Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Feb. 08)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Αλληλεγγυη

  • [2] Υποδειξη προς Τουρκια

  • [3] Απαντηση Λιβανελι στον Μικη για την ειρηνη

  • [4] Νεα τροπολογια για τους εργολαβους

  • [5] Επιμενουν στη Χαγη οι ΗΠΑ αλλα τα μασανε για την κυριαρχια

  • [6] Αγκυρα: Οχι σε τετελεσμενα

  • [7] Τα αλλαζει η Γαλλια για το καθεστως...

  • [8] Μητσοτακης: Η κυβερνηση Σημιτη ειναι ολων

  • [9] Σημιτης: Η κυβερνηση δεν εκτελει εντολες

  • [10] Θερμο επεισοδιο στη ...Ρηγιλλης

  • [11] Συνεχεια... θερμου με Γιαννοπουλο

  • [12] Ο Χρυσους Σταυρος μετα θανατον

  • [13] Μπλοκαρει παραιτηση Λυμπερη το υπουργειο

  • [14] Αντιο ασυλο, καλημερα ζωη

  • [15] ΓΙΑΤΡΟΙ και πολιτεια καταγγελλονται απο το Συλλογο Υποστηριξης Φορεων ΑΙΔΣ "Ελπιδα"

  • [16] Με ελληνικη σημαια και Ελληνες πληρωμα

  • [17] Δεκατρεις "μνηστηρες" για το ΔΣΑ

  • [18] Το χρημα επενδυσε στην ειρηνικη λυση

  • [19] Απαγωγη

  • [20] Κρουσματα μηνιγγιτιδας παλι σε στρατοπεδο

  • [21] Διαφορα

  • [22] Πριν το καλημερα,δυο μετωπα μπροστα στον Σημιτη

  • [23] Να η ευκαιρια

  • [24] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

  • [25] Πνιγουν τα Μετεωρα

  • [26] ΑΘΛΗΤΙΚΑ


    [1] Αλληλεγγυη

    Ενα εικοσιτετραωρο μετα την ανακοινωση του Λευκου Οικου και η Ευρωπα ικη Επιτροπη πηρε, τελικως, θεση απεναντι στα γεγονοτα της Ιμια, εξεφρασε την αλληλεγγυη στην Ελλαδα, επιμενοντας και αυτη στο σεβασμο του Διεθνους Δικαιου.

    Η κυβερνηση χθες εκφραστηκε ευνο ικως για τη θεση του Λευκου Οικου και αισθανεται οτι ηδη εχει ανατραπει -για την ωρα- το αρνητικο κλιμα απεναντι στην Ελλαδα σε ο,τι αφορα την προσφατη κριση.

    Ο Πρωθυπουργος θεωρει την ανακοινωση του Λευκου Οικου ως την πρωτη θετικη ενδειξη μεταστροφης υπερ των ελληνικων θεσεων.

    Μιλωντας κατα τη χθεσινη συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου, ο κ. Σημιτης ειπε οτι με τη συνεχη παρουσια της σ' ολα τα διεθνη μετωπα η Ελλαδα μπορει να περιμενει κι αλλες τετοιες θετικες εξελιξεις. Και η χθεσινη ανακοινωση της Ευρωπα ικης Επιτροπης προκαλεσε ικανοποιηση στην Αθηνα.

    [2] Υποδειξη προς Τουρκια

    Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, απο την πλευρα του, εσπευσε να τονισει οτι, με την ανακοινωση του Λευκου Οικου, οι ΗΠΑ "υποδεικνυουν ενα δρομο" στην Τουρκια, δηλαδη να ακολουθησει την οδο του Διεθνους Δικαστηριου της Χαγης επειδη αμφισβητει η ιδια -μονομερως- το νομικο καθεστως της Ιμια.

    Η κυβερνηση, ομως, προσπαθησε να κρατησει χθες "κλειστα τα χαρτια" της για το τι σκεπτεται να κανει, αν υπαρξει προσφυγη της Τουρκιας. Ο κ. Ρεππας περιοριστηκε να πει οτι "αν υπαρξει προσφυγη της Τουρκιας, θα μιλησουμε παλι...".

    Αντιθετως, ο κ. Ρεππας εσπευσε να αποδεχθει "το νομικο χαρακτηρα του θεματος", οπως τον παρουσιαζει η ανακοινωση του Λευκου Οικου λεγοντας:

    "Οπως γνωριζετε, η ελληνικη κυβερνηση θεωρει οτι εχει ισχυρα, αδιασειστα -θα ελεγα- νομικα επιχειρηματα υπερ των αποψεων της για το συγκεκριμενο ζητημα. Η αντιληψη, η οποια εκφραζεται απο την ανακοινωση αυτη του Λευκου Οικου, αντιληψη η οποια ακριβως τονιζει και αναδεικνυει το νομικο χαρακτηρα του θεματος αυτου, ειναι κατι που μας βρισκει συμφωνους. Το αντιμετωπιζουμε με θετικο ματι. Γιατι η αντιληψη αυτη, να αντιμετωπιζεται το θεμα ως νομικο, δεν ειναι αντιληψη δικη μας η αντιληψη των Ηνωμενων Πολιτειων. Ειναι η ορθη αντιληψη. Και υπερ αυτης της ορθης αντιληψης νομιζω οτι πρεπει να ειναι ολοι: χωρες και πολιτες".

    Στηριζει το στατους κβο

    Η ανακοινωση του Λευκου Οικου -αλλα και η χθεσινη της Ευρωπα ικης Επιτροπης- προσφερουν "μια ανασα" στην Ελλαδα, αφου υπενθυμιζουν τις δεσμευσεις και την αλληλεγγυη τους απεναντι στη συμμαχο και εταιρο Ελλαδα, καθως και την πιστη εφαρμογη του Διεθνους Δικαιου.

    Ειδικοτερα σε ο,τι αφορα την ανακοινωση του Λευκου Οικου, η Ουασιγκτον δειχνει να στηριζει το νομικο καθεστως και να προτρεπει την Τουρκια να προχωρησει σε νομικες κινησεις, αν επιμενει στην αμφισβητηση της, δηλαδη στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης.

    Αν ομως η Τουρκια επιλεξει τη "νομικη οδο" επιλυσης της αμφισβητησης που εγειρει, τοτε, αυτη κατα πασα πιθανοτητα θα ειναι η οδος του συνυποσχετικου Ελλαδας- Τουρκιας. Με αλλα λογια, η εναρξη διαλογου αναμεσα στις δυο χωρες για την καταληξη στο συνυποσχετικο.

    Κατ' αυτο τον τροπο οι ΗΠΑ δεν εχουν κανει βημα πισω απο την παγια θεση τους για την εναρξη διαλογου Αθηνας- Αγκυρας.

    Σε ο,τι αφορα στη δηλωση της Ε. Επιτροπης, προτρεπει τις δυο πλευρες να βρουν τροπους "για να μειωθει κατα τροπο διαρκη η ενταση και σημειωνει οτι πρεπει να αναληφθει δραση για την αποκατασταση σχεσεων καλης γειτονιας".

    Οι σοσιαλιστες

    Χθες εξαλλου, το προεδρειο του Ευρωπα ικου Σοσιαλιστικου Κομματος σε δηλωση της καταδικαζει την Τουρκια για τις προκλητικες ενεργειες της:

    Η δηλωση αναφερει:

    "Εκφραζουμε την ικανοποιηση μας για την αντιμετωπιση της καταστασης απο την ελληνικη κυβερνηση, που ειχε ως αποτελεσμα την αποφυγη γενικοτερης εμπλοκης στη Νοτιοανατολικη Μεσογειο.

    Υπενθυμιζουμε οτι οι ενεργειες που παραβιαζουν το Διεθνες Δικαιο και την κοινοτικη πρακτικη, θετουν αμεσα σε κινδυνο την ειρηνη και την ασφαλεια σε ολη την περιοχη.

    Ζηταμε την αμεση συμμορφωση της Τουρκιας στις Διεθνεις Συμφωνιες και στο Διεθνες Δικαιο και την καλουμε να σταματησει αμεσα καθε πραξη η προσπαθεια, που βλαπτει τις σχεσεις των δυο χωρων και επιβουλευεται τα κυριαρχικα δικαιωματα κρατους-μελους της Ενωσης.

    Δηλωνουμε, τελος, την αντιθεση μας σε μονομερεις προκλησεις και μεθοδευσεις, που επιχειρουν την αλλαγη της υφισταμενης ισορροπιας στο Αιγαιο, την οποια εγγυωνται Διεθνεις Συμβασεις και Συμφωνιες και καλουμε την τουρκικη κυβερνηση να αναλαβει τις υποχρεωσεις και ευθυνες που απορρεουν απο την ιδιοτητα της ως συνδεδεμενο μελος της Ευρωπα ικης Ενωσης".

    [3] Απαντηση Λιβανελι στον Μικη για την ειρηνη

    Στην επιστολη του Μικη Θεοδωρακη (δημοσιευτηκε στην "Ε") να κινηθουν οι διανοουμενοι της Τουρκιας και να παρεμβουν υπερ της ειρηνικης συμβιωσης των δυο λαων, ο μουσικοσυνθετης Ζουλφου Λιβανελι απαντησε με την ακολουθη προσωπικη επιστολη:

    Αγαπητε Μικη

    Η κινηση τουρκοελληνικης φιλιας, την οποια ανενδοτα, γενναια και με χαρα επιδιωκουμε για περισσοτερα απο 10 χρονια, τελευταια βρισκεται σε δυσκολη θεση.

    Περασαν οι μερες που οι λαοι και ο Τυπος στις δυο χωρες δεχονταν με χειροκροτηματα την κινηση μας και που ο τουρκικος και ο ελληνικος ουρανος ηχουσαν απο μελωδιες φιλιας. Σηκωθηκαν εθνικιστικες φωνες, γεματες απειλες. Οι δυο λαοι ετοιμαζονται ψυχολογικως για πολεμο. Επομενως, αυτες τις ημερες χρειαζονται κυριως οι κινησεις τουρκοελληνικης φιλιας. Ισως ολες αυτες οι προσπαθειες εγιναν για να πετυχουμε τους στοχους μας σε τοσο δυσκολους καιρους και να προειδοποιησουμε τους λαους μας για την απειλη ενος καταστροφικου πολεμου. Σε αυτο το σημειο θα αποκτησουν σημασια τα εργα τοσων φιλων, ζωντανων η νεκρων τωρα.

    Αγαπητε φιλε

    Ποτε δεν ανησυχησα για την πιθανοτητα να ξεσπασει πολεμος μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας. Ποτε δεν πιστεψα οτι ενα τετοιο γεγονος θα μπορουσε ποτε να συμβει. Ωστοσο, πριν απο λιγους μηνες δημοσιευσα ενα αρθρο λεγοντας "φοβαμαι για πρωτη φορα", στο οποιο τονισα το γεγονος οτι το εθνικιστικο κυμα που αρχισε να σηκωνεται στις δυο χωρες μας συρει προς τον πολεμο. Εμαθα οτι δημοσιογραφοι σου μετεφρασαν το αρθρο αυτο σε μια συνεντευξη Τυπου στη Γερμανια, οτι συμμεριστηκες αυτες τις αποψεις και οτι ανησυχησες και συ.

    Δυστυχως, τα πραγματα εξελισσονται ετσι που επιβεβαιωνουν τις ανησυχιες μας. Τα ψυχολογικα προβληματα και η κριση εμπιστοσυνης μεταξυ των δυο χωρων παραλιγο να οδηγησουν σε πολεμο, που θα πληγωνε βαθια τους λαους μας απο μια στιγμιαια σπιθα θυμου.

    Μια τουρκικη παροιμια λεει οτι οταν δυο σταμνες τσουγκρισουν μεταξυ τους, η μια θα σπασει, αλλα και η αλλη σιγουρα θα ραγισει.

    Προκειμενου να προφυλαξυν τις χωρες τους απο μια τετοια καταστροφη, οι αληθινοι πατριωτες, διανοουμενοι και υπερασπιστες της ειρηνης, απο τις δυο πλευρες του Αιγαιου, πρεπει να υψωσουν τις φωνες τους.

    Ανθρωποι που εχουν μεγαλωσει μεσα στην "κουλτουρα του πολεμου" απο την παιδικη τους ακομη ηλικια και το εχουν διδαχθει αυτο και στα σχολεια τους, δεν ξερουν το νοημα και την αρετη της "κουλτουρας της ειρηνης".

    Η κουλτουρα της ειρηνης προβαλλει ανακαλυπτοντας τις ομοιοτητες αναμεσα στην Τουρκια και την Ελλαδα και φερνοντας τους δυο λαους κοντα.

    Απο την αλλη πλευρα, η κουλτουρα του πολεμου συγκεντρωνεται σε πολιτικες λεπτομερειες που μας χωριζουν, δημιουργωντας συνεχεια την απειλη του πολεμου.

    Αγαπητε Μικη,

    Καθενας και στις δυο χωρες γνωριζει ποσο βαθια αγαπας την Τουρκια, με τους ανθρωπους και τον πολιτισμο της, και ποσο βαθια εγω αγαπω και σεβομαι την Ελλαδα.

    Αυτη η σταση προκυπτει απο τη βαθια πιστη του καθενος στην πατριδα του.

    Ειμαι χαρουμενος που μπορω να ανακοινωσω οτι υπαρχει μια τεραστια ειρηνικη μαζα εδω στην Τουρκια, που σε υποστηριζει και σκεφτεται οπως κι εσυ.

    Αγαπητε φιλε,

    Πιστευω στη σπουδαιοτητα της τουρκο-ελληνικης συνοδου, που θα οργανωθει αν μαζεψουμε τους συντροφους μας και στις δυο χωρες, οπως και στη Δυτικη Ευρωπη.

    Ειμαστε προορισμενοι να το κανουμε αυτο, τουλαχιστον προκειμενου να διαφυλαξουμε τη σημασια λεξεων οπως "φιλια", "ειρηνη" και "δημοκρατια".

    Σημερα, οπως τονισε και ο Ψηαπλιν, πρεπει "να αναμιχθουμε στην προκληση", "στην προκληση της ειρηνης".

    Στη μνημειωδη προσωπικοτητα σου, χαιρετω ολους τους Ελληνες υποστηρικτες της ειρηνης, με αγαπη και εκτιμηση.

    ΖΟΥΛΦΟΥ ΛΙΒΑΝΕΛΙ"

    [4] Νεα τροπολογια για τους εργολαβους

    Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εκανε πισω και μειωνει απο εξι μηνες σε τρεις την παραταση για την ονομαστικοποιηση των μετοχων των ανωνυμων εταιρειων που εχουν σχεση με εργα και προμηθειες του Δημοσιου

    Η κυβερνηση παρατεινει τελικα για τρεις αντι για εξι μηνες την προθεσμια για την ονομαστικοποιηση μετοχων ανωνυμων εταιρειων που μετεχουν στις εκκρεμεις διαδικασιες για την αναληψη εργων η προμηθειων του Δημοσιου η των νομικων προσωπων του ευρυτερου δημοσιου τομεα. Και αυτο μετα το θορυβο που ξεσπασε, οτι η εξαμηνη παραταση ευνοουσε τους μεγαλοεργολαβους.

    Τεσσερις υπουργοι, οι Εθνικης Οικονομιας Γ. Παπαντωνιου, Οικονομικων Α. Παπαδοπουλος, Περιβαλλοντος Κ. Λαλιωτης και Αναπτυξης Β. Παπανδρεου, κατεθεσαν χθες νεα τροπολογια αποσυροντας ταυτοχρονα εκεινη που ειχε προχθες κατατεθει για το ιδιο θεμα. Σε εκεινη την πρωτη τροπολογια προβλεποταν παραταση εως τις 2 Αυγουστου, ενω με κοινη αποφαση των ιδιων υπουργων μπορουσε να δοθει παραταση ακομη εξι μηνων. Σ' αυτη που κατατεθηκε χθες, η παραταση διδεται εως τις 2 Μαλου, ενω δεν υπαρχει προβλεψη και για περαιτερω παραταση.

    Προβλεπεται επισης οτι με προεδρικο διαταγμα θα ρυθμιστουν η διαδικασια και οι προυποθεσεις της ονομαστικοποιησης των μετοχων. Η νομικη κατασταση των μετοχων, που μετα την ονομαστικοποιηση δεν φερονται να ανηκουν σε προσδιορισμενο φυσικο προσωπο. Ο τροπος παρακολουθησης της ονομαστικοποιησης απο το Χρηματιστηριο Αξιων Αθηνων και την ανωνυμη εταιρεια αποθετηριων εγγραφων και καθε αλλο συναφες ζητημα.

    "Τεχνικα τα προβληματα"

    "Τεχνικα προβληματα" οδηγησαν την κυβερνηση στην τροπολογια για την αναστολη της ισχυος των διαταξεων για την ονομαστικοποιηση των μετοχων των εταιρειων που αναλαμβανουν εργα η προμηθειες του Δημοσιου.

    Το δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δ. Ρεππας, ο οποιος ειπε: "Ο νομος ειναι πρωτοποριακος και η κυβερνηση ειναι υπερηφανη για το νομο αυτο. Ο νομος αυτος, μεταξυ των αλλων, προβλεπει -για την ισχυ επιμερους διαταξεων του- την εκδοση προεδρικων διαταγματων και αλλων κανονιστικων πραξεων. Ειμαστε στην πορεια διατυπωσης αυτων των προεδρικων διαταγματων. Για το συγκεκριμενο θεμα στο οποιο αναφερθηκατε, πρεπει να σας πω οτι η επιτροπη η οποια εχει οδηγηθει στη διατυπωση προεδρικου διαταγματος διαπιστωσε οτι υπαρχουν καποια τεχνικα προβληματα ως προς την υλοποιηση αυτων των διαταξεων. Και με δεδομενες τις συνθηκες τις πιεστικες που υπαρχουν σημερα, θεωρησε χρησιμο να ζητησει αυτη την παραταση εναρξης της ισχυος συγκεκριμενης διαταξης, ωστε να μελετησει καλυτερα το θεμα".

    Ο Βενιζελος

    Ο υπουργος Δικαιοσυνης Ευαγγελος Βενιζελος, "πατερας" της διαταξης στο νομο για τα ΜΜΕ, απαντωντας σε ερωτηση για την τροπολογια ειπε:

    "Συνεκληθη μια συσκεψη στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας με τη συμμετοχη του κ. Παπαντωνιου, της κας Βασως Παπανδρεου, του κ. Λαλιωτη, τη δικη μου και υπηρεσιακων παραγοντων. Και αναδιατυπωθηκε η τροπολογια, κατατεθηκε μια νεα τροπολογια με την οποια προβλεπεται παραταση της ισχυος της διαταξης για τρεις μονο μηνες χωρις δυνατοτητα περαιτερω παρατασης".

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατι υποχωρησε η κυβερνηση, κυριε υπουργε;

    ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "Με συγχωρειτε, εγω ειχα την ευθυνη για την εισαγωγη της ρυθμισης αυτης και πηρα μερος σε μια συσκεψη. Αυτο που εχει σημασια ειναι η τελικη και επισημη θεση της κυβερνησης, την οποια σας ειπα προηγουμενως και την οποια θα εξηγησει και στη Βουλη ως αρμοδιος υπουργος ο κ. Παπαντωνιου".

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν φαινεται ομως να υποχωρει η κυβερνηση, μετα τις επικρισεις των κομματων της αντιπολιτευσησ;

    ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "Η διαβουλευση δεν ειναι υποχωρηση".

    Η ΕΣΗΕΑ

    Η ΕΣΗΕΑ αντεδρασε εντονα στην τροπολογια. Σε ανακοινωση του Δ.Σ. αναφερεται:

    "Η ΕΣΗΕΑ εκφραζει την καταπληξη της για την επικειμενη τροποποιηση που αφορα παραταση της υποχρεωσης των εταιρειων που αναλαμβανουν δημοσια εργα για ονομαστικοποιηση των μετοχων τους. Καλει την κυβερνηση να μην ενδωσει σ' αυτη την παραχωρηση, η οποια πληττει καιρια τη διαφανεια και στα ΜΜΕ, σε μια εποχη ιδιαιτερα κρισιμη.

    Το συγκεκριμενο αρθρο αποτελει τη λυδια λιθο της διαφανειας".

    Υπερ της ονομαστικοποιησης των μετοχων ταχθηκε χθες ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης. Σε ερωτηση δημοσιογραφων ταχθηκε υπερ του μετρου και τονισε χαρακτηριστικα οτι "το υπουργειο ΠΕΧΩΔΕ υποστηριζει τη διαφανεια". Σημειωσε οτι η ρυθμιση επρεπε να ειναι ηδη ετοιμη και απεδωσε ευθυνες γι' αυτη την καθυστερηση στα υπουργεια Εθνικης Οικονομιας και Τυπου.

    "Η κυβερνηση εχει μετατραπει σε κυβερνηση μεγαλοεργολαβων και μεγαλοεπιχειρηματιων, εγκαταλειποντας τους μη προνομιουχους Ελληνες", δηλωσε χθες ο προεδρος του Δημοκρατικου Κοινωνικου Κινηματος, Δ. Τσοβολας, με αφορμη την τροπολογια περι αναστολης της προθεσμιας ονομαστικοποιησης των μετοχων των ελληνικων ανωνυμων εταιρειων. Και καλει την κυβερνηση να αποσυρει την τροπολογια και να προωθησει το εγκαταλειφθεν νομοσχεδιο για την αναθεση με διαφανεις διαδικασιες των μεγαλων εργων και προμηθειων του δημοσιου τομεα.

    [5] Επιμενουν στη Χαγη οι ΗΠΑ αλλα τα μασανε για την κυριαρχια

    ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Του Δ. ΔΗΜΑ

    Οπως προκυπτει απο σχετικες διπλωματικες παραστασεις της στην Ουασινγκτον η τουρκικη κυβερνηση ηταν ενοχλημενη χθες απο την αιφνιδιαστικη αλλαγη στην αμερικανικη τοποθετηση για τον τροπο διευθετησης της ελληνοτουρκικης διαφωνιας για την Ιμια.

    Η Ουασινγκτον εν τω μεταξυ επιχειρησε κατα καποιον τροπο να μετριασει τις εντυπωσεις και ο εκπροσωπος του Στειτ Ντιπαρτμεντ, που εκανε την ενημερωση Τυπου, απεφυγε να απαντησει ευθεως γιατι η αμερικανικη κυβερνηση μετακινηθηκε απο την αρχικη της θεση για διμερη διαλογο, στη νεα της θεση - υποδειξη για προσφυγη στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης, εφοσον καποια απο τις δυο πευρες αμφισβητει την ιδιοκτησια της Ιμιας.

    Ο εκπροσωπος του Στειτ Ντιπαρτμεντ ειπε οτι η αμερικανικη θεση για την κυριαρχια της Ιμιας δεν εχει αλλαξει και οτι παραμενει η ιδια. Και προσθεσε οτι απλως η Ουασινγκτον υπεδειξε στις δυο πλευρες να διευθετησουν τη διαφορα τους ειρηνικα και ενας τροπος, μεταξυ αλλων, για να το κανουν αυτο ειναι να πανε στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης, "που, αντιλαμβανομαι, ειναι μια απο τις διαφορους οδους που θα μπορουσαν να βοηθησουν την Ελλαδα και την Τουρκια, για τη διευθετηση της διαφορας γνωμης που εχουν, για την κυριαρχια της Ιμιας/Καρντακ".

