "Σας βοηθουσαν το σχολειο και οι εκπαιδευτικοι να εκφρασετε αντιθετη αποψη σε θεματα ηθικων, θρησκευτικων και κοινωνικων αξιων και πρακτικων;". Σχετικα "με τον τροπο που αντιμετωπιζουν οι εκπαιδευτικοι τα ζητηματα αρνησης, αμφισβητησης η αντιπαραθεσης" οι πρωην μαθητες απαντησαν:

    Με ηπιες κυρωσεις το 42,06%

    Χωρις κυρωσεις το 6,54%, ενω με αυστηρες κυρωσεις απαντησε το 41,12%. Οταν οι μαθητες τιμωρουνται νιωθουν οργη (28,8%), αντιπαθεια προς τον εκπαιδευτικο (40,76%) η "πλημμυριζουν απο συναισθηματα εκδικησης" (16,31%). Υπαρχει και ενα 10,28% που δηλωσε οτι κανει χρηση βιας. Με βαση τα συμπερασματα της μελετης, ο κ. Κωνσταντινου μας ειπε οτι ειναι αναγκαιο πλεον να αλλαξει το σχολικο συστημα. Το ερωτημα ομως, τονισε, ειναι τι σχολειο θελουμε και τι επιδιωξεις εχουμε. "Για ν' ανταποκριθει", συνεχισε, "το σχολειο στις σημερινες αναγκες και στις επικοινωνιακες αναγκες των μαθητων, απαιτειται καταρτιση των εκπαιδευτικων στα παιδαγωγικα ζητηματα και επιπλεον δαπανες για την εκπαιδευση".

    [13] Λυματα βυρσοδεψειου "κατελαβαν" σχολειο

    Σε τακτικη δικασιμο παραπεμφθηκε ο ιδιοκτητης βυρσοδεψειου στου Ρεντη, μετα την πλημμυρα αποβλητων στο χωρο του σχολειου

    Του Θ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Εντονη δυσοσμια επνιξε τους μικρους μαθητες του 12ου Δημοτικου στου Ρεντη, οταν πηγαν χθες το πρωι στο σχολειο τους. Ο χωρος του τσιμεντενιου προαυλιου του σχολικου κτιριου, που βρισκεται καταμεσης στα "ταμπακικα" με τα ακατεργαστα δερματα και τα δεκαδες βαρελια των χημικων, ειχε πλημμυρισει απο αποβλητα, οπως και ο μοναδικος δρομος που οδηγει στο σχολειο και τον περνουν καθημερινα οι περιπου 350 μαθητες. Τα λυματα, απο τα οποια εδω και χρονια υποφερουν οι κατοικοι της φτωχογειτονιας, στα συνορα των Δημων Ρεντη και Πειραια, ειχαν βρει "διεξοδο" στο σχολικο χωρο, απο το γειτονικο βυρσοδεψειο, ιδιοκτησιας του Γιαννη Βαρβακερακη 42 χρονων. Το "ταμπακικο" ειναι ενα απο τα 47 που λειτουργουν στην περιοχη τα τελευταια 2 χρονια, με παρατασεις των αδειων τους, αφου η πολιτεια εχει εκφρασει μεν την αποφαση της να απομακρυνθουν σταδιακα, αλλα προς το παρον παραμενουν εκει. Χθες το πρωι ομως το "κακο παραγινε" και οι 175 μικροι μαθητες της πρωινης βαρδιας αρνηθηκαν να μπουν στο σχολικο προαυλιο, με αποτελεσμα οι δασκαλοι τους να ειδοποιησουν την Αστυνομια, αλλα και το δημαρχο Ρεντη Γιωργο Ιωακειμιδη. Σε λιγα λεπτα και αφου διαπιστωθηκε η πηγη της ρυπανσης, οι αστυνομικοι συνελαβαν τον ιδιοκτητη, ο οποιος μηνυθηκε απο το δημαρχο. Αργα το απογευμα, ο Ι. Βαρβακερακης οδηγηθηκε στον εισαγγελεα ο οποιος τον παρεπεμψε σε τακτικη δικασιμη. Με αφορμη το περιστατικο, ο δημαρχος Ρεντη δηλωσε οτι "καποτε η πολιτεια θα πρεπει να παρει σοβαρα θεση για τα ταμπακικα" και ζητησε απο τους κατοικους επαγρυπνηση.

    [14] Ξεκινησε το συνεδριο της Ν. ΠΑΣΟΚ με χαιρετισμο του πρωθυπουργου

    Με το χαιρετισμο του πρωθυπουργου Κ. Σημιτη ξεκινησαν σημερα το μεσημερι οι εργασιες του 2ου Συνεδριου της Νεολαιας ΠΑΣΟΚ. Η σημερινη, πρωτη ημερα -το συνεδριο θα ολοκληρωθει την Κυριακη με την ψηφοφορια για την εκλογη του νεου Κ.Σ.- θα κλεισει με τη συζητηση επι του απολογισμου του απερχομενου Κεντρικου Συμβουλιου.

    Απο το πρωι, προσερχονται στο Σταδιο Ειρηνης και Φιλιας οι εκλεγμενοι απο τις Τοπικες Οργανωσεις της Νεολαιας συνεδροι, απο την ψηφοφορια των οποιων θα αναδειχθουν τα 51 μελη του νεου Κεντρικου Συμβουλιου, που στη συνεχεια θα συγκροτηθει σε σωμα και θα εκλεξει το νεο γραμματεα της Νεολαιας, στη θεση του απερχομενου Διονυση Καλογεροπουλου.

    Τοσο κατα τη διαρκεια των συζητησεων που θα ξεκινησουν σημερα το απογευμα, μετα τον απολογισμο του απερχομενου Κεντρικου Συμβουλιου, αλλα και αυριο στη συζητηση των προσυνεδριακων κειμενων και κατα τη διαρκεια των τοποθετησεων των συνεδρων αναμενεται να ασκηθει κριτικη προς την κυβερνηση, που θα κινηθει τουλαχιστον σε δυο επιπεδα.

    Το πρωτο θα αναφερεται στους χειρισμους της κυβερνησης στην προσφατη ελληνοτουρκικη κριση, στους οποιους αλλωστε η Νεολαια εχει ηδη εκφρασει την αντιθεση της, ενω δεν ειναι λιγα τα στελεχη εκεινα που μεταχειριστηκαν σκληρη γλωσσα σχολιαζοντας τις κυβερνητικες επιλογες.

    Το δευτερο σημειο, στο οποιο συμφωνα με πληροφοριες θα ασκηθει κριτικη, κυριως απο τους εκπροσωπους του φοιτητικου χωρου, θα αφορα την εκπαιδευτικη πολιτικη της κυβερνησης.

    Συμφωνα παντα με τις ιδιες πληροφοριες, θα γινει λογος για "υπαναχωρηση" απο τις παγιες θεσεις του ΠΑΣΟΚ για την εκπαιδευση και αναφορα στο δημοσιο και ιδιωτικο χαρακτηρα της εκπαιδευσης.

    [15] ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ παραμενουν οι ολοκληρωμενες μελετες για λυσεις με μελλον στο Αρχιπελαγος

    Προγραμμα ζωης για το Αιγαιο ΚΙΝΗΤΡΑ κατα της γηρανσης του πληθυσμου στα νησια

    ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ η Διακομματικη Επιτροπη και το πανεπιστημιο

    Η γηρανση του πληθυσμου των νησιων ειναι απο τα βασικοτερα προβληματα στο Αιγαιο

    Εργα για την οικονομικη αναπτυξη των νησιων μας και κινητρα για την εγκατασταση νεων προβλεπει το προγραμμα ζωης του Αρχιπελαγους

    Των: ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ-ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

    Τους κινδυνους για τα νησια και τις βραχονησιδες του Αιγαιου και τους ανθρωπους που ζουν εκει, φυσικα γνωριζουν ολοι οσοι μας κυβερνουν.

    Οπως επισης γνωριζουν και την αναγκη για τη ληψη συγκεκριμενων μετρων, που θα συγκρατουσαν εκει τον πληθυσμο και θα απετρεπαν τις επεκτατικες βλεψεις των γειτονων μας.

    Διακοματικη επιτροπη, πριν απο τις τελευταιες εκλογες ειχε εξετασει το θεμα και ειχε καταληξει σε αρκετες προτασεις. Το Πανεπιστημιο του Αιγαιου υπο την εποπτεια του κ. Κ. Σοφουλη παλαιοτερα ειχε και αυτο αρκετες εργασιες για την αναπτυξη του Αιγαιου. Μαζι δε με τα πορισματα του Α Αναπτυξιακου Συνεδριου για λογαριασμο του ΠΑΣΟΚ ο νυν γ.γ. του υπουργειου Υγειας Γιωργος Μουτσοπουλος και αλλα στελεχη του Κινηματος, ειχαν προχωρησει σε εμπεριστατωμενη μελετη των προβληματων του χωρου και ειχαν συνταξει σχεδιο δρασης για την επιλυση τους.

    Ενα σχεδιο ομως που ποτε ως σημερα δεν μπηκε σε εφαρμογη, χωρις αυτο να σημαινει ομως οτι αρκετα πραγματα, εστω και αποσπασματικα δεν εγιναν.

    Το αρχικο σχεδιο προβλεπε σειρα μετρων για το δημογραφικο προβλημα, την υγεια, την παιδεια, τις συγκοινωνιες, τον τουρισμο, αλλα και την παλλαικη αμυνα και το πανεπιστημιο.

    Ενα απο τα βασικα προβληματα αποτελει η γηρανση του πληθυσμου, αλλα και η μειωση του στους περισσοτερους νομους. Για παραδειγμα, στις δεκαετιες '60 και '70, καταγραφτηκε μειωση του πληθυσμου κατα 20% στη Λεσβο και τη Σαμο και 13% στη Χιο και τις Κυκλαδες.

    Στα νησια επισης του νοτιου και βορειου Αιγαιου εμφανιζεται και η μεγαλυτερη γηρανση του πληθυσμου.

    Οι μακροχρονιες επιδρασεις που δημιουργουνται απο το δημογραφικο προβλημα, αναφερεται στη μελετη, η εξ Ανατολων απειλη, ο κινδυνος να κατοικειται το Αιγαιο στο μεγαλυτερο μερος του χρονου απο ενα διεθνη περαστικο πληθυσμο, που υπερβαινει τον αριθμο του ελληνικου, τοπικου πληθυσμου, συνθετουν μεγαλο εθνικο προβλημα και αν δεν ληφθουν εγκαιρα τα καταλληλα μετρα, μπορει να σημαινει αφελληνισμο του.

    Πρεπει να παγιωθει η εντυπωση, μεσα και εξω απο την Ελλαδα, αναφερουν οι συγγραφεις της μελετης, οτι στο Αιγαιο βρισκεται η νησιωτικη Ελλαδα, που αποτελειται απο 3.500 νησια, σε ενα συνολο 23.000 τετραγωνικων χιλιομετρων.

    Επισημαινουν επισης το επιπεδο της εκπαιδευσης του πληθυσμου, που δειχνει οτι το 65% περιπου των κατοικων εχουν γραμματικες γνωσεις επιπεδου Δημοτικου. Το ποσοστο αυτο βρισκεται κατω απο τον εθνικο μεσο ορο.

    Η ασυνεχεια, τελος, του χωρου, περιοριζει τις δυνατοτητες γρηγορης και αποτελεσματικης επικοινωνιας.

    Το προγραμμα περιλαμβανει εργα οικονομικης και κοινωνικης αναπτυξης, καθως και εργα πολιτισμου. Κριτηριο για την προτεραιοτητα καποιου εργου η πρωτοβουλιας στις παραπανω κατηγοριες, θα ειναι κατα περιπτωση το αναμενομενο οικονομικο, κοινωνικο η πολιτισμικο αποτελεσμα.

    Τα νησια, συμφωνα με τις προτασεις της επιτροπης, διακρινονται σε τρεις μεγαλες κατηγοριες, ως προς την παροχη των κινητρων και τον καθορισμο των οικονομικων προτεραιοτητων.

    Α. Στα νησια που παρουσιαζουν δημογραφικη μειωση κατα μεσο ορο τα τελευταια 30 χρονια μεχρι και 15%.

    Β. Στα νησια που παρουσιαζουν δημογραφικη μειωση απο 0-14% και

    Γ. Στα νησια που παρουσιαζουν ανοδο.

    Οι προτασεις Οι προτασεις της επιτροπης προβλεπουν:

    Τη δυνατοτητα εγκαταστασεως στα νησια του Αιγαιου των κατηγοριων Α και Β Ελληνων που αποδεδειγμενα μπορουν και θελουν να εργασθουν εκει.

    Τη δυνατοτητα παραχωρησης στους παραπανω, ακαλλιεργητων εκτασεων δημοσιας γης.

    Την παροχη κινητρων αμεσα για τη μονιμη εγκατασταση νεων επιστημονων που θελουν και χρειαζεται να στελεχωσουν το δημοσιο και ιδιωτικο τομεα.

    Τη χορηγηση ειδικου επιδοματος για καθε τριτο παιδι που γεννιεται η μεγαλωνει στα νησια της κατηγοριας Α και Β . -Οι εγκατεστημενοι μονιμα στα νησια της κατηγοριας Α και Β και τελουντες σε σχεση εξαρτημενης εργασιας για μια πενταετια να εχουν εκπτωση φορου 60% για τα νησια Α κατηγοριας και 35% για τα νησια Β κατηγοριας.

    Τη χορηγηση χαμηλοτοκων στεγαστικων δανειων μεχρι 20 εκ. δραχμες με την εγγυηση του Ελληνικου Δημοσιου σε εκεινους που ειναι μονιμα εγκατεστημενοι τουλαχιστον επι μια 3ετια και στερουνται αποδεδειγμενα στεγης.

    Οι εργοδοτικες εισφορες στα νησια της κατηγοριας Α μειωνονται κατα 30% και στα νησια της κατηγοριας Β κατα 20%.

    Οι εγκαθισταμενοι μονιμα και τελουντες σε σχεση εξαρτημενης εργασιας ειτε στον ιδιωτικο ειτε στον δημοσιο τομεα, λαμβανουν επι μια τριετια καθε χρονο εφ' απαξ ως επιστροφη φορου:

    Για τους αγαμους των νησιων Α 500.000, τους εγγαμους χωρις παιδια 1 εκ. δραχμες και για καθε παιδι 500.000 δραχμες. Για τα νησια Β , στους αγαμους 350.000, στους εγγαμους χωρις παιδια 700.000 και για καθε παιδι 350.000 δραχμες.

