Subject: Eleyqerotypia 28/09/95
From: Cosmos News <cosmos@panix.com>
* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*
* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *
Του ΤΑΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
ΚΑΠΟΙΟ συμβιβασμο με την Ελλαδα και στο θεμα του ονοματος περιμενει ο προεδρος της Βουλης των Σκοπιων Στογιαν Αντοφ, ο οποιος δηλωνει οτι ειναι αισιοδοξος για το μελλον των ελληνοσκοπιανων σχεσεων, πιστευοντας μαλιστα οτι η προοδος θα αρχισει να σημειωνεται αμεσως μετα την εφαρμογη της συμφωνιας που υπογραφηκε στη Νεα Υορκη.
Σε δηλωσεις του στην "Ε" ο Στογιαν Αντοφ και σε ερωτηση καταρχην για τις αντικρουομενες δηλωσεις, σχετικα με το αν θα γινουν διαπραγματευσεις για το ονομα και τι μορφη θα εχουν αυτες, ειπε:
"Η συμφωνια γραφει για διαφορες γυρω απο το ονομα και οχι για το ιδιο το ονομα. Απο την αλλη πλευρα, ολοκληρος ο κοσμος και ο ΟΗΕ δεν εχουν κανενα απολυτως προβλημα με το ""Δημοκρατια της Μακεδονιας". Οι διαφορες υπαρχουν με την Ελλαδα και αυτες θα συζητησουμε".
Προσθεσε ωστοσο οτι: "Δεν μπορω να μιλησω, γιατι το θεμα βρισκεται εν οψει διαπραγματευσεων, αλλα νομιζω οτι θα επελθει καποιος συμβιβασμος. Εμεις, παντως, δεν θελουμε να αλλαξει το ονομα μας".
Γενικοτερα, για τη συμφωνια που υπογραφηκε στη Νεα Υορκη, ο Αντοφ εκφραζει την πεποιηθηση οτι ηταν ενα μεγαλο βημα στις σχεσεις των δυο χωρων, που μπορει να γεφυρωσει την ασυμφωνια που υπαρχει μεταξυ τους, μια και οι δυο εχουν συμφερον γι' αυτο, και τονισε:
"Θα αποδειχτει οτι ειμαστε καλοι γειτονες που χρειαζομαστε ο ενας τον αλλον και οτι τελικα οι καλες σχεσεις μεταξυ μας θα αποδωσουν οφελη και στις δυο πλευρες. Νομιζω οτι η δημιουργια καλων σχεσεων θα ηρεμησει τα πραγματα και στις δυο χωρες και θα φερει τη σταθεροτητα στα Βαλκανια γιατι οσο οι σχεσεις μεταξυ μας ειναι ισχυροτερες τοσο αποτελουν παραγοντα σταθεροτητας στην περιοχη".
Οι οικονομιες
Και οι εξτρεμιστικοι εθνικιστικοι κυκλοι που συνεχιζουν να ριχνουν λαδι στη φωτια με τις δραστηριοτητες τουσ;
"Οι εξτρεμιστες και στις δυο χωρες θα αρχισουν να χανουν εδαφος οσο συντομοτερα αρχισουμε την εφαρμογη της συμφωνιας και φανουν τα πρωτα οφελη απο αυτην και απο τις δυο πλευρες των συνορων".
Δηλαδη τι περιμενετε να γινει και απο 'δω και περα, μετα την τελικη αλλαγη της σημαιας που προβλεπει η συμφωνια;
"Η αναπτυξη των σχεσεων των δυο χωρων, που προβλεπεται επισης στη συμφωνια αυτη, θα οδηγησει και στην πραγματοποιηση των ορων εκεινων που αφορουν στη μετακινηση ανθρωπων και αγαθων, οποτε πιστευουμε οτι Ελληνες επιχειρηματιες θα ερθουν στη χωρα μας και θα αρχισουν ετσι οι οικονομικες σχεσεις που ειναι βασικες. Εμεις ειμαστε ετοιμοι να εγκαθιδρυσουμε συνθηκες που ηδη εχουμε με αλλες χωρες για την εγγυηση των επενδυσεων, τις διπλης φορολογιας κ.λπ. Μαλιστα, για τους Ελληνες θα δημιουργησουμε καλυτερες συνθηκες, οπως εχουμε κανει ηδη για τους Ιταλους και τους Γερμανους".
Με την ευκαιρια, μαλιστα, ο Στογιαν Αντοφ κανει και μια εκκληση στους Ελληνες επιχειρηματιες:
"Δεν εχουν παρα να ερθουν και θα δουν. Μπορουν να ερθουν μεμονωμενα η ομαδικα και να συνδεθουν απευθειας με ιδιωτες η να ελθουν σε επαφη με το οικονομικο μας επιμελητηριο".
ΣΚΟΠΙΑ
Του ΤΑΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
ΜΕ εναλλασσομενη την αισιοδοξια με την απαισιοδοξια -αναλογα με τις πληροφοριες που εφταναν απο το Στρασβουργο- περιμεναν μεχρι χθες το βραδυ οι Σκοπιανοι το αποτελεσμα της συζητησης και της τελικης ψηφοφοριας στην Κοινοβουλευτικη Συνελευση του Συμβουλιου της Ευρωπης για την ενταξη της χωρας τους σε αυτο.
Ο ραδιοφωνικος σταθμος των Σκοπιων, σε ανταποκριση του απο το Στρασβουργο χθες το απογευμα, δεν απεκλειε την πιθανοτητα κατα την τελικη συζητηση και ψηφοφορια στην Κοινοβουλευτικη Συνελευση του Συμβουλιου να εμφανιστουν καποια εμποδια που θα μπορουσαν να αναβαλουν την εξεταση του θεματος των Σκοπιων για τον ερχομενο Ιανουαριο.
Συμφωνα με την ιδια ανταποκριση, ενα προβλημα που υπηρχε ηταν μια αλλη τροπολογια που ειχαν καταθεσει τεσσερις Ρουμανοι αντιπροσωποι, οι οποιοι ζητουσαν πριν απο την αποφαση της ενταξης να διασφαλιστει η προστασια και η απροσκοπτη χρηση της βλαχικης γλωσσας στα Σκοπια, η ιδρυση σχολειων και η προστασια της πολιτιστικης κληρονομιας των Βλαχων που ζουν στην πρωην αυτη γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια. Αντιθετα με την εκφραση αυτη της απαισιοδοξιας του ραδιοφωνικου σταθμου, προχθες ολη την ημερα αλλα και χθες το πρωι, ολα τα μεσα ενημερωσης εδειχναν υπερβολικη αισιοδοξια, τονιζοντας οτι η μαχη του ονοματος συνεχιζεται στο Στρασβουργο και προβαλλαν την τροπολογια των βουλευτων των πεντε χωρων σχετικα με το ονομα με το οποιο θα γινονταν δεκτα τα Σκοπια.
Αλλωστε τις τελευταιες ημερες η πολιτικη ηγεσια των Σκοπιων διεξηγαγε μια διπλωματικη εκστρατεια σε ολα τα επιπεδα με σκοπο να περασει το ονομα "Δημοκρατια της Μακεδονιας", γεγονος που εκτος των αλλων θα αποτελουσε και ενα προηγουμενο στις διαπραγματευσεις για το θεμα αυτο με την Ελλαδα.
Ετσι, ο προεδρος της Βουλης Στογιαν Αντοφ, που βρισκεται στο Στρασβουργο, πραγματοποιει συνεχεις επαφες με Ευρωπαιους αξιωματουχους μεταξυ των οποιων ειναι ο προεδρος του Συμβουλιου της Ευρωπης Μιγκελ Μαρτινες και, ακομη, ο προεδρος της Δυτικοευρωπα ικης Ενωσης Νταγκλας Σμιθ.
Ταυτοχρονα, ο υπουργος Εξωτερικων Στεβο Τσερβενκοφσκι μετεβη παλι στη Νεα Υορκη οπου προχθες παρακαθησε σε γευμα με το γ.γ. του ΟΗΕ Μπουτρος Γκαλι και ορισμενους Ευρωπαιους αντιπροσωπους, ενω αργοτερα συναντηθηκε και με τον επιτροπο επι των Εξωτερικων Υποθεσεων της Ευρωπα ικης Επιτροπης Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.
Πιο σημαντικη ομως ειναι η επισκεψη του υπουργου Αμυνας Μπλακογια Χατζινσκι στο Λονδινο, οπου προχθες υπεγραψε ενα βρετανοσκοπιανο "μνημονιο κατανοησης και συνεργασιας" το οποιο εξηγει και τη βρετανικη σταση στο Συμβουλιο της Ευρωπης.
Στο πλαισιο αυτο μαλιστα, βοηθησε και η προχθεσινη επισημη ανακοινωση που εκδοθηκε στα Σκοπια κατα της ελληνικης διαμαρτυριας στον ΟΗΕ για τη χρησιμοποιηση απο τον προεδρο Γκλιγκοροφ του ονοματος "Δημοκρατια της Μακεδονιας" και στην οποια δοθηκε μεγαλη δημοσιοτητα.
Γεγονος παντως ειναι οτι περα απο το θεμα του ονοματος πολλοι στα Σκοπια χαρακτηριζαν θετικη την ενταξη στο Συμβουλιο της Ευρωπης εστω και με την προσωρινη ονομασια ΦΥΡΟΜ, και μαλιστα ηταν ετοιμοι να πανηγυρισουν γι' αυτο.
Οπως ελεγαν χαρακτηριστικα, μετα την ενταξη στον ΟΗΕ στις αρχες του 1993 αυτη θα ειναι η ενταξη στο δευτερο μεγαλυτερο διεθνη οργανισμο, η οποια παραλληλα θα αποτελει και το πρωτο πρακτικο οφελος απο την προσφατη υπογραφη της ελληνοσκοπιανης συμφωνιας στη Νεα Υορκη.
Τα ΣΚΟΠΙΑ εγιναν ομοφωνως δεκτα στο Συμβουλιο της Ευρωπης και με μικρη πλειοψηφια ως ΦUΡΟΜ
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Με την ονομασια "Πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακεδονιας" και με μικρη πλειοψηφια η Κοινοβουλευτικη Συνελευση του Συμβουλιου της Ευρωπης αποφασισε χθες το βραδυ την ενταξη των Σκοπιων στον ευρωπα ικο οργανισμο.
Οι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. χαιρετισαν την επιτυχια να αποτραπει η ενταξη με την ονομασια "Δημοκρατια της Μακεδονιας", ενω δεν εκρυψε την ικανοποιηση της και η κυβερνηση δια των αρμοδιων εκπροσωπων της. Η κοινοβουλευτικη συνελευση απερριψε πρωτα με μικρη πλειοψηφια την τροπολογια της εισηγητριας Λειντζ Κορνετ να ενταχθει ως "Δημοκρατια της Μακεδονιας" και αμεσως μετα εκανε δεκτη ομοφωνα την εισδοχη της ΠΓΔΜ (ΦΥΡΟΜ). Η τροπολογια ειχε απορριφθει χθες το μεσημερι απο την πολιτικη επιτροπη με 17 ψηφους εναντι 13. Το ιδιο ειχε γινει προχθες και απο τη νομικη επιτροπη. Το Αθηνα ικο Πρακτορειο Ειδησεων μετεδωσε απο το Στρασβουργο: "Η εξελιξη αυτη σημειωθηκε κατοπιν των εντονων προσπαθειων που κατεβαλε τις τελευταιες ημερες η ελληνικη κοινοβουλευτικη αντιπροσωπεια, δεδομενου οτι ενας σημαντικος αριθμος βουλευτων υποστηριξε την ενταξη των Σκοπιων με την ονομασια "Δημοκρατια της Μακεδονιας". Οι περισσοτεροι επικεφαλης των πολιτικων ομαδων και των επιτροπων που ελαβαν το λογο, αφου χαιρετισαν την προσφατη ενδιαμεση συμφωνια που επιτευχθηκε στη Νεα Υορκη μεταξυ της Ελλαδας και των Σκοπιων, τονισαν οτι τυχον αποδοχη της ονομασιας "Δημοκρατια της Μακεδονιας" θα υπονομευε στην ουσια τις διαπραγματευσεις για το ονομα που προβλεπει η ενδιαμεση συμφωνια. Την ευνο ικη για τις ελληνικες θεσεις σταση του Σωματος διευκολυνε και ο λογος που εκφωνησε η επικεφαλης της ελληνικης αντιπροσωπειας Βασω Παπανδρεου, η οποια τονισε την επιθυμια της Ελλαδας να εξομαλυνει πληρως τις σχεσεις της με την ΠΓΔΜ με τη διευθετηση και του θεματος της ονομασιας και ζητησε απο τους βουλευτες να μη δημιουργησουν προσθετα εμποδια με την υιοθετηση του ονοματος "Δημοκρατια της Μακεδονιας". Μετα το τελος της ψηφοφοριας η Βασω Παπανδρεου σε δηλωσεις της ευχαριστησε το υπουργειο Εξωτερικων και τους Μιλτ. Εβερτ και Αντ. Σαμαρα και προσθεσε: "Πρεπει να υπογραμμισω οτι προκειται για μια επιτυχια αμυντικου χαρακτηρα και πρεπει, παντως, να συνειδητοποιησουμε ποσο αρνητικο ειναι το κλιμα και ποσο επειγουσα ειναι η αναγκη χαραξης εθνικης γραμμης για το ζητημα αυτο με το Συμβουλιο Αρχηγων και συζητηση στη Βουλη. Ο χρονος τρεχει εις βαρος μας". Ο βουλευτης της Ν.Δ Αρ. Παυλιδης ανεφερε:
Επιπονες, σκληρες κι επιμονες προσπαθειες της αντιπροσωπειας μας τελικα απεδωσαν. Η υποθεση αυτη αποτελει καλο χαρτι στα χερια της κυβερνησης που ευχομαι καταλληλα να το αξιοποιησει". Στην ελληνικη αντιπροσωπεια μετεχουν, επισης, οι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ Χρ. Ροκοφυλλος, Π. Μπενετατος, Θ. Κοτσωνης, της Ν.Δ. Μ. Λιαπης, Β. Κοραχαης, της ΠΟΛ.ΑΝ. Μ. Μαχαιρα και του ΚΚΕ Στρ. Κορακας.