    Ερωτηθεις αν υπαρχουν αμερικανικες σκεψεις για καποια νεα πρωτοβουλια στο Αιγαιο η στο Κυπριακο, ο εκπροσωπος του Λευκου Οικου Μαικλ Μακερι ειπε οτι οι ΗΠΑ "θα κανουν ο,τι μπορουν και θα συνεχισουν να κανουν ο,τι μπορουν να ενθαρρυνουν τις δυο πλευρες για να επιλυσουν τυχον δυσκολιες η διαφωνιες που εχουν κατα ειρηνικο τροπο και ειμαι βεβαιος οτι θα υπαρξουν ευκαιριες επ' αυτου, δια της διπλωματικης οδου, παρα το γεγονος οτι δεν προχωρησε η αποστολη του βοηθου υπουργου Εξωτερικων Χολμπρουκ στην περιοχη".

    Το Λονδινο

    Στο Λονδινο, ο Βρετανος υφυπουργος Εξωτερικων Νικολας Μπονσορ, απαντωντας σε ερωτηση Εργατικου βουλευτη, αρνηθηκε να συμφωνησει οτι οι συνθηκες Τουρκιας, Ιταλιας του 1932 και των Παρισιων του 1947 εχουν λυσει ξεκαθαρα και απολυτα το θεμα της εδαφικης κυριαρχιας στις βραχονησιδες του Αιγαιου. Προσθεσε δε οτι οι δυο χωρες δεν θα πρεπει να ριψοκινδυνευσουν πολεμο.

    Ο Γ. Παπανδρεου χθες στη Βουλη. Η επαφη του με Χολμπρουκ ηταν κατ' εντολην

    [6] Αγκυρα: Οχι σε τετελεσμενα

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Του ανταποκριτη μας ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

    Η ΑΓΚΥΡΑ ζητει την αποφυγη τετελεσμενων γεγονοτων στο Αιγαιο, προτου υπαρξει συμφωνια μεταξυ της Ελλαδας και της Τουρκιας για την οριοθετηση της υφαλοκρηπιδας αλλα και των χωρικων υδατων. Σχετικη δηλωση εκανε χθες ο εκπροσωπος του τουρκικου υπουργειου Εξωτερικων Ομερ Ακμπελ, ενημερωνοντας τους δημοσιογραφους. Ο Ακμπελ αναφερθηκε και στο θεμα των βραχονησιδων, τονιζοντας οτι η στρατιωτικη δραστηριοτητα των τελευταιων ημερων στην περιοχη των βραχονησιδων οφειλοταν στις προσπαθειες της ελληνικης πλευρας για την ανευρεση του ελικοπτερου που ειχε πεσει κατα τις ημερες της κρισης. Ο Τουρκος εκπροσωπος απαντωντας σε ερωτησεις, αναφερθηκε στη συμφωνια που ειχαν υπογραψει το 1932 η Τουρκια και η Ιταλια υποστηριζοντας οτι δεν προκειται για συμφωνια, αλλα συσταση προς τις κυβερνησεις των δυο χωρων, προβαλλοντας μαλιστα και το επιχειρημα οτι τη συμφωνια ειχαν υπογραψει κατωτεροι αξιωματουχοι. Η τουρκικη πλευρα αμφισβητει την ισχυ της συμφωνιας. Πραγμα που εκανε προχθες τα μεσανυχτα και !

    η πρωθυπουργος Τανσου Τσιλερ κατα τη διαρκεια τηλεοπτικης εκπομπης. Η Τσιλερ ισχυριστηκε οτι "δεν ειναι συμφωνια την οποια εχει επικυρωσει ο ΟΗΕ και ουτε εχει δημοσιευτει στην εφημεριδα της κυβερνησης". Ως προς την κριση στις βραχονησιδες και τον αποηχο της, η προσπαθεια της Τσιλερ να εκμεταλλευτει την υποθεση, εγινε αφορμη για καποια ψυχροτητα στις σχεσεις της με τον Προεδρο της Δημοκρατιας Σουλε ιμαν Ντεμιρελ. Αρθρογραφος της "Μιλιετ" χθες εγραφε οτι ο προεδρος Ντεμιρελ ειναι δυσαρεστημενος απο την καθυστερηση με την οποια ενημερωθηκε σχετικα με την αποβαση Τουρκων κομαντος στη βραχονησιδα. Η Τσιλερ κατα τη διαρκεια της τηλεοπτικης εκπομπης που αναφερθηκε παραπανω, απεφυγε να απαντησει σε ερωτηση, σχετικα με το θεμα αυτο. Αλλαζει το τουρκικο ονομα της βραχονησιδας Ιμια - Καρντακ σε "Ικιντζε" αναφερει ανακοινωση του τουρκικου γενικου επιτελειου. Ο εκπροσωπος του τουρκικου υπουργειου Εξωτερικων σχολιασε οτι το Ικιντζε ειναι το ονομα που δινουν οι κατοικοι της περιοχης στη βραχονησιδα και προσθεσε οτι δεν ειναι σαφες ποιο απο τα δυο (τουρκικα) ονοματα θα επικρατησει.

    [7] Τα αλλαζει η Γαλλια για το καθεστως...

    ΠΑΡΙΣΙ.

    Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ

    Στην καθημερινη ενημερωση Τυπου του γαλλικου υπουργειου Εξωτερικων, ο εκπροσωπος Ιβ Ντουτριο, αρνηθηκε χθες να σχολιασει οσα αποδοθηκαν στο γενικο γραμματεα του υπουργειου Κ. Μαρτεν, ο οποιος σε συναντηση του με τον Ελληνα επιτετραμμενο στο Παρισι Φραγκισκο Βερο, τον διαβεβαιωσε οτι η Γαλλια αναγνωριζει σαφως την ελληνικη κυριαρχια στις βραχονησιδες. Ο εκπροσωπος εκανε την εξης δηλωση- διευκρινιση.

    "Η Γαλλια καλουσε ανεκαθεν την Ελλαδα και την Τουρκια να διευθετησουν τα προβληματα τους δια της οδου του διαλογου". Σε ερωτηση της "Ε", ποια ειναι ακριβως η θεση της Γαλλιας ως προς το νομικο καθεστως των νησιων, ο Κ. Ντουτριο απαντησε: "Δεν εχω αλλο σχολιο και δεν υπαρχει αλλη γαλλικη θεση παρα αυτη η εκκληση για διαλογο και συνεργασια". Σε ερωτηση αν ο Κ. Μαρτεν ειπε αυτα που του αποδιδονται, ο εκπροσωπος απαντησε: "Εγω σας λεω, ο,τι πρεπει να ειπωθει".

    Απο τις λακωνικες αυτες απαντησεις, που δεν διαψευδουν ουτε επιβεβαιωνουν τις συζητησεις που ειχε η Ελλαδα σε διπλωματικο επιπεδο στο Ντ' Ορσε, προκυπτει οτι η γαλλικη πλευρα διατηρει σε ο,τι αφορα τις επισημες δηλωσεις του εκπροσωπου της, την τακτικη εμμονης στο καλεσμα και των δυο πλευρων σε διαλογο, αποφευγοντας να λαβει θεση επι της ουσιας, προφανως για να μην δημιουργηθουν δυσαρεσκειες στην Αγκυρα. Οποτε επισημα η θεση της Γαλλιας παραμενει η εκκληση των δυο χωρων σε διμερη διαλογο, θεση που δεν αλλαξε καμια στιγμη απο την αρχη.

    Η επισκεψη του κ. Σημιτη στο Παρισι θα δειξει αν αυτο το κλιμα δηλωσεων, που τοποθετουν σε ιση αποσταση την Ελλαδα απο την Τουρκια θα επιτρεψει να εκφρασθει σαφως και δημοσια η θεση που εξεφρασε ο Κ. Μαρτεν στον Ελληνα εκπροσωπο την Τριτη.

    Ο γαλλικος Τυπος επανερχεται στην ελληνοτουρκικη κριση με νεα δημοσιευματα. Η εφημεριδα "Εκο" σε αρθρο της με τον τιτλο "Ελληνικη παγιδα στην Ευρωπη", αναφερει:

    "Πονταροντας στην Ευρωπη, αντι στις ΗΠΑ, για την επιλυση της εδαφικης διαφορας, που φερει αντιμετωπες την Αθηνα με την Αγκυρα, ο Ελληνας πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης προσφερει ενα δηλητηριασμενο δωρο στους 14 Ευρωπαιους εταιρους του. Υποσκελιζομενοι απο τους Αμερικανους, καθε φορα που προσπαθησαν να εφαρμοσουν την κοινη εξωτερικη πολιτικη και πολιτικη ασφαλειας (ΚΕΠΑ), οι Ευρωπαιοι θα ειχαν καθε λογο να νιωθουν κολακευμενοι γι' αυτη την εμπιστοσυνη, αν δεν επροκειτο για ενα εκ των προτερων παγιδευμενο θεμα.

    "Ωθουμενοι απο βιαιο εθνικισμο, ο οποιος δεν αλλαξε καθολου με την αφιξη του νεου πρωθυπουργου για τους Ελληνες, δεν τους απομενει παρα να ζητησουν καποια διαμεσολαβηση. Και επειδη ακριβως τις υποπτευονταν οτι ηθελαν να τους επιβαλουν το διαλογο με τους Τουρκους, οι Ελληνες γνωστοποιησαν στις ΗΠΑ οτι η επισκεψη του βοηθου ΥΦΥΠΕΞ κ. Χολμπρουκ θα ηταν ακαιρη. Απο τους εταιρους τους περιμενουν δεσμευση στο πλευρο τους εναντιον της Τουρκιας και μ' αυτο το πνευμα ο κ. Σημιτης ξεκινα περιοδεια στις μεγαλες ευρωπα ικες πρωτευουσες".

    [8] Μητσοτακης: Η κυβερνηση Σημιτη ειναι ολων

    Διολου φειδωλος ηταν στα λογια του χθες βραδυ ο Κωνσταντινος Μητσοτακης. Μιλωντας στην εκπομπη του Π. Τσιμα (στο ΜΕΓΚΑ), ο πρωην πρωθυπουργος:

    Ασκησε οξυτατη κριριτκη στον αρχηγο της Ν.Δ.

    Ουσιαστικα στηριξε τον Κ. Σημιτη εναντι των κομματικων του ΠΑΣΟΚ, που προσπαθουν να του υπαγορευσουν επιλογες.

    Ταχθηκε υπερ του αμεσου διαλογου με την Τουρκια, με τρεις βασικες προ υποθεσεις.

    Ζητησε αμεση λυση του Σκοπιανου με συνθετο ονομα.

    Προεβλεψε οτι θα εχουμε "ζεστους μηνες μπροστα μας" με την Τουρκια, ενω επισημανε οτι οι ζημιες μας απο την ελληνοτουρκικη κριση δεν ειναι ανεπανορθωτες.

    Σε πολλα σημεια της συνεντευξης του ο κ. Μητσοτακης διαφοροποιηθηκε απο τον Μ. Εβερτ. Ενα απο αυτα, οταν αναφερθηκε στην αποχωρηση της Ν.Δ. απο τη Βουλη την επομενη ημερα απο την κριση. "Ηταν ωρα να γινει εποικοδομητικος διαλογος, να μιλησουμε επι της ουσιας και οχι να λυσουμε τις διαφορες μας", ειπε, ενω οταν ρωτηθηκε αν παλαιοτερη δηλωση του, οτι η εξωτερικη πολιτικη υποτασσεται στο λα ικισμο, ισχυει και για την αποχωρηση της Ν.Δ., ειπε: "Ο λα ικισμος, η προσπαθεια για προσκαιρες εντυπωσεις και οφελη, ειναι το σαρακι της εξωτερικης μας πολιτικης.

    Οταν κυβερνας, πρεπει να κανεις και πραγματα δυσαρεστα. Ο πολιτικος που ακολουθει την αρχη του πεζοδρομιου, που κανει αυτο που ο λαος θελει, ειναι κακος πολιτικος".

    Η αποχωρηση

    Ο κ. Μητσοτακης παρομοιασε την αρνηση διαλογου με τον Χολμπρουκ με την αποχωρηση της Ν.Δ. απο τη Βουλη, λεγοντας πως "ταιριαζει σε ανθρωπους οι οποιοι φοβουνται, δεν εχουν επιχειρηματα και εμπιστοσυνη στον εαυτο τους", ενω οταν του επισημανθηκε πως η Ν.Δ. ζηταει την παραιτηση Σημιτη και Παγκαλου, επειδη ειναι ακαταλληλοι, ειπε με νοημα: "Αυτοι ειναι και αυτοι πρεπει να ασκησουν εξωτερικη πολιτικη. Θα προσπαθουσα να τους βοηθησω". Ανεφερε ακομη οτι η Ν.Δ. πρεπει να ξεκαθαρισει την πολιτικη της, ενω οταν ρωτηθηκε αν στοχος του ειναι η επανοδος στην ηγεσια της Ν.Δ. η στην πρωθυπουργια, δεν απεκλεισε τιποτε: "Οσο ειμαι υγιης και εχω τις δυναμεις που χρειαζονται, θα ανακατευομαι στα πολιτικα πραγαματα, οπου εκαστοτε βρισκομαι και αναλογα με τις περιστασεις. Εαν στο μελλον οι περιστασεις το φερουν και κανω κατι παραπανω, δεν θα διστασω να το κανω".

    Για την ελληνοτουρκικη κριση ειπε οτι η Ελλαδα βγηκε ταπεινωμενη, αλλα οι ζημιες που υπεστη δεν ειναι ανεπανορθωτες (με εξαιρεση το χαμο των τριων αξιωματικων), ανεφερε πως εξωτερικη πολιτικη δεν μπορει να κανει η Τοπικη Αυτοδιοικηση, τα υπουργεια Αιγαιου η Αμυνης, αλλα το υπ. Εξωτερικων, ενω προεβλεψε οτι "εχουμε ασφαλως μερικους μηνες ζεστους ενωπιον μας". Ο κ. Μητσοτακης ειπε οτι η χωρα επρεπε να εκμεταλλευτει τη συμφωνια για τις βασεις (εγραψε χθες η "Ε").

    Ακομη, ταχθηκε υπερ ανοιχτης γραμμης επικοινωνιας με την Τουρκια και υπερ του διαλογου, με τρεις προ υποθεσεις, Σεβασμος της εδαφικης ακεραιοτητας, των συνθηκων που ισχυουν και οτι δεν εχουμε αντιρρηση για τον ευρωπα ικο προσανατολισμο της Τουρκιας. Πριν απο το διαλογο, ειπε, ειναι το προβλημα της Κυπρου. Για το θεμα του διαλογου ανεφερε οτι και στη συκεψη αρχηγων, τον Φεβρουαριο του 1992, υπηρξε συμφωνια και απο τον Α. Παπανδρεου.

    Για Σημιτη

    Ο κ. Μητσοτακης χαρακτηρισε τον πρωθυπουργο απειρο και χωρις γνωσεις εξωτερικης πολιτικης, εν τουτοις τον υπερασπιστηκε εναντι των κομματικων του ΠΑΣΟΚ: "Η κυβερνηση Σημιτη ειναι υπερανω ολων κυβερνηση της Ελλαδος. Το κομμα δεν εχει καμια σχεση με τους κυβερνητικους χειρισμους. Ειναι αντιθετο προς το Συνταγμα, μονο στα ολοκληρωτικα καθεστωτα συμβαινουν αυτα, μονο επι ναζισμου και κομμουνισμου", ανεφερε.

    Για το Σκοπιανο ειπε οτι πρεπει να δοθει αμεση λυση: "Το συνθετο ονομα ειναι η καλυτερη λυση αυτη την ωρα", ενω προσθεσε πως παρενεβη στον Μιλοσεβιτς για μη αναγνωριση των Σκοπιων.

    Τελος, χαρακτηρισε αδικη την αισθηση που μεταφερουν τα ΜΜΕ, οτι αποτελει μια απειλη για τον Μ. Εβερτ, λεγοντας οτι "προσπαθει να βοηθησει τη σωστη πολιτικη".

    Μητσοτακης: Δεν ειναι μονο του ΠΑΣΟΚ ο Σημιτης

    [9] Σημιτης: Η κυβερνηση δεν εκτελει εντολες

    Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ξεκαθαρισε χθες τις σχεσεις του με το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ. Αμετακλητη η τοποθετηση του Καρατζα στην Εθνικη Τραπεζα

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Οριστικη και αμετακλητη ειναι η αποφαση της κυβερνησης να τοποθετησει στη θεση του διοικητη της Εθνικης Τραπεζας τον Θ. Καρατζα και την κατεστησε απολυτως σαφη χθες ο Πρωθυπουργος, κατα τη συναντηση του με μελη του Εκτελεστικου Γραφειου στο μεγαρο Μαξιμου.

    Και μολονοτι μενει η διαδικασια ακροασης στην αρμοδια επιτροπη της Βουλης, θεωρειται βεβαιο οτι ο πρωθυπουργος δεν προκειται να υποχωρησει, ακομη κι αν υπαρξουν αρνητικες ψηφοι βουλευτων του ΠΑΣΟΚ. "Η κυβερνηση εκανε μια επιλογη και θα επιμεινει. Γιατι, αν κανει πισω, θα ξεφτιλιστει", ελεγε χθες υπουργος και μελος του Ε.Γ., μετα τη χθεσινη συναντηση.

    Με αφορμη το θεμα της Εθνικης Τραπεζας, ο κ. Σημιτης επιχειρησε χθες να ξεκαθαρισει τις σχεσεις κυβερνησης και κομματος, μετα τις τελευταιες επιθεσεις που εξαπελυσαν κομματικα στελεχη εναντιον του ιδιου και υπουργων. Δηλωσε ο κ. Σημιτης μετα τη συναντηση: "Το κομμα μεσα απο τις προεκλογικες εξαγγελιες, μεσα απο τα προγραμματα που εχει, καθοριζει το γενικο πλαισιο πολιτικης. Η κυβερνηση αποφασιζει και εφαρμοζει την πολιτικη μεσα σ' αυτο το πλαισιο. Η κυβερνηση ειναι αρμοδια και υπευθυνη για τις αποφασεις, οι οποιες παιρνονται καθημερινα, για τις πολιτικες σε καθε τομεα, για τα προσωπα".

    Κομμα - κυβερνηση

    Στη διαρκεια της συζητησης ο πρωθυπουργος εδειξε αποφασισμενος να ξεκαθαρισουν πληρως τα πραγματα. "Η κυβερνηση -ειπε- δεν εχει υποχρεωση να εκτελει εντολες κανενος. Το κομμα δεν μπορει να ειναι τοποτηρητης".

    Και αναφερομενος στα τελευταια γεγονοτα και τις επιθεσεις που δεχτηκε η κυβερνηση μεσα απο το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημιτης ειπε οτι ολες οι κριτικες αποψεις ειναι θεμιτες και αποδεκτες, αρκει να μην προκαλουν προβλημα στην κυβερνηση και στο κομμα. Αν συνεχιστει η τακτικη των επιθεσεων -τονισε- η κυβερνηση δεν θα μπορεσει να προχωρησει απερισπαστη και το ΠΑΣΟΚ θα κινδυνευσει να χασει τις εκλογες του 1997.

    Μιλωντας για τις αλλαγες των προσωπων σε δημοσιους οργανισμους, ο πρωθυπουργος ξεκαθαρισε οτι αυτο ειναι αποκλειστικη ευθυνη της κυβερνησης, επειδη η κυβερνηση θα κριθει γι' αυτες τις επιλογες της και αυτη θα πληρωσει το κοστος, αν αποτυχουν. Παντως, προσθεσε, το Εκτελεστικο Γραφειο μπορει να κανει προτασεις, αν κρινει οτι σε ενα συγκεκριμενο οργανισμο πρεπει να τοποθετηθουν συγκεκριμενα προσωπα.

    Θεμα Καρατζα

    Ορισμενα μελη του Εκτελεστικου Γραφειου (Καρολος Παπουλιας, Γ. Κατσιμπαρδης κ.α.) εθεσαν θεμα για τον κ. Καρατζα. "Ειχε καταθεσει εναντιον του Α. Παπανδρεου το 1991", ειπε ο κ. Κατσιμπαρδης.

    Ο πρωθυπουργος, ομως, αντεκρουσε αυτο το επιχειρημα, λεγοντας οτι τα στοιχεια υπαρχουν και δεν προκυπτει απο πουθενα οτι ο κ. Καρατζας ειχε καταφερθει εναντιον του Α. Παπανδρεου. Ο Κωστας Λαλιωτης, μαλιστα, παρατηρησε: "Αν λειτουργουμε με βαση την πολιτικη μνημη, θα οδηγηθουμε σε δρομους ολισθηρους".

    Ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης ειπε οτι τα προσωπα που επιλεγονται για δημοσιες θεσεις, πρεπει να εχουν ευρυτερη αποδοχη, αντικρουοντας ετσι την προταση να δημιουργηθει καποια "τραπεζα στελεχων" απο το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορουμε να επανελθουμε στην αναζητηση στελεχων μεσα απο τις κομματικες καταστασεις, προσθεσε. Και χαρακτηρισε λαθος την αντιληψη οτι κυβερνηση και κομμα πρεπει να συγκυβερνουν.

    Ο κ. Κακλαμανης αντεκρουσε κι αυτος την κατηγορια που απευθυνεται στον κ. Καρατζα, οτι ειχε επιτεθει στον Ανδρεα Παπανδρεου. Αντιθετως, ειπε, στην καταθεση του στην ανακριτικη επιτροπη της Βουλης δεν ειχε πει τιποτα εναντιον του.

    Αλλοι ομιλητες

    Προσπαθεια να πεσουν οι τονοι ειχαν κανει, λιγο πριν μπουν στη συνεδριαση, ορισμενα μελη του Ε.Γ. Ο Αντ. Λιβανης δηλωσε χαρακτηριστικα οτι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρησει ενωμενο, οτι ολοι μαζι θα αντιμετωπισουν τα προβληματα και διατυπωσε την εκτιμηση οτι με την περιπτωση Καρατζα "δεν θα υπαρξει προβλημα".

    Ο Π. Οικονομου ειπε οτι η τοποθετηση των επικεφαλης των δημοσιων οργανισμων ειναι αρμοδιοτητα της κυβερνησης. "Αυτα τα θεματα ειναι λυμενα", τονισε, αλλα προσθεσε: "Ειναι αλλο θεμα αν η κυβερνηση κανει καλη η κακη χρηση αυτης της αρμοδιοτητας της". Ο Μαν. Δασκαλακης συμπληρωσε οτι η αρμοδιοτητα ανηκει στην κυβερνηση, ενω η γενικη κατευθυνση του κομματος ειναι "αξιοκρατια και οχι αποκλεισμοι".

    "Κοινη πορεια"

    Ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλιδης τονισε οτι η πορεια κομματος και κυβερνησης ειναι κοινη.

    "Η κυβερνηση ειναι κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ. Στηριζεται απολυτως απο το ΠΑΣΟΚ. Και το Εκτελεστικο Γραφειο και το κομμα, στο συνολο του, τη στηριζει και πολιτικα με το να συζητα μεγαλα θεματα και να κανει προτασεις. Θα τη στηριξει και στο επιπεδο της καθημερινης συνεργασιας, οπως εχει προσδιοριστει απο ολους μας. Νομιζω οτι σημερα ειναι μια μερα που μπορει κανεις να πει οτι ξεπερναμε και τους σκοπελους των τελευταιων ημερων και προχωρουμε μπροστα".

    Ο Στ. Τζουμακας δηωσε οτι υπαρχει πολιτικη συνεργασια της κυβερνησης και του πρωθυπουργου με το ΠΑΣΟΚ, υπενθυμιζοντας οτι ο κ. Σημιτης ειναι τοσα χρονια ηγετικο στελεχος του κομματος.

    Ο Ανωμεριτης

    Για το θεμα της τοποθετησης νεου διοικητη στην Εθνικη Τραπεζα ο υφυπουργος Οικονομικων Γ. Ανωμεριτης δηλωσε στην "Ε": "Η προταση που εκανα, το κομμα, μεσα απο συλλογικες διαδικασιες ενος ηλεκτρονικου σωματος να υποδεικνυει στην κυβερνηση τα προσωπα που θα στελεχωσουν τις διοικησεις Τραπεζων και ΔΕΚΟ και ακολουθως η κυβερνηση να φερνει τα προσωπα αυτα στη Βουλη για ουσιαστικη ακροαση, ειναι προταση που ειχε διατυπωσει παλαιοτερα ο κ. Σημιτης σε συζητησεις που οργανωσε ο Ομιλος Προβληματισμου για τον Εκσυγχρονισμο της Κοινωνιας.