    Η επιτροπη προτεινει ακομη να θεσπιστει αφορολογητο οριο για καθε ελευθερο επαγγελματια- εμπορικη επιχειρηση ως εξης: για τα νησια Α 5 εκ. δραχμες και στα νησια Β κατηγοριας 4 εκ. δραχμες. Παραλληλα, προβλεπεται επιδοτηση των συγκοινωνιων και του κοστους μεταφορων.

    Οι συντελεστες του ΦΠΑ προτεινεται να διαμορφωθουν για τα προιοντα των αγαθων και υπηρεσιες που παραγονται στο Αιγαιο να ειναι μειωμενες κατα 70% για τα νησια Α , κατα 50% για τα Β και κατα 35% για τα Γ . Για προιοντα, αγαθα και υπηρεσιες προς τα νησια του Αιγαιου να ειναι μειωμενες για τα νησια Α κατα 60% τα Β κατα 40% και για τα νησια κατηγοριας Γ κατα 25%.

    Επισης, οι νεες επιχειρησεις να απαλλασσονται απο τη φορολογια του εισοδηματος απο τα νησια Α για 7 χρονια, τα νησια Β για 5 χρονια και τα Γ για 2 χρονια.

    Επιδοτησεις Σοβαρες ακομη επιδοτησεις προβλεπονται και για την καλυτερευση και πυκνωση των αεροπορικων και ατμοπλοικων συγκοινωνιων. Επιδοτησεις, οι οποιες αναλογα με την κατηγορια των νησιων ξεκινουν απο 20 εως και 70%.

    Μετρα επισης για την παλλαικη αμυνα με τη διαρκη κινητοποιηση ανθρωπων και μεσων, καθως και του αποδημου Ελληνισμου, εχουν στοχο τη θωρακιση απο ολες τις αποψεις της εθνικης ζωης στο Αιγαιο, αλλα και την αναδειξη της πολιστικης ταυτοτητας του χωρου.

    Γινεται ακομη λογος για την πληρη στελεχωση κατα προτεραιοτητα των δημοσιων υπηρεσιων και του ευρυτερου δημοσιου τομεα με καταλληλο επιστημονικο προσωπικο.

    Για το πανεπιστημιο προβλεπεται η αναβαθμιση του, ωστε να αποτελει στο διεθνη χωρο της Ακαδημαικης Κοινοτητας τον πρεσβευτη της Ελλαδας και να αναλαμβανει, με βαση τα ειδικα καταρτιζομενα προγραμματα, απο κοινου με τα υπουργεια Παιδειας, Εξωτερικων, Αιγαιου, Πολιτισμου και Αμυνας την ενημερωση της Διεθνους Ακαδημαικης Κοινοτητας πανω στα εθνικα μας προβληματα.

    Θα μπορει δεν να προσκαλει συχνα πανεπιστημιακους δασκαλους, φοιτητες και ανθρωπους των γραμματων και των τεχνων απο ολο τον κοσμο. Για το λογο αυτο προταθηκε η δημιουργια ενος τμηματος σπουδων στρατηγικης, καθως και Ινστιτουτου Ερευνων Αμυντικων Συστηματων.

    Για τον τουρισμο θεωρειται επιβεβλημενη η αναπτυξη ειδικων μορφων του, οπως ο ναυταθλητικος, ο πολιστικος, ο συνεδριακος και ο τουρισμος στη φυση.

    Για την υγεια Ειδικα μετρα προβλεπονται και για την υγεια και με αφορμη τα ιδιαιτερα προβληματα γηρανσης του πληθυσμου υπαρχει η εκτιμηση ληψης κατ' αρχας μετρων για τη φροντιδα και την περιθαλψη των ηλικιωμενων. Κατα την επιτροπη αναγκαια ειναι ακομη:

    Η εφαρμογη του θεσμου του οικογενειακου γιατρου.

    Η αποτελεσματικη οργανωση υπηρεσιων επειγουσας Ιατρικης.

    Στελεχωση Κεντρων Υγειας και νομαρχιακων νοσοκομειων.

    Καταρτιση προγραμματων μεταξυ του υπουργειου Υγειας και Ιατρικων Σχολων, ωστε στις εδρες των νομαρχιακων νοσοκομειων συχνα να εκτελουνται εκπαιδευτικα προγραμματα η προγραμματα εξειδικευσης στη χρηση συγχρονης τεχνολογιας και νεων θεραπευτικων μεθοδων με τη συμμετοχη εξειδικευμενων γιατρων, φοιτητων και νοσηλευτικου προσωπικου. Κατ' αυτο τον τροπο, η επιστημονικη ενημερωση του δυναμικου του νομαρχιακου νοσοκομειου, θα ειναι διαρκης και χωρις να απαιτειται η μετακινηση του.

    Την ιδια ακριβως υποχρεωση αναλαμβανουν τα νομαρχιακα νοσοκομεια προς τα αλλα νοσοκομεια και τα αλλα Κεντρα Υγειας των νησιων.

    Μετρα, τελος, για την Παιδεια προβλεπουν την κατα προτεραιοτητα στελεχωση της πρωτοβαθμιας και δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης, την επεκταση και βελτιωση της κτιριακης υποδομης, την ιδρυση αθλητικων Γυμνασιων και Λυκειων στη Ροδο και τη Μυτιληνη, την καταρτιση ειδικων εκπαιδευτικων προγραμματων για τους αποδημους και παλιννοστουντες, καθως και την εγκατασταση πληροφορικης.

    Μετα και τα τελευταια γεγονοτα στο Αιγαιο δεν ειναι καιρος πλεον οι αρμοδιοι να ξεθαψουν και το προγραμμα που οι ιδιοι εφτιαξαν επειδη προβλεψαν και αυτες τις εξελιξεισ;

    [16] Πατρα: Η μηνιγγιτιδα χτυπησε τεσσερις φορες σε 10 μερες

    ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Στην εντατικη, μαθητρια

    Πανικο σε γονεις και μαθητες δημιουργουν τα δυο κρουσματα μηνιγγιτιδας, που σημειωθηκαν τις τελευταιες ημερες σε μαθητριες του Γυμνασιου στην Πατρα και την Ηγουμενιτσα.

    Το περιεργο μικροβιο, που παρουσιαζεται για τεταρτη φορα στην Πατρα μεσα σε δεκα ημερες, αυτη τη φορα "χτυπησε" τη 15χρονη μαθητρια Ν.Σ. της Γ Ταξης του 15ου Γυμνασιου, που εισηχθη προχθες το βραδυ στην Παιδιατρικη Κλινικη του Περιφερειακου Πανεπιστημιακου Νοσοκομειου του Ριου με υψηλο πυρετο και ισχυρους πονοκεφαλους.

    Συμφωνα με πληροφοριες, η μικρη μαθητρια ειχε υποβληθει προσφατως σε χειρουργικη επεμβαση και ετσι οι γιατροι εκριναν αδυναμο τον οργανισμο της να αντισταθει στο μικροβιο.

    Χθες το πρωι, υπαλληλοι της Διευθυνσης Υγιεινης επισκεφθηκαν το σχολειο κατα τη διαρκεια της προσευχης και αφου χορηγησαν προληπτικα αντιβιοτικα φαρμακα στους συμμαθητες της, τους συμβουλεψαν να μην ανησυχουν. Ωστοσο, εγινε ηδη η απαραιτητη απολυμανση των κοινοχρηστων χωρων, ενω θα γινει και ελαιοχρωματισμος του σχολειου.

    Μεγαλυτερη ανησυχια παντως δημιουργηθηκε, καθως το τελευταιο κρουσμα σημειωθηκε στο παρακειμενο κτιριακο συγκροτημα που "φιλοξενειται" το Πειραματικο Γυμνασιο, οπου προ τετραημερου μαθητης προσβληθηκε απο μηνιγγιτιδα. Τα αλλα δυο κρουσματα εχουν εντοπιστει στο 2ο ΤΕΛ και το 8ο Γυμνασιο.

    Ηγουμενιτσα

    Ανησυχια δημιουργηθηκε χθες το πρωι στο 1ο Γυμνασιο Ηγουμενιτσας, οταν 15χρονη μαθητρια Χ.Τ. μεταφερθηκε αρχικα στο νοσοκομειο Φιλιατων με κρουσμα μηνιγγιτιδας -συμφωνα με τις πρωτες ιατρικες διαγνωσεις- ενω στη συνεχεια μεταφερθηκε επειγοντως στην Μοναδα Εντατικης Θεραπειας του Πανεπιστημιακου Νοσοκομειου Ιωαννινων, λογω της σοβαροτητας της καταστασης της.

    Οι μαθητες του 1ου Γυμνασιου Ηγουμενιτσας θορυβηθηκαν απο το γεγονος, αφου ειναι το δευτερο κρουσμα μηνιγγιτιδας στο σχολειο τους.

    Συγκεκριμενα, πριν απο μια εβδομαδα συνεβη παρομοιο περιστατικο στους Φιλιατες σε μαθητη, αλλα οχι σε τοσο βαρια μορφη, και ηδη ο μαθητης βρισκεται στο σταδιο της αποθεραπειας.

    Ο νομιατρος της Ηγουμενιτσας ενημερωσε χθες το πρωι τους μαθητες για την ασθενεια της μηνιγγιτιδας, ενω τα μαθηματα δεν εγιναν χθες στο Γυμνασιο.

    Η κατασταση της υγειας παντως της 15χρονης μαθητριας ειναι σοβαρη, αλλα, οπως μας ειπαν οι υπευθυνοι γιατροι της εντατικης, προκειται για μια σοβαρη λοιμωξη, ομως αλλα δεν εδωσαν περισσοτερα στοιχεια, καθως συνεχιζονται οι εξετασεις, ωστε να εντοπιστει το μικροβιο που επεφερε τη λοιμωξη.

    Να σημειωθει οτι γιατρος του νοσοκομειου υποστηριξε οτι δεν προκειται ακριβως για μηνιγγιτιδα, αλλα για σοβαρη λοιμωξη, που παρουσιαζει ολα τα συμπτωματα της μηνιγγιτιδας, ενω οι εργαστηριακες εξετασεις θα συνεχιστουν και σημερα προκειμενου να διαπιστωθει απο τι προηλθε το ειδος της λοιμωξης.

    [17] ΧΑΟΣ, καθως φορεις και ασφαλισμενοι αντιδρουν στις εξαγγελιες

    Θελει φαρμακο η λιστα των φαρμακων

    Των ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ- ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

    Μεγαλη συγχυση επικρατει τις τελευταιες μερες στο χωρο του φαρμακου. Οι συνταξιουχοι παρακολουθουν, αρνουμενοι να δεχθουν το κοψιμο των φαρμακων. Παραγοντες του υπουργειου Υγειας αρχισαν να μιλουν για παραγκωνισμο τους απο τις διαδικασιες ανακοστολογησης των σκευασματων.

    Την εξαφανιση αρκετων σκευασματων απο την αγορα, με την καθιερωση της λιστας στα Ταμεια, φοβουνται οι εμπλεκομενοι με την εισαγωγη, παραγωγη και διακινηση του φαρμακου.

    Ετσι, ενω πολλοι θεωρουν σωστο μετρο τη λιστα, εκτιμουν πως αυτη δεν πρεπει να γινει μονο με οικονομικα κριτηρια και ζητουν να ληφθουν υποψη και τα επιστημονικα δεδομενα, οι νεες ασθενειες, οπως ΑΙΔΣ και ηπατιτιδες, καθως και η παρατεινομενη εξαρση αλλων, οπως οι καρδιοπαθειες, τα νεοπλασματα, οι πνευμονιες, η οστεοπορωση, αλλα και τα τροχαια ατυχηματα.

    Γι' αυτο και πιστευουν οτι ειναι επιβεβλημενη η παρουσια του υπουργειου Υγειας στις διαδικασιες για τη διαμορφωση της νεας πολιτικης στο χωρο του φαρμακου.

    Το φαρμακο, υποστηριζουν, δεν ειναι οποιοδηποτε προ ιον, ειναι και κοινωνικο αγαθο. Δεν μπορεις να πεις ευκολα σ' εναν ηλικιωμενο ασθενη οτι σου κοβω το ταδε φαρμακο για την καρδιακη ανεπαρκεια και σου δινω αυτο γιατι ειναι φθηνοτερο. Και ουτε ειναι ευκολο να τον πεισεις στη συγκεκριμενη περιπτωση για την αποτελεσματικοτητα.

    Στελεχη του Εθνικου Οργανισμου Φαρμακων (ΕΟΦ) τονιζαν χθες οτι δεν πιστευουν πως με τα νεα μετρα θα υπαρξει οικονομια στα Ταμεια. Ενω εχουμε στασιμοτητα στις τιμες των φαρμακων πλην των νεων τα δυο τελευταια χρονια, στο ιδιο διαστημα παρατηρηθηκαν σημαντικες αυξησεις στη συνολικη δαπανη των ασφαλιστικων φορεων.

    Αυτο, σημειωνουν, δειχνει οτι οι αυξησεις στις δαπανες δεν εχει να κανει με τα ακριβα φαρμακα, οταν αυτα, οπως κατα κανονα συμβαινει, ειναι και αποτελεσματικα, αλλα περισσοτερο με την κοινη συνταγογραφια.

    Μετρα κατα τους παραγοντες του ΕΟΦ πρεπει να παρθουν και για την ενισχυση της ντοπιας φαρμακοβιομηχανιας, για να μην εξαρτωνται οι ασθενεις μονο απο εισαγομενα φαρμακα, με ο,τι βεβαια αυτο συνεπαγεται.

    Στο μεταξυ, οι ασφαλισμενοι και οι συνταξιουχοι φερονται διατεθειμενοι να μη δεχθουν περικοπες στα φαρμακα τους η δημιουργια λιστας χωρις να λαμβανονται υποψη και βασικα ιατρικα δεδομενα για τον προσδιορισμο των σκευασματων που χρειαζονται.

    Ο διοικητης του ΤΕΒΕ κ. Κοντος μιλωντας στην "Ε" θεωρει "απαραιτητη την επιστημονικη τεκμηριωση του καταλογου και αρα επιβεβλημενη τη συμμετοχη του υπουργειου Υγειας".

    Αναφορικα με τα μετρα που προωθει η κυβερνηση για τον περιορισμο της πολυφαρμακιας, ο κ. Κοντος δηλωνει οτι "ουτε προσκληθηκαμε σε καποιο διαλογο ουτε ακουστηκαν οι θεσεις του ΤΕΒΕ".

    Παντως, δηλωνει οτι ο ιδιος βλεπει "θετικα τα μετρα οικονομιας στο φαρμακο", ενω διατυπωνει φοβους οτι αν γινουν οι σχετικοι καταλογοι χωρις διαλογο, ""μηπως υποβαθμιστουν οι παροχεσ''.