Ο Καναδας δεν προκειται να συναψει διπλωματικες σχεσεις με την Πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακεδονιας πριν να τεθει σε ισχυ η ενδιαμεση συμφωνια Ελλαδας - Σκοπιων, δηλωσε σε παραγοντες της ελληνικης ομογενειας ο Καναδος υπουργος Εξωτερικων Αντρε Ουελετ. Απο τα Σκοπια ο ανταποκριτης μας Τ. Διαμαντης μετεδωσε οτι η κρατικη τηλεοραση προβαλε την ειδηση της αποφασης της Κοινοβουλευτικης Συνελευσης, διευκρινιζοντας οτι προηγουμενως η επιτροπη πολιτικων θεματων του συμβουλιου ειχε απορριψει, επισης, την τροπολογια που ειχαν καταθεσει οι πεντε χωρες που ζητουσαν την αποδοχη των Σκοπιων με το συνταγματικο τους ονομα. Κατα τη σκοπιανη τηλεοραση, την αποφαση της ενταξης χαιρετισε αμεσως μετα ο προεδρος της σκοπιανης Βουλης Στογιαν Αντοφ με ομιλια του προς την κοινοβουλευτικη συνελευση του Συμβουλιου της Ευρωπης.
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ προτεραιοτητα τα παιδια της Βορειου Ηπειρου, ειπε ο Παπουλιας στον Σερεκι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Του Δ.Π. ΔΗΜΑ
Ο Καρ. Παπουλιας διαπιστωσε οτι υπαρχει δυτικη βουληση στα Τιρανα για τη βελτιωση των ελληνοαλβανικων σχεσεων, και ειπε, μετα τη συναντηση του χθες το πρωι, στην εδρα του ΟΗΕ, με τον Αλβανο ομολογο του, Αλφρεντ Σερεκι, πως αποκλειστικη και κατ' επειγουσα προτεραιοτητα εχει το θεμα των σχολειων της ελληνικης μειονοτητας.
"Μεσα στις επομενες μερες", ειπε ο κ. Παπουλιας, "θα συναντηθουν επιτροπες των δυο χωρων για να διαπιστωσουν τον αριθμο των Ελληνων μαθητων στην Αλβανια".
Πολιτικοι παρατηρητες, ωστοσο, υπογραμμιζουν με σκεπτικισμο πως οι επομενες βδομαδες θα δειξουν τις πραγματικες προθεσεις των Αλβανων και κατα ποσο θα "ξεπαγωσουν" οι σχεσεις Αθηνων-Τιρανων, μετα την ψυχροτητα που προκληθηκε απο την αδιαλλακτη αλβανικη σταση στο εκπαιδευτικο ζητημα και την ξαφνικη αποχωρηση του Σερεκι αποτις προσφατες συνομιλιες των Αθηνων.
Προχθες το βραδυ, ο Ριτσαρντ Χολμπρουκ, βοηθος υπουργος Ευρωπα ικων Υποθεσεων του Στειτ Ντιπαρτμεντ, επιβεβαιωσε οτι η κυβερνηση Κλιντον "σφυροκοπησε τον Μπερισα -οταν ηταν στην Ουασιγκτον- για τη μεταχειρηση της ελληνικης μειονοτητας στην Νοτια Αλβανια".
Ο Χολμπρουκ εκανε σαφες οτι ο ιδιος ασκησε εντονη κριτικη στον Μπερισα για τη μεταχειρηση των Ελληνων, ενω το ιδιο ζητημα και στον ιδιο τονο ηγερθη και στη συναντηση Κλιντον-Μπερισα.
Πολιτικοι παρατηρητες σημειωνουν οι η επισκεψη του Μπερισα στις ΗΠΑ δεν εφερε το επιδιωκομενο της μερας του αποτελεσμα "να ανεβασει το γοητρο του", αλλα, τουναντιον, λενε οι ιδιοι, η ταπεινωτικη γι' αυτον αρνηση του Πανεπιστημιου της Βοστονης (ΒU) να του απονειμει τιμητικο διδακτορικο διπλωμα, σε συνδυασμο με τις επιπληξεις του Κλιντον και την αποθαρρυνση του να ξεσηκωσει τους Αλβανους του Κοσσοβο και του Τεττοβο, συνεβαλαν, πολυ πιθανον, στην μειωση του γοητρου του.
Σε ποιες ενεργειες προτιθεται να προβει η ελληνικη κυβερνηση προκειμενου να ανοιξουν ολα τα ελληνικα μειονοτικα σχολεια στην Αλβανια ρωτα τον υπουργο Εξωτερικων ο βουλευτης της Ν.Δ. Αν. Σπηλιοπουλος. Ο κ. Σπηλιοπουλος καταλογιζει στην κυβερνηση οτι αντιμετωπιζει με αδιαφορια, αλλα και περιεργη σιωπη το συγκεκριμενο τεραστιας εθνικης σημασιας θεμα.
Της ΑΣΤΕΡΩΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ
Ο κ. Στ. Τζουμακας εκανε γνωστο οτι αυριο στην κυβερνητικη επιτροπη θα θεσει το θεμα για να του απαντησει ο κ. Γ. Παπαντωνιου οτι δεν υπαρχει τετοιο θεμα στην ημερησια διαταξη.
Αργα το βραδυ επανηλθε ο υπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων, επικαλουμενος και τον Πρωθυπουργο, δηλωνοντας οτι, ειναι υπουργικο δικαιωμα τουνα θετει οποιο θεμα τον απασχολει. Οταν, μετα το νεο "κτυπημα", αυτο του κ. Τζουμακα, η "Ε" επικοινωνησε με τον κ. Παπαντωνιου, ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας δεν θελησε να προσθεσει τιποτα στην προηγουμενη δηλωση του.
Ωστοσο, σε βραδινη συσκεψη που εγινε στο υπουργειο Εργασιας, με τη συμμετοχη υπηρεσιακων παραγοντων και των κ.κ. Στ. Τζουμακα και Γ. Αδαμοπουλου αποφασιστηκε το θεμα της επανασυνδεσης των κατωτατων συνταξεων με τους μισθους, μετα το θεμα που προεκυψε με τη δικαστικη αποφαση για τη ΔΕΗ, να τεθει αυριο στην κυβερνητικη επιτροπη. Και καθως αποτελει ενα ζεον προβλημα για την κυβερνηση (ς.ς. εκταμιευση 20 δις. απο ΔΕΗ και περιπου 280 δις. απο το ΙΚΑ) αλλα και για χιλιαδες συνταξιουχους που περιμενουν αυξησεις, αναμενεται να συζητηθει το θεμα.
Αναλυτικα το ρεπορταζ εχει ως εξης:
Ο υπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων Στ. Τζουμακας δηλωσε οτι θα εισηγηθει την τροποποιηση του συστηματος σε συνδυασμο με το θεμα της επανασυνδεσης της κατωτατης συνταξης με τις αυξησεις που χορηγουνται μεσω της Εθνικης Γενικης Συλλογικης Συμβασης Εργασιας, στη συνεδριαση της κυβερνητικης οικονομικης επιτροπης που θα γινει την Παρασκευη. Σημειωνεται οτι ο υπουργος υποστηριξε και τη μειωση των ωρων εργασιας χωρις μειωση των αποδοχων ενα ακομη επιμαχο θεμα για την κυβερνηση.
Ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γ. Παπαντωνιου δηλωνε αργοτερα, χωρις να κρυβει την εντονη δυσφορια του, οτι στα θεματα που θα συζητηθουν την Παρασκευη στην οικονομικη επιτροπη δεν περιλαμβανεται αυτο της Κοινωνικης Ασφαλισης, ενω:
Ο αναπληρωτης υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γ. Ανωμεριτης σε σχολιο του για το ιδιο θεμα, ελεγε οτι στο χωρο της Κοινωνικης Ασφαλισης απαιτειται να υπαρξουν τομες τις οποιες στηριζει ανεπιφυλακτα. Ο υπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων Στεφανος Τζουμακας, αργα το βραδυ, προεβη στην ακολουθη δηλωση. "Ο Πρωθυπουργος υπεδειξε στο Υπουργικο Συμβουλιο να εισηγουνται οι υπουργοι τα θεματα που τους απασχολουν στα αρμοδια οργανα. Οι υπουργοι εισηγουνται και η κυβερνηση αποφασιζει! Αυτο το καθηκον και το δικαιωμα θα το ασκησω στο ακεραιο. Και το ιδιο ισχυει ισοτιμα για ολους".
Ο χρονος και η εκταση Οι δηλωσεις των υπουργων εγιναν σ' ενα διαστημα δυο περιπου ωρων και στο περιθωριο ημεριδας που διοργανωσε το Ε.Κ. Αθηνας με θεμα "Για μια βιωσιμη αναπτυξη στο Λεκανοπεδιο της Αττικης". Και τροφοδοτησαν (οι δηλωσεις) πολλα ερωτηματικα για την τυχη που επιφυλασσεται στο ισχυον συστημα Κοινωνικης Ασφαλισης καθως φαινεται να διχαζει το κυβερνητικο επιτελειο τοσο ο χρονος παρεμβασης στο συστημα, οσο και η εκταση που θα παρουν οι οποιες μεταβολες αν και εφοσον αποφασιστουν σε κυβερνητικο επιπεδο. Παντως ο κ. Τζουμακας θεωρει οτι μπορει να προστεθει στην "ατζεντα" της Παρασκευης το ασφαλιστικο ζητημα αδιαφορωντας αν θα "μειοψηφισει" η αποψη του με το σκεπτικο οτι "καποτε πρεπει να γινει η ανακινηση του θεματος για να ξεκινησουν και οι διαδικασιες αντιμετωπισης του". Αισθηση, παντως, δημιουργησε και αλλη αναφορα του υπουργου Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων κατα την ομιλια του στην ημεριδα οταν ειπε πως "το επιπεδο παραγωγικοτητας στα Ναυπηγεια Σκαραμαγκα οδηγουσαν ειτε στο κλεισιμο ειτε στην πωληση τους". Λιγο αργοτερα ο κ. Τζουμακας εστελνε διευκρινιστικη δηλωση, συμφωνα με την οποια "συμφωνει με την προταση για 51%-49% ως λυση για τα ναυπηγεια" επεξηγωντας οτι η σχετικη αποστροφη του λογου του στην ημεριδα εγινε για να δειξει οτι μπορουσε να δοθει λυση ευθυς εξ αρχης στο Σκαραμαγκα.
Λιγοτερη δουλεια με ιδια λεφτα Σημειωνεται οτι με τις θεσεις του κ. Τζουμακα για την κοινωνικη ασφαλιση συμπλεει το συνδικαλιστικο κινημα (η ΓΣΕΕ ζητει απο το 1990 την επανασυνδεση των κατωτατων συνταξεων με τις αυξησεις που παιρνουν ετησιως οι μισθωτοι) καθως και οι συνταξιουχικες οργανωσεις που προειδοποιουσαν, χθες, οτι θα αντιδρασουν με κινητοποιησεις στην περιπτωση που απορριφθουν οι εισηγησεις που προωθει ο κ. Τζουμακας. Η ΓΣΕΕ ζητει, επιπλεον, ολες οι συνταξεις να αναπροσαρμοστουν και να φτασουν το 80% των μισθων. Οπως προαναφερθηκε, ο υπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων "ευθυγραμμιστηκε" με τη ΓΣΕΕ και σε ενα αλλο "καυτο" θεμα για την κυβερνηση, οταν: Στο μειζον κοινωνικο προβλημα της ανεργιας που πληττει το Λεκανοπεδιο, υποστηριξε οτι η μονη απαντηση ειναι "λιγοτερη δουλεια - δουλεια για ολους - χωρις μειωση των αποδοχων" αιτημα που αντιμετωπιστηκε (οταν τεθηκε) επιφυλακτικα απο την κυβερνηση και απολυτως αρνητικα απο την εργοδοσια και κυριως απο τους βιομηχανους. Ακομη, ο κ. Τζουμακας υποστηριξε οτι πρεπει να επιβαλλονται προστιμα σε οσους εργοδοτες δεν τηρουν τους ορους υγιεινης και ασφαλειας.
Τι ειπε για την ασφαλιση Ο υπουργος Εργασιας αναπτυσσοντας τους σχεδιασμους του για την Κοινωνικη Ασφαλιση, ειπε τα ακολουθα:
"Στην κοινωνικη ασφαλιση ο βασικος στοχος ειναι: Η δημιουργια ενος νεου, συγχρονου ασφαλιστικου συστηματος, με συνεχη διαλογο και μελετη καθε βηματος πορειας μεταβασης μας στην επομενη φαση για την ολοκληρωση της μεταρρυθμισης που απαιτουν οι καιροι και επιβαλλουν οι αναγκες. Οι βασικες αρχες του νεου συστηματος της κοινωνικης ασφαλισης, στηριζονται: Στην κοινωνικη αλληλεγγυη και αναλογικη ανταποδοτικοτητα. Την εξυγιανση, τον εκσυγχρονισμο και μεταρρυθμιση με κεντρο τον ανθρωπο. Επεκταση της κοινωνικης ασφαλισης σ' ολους τους εργαζομενους και διευρυνση της στο μεγαλυτερο δυνατο φασμα κοινωνικης προστασιας". Συνεχιζοντας, ο κ. Τζουμακας ανεφερε οτι "η ενοποιηση του ασφαλιστικου συστηματος καθως και τα μετρα εξυγιανσης του, δεν αφορουν καμια λογικη "προκρουστειας κλινης", θα προχωρουν με συνεχη κοινωνικο διαλογο και μελετη, ωστε με τη μεθοδο συνυπολογισμου των ασφαλιστικων μοναδων, να αποφευχθουν οι τυχον αδικιες και να μεινουν τα οικονομικα και λειτουργικα οφελη της ενοποιησης αυτης".
Οι εργασιες της ημεριδας Εξαιτιας των δηλωσεων και αντιδηλωσεων για το επικαιρο ζητημα της Κοινωνικης Ασφαλισης "χαθηκαν" ιδιαιτερως σημαντικες προσεγγισεις αρμοδιων για "μια βιωσιμη αναπτυξη στο Λεκανοπεδιο Αττικης" τις οποιες επεδιωξε το ΕΚΑ εν οψει του 21ου συνεδριου του. Με την παραδοχη οτι "αναπτυξη χωρις οικολογικο και κοινωνικο περιεχομενο δεν οδηγει στην οικονομικη και κοινωνικη προοδο" που υπηρξε και η αφετηρια των προτασεων των προεδρων της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ Χρ. Πρωτοπαπα και Χρ. Πολυζωγοπουλου, βρεθηκαν συμφωνοι ολοι σχεδον οι ομιλητες. Ετσι,
Ο Δημαρχος Αθηναιων Δημ. Αβραμοπουλος υποστηριξε οτι μονο με αναπτυξη και επενδυσεις μπορει να υπαρξει αναβαθμιση της ποιοτητας ζωης στο Λεκανοπεδιο, σε συνδυασμο με ριζικη αναβαθμιση των υποδομων του Λεκανοπεδιου.