    Ο ΣΥΝ

    Ομολογια στυγνου κομματισμου, με στοχο τον ελεγχο του κορυφαιου πιστωτικου ιδρυματος της χωρας, θεωρει σε ανακοινωση του ο Συνασπισμος την ενδο- ΠΑΣΟΚικη διαμαχη γυρω απο την αντικατασταση του διοικητη της Εθνικης Τραπεζας. Υποστηριζει οτι ειναι λανθασμενη η εμμονη στο καθεστως της πρωθυπουργικης επιλογης και προτεινει να γινεται ο διορισμος υστερα απο δημοσια προσκληση ενδιαφεροντος, αιτιολογημενη κυβερνητικη προταση και αποφαση της αρμοδιας κοινοβουλευτικης επιτροπης με αυξημενη πλειοψηφια.

    [10] Θερμο επεισοδιο στη ...Ρηγιλλης

    Ο ΕΒΕΡΤ δεν επετρεψε στον Βαρβιτσιωτη να κανει δηλωσεις για τον Λυμπερη, μετα την ενημερωση τους στο Πενταγωνο για την κριση

    "ΘΕΡΜΟ επεισοδιο" εξω απο το Πενταγωνο, χθες, μεταξυ προεδρου και αντιπροεδρου της Ν.Δ., χωρις ομως να παρει μεγαλυτερες διαστασεις.

    Αφορμη σταθηκε η ενωπιον δημοσιογραφων και τηλεοπτικων συνεργειων κινηση του Μ. Εβερτ να μην αφησει τον Ι. Βαρβιτσιωτη να κανει δηλωσεις αναφορικα με τη σταση του αρχηγου ΓΕΕΘΑ Χρ. Λυμπερη. Εξερχομενος ο προεδρος της Ν.Δ. μαζι με την αντιπροσωπεια του κομματος απο το Πενταγωνο, ρωτηθηκε απο τους δημοσιογραφους για το περιεχομενο της ενημερωσης που ειχαν εκει.

    Ο κ. Εβερτ αρνηθηκε να αναφερθει στην ουσια της ενημερωσης, αρκουμενος να δηλωσει: "Ηλθαμε για να ενημερωθουμε κυριως για το πως διαμορφωνεται η κατασταση απο 'δω και περα. Και βεβαιως να ενημερωθουμε για τα γεγονοτα, οπως εγιναν τις τελευταιες ημερες. Δεν προκειται να κανουμε καμια αλλη δηλωση".

    Οι δημοσιογραφοι στραφηκαν στον κ. Βαρβιτσιωτη, ζητωντας του να σχολιασει τη σταση του κ. Λυμπερη με τη δημοσιοποιηση του διαλογου του με τον κ. Κουρη. Ο αντιπροεδρος της Ν.Δ. εδειξε προθυμος να απαντησει, αλλα παρενεβη ο κ. Εβερτ. "Ειπαμε, οχι δηλωσεις...", ειπε. "Για τον Λυμπερη να τους πω, κυριε προεδρε", απαντησε ο κ. Βαρβιτσιωτης. "Καμια, καμια, καμια...", επεμεινε ο Μ. Εβερτ. Το παγωμενο χαμογελο Βαρβιτσιωτη ηταν ενδεικτικο της αντιδρασης του αντιπροεδρου της Ν.Δ., ο οποιος δεν εδωσε συνεχεια στο θεμα.

    Πληροφοριες ανεφεραν πως στα γραφεια της οδου Ρηγιλλης υπηρξε συνεχεια, με εντονους φραστικους διαλογους μεταξυ των δυο ανδρων, ενω καποιες αλλες ανεπιβεβαιωτες ανεφεραν ακομη και απειλη παραιτησης του κ. Βαρβιτσιωτη απο την αντιπροεδρια. Οπως και να 'χει, η δηλωση Εβερτ που ακολουθησε, καλυψε πληρως τον αντιπροεδρο της Ν. Δ., αφου ο κ. Εβερτ μας διαβεβαιωνε για "την αδιαταρακτη προσωπικη φιλια και κοινους πολιτικους και κομματικους αγωνες που τους συνδεουν".

    Συγκεκριμενα ο κ. Εβερτ ανεφερε στη δηλωση του: "Στις δυσκολες ωρες που διερχεται τοπος και ενω η κυβερνηση συγκλονιζεται απο τις συνεπειες των πραξεων και παραλειψεων της στο χειρισμο της εθνικης κρισης, ειναι τουλαχιστον αστειο να επιχειρειται, για παραπλανηση της κοινης γνωμης, η δημιουργια εντυπωσεων για δηθεν διασταση αποψεων μεταξυ εμου και του αντιπροεδρου του κομματος Γ. Βαρβιτσιωτη, με τον οποιο με συνδεουν βαθια εκτιμηση, μακρα και αδιαταρακτη προσωπικη φιλια και κοινοι πολιτικοι και κομματικοι αγωνες. Μαζι θα οδηγησουμε την παραταξη στην τελικη νικη για το καλο της χωρας".

    [11] Συνεχεια... θερμου με Γιαννοπουλο

    ΘΕΡΜΟ... επεισοδιο προκαλεσε και ο υπουργος Εργασιας Ευαγγελος Γιαννοπουλος με οσα εκτοξευσε προχθες στην τηλεοπτικη εκπομπη του "Μεγκα" "Ενωπιος ενωπιω". Ο Αρχηγος της ΕΥΠ Λεωνιδας Βασιλικοπουλος αλλα και ο δημαρχος Καλυμνου Δημητρης Διακομιχαλης απειλησαν οτι θα καταθεσουν μηνυση εναντιον του, ενω εντονα διαμαρτυρηθηκε με δηλωσεις του και ο δημαρχος Παπαγου.

    Πληρη καλυψη παντως στον υπουργο Εργασιας παρειχε ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημητρης Ρεππας, αφου το θεμα απασχολησε χθες και το "πρες ρουμ". Ο ιδιος ο κ. Γιαννοπουλος μιλωντας χθες στον τηλεοπτικο σταθμο "Σκαι" απεδωσε το ολο ζητημα σε παρανοησεις δημοσιογραφων πανω σε οσα στην πραγματικοτητα δηλωσε και υπογραμμισε οτι εξωτερικη πολιτικη δεν ειναι δυνατον να κανουν οι δημαρχοι ,αλλα υπευθυνη για αυτο ειναι η κυβερνηση.

    Υπενθυμιζεται οτι στη συγκεκριμενη εκπομπη ο κ. Γιαννοπουλος ειπε οτι ο δημαρχος Καλυμνου τοποθετησε τη σημαια στην Ιμια υστερα απο συνεννοηση που ειχε με κρατικη υπηρεσια. Αρνηθηκε να κατονομασει την κρατικη υπηρεσια γεγονος που ορισμενοι ερμηνευσαν οτι ο υπουργος εμμεσως πλην σαφως εννοουσε την ΕΥΠ.

    Διαψευδουν

    Αμεση ηταν η αντιδραση του αρχηγου της υπηρεσιας Λεωνιδα Βασιλικοπουλου που δηλωσε οτι θα μηνυσει τον κ. Γιαννοπουλο αλλα και του Δημαρχου της Καλυμνου που απειλησε και εκεινος χθες οτι θα κανει μηνυση στον υπουργο Εργασιας.

    "Διαψευδω με αγανακτηση, ειπε ο δημαρχος Καλυμνου Δημητρης Διακομιχαλης, οσα ο κ. Γιαννοπουλος υποστηριξε στην εκπομπη και τον χαρακτηριζω κοινο συκοφαντη. Τον καλω να καταθεσει ολα τα στοιχεια που εχει. Η συμπεριφορα του ειναι αισχρη και απαραδεκτη. Δεν θα ειμαι εγω το εξιλαστηριο θυμα για μια πατριωτικη ενεργεια που εχει καταξιωθει στην συνειδηση του ελληνικου λαου".

    Ακομα ο δημαρχος Παπαγου διαμαρτυρηθηκε χθες γιατι ο κ. Γιαννοπουλος χρησιμοποιησε την λεξη "τσογλανια" για καποιους που παραβρεθηκαν στην κηδεια του υποπλοιαρχου Καραθαναση στην Αγια Σκεπη Παπαγου. "Το πληθος αυτο, τονισε ο κ. Ξυδης, ηταν Ελληνες ανωνυμοι πολιτες και οι πικραμενοι συγγενεις, συναδελφοι και φιλοι του ηρωα υποπλοιαρχου που απετισαν φορο τιμης στο νεκρο σε αντιθεση με την κυβερνηση και τον ιδιο τον υπουργο που απουσιαζαν κατεχομενοι προφανως απο αισθηματα ενοχης.

    Απαντωντας τελος σε ερωτησεις δημοσιογραφων, ο κυβερνητικος εκπροσωπος υπογραμμισε οτι ο κ. Γιαννοπουλος μιλωντας για κρατικη υπηρεσια δεν εννοουσε την ΕΥΠ και δεν ειπε οτι εδοθη εντολη. Ο υπουργος Εργασιας εκανε μια υποθεση, μια εκτιμηση, τονισε ο κ. Ρεππας, προσπαθωντας να ερμηνευσει ποια αιτια προκαλει εκεινα τα πατριωτικα αντανακλαστικα που οδηγουν σε τετοιου ειδους πρωτοβουλιες.

    [12] Ο Χρυσους Σταυρος μετα θανατον

    Του Π. ΜΑΡΙΤΣΑ

    Η ΣΚΗΝΗ ηταν συγκινητικη. Οταν το Ψ-130 της Πολεμικης Αεροποριας με τις σορους του υποπλοιαρχου Πολεμικου Ναυτικου Παναγιωτη Βλαχακου και του αρχικελευστη Εκτωρα Γιαλοψου, εφτασε στην Ελευσινα, ειχε φωτισει για τα καλα χθες το πρωι. Οι δεικτες του ρολογιου εδειχναν 8.40. Ο καιρος ηταν βροχερος.

    Τις σορους καλυπτε η γαλανολευκη. Τις σηκωσαν στα χερια και μετεφεραν στο στρατιωτικο ασθενοφορο συναδελφοι τους. Με κινησεις μετρημενες, οπως η στιγμη επιβαλλει, αλλα σκεψεις και πονο για τους αδικοχαμενους συναδελφους στα νερα του Αιγαιου, στη συρραξη που δεν εγινε ποτε, μετεφεραν στη συνεχεια στο Ναυτικο Νοσοκομειο. Λιγο μακρυτερα βρισκονταν μερικοι συγγενεις και φιλοι.

    "Ηταν το καμαρι της οικογενειας...", μονολογουσε η θεια του νεαρου υποπλοιαρχου. Εκει ηταν και ο αδελφος του, Νικος, καθως και καποια ξαδελφια του Γιαλοψου. Τους συνοδευσαν σε ολη τη διαδρομη.

    Το Πολεμικο Ναυτικο θρηνει τους δυο αξιωματικους, που μαζι με το συναδελφο τους κυβερνητη του ελικοπτερου, υποπλοιαρχο Χρις. Καραθαναση, επεσε το βραδυ της κρισης στο Αιγαιο. Τοτε που το ελικοπτερο τυπου "Αγκουστα Βπελ" της φρεγατας "Ναυαρινο", στο οποιο επεβαιναν, καρφωθηκε μολις λιγα μιλια βορεια του συμπλεγματος των νησιδων Ιμια. Πριν απο μια εβδομαδα.

    Οι σοροι των δυο μελων του πληρωματος, που ηταν αγνοουμενοι απο τη μακρια "νυχτα των μυστηριων" ανασυρθηκαν τη χθεσινη νυχτα. Πρωτα, λιγο πριν απο τα μεσανυχτα της Τριτης, του Βλαχακου και το ξημερωμα της Τεταρτης του Γιαλοψου. Για τον απεγκλωβισμο χρειαστηκε η κινητοποιηση ειδικου ρομποτ.

    Με ενα αντιτορπιλικο του Πολεμικου Ναυτικου μεταφερθηκαν στις 7 το πρωι στην Κω οπου κατοικοι του νησιου, οταν ακουσαν τις σειρηνες, κατεβηκαν στο λιμανι. Ενα αγημα του ναυτικου και ενα της αεροποριας απεδιδε τιμες.

    Η νεκροτομη θα γινει σημερα στο νεκροτομειο στο Γουδι απο τρεις ιατροδικαστες, εναν απο αυτους εχει ορισει η ιδια η οικογενεια του Βλαχακου.

    Απο τη νεκροτομη καποιοι περιμενουν να ριξει εστω και λιγο φως στα γεγονοτα εκεινης της νυχτας. Κατω απο ποσο φυσιολογικες συνθηκες επεσε. Στα λογια "ηλεκτρονικης τυφλωσης" που ακουστηκαν. Στα πολλα "γιατι". Αυτα τα ερωτηματα επλανωντο χθες στον αερα, αλλα και τα προσωπα των συγγενων τους.

    Αυριο, στις 3.00 το μεσημερι, συγγενεις, φιλοι και συναδελφοι θα συνοδευσουν το συγκυβερνητη του μοιραιου ελικοπτερου Π. Βλαχακο στην τελευταια του κατοικια. Η νεκρωσιμη ακολουθια θα ψαλει στον ιερο ναο Αγ. Τριαδας, στον Πειραια. Την επομενη, αυριο, στις 3.00 στον ιερο ναο της Αγ. Βαρβαρας, στα Λιοσια θα γινει η κηδεια του υπαξιωματικου.

    Με αποφαση του Προεδρου της Δημοκρατιας στους τρεις ανδρες του Πολεμικου Ναυτικου, που εχασαν τη ζωη τους, θα απονεμηθει μετα θανατον ο Χρυσους Σταυρος του Ταγματος της Τιμης. Η μετα θανατον απονομη θα γινει για τους Παναγιωτη Βλαχακο υποπλοιαρχο, Χριστοδουλο Καραθαναση υποπλοιαρχο και Εκτωρα Γιαλοψο, αρχικελευστη.

    [13] Μπλοκαρει παραιτηση Λυμπερη το υπουργειο

    Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ εκπροσωπος ανακοινωσε χθες εμμεσως οτι θα απομακρυνθει ο αρχηγος της ΓΕΕΘΑ, αλλα απο το υπουργειο Εθνικης Αμυνας αφησαν να διαρρευσουν πληροφοριες οτι θα επιμεινουν στο ΚΥΣΕΑ να παραμεινει

    Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ

    Εμπλοκη στο θεμα Λυμπερη. Η κυβερνηση δια στοματος κυβερνητικου εκπροσωπου, φερεται αποφασισμενη να απομακρυνει απο την ηγεσια των Ενοπλων Δυναμεων τον ναυαρχο Χρ. Λυμπερη, αλλα κυκλοι του υπουργειου τονιζαν αργα χθες το βραδυ οτι θα ειναι τεραστιο στρατηγικο λαθος η απομακρυνση του ναυαρχου και προς αυτην την κατευθυνση θα κινηθουν στην σημερινη συνεδριαση του ΚΥΣΕΑ.

    Χθες το μεσημερι ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημ. Ρεππας, χαρακτηρισε "αντιδεοντολογικη" την ενεργεια του ναυαρχου να εκδωσει σε ανακοινωση Τυπου το διαλογο που ειχε στο ΚΥΣΕΑ την ημερα της κρισης με τον πρωθυπουργο και προσθεσε οτι η ενεργεια αυτη "θιγει το κυρος και το ηθος των Ενοπλων Δυναμεων".

    Επισης ο κ Ρεππας, σε ερωτηση αν η ενεργεια αυτη του ναυαρχου θα εχει επιπτωσεις, απαντησε: "Κοντος ψαλμος, αλληλουια", εννοωντας σαφεστατα το σημερινο ΚΥΣΕΑ που θα συνεδριασει στις 7 το απογευμα στη Βουλη και στο οποιο θα συζητηθουν θεματα που απτονται και του συγκεκριμενου επεισοδιου.

    Δεν υπεβαλε παραιτηση

    Απο την αλλη πλευρα, μεχρι χθες το βραδυ δεν ειχε υποβληθει παραιτηση απο τον αρχηγο ΓΕΕΘΑ ναυαρχο Χρ. Λυμπερη, ενω κυκλοι του υπουργειου υπογραμμιζαν οτι θα ηταν μεγαλο στρατηγικο λαθος εν μεσω κρισης στο Αιγαιο και εξελιξεων σε μεγαλα εθνικα θεματα να γινει αλλαγη της ηγεσιας των Ενοπλων Δυναμεων. Καλα πληροφορημενες πηγες υποστηριξαν οτι ο αρχηγος ΓΕΕΘΑ δεν ειναι διατεθειμενος να παραιτηθει, ουτε του εχει ζητηθει παραιτηση απο τον υπουργο Εθνικης Αμυνας. Οσο για την ανακοινωση που εδινε στην δημοσιοτητα τον πληρη διαλογο που ειχε ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης και ο ναυαρχος Λυμπερης το κρισιμο βραδυ της Τριτης 30 Ιανουαριου, οι ιδιοι κυκλοι επεμειναν στην αποψη οτι εκδοθηκε εκ παραδρομης και δεν εχει ευθυνες ο αρχηγος ΓΕΕΘΑ.

    Αναλογες ηταν και οι τοποθετησεις στελεχων του υπουργειου Εθνικης Αμυνας, που ελεγαν στους διαδρομους οτι θα ειναι λαθος να απομακρυνθει αυτη την στιγμη ο αρχηγος ΓΕΕΘΑ και αν πρεπει να γινει κατι τετοιο, θα μπορουσε να γινει μεσα στους επομενους μηνες. Αλλωστε, οπως υπογραμμιζαν, για την απομακρυνση του χρειαζεται απαραιτητα χρονος τριων μηνων, οπως οριζει ο νεος νομος. Οπως προβλεπει ο νομος, ο αρχηγος ΓΕΕΘΑ μπορει να αλλαξει στις τακτικες ετησιες κρισεις και θα πρεπει να εχει ενημερωθει για αυτο τρεις μηνες νωριτερα και ο ιδιος και ο αντικαταστατης του. Οι ετησιες τακτικες κρισεις θα αρχισουν συμφωνα με το νομο σε λιγοτερο απο εικοσι μερες και φυσικα εχει περασει το τριμηνο που θα επρεπε να εχει ενημερωθει ο αρχηγος ΓΕΕΘΑ για την αποστρατεια του.

    Στο σημερινο ΚΥΣΕΑ, εκτος του θεματος του κ. Λυμπερη, συμφωνα με ασφαλεις πληροφοριες, θα συζητηθει το θεμα εκχωρησης στη στρατιωτικη ηγεσια νεων κανονων εμπλοκης. Οι κανονες εμπλοκης προσδιοριζουν το βαθμο εμπλοκης στον οποιο μπορει να προχωρησει η στρατιωτικη ηγεσια, χωρις να χρειαζεται η συγκληση του ΚΥΣΕΑ. Η αναπροσαρμογη των κανονων κριθηκε αναγκαια μετα την τελευταια κριση, καθως και απο τις πληροφοριες που εχουν τα γραφεια πληροφοριων των επιτελειων οτι τις τελευταιες ημερες στα παραλια της Τουρκιας υπαρχει μια αυξημενη κινητικοτητα τουρκικων στρατευματων.

    Στοχος ο Σημιτης

    Και ενω ολα αυτα απασχολουν σοβαρα τους επιτελεις του υπουργειου, η κριση μεταξυ υπουργειου Εθνικης Αμυνας και κυβερνησης φαινεται να κλιμακωνεται. Οι τελευταιες κινησεις αποκαλυψαν μαλιστα και το βασικο στοχο των ενεργειων που γινονται, που ειναι να υπενθυμιζεται συνεχως οτι η αποφαση της μη αντιδρασης στις προκλησεις των Τουρκων ηταν καθαρα πολιτικη αποφαση και κυριως του πρωθυπουργου Κ. Σημιτη, ενω οι Ενοπλες Δυναμεις ηταν ετοιμοπολεμες.

    Οπως ελεγαν αξιωματουχοι του υπουργειου, αυτο προκυπτει σαφεστατα αν συνδυασει κανεις την εκ ...παραδρομης ανακοινωση του κ. Λυμπερη, το χθεσινο δημοσιευμα του αρχηγου της ομαδας των ΟΥΚ, καθως και τις δηλωσεις του σε ραδιοφωνικους σταθμους. Και στις τρεις ενεργειες τα οσα λεχθηκαν η γραφτηκαν, ηταν στο ιδιο κλιμα, ελεγαν σχεδον τα ιδια πραγματα με αλλα λογια και, τελος, επερριπταν εμμεσως τις ευθυνες για το σημερινο κλιμα στην κυβερνηση και οχι στη στρατιωτικη ηγεσια.

    Θα πρεπει να σημειωθει οτι χθες στο Πενταγωνο το κλιμα ηταν σχετικα ηρεμο σε ο,τι αφορα το θεμα της ανακοινωσης Λυμπερη, ενω ολοι προσπαθουσαν να το υποβαθμισουν και να μη δωσουν συνεχεια. Καποιες πληροφοριες για παραιτησεις δεν επιβεβαιωθηκαν, ενω επισημα δεν εγινε λογος για ΕΔΕ, που θα εξετασει ποιοι εκαναν το λαθος και ενα εσωτερικο εγγραφο εγινε ανακοινωση Τυπου.

    Να θυμισουμε οτι, συμφωνα με πληροφοριες, το εγγραφο συνταχθηκε στο γραφειο Τυπου αρκετες ωρες πριν απο τη δημοσιοποιηση. Αλλα και μετα, η προσπαθεια κυκλων του υπουργειου να υποβαθμισουν το θεμα αρχισε αφου ηδη ειχε παιξει σε ολα τα τηλεοπτικα και ραδιοφωνικα μεσα της Αθηνας και αφου ειχε τελειωσει και το βραδινο δελτιο ειδησεων.

    [14] Αντιο ασυλο, καλημερα ζωη

    Ολα πλεον ειναι αλλιως στη Λερο. Το χθες (κατω) ξεχνιεται και τα πραγματα γινονται διαρκως καλυτερα

    Μεσα απο ενα βιβλιο και ενα λευκωμα με ασπρομαυρες φωτογραφιες σκιαγραφουνται, σελιδα σελιδα, τα προσωπα "παιδιων" απο 8 εως 46 ετων που δεν εζησαν ποτε τους σαν παιδια, αλλα για χρονια στοιβαγμενα μεσα σε τσιμεντενια κτιρια, καθηλωμενα και γυμνα, αλλοτε παλι δεμενα χειροποδαρα πανω σε κρεβατια, μουσκεμενα απο τις ακαθαρσιες, αραδιασμενα το ενα διπλα στ' αλλο, σε θαλαμους γκριζωπους, εκει οπου οι ξεφλουδισμενοι τοιχοι εκρυβαν και συνεθλιβαν καθε ιδιαιτεροτητα.

    Παραλληλα, παρουσιαζεται και το ταξιδι της επιστροφης των παιδιων αυτων στην κοινοτητα και ξεδιπλωνεται η επιπονη προσπαθεια των μελων της Εταιρειας Ψυχοκοινωνικης Υγειας του Παιδιου και του Εφηβου μεσα στο πλαισιο του προγραμματος αποασυλοποιησης και αποκαταστασης του ΠΙΚΠΑ Λερου (με την οικονομικη υποστηριξη και της Ευρωπα ικης Ενωσης).