    Επιπλεον, στο ΤΕΒΕ δεν εγκρινονται, απο το κρατος, προσληψεις ελεγκτων γιατρων και φαρμακοποιων, με συνεπεια να μη γινονται οι σχετικοι ελεγχοι".

    Απο την πλευρα του ο προεδρος της Ομοσπονδιας Συνταξιουχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδογλου δηλωσε στην "Ε" οτι "η εξοικονομηση χρηματων απο τα φαρμακα δεν γινεται με τη μεζουρα. Προεχει η υγεια των ασφαλισμενων και των συνταξιουχων". Μαλιστα, χωρις να αποκλειει την καθιερωση της λιστας, τονιζει οτι "αυτο ειναι το τελευταιο μετρο. Προεχει ο περιορισμος των μεγαλων κερδων που εχουν οι φαρμακοβιομηχανοι. Το 1993, απο τα 360 δις. του τζιρου στα φαρμακα, το 50% αυτων εισπραχθηκαν απο τους βιομηχανους και το 24% απο τους φαρμακοποιους".

    Ο κ. Μαυροδογλου εκφραζει την πικρια των συνταξιουχων γιατι δεν κληθηκαν, οπως και οι εκπροσωποι των εργαζομενων, σε διαλογο για τη νεα αυτη πολιτικη στο φαρμακο και ζητει:

    Ενισχυση του ρολου του ΕΟΦ, ωστε να λειτουργει ανταγωνιστικα στους εκβιασμους και τις πιεσεις των βιομηχανων.

    Να γινει ανακοστολογηση των φαρμακων απο μηδενικη βαση.

    Να βρισκονται υπο αγορονομικο ελεγχο τα εκτος λιστας φαρμακα κ.α.

    Σε κατευθυνση επιστημονικη και οχι οικονομικη θελουν τη λιστα φαρμακων οι εκπροσωποι των ασφαλισμενων

    [18] 17Ν: Αποβιβαστηκαν, χτυπησαν κι εφυγαν

    ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ενεργεια με ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, υστερα απο 11 μηνες σιωπης, κατα της αμερικανικης πρεσβειας Η ΡΟΥΚΕΤΑ "βρηκε" στο μαντροτοιχο και μπηκε στο παρκινγκ

    Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ

    Υστερα απο 11 μηνες σιωπης, η οργανωση 17Ν, κατα τα φαινομενα, αποτολμησε μια ωρα πριν απο τα μεσανυχτα να πληξει με εκτοξευση ρουκετας την αμερικανικη πρεσβεια των ΗΠΑ στην Αθηνα.

    Το αντιαρματικο βλημα προσεκρουσε και εξερραγη στην κορυφη του μαντροτοιχου ενος υπαιθριου χωρου σταθμευσης, που χρησιμοποιει η πρεσβεια, σε αποσταση 70-100 μετρων απο τις κεντρικες κτιριακες εγκαταστασεις. Περασε μεσα στο παρκινγκ, οπου βρεθηκε κομματιασμενη σε αποσταση περιπου 20 μετρων.

    Ο υπουργος Δημοσιας Ταξης Κων. Γειτονας, μιση ωρα μετα τα μεσανυχτα, δηλωσε: "Προκειται για τρομοκρατικη ενεργεια, ρουκετα, η εκτοξευση εγινε απο κινητη αφετηρια και απο αποσταση περιπου 100 μετρων". Σιγουρα ο υπουργος μετεφερε τις εκτιμησεις αρμοδιων αξιωματικων της Αστυνομιας.

    Οι ζημιες απο την εκρηξη του βληματος περιοριζονται στους υαλοπινακες τριων αυτοκινητων και σ' ενα ρηγμα στο μαντροτοιχο.

    Η εκρηξη εγινε ακριβως στις 11 και συγκλονισε την περιοχη γυρω απο την πρεσβεια, ενω αναστατωσε και τους αξιωματικους της Ασφαλειας, οι οποιοι ακουσαν τον κροτο απο τα γραφεια τους στη λεωφορο Αλεξανδρας.

    Μιση ωρα μετα την εκρηξη, πυροτεχνουργοι του ΤΕΕΜ βρηκαν υπολειμματα απο τα πτερυγια και το σωμα της ρουκετας και εξακριβωσαν οτι ηταν διαμετρηματος 3,5 ιντσων, απο τις μεγαλες δηλαδη που εχει στην κατοχη της η οργανωση 17Ν.

    Παρα τις επισταμενες ερευνες στα γυρω κτιρια και κυριως στην οροφη οικοδομων, δεν βρεθηκε απο την Αστυνομια, τουλαχιστον μεχρι τη 1.30 το πρωι, ο εκτοξευτηρας. Κατι που σημαινει οτι η πυροδοτηση εγινε με τους χειριστες επι τοπου. Δηλαδη, τα μελη της 17Ν αποτολμησαν να περασουν πισω απο την πρεσβεια κρατωντας οπλισμενο μπαζουκας, το οποιο πυροδοτησαν απο σημειο προφανως προεπιλεγμενο.

    Συμφωνα με τα πρωτα στοιχεια της Αστυνομιας, πιθανοτατα η πυροδοτηση εγινε απο την οδο Φιλημονος, ενα στενο δρομο, που βγαινει καθετα πανω στην οδο Γελωνος, απεναντι ακριβως απο το σημειο που εσκασε η ρουκετα.

    Τουτο, κατα την Αστυνομια, συναγεται απο δυο στοιχεια: Απο τη μαρτυρια ενος περιοικου, ο οποιος κατεθεσε οτι ειδε ενα κλειστο φορτηγακι να φευγει με ταχυτητα αμεσως μετα την εκρηξη. Αλλα και απο ιχνη (μαυριλα στους τοιχους των πολυκατοικιων), που αφησε η εκτονωση των αεριων του εκτοξευτη προς τα πισω. Αργα τη νυχτα, η Αστυνομια αναζητουσε εναγωνιως μαρτυρες, κατοικους της οδου Φιλημονος κυριως.

    Και το 1990

    Αναλογη εκτοξευση εχει πραγματοποιησει η 17Ν στο παρθενικο της χτυπημα μ' αυτο το οπλο, τον Ιουνιο του 1990, κατα της εταιρειας "Προκτερ και Γκαμπλ", στη λεωφορο Συγγρου. Αλλη μια φορα εχει γινει παρομοια εκτοξευση το Δεκεμβριο του 1991 κατα της εταιρειας "Βιοχαλκο" στη λεωφορο Κηφισιας. Ομως η 17Ν δεν ανελαβε ποτε την ευθυνη γι' αυτο το χτυπημα. Μενει να δουμε αν τωρα γινει αναληψη ευθυνης στο μελλον.

    Η επιλογη αυτου του τροπου εκτοξευσης μπορει να σημαινει: Αδυναμια εξευρευσης χωρου, για στησιμο εκτοξευτη ωρολογιακου προγραμματισμου. Για να γινει ομως εκτοξευση με τον χειριστη επι τοπου, παλι χρειαζεται καταλληλος χωρος για την εκτονωση των αεριων, αλλα και αυθεντικος εκτοξευτης και οχι αυτοσχεδιος. Εκτος και εαν οι δραστες ειχαν το κουραγιο να κρατουν αυτοσχεδιο, ενεργεια που περιεχει μεγαλο ρισκο για τη σωματικη ακεραιοτητα τους.

    Αιφνιδιασμος

    Οπως και να εχουν τα πραγματα η οργανωση 17Ν, που μολις πριν απο δυο μηνες συμπληρωσε 20 χρονια δρασης, αιφνιδιασε τους παντες για μια ακομη φορα και μαλιστα σε μια περιοδο που οι αρμοδιοι περιμεναν την εκδηλωση καποιας ενεργειας της με αφορμη και τις τελευταιες εξελιξεις στις ελληνοτουρκικες σχεσεις και τη συμβολη του Αμερικανικου παραγοντα σ' αυτη.

    Οι αλλεπαλληλες συσκεψεις και τα μετρα των αρμοδιων υπηρεσιων αλλα και οι επανειλημμενες διαβεβαιωσεις των Αμερικανων αρμοδιων οτι μπορουν να περιφρουρησουν το χωρο τους, δηλαδη την πρεσβεια και τα περιξ, δεν μπορεσαν να ματαιωσουν αυτην τη θεαματικη αποπειρα της 17Ν εναντιον ενος θωρακισμενου στοχου οπως ειναι η πρεσβεια των ΗΠΑ.

    Η τελευταια εμφανιση της 17Ν ειχε γινει στα μεσα του περασμενου Μαρτιου, με στοχο τις κτιριακες εγκαταστασεις του "ΜΕΓΚΑ", στην Παιανια.

    Λαχταρισαν

    Οι κατοικοι της περιοχης των Αμπελοκηπων στην οδο Γελωνος, πισω ακριβως απο την αμερικανικη πρεσβεια, λαχταρισαν γυρω στις 11 χθες το βραδυ την ωρα της εκρηξης. Οι περισσοτεροι απο τους ενοικους των πολυκατοικιων βγηκαν στους δρομους προσπαθωντας να διαπιστωσουν απο που προηλθε. Δυναμεις της Αστυνομιας εφτασαν στην περιοχη λιγο μετα τις 11.10. Απεκλεισαν τους δρομους γυρω απο την πρεσβεια και δεν αφηναν κανενα, απο τους πεζους η τα οχηματα, να κινηθουν στο χωρο οπου γινονταν οι ερευνες. Οπως διαπιστωθηκε λιγο αργοτερα, οι περισσοτερες ζημιες σημειωθηκαν στα αυτοκινητα που ηταν σταθμευμενα μπροστα στο μαντροτοιχο της αμερικανικης πρεσβειας στην οδο Γελωνος, στο υψος της οδου Φιλημονος. Επισης εσπασαν τα τζαμια πολλων διαμερισματων των πολυκατοικιων επι της οδου Φιλημονος. Οταν οι ανδρες της αντιτρομοκρατικης υπηρεσιας εφτασαν στο σημειο και διαπιστωσαν οτι η εκρηξη προηλθε απο ρουκετα, οι ερευνες στραφηκαν στα κτιρια που βρισκονταν στη γυρω περιοχη για να εντοπιστει απο που εκτοξευθηκε. Το πρωτο κτιριο για το οποιο υπηρχαν υποψιες βρισκεται στη γωνια των οδων Γελωνος και Φιλημονος. Προκειται για πολυκατοικια που κτιστηκε προσφατα αλλα ακομη δεν κατοικειται απο κανεναν. Σε κανεναν απο τους οροφους του κτιριου ομως δεν βρεθηκε τιποτα. Στις ερευνες συμμετειχαν και Αμερικανοι που εψαχναν και την παραμικρη λεπτομερεια στην προσπαθεια τους να εκμεταλλευτουν οποιοδηποτε στοιχειο που θα μπορουσε να τους βοηθησει στο να βρουν τον πυροσωληνα απο τον οποιο εκτοξευθηκε η ρουκετα. Οι Αμρικανοι, ψυχραιμοι, ερευνουσαν σπιθαμη προς σπιθαμη την οδο Φιλημονος. Αναζητουσαν σημαδια απο την πιθανη εκτοξευση αεριων απο τη ρουκετα. Λιγο μετα τις 11.40 εφτασε στο σημειο και ο υπουργος Δημοσιας Ταξης Κωστας Γειτονας, που μαζι με τον αρχηγο της ΕΥΠ Λεωνιδα Βασιλικοπουλο και το διευθυντη της Ασφαλειας Χρηστο Κεραμιδα και κλιμακιο της Αντιτρομοκρατικης μπηκαν στο προαυλιο της αμερικανικης πρεσβειας απο την πισω πλευρα, στο σημειο δηλαδη που βρεθηκαν υπολειμματα της ρουκετας που εκτοξευθηκε.

    Φωτογραφια, απο ψηλα, της ευρυτερης περιοχης της αμερικανικης πρεσβειας και του σημειου οπου εγινε η εκρηξη. Στην ενθετη φωτογραφια, ο μαντροτοιχος στην κορυφη του οποιου εσκασε η ρουκετα και περασε στο παρκινγκ της αμερικανικης πρεσβειας.

    [19] "Κιτρινα" πανηγυρια

    Η ερωτηση προς (αλλοτε;) στενο συνεργατη του Ανδρεα Παπανδρεου ηταν ευλογη, μετα το "σοου" του Ακη στη Θεσσαλονικη με το "κιτρινο" τηλεφωνο (πορτοκαλι ειναι...) και το σασπενς με το οποιο το διανθισε:

    Γιατι ο προεδρος δεν τηλεφωνησε στον πρωθυπουργο για να του εκφρασει τις ανησυχιες του, αλλα προτιμησε τον πρωτο τη ταξει υπουργο;

    Και ποιος σου ειπε οτι δεν τα εχει πει πρωτα στον πρωθυπουργο; Ξεχνας οτι ο Σημιτης πηγε προσφατα στο "Ωνασειο"; Αλλωστε, ειναι γνωστο οτι το μονο που λεει σε ολους μας ο Ανδρεας ειναι να προσεχουμε τα ελληνοτουρκικα...

    Τοτε, γιατι το "φουσκωσε" ετσι ο Ακησ;

    Ε, δεν καταλαβαινεισ; Για δικο του λογαριασμο. Συνεδριο ερχεται, αρχηγος θελει να γινει κι αυτος...

    Ενταξει, κατανοητον. Αλλα οποιος συμβουλευσε τον Ακη να εμφανισει ετσι πανηγυρικα ενα τηλεφωνημα στο "κιτρινο", μαλλον προβοκατορας πρεπει να ειναι...

    Γ.ΚΑΡ.

    ! Ηταν κιτρινο και οχι πορτοκαλι, οπως ολοι νομιζαμε. Ηταν ετοιμο απο καιρο να παιξει τον ρολο του την καταλληλη στιγμη. Ηταν ενα αψυχο αντικειμενο, τοσο σημαντικο ομως για τα πολιτικα μας πραγματα. Ηταν ενα απο τα χαρτια του Ανδρεα Παπανδρεου και του Ακη Τσοχατζοπουλου. Και ηταν, ολα εκεινα τελικα που σχεδιαστηκαν πολυ πριν "βαπτισουν" καποιοι νεο πρωθυπουργο. Ηταν, η επομενη μερα, τοσο διαφορετικη απ' ο,τι φαινοταν...

    Γ.ΚΑΜ.

    [20] Ενα συνταγμα

    Τον ακουσαμε να το λεει χθες στην εκπομπη "Λιγο πριν... Λιγο μετα" στο "Νιου Τσανελ" ο πρωην υπαρχηγος του Γενικου Επιτελειου Στρατου, Γ. Μοσχοβακος.