Ο αναπλ. υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γ. Ανωμεριτης συμφωνησε οτι απαραιτητως πρεπει να αναβαθμιστει η ζωη στο Λεκανοπεδιο ενω για την προωθηση των εργων υποδομης, ειπε οτι απο το Β Κοινοτικο Πλαισιο Στηριξης, θα διατεθουν για το σκοπο αυτο περι τα 6 εκατ. ΕΨU.
Ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γ. Παπαντωνιου χαρακτηρισε δυσοιωνες τις τασεις που υπαρχουν για την οικονομια της Αττικης και αυτο, εξαιτιας του κορεσμου του περιβαλλοντος και της μετακινησης των οικονομικων δραστηριοτητων στην περιφερεια. Διεξοδος κατα τον υπουργο αποτελει η αναπτυξη των υπηρεσιων, βιομηχανικων μοναδων υψηλης τεχνολογιας αλλα και η εκτελεση των μεγαλων εργων. Παρεμβασεις στην ημεριδα εκαναν εκπροσωποι και απο τον Αναπτυξιακο Συνδεσμο Δυτ. Αττικης, το Συνδεσμο Βιομηχανιων Αττικης- Πειραιως, το Βιοτεχνικο Επιμελητηριο Αθηνας, το Ε.Κ. Ελευσινας, το Παντειο Πανεσπιστημιο, τον ΟΑΕΔ, την Εργατ. Εστια, την Εργατικη Κατοικια, το Ε.Κ. Πειραια, την Ενωση Ελληνων Τεχνολογων-Μηχανικων κ.λπ.
Η θεση της ΓΣΕΕ
Ο προεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτοπαπας, με αφορμη δηλωσεις του υπουργου Εργασιας για αλλαγες στο Ασφαλιστικο Συστημα, εκανε χθες την πιο κατω δηλωση: "Νομιζω οτι η απαντηση σ' αυτη την υποθεση ειναι μονοδρομος. Ειναι επιβεβλημενη δεοντολογικα. Η επανασυνδεση των συνταξεων με τους μισθους των εν ενεργεια αποτελει προεκλογικη δεσμευση του κυβερνωντος κομματος. Ειναι, επιτελους, απολυτως αναγκαιο να υπαρξουν ανθρωπινες και αξιοπρεπεις συνταξεις στην Ελλαδα. Σ' αυτη την κατευθυνση ειμαστε καθετοι και θα πιεσουμε με ολες μας τις δυναμεις. Δηλαδη, κατωτατη συνταξη ιση με 20 ημερομισθια του ανειδικευτου εργατη και οι υπολοιπες συνταξεις στο 80% του μισθου".
Τον ορισμο της κατωτατης συνταξης στα 20 ημερομισθια ανειδικευτου εργατη ζηταει με ανακοινωση του ο Συνασπισμος, τονιζοντας παραλληλα οτι η καταφωρη αδικια σε βαρος των χαμηλοσυνταξιουχων δεν θεραπευεται με ανεξοδες και αντιφατικες δηλωσεις που τροφοδοτουν τον κυβερνητικο τραγελαφο.
Η παραταξη "Δημοκρατικη Αγωνιστικη Συνεργασια" στο χωρο της Εθνικης με ανακοινωση της, καλει τοσο το Συλλογο της Τραπεζας οσο και την ΟΤΟΕ να προχωρησουν σε:
Αποφασιστικη διεκδικηση τωρα για την επανασυνδεση μισθου-κυριας συνταξης, που συνιστα πραξη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. Ετσι, αξιοποιουνται οι δυνατοτητες, μετα τη δικαστικη δικαιωση των συναδελφων συνταξιουχων της ΔΕΗ, και την ευρεια δημοσιοτητα αυτης της εξελιξης.
Κλιμακωση της δρασης με στοχο την καταργηση των αντιασφαλιστικων "νομων" της Ν. Δημοκρατιας (1990, '91, '92) με στοχους ιδιους με αυτους των αγωνων του '90-'92.
Επειδη η καταστροφη στα Ασφαλ. Ταμεια εγινε με τη μορφη της νομοθετικης επεμβασης, απαιτειται αποκατασταση με τον ιδιο τροπο. Η σημερινη, λοιπον, κυβερνηση ειναι αναγκη να παρει εμπρακτα μετρα (η σιωπη ειναι συνενοχη).
Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ χθες η κυπριακη ασκηση "Νικηφορος", στην οποια για πρωτη φορα μετειχαν δυναμεις του ελληνικου Πολεμικου Ναυτικου και της Πολεμικης Αεροποριας, γεγονος που προκαλεσε τις εντονες μεν, αλλα ατυπες αντιδρασεις τοσο των ΗΠΑ οσο και της τουρκικης κυβερνησης, που απαντησε χθες με παραβιασεις του εναεριου χωρου της Κυπρου. Οπως δηλωσε χθες ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, η ασκηση ολοκληρωθηκε με επιτυχια και η ελληνικη συμμετοχη ηταν αρκετα μεγαλη. Ο κ. Αρσενης επιβεβαιωσε τις πληροφοριες οτι η αμερικανικη κυβερνηση εξεφρασε επιφυλαξεις για το αν επρεπε να υπαρξει συμμετοχη των ελληνικων δυναμεων, φοβουμενη οτι θα διαταραχθουν οι ισορροπιες που υπαρχουν σημερα και η προσεγγιση Ελλαδας- Τουρκιας θα γινει πιο δυσκολη.
Χαρακτηριστικα ο κ. Αρσενης δηλωσε οτι το υπουργειο Εθνικης Αμυνας δεν ειναι δεκτης διαβηματων. Εχουμε κανει γνωστο σε ολους οτι θα υλοποιησουμε τον ενιαιο αμυντικο χωρο Ελλαδας-Κυπρου. Επισης εχουμε κανει γνωστο σε ολους οτι ειναι μια πραξη αμυντικη με στοχο την προστασια του Ελληνισμου. Ολα αυτα ειναι γνωστα στις χωρες που εκφραζουν αντιρρησεις. Κατα καιρους εχουμε παρατηρησεις, οπως ειχαμε και τωρα. Αυτο ομως δεν σημαινει τιποτα. Απο την πλευρα του ο κυβερνητικος εκπροσωπος απαντωντας σε σχετικες ερωτησεις παραδεχθηκε οτι οι αντιδρασεις ηταν σε διπλωματικο επιπεδο και οχι σε υπουργικο, υπογραμμισε ομως και αυτος με τη σειρα του οτι δεν εχουν και δεν θα εχουν κανενα αποτελεσμα, αποδειξη δε ειναι το γεγονος οτι η ασκηση ολοκληρωθηκε. Η αμερικανικη παρεμβαση προκαλεσε ομως και την αντιδραση της Νεας Δημοκρατιας, που με ανακοινωση της καλει την αμερικανικη κυβερνηση να κανει τη διαμαρτυρια στην τουρκικη κυβερνηση, της οποιας τα στρατευματα κατοχης παραμενουν στην Κυπρο. Για !
την τελευταια μερα της ασκησης ο α νταποκριτης της "Ε" στη Λευκωσια Φανος Κωνσταντινιδης γραφει μεταξυ αλλων:
Με τη συμμετοχη τεσσαρων αεροσκαφων της ελληνικης Πολεμικης Αεροποριας και αγηματος του ελληνικου Πολεμικου Ναυτικου με αξιωματικους και ναυτες των τριων σκαφων που ναυλοχουν στη Λαρνακα, ολοκληρωθηκε γυρω στη μια το μεσημερι η διωρη παρελαση των τμηματων που πηραν μερος στη μεγαλη ασκηση της Εθνικης Φρουρας "Νικηφορος". Το χαιρετισμο της παρελασης δεχτηκε ο προεδρος Κληριδης. Γυρω στις 12.30 δυο μαχητικα της ελληνικης Πολεμικης Αεροποριας Φ-16 που υπερεπτησαν του χωρου της παρελασης στη Λαρνακα προσγειωθηκαν στο αεροδρομιο Παφου, ενω αργοτερα προσγειωθηκαν και τα αλλα δυο.
Ο κ. Κληριδης ειπε οτι καθε αμυνα παρεχει και τα στοιχεια της επιθεσης. Η συμμετοχη των αεροσκαφων της ελληνικης Πολεμικης Αεροποριας, προσθεσε, ηταν ουσιαστικη και απερριψε ισχυρισμους οτι τα αεροσκαφη πεταξαν δηθεν για σκοπους εντυπωσεων, υπογραμμιζοντας οτι συμμετεσχαν ενεργα βαλλοντας εναντιον εχθρικων στοχων.
Απαντησε αρνητικα κατα ποσο εγιναν αμερικανικες διαμαρτυριες προς την κυπριακη κυβερνηση για τη συμμετοχη ελληνικων δυναμεων στην ασκηση "Νικηφορος".
ΗΠΑ: Καθαριζουμε για παρτη σας...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Στην επιλυση του Κυπριακου μετα το Σκοπιανο δινουν το βαρος τους τωρα οι ΗΠΑ, δηλωνει ο υφυπουργος Εξωτερικων Ρ. Χολμπρουκ, ο πλεον "αρμοδιος" οπως απεδειχθη. Και ταυτοχρονα διακηρυττει οτι η Ουασιγκτον "καθαριζει" για ολα τα θεματα της εξωτερικης πολιτικης της Ελλαδας και μαλιστα διεκδικει την αναγνωριση γι' αυτο!
Το Αθηνα ικο Πρακτορειο Ειδησεων μετεδωσε απο την Ουασιγκτον οτι ο Ρ. Χολμπρουκ σε τηλεφωνικη παρεμβαση του απο τη Νεα Υορκη κατα την εναρξη των εργασιων της ΑΧΕΠΑ στην αμερικανικη πρωτευουσα, δηλωσε οτι μετα το Βοσνιακο, το Κυπριακο θα αποτελεσει για τον ιδιο θεμα πρωτης προτεραιοτητας και οτι οι Ηνωμενες Πολιτειες εχουν ηδη πετυχει περιορισμενη προοδο στο Κυπριακο και θα ασκησουν μεγαλη πιεση για την επιλυση του προβληματος.
Σχετικα με την προσφατη συμφωνια Ελλαδας - ΠΓΔ Μακεδονιας ειπε οτι αποτελει σημαντικο βημα προς την οριστικη διευθετηση της διενεξης αν και υπαρχει ακομη πολυς δρομος. Στις ΗΠΑ η χωρα ονομαζεται ΠΓΔΜ και η αναφορα στη "Μακεδονια" δεν γινεται εκ προθεσεως αλλα λογω πιεσης του χρονου κυριως σε δηλωσεις στην τηλεοραση.
Ο Αμερικανος υφυπουργος Εξωτερικων, απαντωντας στον αντιπροσωπο της Ελληνοαμερικανικης Οργανωσης ΑΧΕΠΑ, ο οποιος ασκησε οξεια κριτικη στην εξωτερικη πολιτικη των ΗΠΑ που απτεται των εθνικων μας θεματων, δηλωσε:
"Εχουμε πετυχει περιορισμενη προοδο στο Κυπριακο. Οι Ηνωμενες Πολιτειες αξιζουν το 95% της πιστωσης, γιατι εφεραν την Κυπρο στη λιστα της Ευρωπα ικης Ενωσης, για να καταστει μελος. Εμεις πετυχαμε την απελευθερωση των "5" της "Ομονοιας" απο το Τιρανα. Εχουμε ζητησει απο τον Μπερισα υποχωρηση εναντι της ελληνικης μειονοτητας στη Νοτιο Αλβανια. Εχουμε ασκησει σκληρες πιεσεις για υποχωρησεις επι του Πατριαρχειου. Πιεζουμε πολυ για τη Σχολη της Χαλκης. Εχουμε κανει μεγαλη επιτυχια σχετικα με τις σχεσεις Αθηνων και Σκοπιων, που θα επιφερουν δεκαδες εκατομμυρια δολαρια, πιθανον εκατομμυρια δολαρια το μηνα, στην οικονομια της Ελλαδας. Και το καναμε κατα τετοιο τροπο, ωστε να μην προκαταλαμβανει την ελληνικη θεση".
Προεδρος: Δικαιωμα μας τα 12 μιλια
ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ
Της απεσταλμενης μας ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ
"Η Ελλαδα δεν θα παραχωρησει κανενα απο τα κυριαρχικα της δικαιωματα".
Το σαφες αυτο μηνυμα εστειλε στην Τουρκια ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωνσταντινος Στεφανοπουλος, μιλωντας στους κατοικους της ακριτικης Αστυπαλαιας, χθες το απογευμα.
Ξεκινωντας απο την Κω το πρωι, ο Προεδρος της Δημοκρατιας περιοδευσε στα νησια Λερο, Καλυμνο και Αστυπαλαια, τα οποια τον ανακηρυξαν επιτιμο δημοτη τους. Ηταν ο πρωτος Προεδρος Δημοκρατιας που επισκεπτοταν αυτο το κομματι της ξεχασμενης Ελλαδας που βρισκεται μολις λιγα μιλια απο τα τουρκικα παραλια και η υποδοχη που του επιφυλαχθηκε ηταν τοσο θερμη που τον συγκινησε.
Ειδικα στην Καλυμνο, περιπου 30 σφουγγαραδικα και αλλα καλκια περιμεναν στ' ανοιχτα της θαλασσας το υδροπτερυγο με τον Προεδρο και μολις το ειδαν να πλησιαζει αρχισαν να πετουν φωτοβολιδες και βεγγαλικα.
"Μηνυμα προς εχθρους και φιλους" εδωσε ο Προεδρος της Δημοκρατιας και απο την Καλυμνο. "Πως μπορει να μοιραστει η ελληνικη ψυχη του Αγαιου" -ειπε. "Πως μπορουν τα ελληνικα νησια να παψουν να ειναι ελληνικα; Πως μπορει η ελληνικη θαλασσα να παψει να ειναι ελληνικη;".
Για τα ελληνοτουρκικα μιλησε και στην Αστυπαλαια ο κ. Στεφανοπουλος. "Το προβλημα που μας προσεγγιζει εξ Ανατολας δεν το δημιουργουμε εμεις", ειπε. "Αλλοι το δημιουργουν. Η Ελλαδα δεν δημιουργει προβληματα με τους γειτονες της. Τα κυριαρχικα δικαιωματα της Ελλαδας καλυπτονται απο το νομικο καθεστως που ισχυει παγκοσμιως για το δικαιο της θαλασσας. Αυτο το δικαιο βεβαιωνει οτι ολα τα νησια εχουν υφαλοκρηπιδα και χωριστα υδατα και δικαιουται καθε χωρα να επεκτεινει τα χωρικα της υδατα στα 12 μιλια".