    Οι αρχικες συνθηκες στο ασυλο ηταν αποκρουστικες -εξηγησε ο αναπληρωτης καθηγητης Παιδοψυχιατρικης Ιωαννης Τσιαντης κατα την παρουσιαση χθες του βιβλιου Τα "Παιδια" του ΠΙΚΠΑ Λερου και του φωτογραφικου λευκωματος, των εκδοσεων Καστανιωτη.

    "Οι περιθαλπομενοι ειχαν υποβληθει σε ακραιες μορφες στερησης, επασχαν απο υπερβολικη ιδρυματοποιηση και ειχαν υποστει καταφωρη παραβιαση των θεμελιωδων ανθρωπινων δικαιωματων τους.

    "Η παρεμβαση απασχολησε επαγγελματιες διαφορων επιστημονικων κλαδων και ηταν πολυεπιπεδη. Σημανε την αρχη της βελτιωσης, τοσο στην περιθαλψη οσο και στην προσαρμοστικη συμπεριφορα των περιθαλπομενων. Οι επαφες μεταξυ των περιθαλπομενων και των οικογενειων τους πυκνωσαν. Η εκπαιδεση και η ευαισθητοποιηση τροποποιησε τις κακες μεθοδους περιθαλψης που εφαρμοζε το προσωπικο και τις αρνητικες τους στασεις γενικοτερα προς τα ατομα με μαθησιακη αναπηρια. Η κτιριακη υποδομη ανακαινιστηκε. Μεχρι τοτε δεν υπηρχε καν γιατρος. Το ποσοστο θνησιμοτητας εκει ηταν 200 φορες υψηλοτερο απ' ο,τι στον υπολοιπο πληθυσμο της Ελλαδας..."

    Αντιστασεις

    Οπως εξηγησε ο κ. Τσιαντης, η αντισταση στην ιδρυματικη αλλαγη ηταν εντονη, τοσο απο το προσωπικο που εργαζοταν χρονια στο ιδρυμα, απο την κεντρικη η τοπικη διοικηση του ΠΙΚΠΑ, την τοπικη κοινωνια του νησιου οσο και απο τις οικογενειες και τους συγγενεις των περιθαλπομενων. Μεχρι τοτε δεν υπηρχε ιεραρχικη δομη στο ασυλο. Δεν υπηρχε καποιος υπευθυνος, καμια διαφοροποιηση στους ρολους του προσωπικου. Χωρις καμια ειδικευση, το προσωπικο εκανε ο,τι μπορουσε για τα παιδια αυτα, περιτρυγυρισμενο ομως απο τους δικους του φοβους. Δυο απ' αυτους, οπως μας τους περιεγραψαν οι ομιλητες στη χθεσινη συνεντευξη, ηταν: "Δεν πλησιαζω πολυ τους ασθενεις γιατι φοβαμαι οτι η γυναικα μου μπορει να γεννησει παιδι με διανοητικη καθυστερηση η καποια αναπηρια" και "Φοβαμαι μηπως καποιος περιθαλπομενος με δαγκωσει".

    Μεσα σε ενα χρονο ομως αρχισε και το προσωπικο να πιστευει οτι υπηρχαν και καποιοι αλλοι τροποι φροντιδας για τους ασθενεις εκτος απο το ασυλο και την αποστασιοποιηση.

    Οι κοινωνικοι λειτουργοι Χαρης Ασημοπουλος, Βαγγελης Ζαχαριας και ο παιδοψυχιατρος Γερασιμος Κολαλτης διεγραψαν μεσα απο τα λογια τους την πορεια του προγραμματος. Οι συνθηκες σημερα εχουν αλλαξει. Το 80% απο τους 165 ασθενεις με τους οποιους αρχισαν να εργαζονται το 1991, ηταν ενηλικοι και παρομοιο ηταν το ποσοστο αυτων που επασχαν απο βαρια εως σοβαρη διανοητικη καθυστερηση. Το 67% δεν επικοινωνουσε με το λογο, ενω πανω απο τους μισους δεν μπορουσαν να αυτοεξυπηρετηθουν, δεν μπορουσαν να επιτελεσουν καμια λειτουργια. Σημερα δυο ζουν σε αναδοχες οικογενειες, εντεκα ζουν σε πιλοτικο κοινωνικο σπιτι στην Αθηνα, γινεται προσπαθεια ανασυνδεσης τους με τις οικογενειες τους και εντασσονται σε προεπαγγελματικα εργαστηρια, ενω σημαντικη δουλεια γινεται με αυτους που απομειναν στη Λερο...

    Το μεγαλο στοιχημα βεβαια, και το ζητουμενο, ειναι τα βηματα της αποασυλοποιησης να προχωρησουν και να επεκταθουν.

    Μ.ΔΕΔΕ

    [15] ΓΙΑΤΡΟΙ και πολιτεια καταγγελλονται απο το Συλλογο Υποστηριξης Φορεων ΑΙΔΣ "Ελπιδα"

    "Αδιαφορουν για τους φορεις ΑΙΔΣ"

    Η πολιτεια και η κοινωνια αποστρεφουν ακομη και τωρα, οπως και πρωτα, τα προσωπα τους απο τους φορεις και ασθενεις του ΑΙΔΣ, ενω συνεχιζεται η εκμεταλλευση τους σε πολλες περιπτωσεις απο μελη της ιατρικης κοινοτητας.

    Το φαινομενο ειναι λυπηρο, ειναι ανησυχητικο και μπορει να γινει ακομη και επικινδυνο, αν υπαρξει και στη χωρα μας η αυξηση η και εκρηξη του αριθμου των φορεων και των κρουσματων, καθως δεν υπαρχει υποδομη για να αντιμετωπιστει μια τετοια κατασταση.

    Τα παραπανω κατηγγειλε σε χθεσινη συνεντευξη Τυπου ο Πανελληνιος Συλλογος Υποστηριξης Φορεων του ΑΙΔΣ "ΕΛΠΙΔΑ", τονιζοντας οτι απο το 1991, με αφορμη το περιστατικο του φορεα που πεθανε σε νοσοκομειο της Αθηνας απο ρηξη σπληνας, μελη του Συλλογου κατηγγειλαν την απαραδεκτη και επικινδυνη πρακτικη ορισμενων γιατρων και μαλιστα μεγαλων ονοματων.

    Η υποθεση, προσθεσαν τα μελη του Συλλογου, ειναι στα χερια του εισαγγελεα. Ο Συλλογος, οπως επισημανθηκε, ποτε δεν πηρε μια απαντηση, ειτε απο τη Δικαιοσυνη ειτε απο το υπουργειο Υγειας, ομως, λογω των καταγγελιων, επιτευχθηκε για ενα μεγαλο χρονικο διαστημα να απεχουν οι καταγγελλομενοι απο τις συγκεκριμενες πρακτικες.

    Στην Ελλαδα, τονισε μεταξυ αλλων ο Συλλογος, "ακομα υποφερουμε απο ελλειψη κρεβατιων στις Νοσοκομειακες Μοναδες Ειδικων Λοιμωξεων, ελλιπη στελεχωση απο πλευρας ιατρονοσηλευτικου προσωπικου, μη αρτιο εξοπλισμο με οργανα ολων των μοναδων, μη κατοχυρωση του απορρητου, ωστε να μην εκδιωκονται απο την εργασια και τον κοινωνικο περιγυρο οι φορεις, ενω δεν υπαρχει σωστη ενημερωση".

    Οσον αφορα τη νοσηλεια στο σπιτι, η προσπαθεια στη χωρα μας ξεκινησε απο το Συλλογο τον Ιανουαριο του 1995, ενω η σημερινη οργανωση της "ΕΛΠΙΔΑΣ" συνισταται στη λειτουργια μιας ομαδας ικανης να παρεχει νοσηλεια 24 ωρες το 24ωρο, 365 μερες το χρονο.

    Σε διαστημα ενος χρονου παρασχεθηκε νοσηλεια στο σπιτι σε 18 ασθενεις, με μεση δραστηριοτητα 1,5 επισκεψεις-νοσηλειες ανα ημερα. Η νοσηλεια εκτελειται συμφωνα με τις οδηγιες των θεραποντων ιατρων και με συμφωνη γνωμη του ασθενους. Ο συντονιστης γιατρος απλως συνταγογραφει, ενω η τηρηση του ιατρικου απορρητου και στη νοσηλεια στο σπιτι ειναι δεδομενη.

    ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ

    [16] Με ελληνικη σημαια και Ελληνες πληρωμα

    Του Θ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Ελληνες ναυτικοι θα επανδρωνουν ολα τα υπο ελληνικη σημαια πλοια, στα οποια, εως τωρα, υπερτερουσαν οι αλλοδαποι; οποιος δε πλοιοκτητης δεν εφαρμοσει τη σχετικη νομοθεσια θα του απαγορευεται ο αποπλους σε οποιο λιμανι του κοσμου κι αν βρισκεται. Το νομο περι συνθεσης στα ελληνικα πλοια (60% του πληρωματος Ελληνες και ελλειψει αυτων, 40% αλλοδαποι), ανακοινωσε χθες στους δημοσιογραφους ο ΥΕΝ Κοσμας Σφυριου.

    Θελω να μην υπαρχει ουτε ενας Ελληνας ναυτικος "ξεμπαρκος", ειπε στον παρευρισκομενο αρχηγο του Λιμενικου Σωματος, ναυαρχο Μανωλη Πελοποννησιο, ο οποιος εσπευσε να ενημερωσει ολες τις λιμενικες αρχες. Το σχετικο νομο, που δεκαδες εφοπλιστες καταπατουν καθημερινα με τα διαφορα τεχνασματα των "ειδικων συνθεσων", θα εφαρμοζουν και ολα τα προξενικα λιμεναρχεια στα λιμανια των οποιων καταπλεουν ελληνικα εμπορικα, αλλα και επιβατηγα - οχηματαγωγα πλοια. Τελος ο κ. Σφυριου δηλωσε οτι απερριψε το προσφατο αιτημα των "ακτοπλοων" εφοπλιστων για διατηρηση στα δρομολογια πλοιων, η "ηλικια" των οποιων υπερβαινει το 35ο ετος. Χθες, τον ΥΕΝ επισκεφθηκε ο πρωην υπουργος Εμπορ. Ναυτιλιας και βουλευτης της Ν.Δ. Αριστοτελης Παυλιδης και συζητησαν τα προβληματα των νησιων του Αιγαιου και ιδιαιτερα των μικρων νησιων.

    [17] Δεκατρεις "μνηστηρες" για το ΔΣΑ

    ΑΒΕΒΑΙΟ το αποτελεσμα των εκλογων της 25ης Φεβρουαριου στους δικηγορους της Αθηνας ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ των υποψηφιων που διεκδικουν την προεδρια

    Των: ΓΙΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ- ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Με απολυτως αβεβαιο το αποτελεσμα στις εκλογες του Δικηγορικου Συλλογου Αθηνων στις 25 Φεβρουαριου, δεκατρεις υποψηφιοι για τη θεση του προεδρου δινουν αυτες τις ημερες την υστατη μαχη για να κερδισουν τις εντυπωσεις ενος ιδιορρυθμου εκλογικου σωματος, οπως ειναι οι δικηγοροι. Η "Ε" παρουσιαζει σημερα το προφιλ των υποψηφιων, τις πολιτικες δυναμεις που τους υποστηριζουν, τα υπερ και τα κατα που τους καταλογιζονται, αλλα και τις βασικες τους θεσεις. Ειναι χρησιμες ομως μερικες γενικες παρατηρησεις για το τι επιθυμουν οι ψηφοφοροι στους οποιους απευθυνονται οι υποψηφιοι.

    Οι δικηγοροι, κυριως της Αθηνας, εχουν βαρεθει να βλεπουν τους προεδρους τους να μεταπηδανε σε κομματικα ψηφοδελτια. Θελουν ακομη να εκλεξουν καποιον, που να τους εγγυηθει τη χαμενη εξιοπιστια του σωματος, αλλα και τη βελτιωση των ομολογουμενως αθλιων συνθηκων δουλειας τους, που χαρακτηριστικα καταγραφονται στις ουρες της γραμματειας του Πρωτοδικειου Αθηνων.

    Κ. ΝΤΑ ΙΛΙΑΝΑΣ (55 χρονων). Υποστηριζεται ευθεως πλεον απο το χωρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ και ειναι συνδικαλιστης επι δεκα χρονια με πολυ μεγαλυτερη πειρα στη μαχομενη δικηγορια. Θεωρειται αριστερης προελευσης και εχει μεγαλη συμπαθεια σε ομαδα μαχομενων δικηγορων ως δυναμικος και σταθερος στις θεσεις του.

    Στο Δικηγορικο Συλλογο ειχε εντονη διαμαχη με το σημερινο προεδρο του συλλογου Τακη Παππα στο ψηφοδελτιο του οποιου αρνηθηκε να ενταχθει στις προηγουμενες εκλογες του 1993. Τοτε εβαλε υποψηφιος ως ανεξαρτητος και θεωρηθηκε αρκετα υψηλο το ποσοστο, που τελικα πηρε, 6%. Πηρε μεγαλο ποσοστο στις καλπες των νεων δικηγορων 12-16%. Οι εχθροι του τον κατηγορουν ως φιλοδοξο και του καταλογιζουν οτι συνεβαλε στον πολεμο εναντιον του Παππα, που ειχε ως αποτελεσμα να αποσυρει την υποψηφιοτητα του.

    Υποστηριζεται και απο το κομμα του Δημ. Τσοβολα (ΔΗΚΚΙ).

    Στην κριτικη, που του ασκειται, οτι δεχθηκε το χρισμα απο το ΠΑ.ΣΟ.Κ, ενω επι χρονια επαγγελλοταν ακομματιστο συνδικαλισμο, εκεινος αντιτεινει οτι τελικα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ αποφασισαν οι ιδιοι οι δικηγοροι για να τον στηριξουν.

    Υποσχεται οτι σε τρεις μηνες απο την εκλογη του θα φερει τα "πανω-κατω στο συλλογο". Οι προτασεις του κινουνται προς την κατευθυνση του εκδημοκρατισμου του συλλογου (εμμεση εκλογη του προεδρου, περιορισμενη θητεια και μερικη αναστολη ασκησης της δικηγοριας απο τους προεδρους των μεγαλων συλλογων). Σ. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (58 χρονων). Μετα απο πολλα πηρε τελικα το χρισμα απο τη Ν.Δ. Η υποψηφιοτητα του, παντως εχει ξεσηκωσει θυελλα διαμαρτυριων, κυριως μεταξυ των συμβουλων, που τον ειχαν πλαισιωσει στις προηγουμενες εκλογες. Χαρακτηριστικο ειναι οτι οι τρεις συμβουλοι που πηραν τις περισσοτερες ψηφους (Κουτρουμπης, Παξινος, Βοζεμπεργκ) τον εγκατελειψαν.

    Ειναι επι πολλα χρονια συνδικαλιστης της συντηρητικης παραταξης, χαμηλου προφιλ και ηπιων τονων. Διετελεσε προεδρος απο το 1990 -1993, αλλα τοτε εχασε τις εκλογες απο τον κ. Παππα και το 1993 στον πρωτο γυρο πηρε 26,8%. Ο συνδυασμος του συγκεντρωσε ποσοστο 10% παραπανω απο τις προσωπικες του ψηφους, κατι που θεωρηθηκε κολαφος εναντιον του.

    Επι της προεδριας του εγινε η πολυμηνη απεργια των δικηγορων, που πολλους απο αυτους τους οδηγησε σε οικονομικο αδιεξοδο, ενω του καταλογιζουν αδεξιους χειρισμους.

    Στα υπερ του ειναι ο συμπαθητικος του χαρακτηρας και ο αλτρουισμος που εχει δειξει στους νεους δικηγορους. Ειναι αδελφος του βουλευτη της Ν.Δ., Βυρωνα Πολυδωρα εχει συμπαθειες στην Ρηγιλλης και διατηρει καλες σχεσεις με παλιους συντηρητικους δικηγορους.

    Υποσχεται ανεξαρτησια των δικηγορων, και πιεση στην κυβερνηση για την επιλυση των προβληματων του κλαδου. Α. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ (57 χρονων). Υποστηριζεται απο τον Συνασπισμο, αλλα το ποσοστο του 17,2%, που ειχε συγκεντρωσει στην προηγουμενη εκλογικη αναμετρηση μαρτυραει ευρυτερη απηχηση. Ειναι εμπειρος συνδικαλιστης, εχει διατελεσει γενικος γραμματεας του υπουργειου Δικαιοσυνης επι υπουργιας Κουβελη το 1989 και ειναι μαχομενος δικηγορος επι σειρα ετων. Εχει υπερασπισθει με επιτυχια εργαζομενους, που αδικηθηκαν απο ολες τις κυβερνησεις, ειναι καλος χειριστης του λογου, εργατικος και δινει εμφαση στην προστασια των ατομικων δικαιωματων.

    Υποσχεται για το συλλογο συγχρονο και δημοκρατικο προφιλ και ακομματιστο λογο, που θα απευθυνεται σε ολες τις τασεις και τα στρωματα των δικηγορων. Δ. ΠΑΞΙΝΟΣ (47 χρονων). Θεωρειται ο μεγαλος αντιπαλος του Σωτηρη Πολυδωρα εφ' οσον προερχεται απο τις ταξεις του και εχει συμπαθειες στην παραταξη της Ν.Δ. Ειναι συνδικαλιστης επι περιπου 20 χρονια, προεδρος των εμμισθων δικηγορων και στα υπερ του καταλογιζεται το γεγονος οτι δεν υιοθετει τις "κραυγες", αλλα κανει ουσιαστικες προτασεις. Εχει καλες δημοσιες σχεσεις θεωρειται επιτυχια του οτι προσχωρησε στο ψηφοδελτιο του η συμβουλος Ελιζα Βοζεμπεργκ, που συγκεντρωσε την προτιμηση πολλων ψηφοφορων της Ν.Δ. στις προηγουμενες εκλογες. Εκφραζει την ανανεωση στο συντηρητικο χωρο.

    Αρκετοι αναφερουν ως αρνητικο το οτι ειναι εμμισθος δικηγορος, αυτος ομως αντιτεινει οτι αντιστοιχα εχει χρονο για να διαθεσει στο συλλογο.

    Ειχε στειλει επιστολη σε ολους τους πολιτικους αρχηγους και προτεινε να μην δοθει σε κανενα υποψηφιο το χρισμα και απο κανενα κομμα. Το χαρακτηριστικο, που λεει ειναι "γυριστε σελιδα", "το χρισμα το δινουν οι δικηγοροι". Β. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ (44 χρονων). Υποστηριζεται απο το Κ.Κ.Ε. και διαδεχεται τον κ. Γ. Γουσσετη σοβαρο συνδικαλιστη του συλλογου και επι χρονια υποψηφιο για τη θεση του προεδρου. Ειναι ο νεωτερος υποψηφιος, μολις 44 χρονων και στο ψηφοδελτιο του συμμετεχουν δεκα γυναικες περισσοτερες απο ολα τα αλλα ψηφοδελτια.

    Το κυριοτερο μειονεκτημα του θεωρειται η στενη προσδεση του με τον κομματικο χωρο του Κ.Κ.Ε.

    Η προγραμματικη του διακηρυξη δινει ιδιαιτερο βαρος στην προστασια των μικρων και μεσαιων δικηγορων, που οπως τονιζει, εχουν εξοντωθει και αποβληθει βιαια απο το επαγγελμα. Χ. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ (76 χρονων). Συνδικαλιστης τα τελευταια δεκα χρονια, ο μεγαλυτερος στην ηλικια απο ολους τους υποψηφιους εκτιμαται για τη νομικη του καταρτιση και εργατικοτητα. Και αυτος θα αφαιρεσει ψηφους των συντηρητικων υποψηφιων και στις προηγουμενες εκλογες εβαλε υποψηφιοτητα ως ανεξαρτητος και κατεπληξε τους παντες, οταν στο β γυρο των εκλογων υποστηριξε τον κ. Παππα και οχι τον κ. Πολυδωρα.

    Στα αρνητικα του καταλογιζουν κυριως το οτι ποτε δεν ασκησε δικηγορια, αλλα αντιθετα ειναι ιδιοκτητης μεγαλου νομικου φροντιστηριου. Χωρις κατασταλαγμενες πολιτικες αποψεις, οδηγειται κυριως με γννωμονα τις παρορμησεις του. Τ. ΚΕΦΑΛΕΑΣ (63 χρονων). Ειναι συνδικαλιστης της Δεξιας, εμπορικολογος, αριστος χειριστης του λογου. Εκτιμαται για τις αρτιες νομικες γνωσεις του. Στα εναντιον του ειναι η απουσια απο το συνδιλκαλιστικο χωρο επι τριετια και το ανεπαρκες του ψηφοδελτιο (μονο 10 υποψηφιοι). Υποστηριζεται απο ορισμενα στελεχη της Ν.Δ. Ε. ΚΟΥΡΗΣ (56 χρονων). Γνωστος για την εντονη συνδικαλιστικη παρουσια του και τη δημοκρατικη του παραδοση. Ειναι παλιο μελος του Κ.Κ.Ε, στη συνεχεια ενταχθηκε στην ΕΑΡ και τωρα ειναι ανεξαρτητος υποψηφιος. Εχει εντονη παρουσια στα διοικητικα συμβουλια του συλλογου και στις προηγουμενες εκλογες ειχε συγκεντρωσει ποσοστο 4,5%. Του καταλογιζουν οτι πιο συχνες ειναι οι αντιπαραθεσεις του με τη μορφη καταγγελιων παρα με την προβολη τεκμηριωμενων προτασεων και θεσεων. Δ. ΚΡΕΣΤΟΣ (55 χρονων). Ακροδεξιος, πρωην υποψηφιος του συνδυασμου του Νωντα Ζαφειροπουλου, ο οποιος τωρα αναμενεται να υποστει "φθορα" απο την καθοδο του κ. Κεφαλεα. Απευθυνεται σε περιορισμενο αριθμο δικηγορων και διατηρει χαμηλο προφιλ.

    Υποψηφιοτητα για την προεδρια εχουν θεσει και οι Κ. Γεωργοπουλος, που ηγειται του συνδυασμου "πρωτοβουλια για το μελλον" και μεμονωμενα κατεβαινουν οι Γ. Παυλοπουλος, Απ. Ηλιας και Αλ. Σκονδριανος.

    Δεκατρεις υποψηφιοι διεκδικουν τη θεση του προεδρου του Δικηγορικου Συλλογου της Αθηνας στις εκλογες της 25ης Φεβρουαριου (φωτογρ. Αρχειου)

    [18] Το χρημα επενδυσε στην ειρηνικη λυση

    ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ κεφαλαιων αγνοησαν τις πολεμοκαπηλες ιαχες ΚΑΜΙΑ πιεση στη δραχμη ΟΙ ΞΕΝΟΙ επενδυτες εκτιμησαν τη σταση Σημιτη

    Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

    Οι συναλλαγματικες αγορες αγνοησαν σχεδον παντελως τις πολεμοκαπηλες ιαχες της αξιωματικης αντιπολιτευσης, τα υστερικα πρωτοσελιδα ορισμενων εφημεριδων και τους σωβινιστικους βρυχηθμους των περισσοτερων ραδιοτηλεοπτικων καναλιων.

    Αντιθετα, προεξοφλησαν με μαθηματικη ακριβεια την πορεια που θα επαιρνε η κριση και το γεγονος οτι δεν θα κατεληγε σε συρραξη. Το γεγονος αυτο ασφαλως χρηζει ιδιαιτερης μελετης, καθ' οσον αποδεικνυει οτι ο πολιτης, ειτε προκειται για μικροεπενδυτη, ειτε για διαχειριστη χαρτοφυλακιων διαθετει κριση και μπορει να διαχωριζει μεταξυ του "χαβαλε" (που ασφαλως παιζει ενα ψυχαγωγικο-καθαρτικο ρολο) αφ' ενος και υπευθυνης πληροφορησης αφ' ετερου.