    Η Ελλαδα δεν πρεπει να εξοπλιστει ως αστακος, οπως ακουω διαφορες φωνες εσχατως. Ειδαμε το παραδειγμα των υπερεξοπλισμενων χωρων, επι Σαχη στην Περσια η με τον Σανταμ Χουσελν στο Ιρακ. Η περιοχη δεν αντεχει υπερεξοπλισμενες χωρες. Το μειζον θεμα ειναι η ασκηση σοβαρης διπλωματιας και στρατιωτικης διπλωματιας στην περιοχη μας. Σχεσεις με Συρια, Ισραηλ, Αιγυπτο, Βουλγαρια. Και δεν ακουσα τον πρωθυπουργο να ανακοινωνει επαφες και επισκεψεις σε αυτες τις χωρας.

    Ο Θ. Παγκαλος ειχε πει, κατα τη συζητηση για τον προ υπολογισμο στη Βουλη, το 1995, οτι ενας διπλωματης αξιζει οσο ενα συνταγμα. Περιμενουμε τη συγκροτηση του...

    Κ.Μ.

    [21] Ποια "καταπολεμηση";

    Απο πρωτο χερι οι καταγγελιες για δυο, τουλαχιστον, περιεργα περιστατικα περι την επισημη "καταπολεμηση" των ναρκωτικων:

    Το πρωτο: Η "Ιθακη" κανει μια προσπαθεια να αποκαταστησει καποια επαφη με τις νεες (ακομη και ανηλικες), θυματα της πρεζας, που κανουν πεζοδρομιο στο Κολωνακι. Πηρε, λοιπον, αδεια (απο το δημο και την Αστυνομια) και τη νυχτα της περασμενης Τριτης εγκατεστησε τον κινητο συμβουλευτικο σταθμο της (Πηγασος) στη Σκουφα, μπροστα στο ναο του Αγιου Διονυσιου. Ε, λοιπον, η Αστυνομια (Τμημα Ηθων;) εκεινο ακριβως το βραδυ σαρωσε ολους τους δρομους και μαζεψε ολα τα εκδιδομενα για τη δοση τους κοριτσια...

    Το δευτερο: Ομαδα της "Ιθακης", παλι, προσπαθει να δουλεψει με τους τοξικομανεις κρατουμενους του Κορυδαλλου και βρηκε ανταποκριση σε καμια εκατοστη απ' αυτους. Ε, λοιπον, η διευθυνση των φυλακων διεθεσε γι' αυτη τη δουλεια ενα δωματιακι (δυο επι τρια) που δεν χωραει πανω απο 8-10 ατομα...

    Αν τα περιστατικα αυτα δεν ειναι απλως περιεργα, αλλα και υποπτα (κρατικες... αρχες να παρεμβαλλουν προσκομματα στη δουλεια του επιχορηγουμενου απο το κρατος ΚΕΘΕΑ), ας τα ερευνησουν τα υπουργεια Δημ. Ταξης και Δικαιοσυνης. Εκτος πια αν ουτε αυτα εμπνεουν εμπιστοσυνη εδω που φθασαμε, με τη χρυσοφορο μαυρη αγορα των ναρκωτικων να διαβρωνει τα παντα... Γ.Β. Εφυγε πριν παει

    Νεο νομικο συμβουλο αναζητει ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης. Μολις μια εβδομαδα απο την αναληψη των καθηκοντων του, την περασμενη Πεμπτη, ο Σ. Κοσμιδης αποτελει παρελθον για τη θεση αυτη: Ουτε καν προλαβε να εγκατασταθει στο γραφειο του.

    Η παραιτηση του κ. Κοσμιδη ηταν σχεδον ταυτοχρονη με την αναληψη των καθηκοντων του. Οι πληροφοριες λενε οτι βασικη αιτια αποτελεσε η εκχωρηση μεγαλου μερους των αρμοδιοτητων του νομικου συμβουλου του πρωθυπουργου στο γραμματεα του υπουργικου συμβουλιου Τ. Μαντελη, καθως και το γεγονος οτι απο την πρωτη κιολας στιγμη της αναληψης των καθηκοντων του ανακαλυψε πως θα ειχε δυο δικηγορους, "βοηθους", που ο ιδιος δεν ειχε ζητησει.

    Λεπτομερεια: Δεν απεσταλησαν ποτε στην Εφημεριδα της Κυβερνησεως προς δημοσιευση ουτε η αποφαση της τοποθετησης ουτε καν η αποφαση με την οποια εγινε αποδεκτη η παραιτηση του προκατοχου του, Αντ. Βγοντζα. Και ο μεν κ. Κοσμιδης μετα τη συναντηση που ειχε χθες στου Μαξιμου με τον πρωθυπουργο εξασφαλισε, οπως ολα δειχνουν, μια γενικη γραμματεια υπουργειου πιθανοτατα του Εμποριου ο δε κ. Σημιτης ακομη ψαχνει το προσωπο εκεινο, που θα δεχθει να ειναι νομικος του συμβουλος, χωρις αρμοδιοτητες... Π.Ζ.

    [22] Ποιοι οι τρελοι;

    Για τη συμβατικη εννοια της τρελας και την ψυχιατρικη αντιμετωπιση της ο λογος:

    Στην αιθουσα της Αρχαιολογικης Εταιρειας (Πανεπιστημιου 22) αποψε στις 7 ο ποιητης Γιωργος Κακουλιδης θα μιλησει για το βιβλιο της Μαριας Παπαλιου "Μαρτυριες απο το Δρομοκαλτειο", το οποιο εχει προλογισει.

    Δεν ξερω αν ο ομιλητης θα επαναλαβει τη συνομιλια του με τον Νικο Καρουζο, ο οποιος υποστηριζε οτι "η κοινη λογικη ειναι μια μορφη παραφροσυνης" και οτι "οι μεγαλοι τρελοι ειναι οι ανθρωποι της κοινης λογικης" και ο Κακουλιδης υπερθεματιζε οτι "ο σωρος ειναι τρελος!" και οτι "ο ποιητης ειναι ο δια Χριστον σαλος", αλλα "η τραγωδια του ειναι οτι τα 'χει τετρακοσια" (στο βιβλιο του Γιωργου Κακουλιδη "Η μαυρη κουρσα του κυριου Καρουζου", για το οποιο ο Δημος Μαρκοπουλου οργανωνει την Κυριακη το βραδυ τιμητικη εκδηλωση).

    Αν το κανει, παντως, ενδιαφερον θα εχουν οι αντιδρασεις του ακροατηριου... Γ.Β. Οκτω και πολλα... Η θητεια των πολιτικων κατα τη διαχειριση της εξουσιας (στη Βουλη και την κυβερνηση) να μην υπερβαινει τα οκτω χρονια ωστε να μη γινεται η πολιτικη επαγγελμα, ισοβιο και προσοδοφορο.

    Την προταση εκανε χθες ο εισαγγελεας Εφετων Δημ. Μαλακασης, σε παρεμβαση του απο το ακροατηριο, κατα την παρουσιαση τριων βιβλιων του Θαν. Διαμαντοπουλου και τη συζητηση του συγγραφεα με τους βουλευτες Μιχ. Παπακωνσταντινου και Κ. Καραμανλη για την κριση του πολιτικου μας συστηματος.

    Ο κ. Μαλακασης επεκαλεσθη και την αποφθεγματικη ρηση του Αδ. Κοραη (σε επιστολη του προς τον Ι. Καποδιστρια):

    "Δεν δεχομαι να με κυβερνα ουδ' αυτος ο Σωκρατης, ει μη μονον με θητειαν ενιαυσιον, το πολυ διετη".

    Δεν ακουγεται για πρωτη φορα η ρηξικελευθη προταση. Αλλα την εισημαινουμε: Μπας και την υιοθετησουν καποιοι απο τους ...πολιτικους μας, που ασχολουνται με την αναθεωρηση του Συνταγματος (εμενα μου λες...). Γ.Β.

    [23] Αλλα πραττει; και αλλα μικρα

    Ψηλα τα χερια εχουν σηκωσει οι δημοσιογραφοι, μετα την επιλογη του αρχηγου ΓΕΑ, αντιπτεραρχου Τζογανη, στη θεση του αρχηγου ΓΕΕΘΑ. Οχι βεβαια, για την επιλογη, αλλα γιατι λιγες ωρες μετα το κρισιμο ΚΥΣΕΑ, της καθαιρεσης του αρχηγου ΓΕΕΘΑ Χρηστου Λυμπερη κι ενω η κυβερνητικη κριση μολις ειχε αποφευχθει, ο Γερ. Αρσενης δηλωνε στο ισογειο της Βουλης οτι ο επομενος αρχηγος ΓΕΕΘΑ και η ηγεσια των Ενοπλων Δυναμεων γενικοτερα δεν θα αποτελουνται απο αποστρατους αξιωματικους. Τοτε αφησε να εννοηθει σαφεστατα οτι οι ανακληθεντες στην ενεργεια θα πανε στα σπιτια τους.

    Τι αλλαξε απο τοτε και ο κ. Αρσενης για ακομη μια φορα αλλα λεει και αλλα κανει;

    Γ.Τσακ. Ξαναμοιραζουν

    Αντε παλι να ξαναμοιραζουμε την τραπουλα με το σουπερ-χαρτι Ανδρεας Παπανδρεου. Τι αλλο επεσειε ο Ακης Τσοχατζοπουλος μεταφεροντας, ετσι ενθουσιαστικως, την αιφνιδιαστικη συζητηση απο το κιτρινο τηλεφωνο με τον προεδρο, που επεσημαινε κινδυνους για "εθνικες φουρτουνες" στο Αιγαιο;

    Το μηνυμα εληφθη; Επηρε αυτον εστω ως αναρμοδιο υπουργο και οχι τον πρωθυπουργο η εστω τον αρμοδιο υπουργο Εξωτερικων. Ειπε στον Ακη απο το "Ωνασειο" "που χαθηκεσ;" και ηταν ως να του ελεγε "ειμαι εδω" η και να του υπεγραφε μια μικρη πολιτικη διαθηκη.

    Δ.Κ.

    Το σπιτι μας

    Εναν πολυ απλο και παραστατικο τροπο βρηκε ο Αντ. Σαμαρας για να κανει κατανοητη στο ευρυ κοινο τη θεση του για το Δικαστηριο της Χαγης.

    Αν καποιος μπει στο σπιτι σου -ειπε- και σου πει οτι του ανηκει, εσυ δεν εισαι υποχρεωμενος να πας στο δικαστηριο. Δικη σου ειναι η ιδιοκτησια, σε σενα ανηκει το σπιτι. Κατα τον ιδιο τροπο, αν η Τουρκια θελει να καταφυγει στο Δικαστηριο της Χαγης για να βρει ενα δικιο που δεν της ανηκει, εχει δικαιωμα να παει, δεν ειναι ομως δικη μας υποθεση.

    Βεβαια διευκρινισε στους κατοικους της Πιεριας, οπου περιοδευε χθες, πως αν προκυψει θεμα προσφυγης στη Χαγη απο την Τουρκια, τοτε ο Κ. Σημιτης οφειλει να συγκαλεσει συμβουλιο αρχηγων για να αποφασισει αν θα πρεπει να προσφυγουμε και με ποιους ορους.

    Κ.Κ.

    Βαρβαροτητες

    "Καμηλομαχιες" θα κανουν, λοιπον, οι Τουρκοι μεσα στο αρχαιο θεατρο της Εφεσου, στα παραλια της Μικρας Ασιας.

    Στον ιερο χωρο του θεατρου των ελληνιστικων χρονων, εκει κοντα στο περιφημο Αρτεμισιο, που ηταν ενα απο τα εφτα θαυματα του κοσμου κι ενα απο τα μεγαλυτερα ιερα του ελληνικου πολιτισμου, εκει, λοιπον, επελεξαν να απολαυσουν οι Τουρκοι τις καμηλομαχιες τους...

    Το... ευγενες αυτο σπορ στην αρχαια Εφεσο γινεται με την εγκριση του τουρκικου υπουργειου Πολιτισμου.

    Τι φυσιογνωμια, τι φατσα, μπορει να εχει ενας τετοιος υπουργος Πολιτισμου;

    Βαρβαροτητες...

    Λ.Π.

    Πρωσσικος... "Ηταν ενας γερμανικος φακελος, πρωσσικων προδιαγραφων".

    Ο χαρακτηρισμος ανηκει στον καθηγητη του Συνταγματικου Δικαιου, ευρωβουλευτη του ΠΑΣΟΚ Δημ. Τσατσο και αναφερεται στον φακελο που μοιρασε χθες, στα μελη της Επιτροπης Ευρωπα ικων Υποθεσεων, για τα εθνικα μας θεματα, ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων Γ. Ρωμαιος.

    Θα ειναι ενας πολυ χρησιμος φακελος, καθως η επιτροπη προετοιμαζει ταξιδια βουλευτων και ευρωβουλευτων με επικεφαλης τον προεδρο της Π. Ζακολικο, στις πρωτευουσες της Ευρωπα ικης Ενωσης, αρχιζοντας απο τις βορειες, το Ελσινκι, τη Στοκχολμη, την Κοπεγχαγη και τη Βοννη.

    Ας ειναι μια καλη αρχη, η καλη ενημερωση, κατ' αρχας των δικων μας.

    ΝΤ. ΝΤ.

    Προς εγκριση Συγκεχυμενες ειναι οι εκτιμησεις για την εκβαση της υποθεσης Θ. Καρατζα ενωπιον της αρμοδιας επιτροπης της Βουλης, αν και οι περισσοτεροι πιστευουν οτι, τελικα, η προταση του πρωθυπουργου για τη θεση του διοικητη της Εθνικης Τραπεζας θα εγκριθει απο τη Βουλη.

    Βουλευτες του ΠΑΣΟΚ, που μετεχουν στην επιτροπη, αποφευγουν να πουν ευθεως τι θα πραξουν, οπως χθες ο Π. Κρητικος. Ο Α αντιπροεδρος της Βουλης, οταν προκληθηκε απο τον Στ. Μανο να δηλωσει αν θα ψηφιζε ως διοικητη το νομικο συμβουλο μικροτερων τραπεζων που συνεργαζονται με την Εθνικη, αν και αντεταξε οτι αντιστοιχα στοιχεια υπηρχαν για προηγουμενους διοικητες, εντουτοις, σημειωσε με νοημα:

    Θα ακουσω, θα υποβαλω ερωτησεις και θα αποφασισω.

    Τη Δευτερα το απογευμα, παντως, θα ξερουμε...

    ΝΤ. ΝΤ.