Στη Λερο, οι μαθητες ειχαν βαλει τα καλα τους και χαιρετουσαν τον Προεδρο κουνωντας τις ελληνικες σημαιες που κρατουσαν στα χερια τους. Πολυς κοσμος ειχε συγκεντρωθει στο κεντρο της πολης και στο δημαρχειο. Τον χειροκροτουσε θερμα, του φωναζε "Προεδρε, μη μας ξεχασεις". "Εσυ που ηρθες πρωτος να ξαναρθεις".
Εδω, το στιγμα της ομιλιας του Κ. Στεφανοπουλου ηταν διαφορετικο. "Οι Ελληνες εχουμε προσφερει παρα πολλα στο παρελθον", ειπε. "Αλλα πρεπει να προσφερουμε και στο παρον. Πρεπει στην Ευρωπη αλλα και στον αλλο κοσμο να αποδειξουμε τις δυνατοτητες της Ελλαδας, να ξαναδειξουμε, οτι το φως εχει ξεκινησει απο την Ελλαδα. Την υπερηφανεια της καταγωγης μας να διακηρυξουμε πρεπει, που μας ενωνει ολους".
Και σ' αλλο σημειο ειπε: "Δεν μπορει να συμφωνουμε ολοι για τους τροπους με τους οποιους η πατριδα πρεπει να προκοψει και μετα να μην τα βρισκουμε μεταξυ μας. Οταν ολες οι πολιτικες δυναμεις κατευθυνονται στον τελικο σκοπο που ειναι η προοδος της πατριδας, τοτε η εθνικη ενοτητα εχει επιτευχθει".
Ο Προεδρος σημερα θα περιοδευσει στα νησια Κασο και Καρπαθο. Στην περιοδεια του στα Δωδεκανησα τον συνοδευουν ο υπουργος Αιγαιου Αντ. Κοτσακας, ο υφυπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων Κ. Σφυριου και τοπικοι παραγοντες.
ΕΝΑ ΕΥΚΟΛΟ αντιπαλο ζητουν οι "ερυθρολευκοι", "και μετα βλεπουμε" Ρεπορταζ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ
"Τωρα θελω να παμε στη Σκωτια. Πως τη λενε την ομαδα που παιζει στο Κυπελλο ΟΥΕΦΑ;".
Ρειθ.
"Αυτη ειναι στα μετρα μας".
Ε, και η Ζιμπρου απο τη Μολδαβια δεν ειναι δυσκολη.
"Οχι, τι να παμε να κανουμε εκει πανω;".
Η ουκρανικη Τσερνομορετσ;
"Α, πα πα. Δεν θελω να παω εκει. Κανει κρυο".
Οπως καταλαβαινετε κι απο τον παραπανω διαλογο, το προβλημα του Ιλια Ιβιτς οσον αφορα τον επομενο αντιπαλο του Ολυμπιακου δεν εχει να κανει μονο με αγωνιστικα, αλλα και με... γεωγραφικα κριτηρια. Ο Σερβος σουπερ σταρ των "ερυθρολευκων", ο οποιος απο μηδεν ευκαιριες πετυχε... εναμισι γκολ προχθες στο Μαριμπορ, ενα πραγμα θελει ουσιαστικα απο την αυριανη κληρωση. Να μη βρεθει τωρα στο δρομο της ομαδας του κανενα θηριο.
Το ιδιο λιγο-πολυ θελουν και οι υπολοιποι συμπαικτες του.
"Μια ευκολη να μας πεσει σ' αυτη τη φαση κι υστερα βλεπουμε", ειπε ο Βασιλης Καραπιαλης λιγες ωρες μετα την "δια περιπατου" προκριση στην επομενη φαση του Κυπελλου ΟΥΕΦΑ.
"Μακαρι να μην κληρωθουμε με καποια ομαδα απο τις προηγμενες ποδοσφαιρικα χωρες, γιατι εκτος απο το οτι εχουν καλους παιχτες υπερτερουν σε μεγαλο βαθμο και σε οργανωση, προγραμματισμο και υποδομη", σημειωσε, μιλωντας στην "Ε", ο Αντρει Γιουσκοβιακ, ο οποιος παντως ηταν ενας απο τους λιγους που δεν εκφραστηκαν ιδιαιτερα θετικα για την προχθεσινη εμφανιση.
"Δεν ειμαι ικανοποιημενος ουτε απο την αποδοση μου ουτε γενικα απο την ομαδα, ομως περασαμε κι αυτο ειναι καλο".
"Μια καλη ομαδα κερδιζει ακομα κι οταν δεν παιζει καλα", αντετεινε ο Ιβιτς, ενω την ιδια ωρα ο προπονητης της ομαδας Σταυρος Διαμαντοπουλος εκθειαζε, μεταξυ αλλων, το ομαδικο πνευμα που διεπει πλεον τον Ολυμπιακο.
"Υπαρχει υπευθυνοτητα απ' ολους", τονισε. "Εχει επελθει ηρεμια στο ποδοσφαρικο τμημα και μηδενος εξαιρουμενου δουλευουμε για την ομαδα, βαζοντας στην ακρη το προσωπικο μας συμφερον. Ειμαστε μια οικογενεια".
"Ο Ολυμπιακος, προσθεσε, ειναι ομαδα συνολου οχι προσωπων. Αλιμονο αν περιμενα τα παντα απο δυο- τρεις παιχτες".
Ο Κατερινιωτης τεχνικος δηλωσε "ευχαριστημενος απο την εμφανιση" -"τα οποια τεχνικα λαθη που παρατηρηθηκαν τα κραταω για τον εαυτο μου"- κι ειναι ισως ο μονος που δεν "ενδιαφερεται", επισημως τουλαχιστον, για τον αντιπαλο.
"Ο,τι προκυψει. Δεν ειμαι μοιρολατρης ουτε φοβαμαι τιποτε. Με οποιον και να πεσουμε θα παμε να προκριθουμε".
Ο Διαμαντοπουλος παντως δεν ειχε μονο καλα λογια για τους παιχτες τους. Ενας απ' αυτους, ο Γιωργος Αμανατιδης θα πρεπει να ετοιμαζει ηδη ενα σεβαστο ποσον για να το... καταθεσει στο ταμειο προστιμων της ΠΑΕ. Αιτια; Η κιτρινη καρτα που δεχτηκε στη διαρκεια του προχθεσινου αγωνα.
"Η ενεργεια του ηταν πληρως αδικαιολογητη", τονισε ο 49χρονος τεχνικος. "Θα υπαρξουν συνεπειες. Θα ειναι ακριβο το τιμημα. Θα τιμωρηθει παραδειγματικα. Ξερουμε οτι στην Ευρωπη η χειρονομια ειναι κιτρινη".
Ο Αμανατιδης βεβαια θα παιξει στο επομενο ευρωπαικο ματς σε αντιθεση με τον Γιωργο Σκαρταδο που συμπληρωσε δυο κιτρινες καρτες.
"Μπορουν να τα καταφερουν τα παιδια και χωρις εμενα", καθησυχασε "εαυτους και αλληλους" ο αρχηγος.
Η ΑΕΚ σφραγιζει αποψε την προκριση στη Σιον, με ερωτηματικο την παρουσια η οχι του ξενου ασου στην 11δα
ΣΙΟΝ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ
Μια τον κλεφτη με Παναχα ικη. Δυο του κλεφτη με Εθνικο. Τριτη και φαρμακερη για τον Τονι Σαβεβσκι αποψε (9.30 μ.μ. ΣΤΑΡ) στο "Τουρμπιγιον" με τη Σιον; Παιζει λοιπον απο την αρχη η οχι ο πεπειραμενος Σκοπιανοσ; Λετε να φουντωσει για τα καλα και να εξελιχθει η υποθεση σε σιριαλ α λα... Αλεξανδρη η θα δοθει οριστικα και αμετακλητα ενα τελος στη φημολογια περι ψυχροτητας μεταξυ προπονητη και παικτη; Την απαντηση στα ερωτηματικα αυτα μπορει να δωσει μονο ο Ντουσαν Μπαγεβιτς με τις επιλογες που προτιθεται να κανει, αρχης γενομενης απο τον αποψινο επαναληπτικο αγωνα με τη Σιον. Ο Ντουσκο, αν και προκληθηκε στη χθεσινη συνεντευξη Τυπου με ερωτηση που δεν του αρεσε καθολου ("υπαρχει η εντυπωση οτι ο Σαβεβσκι ειναι αυτη τη στιγμη ξενο σωμα στην ομαδα"), δεν θελησε να ριξει λαδι στη φωτια. Ουτε να σχολιασει την "αδιαφορια" του Σαβεβσκι στην προχθεσινοβραδινη προπονηση, οπου τον περιμενε και παλι μια θεση στις "ρεζερβες" (οκτω εναντιον οκτω στο διτερμα). "Δεν υπαρχει κανενας παικτης ""ξενο σωμα" στην ΑΕΚ. Οσα χρονια βρισκομαι στην ομαδα δεν υπαρχουν τετοια πραγματα, δεν επιτρεπονται τετοιες καταστασεις. Ειναι υπερβολικη η λεξη που χρησιμοποιησατε. Ο Τονι σαφως και ειναι στα πλανα μου. Καθε παικτης της ΑΕΚ ειναι στα πλανα μου. Ειναι βαρια λεξη ""ξενο σωμα"". Ολα αυτα σε εντονο υφος, διχως διαθεση να επεκταθει σε λεπτομερειες που αφορουν τις σχεσεις τους. Προαναφεραμε αλλωστε οτι μονο μεσα απο τις επιλογες του Μπαγεβτς θα μπει τελεια και παυλα στη φημολογια. Και βεβαια μονο αν συνεχιστει η ιδια κατασταση - σε "δευτερο πλανο" ο μεχρι προτινος αναντικαταστατος Σκοπιανος - θα δικαιωθουν οι "ψιθυριστες". Ο Μπαγεβιτς προσπαθει απο τωρα να ετοιμασει τη διαδοχη κατασταση για εναν ποδοσφαιριστη κλασεως με κλεισμενα τα 33 και με συμβολαιο που ληγει το καλοκαιρι.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ
Σε ο,τι αφορα το σημερινο παιχνιδι και στην ερωτηση περι ενδεκαδας ο Μπαγεβιτς παραδεχτηκε οτι ακομη αμφιταλαντευεται με την περιπτωση Σαβεβσκι. "Να δω αν θα παιξει και το... ξενο σωμα, οπως εσεις το λετε.." Ο Ντουσκο αποκαλυψε οτι ειναι σιγουροι 9 ποδοσφαιριστες ("δεν σας λεω ποιοι ειναι") και προβληματιζεται για δυο θεσεις. "Ειναι ματς στο οποιο χρειαζονται εμπειροι παικτες, οπως ο Σαραβακος, ο Σαβεβσκι. Μειονεκτημα για τον Σαραβακο ειναι οτι του λειπουν παιχνιδια. Διαφορετικα το ματς προσφερεται γι' αυτον...". Το πιο πιθανο σεναριο, λοιπον, θελει τον Σαβεβσκι να ξεκινα το παιχνιδι μαλλον στη θεση του Κετσπαγια. Αν παρει το "7" ο Σαραβακος βγαινει απο την 11δα και ο Τσιαρτας. Ο Μαλαδενης δεν αντιμετωπιζει πια προβλημα με την πατουσα του, γυμναστηκε προχθες το βραδυ και φυσικα παιζει.
Ο Μπαγεβιτς και χθες θελησε να φρεναρει την υπεραισιοδοξια της ΑΕΚ (παικτες-Τροχανας). "Κανεις δεν εχει δικαιωμα μετα το 2-0 να δηλωνει οτι εχουμε σιγουρη την προκριση. Να ειστε σιγουροι οτι θα ειναι πιο δυνατο ματς απο το πρωτο της Αθηνας. Επιβαλλεται να παιξουμε καλυτερα και πιο δυνατα αν θελουμε την προκριση...".
ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΕΝΤΟΛΕΣ
Μεσα απο τη συνεντευξη Τυπου προκυπτουν και οι πεντε εντολες που θα δωσει στους παικτες:
1. Να μην ταμπουρωθουν στην αμυνα ("δεν χρειαζεται φοβος και να γυρισουμε ολοι πισω. Πρεπει να τους κρατησουμε μακρια απο την εστια μας").
2. Να προσεξουν ιδιαιτερα το ξεκινημα. ("Ειναι πολυ σημαντικο για μας να προσεξουμε την πρωτη μιση ωρα. Απο τις πληροφοριες που εχω οι Ελβετοι πιεζουν ασφυκτικα στο ξεκινημα των δυο ημιχρονων").
3. Να μην κρατουν πολυ την μπαλα ("εχει υγρασια, το γηπεδο γλιστρα, δεν πρεπει να κραταμε την μπαλα πολυ, γιατι ετσι μπορει να γινει ευκολα το λαθος").
4. Να παιξουν επιθετικα ("δεν θα βγουμε ολοι μπροστα. Θα παιξουμε επιθετικα, αλλα οχι χωρις μετρο. Πρεπει να κυνηγησουμε το γκολ, που στα εκτος εδρας ματς της Ευρωπης ειναι χρυσαφι...).
5. Να υπαρχει σωστη αλληλοκαλυψη. ("Πρεπει οπωσδηποτε οταν αμυνομαστε, αλλα κυριως οταν βγαινουμε μπροστα, να καλυπτουμε ολους τους χωρους. Και κυριως να μην κραταμε την μπαλα στο χωρο μας...".
Λεπτομερεια, οχι ασημαντη: Πανω-κατω τα ιδια πραγματα ειχε δηλωσει ο Μπαγεβιτς και περυσι τον Αυγουστο την παραμονη του αγωνα ρεβανς με τη Ρειντζερς στη Γλασκοβη. Οι Σκωτσεζοι τελειωσαν τοτε το ματς με 58 σεντρες (!). Και αποψε ο Μπαγεβιτς περιμενει βομβαρδισμο απο ψηλοκρεμαστες μπαλιες στα καρε της ΑΕΚ.
Ο Μισελ Ντεκαστελ, δυο ωρες νωριτερα σε συνεντευξη Τυπου στους Ελληνες δημοσιογραφους, ειχε δηλωσει οτι "πιθανος αποκλεισμος της Σιον θα ειναι μια ισχυρη απογοητευση. Η ζωη ομως ετσι κι αλλιως συνεχιζεται".
Για τον Μπαγεβιτς τι σημαινει νοκ αουτ της ΑΕΚ;".
"Για την ΑΕΚ θα ειναι περισσοτερο καταστροφικος ενας πιθανος αποκλεισμος απ' ο,τι για τη Σιον. Αυτοι ουτως η αλλως δεν εχουν να χασουν τιποτα. Παντως και για μας η ζωη θα συνεχιζεται...".