    "Ισως να σας εκπλησσει", μας λεει ο διευθυντης διαχειρισης διαθεσιμων της Τραπεζας "Μπαγιερισε Φεραινσμπανκ" Β. Γεωργιου "αλλα δεν υπηρξε καμια ουσιαστικη πιεση στη δραχμη αυτες τις ημερες της κρισης. Ειναι γεγονος οτι υπηρξε πολυ λιγοτερη πιεση σε σχεση οχι μονο και φυσικα με την κριση της δραχμης τον Μαιο του 1994, αλλα επισης και με την εισοδο του πρωθυπουργου στο ""Ωνασειο''. Δεν υπηρξε καμια ενδειξη, μαζικης εγκαταλειψης της δραχμης και στροφης σε ξενα νομισματα".

    Η αδιαφορια αυτη, τοσο των θεσμικων επενδυτων οσο και των απλων ανθρωπων, να σπευσουν να προφυλαξουν τα διαθεσιμα τους μετατρεποντας τα σε ξενο συναλλαγμα, οφειλεται ασφαλως σε μεγαλο βαθμο στη συντομη διαρκεια της κρισης.

    Ομως, παραλληλα, ειναι ασφαλως εξαιρετικα ενδιαφερον οτι παρα το γεγονος οτι πολλες εφημεριδες και ραδιοτηλεοπτικοι σταθμοι συνεχισαν να συντηρουν το πολεμικο κλιμα, κανοντας αναφορες σε μια νομοτελειακη εξελιξη που θα καταληξει σε πολεμικη συρραξη Ελλαδος-Τουρκιας το αργοτερο σε 5 μηνες (!) εν τουτοις, το αυτι των συναλλαγματικων αγορων δεν φανηκε να ιδρωνει.

    Το γεγονος αυτο προκαλει ακομα περισσοτερη καταπληξη, αν αναλογισθει κανεις οτι οι σφυγομετρησεις (ιδιαιτερα αυτες που συνοδευαν ορισμενα τηλεοπτικα τοκ-σοου) φανηκε να δειχνουν οτι οι Ελληνες δεν εβλεπαν την ημερα και την ωρα να ξεπλυνουν με πολεμο την "εθνικη ντροπη".

    Πως μπορει να συμβαινει αυτο; Πως μπορει αφ' ενος ο ερωτωμενος να υποστηριζει οτι ο πολεμος μας χτυπαει την πορτα και αφ' ετερου να μην κανει καμια κινηση να προστατευσει τις οικονομιες του; Πως και συμφωνα με ποια λογικη ανησυχει, οταν ο γηραιος πρωθυπουργος μεταφερεται αρρωστος στο "Ωνασειο" και δεν φαινεται να δινει δεκαρα για τα πρωτοσελιδα που τον πληροφορουν οτι εντος των επομενων μηνων, αν οχι ημερων, θα εχει παρει τον δρομο για το μετωπο;

    "Νομιζω", μας λεει ο νεοφιλελευθερος καθηγητης Μπερναρ Λεμενσιε, που βρεθηκε προσφατα στην Αθηνα, "οτι ο τροπος με τον οποιο ο πολιτης διαχειριζεται τους οικονομικους του πορους ειναι πολυ πιο ενδεικτικος για τα πιστευω και τις επιθυμιες του απο τις απαντησεις που δινει στις δημοσκοπησεις. Διοτι, οταν διαχειριζεται περιορισμενους πορους, η πραξη του συνεπαγεται ενα αμεσο κοστος. Η προτιμηση του να παραμεινει στη δραχμη αντι να παει στο δολαριο, μπορει, σε περιπτωση κρισης, να του κοστισει εντος πεντε λεπτων το 50% οικονομιων του. Απο την αλλη πλευρα το πως θα απαντησει σε καποιον που του βαζει ενα μικροφωνο στον δρομο, φυσικα δεν ενεχει κανενα ιδιαιτερο κοστος".

    "Ουτε τις κραυγες..."

    Ομως ο διαχειριστης χαρτοφυλακιου της "Δωρικης- Μετοχικης" Η. Μαθιοπουλος δεν απορει καθολου για τις περιορισμενες επιπτωσεις που εχουν τα ΜΜΕ στις αγορες συναλλαγματος.

    "Μα δεν καταλαβαινω γιατι θα επρεπε να εχουν επιρροη. Ποιος διαχειριστης χαρτοφυλακιου θα μπορουσε να παρει ποτε στα σοβαρα ειτε την πατριδοκαπηλεια - αυτο το στανταρ μενου της εβδομαδας - ειτε τις κραυγες περι ""προδοσιασ'' των μικρων αδελφων της Βουλης, που ασφαλως προσβαλλουν τη νοημοσυνη μασ;".

    Και συνεχιζει:

    "Οσο για τα τηλεδημοψηφισματα, τι να πει κανεις. Δεκα χιλιαδες τηλεθεατες καταδικασαν την ενδοτικοτητα του Σημιτη. Πιθανοτατα τα εννεα χιλιαδες τα πηρε ο Σαββοπουλος, που το 'χε παντοτε μερακι να φορεσει το χακι!".

    Ενα αλλο ενδιαφερον φαινομενο, που παρατηρειται αυτες τις ημερες, ειναι η επανοδος των ξενων επενδυτων στη Σοφοκλεους.

    "Ασφαλως την πρωτη ημερα της κρισης υπηρξε ενα μουδιασμα", μας λεει ο συμβουλος επενδυσεων της "Ολυμπιακης Χρηματιστηριακης" Νικος Κοπατος που διαχειριζεται χαρτοφυλακια ξενων επενδυτων. "Ομως η συμπεριφορα της ελληνικης κυβερνησης και ιδιαιτερα του πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη ειχε ιδιαιτερα θετικα αποτελσματα.

    Ορθολογισμος

    Και συνεχισε ο συνομιλητης μας:

    "Βλεπετε, για τους ξενους επενδυτες η προσπαθεια του Ελληνα πρωθυπουργου να μην παρασυρθει σε πολεμικη συρραξη δεν ερμηνευθηκε ως "ενδοτισμος", οπως απο ορισμενους εδω. Αντιθετα, ερμηνευθηκε ως μια πραξη ορθολογισμου που εδειχνε οτι η Ελλαδα ειχε στο τιμονι της εναν πολιτικο που συμπεριφερεται με ευρωπα ικο τροπο. Και απο προχθες εχουν αρχισει να ξαναρχονται...".

    Παντως, αυτη η κατασταση δεν σημαινει οτι περασε τελειως ο κινδυνος για τη δραχμη. "Παρ' ολο που οι αγορες δεν προβλεπουν πολεμο", μας λεει ο κ. Γεωργιου, "εντουτοις η κριση στο Αιγαιο σε συσχετισμο με ορισμενα αλλα ανησυχητικα φαινομενα, οπως η αναζωπυρωση του πληθωρισμου και το διευρυνομενο ελλειμμα στο ισοζυγιο πληρωμων αναμφιβολα δημιουργουν πιεσεις".

    Η συμπεριφορα της ελληνικης κυβερνησης στην κριση του Αιγαιου επεισε τους ξενους επενδυτες, που μετα το αρχικο μουδιασμα της πρωτης ημερας επεστρεψαν στη Σοφοκλεους

    [19] Απαγωγη

    ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ κρατησε τον αριθμο του και η συλληψη των υπευθυνων της απαγωγης της 24χρονης Ζετας Κουκεα εγινε υποθεση χρονου

    Το ταξι "προδωσε" τους απαγωγεις Σ' αυτο το διωροφο σπιτι στην οδο Καποδιστριου στο Μπραχαμι βρισκονταν για τρια 24ωρα η καθηγητρια Ζ. Κουκεα. (Φωτογρ.: ΥΔΡΑ ΠΑΡΝΤΟΣ)

    Η Ζετα Κουκεα την ημερα που επεστρεψε σπιτι της στις 30 Ιανουαριου. Η περιπετεια εληξε και τα χαμογελα επεστρεφαν

    Ρεπορταζ: Γ. ΜΑΡΝΕΛΛΟΣ Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Θ. ΤΣΑΤΣΗΣ

    "Ειδες ποσο καλα σου φερθηκα. Θα με υποστηριξεις στο δικαστηριο αν τυχει και μας πιασουν;", ειχε ρωτησει την 24χρονη Ζετα Κουκεα ενας απο τους απαγωγεις της το βραδυ της Κυριακης 28 Ιανουριου λιγες ωρες πριν να την αφησουν να επιστρεψει στο σπιτι της, αφου εισεπραξαν τα λυτρα. Οι φοβοι του επιβεβαιωνονται δεκα ημερες αργοτερα, καθως η Αστυνομια συνελαβε πεντε ατομα που εμπλεκονται στην απαγωγη.

    Εως αργα χθες το βραδυ ενας απο τους ανακρινομενους αρχισε να ομολογει και να ξεκαθαριζει το τοπιο, ωστε σημερα να γινουν πληρεις ανακοινωσεις. Συμφωνα με χθεσινοβραδινη ανακοινωση της Αστυνομιας, οι τεσσερις δραστες ειναι οι: Πετρος Καμπουρης, 39 χρονων, οδηγος ταξι, Γιωργος Σαχινιδης, 23 χρονων, ιδιωτικος υπαλληλος, Νικος Παπανικολαου, 27 χρονων και Σπυρος Ζερβακης, 43 χρονων, τυπογραφος. Ο πρωτος θεωρειται ο εγκεφαλος, ο οποιος και διεφευγε τη συλληψη μεχρι τις πρωτες πρωινες ωρες. Για τον Σαχινιδη υπηρχαν ενδειξεις οτι επροκειτο να παραδοθει τη νυχτα, συνοδευομενος απο το δικηγορο του. Οι Παπανικολαου και Ζερβακης ανακρινονταν απο χθες το πρωι στην Ασφαλεια.

    Ηταν προφανες απο την αρχη οτι η απαγωγη ειχε οργανωτικα λαθη, που εδωσαν σημαντικα στοιχεια στην Αστυνομια, ωστε η συλληψη των δραστων να θεωρειται ζητημα χρονου. Θεωρειται παρηγορο οτι αυτη η μορφη εγκληματος ειναι επι του παροντος ερασιτεχνικη, με αποτελεσμα η Αστυνομια να εχει συλλαβει τους δραστες των δυο απο τις τρεις απαγωγες που εγιναν το τελευταιο εξαμηνο (Δαλακας, Χαλτογλου, Κουκεα). Αλλα και τα οσα ειπε η απαχθεισα υστερα απο την απελευθερωση της για τη συμπεριφορα των δραστων απεναντι της (γλυκα, λουλουδια), εδωσαν αμεσως το δικαιωμα στην Αστυνομια να προσανατολιστει θετικα.

    Οι συλληψεις

    Ο Νικος Παπανικολαου, συνεληφθη χθες στις 9.30 το πρωι σε ισογειο διαμερισμα της πολυκατοικιας της οδου Ζωοδοχου Πηγης 59, στα Εξαρχεια. Το διαμερισμα ειχε νοικιασει πριν απο περιπου δυο χρονια η φιλη του Παπανικολαου, Αλεξανδρα Κ., καθηγητρια Αγγλικων. Ομαδα αστυνομικων της Ασφαλειας πολιορκουσε την πολυκατοικια απο τις 4.40 τα ξημερωματα. Περιμεναν να τον πιασουν εξω. Αργοτερα, το πρωι αποφασισαν να σπασουν την πορτα παρουσια εισαγγελεας. Τελικα χτυπησαν το κουδουνι και εισεβαλαν στο διαμερισμα με τα οπλα στα χερια. Λιγη ωρα αργοτερα εβγαλαν με χειροπεδες τον Παπανικολαου και μαζι με τη φιλη του τους πηγαν στην Ασφαλεια.

    Ο αναζητουμενος και θεωρουμενος ως εγκεφαλος της απαγωγης, Πετρος Καμπουρης εχει βεβαρημενο ποινικο μητρωο, συμφωνα με την Αστυνομια. Απο την προανακριση προεκυψε οτι ηταν ο οδηγος του ταξι που παρελαβε τους δυο συνεργατες λιγο μετα την εισπραξη των λυτρων απο τον Π. Κουκεα.

    Αδιευκρινιστο ειναι εαν ο αστυνομικος που κατεγραψε τον αριθμο κυκλοφοριας του ταξι και περιεγραψε το σακβουαγιαζ που περιειχε τα χρηματα, τους ειδε συμπτωματικα η εκτελουσε υπηρεσια παρακολουθησης. Ολοι οι εμπλεκομενοι εχουν επαγγελματικες αδειες οδηγησης και κατα καιρους εχουν ασκησει το επαγγελμα του οδηγου ταξι. Ο Καμπουρης φερεται να ειχε στο παρελθον συναλλαγες με τον εμπορο Π. Κουκεα και το τελευταιο διαστημα εργαζοταν ως οδηγος ταξι. Οι απαγωγεις, συμφωνα με τις πληροφοριες, μετεφεραν την 24χρονη καθηγητρια Γαλλικων σε μια διωροφη μονοκατοικια φιλων τους στην οδο Καποδιστριου 24, στο Μπραχαμι. Εκει την κρατησαν στο ισογειο, στους χωρους τους οποιους η Ζετα Κουκεα αναγνωρισε χθες το βραδυ.

    Απο την Αστυνομια συνεληφθη και ο ιδιοκτητης του σπιτιου Μιχαλης Μερασεντογλου, 33 χρονων καρεκλοποιος, που συμφωνα με την χθεσινοβραδινη ανακοινωση της Αστυνομιας ειχε παραχωρησει το διαμερισμα που κρατηθηκε η 24χρονη καθηγητρια στους δραστες, εναντι χρηματικης αμοιβης.

    Οι ιδιοκτητες του σπιτιου ειχαν φυγει για τριημερη εκδρομη και, οπως ειπαν στην Ασφαλεια, επεστρεψαν το πρωι της Δευτερας χωρις να γνωριζουν τι εγινε το τριημερο. Οι ιδιοι οι απαγωγεις ειχαν πει στην κοπελα οτι ουτως η αλλως θα την αφηναν τη Δευτερα.

    Η Ζετα Κουκεα ηταν κυριολεκτικα αγκαζαρισμενη χθες απο την Αστυνομια. Συμφωνα με τις πληροφοριες, αναγνωρισε τα ρουχα που φορουσε ενας απο τους συλληφθεντες, που ηταν ακριβως τα ιδια με αυτα που φορουσε μια απο τις ημερες της ομηριας της. Μεχρι αργα χθες το βραδυ τα λυτρα δεν ειχαν βρεθει. Οι δυο συλληφθεντες ελεγαν οτι τα κρατησε ολα ο Καμπουρης και οτι θα τους εδινε τα μεριδια τους υστερα απο τρεις μηνες.

    [20] Κρουσματα μηνιγγιτιδας παλι σε στρατοπεδο

    ΡΕΘΥΜΝΟ Δυο νεα κρουσματα μηνιγγιτιδας παρουσιαστηκαν αργα χθες το απογευμα στο στρατοπεδο "Υπολοχαγου Θεοδωρακη" στο Ρεθυμνο προκαλωντας ανησυχια στην μοναδα, καθως μολις πριν απο δεκα ημερες εννεα κρουσματα μηνιγγιτιδας ειχαν παρουσιαστει στο Κεντρο Εκπαιδευσης Νεοσυλλεκτων στην Τριπολη.

    Οι προσληφθεντες απο τη μηνιγγιτιδα ειναι οι νεοσυλλεκτοι στρατιωτες του πεζικου Χρηστος Καυκαλιας, κατοικος Καρωτης Ρεθυμνου, και Νικολαος Τσωκος, κατοικος Γυμνης Ευβοιας, οι οποιοι μεταφερθηκαν και νοσηλευονται στο Ναυτικο Νοσοκομειο Σουδας.

    Συμφωνα με τους θεραποντες γιατρους η κατασταση της υγειας τους βρισκεται εκτος κινδυνου, ωστοσο ομως οι δυο νεοσυλλεκτοι θα παραμεινουν στο νοσοκομειο μεχρι να ολοκληρωθει η θεραπευτικη αγωγη.

    Το γεγονος, παντως, προκαλεσε ανησυχια στη μοναδα και οπως εγινε γνωστο εληφθησαν ολα τα απαραιτητα ιατρικα και διοικητικα μετρα προκειμενου να μην εξαπλωθει η ασθενεια στο υπολοιπο προσωπικο της μοναδας.

    Επισης, οπως εγινε γνωστο, σημερα αναμενεται να μεταβουν στο Ρεθυμνο γιατροι του 401 Στρατιωτικου Νοσοκομειου για να ενισχυσουν το νοσηλευτικο προσωπικο και να προβουν στους απαραιτητους περαιτερω προληπτικους ελεγχους.

    Πρεπει να σημειωθει οτι μολις πριν απο δεκα ημερες, εντονο προβλημα ειχε δημιουργηθει στους κυκλους της Πολεμικης Αεροποριας οταν εννεα φανταροι, απο το Κεντρο Εκπαιδευσης Νεοσυλλεκτων της Τριπολης, ειχαν προσληφθει απο μηνιγγιτιδα και ειχαν μεταφερθει στο Γενικο Νοσοκομειο Αεροποριας στην Αθηνα. Οι εννεα φανταροι επεστρεψαν τελικα στην μοναδα τους μολις πριν απο λιγες ημερες, οταν ολοκληρωθηκε η θεραπευτικη αγωγη στην οποια υποβληθηκαν.

    [21] Διαφορα

    Ειρηνη ημιν και...

    Εικονα... ειρηνης και συμπνοιας χθες στο Μεγαρο Μαξιμου, οπου ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης καλεσε τα μελη του Εκτελεστικου Γραφειου του ΠΑΣΟΚ. Ηταν εκει και ο Θ. Παγκαλος, το "κοκκινο πανι" για πολλους κομματικους, ο οποιος μαλιστα πηγε κι εκατσε μεταξυ (οχι... δυο ληστων, αλλα) δυο "προεδρικων": Του Αντ. Λιβανη και του ασπονδου φιλου του, Καρολου Παπουλια.

    Λοιπον, οσο κι αν φαινεται παραδοξο, ουδεις επιτεθηκε στον Θ. Παγκαλο, οπως ειχαν κανει ορισμενοι "εκτελεστικοι" την περασμενη Παρασκευη, οταν συνεδριαζαν μονοι τους. Ο δε πρωην υπουργος Εξωτερικων, που μιλησε για πολλη ωρα για την εξωτερικη πολιτικη, ηταν και αβρος: "Αυτα που λεω τα ξερει ο Θοδωρος, αλλα εχω χρεος να τα πω για να βοηθησω".

    Γκρινια ειχε η χθεσινη συνεδριαση, εντασεις δεν ειχε. Ο Σημιτης εδειχνε αποφασισμενος και δεν εμεινε καμια αμφιβολια οτι ο Πρωθυπουργος και η κυβερνηση "κανουν κουμαντο" και παιρνουν τις καθημερινες αποφασεις. Αυτονοητα πραγματα, δηλαδη. Αλλα συχνα στην Ελλαδα το αυτονοητο πρεπει να επιβεβαιωνεται...

    Γ.ΚΑΡ.

    ...Χωρις βρισιες

    Ναι μεν η κυβερνηση εχει δικαιωμα να κανει τις επιλογες των προσωπων, αλλα "ο Καρατζας εβριζε παλιοτερα τον Ανδρεα Παπανδρεου", ειπαν ενα - δυο μελη του Ε.Γ. κατα τη χθεσινη συναντηση τους με τον πρωθυπουργο Κ. Σημιτη.

    Αυτο το επιχειρημα το αντεκρουσαν αρκετοι. Πρωτον, ο Καρατζας δεν ειχε πει τιποτα εναντιον του πρωην πρωθυπουργου, οπως αποδεικνυει και η καταθεση του στο Ειδικο Δικαστηριο. Και, δευτερον, αν αρχισουν να βγαινουν στη φορα τι εχουν πει παλιοτερα για τον Α. Παπανδρεου διαφοροι (και σημερινοι και πρωην υπουργοι κ.α.), τοτε τα μισα στελεχη του ΠΑΣΟΚ θα πρεπει να πανε στο σπιτι τους.

    Οπως ειπε και ο Κ. Λαλιωτης, "αν αρχισουμε να λειτουργουμε με βαση την πολιτικη μνημη, θα μπουμε σε δρομους πολυ ολισθηρους". Δηλαδη, ορισμενοι θα τρεχουν και δεν θα φτανουν.

    Τοτε, γιατι ο Ακης ανακινησε το θεμα, αφου θα μπορουσε να προβλεψει την καταληξη του; Αγνωστον. Η ουσια ειναι οτι μαλλον "του βγηκε αναποδα" και την επομενη φορα θα το σκεφτει καλυτερα...

    Γ.ΚΑΡ.

    Να μην το παρακανει...

    Μετα την Κοινοβουλευτικη Ομαδα, ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης περασε χθες επιτυχως απο τους σκοπελους και του Εκτελεστικου Γραφειου του ΠΑΣΟΚ. Τοσο ωστε να δηλωσει οτι "η κυβερνηση δεν ειναι τοποτηρητης" και οτι "η κυβερνηση ειναι αρμοδια και υπευθυνη για τις πολιτικες και για τα προσωπα σε ολους τους τομεις".

    Διαφαινεται, ωστοσο, ενας κινδυνος για τον Πρωθυπουργο: Εκμεταλλευομενοι την ευαισθησια του για τις συλλογικες διαδικασιες, καποιοι απο τους εσωκομματικους αντιπαλους του (αλαλοι επι Ανδρεα Παπανδρεου, επιμενουν τωρα στη "συλλογικη ληψη αποφασεων") να τον παρασυρουν σε συνεχεις ατερμονες συνεδριασεις, ωστε να μην του μενει χρονος για δουλεια...

    Ναι, λοιπον, στις συλλογικες διαδικασιες, αλλα με καποια ρεγουλα.

    Για να μην την παθει ο Κ. Σημιτης, οπως ο αλησμονητος προεδρος της ΕΔΑ Ηλιας Ηλιου, που τον ρωτησε καποιος στο δρομο: "Για που τοσο συλλογισμενος, περιλυπος και κατηφης, προεδρε;" και απαντησε με το γνωστο χιουμορ του: "Παω να με ...συνεδριασουν"...

    Γ.Β.

    Ουτε νεκροθαφτης...

    Προβληματισμενος περισσοτερο απο ποτε ειναι ο Αντ. Σαμαρας, οπως ελεγε σε συνεργατες του μετα την περιοδεια του στη Θρακη. Αρχισε απο τη Δραμα, συνεχισε χθες στην Ξανθη και σημερα επισκεπτεται την Κομοτηνη.

    Αν και ευχαριστημενος απο την υποδοχη που του επιφυλασσεται στα χωρια, προβληματιστηκε (καπως αργα...) απο τις συνθηκες διαβιωσης στη Θρακη.

    Ετσι που μας αντιμετωπιζουν χρονια απο την πολιτεια, φοβομαστε οτι σε λιγο θα πεθαινουμε και δεν θα υπαρχει ουτε νεκροθαφτης για να μας κηδεψει του ειπε ο δημαρχος της Σταυρουπολης.

    Στα χωρια Σελερο, Πολυσιτο, Σελινο και Συδινη ακουσε να αστειευονται με την ερημωση τους. Οι πιο νεοι ειναι 60 χρονων και αυτοαποκαλουνται "παιδια". Βλεπετε, δεν εχει μεινει κανενας νεοτερος. Ολοι μετοικιζουν στις πρωτευουσες των νομων: Ξανθη, Δραμα, Κομοτηνη και πιο περα.

    Ο Αντ. Σαμαρας χρηματισε και υπουργος Εξωτερικων και εχει κι αυτος μεριδιο ευθυνης. Αρκει οσα βλεπει και ακουει τωρα στη Θρακη, να μην τα ξεχασει οταν επιστρεψει στην Αθηνα.