    [24] Που οδηγουν τα λαθη και η υπονομευση

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Αποτελει η κυβερνηση Σημιτη την "τελευταια ευκαιρια" για το ΠΑΣΟΚ που "δεν πρεπει να χαθει", οπως ειπε ο ιδιος ο πρωθυπουργος, σχεδον εκβιαστικα, στην προσφατη συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ; Υπερβολικη η διαπιστωση, αν υπονοει οτι το ΠΑΣΟΚ θα χαθει. Το βεβαιο ειναι οτι αν ο Σημιτης αποτυχει, θα τον διαδεχθει (αυτη τη φορα σιγουρα) ο Εβερτ, το δε ΠΑΣΟΚ θα υποστει νεους κλυδωνισμους, θα απειληθει απο νεες διασπασεις και οσα αλλα κακα μπορει να επιφερουν παρομοιες εξελιξεις.

    Απο τα πρωτα βηματα της η νεα κυβερνηση υπονομευθηκε και σε ορισμενες περιπτωσεις αυτο υπονομευθηκε. Η "εντεχνως ρυθμισμενη" βομβα της ελληνοτουρκικης κρισης παραλιγο να αποβει μοιραια απο δικα της λαθη, παρα την τελικη σωστη επιλογη της αποτροπης του πολεμου, την οποια εκ των υστερων και εκ του ασφαλους υποβαθμιζουν μεχρις εξαφανισεως ορισμενοι ατρομητοι πολεμαρχοι των ΜΜΕ και της διανοησης και ορισμενα τυφλα κομματοσκυλα.

    Το ισχυρο χτυπημα απο αυτην την κριση διαδεχτηκαν αλλα, εκ των ενδον. Για παραδειγμα:

    Ο Ακης ανακαλυψε ξαφνικα οτι καποια "παρακεντρα" αποφασισαν ν' αλλαξουν το διοικητη μιας Τραπεζας. Ορισμενοι δικοι του θυμηθηκαν οτι ο νεος που διοριστηκε δεν ειχε... συμπεριφερθει καλα στο ΠΑΣΟΚ παλιοτερα, ενω προφανως ολοι οι υπουργοι και οι βουλευτες του κομματος ουδεποτε ειχαν πει κακη κουβεντα και για το ΠΑΣΟΚ και για τον ιδρυτη του (ε, ρε γελια που εχουμε να κανουμε αν ανοιξουν καποια αρχεια της περιοδου 1986-1989).

    Στο ιδιο μοτιβο ο Ανωμεριτης, υπουργος κι αυτος, θυμηθηκε οτι τωρα ειναι η ευκαιρια να επιβαλει το κομμα τους ορους του στον πρωθυπουργο για τους διορισμους των διοικησεων στους κρατικους οργανισμους. Κι απο κοντα καποιοι βουλευτες, χωρις καν να εχουν τη στοιχειωδη προνοια να ερευνησουν το παρελθον και τα κιταπια, "απειλουν" απο το πρωτο μικροφωνο που τους βαζουν μπροστα τους οτι θα καταψηφισουν στη Βουλη και αλλα φαιδρα.

    Ο Αρσενης αφηνει συνεχως υπονοουμενα για "μυστικες συμφωνιες" του Σημιτη και του Παγκαλου, βγαζοντας εκεινος την ουρα του απ' εξω, λες και δεν ηταν στο κεντρο των διαπραγματευσεων εκεινο το κρισιμο βραδυ. Κι ο Παγκαλος αναρωτιεται, σχεδον φωναχτα, "που το παει ο Αρσενησ;".

    Και τωρα τελευταια ο Μπεης μηχανευτηκε μια διαταξη, η οποια θα... απαγορευει - λεει - στον πρωθυπουργο να προσφευγει στις καλπες, χωρις την εγκριση των βουλευτων - του κομματος.

    Κι απο κοντα το κομμα (ετσι απροσωπα, αν το δουμε ως μηχανισμο), αυτο που... "νικησε τον Σημιτη", κατα τον προσφατο καταπληκτικο τιτλο μιας... Ακι-κης εφημεριδας, "τραβαει ενα συνεδριο", για να μη μεινει καμια αμφιβολια για τις προθεσεις ορισμενων να κρατησουν "σουζα" τον Σημιτη και να τον ανατρεψουν - γιατι οχι; - στο τελος, αν αυτο εξυπηρετει τα προσωπικα τους σχεδια.

    Μα δεν υπαρχουν ψυχραιμοι ανθρωποι - θ' αναρωτηθει ο καλοπιστος αναγνωστης - που βλεπουν οτι ολα αυτα δημιουργουν ενα σκηνικο απογοητευσης και προ ιδεαζουν για ο,τι χειροτερο; Υπαρχουν. Και καποιοι ψυχραιμοι και σοβαροι ανθρωποι που ειτε συμπαθουν ειτε οχι τον Σημιτη εξοργιζονται. Προσπαθει, για παραδειγμα, ο Σκανδαλιδης να κρατησει τις ισορροπιες, δηλωνει δεξια κι αριστερα "ρε παιδια, δικη μας ειναι η κυβερνηση, εμεις βγαλαμε τον Σημιτη, αν τον πριονισουμε, το ΠΑΣΟΚ θα την πληρωσει". Αλλα ποσοι ακουνε;

    Μεσα σ' αυτο το κλιμα προσπαθει να ισορροπησει η κυβερνηση κι ο Σημιτης προσωπικα, κανοντας κι αλλα λαθη:

    Οπως οι παλινωδιες περι το αν προτειναμε η οχι εμεις την προσφυγη στη Χαγη, αναλογα με την οξυτητα των αντιδρασεων διαφορων ειτε ανιδεων ειτε παρασυρομενων απο προχειρες εντυπωσεις πολιτικων.

    Οπως η αλλαγη στασης στο θεμα της διεξαγωγης προωρου συνεδριου του ΠΑΣΟΚ.

    Οπως η απαραδεκτη πρωτη νομοθετικη πρωτοβουλια της νεας κυβερνησης, που παγιωσε την εντυπωση οτι τα περιφημα "διαπλεκομενα" ειναι πανταχου παροντα - κι ας μην ειναι ετσι ακριβως κι ας μυθοποιειται καμια φορα η δυναμη τους...

    Οπως οι αποπειρες ισορροπιας μεταξυ κυβερνητικων προτεραιοτητων και κομματικων σκοπιμοτητων.

    Κι ομως μεσα σ' αυτον τον κυκεωνα τα πραγματα μπορει να ειναι πολυ πιο απλα. Ο Σημιτης εξελεγη υπο την πιεση της κοινης γνωμης που ηθελε αποσυνδεση απο ενα αρρωστημενο παρελθον και επειδη οι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ εκριναν οτι ειναι ο πλεον καταλληλος να τους οδηγησει στην επανεκλογη τους, νικωντας τον Εβερτ. Και παρα το χτυπημα που η κυβερνηση δεχτηκε πριν καλα καλα παρει ψηφο εμπιστοστυνης απο τη Βουλη, οι δημοσκοπησεις δειχνουν οτι ενα μεγαλο ποσοστο της κοινης γνωμης - κι ενα πολυ μεγαλο ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ - την εμπιστευεται ακομη. Κι ας προσπαθουν καποιοι "γκαλοπιστες" να τονωσουν το ηθικο του επικινδυνου λα ικιστη και ασυγχωρητου γκαφατζη, αρχηγου της αξιωματικης αντιπολιτευσης.

    Ολα αυτα δεν σημαινουν οτι τα παντα βαινουν καλως για την κυβερνηση και τον πρωθυπουργο. Και μπορει το - ακομη ευνο ικο - κλιμα ν' αλλαξει αρδην:

    Αν ο Σημιτης συνεχισει να δειχνει οτι ανεχεται την καθε ειδους υπονομευση. Τοτε η "συμπαθεια" για εναν πανταχοθεν βαλλομενο θα μετατραπει σε αδιαφορια, αν οχι αντιπαθεια, προς εναν που δειχνει αδυναμος.

    Αν δεν στρεψει ολες τις προσπαθειες του στη διακυβερνηση του τοπου και δεν αφησει στους εσωκομματικους αντιπαλους του την καταμετρηση των προσυνεδριακων κουκιων. Ετσι κι αλλιως, ποτε δεν ηταν ισχυρος σ' αυτα, ουτε η εκβαση του συνεδριου θα κριθει μονο απο τους μηχανισμους.

    Αν δεν δειξει εμπρακτως οτι επιδιωκει τη διαμορφωση αυτης της πολυποθητης εθνικης στρατηγικης, συνταιριαζοντας την αρνητικη αδιαλλαξια της Ν.Δ. και της Πολιτικης Ανοιξης, τη μονολιθικη προσεγγιση του ΚΚΕ και την προωθητικη "υποχωρητικοτητα" του Συνασπισμου. Κι αν - ο μη γενοιτο - δεν βρεθει αυτη η στρατηγικη, ας εφαρμοσει τη δικη του, αφου ομως θα ειναι σαφες οτι εγινε πραγματικη προσπαθεια και απετυχε.

    Αν δεν αξιοποιησει στο επακρο τα πρωτα - εστω μικρα, εστω χωρις σημαντικο πρακτικο αντικρισμα - δειγματα μεταστροφης ξενων κυβερνησεων και μεσων ενημερωσης υπερ των ελληνικων θεσεων, λογω λαθων της Τουρκιας στην προσφατη κριση. Ναι, κανουν κι οι Τουρκοι λαθη, οπως επισημαινουν οι αρθρογραφοι τους - ενω εμεις εδω βλεπουμε μονιμως ελληνικα λαθη και μυθοποιουμε την πολιτικη των γειτονων, ειτε απο αγνοια ειτε απο ακρισια.

    Αν δεν αρχισει να δειχνει οτι η εκλογη του δεν σημαινει απλως μια διαχειριστικη αναλωσιμη παρενθεση. Κι αν δεν εξανεμισει τοσο γρηγορα το τελευταιο αποθεμα προσδοκιων που επενδυθηκε στην εκλογη του.

    Παρα την υπονομευση που δεχεται η νεα κυβερνηση, αυτη η δικαιολογια δεν ειναι επαρκης για να αιτιολογησει αργοτερα τυχον αποτυχια της. Ο πρωθυπουργος και η κυβερνηση συνολικα θα εχουν την πρωτη ευθυνη για τα λαθη, τις αδυναμιες και την ανεπαρκεια.

    Απλως οι εσωκομματικοι αντιπαλοι καλουνται να κατανοησουν ενα ακομη αυτονοητο, αυτο δηλαδη που αντιλαμβανεται ευχερως και ο τελευταιος ψηφοφορος του κυβερνωντος κομματος. Οτι τυχον αποτυχια της κυβερνησης Σημιτη δεν θα την καρπωθουν ο Ακης η ο Αρσενης η καποιος νεοτερος επιδοξος δελφινος. Μοναδικος κερδισμενος θα ειναι ο Εβερτ, που θα δεχτει ετσι ενα ανεπαντεχο δωρο.

    Κι επειδη αυτη η επισημανση μπορει να φανταζει σαν νεος "μπαμπουλας", ειναι επισης αυτονοητο οτι δεν σημαινει "αφοπλισμο" της εσωκομματικης αντιπολιτευσης. Αλλο, ομως, κριτικη - σκληρη και ανελεητη επι της ουσιας, οταν χρειαζεται - και αλλο διαρκης υπονομευση για τα ευτελη και τα ασημαντα και με μοναδικο στοχο την εξυπηρετηση προσωπικων επιδιωξεων.

    [25] ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    Του ΠΑΥΛΟΥ ΝΑΘΑΝΑΗΛ

    Απειρες ειναι οι αδικιες που εχουν διαπραχθει απο χωρα σε χωρα στο διαβα της ιστοριας. Το ανθρωπινο μυαλο εφευρε μια σειρα απο κανονες που υποτιθεται οτι πρεπει να διεπουν τις σχεσεις αναμεσα σε κρατη, ακριβως οπως υπαρχουν αντιστοιχοι κωδικες που ρυθμιζουν τις σχεσεις αναμεσα σε ανθρωπους. Σχεδον σε ολα τα κρατη του κοσμου θεωρητικα διαδηλωνουν την πιστη τους στους κανονες αυτους το "Διεθνες Δικαιο" ομως στην πραξη αποφευγουν την εφαρμογη του οταν στη συγκεκριμενη περιπτωση δεν τους συμφερει. Με λιγα λογια το Διεθνες Δικαιο αναφερεται σε μια ιδεωδη κατασταση που κανεις δεν τολμαει να αμφισβητησει ενω ταυτοχρονα πολλοι φροντιζουν να διατηρουν ανισχυρο το μηχανισμο εφαρμογης του, ωστε η ιδεωδης κατασταση να μην εμπεδωνεται. Το βασικο ερωτημα που ανακυπτει ειναι κατα ποσο η σημερινη διεθνης κοινωνια ειναι πολιτισμενη. Ο μεσος ανθρωπος διατυπωνει την ευλογη αλλα ισως αφελη απορια: Θελουν η δεν θελουν, τα κρατη που ισχυριζονται οτι ειναι πολιτισμενα, μια διεθνη ισορροπια που να στηριζεται στη δικαιοσυνη και την αυτοματη ειρηνικη επιλυση των διαφορων. Εαν απαντησουμε καταφατικα, θα πρεπει να δεχτουμε ταυτοχρονα οτι το οραμα μιας δικαιης διεθνους κοινωνιας αποτελει, ουτοπια. Εαν απαντησουμε αρνητικα θα πρεπει παραλληλα να δεχθουμε πως επικρατει σημαντικο ποσοστο υποκρισιας στις διεθνεις σχεσεις. Οι ενδειξεις δειχνουν οτι συμβαινει μαλλον το δευτερο. Αν ομως ετσι εχουν τα πραγματα, τι ελπιδες μπορουν να υπαρχουν για τις μελλοντικες εξελιξεισ;

    Η ιστορια των Ηνωμενων Εθνων και αλλων διεθνων οργανισμων δειχνει καθαρα οτι οι προσπαθειες για την ουσιαστικη ενισχυση της δυναμης τους δεν σταματησαν ποτε. Πρεπει ομως να τονισθει πως σχεδον παντα οι προσπαθειες αυτες ξεκινουν απο μικρες και μετριες χωρες και σπανιοτατα απο τις μεγαλες. Αυτο και μονο το γεγονος αρκει για να γινει κατανοητο το βασικο προβλημα: πως δηλαδη τα κρατη που διαθετουν καποια ισχυ θελουν να υπαρχουν μεν οι κανονες αλλα να εφαρμοζονται αναλογα με τις εκαστοτε επιθυμιες και τα συμφεροντα τους. Η δυσαρεστη αυτη πραγματικοτητα ειναι που εχει οδηγησει τους "ρεαλιστες" ολου του κοσμου στο συμπερασμα πως πρεπει να την παραδεχθουμε και να προσαρμοσθουμε στις συνεπειες της. Δηλαδη να δεχθουμε ολοι οτι το Διεθνες Δικαιο ειναι ενα γενικο πλαισιο μεσα στο οποιο οι μικροτεροι και λιγοτερο ισχυροι οφειλουν να διαπραγματευονται με τους περισσοτερο ισχυρους και να συναπτουν τους καλυτερους δυνατους συμβιβασμους. Τα παραδειγματα οπου η παγκοσμια κοινωνια κινειται για την εφαρμογη του Διεθνους Δικαιου, οταν η επιδιωξη αυτη συμπιπτει με τα συμφεροντα μας η περισσοτερων μεγαλων δυναμεων, ειναι αρκετα με κορυφωμα τον Πολεμο του Κολπου και ως ενα βαθμο τη Βοσνια. Εξισου ομως πολυαριθμα ειναι και τα παραδειγματα περιπτωσεων οπου τα επιχειρηματα για την εφαρμογη των ιδιων αρχων ειναι εξισου ισχυρα αλλα ο συγκεκριμενος στοχος δεν συμπτιπτει με τις επιδιωξεις και τα συμφεροντα μεγαλων δυναμεων και κυριως της υπερατλαντικης υπερδυναμης. Χαρακτηριστικα παραδειγματα το Κουρδικο και φυσικα η Κυπρος.