Η ΣΙΟΝ
Αποδεχονται τον τιτλο του αουτσαιντερ οι Ελβετοι, αλλα δεν το βαζουν κατω. Υπαρχει συγκρατημενη αισιοδοξια για την ανατροπη του 0-2, ενω ο ελβετικος Τυπος αναμενεται σημερα να ασχοληθει εκτενεστερα με το ματς. Χθες παντως η εφημεριδα "Νουβελιστ" της Γενευης δημοσιευσε συνεντευξη του Μπαγεβιτς με τιτλο "Εχω χασει 3-0 απο τη Σιον" (αναφορα στα ματς του '87 Βελεζ-Σιον, 5-0, 0-3). Ο Μισελ Ντεκαστελ δηλωνει οτι πονταρει στον κοσμο: "Θα ειναι το ατου μας, ο 12ος παικτης. Ειδικα οταν ειναι γεματο το γηπεδο μοιαζει με ηφαιστειο ετοιμο να εκραγει!".
Θα γεμισει αποψε το χωρητικοτητας 20.000 θεσεων "Τουρμπιγιον"; Μαλλον οχι. Δεκα-δωδεκα χιλιαδες κοσμος αναμενεται να δωσει το "παρων" στο "κλουβι" της Σιον. Η ΑΕΚ πηρε 800 εισιτηρια των 25 ελβ. φραγκων (5.000 δρχ.).
Ο 40χρονος Ελβετος κοουτς της Σιον απο το καλοκαιρι υποστηριξε στη συνεντευξη Τυπου οτι η ΑΕΚ ειναι ομαδα με πληροτητα σ' ολες τις γραμμες. "Στο ελβετικο πρωταθλημα θα ηταν μονιμα μεσα στην τριαδα. Προσωπικα θα ηθελα τρεις παικτες της ΑΕΚ στην ομαδα μου. Τον Κετσπαγια, παικτης που τρεχει πολυ και εκμεταλλευεται αριστα τον κενο χωρο, τον Μπατιστα και τον Μπορμποκη...".
Για την ενδεκαδα δηλωσε οτι ειναι αμφιβολη η συμμετοχη των Βερκρις (κυριως) και Κομπουαρε, που απεχουν των προπονησεων λογω τραυματισμου. Σιγουρα θα λειψει ο Βραζιλιανος φορ Μιραντινια, που συμπληρωσε στην Αθηνα δυο κιτρινες.
Ο Γ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ παιρνει θεση και ριχνει το μηνυμα: "Ας αφησουμε τους τυπους και ας μπουμε στην ουσια"
Του Ν. ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ
"Πρεπει να αφησουμε τους τυπους και να μπουμε στην ουσια της υποθεσης. Αν ο Γκαλης θελει να παιξει μπασκετ, πρεπει να του το επιτρεψουμε, οπως και οι εμπλεκομενοι στην υποθεση να βρουν τροπο για να γινει η επιθυμια του πραγματικοτητα". Για πρωτη φορα ο ΓΓΑ Γιωργος Βασιλακοπουλος, παιρνει θεση στο θεμα του Νικου Γκαλη και, ουσιαστικα, ριχνει το μπαλακι σ' αυτους που θελουν να "κοψουν" το μπασκετ απο τον μεγαλο ασο, αλλα και προσπαθουν με διαφορους τροπους να απαλλαχθουν απο την ευθυνη. Ειναι γνωστη η προσφατη δηλωση Λιανη, που, σαν τον Ποντιο Πιλατο, μετεθεσε σε αλλους την ευθυνη να αποφασισουν για τον Γκαλη, ενω ο ΓΓΑ παιρνει θεση στο θεμα και δεν διστασε να δηλωσει δημοσια σε ραδιοφωνικο σταθμο της Θεσσαλονικης οτι: "Ο Γκαλης ειναι μια ειδικη περιπτωση αθλητη για την Ελλαδα και δεν πρεπει να αντιμετωπισθει οπως οι υπολοιποι, δεδομενου οτι ξερω την επιθυμια του και την αγαπη του για το μπασκετ. Γιατι να του το κοψουν ετσι αδοξα; Εγω δεν τολμω να πιστεψω οτι θα παρει την αποφαση να σταματησει το μπασκετ" σε μια εκρηξη ειλικρινειας αλλα και σεβασμου της προσωπικοτητας ενος αθλητη οπως ο Νικος Γκαλης. Ο ιδιος ο αθλητης δεν εκανε ουτε χθες τη δηλωση που περιμεναν ολοι, οτι σταματαει το μπασκετ, ενημερωθηκε για τις δηλωσεις Βασιλακοπουλου και δηλωσε ικανοποιημενος, αφου ειναι γνωστη η θεληση του να παιξει μπασκετ, ασχετα αν καποιοι τον οδηγουν σε διαφορετικη αποφαση. Θα περιμενει, λοιπον, ο Γκαλης μεχρι την Παρασκευη για να μαθει αν ο ΠΑΟ θα τον δηλωσει στην ΕΣΑΚ και στη συνεχεια τις αποφασεις των αθλητικων ηγετων της χωρας για την περιπτωση του, η εχει παρει πλεον τις αποφασεις του; Στο θεμα αυτο παρεμβαση εκανε με το δικο του τροπο ο υφυπουργος Γιωργος Λιανης, ο οποιος, συμφωνα με πληροφοριες απο την Αθηνα, συναντηθηκε χθες το βραδυ με τον προεδρο του ΠΑΟ, Παυλο Γιαννακοπουλο με στοχο να συζητησουν την περιπτωση λυσης της συνεργασιας ΠΑΟ - Γκαλη, αλλα συναντησε τις αντιρρησεις του προεδρου, που δεν θελει ν' αφησει τον Γκαλη να παιξει σε ομαδα της αρεσκειας του, που οπως πιστευει ειναι ο Αρης. Οι πληροφοριες που διοχετευθηκαν οτι "Ο Γκαλης ζηταει 400 εκατομμυρια απο τον Αρη για 2 χρονια, αλλα ο Αρης δεν εχει να του τα δωσει" ειναι αναληθεις, αφου στη συναντηση Βρουσγου - Ραμποτα δεν τεθηκε οικονομικο θεμα, ενω απο τη δικη του πλευρα ο πρωην προεδρος του Αρη και κουμπαρος του Γκαλη, Χρηστος Μιχαηλιδης, ειπε χθες τις δικες του αποψεις: "Νομιζω οτι ο Αρης δεν θελει πισω τον Νικο Γκαλη, γιατι αν τον ηθελε θα ειχε δειξει μεγαλυτερο ενδιαφερον". Η παρεμβαση -κυριως- Βασιλακοπουλου στο θεμα Γκαλη ισως σηματοδοτησει καποια διαφορετικη εξελιξη, οπως επισης και η ενεργεια του υφυπουργου να συναντηθει -οπως αναφερουν πληροφοριες απο την Αθηνα- με τον κ. Γιαννακοπουλο, με στοχο να συζητησουν το θεμα της παραχωρησης του Γκαλη με ελευθερη μεταγραφη σε ομαδα της αρεσκειας του, γι' αυτο και θα πρεπει να περιμενουμε ολοι την αυριανη μερα για τις εξελιξεις.
ΘΡΙΑΜΒΟΙ στο Κορατς για ΑΕΚ, Πανιωνιο, Αρη και εκτος εδρας "Χ" του Σπορτιγκ
Τρεις νικες και μια ...ισοπαλια (παλι ο Σπορτιγκ!) σε τεσσερα παιχνιδια εκτος συνορων; Μια χαρα ειναι, δεν μπορειτε να πειτε. Μακαρι, δηλαδη, και στον γ γυρο του Κορατς να τα πανε ετσι οι ομαδες μας, και να τις δουμε ολες μετα σε ομιλους.
Το αποτελεσμα που εκανε μεγαλυτερη αισθηση ηταν φυσικα η νικη του Πανιωνιου στη Γερμανια επι της Μπα ιροιτ με 85-64 (48-34)! Εικοσι ενας ποντοι στην εδρα της ομαδας που ξεκινησε με 3-1 νικες στο πρωταθλημα της, ριχνοντας νοκ-αουτ ακομη και τη Λεβερκουζεν στο σπιτι της, ειναι ο,τι καλυτερο μπορουσε να περιμενει κανεις απο τα παιδια του Ιβκοβιτς, που ειδε τον Πασπαλι να παθαινει διαστρεμμα στο 15 .
Τους ποντους του Πανιωνιου πετυχαν οι: Πασπαλι 8, Τσοπης 7, Γιελιτς 6, Ντινκινς 17(1), Καλα ιτζης 8, Κικιλιας 8, Δρελιωζης 4, Καμαριωτης 5, Μποσγανας 12(2), Καραγκουτης 10.
Η Τσολνοκ σιγουρα δεν "μετραει" στην Ευρωπη, αλλα ο Αρης που την κερδισε χθες στην Ουγγαρια με 66-64 (29-25) δεν ηταν η ομαδα που ξερατε. Χωρις τους δυο ξενους του (ο Ελις δεν επαιξε γιατι δεν του εβγαλαν ακομη μπλε καρτα!), χωρις Μισουνοφ και Λυπηριδη, ο Αρης παλεψε για το καλυτερο, και το πετυχε. Επαιξαν οι: Λιαδελης 27, Αγγελιδης 20, Μοραιτοφ 8, Χρυσανθοπουλος 3, Σιουτης 2, Πουρναρας 6, Γιοβανοβιτς.
Τα δυσκολα για τον Αρη ειναι το Σαββατο: Η Εφορια δεν σφραγιζει τα εισιτηρια του αγωνα πρωταθληματος με τον Απολλωνα Πατρων στο Αλεξανδρειο γιατι ο Αρης χρωσταει τα ...κερατα του στο κρατος! Μπροστα σε αδειες κερκιδες λοιπον η πρεμιερα των "κιτρινων"...
Σαν σιφουνας περασε η ΑΕΚ απο την Αυστρια, καθως συνετριψε την Φιρστενφελντ με 118-88 (57-41), με κορυφαιους τους Κακιουζη (30 π.) και Χατζη (28 π.). Επαιξαν ακομη οι: Κουκλακης 9, Πελ 12, Μπαρλας 7, Λιμπερτι 10, Ποδαρας 6, Παπαγιαννης 2, Παπαδοπουλος 14.
Ισοπαλος 92-92 ηρθε με την Καρενιον στο Βελγιο ο Σπορτιγκ κι ολα δειχνουν πως ευκολα θα παει στον γ γυρο. Επαιξαν οι: Γακης 11, Αβδαλας 4, Παπαδατος 12, Ουιγκινς 18, Κουρος 2, Χριστοδουλου 8, Κοστνερ 13, Κασουριδης 20, Παπαδημητριου 1.
Στο Ρονκετι ο απολογισμος για τις ελληνικες ομαδες ηταν δυο νικες και μια ηττα. Η Καλαμαρια κερδισε στην Αλβανια την Σιπονια με 104-42, ενω ο Παναθηνα ικος νικησε 64-62 τη Φερεντσβαρος στην Αθηνα. Το δε Παγκρατι εχασε 57-63 απο την Ελιτζουρ στο Ισραηλ.
Σημερα παιζει ο Σπορτιγκ, στο β γυρο του Πρωταθλητριων γυναικων, με αντιπαλο την Μπεγιετς στη Σερβια.
Ακριτιδης: Νερο στο νομο για εμπορικες μισθωσεις
Προσπαθεια για χρηματοδοτηση των ελληνικων εμπορικων επιχειρησεων, καθιερωση κινητρων για τη συγχωνευση τους και συγκροτηση Επιτροπης Εμπορικης Πολιτικης, χωρις να αλλαξουν οι ισχυοντες νομοι για τον ανταγωνισμο κ.λπ., ειναι οι στοχοι της ηγεσιας του υπουργειου Εμποριου.
Αυτα προκυπτουν απο χθεσινες δηλωσεις του υπουργου Εμποριου Νικου Ακριτιδη ο οποιος προσθεσε οτι απο την πορεια της απελευθερωσης των επαγγελματικων μισθωσεων που εχουν συμπληρωσει 30ετια, θα εξαρτηθει η μερικη η οχι αλλαγη του σχετικου νομου.
Οι εκπροσωποι του εμποριου τονισαν οτι πρεπει να ληφθουν μετρα για ανακοπη της πτωσης του τζιρου στην αγορα που ειναι η μεγαλυτερη των 30 τελευταιων ετων. Η πτωση του τζιρου στα καταστηματα δεν οφειλεται μονο στη μειωση της αγοραστικης δυναμης των εργαζομενων, αλλα και στη μετατοπιση ενος μεγαλου μερους απο τα μικρα μαγαζια στα πολυκαταστηματα.
Ο υπουργος Εμποριου ειχε χθες ουσιαστικη πολυωρη συζητηση, σε εγκαρδιο κλιμα, με τη διοικηση της Εθνικης Συνομοσποδιας Ελληνικου Εμποριου και στη συνεχεια δηλωσε:
Η χρηματοδοτηση των εμπορικων επιχειρησεων απο κοινοτικα προγραμματα μπορει να γινει και απο τα κοινοτικα προγραμματα, οπως τον διαβεβαιωσε και ο Ελληνας κοινοτικος επιτροπος Χρ. Παπουτσης.
Κρινεται αναγκαιο να εντοπισθουν και να καταργηθουν τα αντικινητρα για το εμποριο και να καθιερωθουν κινητρα για τη συγχωνευση των μικρων εμπορικων επιχειρησεων.
Δεν ειναι στις προθεσεις της σημερινης ηγεσιας του υπουργειου να αλλαξει τον τελευταιο νομο για τον ανταγωνισμο. Ενδεχεται να γινουν αλλαγες, εφοσον αυτο κριθει αναγκαιο, χωρις ομως να αλλαξει η φιλοσοφια του νομου.
Ειναι αναγκαια η συγκροτηση Επιτροπης Εμπορικης Πολιτικης, με γνωμοδοτικο χαρακτηρα. Σκοπος της επιτροπης θα ειναι η παροχη γνωμης προς την κυβερνηση για την εκδοση νομων και προεδρικων διαταγματων για το εμποριο, για την αναγνωριση του εμπορικου ρολου του εμποριου και για τη βελτιωση των συνθηκων ασκησης εμπορικης δραστηριοτητας με την παροχη φορολογικων, αναπτυξιακων, χρηματοδοτικων και αλλων κινητρων.
Απο την πλευρα των εμπορων, ο προεδρος της ΕΣΕΕ Δημ. Καψαλης δηλωσε οτι ο κ. Ακριτιδης εδειξε κατανοηση για την επιλυση των προβληματων του εμποριου που γνωριζει σε μεγαλο βαθμο.
Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
"Σωσιβιο" σωτηριας, για τη χειμαζομενη πλεον τουριστικη αλλα και ευρυτερα την εθνικη μας οικονομια, αποδειχθηκαν και φετος τα ελληνικα κρουαζιεροπλοια, αποφεροντας δισεκατομμυρια σε σκληρο συναλλαγμα.