    Κ.Κ.

    ! ΠΑΣΟΚ ο Σημιτης, ΠΑΣΟΚ και ο Λυμπερης. ΠΑΣΟΚ ο Αρσενης, ΠΑΣΟΚ και ο Παγκαλος. ΠΑΣΟΚ ο Γιαννοπουλος, ΠΑΣΟΚ και ο Βασιλικοπουλος. ΠΑΣΟΚ ο Κατσιμπαρδης, ΠΑΣΟΚ και ο Καρατζας. Με αλλα λογια, "το ΠΑΣΟΚ ειναι ενιαιο συνολο" (!), οπως δηλωσε χθες ο Αντωνης Λιβανης.

    Β.ΔΕΛ.

    Η φωτογραφια που γελαει

    Εξω απο το Πενταγωνο σημειωθηκε το χθεσινο "θερμο επεισοδιο" της Ν.Δ. Προεδρος και αντιπροεδρος του κομματος οι πρωταγωνιστες και αφορμη η "απαγορευση" του πρωτου να κανει δηλωσεις ο δευτερος. Το επεισοδιο συνεβη δημοσια, ενωπιον δημοσιογραφων και τηλεοπτικων συνεργειων, με αποτελεσμα ο Γ. Βαρβιτσιωτης να νιωσει εκτεθειμενος.

    Η συνεχεια δοθηκε στη Ρηγιλλης και καποιοι λενε πως, απο την εντονη αντιδραση Βαρβιτσιωτη, η φωτογραφια του Μητσοτακη που (μαζι με ολες των προηγουμενων αρχηγων) κοσμει τη Ρηγιλλης, πηρε εκεινο το γνωστο σαρδονιο χαμογελο.

    Τελικα, ο κ. Εβερτ μας πληροφορησε για "την αδιαταρακτη προσωπικη φιλια και τους κοινους πολιτικους και κομματικους αγωνες" που εχει δωσει με τον αντιπροεδρο και ο τελευταιος αναχωρησε για τις Βρυξελλες ικανοποιημενος.

    Η φωτογραφια επανηλθε στην προηγουμενη εκφραση της... Γ.ΠΑΝ. Εργολαβικα

    Τι εικονα δινει η κυβερνηση, οταν ο αρχηγος ΓΕΕΘΑ, Χρ. Λυμπερης, βγαζει δελτιο Τυπου και αποκαλυπτει απορρητες συνομιλιες του με τον πρωθυπουργο; Οταν αλλος υπουργος της κυβερνησης, ο Ευαγγ. Γιαννοπουλος, φωτογραφιζει, χωρις να ονομαζει, την Εθνικη Υπηρεσια Πληροφοριων (ΕΥΠ) ως υπευθυνη για την ενεργεια του δημαρχου Καλυμνου να υψωσει την ελληνικη σημαια στο μεγαλυτερο βραχο των Ιμια. Και οταν η πρωτη νομοθετικη πραξη της, με την υπογραφη της Βασως Παπανδρεου, του Γ. Παπαντωνιου και του Κ. Λαλιωτη ειναι η αναβολη της διαταξης του νομου περι Μεσων Μαζικης Ενημερωσης του Ευαγγ. Βενιζελου, για την ονομαστικοποιηση των μετοχων των εργολαβων-ιδιοκτητων ΜΜΕ;

    Ε, λοιπον, αυτη η εικονα δεν ειναι πειστηριο εκσυγχρονισμου. Και οφειλει ο Κ. Σημιτης να το εξετασει σοβαρα. Γιατι μετα τη γενικη ανακουφιση του 82% με την εκλογη του, πεφτουμε απο τη μια πικρα στην αλλη. Κι αν δεν συνελθουν οι "εκσυγχρονιστες" του ΠΑΣΟΚ, να ξερουν οτι οι αλλοι, οι "εκσυγχρονιστες" της Ν.Δ., ειναι εν αναμονη... Κ.Κ.

    ! Νεα απειλη πολεμου στον οριζοντα: εργα Ντεμπισι και Σκαλκωτα, αφιερωμενα στη θαλασσα, θα περιλαβει η πρωτη συναυλια της Ορχηστρας των Χρωματων, που θα δοθει στις 12 Φεβρουαριου στο θεατρο του (αμερικανικου) Κολλεγιου Αθηνων, δηλαδη περιπου δυο μιλια απο την τουρκικη πρεσβεια... Φ.Α.

    Τον περιμενουν

    "Ειναι πολυ σημαντικο οτι, υστερα απο χρονια, ενας Ελληνας πρωθυπουργος ειναι ευπροσδεκτος - με ολη τη σημασια της λεξης - στη Βονη". Μ' αυτα τα λογια, εμπειροι διπλωματες μας σχολιαζουν στη Γερμανια την προθεση του κ. Κωστα Σημιτη να επισκεφθει τη γερμανικη πρωτευουσα.

    "Ο Ανδρεας δεν ηταν ευπροσδεκτοσ;", ρωτησαμε.

    "Μα, ο Κολ το ειχε πει στους ανθρωπους του πολλες φορες. Μου φτανει που τον βλεπω στις συνοδους κορυφης...".

    Γνωστη, λοιπον, στη Γερμανια η αμοιβαια "συμπαθεια" μεταξυ Κολ και Παπανδρεου. Τη "σχεση στοργης" τους φαινεται οτι ακομη την πληρωνουμε σε διπλωματικο επιπεδο.

    Οπως ολα δειχνουν, οι πορτες στις ευρωπα ικες πρωτευουσες ξανανοιγουν. Στο χερι του κ. Σημιτη ειναι να κανει καλο ποδαρικο. Μια νεα αρχη. Στη Βονη παντως τον περιμενουν, με πολυ λιγοτερες προκαταληψεις απ' ο,τι τον προκατοχο του.

    Π. Β.

    Βακχος πιστολερο

    Ξερετε ποιος φταιει που ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Δ. Βουνατσος πυροβολησε στον αερα εξι φορες, το καλοκαιρι, οταν επισκεφθηκε τη Μυτιληνη ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλοσ;

    Ο θεος Βακχος και η παραδοση, που θελει προς τιμην του Προεδρου να ριχνονται 21 κανονιοβολισμοι. Το ειπε ο ιδιος, "απολογουμενος" χθες στο Κοινοβουλιο, οπου συνεζητειτο η αρση της ασυλιας του, υστερα απο μηνυση που του εκαναν δυο κατοικοι του νησιου.

    Κλεισιμο "απολογιας": "Κατερχομαι του βηματος, λεγοντας σας οτι μου χρωστουν 15 ακομη κανονιοβολισμους".

    Βρε, τι κανει ο θεος Βακχος...

    Α.Ε.Μ.

    Εαν στο μελλον...

    "Στηριζω τον Σημιτη εναντι των κομματικων του ΠΑΣΟΚ, ελεγχω και ασκω κριτικη στον Εβερτ για οσα κανει". Σε αυτο το "συνθημα" περικλειεται η ουσια της χθεσινης συνεντευξης του Κωνσταντινου Μητσοτακη στον Παυλο Τσιμα (Μεγα). Και πως βλεπει τη δικη του πολιτικη παρουσια; "Ενα και μονο στοχο εχει, να βοηθησω τη χωρα να βγει απο τη βαθεια κριση", λεει με υφος μετριοφρονα.

    Κι εκει που αρχιζαμε να σκεφτομαστε για τις πολιτικα αγαθες και ανιδιοτελεις προθεσεις του, μας επανεφερε στην πραγματικοτητα. "Εαν στο μελλον οι περιστασεις το φερουν να κανω και κατι παραπανω, δεν θα διστασω να το κανω, υπο την προ υποθεση παντα οτι θα αισθανομαι οτι ειμαι σε θεση να προσφερω καποια υπηρεσια"...

    Γ.ΠΑΝ.

    Συντονισμος

    Ο ετσι αρχηγος, αποκαλυπτε σχεδια και ακρως απορρητες συνομιλιες. Ο ετσι λοχαγος, αποκαλυπτε σχεδια και κινησεις αντιμετωπισης του εχθρου. Ο ετσι υπουργος, ελεγε την αποψη του, που δεν ηταν η ιδια με του αλλου ετσι υπουργου συναδελφου και πολυ διαφορετικη με του αλλου ετσι συναδελφου του. Τετοιος... συντονισμος σπανια συνανταται, ακομη και στα καφενεια.

    Γ.ΚΑΜ.

    Και μια νικη

    Απο το Καρλοβασι Σαμου η ευχαριστηρια επιστολη που μας στελνει η τοπικη "Ομαδα Παρεμβασης Πολιτων σε θεματα περιβαλλοντος".

    "Αγαπητε Γ.Β.

    Θελουμε να σας πληροφορησουμε σχετικα με την επιτυχια που ειχαν οι ενεργειες μας για τη διασωση της Αγιας Πελαγιας Καρλοβασου οπου πλεον οποιαδηποτε παρεμβαση επιβλεπεται απο την Εφορεια Βυζαντινων Αρχαιοτητων. Θα θελαμε, επισης, να σας ευχαριστησουμε θερμα για τη συμβολη σας στην προσπαθεια μας αυτη. Ελπιζουμε οτι και στο μελλον θα εχουμε τη συμπαρασταση σας και σε αλλες προσπαθειες μας σε θεματα περιβαλλοντος".

    Εμεις να σας ευχαριστησουμε, φιλοι μας: Μας δινετε κουραγιο, με τη διαβεβαιωση οτι μερικες αραδες μας επιασαν τοπο - συνηθεστατα εχουμε την αισθηση οτι τα περισσοτερα απ' οσα γραφουμε πηγαινουν στο βροντο.

    Συνεχιστε τις προσπαθειες σας κι εμεις εδω ειμαστε.

    Γ.Β.

    Και οι μετοχεσ;

    Ενας τεραστιος μπουφες, πλουσιοτατος σε εδεσματα, ακολουθησε την ενημερωτικη συναντηση που οργανωσε χθες ο ΟΤΕ στον "Αστερα" της Βουλιαγμενης με σκοπο την ενημερωση Τραπεζων και χρηματιστων εν οψει μετοχοποιησης και φυσικα την προσελκυση των επενδυτων. Του γευματος προηγηθηκαν ερωταπαντησεις, που χαρακτηριστηκαν λιαν ενδιαφερουσες απο τους παρισταμενους - δεδομενου οτι δεν επετραπη η παρουσια δημοσιογραφων.

    Χαρακτηριστικη ιδιαιτερως ηταν η ερωτηση εκπροσωπου μεγαλη ξενης Τραπεζας για το "πως αντιμετωπιζουν τη μετοχοποιηση οι εργαζομενοι". Το τι ακριβως απαντησε ο διευθυνων συμβουλος του ΟΤΕ Πετρος Λαμπρου δεν εγινε γνωστο. Λιγο μετα, παντως, γινοταν αναφορα στις μετοχες που θα μπορουν να αγορασουν με ευκολιες οι υπαλληλοι του Οργανισμου. Α.Χ.

    Στο Ιντερνετ

    Αλαφιασμενοι εκεινες τις κρισιμες ωρες εψαχναν στα κιταπια τους, στο υπουργειο Εξωτερικων, να ξεθαψουν την περιβοητη πια ιταλοτουρκικη συμφωνια του 1932, για να δουν με καθε λεπτομερεια τις ακριβεις ρυθμισεις και για τις βραχονησιδες της Δωδεκανησου.

    Και ηταν πολυ απλο, αν ηταν εξοικειωμενοι με τη μοντερνα τεχνολογια: Οπως μου λεει ο ευρωβουλευτης Μιχ. Παπαγιαννακης, Ελληνας μεταφραστης στις Βρυξελλες, μεσω του Ιντερνετ εχει στο δεκτη του ολοκληρο το σχετικο υλικο απ' ευθειας απο τα αρχεια του ιταλικου υπουργειου Εξωτερικων... Γ.Β.

    Καλλιο αργα...

    Ακριβως πριν απο ενα χρονο ο δημαρχος της ακριτικης Τηλου Τασος Αλιφερης ειχε στειλει προσκληση στις εφημεριδες, τους τηλεοπτικους και ραδιοφωνικους σταθμους της Αθηνας και ζητουσε να στειλουν δημοσιογραφους στο απομακρο νησακι, για να καταγραψουν και να προβαλουν τα προβληματα απομονωσης των 270 κατοικων.

    Μαλιστα, ο μικρος Δημος της Τηλου αναλαμβανε να καλυψει τα εξοδα μετακινησης και διαμονης στο νησι για μια εβδομαδα.

    Στο καλεσμα εκεινο ανταποκριθηκαν μονον η "Ε" και η "Καθημερινη". Τωρα, που ξεσπασε η ελληνοτουρκικη κριση στο Αιγαιο, τηλεοπτικα καναλια και ραδιοσταθμοι ανακαλυψαν ξαφνικα τα απομεμακρυσμενα νησακια της μεθοριου, με τα μυρια οσα προβληματα. Το ιδιο και η υδροκεφαλη κυβερνηση του κρατους των Αθηνων. Ας ειναι. Καλλιο αργα, παρα ποτε...

    Μ.Σ. Πυρετος

    Απ' ολες αυτες τις ατελειωτες μετα-Ιμια συζητησεις, αμφισβητησεις, αντιμαχιες και τηλεμαχιες, συνεκρατησα οτι ο μαλλον πληθωρικος υπουργος της κυβερνησης "Νεας Εποχης" Ευαγγελος Γιαννοπουλος υπεπεσε σε μια αντιφαση. Μιλωντας χθες στο "Σκαι", ειπε οτι την ημερα της δραματικης συζητησης στη Βουλη ειχε 39 πυρετο, ενω προχθες στο "Μεγκα" ειχε μιλησει για 38,5 πυρετο. Ψυλλοι στ' αχυρα. Αλλα μερικες φορες απο τα μικρα κρινονται τα μεγαλα - οπως και απο τη χθεσινη "δημοκρατια των κραυγων" μπορει να κρινεται η ανεξιτηλα να καθοριζεται η σημερινη "δημοκρατια του λογου".

    Δ.Κ.

    Αριθμο-αμνημονες

    Δεν ηταν αμοιρη, φαινεται, η δηλωση Κλιντον για την επιλυση των ελληνοτουρκικων διαφορων στη Χαγη, με τις πιεσεις των ομογενων μας στις ΗΠΑ και την επικειμενη συγκεντρωση ποσου 1,5 εκατ. δολαριων για τις προεκλογικες του αναγκες.

    Οι ομογενεις πονανε την πατριδα τους και πιεζουν. Κι εμεις καταργουμε το υφυπουργειο Αποδημου Ελληνισμου, υποβαθμιζοντας ουσιαστικα το επιπεδο εκπροσωπησης τους. Κι αυτο, οπως ολα δειχνουν, για να μην υπερβουν τα 40, τα μελη του υπουργικου συμβουλιου.

    Εμεις, λογω Αριθμητικης, δειχνουμε να μην τους υπολογιζουμε. Ο Κλιντον, ομως...

    Β.Π.

    [22] Πριν το καλημερα,δυο μετωπα μπροστα στον Σημιτη

    Του ΝΙΚΟΥ ΚΙΑΟΥ

    Δεν προλαβε ο Κωστας Σημιτης να "βαφτιστει" πρωθυπουργος της Ελλαδας, δεν ειχε παρει δηλαδη ακομη η κυβερνηση του την ψηφο εμπιστοσυνης στη Βουλη και βρεθηκε μπροστα σε δυο μετωπα, ενω εσωτερικο και ενα εξωτερικο. Το πρωτο ειναι αυτο της εκδηλης και συνεχως αυξανομενης υπονομευσης του εκ των εσω και το δευτερο η προσφατη εντονη κριση στις σχεσεις Ελλαδας - Τουρκιας, με την αποκαλυφθεισα γυμνια της χωρας μας απο συμμαχους και συνεργατες, μεταξυ των εταιρων και φιλων της, πραγμα που αναγνωρισε και διακηρυξε ο ιδιος ο πρωθυπουργος. Και ηταν μια πρωτοφαντη για τα ελληνικα δεδομενα πραξη η δηλωση του, δηλωση που εκανε για πρωτη φορα πρωθυπουργος της χωρας, οτι φταιμε εμεις οι ιδιοι για την απομονωση μας και φταιει η πολιτικη που ακολουθησαμε ολα τα χρονια πριν, απομακρυσμενοι απο φιλους και συμμαχους.

    Δεν το ειπε, αλλα σιγουρα πρεπει να ειχε κατα νου την περιπτωση της Αλβανιας επι Εμβερ Χοτζα και Ραμιζ Αλια, οταν αυτοαπομονωμενη διακηρυττε για εσωτερικη καταναλωση την καθαροτητα του κομμουνισμου μεσα στην αθλιοτητα της δηθεν αναπτυξης της. Με τη δηλωση του παντως εννοουσε και τις κυβερνησεις Α. Παπανδρεου, αν οχι πρωτιστως αυτες.

    Τα δυο μετωπα συνδεονται ως ενα βαθμο, καθως το ενα, το πρωτο, το εσωκομματικο, ως εκφραση της αμφισβητησης της πολιτικης του, εχει σημειο αναφορας την προηγουμενως επι Α. Παπανδρεου ασκουμενη εξωτερικη πολιτικη.

    Η πολιτικη αυτη βρηκε απο διαφορους υπερασπιστες της, στελεχη του ΠΑΣΟΚ στο κομμα και την κυβερνηση, για επιθετικο και ιδεολογικο προσδιορισμο τον ψευδεπιγραφο "πατριωτικο χαρακτηρα του ΠΑΣΟΚ", τον οποιο επικαλεσθηκαν δημοσια ολοι τους. Θελησαν με τον τροπο αυτο να υποδηλωσουν εμμεσως πλην σαφως οτι η νυν κυβερνηση και ο πρωθυπουργος (δικο τους αλλωστε στελεχος, αλλα ...αιρετικος) ειναι ξενα σωματα, κυριως βεβαια ο πρωθυπουργος.

    Ανοητη επικληση, που υποδηλωνει απλως πως ολοι οι αλλοι θεωρουνται οτι δεν ειναι πατριωτες, ενω οι ιδιοι βαυκαλιζονται να επικαλουνται τον πατριωτισμο τους. Ανεξοδη αυτο ικανοποιηση...

    Η αμφισβητηση ειχε αρχισει απο την πρωτη στιγμη της εκλογης του νεου πρωθυπουργου. Τα πρωτα δειγματα της τα ειχαμε εκπεφρασμενα πριν ακομη σχηματιστει η κυβερνηση του. Δεν τολμησε τοτε ο Κ. Σημιτης να προχωρησει σε τομες. Και φθασαμε σημερα οχι μονο να του επιτιθεται ο Ακης Τσοχατζοπουλος για την επιλογη του στο διοικητη της Εθνικης Τραπεζας (φανερα μονος αυτος στο Ε.Γ.), αλλα και ο υφυπουργος Οικονομικων Γ. Ανωμεριτης να αμφισβητει δημοσια το δικαιωμα των υπουργων αλλα και του ιδιου του πρωθυπουργου να επιλεγουν και να διοριζουν προεδρους Οργανισμων και γενικους γραμματεις υπουργειων και να ζητει να το πραττει αυτο το κομμα! Το πολιτικο θεμα βεβαια ειναι να λειτουργει συλλογικα η κυβερνηση και να μην επιβαλει λυσεις το κομμα. Οι ιδιοι οι συνεργατες του Κ. Σημιτη δεν το κρυβουν οτι ως το συνεδριο του ΠΑΣΟΚ, τον Ιουνιο, θα αντιμετωπιζει ο πρωθυπουργος συνεχως διογκουμενο εσωκομματικο προβλημα, το οποιο φοβουνται οτι θα γινει τεραστιο. Και αν απο το συνεδριο προκυψει η διαρχι!

    α, δεν αποκλειεται αυτη να πιστοπο ιησει συν τω χρονω τη διασπαση του ΠΑΣΟΚ. Εκτος κι αν, λενε καποιοι περισσοτερο απαισιοδοξοι, οδηγηθουν τα πραγματα στο ΠΑΣΟΚ και την κυβερνηση πολυ νωριτερα σε διαλυτικες καταστασεις, με καταληξη τη διασπαση. Δεν αποκλειεται ομως να σταματησουν παρομοιες διεργασιες αν κινηθει ο πρωθυπουργος ταχυτερα και κυριως περισσοτερο αποφασιστικα ωστε να ελεγξει τις καταστασεις στην κυβερνηση και, κατ' επεκταση, στο κομμα η καλυτερα οι ελεγξιμες καταστασεις στην κυβερνηση να επιβαλουν τη βουληση της και στο κομμα, τον αντιπαλο πολο.

    Η κριση στις ελληνοτουρκικες σχεσεις με τα γεγονοτα περι τα Ιμια αποκαλυψε μεν τραγικα τη γυμνια της χωρας απο συμμαχους και συνεργατες μεταξυ των εταιρων της ηρθε ομως και ξαφνικα, σε βαθμο που οδηγησε την κυβερνηση σε λανθασμενους χειρισμους και αποκαλυψε απειρια των στελεχων της στον ελεγχο της κρισης και το σχεδιασμο πως θα ξεπεραστει αυτη. Αφησε ισως εκθετη την κυβερνηση και τον πρωθυπουργο, με τους υπουργους Εξωτερικων και Εθνικης Αμυνας πρωταγωνιστες στη διακυβερνηση ενος σκαφους στη φουρτουνιασμενη θαλασσα, αλλα τελικα δεν μπορει παρα να τους αναγνωρισει κανεις οτι απεφυγαν τον πολεμο, οπως ειχαν εμφανιστει τα πραγματα οτι εξελισσονται. Και στο σημειο ακριβως αυτο ειναι το ψεμα που καλλιεργηθηκε απο τους διαφορους ποικιλης προελευσεως πατριδοκαπηλους περι ηττας της Ελλαδας.

    Μπορει οι Τουρκοι να οξυναν τα πραγματα, μπορει ακριβεστερα καποια κεντρα στην Τουρκια να εκμεταλλευθηκαν καταστασεις και να ενετειναν την κριση, μπορει να μπηκαν διαχειριστες στην κριση κεντρα αμερικανικα, μπορει να συνεβησαν διαφορα παρομοια, ωστοσο οφειλουμε να αναγνωρισουμε στην κυβερνηση και τον πρωθυπουργο οτι δεν ακολουθησαν την τακτικη της γροθιας στο μαχαιρι, πραγμα που θα οδηγουσε μαλλον σε ολεθρια αποτελεσματα και θα ειχε οδυνηρες συνεπειες.

    Σοβαροτερα ομως φαινονται να ειναι τα πραγματα για τον Κ. Σημιτη και την κυβερνηση του με το εσωκομματικο του μετωπο. Το φαινομενο του μακαριτη Ευαγγελου Αβερωφ, που ροκανιζε το 1980 τα ποδια της καρεκλας του τοτε πρωθυπουργου Γ. Ραλλη, παρουσιαστηκε στον Κ. Σημιτη πιο γρηγορα απο ο,τι αναμενοταν να δρασει επιτακτικα. Αιτια ειναι η κριση στα ελληνοτουρκικα και συνοδος της οι χειρισμοι η αρκετοι χειρισμοι της κυβερνησης. Ωστοσο ειναι καλπικοι οι λογοι και καλπικη η λογικη που επικαλουνται οι εσωκομματικοι πολεμιοι οταν θελουν να αναφερονται στα "επιτευγματα" του Α. Παπανδρεου.