    Τα παραπανω δεν συνιστουν πρωτοτυπες διαπιστωσεις. Αποτελουν ομως μια συνοπτικη εικονα της σημερινης πραγματικοτητας. Η Ελλαδα ειναι μια απο τις χωρες που ειλικρινα πιστευουν στο Διεθνες Δικαιο. Αυτο δεν το λεμε μονο εμεις. Το παραδεχονται και οσοι καλοπιστοι συζητουν μαζι μας. Φυσικα δεν ειμαστε ισχυρη χωρα που να μπορει να επιβαλει λυσεις συμφωνες με τα συμφεροντα της. Ανηκει ομως αναμφιβολα στις χωρες εκεινες που δεν ειναι τελειως ανισχυρες και κυριως σε εκεινες που εχουν αδικηθει πολλες φορες, οχι παντα γιατι "δεν μας χωνευουν" η "μας ζηλευουν", αλλα συχνα και λογω δικων μας διπλωματικων σφαλματων η καλυτερα λογω ελλειψης σταθερης και παραδοσιακης εθνικης εξωτερικης πολιτικης. Η προσφατη κριση στο Αιγαιο εδειξε για μια ακομη φορα οτι οι κινδυνοι που μας περιβαλλουν ειναι υπαρκτοι και σοβαροι. Απο καθαρα νομικη αποψη δεν υπαρχει αμφιβολια οτι το Διεθνες Δικαιο ειναι με το μερος μας. Αρα η ρεαλιστικη σταση που επιβαλλεται αυτη τη στιγμη ειναι η εξευρεση της χρυσης τομης αναμεσα σε αφηρημενες αλλα επιθυμητες νομικες αρχες απο τη μια μερια και των πραγματικων ισορροπιων δυναμης που ισχυουν σημερα. Μεσα σ' αυτους τους υπολογισμους ας μην ξεχναμε δυο βασικες αληθειες. Πρωτον, οι Ηνωμενες Πολιτειες εχουν συγκεκριμενους στοχους στην περιοχη και φυσικα διαθετουν και αναμφιβολη ισχυ και δευτερον η Τουρκια ειναι μια σχετικα ισχυρη χωρα αλλα λιγοτερο ισχυρη απ' οσο εμφανιζεται η μας την εμφανιζουν τριτοι. Υπαρχει δηλαδη στο ολο θεμα και μια δοση μπλοφας. Η επιτυχια μας θα εξαρτηθει απο τη διαπιστωση της αληθινης αναλογιας αναμεσα στην πραγματικη ισχυ και στο ποσοστο αυτης της μπλοφας!

    Απο καθαρα νομικη αποψη δεν υπαρχει αμφιβολια οτι το Διεθνες Δικαιο ειναι με το μερος μας

    [26] ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ...

    Ομολογω οτι ουκ ολιγες φορες αδυνατω να κατανοησω πως λειτουργουν, πως σκεπτονται και πως αποφασιζουν οι πολιτικοι μας. Πραγματα που για τον απλο πολιτη φανταζουν εξαιρετικα απλα η και αυτονοητα, περιπλεκονται και περιπλεκουν τους πολιτικους μας σε επικινδυνο μαλιστα βαθμο, για να περιπλεξουν στη συνεχεια ολους μας...

    Παρτε για παραδειγμα την ιστορια της Χαγης και τη σταση κυβερνησης και αντιπολιτευσης. Προκειται για μια εξελιξη που οι παντες συμφωνουν οτι μας συμφερει, αφου τα νομικα μας επιχειρηματα ειναι εξαιρετικα σοβαρα. Κι ομως η μεν κυβερνηση, αφου πηρε μια κατ' αρχην σωστη αποφαση, κανει τα ευκολα δυσκολα. Ενα ατελειωτο μπλεξιμο για το ποιος ειχε την πρωτοβουλια για το πως θα το πει προς τα εξω, για το αν θα πει οτι αποδεχεται μια ενδεχομενη τουρκικη πρωτοβουλια και παει λεγοντας...

    Οσο για την αξιωματικη αντιπολιτευση, ασ' τα καλυτερα... Κραυγες, κορονες για ψηφοθηρια και μπολικη ανευθυνοτητα... Δρουν και συμπεριφερονται λες και ειναι αναγκασμενοι, απο τη στιγμη που η κυβερνηση υιοθετει μια σταση, να λενε ακριβως το αντιθετο... Ειναι δε τετοια η συνεπεια τους, που τη μια μερα λενε... προδοσια η Χαγη και την επομενη αρχιζουν να ψελλιζουν κατι μισολογα του τυπου δεν το συζηταμε αφου η Τουρκια δεν θελει...

    Κι ολα αυτα, το ξαναλεμε, για ενα θεμα που ολοι δεχονται οτι αποτελει προνομιακο πεδιο για μας... Που θα επρεπε να το εκμεταλλευτουν στο επακρο για να καταδειξουν εμπρακτως πως οι Τουρκοι αντιμετωπιζουν το διεθνες δικαιο... Για να μην πουμε βεβαια οτι θα επρεπε εμεις να επιδιωξουμε να ερθει το θεμα στη Χαγη, αφου δεν εχουμε τιποτε να φοβηθουμε και τιποτε να χασουμε... Αλλα ποιος θα το τολμησει, ακομη κι αν το πιστευει απολυτα, οταν εχουμε καταντησει να πιστευουμε οτι οποιασδηποτε μορφης συζητηση για ενα θεμα, εστω και στο Διεθνες Δικαστηριο, ισοδυναμει με... προδοσια.

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [27] Οταν μονοιαζουμε

    ΑΠΟΤΕΛΕΙ καταδικη της Τουρκιας και πληρη δικαιωση των θεσεων της Ελλαδας το ψηφισμα του Ευρωκοινοβουλιου, που υιοθετηθηκε απο τη συντριπτικη πλειονοτητα των ευρωβουλευτων. Επι συνολου 374, ψηφισαν υπερ 342, κατα 21 και 11 αποχες. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να αναγνωριστει οτι για τη συνθεση του κοινης αποδοχης - απο τις εξι πολιτικες ομαδες του Ευρωκοινοβουλιου - κειμενου του ψηφισματος δουλεψαν ολοι οι Ελληνες ευρωβουλευτες. ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ενα δειγμα για το ποσα μπορουμε να πετυχουμε με συλλογικη δουλεια και προσπαθεια. Και δεν ειναι η πρωτη φορα που οι Ελληνες ευρωβουλευτες ολων των κομματων συντονιζουν τις ενεργειες τους, παραμεριζοντας τους ανταγωνισμους. ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ, λοιπον, επαινος. Οπως αξιζει να σημειωθει οτι και ο αρχηγος της Ν.Δ. Μιλτιαδης Εβερτ, μετα τις πρωτες αστοχιες και μικροψυχιες του, εκανε θετικη δουλεια με τις συναντησεις που ειχε στο Στρασβουργο. Και να μην ξεχναμε και τις θετικες δηλωσεις του κ. Κ. Μητσοτακη. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΗ το ψηφισμα οταν μιλαει "για τις προκλητικες στρατιωτικες επιχειρησεις της Τουρκιας στην Ιμια" και υπογραμμιζει οτι "η ενεργεια αυτη της Τουρκιας εντασσεται στο πλαισιο μιας ευρυτερης πολιτικης αμφισβητησης του καθεστωτος του Αιγαιου". ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ της Ελλαδας η αναφορα στις διεθνεις συνθηκες, με τις οποιες κατοχυρωνονται τα κυριαρχικα της δικαιωματα στις βραχονησιδες και η υπογραμμιση οτι: "Τα ελληνικα συνορα αποτελουν επισης τμημα των εξωτερικων συνορων της Ευρωπα ικης Ενωσης". ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ως οργανο με εκλεγμενους απο τους λαους της Ευρωπης αντιπροσωπους, μπορει να αντιστεκεται σε πιεσεις συμφεροντων και να περιφρουρει τις δημοκρατικες αρχες της Ευρωπα ικης Ενωσης. Ειναι το οργανο που μπορει να καλυψει το δημοκρατικο ελλειμμα που υπαρχει στην Ευρωπα ικη Ενωση. ΜΕΣΑ Σ' ΑΥΤΟ το οργανο πρεπει να συντονισει τις προσπαθειες της η Ελλαδα, που δεν εχει να προωθησει συμφεροντα, αλλα αρχες. Και γι' αυτες τις αρχες, που στηριζουν το ευρωπα ικο οικοδομημα, μπορει η Ελλαδα να δωσει μαχες και να τις κερδισει μαζι με τις δυναμεις που θελουν μια Ευρωπη δημοκρατικη, υπερμαχη του δικαιου και των ανθρωπινων δικαιωματων.

    [28] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Κλεινει το "μετωπο" αρχιζει ψυχρος πολεμος Ο ΡΟΤΣΑ βαζει τερμα στην κοντρα του με τον Τυπο και στρεφει την προσοχη του στη Λεγκια και τον προπονητη της Συνεντευξη στον ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Ο Ροτσα δεν ξεχασε τα... γιαουρτια! Και χθες, οταν τον βρηκαμε στο τηλεφωνο, μιλησε για την περιβοητη συνεντευξη που εδωσε παραμονες του ντερμπι με την ΑΕΚ στο ραδιοσταθμο "Σπριντ ΦΜ" και η οποια προκαλεσε ποικιλες αντιδρασεις. Ο προπονητης του Παναθηνα ικου ηταν φιλικος, ειπε οσα αισθανοταν, δεν εκανε προσπαθεια να κρυψει η να αποφυγει καποια πραγματα. Για τα... γιαουρτια υποστηριξε οτι εκανε χιουμορ οταν τα... επικαλεστηκε εν ειδει τιμωριας, ενω απο τα λεγομενα του διαφανηκε η επιθυμια του να κλεισει το θεμα. Στη συνεντευξη που εδωσε στην "Ε" ο Ροτσα, αναφερθηκε και σε αλλα θεματα. Αποκαλυψε οτι ο Παβελ Γιανας, ο προπονητης της Λεγκια, πληρωσε εισιτηριο για να μπει στο Ολυμπιακο Σταδιο και καθησε μαλιστα στην εξεδρα των φιλαθλων της ΑΕΚ. Καυτηριασε αυτη την "τακτικη", λεγοντας οτι ο τροπος αυτος "κατασκοπειας" θυμιζει εποχες... ψυχρου πολεμου. Μιλησε για το "τι μελλει γενεσθαι" απο εδω και μπρος, μετα τον αποκλεισμο της ομαδας του απο την ΑΕΚ στο Κυπελλο. Τελος, ασχοληθηκε παλι με τον κοσμο του Παναθηνα ικου εκθειαζοντας τη μαζικη παρουσια και συμπεριφορα του στον αγωνα της Τεταρτης.

    "ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ"

    Πολυς θορυβος δημιουργηθηκε απο τη δηλωση που εκανες περι... γιαουρτιων που θα φανε οι δημοσιογραφοι αν αναλαβουν δυο ημερες την ομαδα του Παναθηνα ικου. Δηλωση, που οπως ειπωθηκε και παρουσιαστηκε, εγινε υπο την επηρεια εκνευρισμου... "Ειπα για γιαουρτια που θα φανε οι δημοσιογραφοι χαριτολογωντας. Καλυτερα... γιαουρτια παντως, παρα ξυλο, οπως εφαγε ο Σακελλαροπουλος απο τον Παναγιωτακη (διερμηνεας του Οσιμ) σε φιλικο παιχνιδι δημοσιογραφων- προπονητων".

    Εξακολουθεις να εισαι εκνευρισμενος απο την κριτικη που δεχτηκες για τις επιλογες σου στον αγωνα με τον Αθηνα ικο; Εμμενεις στις αποψεις σου; "Για μενα το θεμα εχει ληξει. Εχω βεβαια την προθεση να συζητησω με τους δημοσιογραφους στη συνεντευξη της Τριτης, και ελπιζω να βρεθει ακρη".

    Υστερα απο τοσες ημερες, πιστευεις οτι δεν εκανες λαθος αφηνοντας Δωνη, Καλιτζακη, Μαραγκο εκτος αρχικου σχηματοσ; "Εχει ξαναγινει αυτο και εχουμε κερδισει τα παιχνιδια. Με μετρια αποδοση ο Παναθηνα ικος μπορει να κερδιζει αυτα τα ματς, οπως συνεβη πολλες φορες περσι. Στο συγκεκριμενο ματς δεν πηγε η ομαδα, ενω χασαμε και πολλες ευκαιριες".

    Ο Παναθηνα ικος ειναι πλεον εκτος Κυπελλου. Ισχυει το "ουδεν κακο αμιγες καλου"; "Θελω να ελπιζω οτι θα παμε καλα στη συνεχεια. Ο,τι εγινε, εγινε. Οχι πως δεν θελαμε να προχωρησουμε στο Κυπελλο, αλλα δεν μπορουμε και να αλλαξουμε το αποτελεσμα. Θα ριξουμε ολο το βαρος των προσπαθειων μας στους δυο στοχους που μας απομειναν: Πρωταθλημα και Ευρωπη".