Και ομως, ισως ο κλαδος να πληττονταν το ιδιο σκληρα αν οι πλοιοκτητες τους δεν ειχαν οργανωσει εγκαιρα και αποτελεσματικα τη διεθνη προβολη το.
Ανοιξαμε δικα μας τουριστικα γραφεια, στις μεγαλες ευρωπα ικες πολεις και την Αμερικη, λεει ο προεδρος της Ενωσης Πλοιοκτητων Επιβατηγων Σκαφων Ανδρεας Ποταμιανος, αποδιδοντας στην πρωτοβουλια αυτη τα θετικα αποτελεσματα της εφετεινης περιοδου για τα σκαφη αναψυχης.
π ι Η απειλη ομως παραμονευει και εκτος της κυβερνητικης αδιαφοριας για τη χρυσοφορα φλεβα των κρουαζεροπλοιων εκτιμαται οτι προερχεται και απο το συνεχιζομενο ανισο ανταγωνισμο των ξενων ναυτιλιακων εταιρειων, οι οποιες διευκολυνονται για την ανανεωση και τον εκσυγχρονισμο των πλοιων τους, απο τις κυβερνησεις τους, με διαφορους τροπους, παρακαμπτοντας ετσι τις απαγορευτικες οδηγιες της Ευρωπα ικης Ενωσης. Τις διευκολυνσεις αυτες απολαμβαναν πριν απο λιγα χρονια και τα ελληνικα "ποσταλια", με ευνο ικες δανειοδοτησεις, για μετασκευες και συντηρηση στα ελληνικα ναυπηγεια. Οι πιεσεις της Ε.Ε. αναγκασαν τα αρμοδια υπουργεια να σταματησουν τα δανεια.
Για τα μεγαλα κλαδικα προβληματα και την ευθυνη π ιτης επισημης πολιτειας, ο Ανδρεας Ποταμιανος επισημαινει: "Αν δεν οργανωθουμε μονοι μας, το ελληνικο πλοιο θα αντικατασταθει με ξενο, αφου αυτο εχει χαμηλο λειτουργικο κοστος. Αυτο το κοστος αλλωστε μας αναγκασε να εγκαταλειψουμε την Καρα ιβικη, οπου αλλοτε κυριαρχουσαμε. Ομως και τα πλοια μας θελουν αντικατασταση και αυτο θα επιτευχθει μονον οταν επανελθει σε ισχυ ο αναπτυξιακος νομος 1262/82".
Μονο τοτε, υποστηριζει ο προεδρος των πλοιοκτητων, τα ελληνικα κρουαζιεροπλοια θα μπορεσουν να σταθουν στη θαλασσια τουριστικη αγορα και να προσφερουν στην εθνικη μας οικονομια.
Ο κυρ Μιχαλης ζητει δεδουλευμενα Κατοχης
Η αρχη εγινε και αναμενεται να ακολουθησει "χιονοστιβαδα". Χθες, ενωπιον του Διοικητικου Πρωτοδικειου Αθηνων συζητηθηκε η πρωτη αγωγη Ελληνα πολιτη εναντιον της Γερμανιας, με την οποια διεκδικει αποζημιωση 18 εκατομμυριων δραχμων, για καταναγκαστικη εργασια σε στρατοπεδο συγκεντρωσεως.
Εναγων ο πολιτικος προσφυγας Μιχαλης Βιος, ο οποιος αναφερει στην αγωγη του, την οποια ειχε καταθεσει στις 11 Μαλου 1995:
"...Απο το Φεβρουαριο του ετους 1942 εργαζομουν μαζι με δεκαδες αλλους Ελληνες διαφορων ειδικοτητων, με συμβαση αοριστου χρονου, ως τεχνιτης εφαρμοστης στον Πολεμικο Ναυσταθμο Σαλαμινος, ο οποιος τελουσε υπο τη διοικηση των γερμανικων στρατευματων κατοχης.
...Στις 2 Ιουνιου 1942 με συνελαβαν στα συνεργεια του ναυσταθμου, με την υποψια και μονο οτι εκανα σαμποταζ στο πηδαλιο γερμανικου πλοιου.
Με εκλεισαν στο στρατοπεδο συγκεντρωσεως Τατολου Αττικης, εις το οποιο εκτελουσα, μαζι με αλλους κρατουμενους, καθημερινως καταναγκαστικα εργα στο πολεμικο αεροδρομιο Τατολου, ανευ ουδεμιας αμοιβης υπο αθλιες συνθηκες διαβιωσεως. Πεινα, ξυλοδαρμοι και καθημερινοι βασανισμοι, οταν η εργασια δεν ηταν αποδοτικη.
Στις 12 Ιουνιου 1943, μετα απο 12 μηνες, με αφησαν ελευθερο διοτι διαπιστωσαν οτι η βλαβη στο πηδαλιο του πλοιου δεν ηταν σαμποταζ αλλα προηλθε απο φθορα εξαρτηματος...
... Λογω του οτι εργασθηκα επι ενα χρονο και 10 ημερες ανευ αμοιβης στο αεροδρομιο Τατολου, για λογαριασμο της γερμανικης διοικησεως του Πολεμικου Ναυσταθμου Σαλαμινος, με την οποια ειχα συμβαση αοριστου χρονου...
Των ταλαιπωριων εις βαρος της υγειας μου...
Την ψυχικη οδυνη και σωματικες βλαβες:
Δια ταυτα αιτουμαι να γινει δεκτη η αγωγη μου και να μου επιδικαστει, υπο μορφην αποζημιωσεως, το ποσον των δεκαοκτω εκατομμυριων σημερινων δραχμων...".
Η εναγομενη πλευρα εκπροσωπηθηκε στο δικαστηριο δια του συνηγορου της γερμανικης πρεσβειας στην Αθηνα Αθανασιου Τσιμικαλη. Το δικαστηριο καλεσε τους αντιδικους να καταθεσουν μεχρι αυριο γραπτα τις προτασεις τους, προκειμενου να εκδωσει εν ευθετω χρονω την αποφαση του.
Οπως ειπε στην "Ε" ο κ. Μιχαλης Βιος, απο το 1991 ειχε ζητησει με εγγραφο του προς τη γερμανικη πρεσβεια της Αθηνας να αποζημιωθει αλλα του ειχαν απαντησει οτι: Κατοπιν ελληνογερμανικης συμφωνιας της 18ης Μαρτιου 1960 κατεβληθηκαν στην ελληνικη κυβερνηση 115 εκατομμυρια μαρκα ως πολεμικες επανορθωσεις. Αποζημιωσεις για αλλες απαιτησεις δεν ειναι δυνατες, γιατι δεν υπαρχει απαραιτητη νομοθετικη ρυθμιση.
Απαντηση με βουλα εδωσε χτες η ευρωπα ικη επιτροπη στον προκλητικο ισχυρισμο των Γερμανων οτι δεν οφειλουν πλεον δραχμη στην Ελλαδα ως πολεμικη αποζημιωση, επειδη ειναι οι κυριοι χρηματοδοτες της μεσω ΕΟΚ. Οι χρηματικες εκροες προς τα κρατη- μελη - τονιζει - προερχονται απο τον κοινοτικο προ υπολογισμο, δηλαδη απο τους ιδιους πορους της Κοινοτητας.
Την παρεμβαση προκαλεσε ο ευρωβουλευτης του Συνασπισμου Αλεκος Αλαβανος με αφορμη την απαντηση του υπουργειου Εξωτερικων της Γερμανιας προς την "Ελευθεροτυπια", στην οποια προβαλλοταν ο ισχυρισμος οτι η Γερμανια δεν οφειλει αποζημιωσεις επειδη "στις 10ετιες που ακολουθησαν το τελος του πολεμου δημιουργηθηκαν νεες δομες στην Ευρωπη και εκταμιευτηκαν σημαντικες χρηματικες αποδοσεις προς την Ελλαδα, στο πλαισιο της Ευρωπα ικης Ενωσης, του ΝΑΤΟ και αλλου στις οποιες ο κυριος χρηματοδοτης ειναι η Ομοσπονδιακη Δημοκρατια της Γερμανιας".
Η ακριβης απαντηση της Κομισιον εχει ως εξης: "Οι χρηματοδοτικες εκροες που παραχωρουνται στα κρατη - μελη στο πλαισιο των κοινοτικων πολιτικων προερχονται απο τον κοινοτικο προ υπολογισμο. Αυτος ο προ υπολογισμος χρηματοδοτειται απο τους ιδιους πορους (αρθρο 201 της Συνθηκης)".
Υπενθυμιζεται οτι οι ποροι της Ευρωπα ικης Ενωσης προσδιοριζονται με βαση συγκεκριμενο ποσοστο επι του φορου προστιθεμενης αξιας (ΦΠΑ), ο οποιος ισχυει σε ολες της χωρες-μελη.
Την εντονη αντιδραση της ηγεσιας του Αρειου Παγου συναντησε, χθες, η προταση του αντιπροεδρου του ανωτατου δικαστηριου Στ. Ματθια με την οποια ζητει την εκ νεου συγκληση της Ολομελειας του Αρειου Παγου για το θεμα του τροπου συγκροτησης της.
Επτα ημερες μετα την αποφαση του ανωτατου δικαστηριου για την αντισυνταγματικοτητα της επιμαχης διαταξης του νομου Πεπονη, ο κ. Ματθιας αμφισβητει ως νομικως ανυπαρκτη τη συγκεκριμενη αποφαση της Ολομελειας του Αρειου Παγου, στην οποια ο ιδιος συμμετειχε στην ψηφοφορια μειοψηφωντας. Με εγγραφο του προς τους αρεοπαγιτες -μοιραστηκε στις θυριδες τους στον Αρειο Παγο- εκθετει τα επιχειρηματα του υπερ της συνταγματικοτητας της ρυθμισης και επισημαινει οτι αν ειχε δοθει σε ολα τα μελη ο αναγκαιος χρονος για να μελετησουν τα στοιχεια του, δεν θα ειχε διαμορφωθει η συγκεκριμενη πλειοψηφια.
Ο κ. Σιουλας απο την πλευρα του με χθεσινη δηλωση του χαρακτηριζει ως απαραδεκτη την προταση Ματθια, η οποια κατα τον εισαγγελεα υπονοει ευθεως οτι οι αρεοπαγιτες πηραν μια αποφαση την περασμενη Πεμπτη χωρις να γνωριζουν τι ψηφιζουν.
"Το να προσαπτεται η αιτιαση στους αρεοπαγιτες οτι ψηφισαν χωρις να γνωριζουν και χωρις να ειναι κατατοπισμενοι επι του θεματος δεν ειναι επιτρεπτο. Η Ολομελεια του Αρειου Παγου που επεληφθη του θεματος ηταν νομιμως συνεστημενη, διοτι εκληθη να δικασει επι εκκρεμων υποθεσεων, οι οποιες κατα νομον δικαζονται με την Ολομελεια οπως ηταν προ του νεου νομου συνεστημενη", ανεφερε ο κ. Σιουλας.
Συμφωνα με τον κ. Ματθια το ζητημα για τη συνταγματικοτητα της διαταξης που χωριζει την Ολομελεια σε πληρη και τακτικη επρεπε να τεθει στην τακτικη Ολομελεια και οχι στην πληρη. Επομενως εκτιμα οτι η "αποφαση" της Ολομελειας δεν αποτελει παρα "γνωμη" τριτου που δεν μπορει να καταλογιστει στο μονο δικαιουμενο να αποφασισει οργανο, το οποιο και δεν αποφασισε. Προσθετει οτι το θεμα τιθεται οχι μονο για τους αρεοπαγιτες που μειοψηφησαν, αλλα για ολους, διαφορετικα ολες οι αποφασεις της Ολομελειας θα μπορουν να προσβληθουν με ανακοπη (να ακυρωθουν, δηλαδη) του αρθρου 99 του ΚΠΔ. Επικαλειται ακομη παλαιοτερο σχεδιο νομου της Ν.Δ. που προεβλεπε το διαχωρισμο της Ολομελειας.
Το εγγραφο Ματθια πληροφορηθηκε ο προεδρος του Αρειου Παγου Β. Κοκκινος στον Καναδα οπου βρισκεται για δικαστικο συνεδριο. Ο κ. Κοκκινος φαινεται να συμφωνει με την αποψη του κ. Σιουλα, οτι δηλαδη δεν τιθεται θεμα νεας συγκληση της Ολομελειας για το ιδιο θεμα.
Συμφωνα με κυκλους του Αρειου Παγου, θεωρειται πρωτοφανης ο τροπος με τον οποιο ο αντιπροεδρος ενημερωσε τους συναδελφους του αρεοπαγιτες. Του αποδιδεται επισης οτι εκεινος ειναι ο συντακτης της επιμαχης διαταξης, επομενως ειναι αυτος ο οποιος ειχε κωλυμα να ψηφισει, ενω διατυπωνεται το ερωτημα γιατι ψηφισε εφοσον θεωρουσε οτι η διασκεψη εγινε απο αναρμοδιο οργανο και κατεληξε σε αποφαση νομικως ανυπαρκτη.
Οπως εγινε γνωστο, στη διασκεψη της περασμενης Πεμπτης ο κ. Ματθιας εθεσε υποψη ολων των αρεοπαγιτων τα επιχειρηματα του και παρ' ολα αυτα διαμορφωθηκε πλειοψηφια 22 εναντι 17 υπερ της αντισυνταγματικοτητς της ρυθμισης.
Συμφωνα με τους ιδιους κυκλους του Αρειου Παγου, η Ολομελεια ειναι μειζον δικαστικο οργανο και συνεδριασε υπο την πληρη μορφη της διοτι εξεταζε εκκρεμεις υποθεσεις υστερα απο την παραπομπη σε αυτην των Τμηματων.
"Καμπανακι" για τη βια στα σχολεια
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του ΜΠΑΜΠΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ
Οι ολοενα και πιο συχνες βιαιες επιθεσεις γονεων και μαθητων σε βαρος καθηγητων, οι εξωθεσμικες παρεμβασεις τοπικων η πολιτικων παραγοντων στο εκπαιδευτικο εργο και τα φαινομενα κοινωνικου αποκλεισμου και διακρισεων που εκδηλωνονται στο χωρο της δημοσιας εκπαιδευσης, εφεραν σε δυσμενη θεση τους εκπαιδευτικους, που τουλαχιστον στη Θεσσαλονικη επιχειρουν μεσα απο μια συντονισμενη προσπαθεια να ξεκαθαρισουν το τοπιο.