    Λειτουργουν υπο το κρατος του συνδρομου του (δηθεν) αδιαφιλονικητου ηγετη, ο οποιος ομως το μονο αδρο που παρουσιασε ηταν να εκμεταλλευεται συνθηματα, να επενδυει σε υποσχεσεις, να διακηρυττει αδιαπραγματευτος την ιδια ωρα που συμφωνουσε σ' αυτο που κραυγαζε οτι ηταν πληρως αντιθετος, να δειχνει σταθερος τη συγκεκριμενη στιγμη, ενω στην ουσια πελαγοδρομουσε σε αλλοκοτους και τελειως διαφορετικους δρομους, με αποτελεσμα ποτε να λεει οτι απλως προεδρευει και ποτε να αναγνωριζει "μεα ψθλπα". Ποσες φορες δεν αποκαλυφθηκε οτι ο περιφημος "πατριωτικος χαρακτηρας", οτι η "αδιαπραγματευτη Ελλαδα" ηταν οβιδειες μεταμορφωσεις... Αυτος ο "πατριωτικος χαρακτηρας του ΠΑΣΟΚ" χρησιμοποιειται ως ευκολη αναφορα και δικαιολογια, ως απαντηση στην απομονωση που καλλιεργηθηκε επι χρονια οχι μονο απο τη σκοπιανοποιηση της εξωτερικης μας πολιτικης αλλα απο την ιδια τη "μη εξωτερικη πολιτικη", αν μπορουμε να χρησιμοποιησουμε τον αδοκιμο, αλλα ενδεικτικο επι του αντικειμενου ορο.

    Και φθανουμε στον περιφημο διαλογο με την Τουρκια. Αλλος ενας αμφιλεγομενος εντεχνως ορος, ο οποιος οδηγει σε παρεξηγησεις. Οχι στο διαλογο, διακηρυσσουμε. Πως αντιλαμβανεται ο οιοσδηποτε ξενος επισημος η η διεθνης κοινη γνωμη την αρνηση μας αυτη, οταν εχουν ολοι τους μπροστα τους τα αποτελεσματα του διαλογου μαυρων και λευκων στη Νοτια Αφρικη, Ισραηλ και Παλαιστινιων, Σερβων - Κροατων - Μουσουλμανων στη Βοσνια, η, για να παμε παλαιοτερα, του διαλογου Αμερικανων - Βιετναμεζων, ενω συνεχιζοταν ο πολεμος στο Βιετναμ;

    Αλλο βεβαιως διαλογος και αλλο διαπραγματευση. Αρνουμενος το δευτερο, εχεις καθε λογο να επικαλεσθεις τα δικαια σου. Δεν διαπραγματευεσαι ουτε τα συνορα ουτε την ακεραιοτητα της χωρας. Δεν μπορεις ομως να αρνηθεις το πρωτο, εστω και με τη Βορεια Κυπρο υπο κατοχη. Οχι για να συζητησεις το θεμα αυτο της κατοχης, αλλα αλλα πραγματα, που συζητουν δυο γειτονικα κρατη.

    ΥΓ. Ισως θα πρεπει να δωσουμε προσοχη στην "επιθεση" που εκδηλωνεται απο καποιους των Ενοπλων Δυναμεων, πρωτιστως απο τον ναυαρχο Λυμπερη, αρχηγο του ΓΕΕΘΑ και τον διοικητη των Ελληνων κομμαντο στα Ιμια υποπλοιαρχο Θ. Μουση. Και αν την αξιολογησουμε ως μερος του εσωτερικου μετωπου μαλλον δεν πεφτουμε εξω.

    [23] Να η ευκαιρια

    Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, που μολις αρχισε, ηδη αποδιδει καρπους υπερ των θεσεων της Ελλαδας για τα κυριαρχικα της δικαιωματα στις βραχονησιδες του Αιγαιου και κατα της προκλητικοτητας της Τουρκιας. Μια-μια εκδηλωνονται διεθνεις αντιδρασεις, στις οποιες υπογραμμιζεται η ισχυς των διεθνων συνθηκων και ο σεβασμος του Διεθνους Δικαιου. ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΑΝ οι Ηνωμενες Πολιτειες απο τη θεση των ισων αποστασεων και ταχθηκαν "υπερ των διεθνων συνθηκων, των διεθνως κατοχυρωμενων συνορων Ελλαδας και Τουρκιας και εναντιον της χρησης βιας". Η ΕΥΡΩΠΑ ΙΚΗ Επιτροπη, με ανακοινωση της και με δηλωσεις του προεδρου της Ζακ Σαντερ, "εξεφρασε την πληρη αλληλεγγυη της προς την Ελλαδα" και μιλαει για επιπεδο σχεσεων, που θα βασιζεται στο σεβασμο των δημοκρατικων αρχων και του Διεθνους Δικαιου. Ειχε προηγηθει δικαιωση των ελληνικων θεσεων απο την Ιταλια και τη Γαλλια. ΑΝΟΙΧΤΑ υπερ της Ελλαδας ταχθηκε χθες και το Ευρωπα ικο Σοσιαλιστικο Κομμα, ενω Βρετανοι βουλευτες κατεθεσαν στο βρετανικο Κοινοβουλιο σχεδιο ψηφισματος "υπερ των διεθνων συνθηκων για την ελληνικη κυριαρχια στα Δωδεκανησα". Και στη Γερμανια αρχιζει μια στροφη προς τις ελληνικες θεσεις. ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ οτι με κινητοποιηση της ελληνικης διπλωματιας, του πολιτικου κοσμου και των ομογενων στο εξωτερικο μπορουμε να ενημερωσουμε πληρεστερα τη διεθνη κοινοτητα και προπαντος τη διεθνη κοινη γνωμη. Προς τα εκει πρεπει να συνεχιστουν ολες οι προσπαθειες. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΗ απο τις διεθνεις συνθηκες η ελληνικη κυριαρχια στα νησια και τις βραχονησιδες του Αιγαιου. Η Τουρκια, μη εχοντας κανενα επιχειρημα, καταφευγει στην απειλη πολεμου, στη χρηση βιας, που δεν ειναι ανεκτη απο τη διεθνη κοινη γνωμη. ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ τωρα η ευκαιρια να βγουμε απο τη διεθνη απομονωση, στην οποια μας ειχε οδηγησει η εσωστρεφεια, δηλαδη η πολιτικη εσωτερικης καταναλωσης, που προκαλεσε ζημιες και ουδεν απεδωσε. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ τωρα σοβαροτητα, για να εχουμε φωνη αξιοπιστη διεθνως. Και δεν θα την εχουμε με υστεριες και πολεμικες κραυγες, με εσωτερικες τριβες και ακριτες αλληλοκατηγοριες. Αυτα πρεπει να σταματησουν. ΤΩΡΑ, χρειαζεται ομοψυχια, χρειαζεται προσπαθεια απο ολους, ωστε να εκμεταλλευτουμε τη μεταστροφη του διεθνους κλιματος. Σε τελευταια αναλυση, η Τουρκια, με τις διαρκεις απειλες της και την αμφισβητηση των διεθνων συνθηκων, μας προσφερει μια πρωτης ταξεως ευκαιρια. Δεν μπορει ολη η διεθνης κοινοτητα να αγνοει τη συμπεριφορα ενος κρατους-διεθνους τρομοκρατη.

    [24] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

    Του ΦΑΙΔΩΝΑ ΜΑΛΙΓΚΟΥΔΗ

    Αλλαζοντας σελιδα...

    Η νεα πραξη του εργου (τραγωδια η οπερα βθφφα, θα το κρινουν οι επομενες γενιες) στο μικροελλαδικο θεατρο αρχισε με δυο σατανικες συμπτωσεις, καθως και με μερικα προσωπα που εμφανιστηκαν με το νεο τους ρολο στη σκηνη. Συμπτωση πρωτη: Η κακη μοιρα της Ψωροκωσταινας θελησε να ξεσπασει το φιασκο με την ακριτικη βραχονησιδα του Αιγαιου, οταν πια ολοι μας ειχαμε στερηθει απο την προστατευτικη αυρα του, οπως αποκαλειται, χαρισματικου ηγετη. Ενος ηγετη, για τον οποιο ο ιστορικος του μελλοντος θα κρινει αν τελικα οι υπηρεσιες που προσεφερε στη θετη του μητερα-πατριδα ηταν υψηλοτερες εκεινων προς την Ελλαδα. Συμπτωση δευτερη: Η "κριση" με τις βραχονησιδες κορυφωθηκε τη στιγμη ακριβως που το νεογεννητο, υστερα απο μακροσυρτες ωδινες στην κομματικη γαστερα, αντικριζε για πρωτη φορα το φως. Ετσι, το νεο κυβερνητικο σχημα και κυριως ο επικεφαλης του (που τον διακρινει απο τον προκατοχο του η μετριοπαθεια του μεσευρωπαιου ακαδημα ικου δασκαλου) μαδησαν απ' ολες τις δαφνες, με τις οποιες τους ειχε προκαταβολικα στολισει ο κουρασμενος πια απο τα κομματικα τερτιπια, μεσος συνελληνας. Απο τα προσωπα του εργου, εναν συντομο αλλα ενδιαφεροντα ρολο τριταγωνιστη εχει ο δημαρχος Καλυμνου, που διεκπεραιωνει αυτοκλητος πραξεις υψηλης κυριαρχιας και που δεν ανηκει, κατα τις διαβεβαιωσεις του υπουργου Αμυνης, στην ομαδα των ανθρωπων του. Στη νεα αυτη πραξη του μικροελλαδικου θεατρικου εργου πρωταγωνιστουν ομως

    ειτε ευσχημως διαγκωνιζομενα η και απροκαλυπτα αλληλο υβριζομενα τα ιδια προσωπα, στους ιδιους η παρεμφερεις ρολους: ο αμερικανοφερμενος, αινιγματικος και νεωστι θυμοσοφος ("Γιωργο, χασαμε") μνηστηρας του πρωθυπουργικου θωκου, που δεν δινει καθολου την εντυπωση οτι θα παραιτηθει απο τις φιλοδοξιες του οποιο και να 'ναι το κοστος γι' αυτον και για ολους μας. Ο νεος υπουργος των Εξωτερικων, ατομο αδιαμφισβητητα προικισμενο με χιουμορ ακαδημα ικου επιπεδου, που μενει ακομη, ωστοσο, να αποδειξει τις ικανοτητες του στη νεα του θεση. Ο πρωην υπουργος των Εξωτερικων, που με κυριο προσον την ιδιοτητα του θρεπτου φιλου του ηγετη, εκπροσωπουσε μεχρι χθες τη χωρα μ!

    ας διεθνως με το αμηχανο χαμογελο του, μια και η γλωσσομαθεια του δεν επεκτεινεται περαν της μητρικης του διαλεκτου.

    Στο παλκοσενικο εμφανιζονται ακομη: ο σοβαροφανως αρειμανιος ηγετης της αξιωματικης αντιπολιτευσης, οι "βαριες" κουβεντες του οποιου (εθνικη προδοσια) δικαιολογουνται απο τις μετριες γνωσεις του της Ελληνικης. Ο "υπερβατικος" αποφοιτος του Χαρβαρντ - εφημερη εαρινη απομιμηση του μεγαλου δημεγερτη, που εξακολουθει να τηρει με θρησκευτικη ευλαβεια τις συνταγες των δημοσκοπων της Μαδισον Αωενθε. Τη χροια του τραγικοκωμικου, τελος, προσδιδει στην πραξη αυτη του εργου η εμπνευση του σκηνοθετη, που παραμενει διακριτικα στο παρασκηνιο, να εμφανισει επι σκηνης δηο πολυμελη ημιχορια: το δεξιο (αποτελουμενο απο τους συνηθεις "πατριωτες") ανεβαζει σε ρυθμο κρεσεντο την επωδο "προδοτες", ενω το δευτερο (που το απαρτιζει η μεχρι χθες μογιλαλος νομενκλατουρα, μπαρουτοκαπνισμενη απο τους κοινωνικους αγωνες στα μετεριζια των διευθυντικων ποστων των ΔΕΚΟ) προτρεπει μονοτονα τον πρωταγωνιστη στην κομματικη νομιμοτητα. Κακα τα ψεματα. Το προσφατο επεισοδιο στην Ιμια επιβεβαιωσε την ορθοτητα του αξιωματος που διατυπωσε, εδω και πανω απο τρεις αιωνες, ο καρδιναλιος Ρισελιε στην "Πολιτικη Διαθηκη" του: "Η θαλασσα ειναι το κληρονομικο μεριδιο εκεινο, του οποιου ολοι οι μοναρχες διεκδικουν το μεγαλυτερο μερος. Ωστοσο, τα κληρονομικα δικαιωματα του καθενος απο αυτους χωριστα ειναι ακριβως εκεινα που προκαλουν τη μεγαλυτερη αμφισβητηση. Ποτε δεν μπορεσε κανεις να ειναι βεβαιος οτι εχει την απολυτη κυριαρχια του υγρου στοιχειου... Θα πρεπει κανεις να ειναι ισχυρος για να διατηρησει τα κληρονομικα του δικαιωματα στη θαλασσα".

    Η ελλειψη ισχυος εγινε και στην περιπτωση μας καταφανης. Φαινομενο που δεν εγγραφεται, βεβαια, στο παθητικο των ενστολων συμπολιτων μας, μονιμων και εφεδρων, αλλα στη χρεοκοπια ενος συστηματος ανελεητου κομματικου ανταγωνισμου για την εξουσια, που δεν αναδεικνυει παρα εργολαβους της ευτελειας, αρχοντες που καπηλευονται τις προσδοκιες του μεσου πολιτη και θυσιαζουν τους ηρωες του γενους (τα λογια του τραγικου πατερα στην προχθεσινη κηδεια του αδικοχαμενου αξιωματικου απεικονιζουν την καυτη αληθεια) στο βωμο της ιδιοτελους σκοπιμοτητας. Στη νεα αυτη σελιδα της νεοελληνικης περιπετειας προβαλλουν με ανεξιτηλη γραφη οι συνεπειες ενος αμαρτωλου παρελθοντος. Μοναδικη μας ελπιδα πια η υποσχεση του νεου κυβερνητη για ενα νεο ξεκινημα. Η αμειλικτη πραγματικοτητα επιβαλλει στο νεο πρωθυπουργο να περασει και στην απεναντι οχθη, συστρατευοντας και εκεινους που εχουν μεινει ως τωρα μακρια απο τα κομματικα παιχνιδια. Διοτι και σημερα τα πραγματα δεν ειναι πολυ διαφορετικα απο τοτε, το 1832, που διαπιστωνε ο Γκετε οτι: "Αν ο στοχαστης θελησει να εχει κι αυτος λογο στα πολιτικα πραγματα, θα πρεπει να ενταχθει σε καποιο κομμα, αλλα τοτε θα ειναι χαμενος ως στοχαστης: θα πρεπει να αποχαιρετησει το ελευθερο πνευμα και το ανοιχτο μυαλο του".

    "Θα πρεπει να ειναι κανεις ισχυρος για να διατηρησει τα κληρονομικα του δικαιωματα στη θαλασσα".

    ΡΙΣΕΛΙΕ

    [25] Πνιγουν τα Μετεωρα

    Πανυψηλα κτιρια απο μπετον και αλουμινιο εμποδιζουν τη θεα προς τα πανεμορφα μοναστηρια

    Σκαρφαλωνουν κι αλλο τα σπιτια στα Μετεωρα

    "Οποτε πηγαινω στην Καλαμπακα και στο Καστρακι, φευγω τρεχοντας". Το κακο ειναι πως δεν ηταν μονο ο καθηγητης Χαρ. Μπουρας που εξεφραζε αυτο το αισθημα στο προχθεσινο Κεντρικο Αρχαιολογικο Συμβουλιο για τη σημερινη απαραδεκτη εικονα των Μετεωρων.

    Επνιξαν τη μεγαλειωδη θεα πενταωροφες οικοδομες, πραγματικα εξαμβλωματα, με αλουμινενια κουφωματα και πιλοτες, διαβεβαιωναν μελη του ΚΑΣ, που ειχαν κι αλλοτε γνωμοδοτησει υπερ της προστασιας του ιερου χωρου, διαπιστωνοντας ομως οτι τα κτιρια κοντευουν να σκαρφαλωσουν στα Μετεωρα και παντως εχουν φτασει στο βυζαντινο ναο της Παναγιας.

    "Μπαινοντας στην Καλαμπακα νιωθεις πως σε εμποδιζει ολος ο οικισμος", ειπωθηκε στο ΚΑΣ. Ωστοσο, ολα εγιναν νομιμα, με την αδεια του ΥΠΕΧΩΔΕ, στο πλαισιο του πολεοδομικου σχεδιασμου της πολης, σε καποιες περιπτωσεις (οχι λιγες) και με την αδεια του ΥΠΠΟ, οπως τονιστηκε και απο τον κοινοταρχη Καστρακιου.

    Το αιτημα ηταν να καθοριστουν οι οροι προστασιας της ζωνης Β γιατι εκκρεμουσαν στην υπηρεσια 70 υποθεσεις ιδιωτων. Ο δημαρχος Καλαμπακας ομως επιθυμουσε και αναθεωρηση της αδομητης ζωνης Α στο σημειο του υπαρχοντος δημοτικου νεκροταφειου για να επεκταθει ο οικισμος ("οι 3.000 κατοικοι της Καλαμπακας εγιναν 6.000 και τωρα ειναι 12.000", ειπε ο δημαρχος για να γινει κατανοητο το οικιστικο προβλημα της περιοχης). Σ' αυτο το σημειο ζητουσε να οριστει ζωνη Β1 και να επιτραπει η ανεγερση μονωροφων κατοικιων υψους 4,50 μ., για να μεινει ενα κομματι θεας κατα τα Μετεωρα.

    Το ΚΑΣ δεν ειχε το δικαιωμα να συζητησει την ανατροπη του υπαρχοντος καθεστωτος, καθως η ζωνη Α (λιγο μεγαλυτερη του κηρυγμενου ιερου χωρου) δεν εχει μονο υπογραφει απο τον υπουργο Πολιτισμου, αλλα εχει δημοσιευθει και στην Εφημεριδα της Κυβερνησεως (ΦΕΚ 28/8/95). Μονο αν αναπεμψει εκ νεου το θεμα στο ΚΑΣ ο νεος υπουργος μπορει να ξανασυζητηθει. Μεχρι τοτε θα ισχυσουν οι ρυθμισεις που εγκριθηκαν προχθες και αφορουν μονο τη ζωνη Β. Το Συμβουλιο ενεκρινε την εισηγηση του Τμηματος Βυζαντινων Χωρων, που εγινε επειτα απο αυτοψια και αφου διαπιστωθηκε οτι εχουν ηδη κτιστει αρκετα σπιτια και με αδειες του ΥΠΠΟ. Οι προτασεις τους αφορουν ολο το οριο του οικισμου Καλαμπακας που εφαπτεται με το βραχο, σε τρια οικοδομικα τετραγωνα στον οικισμο Καστρακιου και σε ενα τμημα μεταξυ των δυο οικισμων.

    Συμφωνα λοιπον με την αποφαση του ΚΑΣ, επιτρεπεται στην περιοχη του δημοσιου δρομου προς Μετεωρα, στον οικισμο Καλαμπακας, η ανεγερση κατοικιων (αμιγως) υψους 5 μ. (3,50+1,50 μ. στεγη), χωρις υπογεια και εκβραχισμους, εμβαδου 200 τ.μ. σε οικοπεδο 4 στρεμμ. Απεναντι εχουν ηδη οικοδομηθει μεγαλα κτιρια (αποθηκες, ξυλουργεια, βιοτεχνιες επιπλων κ.λπ.) Επισης, νοτιοδυτικα των δυο οικισμων μπορουν να γινουν διωροφες οικοδομες (ισογειο και οροφος) χωρις υπογεια, υψους 7,50 μ.+1,50 μ. στεγη, εμβαδου 200 τ.μ. Αυτα σε ακτινα 500 μ. απο το δημοσιο δρομο Καλαμπακας- Μετεωρων.

    Στο Καστρακι οι οικοδομες στα λιγοστα οικοπεδα που υπαρχουν θα ειναι ισογειες, υψους 5 μ. χωρις υπογειο, απο το οδοστρωμα, εμβαδου 200 τ.μ. Και το σημαντικοτερο, παντου θα γινονται κεραμοσκεπες, χωρις ορατους ηλιακους θερμοσιφωνες, χωρις επενδυσεις με πλακες, πλαστικα η οτιδηποτε αλλο, με ξυλινα κουφωματα και καγκελακια στις βεραντες. Οπως καταλαβαινετε, ολα τα παραπανω δεν ειναι παρα μπαλωματα, για να μη συνεχιστει το αισχος.

    Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

    [26] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    "Στον τελικο χωρις βιασυνες"

    ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονικη Πρελεβιτς και Λουκα ιτς ζητουν να χαμηλωσουν οι τονοι γιατι ακολουθουν δυσκολα παιχνιδια

    Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

    "Θα παμε στον τελικο, αλλα δεν πρεπει να βιαζομαστε. Υπαρχει ενα ακομη παιχνιδι με τη Ζαλγκιρις που πρεπει να αντιμετωπισουμε με σοβαροτητα. Κανενα παιχνιδι δεν αντιμετωπιζεται με τα προγνωστικα και με τα λογια", λεει για την προοπτικη της προκρισης στον τελικο του Ευρωπα ικου Κυπελλου μπασκετ ο μεγαλος πρωταγωνιστης του Καουνας, Μπανε Πρελεβιτς. Κι αυτη η δηλωση χθες στο αεροδρομιο "Μακεδονια" της Θεσσαλονικης μεταξυ 500 παραληρουντων οπαδων του ΠΑΟΚ, λιγο μετα την επιστροφη της αποστολης στη Θεσσαλονικη. Για "σοβαροτητα" και "προσοχη" μιλησε και ο Λουκα ιτς, ο οποιος τονισε:

    Μην παιρνουν τα μυαλα μας αερα. Η Ζαλγκιρις ειναι η ομαδα που μπορει να σου κανει ανα πασα στιγμη τη ζημια, εφ' οσον δεν την προσεξεις. Εχουμε ενα πλεονεκτημα, αλλα δεν εγινε ακομη τιποτε. Και επειτα, δεν ειναι και τοσο κομψο να μιλαμε για ενα παιχνιδι το οποιο ειναι μακρια, την αλλη Τριτη. Το Σαββατο εχουμε ενα σοβαρο αγωνα πρωταθληματος με την ΑΕΚ, κι εκει πρεπει να προσεξουμε.

    ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

    Ειπαν σημαντικα και ενδιαφεροντα στο αεροδρομιο "Μακεδονια" οι δυο μεγαλοι πρωταγωνιστες της σημαντικης εκτος εδρας επιτυχιας του ΠΑΟΚ: ο Ζελικο Λουκα ιτς και ο Μπανε Πρελεβιτς, που δεν ειχαν να κανουν μονο με τον τελικο, αλλα και το παιχνιδι που περασε και τις προοπτικες που διανοιγονται για την ομαδα. "Ηταν αρχηγος ο Πρελεβιτς. Και θα πρεπει τα νεα παιδια να νιωθουν ευτυχισμενα που εχουν εναν τετοιο αρχηγο. Ετσι ειναι οι αρχηγοι, φαινονται στα δυσκολα", εσπευσε να δηλωσει ο Λουκα ιτς, ενω ο Πρελεβιτς αναφερομενος στο νικηφορο παιχνιδι του Καουνας ειπε:

    "Παιξαμε για τη νικη. Ηταν μια κοινη προσπαθεια. Μεσα στο παιχνιδι δεν καταλαβαινεις απο κινδυνους η στοιχεια στα οποια υπερτερεις η σε αλλα που υστερεις. Κοιταζεις για το καλυτερο. Ετσι εγινε και σ' αυτο τον αγωνα. Κερδισαμε γιατι ειχαμε μια συνεπεια αγωνιστικη και γιατι ως ομαδα παρουσιασαμε καλυτερα στοιχεια απο τη Ζαλγκριρις". Τη νικη στο Καουνας ο Πρελεβιτς τη χαρακτηρισε ως "ενα βημα προς τον τελικο", αρνουμενος το "αλμα" που με ερωτηση οι εκπροσωποι του Τυπου θελησαν να του αποσπασουν. Παραδεχθηκε ομως οτι "εμεις εχουμε το πλεονεκτημα. Θελουμε μολις μια νικη, ενω η Ζαλγκιρις θελει δυο. Και παιζουμε στη Θεσσαλονικη. Κι εχουμε και το ψυχολογικο πλεονεκτημα, αφου αυτη την ομαδα την κερδισαμε στο σπιτι της".

    ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ

    Σ' ο,τι αφορα τον Λουκα ιτς, ξανασταθηκε στα νεα παιδια και ειπε οτι "ηταν και ειναι μια μεγαλη επιτυχια γι' αυτα. Το να επιτυγχανεις τοσο σημαντικα πραγματα σ' αυτη την επιτυχια ειναι πολυ θετικο. Και ασφαλως ειναι σημαντικο να ανοιγεις τις προοπτικες για να βρεθεις σ' εναν τελικο ευρωπα ικης διοργανωσης". Κατα τον Λουκα ιτς, "ο ΠΑΟΚ στο Καουνας επαιξε ως ομαδα. Ειχε κοινη προσπαθεια και σοβαροτητα, αλλα και θεληση. Δεν πρεπει, ομως, για το καλο της ομαδας, να στεκομαστε σ' ενα παιχνιδι που περασε, ουτε στις εξι συνεχομενες νικες που ειχαμε σε πρωταθλημα και Ευρωπη. Μπροστα μας υπαρχουν αλλα παιχνιδια, δυσκολα". Χαρακτηριστηκαν Πρελεβιτς και Λουκα ιτς ως οι μεγαλοι πρωταγωνιστες αυτης της σημαντικης επιτυχιας στη Λιθουανια γιατι:

    Ο Πρελεβιτς ειχε τα ψυχικα αποθεματα να σηκωσει το επιθετικο βαρος της ομαδας του, και σε στιγμες που η Ζαλγκιρις φαινοταν να διαγραφει τροχια νικητη, μ' εκεινες τις βομβες τριων ποντων και να επιτυγχανει σχεδον τους μισους ποντους της ομαδας του και με ποσοστα ευστοχιας υψηλα. Ηταν αυτος που κρατουσε την μπαλα στα χερια του οταν αυτη "εκαιγε", και

    ο Λουκα ιτς γιατι και παλι ακολουθησε κατι παρατολμο: να παιξει με 4 κοντους και τον Ρεντζια μονο ψηλο, και να γινει η ομαδα του πιο κινητικη και να ανατρεψει μια σημαντικη σε βαρος της ομαδας του διαφορα. Ηταν η δευτερη τολμηρη του κινηση, υστερα απο εκεινο το σχημα των νεων που δοκιμασε με τη Δυναμο στο "Αλεξανδρειο" και υπερκαλυψε τοτε μια διαφορα 10 ποντων και ανεδειξε νικητρια την ομαδα του.

    ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

    Για τον ΠΑΟΚ, η 6η Φεβρουαριου δεν ηταν μια μεγαλη μερα σε αγωνιστικο επιπεδο μονο, και μαλιστα σε ευρωπα ικο χωρο, ηταν και μια μεγαλη μερα για τη συνεχεια του, αφου παρακαμφθηκαν ολα τα εμποδια για την κατασκευη γηπεδου 8.500 θεσεων, αντι των 6.500 θεσεων που η αρχικη μελετη προεβλεπε. Η ολομελεια του νομικου συμβουλιου του κρατους αποφανθηκε οτι "ειναι συννομη η επεκταση της μελετης και η περιπτωση του γηπεδου του ΠΑΟΚ δεν εμπιπτει στις γενικες οδηγιες της Ευρωπα ικης Ενωσης για δημοσια εργα, που απαγορευει τετοιες επεκτασεις". Η μελετη θα ειναι ετοιμη στους δυο προσεχεις μηνες και το γηπεδο, που ειναι ενταγμενο στις δημοσιες επενδυσεις, θα ειναι ετοιμο προς χρηση μεσα στο 1997.

    Χαθηκαν στις αγκαλιες των φιλων του ΠΑΟΚ, στην επιστροφη απο το Καουνας, ο Μπανε Πρελεβιτς (επανω) και ο Ζελικο Λουκα ιτς (κατω). Και οι δυο ομως συνιστουν ψυχραιμια για να φτασει ο "δικεφαλος" στον τελικο του Ευρωπα ικου Κυπελλου

    Η σιωπη των αμνων

    "ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ" διακηρυξε ο Μιχ. Τροχανας και στην ΑΕΚ εναρμονιστηκαν αμεσως Προβλημα με Τσαρτα

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Εναρμονισμενοι πληρως στο πνευμα της "μαχητικης σιωπης" που διακηρυξε χθες ο Μιχαλης Τροχανας, τεχνικη ηγεσια και ποδοσφαιριστες της ΑΕΚ αρνηθηκαν να απαντησουν στην ανακοινωση των παικτων του Παναθηναικου. "Δεν μ' ενδιαφερει. Δεν εχω να πω τιποτα", δηλωσε ο αμεσα θιγομενος Ντουσαν Μπαγεβιτς, που μπηκε στο στοχαστρο των "πρασινων" ποδοσφαιριστων για τις αποψεις που εχει εκφρασει περι διαιτησιας. Ο Μπαγεβιτς επεστρεψε χθες το πρωι απο τη Λευκωσια, οπου τιμηθηκε (οπως και οι Κωστης, Κετσπαγια) απο την Παγκυπρια Ενωση Φιλαθλων ΑΕΚ. Οταν ρωτηθηκε απο Κυπριους δημοσιογραφους για τη "βεντετα" που εχει ξεσπασει, δηλωσε: "Ουτε τον Παναθηναικο ουτε τον Ολυμπιακο τους βλεπω ως εχθρους. Αντιπαλοι ειναι μονο μεσα στον αγωνιστικο χωρο. Δεν ξερω τι λενε οι ποδοσφαιριστες του Παναθηναικου, εμενα με χαροποιησε η πορεια τους στο Τσαμπιονς Λιγκ και το εχω δηλωσει αυτο κατ' επαναληψιν". Η ανακοινωση των συναδελφων τους στον Παναθηναικο εγινε και χθες αντικειμενο συζητησης και σχολιων μεταξυ των παικτων της ΑΕΚ στα αποδυτηρια. Ολοι εξεφραζαν τη δυσφορια τους, ωστοσο υστερα απο ωριμη σκεψη κατεληξαν στην αποφαση να μην απαντησουν δημοσια. "Γιατι να δωσουμε λαβη οτι ριχνουμε λαδι στη φωτια; Καλυτερα να μην ασχοληθουμε και να αποδειξουμε στο γηπεδο, σ' ενα ακομη ματς, την ανωτεροτητα μας", ειπωθηκε στα αποδυτηρια. "Απαξιω να ασχοληθω", ειπε ο Μιχαλης Βλαχος, ενας εκ των τριων αρχηγων, οταν του ζητηθηκε να εκφρασει δημοσια τις αποψεις του.

    "ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΑΕΚ..."

    Με την "επιθεση κατα Μπαγεβιτς" απο τους παικτες του Παναθηναικου δεν ασχοληθηκε ουτε ο Μιχαλης Τροχανας. Ο οποιος, ετσι κι αλλιως, ειχε να αντιμετωπισει αλλα... προβληματα, τα οποια πηγαζουν απο το χωρο της ΑΕΚ. Με ανακοινωση, λοιπον, που εξεδωσε, επιτιθεται εναντιον αθλητικης εφημεριδας, διχως να την κατονομαζει, επειδη δημοσιευσε διαλογο του με τον Σωκρατη Κοκκαλη, που... καιει την ΑΕΚ ("το Πρωταθλημα θα το παρει ο Ολυμπιακος η ο Παναθηναικος", φερεται οτι ειπε στον προεδρο του Ολυμπιακου"). "...Αναμεσα μας υπαρχουν εχθροι της ΠΑΕ, που κυκλοφορουν με μανδυα ΑΕΚ, που προσπαθουν να επηρεασουν ακομη και διαιτητες εναντιον της ΑΕΚ, που χρησιμοποιουν χρηματα της ΑΕΚ για να τη δυσφημουν, που ενσπειρουν ζιζανια στους φιλαθλους μας, τους οποιους παραλληλα εκμεταλλευονται...". Συνεχιζοντας, ο Τροχανας κανει εκκληση στους Στρατο- Μπαγεβιτς "να λαβουν ολα τα απαραιτητα κατα την κριση τους μετρα, ωστε να κερδισουμε και τη μαχη της Πατρας, παρα τις προβλεπομενες ειδικες δυσκολιες...". Με την αναφορα σε "προβλεπομενες ειδικες δυσκολιες" ο Τροχανας αφηνει να εννοηθει οτι "κατι φοβαται" στο συγκεκριμενο παιχνιδι. Τελος, δινει... γραμμη για "μαχητικη σιωπη", ενοχληθεις προφανως και απο τις τρεις συνεντευξεις που εδωσε σε μια μερα ο (υποψηφιος) αντιπροεδρος Αλεξης Κουγιας.

    Ακομη και για τον αγωνα ρεβανς με τον Παναθηναικο ειναι αμφιβολη η συμμετοχη του Βασιλη Τσαρτα, που υποφερει απο ισχυαλγια και ακολουθει ειδικη θεραπεια. Ο διεθνης ασος δεν προπονηθηκε ουτε χθες κι αν λειψει και σημερα, θα χασει σιγουρα το ματς της Πατρας. Ο Σαμπανατζοβιτς γυμναστηκε χθες κανονικα, ενω απο το ιατρικο τιμ καταβαλλονται προσπαθειες να αποθεραπευτει εως την ερχομενη Τεταρτη ο Κωστενογλου.

    Η ωρα της κρισης...

    ΤΟ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ παιχνιδι με την Μπακλερ δινει αποψε (ΑΝΤ-1, 21.30) ο ΠΑΟ κεκλεισμενων των θυρων!

    Του ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    Εφτασε η ωρα της κρισης. Ο Παναθηναικος υποδεχεται αποψε την Μπακλερ χωρις το μεγαλο του οπλο (τον κοσμο του), εχει ομως με το μερος του ενα αλλο απροσδοκητο αβανταζ: την παραδοση. Αν μπορουσε να βαλει και κανενα καλαθακι αυτη...

    Για ποια παραδοση μιλαμε; Μα, για αυτην που θελει τις ελληνικες ομαδες ανικητες σε αδεια γηπεδα! Εντεκα αγωνες εχουν δωσει πισω απο κλειστες πορτες (δεκα ο Αρης, εναν ο Ολυμπιακος), εντεκα νικες εχουν γιορτασει. Λετε να ειναι μυθος η βοηθεια του "εκτου παικτη";

    Στην κατασταση που ειναι παντως ο Παναθηναικος, και εκτο θα χρειαζοταν και εβδομο και ογδοο! Παλι καλα που ηλθε η νικη επι του Αρη για να του τονωσει καπως την αυτοπεποιθηση, γιατι η Μπακλερ δεν αστειευεται. Για την πρωταθλητρια Ιταλιας, αυτος ο αγωνας δεν εχει αυριο. Με νικη μενει ζωντανη. Με ηττα μενει οριστικα εκτος νυμφωνος. Αντιθετα, ο Παναθηναικος θα εχει και μια τελευταια ευκαιρια, την αλλη Πεμπτη στο Τελ Αβιβ. Καλα δεν θα 'ταν ομως να "καθαρισει" πρωτα τους Ιταλουσ; Ενα 99-56, σαν εκεινο το περυσινο, που εστειλε τον Παναθηναικο στη Σαραγοσα και την Μπακλερ σπιτι της, θα ηταν ιδανικο.

    Διαβαζεται και "ουτοπικο".

    Η Μπακλερ ηλθε στην Αθηνα με τα μαχαιρια ακονισμενα. Λειπει μεν ο λαβωμενος Μοραντοτι (εκανε εγχειρηση στο ματι), επεστρεψε ομως ο βετερανος σκορερ στο ΝΒΑ Ορλαντο Γουλριτζ. Στα 37 του, ο "Ο" ειναι τουλαχιστον ισαξιος του Κομαζετς, πραγμα που σημαινει οτι το μυστικο της νικης για τον Παναθηναικο ειναι η αμυνα. Δεν αποκλειεται να "θυσιαστει" ο Αλβερτης για να πιασει απο νωρις δουλεια ο Βουρτζουμης απεναντι στον Αριαν! Τον Γουλριτζ, που δεν ειχε παιξει στο 72-69 της "Πιατσα Ατσαριτα", θα αναλαβει ο Οικονομου με τον Ντομινικ "μπαλαντερ". Οι δυο Αμερικανοι εχουν να επιδειξουν καριερα 58.000 ποντων στο ΝΒΑ...

    Η προετοιμασια των "πρασινων" εγινε μεσα σε κλιμα μυστικοπαθειας. Τα μονα λογια που βγηκαν προς τα εξω ηταν αυτα του Μαλκοβιτς προς τους παικτες του: "Αν ειναι να παιξετε καλα, θα παιξετε ειτε με κοσμο ειτε χωρις. Αν ειναι να μπουν τα σουτ, θα μπουν". Μια κουβεντα ειναι. Ο Κομαζετς, που ξερει καλα τι εστι βερικοκο, θριαμβολογουσε χθες στο αεροδρομιο: "Το αδειο γηπεδο θα ειναι για μας τεραστιο πλεονεκτημα".

    Δεν εχει κι αδικο. Συνηθως οι Ιταλοι μπαινουν σε ελληνικο γηπεδο και τρεμουν. Μαλιστα, η Μπενετον, της περιοδου 1993-94, δεν μπορεσε να ξεπερασει αυτο το συνδρομο ουτε στο αδειο ΣΕΦ! Εχασε απο τον Ολυμπιακο με 80-65...

    Ο Μπουτσι, που πηρε μαζι του στην Αθηνα και τον τραυματια Κολντεμπελα, διεψευσε τις φημες που φερουν την Μπακλερ να μαστιζεται απο εριδες. "Δεν εχουμε τετοια προβληματα", ισχυριστηκε. Προσθεσε οτι σεβεται τον αποψινο του αντιπαλο ("οπως και τις υπολοιπες ελληνικες ομαδες"), παινεψε τον Μαλκοβιτς, αλλα οι φιλοδοξιες, φιλοδοξιες: "Για την ομαδα μου, αυτο ειναι το παιχνιδι της χρονιας. Το ιδιο, δυστυχως, και για τον Παναθηναικο".

    Ο αγωνας, που θα μεταδοθει απευθειας απο τον ΑΝΤ-1 στις 9.30 μ.μ., θα γινει ενωπιον των γνωστων 105. Στην πραγματικοτητα αυτοι θα ειναι... ελαφρως περισσοτεροι, αφου οι δημοσιογραφοι, οι φωτορεπορτερ, οι ανθρωποι της στατιστικης και το προσωπικο του γηπεδου αποκλειεται να "χωρεσουν" σ' αυτο το νουμερο. Ο ελεγχος, παντως, θα ειναι αυστηρος. Μην πονταρετε λοιπον στο οτι μπορει να ξερετε τον πορτιερη.

    Ευκολη νικη Ολυμπιακου με γκρινιες Ιωαννιδη

    Του Ν. ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ

    Παρεμεινε στη δευτερη θεση στον α ομιλο του Ευρωπα ικου Πρωταθληματος ο Ολυμπιακος, με τη χθεσινη του νικη 69-63 μεσα στο Ιβανοφειο επι του Ηρακλη.

    Παρα τη νικη, ο Ιωαννιδης δεν εμεινε ευχαριστημενος απο τους παικτες του κι αυτο φανηκε προς το τελος, οταν εξαντλησε το χρονο ενος ταιμ αουτ για να βριζει τον Σιγαλα και τα εβαλε με τον Παπανικολαου για ενα φαουλ που εκανε.

    Την ιδια στιγμη, στις εξεδρες, που ηταν - παραδοξως - γεματες, ο κοσμος αναρωτιοταν:

    "Μα, πως ειναι δυνατον να βριζει μιαμιση ωρα; Δεν εχουν σπασει ακομη τα νευρα του;".

    Τι να κανει ομως ο "ξανθος", οταν βλεπει τους παικτες του να παιζουν σαν σε προπονηση στο α μερος ("Νομιζαν οτι μπορουσαν να κερδισουν στο ρελαντι", ειπε), τη στιγμη που ο Ολυμπιακος επαιζε ενα σημαντικοτατο "χαρτι" και δεν ηθελε να φυγει ηττημενος απο τον αδιαφορο Ηρακλη.

    Αδιαφορος και ...ωραιος ο "γηραιος" δυσκολεψε αφανταστα στο α μερος τον Ολυμπιακο (31-29), παιζοντας πολυ καλη αμυνα, αλλα το παιχνιδι ουσιαστικα "καθαρισε" στο ξεκινημα του β μερους, οταν με σερι 4-19 (!) ο Ολυμπιακος προηγηθηκε 35-48.

    Απο 'κει και περα, ο Γιατζογλου εκανε πολλες αλλαγες, οι παικτες του Ολυμπιακου χαλαρωσαν (εξ ου και οι φωνες Ιωαννιδη) και στο τελος, αν ο Κακιουσης ευστοχουσε σε δυο συνεχομενα τριποντα τη στιγμη που το σκορ ηταν 56-63, τοτε θα ειχαμε νεα "εκρηξη" του προπονητη του Ολυμπιακου.

    Ο Γιατζογλου, παντως, εμεινε ευχαριστημενος απο την προσπαθεια των παικτων του και τονισε: "Αν φτανουμε στους 80 ποντους στην επιθεση, με τοσο καλη αμυνα δεν θα ειχαμε προβλημα. Μας λειπουν οι ποντοι του Ταρπλε ι...".

    Ο Ριβερς ηταν και παλι ο ηγετης του Ολυμπιακου, ενω πολυ καλος ηταν και ο Σιγαλας. Απο τον Ηρακλη ο Μακ Ντανιελ και ο Παπαχρονης διακριθηκαν.

    Μετρια η διαιτησια των Ρεμς (Σλοβενια) και Τζοουνς (Ουαλια).

    Οι συνθεσεις:

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Χολοπουλος 4, Κακιουσης 6, Αγγελου, Αστεριαδης, Μακ Ντανιελ 26 (2), Παπαχρονης 12, Κουντουρακης 2, Μπρουγος 3, Γιαννουζακος 3, Κουβελας 7.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπακατσιας 2, Σιγαλας 16 (2), Μπερι 2, Παπανικολαου 3, Νακιτς 12 (1), Φασουλας 4, Τομιτς 3, Ταρλατς 6, Ριβερς 21.

    Ποιος ειδε Ορεστιαδα και δεν φοβηθηκε...

    ΔΙΕΛΥΣΕ 3-0 τον Αρη και πεταει με το ενα ποδι στους "4" στο Κυπελλο Συνομοσπονδιας του βολε ι - Ηττες για Ολυμπιακο και ΠΑΟ

    Η Ορεστιαδα θριαμβευσε χθες επι του Αρη με 3-0 σετ (15-8, 15-7, 15-8) και αγκαλιασε την προκριση στο φαιναλ φορ του Κυπελλου Συνομοσπονδιας βολε ι, που θα γινει 2-3 Μαρτιου στο Παρισι. Η ακριτικη ομαδα πραγματοποιησε εκπληκτικη εμφανιση και με τη συμπαρασταση 2000 οπαδων της εφτασε ευκολα στη νικη.

    "Αιφνιδιαστηκαμε απο το σερβις και τον κοσμο", δηλωσε μετα τον αγωνα ο προπονητης του Αρη κ. Χαριτωνιδης, αλλα συμπληρωσε οτι "υπαρχει και το δευτερο παιχνιδι". Ιδια απειλη ειχε και ο προπονητης της Ορεστιαδας κ. Γκαετς: "Παιξαμε οπως θελω. Δεν πρεπει, ομως, να πιστεψουμε οτι ολα τελειωσαν. Ο Αρης ειναι εμπειρη ομαδα και μπορει ν' ανατρεψει το σκορ.

    Περα απο τις "δηλωσεις", θεωρειται απιθανο ο Αρης ν' ανατρεψει το σκορ. Γιατι στη ρεβανς, που θα γινει την ερχομενη Τεταρτη στη Θεσσαλονικη, δεν θελει μονο νικη με 3-0 σετ, αλλα θα πρεπει η Ορεστιαδα να παρει λιγοτερους απο 23 ποντους. Βεβαια, στον αθλητισμο ολα συμβαινουν, αλλα θεωρητικα. Πρακτικα, ο Αρης ελπιζει μονο σε θαυμα. Τα "οπλα" της Ορεστιαδας ηταν χθες το σερβις και το μπλοκ, που ειχαν σαν αποτελεσμα να βγαλουν τον Αρη απο τον ρυθμο του.

    ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ: Ζελιασκοφ, Μπρντοβιτς, Σαμαρας, Μποζιδης, Παπαζογλου, Γραμματικοπουλος (εξαδα), Αμαξοπουλος.

    ΑΡΗΣ: Μεγκος, Παπακοσμας, Αλεξανδροπουλος, Να ιντενοφ, Μιλιτς, Μουχλιας (εξαδα), Κουτσονικος, Μητρουδης.

    Τη συντριβη γνωρισε ο Ολυμπιακος στη Ρωσια απο τη Μπελογκορι Μπελγκογκραντ με 3-0 σετ (15-5, 15-3, 15-11) στο Κυπελλο Κυπελλουχων και μπαινει σε σοβαρες περιπετειες, καθως η προκριση του στο φαιναλ φορ της Αθηνας (9-10 Μαρτιου) γινεται πλεον εξαιρετικα αμφιβολη. Οι ερυθρολευκοι θα πρεπει στα επομενα δυο παιχνιδια με τη γερμανικη Μπαγιερ Βουπερταλ στο γηπεδο τους και την Ελατσιμπασι στην Τουρκια να κερδισουν με 3-0 σετ, ωστε να μην εχουν κανενα προβλημα. Αν χασουν ενα απο τα δυο παιχνιδια, τοτε θ' αρχισουν οι... μαθηματικοι υπολογισμοι, καθως η Βουπαρταλ εχει κερδισει τη Μπελογκορι. "Ηταν μια τραγικη ηττα", δηλωσε ο Γιαννης Λαιος μετα το τελος του αγωνα, για να συμπληρωσει: "Δεν πιστευω στα ματια μου γι' αυτο που εγινε. Το ξεκινημα μας ηταν το χειροτερο που μπορουσαμε να κανουμε". Ο Ολυμπιακος επαιξε με τους Μουστακιδη, Χριστοφιδελη, Τσακιροπουλο, Χερναντεζ, Σαντσεζ, Θεοδωριδη (εξαδα), Γκιουρδα, Μιχαλοπουλο, Αμαριανακη.

    Στο Κυπελλο Πρωταθλητριων ανδρων ο Παναθηνα ικος εχασε στο Ζαγκρεμπ απο τη Μλαντοστ με 3-0 σετ (15-11, 15-7, 15-7) σ' ενα παιχνιδι χωρις κανενα βαθμολογικο ενδιαφερον για τους πρασινους, αφου ειχαν ηδη χασει καθε ελπιδα προκρισης στην 4δα. Επαιξαν οι Ανδρεοπουλος, Χατζηαντωνιου, Τριανταφυλλιδης, Κοβατσεφ Α., Σπανος, Καραμαρουδης (εξαδα), Μαυρακης, Κοβατσεφ Σ., Ζακυνθινος.

    Τελος, για το Πρωταθλητριων γυναικων τα Βριλησσια εχασαν στη Γερμανια απο τη Σβεριν μετα απο μια συναρπαστικη μαχη με 3-1 σετ (15-7, 16-14, 14-16, 15-12) και μαζι καθε ελπιδα για να συμετασχουν στο φαιναλ φορ της διοργανωσης.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Sunday, 11 February 1996 - 13:47:15