    Εισαι αισιοδοξοσ; "Ειδα τα προσωπα των παιδιων μετα τη ληξη του ντερμπι και ανεκτησα παλι την αισιοδοξια μου. Ειχαν την εκφραση ανθρωπων που εχουν κανει το καθηκον τους. Τα εδωσαν ολα μεσα στο παιχνιδι και αυτη ηταν η μεγαλη μου ικανοποιηση. Ειναι πολυ δυσκολο οταν χανεις με 2-0 να αντιδρασεις και να μπορεσεις να γυρισεις το ματς, να ισοφαρισεις. Πρεπει να εχεις τεραστια ψυχικα αποθεματα, φοβερες δυναμεις. Με τη Λινφιλντ, πριν απο μερικα χρονια, βρεθηκαμε να χανουμε στο 20 3-0. Απο μια ομαδα μετρια και ασημη. Κι ομως, ηταν φοβερα δυσκολο για μας να γυρισουμε το παιχνιδι. Εμεις ειχαμε απεναντι μας την ΑΕΚ, μια πολυ καλη ομαδα δηλαδη, οχι μετρια ουτε ασημη. Γι' αυτο αξιζουν πολλα συγχαρητηρια στους ποδοσφαιριστες του Παναθηνα ικου".

    ΙΝΚΟΓΚΝΙΤΟ Ο ΓΙΑΝΑΣ

    Ο Ροτσα αποκαλυψε στη συνεχεια: "Με πληροφορησαν οτι ο προπονητης της Λεγκια, Παβελ Γιανας, ηρθε με ακρα μυστικοτητα στην Αθηνα, πληρωσε εισιτηριο και μπηκε στο Ολυμπιακο Σταδιο, καθησε μαλιστα στην εξεδρα των οπαδων της ΑΕΚ. Αυτος ο τροπος κατασκοπειας θυμιζει εποχες... ψυχρου πολεμου. Απο την αρχη διαπιστωσαμε πως οι Πολωνοι δεν ηθελαν συνεργασια. Ειναι πολυ τραβηγμενο να ερχεται ο ιδιος ο προπονητης της Λεγκια και ο Παναθηνα ικος να μη γνωριζει τιποτα. Δεν μπορω να καταλαβω αυτη τη νοοτροπια. Οταν πηγα να δω τη Ναντ και την Πορτο, οι ανθρωποι μου φερθηκαν πολυ ομορφα. Φυσικα και εμεις φερθηκαμε ωραια στους κατασκοπους των αλλων ομαδων".

    Θα αντιδρασει ο Παναθηνα ικοσ; "Εχουμε παρει κι εμεις τα μετρα μας. Εχουμε τις πηγες μας και γνωριζουμε τα παντα. Μεχρι και τι ωρα πηγαν στην τουαλετα οι παικτες της Λεγκια. Εχουμε εδω και δωδεκα ημερες ανθρωπο μας μεσα στο στρατοπεδο των Πολωνων, ο οποιος μας ενημερωνει με το νι και με το σιγμα. Ολα αυτα βοηθανε, αλλα σημασια εχει εμεις να βρεθουμε σε καλη κατασταση την ωρα των αναμετρησεων".

    Ο ΚΟΣΜΟΣ

    Στην ιδια συνεντευξη στο "Σπριντ ΦΜ" ο Ροτσα ειχε επιτεθει, για πολλοστη φορα φετος, στον κοσμο του Παναθηνα ικου ("Δεν υπαρχει, ποιος κοσμος", ειχε πει). Χθες αισθανθηκε την αναγκη να αναθεωρησει ορισμενα σημεια της δηλωσης του και να κανει καποιες διευκρινισεις. "Δεν εχω κανενα προβλημα με τον κοσμο. Δεν μπορω ομως να δεχθω οτι οι φιλαθλοι του Παναθηνα ικου ειναι μονο 2.000 και 3.000. Ουτε 5.000 ειναι. Δεν κατηγορησα ποτε οσους ερχονται. Ειχα αναφερθει με κολακευτικα λογια, αν θυμασαι, στους 123 οπαδους που ειχαν πληρωσει εισιτηριο στο ματς Κυπελλου με τη Δοξα Βυρωνα".

    Κατα καιρους εχεις καταφερθει εναντιον του κοσμου του ΠΑΟ με φρασεις που ενοχλησαν... "Το χειροτερο που εχω πει για τους φιλαθλους ειναι πως θα ηταν καλυτερα να καθονται σπιτι τους και να πινουν μπιρες".

    Απο τη συμπεριφορα τους στο ντερμπι της Τεταρτης δεν πρεπει να εχεις παντως παραπονο... "Πραγματι. Η συμπεριφορα τους ηταν πολυ καλη. Αν συνεχισουν να ειναι κοντα μας, εχουμε πολλες πιθανοτητες να παμε καλα στη συνεχεια. Μετα το 2-0, οι οπαδοι μας δεν σταματησαν να φωναζουν υπερ της ομαδας μας, και τους αξιζουν συγχαρητηρια γι' αυτο".

    Επιπολαιος ειναι ο τραυματισμος του Γιοζεφ Βαντσικ, που θα ειναι στη διαθεση του Ροτσα για τον αγωνα της Κυριακης με τον Πανιωνιο. Χθες εγιναν γνωστοι οι διαιτητες των αγωνων του Παναθηνα ικου με τη Λεγκια. Ο Ισπανος Ντιαζ Βεγκας θα διευθυνει το παιχνιδι στη Βαρσοβια στις 6 Μαρτιου και ο Ιταλος Πιερλουιτζι Περετο τον αγωνα ρεβανς στην Αθηνα στις 20 του ιδιου μηνα.

    "Ο,τι εγινε, εγινε. Το βαρος τωρα σε Πρωταθλημα-Ευρωπη". Αισιοδοξος για τη συνεχεια εμφανιστηκε σε χθεσινη του συνεντευξη στην "Ε" ο Ροτσα, φανερωνοντας την προθεση του να κλεισει το μετωπο με τους δημοσιογραφους

    Γλιτωσαν το προστιμο και τωρα χρυσωνονται ΕΒΑΛΕ τελος στα γεγονοτα της Πατρας ο Μπαγεβιτς μετα την προκριση επι του ΠΑΟ - Στα 5 εκ. το πριμ για καθε παικτη της ΑΕΚ!

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Η προκριση στους "4" του Κυπελλου, σκεπαζει ολα τα προβληματα στην ΑΕΚ, που αφορουν κυριως τις προσωπικες σχεσεις των ποδοσφαιριστων. Δηλωσεις τυπου "ειμαστε ενωμενοι, αγαπημενοι σαν μια οικογενεια", γινονται μονο για τα ματια του κοσμου. Και εριδες και αντιθεσεις υπαρχουν στο ποδοσφαιρικο τμημα, ωστοσο τα παντα επισκιαζονται απο την καλη πορεια της ομαδας, τη διαρκεια και σταθεροτητα που παρουσιαζει η ΑΕΚ στην αποδοση της και κυριως απο το κοινο συμφερον ολων των ποδοσφαιριστων.

    Στα γεγονοτα της Πατρας, τοσο στον αγωνιστικο χωρο οσο και στα αποδυτηρια, εβαλε οριστικα τελεια και παυλα ο Μπαγεβιτς. Ο οποιος αναγνωριζει οτι λεκτικα επεισοδια, καβγαδες και γκρινιες μεταξυ ποδοσφαιριστων, παρατηρουνται σ' ολες τις ομαδες του κοσμου. "Οι παικτες μου θελουν παντα να κερδιζουν και γι' αυτο στεναχωριουνται οταν δεν ερχονται καλα αποτελεσματα. Αυτα τα συναισθηματα τους πρεπει εγω να εκμεταλλευθω, για να τους παρω ο,τι καλο μπορουν να δωσουν μεσα στο γηπεδο", δηλωσε χθες ο Ντουσκο. "Πιστευω οτι δοθηκε μεγαλυτερη βαρυτητα απ' ο,τι θα 'πρεπε. Αυτα συμβαινουν σ' ολες τις δουλειες. Τσακωνεσαι και μετα τα βρισκεις...".

    Συνεπως δεν τιθεται θεμα επιβολης προστιμου, οπως ειχε απειλησει την Τριτη ο τεχνικος της ΑΕΚ. Ο Μπαγεβιτς, ειχε ξεχωριστα τετ α τετ την παραμονη του ντερμπι με τον Παναθηνα ικο, με τους δυο πρωταγωνιστες του "θερμου επεισοδιου", τον Τιμουρ Κετσπαγια και τον Βασιλη Τσαρτα. Δοθηκαν οι απαραιτητες εξηγησεις και το θεμα θεωρειται ληξαν.

    ΧΡΥΣΑΦΙ Περισσοτερα χρηματα κι απο την προκριση στο (περυσινο) τσαμπιονς λιγκ θα βγαλουν φετος οι ποδοσφαιριστες της ΑΕΚ απο το... Κυπελλο Ελλαδας! Σε (χθεσινη) μινι - συσκεψη στα αποδυτηρια οι παικτες αποφασισαν να ζητησουν πριμ πεντε εκατομμυρια δραχμες, για την προκριση σε βαρος Ολυμπιακου και Παναθηναικου. Το σκεπτικο των παικτων ειναι οτι εδωσαν μεσα σε εναμιση μηνα τεσσερις τελικους!

    "Ο,τι μου ζητησετε θα σας το δωσω" υποσχεθηκε στους ποδοσφαιριστες την Τριτη το βραδυ στο ξενοδοχειο ο Μιχαλης Τροχανας. Αρα αναμενεται να ικανοποιησει το αιτημα των 5 εκατομμυριων. Καθαρα η οχι; Αυτο αφηνουν οι παικτες να το αποφασισει ο ιδιος ο Τροχανας!

    Στο μεταξυ ο Μπαγεβιτς επανελαβε και χθες οτι η ΑΕΚ ηταν ανωτερη απο τον Παναθηναικο και στα δυο παιγνιδια και προκριθηκε δικαια. "Οταν προηγηθηκαμε 2-0 δεν εδωσα εντολη να γυρισουμε πισω. Η ΑΕΚ δεν ειναι τετοια ομαδα. Μετα την τροπη ομως που πηρε το ματς, ημασταν εκ των πραγματων υποχρεωμενοι να διασφαλισουμε την προκριση".

    Για τον αντιπαλο στα ημιτελικα ο Ντουσκο δεν εξεφρασε καποια ιδιαιτερη προτιμηση ("οποια ομαδα αντιμετωπισουμε, χρειαζεται προσοχη"), οι παικτες παντως στις μεταξυ τους συζητησεις δεν κρυβουν οτι θα ηθελαν στα ημιτελικα κι οχι στον τελικο τον ΠΑΟΚ!

    Κατα του Εθνικου δεν θα αγωνισθουν οι Μπορμποκης (θλαση) και Κασαπης, Βλαχος (3 και 6 καρτες). Προθεση του Μπαγεβιτς ειναι να "ξεμπερδευουν" με τις κιτρινες μεχρι τα μεσα Μαρτιου (αρχιζουν τα ντερμπι) οσοι παικτες εχουν οριακο αριθμο (απο πεντε Μανωλας, Σαμπανατζοβιτς, απο δυο Τσαρτας, Κωτενογλου, Μπατιστα, Μπορμποκης).

    Πιστη στο ραντεβου!

    Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΟ, για 10η φορα στην ιστορια της, πηρε την προκριση στην Ολυμπιαδα. -Εκπληκτικη εμφανιση στην 5η σερι νικη της (6-3 την Αυστραλια) στο Βερολινο

    Ποιος να τους σταματησει; Η εθνικη ομαδα πολο σε... αγρια κατασταση νικησε χθες στο Βερολινο και την Αυστραλια με 6-3 και -ανεξαρτητα απο το αποτελεσμα του σημερινου αγωνα της με τη Γιουγκοσλαβια- κερδισε το εισιτηριο για την Ολυμπιαδα της Ατλαντα. Για δεκατη φορα στην ιστορια της!

    Ο χθεσινος αγωνας ηταν η αποθεωση του νεου προσωπου της εθνικης μας ομαδας. Οι παικτες του Κουλη Ιωσηφιδη δεν ειχαν ορεξη για περιπετειες και χτυπησαν τους Αυστραλους εκει που υποτιθεται οτι ειναι καλοι. Στη δυναμη!

    Δεν αφησαν λοιπον τον αντιπαλο τους να παρει ανασα, απο την αρχη. Η αλληλοβοηθεια στην αμυνα, η σταθεροτητα του τερματοφυλακα Μακη Βολτυρακη και η υπομονη στην επιθεση, εφεραν την Εθνικη μας μπροστα στο σκορ με 6-1 (!!!) 1.17 πριν τελειωσει ο αγωνας. Ο υπολοιπος χρονος, μεχρι το τελος, κυλησε με τα πανηγυρια των διεθνων και οι Αυστραλοι πετυχαν δυο γκολ μετατρεποντας τη συντριβη τους, σε απλη ηττα!

    Η Εθνικη μας ειχε 3/5 γκολ με παικτη παραπανω, αλλα το εντυπωσιακο νουμερο ειναι αυτο στην αμυνα με παικτη λιγοτερο, οπου ειχαμε 1/10! Μολις ενα γκολ, σε δεκα επιθεσεις με παικτη παραπανω των Αυστραλων, δεχθηκαν ο Βολτυρακης και η αμυνα του...

    Τα επταλεπτα: 2-0, 2-1, 0-0, 2-2. Τα ελληνικα γκολ πετυχαν οι Λουδης 3, Λοραντος 1, Ψυχος 1 και της Αυστραλιας οι Γουντριτς 2, Κλαρενς 1.

    Πιο ηρεμος απο τους παικτες του, μετα τον αγωνα ο ομοσπονδιακος τεχνικος Κουλης Ιωσηφιδης τονισε: "Ειχαμε υποχρεωση απεναντι στην ιστορια του ελληνικου πολο να τα καταφερουμε. Προσπαθησαμε πολυ και στην προετοιμασια και εδω, αλλα πετυχαμε το στοχο μας. Νομιζω οτι στο σημερινο παιχνιδι η αποδοση της ομαδας ηταν καταπληκτικη, ακομα και σε σχεση με τον αγωνα με τη Γερμανια στην πρωτη φαση. Ολα οσα ειχαμε πει στις προπονησεις, εγιναν πραξη στον αγωνα...", ενω ο προεδρος της ΕΚΟΦ, Δημητρης Διαθεσοπουλος, σε πελαγη ευτυχιας, ελεγε: "Τα παιδια μας εκαναν περηφανους και ευχαριστω για οτι πετυχαν, οπως και τους προπονητες. Ειναι καταπληκτικο, οτι ολοι εδω μας δινουν συγχαρητηρια οχι μονο γιατι προκριθηκαμε, αλλα κυριως γιατι παιζουμε ομορφο πολο. Καταξιωθηκαμε μεσα στις μεγαλες δυναμεις του πολο και νομιζω οτι στην Ατλαντα μπορουμε να παμε με πολλες ελπιδες για διακριση...".