Χθες, στη διαρκεια κοινης συνεντευξης Τυπου των προεδρων και των πεντε ΕΛΜΕ (Ενωσεων Λειτουργων Μεσης Εκπαιδευσης) της Θεσσαλονικης, στην οποια παρεστη και ο επικουρος καθηγητης Κοινωνιολογιας στο Νομικο Τμημα του Α.Π.Θ. Ζησης Παπαδημητριου, οι εκπροσωποι των καθηγητων της Μεσης Εκπαιδευσης εδωσαν ιδιαιτερη εμφαση στο θεμα της βιας σε βαρος καθηγητων.
Οπως ειπαν, εκ πρωτης οψεως ως αιτιες εκδηλωσης αυτης της βιας παρουσιαζονται κυριως: 1ον) Η δυσαρεσκεια γονεων και μαθητων απο τις αποτυχιες των δευτερων, που απο τη θεση τους δεν δεχονται πλεον την κριση των καθηγητων. 2ον) Η απαιτηση τους να εγγραφουν σε συγκεκριμενα σχολεια, ακομη και οταν αυτα εχουν υπερκαλυψει τον αριθμο των μαθητων που μπορουν να δεχτουν.
Οπως επισημαναν, τα φαινομενα βιας ειναι πιο συχνα στα περιφερειακα σχολεια και κυριως στα σχολεια των θεωρουμενων υποβαθμισμενων περιοχων, και αυτο γιατι στα σχολεια αυτα παρατηρειται πληθυσμιακη εκρηξη μαθητων, σε αντιθεση με τα σχολεια του κεντρου.
"Εκδοτηρια απολυτηριων"
Ανεφερομενοι στο ρολο που παιζει σημερα το σχολειο, με λογο καυστικο, το περιεγραψαν ως "εκδοτηριο απολυτηριων", "μηχανισμο παραδοσης απλων χαρτιων" και "σχολεια που εχουν εγκλωβιστει στο πνευμα ενος στειρου ανταγωνισμου, αυτου των εξετασεων".
Το θεμα της βιας στα σχολεια προσεγγισε με καθαρα επιστημονικα κριτηρια ο κ. Ζησης Παπαδημητριου, ο οποιος και αναφερθηκε γενικοτερα στο θεμα της Παιδειας στη χωρας μας, κανοντας ιδιαιτερες αναφορες στη Μεση Εκπαιδευση. Μεταξυ αλλων, ο κ. Παπαδημητριου τονισε:
"Η ελληνικη κοινωνια χαρακτηριζεται απο εναν πολυ εντονο εκπαιδευτικο φετιχισμο, καθοτι για διαφορους λογους (ιστορικους κ.λπ.), η μονη δυνατοτητα επαγγελματικης και κοινωνικης ανελιξης που προσφερεται στον ελληνικο χωρο ειναι αυτη που περναει μεσα απο τα καναλια της εκπαιδευσης.
Με την εννοια αυτη, η σχεση του Ελληνα με την εκπαιδευση ειναι ιδιομορφη σχεση και εκφραζεται σε δυο επιπεδα:
1ον) Θελουμε ενα καλο σχολειο που να προετοιμαζει τα παιδια μας για να εισαχθουν σε μια ανωτερη η ανωτατη σχολη και 2ον) απο την αλλη, ομως, χρησιμοποιουμε τα παιδια μας ως μεταφορικο ιμαντα κοινωνικης προβολης". Αυτη η δευτερη παραμετρος αφορα κυριως τους γονεις.
Δινοντας βαρυτητα στο μεριδιο ευθυνης των γονιων ο κ. Παπαδημητριου επισημανε: "Ολοι γνωριζουμε οτι εχουμε μετατρεψει τα παιδια μας σε φορεις της δικης μας αυτοπροβολης, των επιθυμιων που εχουμε. Τα μετατρεψαμε σε αντικειμενα ικανοποιησης δικων μας στερησεων. Ετσι, ειναι φυσικο να υπαρξουν συγκρουσεις και να αναπτυχθει επιθετικοτητα".
Η παραπαιδεια
Ο κ. Παπαδημητριου "αγγιξε" κι αλλους τομεις, οπως για παραδειγμα το θεμα των φροντιστηριων. Κατα την αποψη του πρεπει να καταργηθουν. Οπως ειπε, "ειμαστε η μοναδικη χωρα που το επιπεδο των γνωσεων και τις προ υποθεσεις εισαγωγης των παιδιων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ τα καθοριζει, οχι η επισημη παιδεια, αλλα η παραπαιδεια". Απεδωσε τη μη καταργηση τους στην υπαρξη πολτικης σκοπιμοτητας και στο πολιτικο κοστος που εχει μια τετοια αποφαση...
Ακομη, ταχθηκε υπερ της καταργησης των εισαγωγικων εξετασεων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ και υπερ της διαμορφωσης ενος αλλου συτηματος φοιτησης και αποφοιτησης απο τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Με αφορμη την προσφατη διακοπη της συλλειτουργιας των συστεγαζομενων σχολειων παλιννοστουντων με το 3ο Γυμνασιο και 3ο Λυκειο Θεσσαλονικης, ο κ. Παπαδημητριου εκανε λογο για ρατσισμο και εξεφρασε την εκπληξη του. Αυτο σταθηκε αφορμη για να αναφερθει και στη συμπεριφορα της κοινωνια μας απεναντι στους Τσιγγανους, τους οποιους, οπως υπογραμμισε, "αν χρειαστει τους θελουμε βορα στα κανονια του πολεμου, αλλα απο την αλλη αρνουμαστε να τους δεχθουμε ως πολιτες". Κατεληξε με το εξης σχολιο:
"Ειμαστε σε θεση να στεκομαστε με τις ωρες και να παρακολουθουμε στην τηλεοραση τα διαφορα τερτιπια καποιων δηθεν προσωπικοτητων, και αρνουμαστε πραγματικα να ασχοληθουμε με τα σοβαρα προβληματα αυτης της χωρας".
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ
Η πρωθυπουργικη θαλαμηγος εφυγε απο το νησι αφηνοντας, στα απονερα της, ενα τεραστιο "κενο". Απορια; Εκπληξη; Σοκ; Πανικο; Δεν ξερω. Το μονο βεβαιο ειναι οτι στη δημοσιογραφια και δη στην "ηλεκτρονικη" τα κενα δεν επιτρεπονται. Πρεπει να τα γεμισεις. Και, το πιο συχνο, πρεπει να τα γεμισεις σε χρονο πολυ πολυ μικρο. Τα δελτια βγαινουν στον αερα. Τα πρωτοσελιδα περιμενουν τους τιτλους τους.
Οταν χαθηκε απο τα ματια μας το πολυτελες σκαφος, ηταν σαν να κοπηκε αποτομα το καλωδιο που μας εδινε ρευμα και που μας κρατουσε στη ζωη. Κοιταχτηκαμε ολοι μεταξυ μας. Και με ενα στομα αναρωτηθηκαμε, "και τωρα τι κανουμε;".
Ο Τηλεμαχος Χυτηρης, που καποτε βολταριζε νυχτες στους δρομους του Καμπντεν Ταουν στο Λονδινο και εγραφε ποιηματα, μας ειχε μολις αποχαιρετησει με ενα χαρτακι στο χερι που εγραφε καμια δεκαπενταρια λεξεις, και που το διαβασε με υφος σαν να σου 'λεγε "αυτο ειναι, αν θελετε πιστεψτε το, αν θελετε οχι". Ως δημοσιογραφοι, βεβαιως, δεν το πιστεψαμε...
Και δεν ηταν εκεινο το συγκεκριμενο υφος, εκεινης της συγκεκριμενης στιγμης, ο μοναδικος λογος. Απο την αρχη της ημερας που παρουσιαστηκε το προβλημα στον Πρωθυπουργο, ο υπουργος Τυπου ηταν... τοπιο θολο.
Μας ελεγε οτι ο κ. Παπανδρεου ηταν καλα ενω δεν ηταν. Μας ελεγε οτι θα μπορουσε ακομα και στο μεσημβρινο γευμα να παρακαθησει, ενω ολοι μας, και χιλιαδες πιστοι στο Σπηλαιο της Αποκαλυψης, τον ειχαμε δει με τα ιδια μας τα ματια να μην ειναι καθολου καλα.
Μας ειπε, μια ωρα πριν απο την αναχωρηση, οτι "παει ακομα καλυτερα", οτι δεν θα βγει το βραδυ ομως, οτι η συζυγος του θα παει στην εκδηλωση με την Ειρηνη Παπα, και οτι θα εφευγε οπως ειχε προγραμματιστει, την επομενη μερα. Δεν συνεβη τιποτα απ' ολα αυτα.
Μας ελεγε, ακομα, στις 4.30 το απογευμα της Δευτερας, οτι λιγο αργοτερα θα πηγαινε στο διπλανο πλοιο για να συναντηθει με τον Πατριαρχη. Μια ωρα αργοτερα τον εβλεπε ο ιδιος και του εξηγουσε τα καθεκαστα.
Αυτο ηταν που εκανε ολους τους δημοσιογραφους να ανησυχησουν πιο πολυ. Λεγαμε, βλεποντας ταυτοχρονα βαλιτσες να μεταφερονται, καταδρομεις να ειναι σε εγρηγορση, μηχανες του πλοιου να ξεκινανε, οτι "εδω συμβαινει κατι πολυ σοβαρο". Και το σκεπτικο, δεν ηταν καθολου αδικαιολογητο:
"Αν δεν μπορει να διανυσει τη μικρη αποσταση των 20 μολις μετρων απο τη μια θαλαμηγο στην αλλη, και μαλιστα για να δει τον Οικουμενικο Πατριαρχη μια συναντηση πολυ σημαντικη, στο πλαισιο ολων των εκδηλωσεων της Ορθοδοξιας για την Αποκαλυψη ε, τοτε κατι πολυ σημαντικο θα συμβαινει".
Ο κ. Χυτηρης, οπως ειπαμε, μας διεφωτισε αναγιγνωσκοντας μια μικρη προταση που ηταν γραμμενη (αρα, προετοιμασμενη!) πανω σε ενα χαρτακι. Το "κρισιμο σημειο", απο εκεινη τη στιγμη και μετα, ισως να ηταν και ο τροπος με τον οποιο οι ρεπορτερ της τηλεορασης (γιατι αυτοι βρισκονται παντοτε μπροστα μπροστα σε τετοιες περιπτωσεις) αντεδρασαν στη "θολη" δηλωση Χυτηρη. Τον τρομαξαν!
Προτασσοντας τα μικροφωνα τους με μια κινηση που θυμιζε αποπειρα μαχαιρωματος, αρχισαν να φωναζουν ολοι μαζι τις αγωνιωδεις ερωτησεις τους.
Μηπως ειναι σοβαροτερα τα πραγματα απ' ο,τι μας τα λετε;
Δεν μπορει να μεταφερθει με ελικοπτερο;
Θα αντεξει το ταξιδι;
Ποσο κρισιμη ειναι η κατασταση του;
Ηταν σαν ν' ακουγες ενα τρομακτικο βουητο. Ενα ηφαιστειο, ετοιμο να εκραγει. Δειτε λιγο, απο μακρια, τη σκηνη: Εικοσι δημοσιογραφοι, τουλαχιστον, να εχουν σχηματισει εναν κλοιο που ολοενα στενευε. Μεσα στον κλοιο, αλλα και απο πανω του, οι καμερες και τα φωτα (γιατι ειχε πιασει, στο μεταξυ, να νυχτωνει). Και στη μεση ακριβως ενας ανθρωπος ο Χυτηρης που ειναι γενικα ηρεμος χαρακτηρας, πολλες φορες σου δινει την εντυπωση οτι ειναι και ντροπαλος κιολας.
Ε, δεν ειναι και οι ιδανικοτερες συνθηκες για μια ψυχραιμη... θεωρηση μιας τοσο κρισιμης καταστασης!
Η καταληξη, λοιπον, ηταν μαλλον αναμενομενη. Δικαιως ο Χυτηρης εφυγε. Και δικαιως μειναμε ολοι μας εκει, μονοι πια, με το στομα ορθανοιχτο.
Επειτα απο λιγη ωρα μπορεσαν μερικοι να μαζεψουν λιγο τις σκεψεις τους. Ακουστηκε απο πολλους οτι "ο Τηλεμαχος ειναι λιγος για τετοια πραγματα" και πολλοι αναπολησαν την ενημερωση του προκατοχου του, του Ευαγγελου Βενιζελου.
Κατοπιν, γινανε και ψυχραιμοτερες αναλυσεις απο τους δημοσιογραφους. Και οι πιο πολλοι συμφωνησαν οτι αν οι ιδιοι οι πολιτικοι φροντιζαν ωστε η ενημερωση για καθε θεμα να ηταν πιο τακτικη απο τους ιδιους, και πιο ενδελεχης, "δεν θα φταναμε ποτε ως εδω".
Δεν ισχυριζεται κανεις οτι οι συνεντευξεις Τυπου που δινουν τακτικα αλλοι ξενοι ηγετες ειναι η ιδανικοτερη λυση, αλλα σιγουρα ειναι προτιμοτερη απο τη σιωπη που απλωνεται και τους γριφους που πεταγονται στην Ελλαδα, και ιδιως οταν βρισκομαστε αντιμετωποι με τετοια γεγονοτα, οπως αυτα της Πατμου.
Βεβαιως, ετσι γινεται παντα εδω στην Ελλαδα οποτε συμβαινει (η δεν συμβαινει) κατι σχετικα με την υγεια του Ανδρεα Παπανδρεου. Το παραδειγμα του Φρανσουα Μιτεραν, που δεν διστασε να βγει δημοσια, ο ιδιος, και να πει οτι πασχει απο καρκινο, τιποτα δεν "λεει" στο δικο μας Πρωθυπουργο, αλλα ουτε και στους δικους του, κοντινους ανθρωπους.
Ειναι το θεμα της υγειας του σαν εκεινες τις στρατιωτικες εγκαταστασεις οπου απαγορευεται αυστηρα καθε φωτογραφιση. Φοβασαι να ρωτησεις το παραμικρο. Ακομα και το αυθορμητο και πολυ ανθρωπινο ερωτημα, "τι κανει ο Πρωθυπουργοσ; Ειναι καλα;" που απευθυναμε την πρωτη μερα της αφιξης του στη Πατμο προς εναν εκ των αγαπημενων του υπουργων, εγινε αιτια να ανασκουμπωθει αμεσως, να τραβηχτει ασυναισθητα προς τα πισω και να επικαλεστει δουλεια για να φυγει αρον αρον.
Υπαρχει και ενα αλλο "φαινομενο", που δυσκολα περιγραφεται, αλλα το βιωσαμε εντονα στην Πατμο. Ειναι το "φαινομενο της ηδονης" οπως παρακινδυνευμενα το χαρακτηριζουμε που ειναι ορατο στα προσωπα πολλων υπουργων και παρατρεχαμενων οταν βλεπουν δημοσιογραφους να ενδιαφερονται (η να παθαινουν αμοκ οπως θελετε πειτε το...) με την υγεια του Πρωθυπουργου.