    Οσον αφορα τωρα το σημερινο (19.00) παιχνιδι με τη Γιουγκοσλαβια, ειναι ευκαιρια και για τις δυο ομαδες να δειξουν το καλο τους προσωπο χωρις αγχος, αφου εχουν εξασφαλισει την εισοδο τους στην τετραδα και βεβαια την προκριση στην Ολυμπιαδα.

    Οι Σερβοι, που επιστρεφουν στη διεθνη σκηνη επειτα απο απουσια τεσσαρων χρονων περιπου, λογω του εμπαργκο κατα της Νεας Γιουγκοσλαβιας, καθως και στο προολυμπιακο τουρνουα, δειχνουν αυτο που ολοι περιμεναν. Οτι ειναι ικανοι να φτασουν αμεσως στην κορυφη του παγκοσμιου πολο.

    Ο Ιωσηφιδης δεν θελησε να πει τιποτα για τον αγωνα αυτο, αφου γενικα δεν συνηθιζει τις προβλεψεις, αλλα μπορειτε να δειτε τον αγωνα μεσα απο το πρισμα της δηλωσης του: "Οι επιτυχιες αυτες δημιουργουν και καινουργιες μεγαλυτερες υποχρεωσεις..."!

    Στην τσιμπιδα και η Εθνικη

    Η ΥΠΕΘΑ ετοιμαζει ελεγχο και σε οσους παικτες μετειχαν στην πορεια του Μουντιαλ '94

    Μετα το μπασκετ, τα ΤΑΚ και τις ΠΑΕ, οι ελεγχοι της ΥΠΕΔΑ για τυχον φοροδιαφυγη επεκτεινονται, τωρα, και στην Εθνικη ομαδα ποδοσφαιρου και τους διεθνεις που συμμετειχαν στην προκριματικη φαση του Μουντιαλ 1994 και αυτους που συμμετειχαν στην αποστολη που πηγε στις Ηνωμενες Πολιτειες (ειναι συνολικα 37 ποδοσφαιριστες).

    Οι σχετικες πληροφοριες διερρευσαν, χθες, αν και ο Γιωργος Ανωμεριτης (υφυπουργος Οικονομικων) που ρωτηθηκε σχετικα, δηλωσε οτι "εγω δεν εχω καποια τετοια πληροφορια".

    Αφορμη για τους ελεγχους αυτους, αποτελεσε προτερος ελεγχος υπηρεσιας του υπουργειου Οικονομικων που εξεταζει τις δαπανες των κρατικων υπηρεσιων στη Γενικη Γραμματεια Αθλητισμου, οπου και διαπιστωθηκε οτι εχουν δοθει καποια χρηματα στους ποδοσφαιριστες (ο ελεγχος αυτος ηταν η αφορμη για το "κυνηγι" στα ΤΑΚ, τις ΠΑΕ και τους καλαθοσφαιριστες).

    Ο ελεγχος, συμφωνα με τις υπαρχουσες πληροφοριες, θα αφορα τα χρηματα που πηραν οι διεθνεις για την πορεια τους στα προκριματικα και την προκριση στο Μουντιαλ. Το ποσο που πηραν οι παικτες απο την ΕΠΟ αλλα και απο τη ΓΓΑ (ο τοτε υφυπουργος Αθλητισμου Γιωργος Λιανης τους ειχε δωσει πριμ) πλησιαζει τα 300 εκατομμυρια δραχμες. Τα χρηματα αυτα, παντως, δεν ειχαν μοιραστει ισομερως αλλα βασει της συμμετοχης καθε παικτη στους αγωνες που εδωσαν.

    Οι 37 ποδοσφαιριστες ειναι οι: Μηνου, Ατματσιδης, Καρκαμανης, Αλεξιου, Καλιτζακης, Καραταλδης, Μανωλας, Αποστολακης, Κωφιδης, Σαραβακος, Μητροπουλος, Αλεξουδης, Χατζιδης, Αλεξανδρης, Νιοπλιας, Μαχλας, Κολιτσιδακης, Τσιαντακης, Μαραγκος, Βαιος Καραγιαννης, Τσαλουχιδης, Δημητριαδης, Μιρτσος, Σοφιανοπουλος, Καραγεωργιου, Δωνης, Φραντζεσκος, Καραπιαλης, Παυλος Παπα ιωαννου, Βαλτσης, Παχατουριδης, Ιωαννιδης, Τουρσουνιδης, Μητσιμπονας, Θεολογης Παπαδοπουλος, Στεφανος Μπορμποκης, Αντωνιου.

    Καποιοι απο αυτους φερονται να εχουν δηλωσει τα χρηματα στην Εφορια και καποιοι αλλοι οχι.

    Εν τω μεταξυ χθες ο κ. Ανωμεριτης ειχε συναντηση για το θεμα των χρεων των ΠΑΕ, με τον προεδρο της ΕΠΑΕ Γιωργο Δεδε. Οπως δηλωσε ο κ. Δεδες, η ηγεσια του υπουργειου Οικονομικων αντιμετωπιζει θετικα το ζητημα και, μαλλον, για την επιλυση του θα υπαρξει νομοθετικη ρυθμιση.

    Νικη γοητρου με πρωτο "πιστολι" τον Οικονομου Ο ΠΑΟ 86-79 στο Τελ Αβιβ τη Μακαμπι αλλα εμεινε τριτος

    Ισως να πειτε... δωρον-αδωρου! Δε θα συμφωνησουν ομως ο Μαλκοβιτς και οι παικτες του. Γιατι το 79-86 χθες στο "Γιαντ Ελιαου" επι της Μακαμπι, μπορει να μην εδωσε στον Παναθηναικο τη δευτερη θεση στον ομιλο του και το πλεονεκτημα εδρας, στην προημιτελικη φαση του ευρωπαικου πρωταθληματος, αλλα εχει μεγαλη αξια, για τους "πρασινους"...

    Και γιατι ηταν η πρωτη νικη στην ιστορια τους, στο συγκεκριμενο γηπεδο και γιατι ειναι ενα ακομα -μεγαλο- βημα στη σταθερη πορεια ανακαμψης, που εχουν μπει εδω και δεκαπεντε μερες.

    Πραγματικα τετοιο κεφι ειχαμε καιρο να δουμε στον Παναθηναικο. Κεφι που μεταφραστηκε σε καλο μπασκετ, πιστη στην τελικη προσπαθεια και κατα συνεπεια εκπληκτικη ευστοχια! Οι παικτες του Μαλκοβιτς βομβαρδιζαν απο παντου και η μπαλα τους εκανε το χατιρι.

    Ουτε οι... "Σκουντ" του Σανταμ δεν ειχαν τρομοκρατησει τοσο τους Ισραηλινους. Και ο Σερφ -αν και... λοχαγος- δεν μπορεσε να βρει μια αμυνα ικανη να σταματησει τους φιλοξενουμενους.

    Κορυφαιος του χορου ο Νικος Οικονομου, που ξαναβρισκει τον καλο του εαυτο και κανει τον Μαλκοβιτς να τριβει τα χερια του. Το αποτελεσμα του χθεσινου του οιστρου, ηταν νεο προσωπικο ρεκορ, στο ευρωπαικο πρωταθλημα. Τελειωσε με 35 ποντους (το προηγουμενο ηταν 29) οι 18 εκ των οποιων σημειωθηκαν εξω απο τα 6,25!

    Απο κοντα και ο Ντομινικ που εχει να παρουσιασει και κατι πιο σημαντικο. Ενα σερι 5-0 στο πιο κρισιμο σημειο του αγωνα. Απο το 36 οταν το σκορ ηταν 72-70 μεχρι το 37.14 οταν εγινε το 75-70. Ο Αμερικανος τελειωσε τον αγωνα με 28 ποντους και ηταν, μαζι με τον Οικονομου, αυτοι που τραβηξαν το βαρος στην επιθεση του Παναθηναικου.

    Θετικη επισης για τους "πρασινους" κρινεται η αντιδραση τους, οταν απο νωρις (μολις στο 10 ) ο Βρανκοβιτς συμπληρωσε τρια φαουλ και καθησε στον παγκο. Αν και αρχικα οι παικτες της Μακαμπι σημειωσαν μερικα ευκολα καλαθια, στη συνεχεια η συνολικη προσπαθεια και οι βοηθειες, εδωσαν τη λυση αφου -συν τοις αλλοις- πηγε καλα και ο Πετσαρσκι.

    Απο την αλλη πλευρα οι Τσειμπερς και Τσουρσιτς ηταν η αιχμη του δορατος των γηπεδουχων, με το δευτερο να κανει πολυ καλη δουλεια κατω απο τα δυο καλαθια και στα ριμπαουντ. Ομως απο εκει και περα, ενω εδωσαν βοηθειες ο Τζαμσι, ο Λιφ και ο Κατας, υστερησε απελπιστικα ο Χενεφελντ που τελειωσε αποντος τον αγωνα. Εκτος αυτου, αμυντικα δεν βρεθηκε τροπος να περιορισουν τον Οικονομου και τον Ουιλκινς.

    ΜΑΚΑΜΠΙ: Τζαμσι 15 (1), Χενεφελντ, Τσειμπερς 20 (1), Κατας 12, Τσουρσιτς 17, Λιφ 12, Σταιναουερ 3.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΗΚΟΣ: Ουιλκινς 28 (3), Γιαννακης 2, Βρανκοβιτς 7, Κορφας 4, Αλβερτης 2, Οικονομου 35 (6), Πετσαρσκι 8, Σταυρακοπουλος.

    Επεσαν σε λακκουβα... ΓΛΙΤΩΣΑΝ ΤΟΝ "εμφυλιο" Ολυμπιακος και ΠΑΟ (θριαμβος 86-79 στο Τελ Αβιβ), αλλα τερματισαν τριτοι και εχασαν το αβανταζ της εδρας στα πλει οφ Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Τι να κανουν τωρα; Να κλαινε που ηρθαν τριτοι στους ομιλους τους, με αποτελεσμα να χασουν το αβανταζ εδρας, η να γελανε, που γλιτωσαν τον ελληνικο "εμφυλιο" στα πλει οφ του Ευρωπα ικου Πρωταθληματος μπασκετ; Ενταξει, δεν ειναι αναγκη να κλαινε κιολας Ολυμπιακοι και Παναθηνα ικοι, καιρος ομως ειναι να κατεβουν απο το καλαμι τους γιατι επεσαν σε... λακκουβα! Κι οποιος αντεξει πια το τρανταγμα. Αυτοι, που ξεκινησαν με τοση υπερηφανεια τους αγωνες των ομιλων, που εφτασαν να χαρακτηριζονται φαβορι για τις πρωτες θεσεις απο ολους τους Ευρωπαιους, που πηραν σε τελικη αναλυση τις νικες που ηθελαν στο τελειωμα αυτου του γυρου (οι "πρασινοι" καταφεραν μεχρι να σπασουν και την κακη παραδοση που ειχαν στο "Γιαντ Ελιαου" 86-79), βρεθηκαν ξαφνικα τριτοι και κατα ιδρωμενοι αμφοτεροι. Δυο ματς μακρια απο τις εδρες τους δεν ειναι καλο σημαδι για την πορεια τους προς το Παρισι... Ειδικα στον Ολυμπιακο διολου δεν αρεσε που θ' αναγκαστει να τρεχει το Μαρτη στη Μαδριτη, ψαχνοντας μια νικη σε δυο ματς επι της πανισχυρης, εδω και δεκαετιες, Ρεαλ Μαδριτης. Της ομαδας που του πηρε περυσι το τροπαιο στη Σαραγοσα, της ομαδας που εκανε "σκονη" την Μπακλερ χθες το βραδυ στην Μπολονια (115-95), με 63 ποντους του απιθανου Τζο Αρλαουκας! Καταραμενη ΤΣΣΚΑ, θα σκεφτεται ο Ιωαννιδης. Αυτη φταιει για την 3η θεση που πηρε ο Ολυμπιακος στον πρωτο ομιλο. Και τον κερδισε δυο φορες στα μεταξυ τους παιχνιδια, και εχασε χθες απο την Αντιμπ (68-72), παιζοντας χωρις τον Καρασεφ και με "υπνωτισμενα" τα υπολοιπα αστερια της! Ο Γιαννης Γιαννακης ηταν αυτοπτης μαρτυς στην Κυανη Ακτη, κι εφριξε με την αδιαφορια των Ρωσων. Ο δε Φασουλας παραδεχτηκε: "Το ζευγαρωμα με τη Ρεαλ ηταν το χειροτερο που μπορουσε να μας τυχει"! Γιατι ετσι; Μα πολλοι στον Ολυμπιακο προτιμουσαν τον Παναθηνα ικο απο τη Ρεαλ! Πιο ευκολα, σκεφτονταν, κερδιζεις στο ΟΑΚΑ, παρα στο "Παλαθιος ντε λος Ντεπορτες"... Σχετικα ειναι ομως αυτα. Οπως σχετικο ειναι και το προβλημα του Παναθηνα ικου, που στην επομενη φαση θα παιξει πρωτα στο ΟΑΚΑ με την Μπενετον, κι αμεσως μετα δυο ματς στο Τρεβιζο. "Ιδου η Ροδος, ιδου και το πηδημα", οπως ειπε και ο Κωστας Παταβουκας. Τον Μαλκοβιτς δεν τον νοιαζει το ντεζαβανταζ εδρας. Γνωμη του ειναι πως, εχοντας δυο ευκαιριες ο Παναθηνα ικος για να κερδισει στην Ιταλια, ολο και καποια θα αξιοποιησει. Θα τον βολευε παντως να εχανε χθες η Ρεαλ, και να γλιτωνε αυτη την ταλαιπωρια στο Τρεβιζο, απεναντι σε μια ιδιαιτερα δυνατη φετος Μπενετον. Θελετε τη γνωμη μασ; Και οι δυο εχουν μεγαλη τυχη να προκριθουν στο φαιναλ-φορ. Ας κερδισουν το πρωτο ματς εν Ελλαδι, και μετα ολο και κατι καλο θα προκυψει. Πιο πιθανο ισως για τον Παναθηνα ικο, που παιζει με τη λιγοτερο εμπειρη ομαδα...

    Τα ματς του ΠΑΟ στο Τελ Αβιβ και του Ηρακλη στο Τρεβιζο (ηττα 73-68), σελ. 63.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Saturday, 17 February 1996 - 16:59:49