Ειναι σαν να χαιρονται που αυτοι "ξερουν κατι" και που εμεις κανουμε το παν για να μαθουμε αυτο το εφτασφραγιστο μυστικο. Ο κ. Χυτηρης ειναι ενα κλασικο παραδειγμα αυτου του "φαινομενου". Ισως γιατι κατα το "βαπτισμα" του στον τομεα της ενημερωσης των δημοσιογραφων, πριν απο 7 χρονια στο Χερφιλντ, δεν ειχε τις καλυτερες εμπειριες. Επεσε απο τα μαλακα στα σκληρα ο ανθρωπος απο την ποιηση, στην αρρωστημενη μανια καποιων δημοσιογραφων να "πεθανουν" τον Πρωθυπουργο, και να κατασπαραξουν τη φοβισμενη, τοτε, ερωμενη του.
Απο την αλλη πλευρα, υπαρχουν οι αντιδρασεις οργης εναντιον οσων δημοσιογραφων τολμουν να θιξουν οτιδηποτε (οχι μονο θεμα υγειας) εχει σχεση με τον Ανδρεα Παπανδρεου. Κατ' εξοχην "εκφραστης" αυτης της... σχολης ειναι ο υπουργος Εμπορικης Ναυτιλιας Γιωργος Κατσιφαρας, εις εκ των μεγαλων πρωταγωνιστων των "μυστηριων" η των "θαυματων" που επιτελεσθηκαν εις την νησον Πατμο.
Καποιος εκ των ψυχραιμοτερων συναδελφων του, με τον οποιο τα πιναμε ενα βραδυ, μας ειπε εν ειδει καλαμπουριου (;) οτι "ο Γιωργος ειναι τοσο συνδεδεμενος με τον Παπανδρεου, που αν του πει τωρα εκεινος οτι ειναι μερα, οχι μονο θα συμφωνησει μαζι του, αλλα θα κανει το παν για να το διαδωσει και σε ολον τον υπολοιπο κοσμο".
Και φυσικα, συμφωνα και με τη μεταθετικη ιδιοτητα στα μαθηματικα, το ετερον ημισυ του Πρωθυπουργου η κ. Λιανη ειναι αυτοματως και "ετερον ημισυ" για τον υπουργο Εμπορικης Ναυτιλιας. Ειναι απο τους φανατικοτερους υποστηρικτες της. Και το δειχνει παντου και παντοτε.
Οι κινησεις του κ. Κατσιφαρα στο νησι, ολες αυτες τις μερες, εδιναν σε καποιον την εντυπωση οτι αυτος ειναι ο συνδετικος κρικος, τροπον τινα, του Ανδρεα Παπανδρεου με τον "εξω κοσμο". Αυτος σουλατσαριζε απο τη μια ακρη της μαρινας, οπου ηταν τα κοτερα των επιχειρηματιων και εφοπλιστων, στην αλλη ακρη οπου ηταν τα δυο σκαφη του Λατση με τον Πρωθυπουργο και την πολυμελη συνοδεια του.
Καποιοι σχολιασαν ως και την παρεμφερη ναυτικη ενδυμασια του Πρωθυπουργου και του κ. Κατσιφαρα κατα την εξοδο τους για φαγητο στη Χωρα. Τετοια, ειπαν καποιοι, ειναι η ταυτιση τους. Και μπορει το "καλως τα τα ναυτοπουλα" να ηταν ενα δημοσιογραφικο αστειο για να σπασουμε με γελιο τη βασανιστικη μας αναμονη και ταλαιπωρια, αλλα θα μπορουσε να εχει και τις... σημειολογικες του προεκτασεις!
Επι πεντε μερες στην Πατμο, δεκαδες τηλεοπτικες καμερες ηταν στημενες (επι εικοσιτετραωρου, σχεδον, βασεως) απεναντι απο τη θαλαμηγο "Παρις" του εφοπλιστη Γιαννη Λατση, στο οποιο διεμεναν ο Πρωθυπουργος και η συνοδεια του. Η ενδιαμεση αποσταση δεν ηταν μεγαλυτερη απο 50 μετρα. Σημαδευαμε ο ενας τον αλλον μια παραξενη χημεια που, ολοι το ξερουμε πια, εχει ως κυριο συστατικο της μια σχεση ερωτος και μισους.
Εκεινοι που βρισκονταν απεναντι στις καμερες ενιωθαν και φοβο και ελξη. Καποιος που εμενε μεσα στο πρωθυπουργικο σκαφος μας ειπε:
"Σας βλεπαμε απο μεσα εσεις δεν μας βλεπατε και απο τη μια παρακαλουσαμε να μην ησασταν εκει, αλλα απο την αλλη νιωθαμε οτι σας χρειαζομασταν".
Οταν η κ. Δημητρα Λιανη εκανε την πρωτη της βολτα στο λιμανι της Πατμου, λιγη ωρα μετα την αφιξη της στο νησι, και πηγε στο κοτερο του επιχειρηματια Αλεξιου, η "δημοσιογραφικη κοινοτητα στο νησι" διχαστηκε ως προς τις εκτιμησεις της. Οι μισοι ελεγαν οτι ηταν μια προμελετημενη βολτα για "να δειξει η Μιμη οτι ειναι εδω και θα κανει την αρχηγικη της εμφανιση, δοκιμαζοντας ξανα τις αντιδρασεις του κοσμου", και οι αλλοι μισοι μιλησαν για καθαρη ανοησια και για απερισκεπτη ενεργεια.
"Οταν εχει προηγηθει τοσος θορυβος με τις προηγουμενες εμφανισεις σου, αλλα και με τα οσα γραφτηκαν και μεταδοθηκαν εμπλεκοντας και τον Πατριαρχη, τοτε το πρωτο πραγμα που κανεις οταν φτανεις στην Πατμο, δεν ειναι να πας βολτα στο σκαφος ενος εκ των δανειστων για την κατασκευη της επαυλης σου", ελεγε ενας δημοσιογραφος, δικαιολογωντας το γιατι τα καναλια παθανε αμοκ, οπως κατηγορηθηκαν, "για μια απλη βολτα".
Και οταν, αργοτερα το ιδιο βραδυ, τα συζητουσαμε ολα αυτα με αλλους υπουργους, μερικοι εξ αυτων φανηκαν να συμφωνουν με την αποψη οτι επροκειτο περι απερισκεψιας. Αναρωτηθηκε μαλιστα ενας αλλος της παρεας: "Καλα, δεν εχει διπλα της ουτε εναν νοημονα ανθρωπο που να της πει: Κοιταξε, ειναι εξω οι καμερες, σου την εχουν στημενη, θα μαθουν σε ποιον ανηκει το σκαφος, μην πασ;".
Εν πασει περιπτωσει, μαλλον δεν εχει τετοιον ανθρωπο διπλα της η κ. Λιανη και ετσι, απο εκεινη τη στιγμη και μετα, ο χωρος απεναντι απο το σκαφος Αλεξιου εγινε ενα ακομη "δημοσιογραφικο προπυργιο". Αλλα εκει, ηταν αραγμενα και αλλα πολυτελη σκαφη. Και πανω σ' αυτα τα πολυτελη σκαφη ηταν "αραγμενα" και αλλα στελεχη της κυβερνησης. Ο υφυπουργος Μεταφορων κ. Κοκκινοβασιλης (πρωτος και... ορατοτερος), ο κ. Κατσιφαρας, και το διδυμο του τουρισμου μας, Σηφουνακης - Κοσωνας (στη θαλαμηγο του εκδοτη Καστανιωτη).
Ακομα και απο αποψεως... πρετ-α-πορτε, ειχαν προετοιμαστει καλα για ολες αυτες τις εκδηλωσεις που ειχαν, λενε, "καθαρα θρησκευτικο χαρκατηρα". Ανορακ, τζιν και Τιμπερλαντ παπουτσια για τα γιοτ, γκριζα κοστουμια, σοβαρα, για τις επισημες εκδηλωσεις. Παρεα τους, επιχειρηματιες, εφοπλιστες, με κινητα τηλεφωνα πανω στο καταστρωμα των σκαφων μαλλον τις δουλειες τους διεκπεραιωναν, τοση ωρα που μιλουσαν.
Μ' ενα σμπαρο, πολλα τρυγονια, δηλαδη. Και επειδη η δημοσιογραφια "ψοφαει" για κυνηγι, τι το καλυτερο; Ποσο μαλλον, που σε τετοια "σαφαρι" εχουμε παντα την τυχη εκ των πραγματων να βρισκομαστε πιο κοντα στον κοσμο και να εισπραττουμε και τη δικη του γνωμη.
Ελεγε, φερ' ειπειν, ο κοσμος που στηνοταν μαζι μας απεναντι απο τα κοτερα: "Τι ξεφτιλα ειναι αυτη;", η "Τι γυρευουν εδω τοσοι μαζεμενοι; Δεν εχουν δουλεια στα υπουργεια τουσ;". Και ηταν, αυτες οι αποψεις, μια καποια "σημαδουρα" και για μας.
Επισης, οταν ειδαμε εναν ψηλο, φαλακρο κυριο, ντυμενο στα ασπρα απο πανω ως κατω, να μπαινει με ανεση στην πρωθυπουργικη θαλαμηγο, και οταν μαθαιναμε οτι ειναι ο γνωστος στους κοσμικους αθηνα ικους κυκλους μακιγερ κ. Χαριτος, δεν μπορουσαμε να αγνοησουμε την αποστροφη των ολιγων εστω "κοινων θνητων" που στεκονταν εκει μαζι μας.
Τις αντιδρασεις των πολιτικων, για τα οσα γραφαμε η μεταδιδαμε, τις εισπρατταμε την επομενη μερα. Οι... των κοτερων ηταν απο δυσαρεστημενοι εως και αγριοι. Και στις συζητησεις που ειχαν μεταξυ τους, μιλουσαν ολοι για "την εξουσια των μεσων ενημερωσης" και για "τα μεγαλα συμφεροντα".
Ειναι αποψεις που τις μοιραζεται και ο απλος κοσμακης, που εχει και αυτος τα δικα του κριτηρια και που, βεβαιως, δεν ειναι τα ιδια με εκεινα των δυσαρεστημενων πολιτικων. Γραψαμε στις ανταποκρισεις μας οτι δεν ανοιξανε δα και σαμπανιες οι ντοπιοι για να μας υποδεχτουν. Για αυτους ημασταν ολοι μας ρεπορτερ της τηλεορασης (οι εφημεριδες, δυστυχως, φτανουν στην Πατμο με μια μερα καθυστερηση και λιγοι ειναι εκεινοι που αγοραζουν... μπαγιατικο πραμα), και οπου πηγαιναμε μας ρωτουσαν "απο ποιο καναλι ειστε;".
Οο πιο γνωστοι οπωσδηποτε δεν χρειαζονταν συστασεις. Ο κοσμος τους αναγνωριζε αμεσως και σε ορισμενες περιπτωσεις τους ζητουσαν ως και αυτογραφα ταχα μου για τις κορες τους!
Αλλα εκεινοι που ακουγαν "δημοσιογραφος" και ηταν σαν να τους ανεμιζεις κοκκινο πανι, ηταν οι αστυνομικοι. Στην Πατμο ειχαν την... πανηγυρικη τους. Ολοι μαζι, και ο καθενας ξεχωριστα, ηταν μια "μεγαλη εξουσια". Και ενα συνεργειο, εκεινο του "Σταρ", εισεπραξε προχθες τη βαρβαροτητα ενος αστυνομικου που, οχι μονο εσπρωξε βιαια τους συναδελφους, οχι μονο τους εριξε κατω τη μηχανη τους, αλλα την ποδοπατουσε κιολας με μανια μεχρι που την αχρηστευσε. Αυτη η σκηνη, για μενα, ειχε πολυ ενδιαφερον...
Αναλυοντας την, ωστοσο, φτανεις ξανα στο συμπερασμα οτι ειμαστε και εμεις εξαρτημα μιας "σμπαραλιασμενης" κοινωνιας και η λειτουργια μας αναλογη, μερικες φορες και συνεβη και αυτο στην Πατμο υπερβαινουμε και αυτα τα ορια. Δηλαδη, την "ξεπερναμε" την κοινωνια.
Ο κοσμος, φερ' ειπειν, δεν θα "επετιθετο" ποτε στον Πατριαρχη Βαρθολομαιο με ενα μικροφωνο στο χερι, λιγο μετα την ξαφνικη αναχωρηση του Πρωθυπουργου, για να του "αρπαξει" ενα σχολιο. Καμια φορα, τα ματια ειναι δυνατοτερα απο το στομα, τις δηλωσεις. Ηταν ορατη η ενοχληση του απο τα οσα ειχαν συμβει. Απο την αρχη που η κυβερνηση ενεπλακη στις θρησκευτικες εκδηλωσεις μεχρι και το αναπαντεχο τελος που δοθηκε απο την αγνωστου προελευσεως τελικα (φιλετο ηταν, η ταραμας με μυδια) τροφικη δηλητηριαση.
Φτανοντας, ξημερωματα χθες στον Πειραια, "ταλαιπωρηθηκα" λιγο απο τη σκεψη, πως θα ειναι αραγε τα πραγματα στην Πατμο και πως θα καλυφθουν οταν συμπληρωθουν και τα 2.000 χρονια απο τη συγγραφη της Αποκαλυψησ; Αρχισα απο τα... απλα: θα υπαρχει η τηλεοραση οπως την ξερουμε σημερα; Θα υπαρχει κυβερνηση, οπως τη βιωνουμε τωρα; Θα υπαρχει αντιστοιχος Χυτηρησ; Κατσιφαρασ; Μεγκα; Αντεννα; Σκαι; Σταρ; Ελευθεροτυπια;... Και ετσι, οδηγηθηκα στα δυσκολα: Θα υπαρχει Πατριαρχησ; Θα ειναι Οικουμενικοσ; Θα υπαρχει Πατμοσ; Θα υπαρχει κοσμοσ;
Τετοια σκεφτεσαι οταν γυρνας απο ενα τετοιο ταξιδι και πεφτεις πανω σε απεργια ταξιτζηδων. Πως να περασει η ωρα;
Καθε αλλο παρα κολακευτικο ειναι το δημοσιευμα της βρετανικης εφημεριδας "Γκαρντιαν" για τη συζυγο του Πρωθυπουργου, παραμενει ομως μεσα στο συνηθισμενο καυστικο πνευμα της στηλης "Πας Νοουτς", που συνηθιζει να παρουσιαζει με σκωπτικο ως βεβηλο τροπο προσωπα της επικαιροτητας.
Ολοκληρο το δημοσιευμα εχει ως εξης:
Νο 690: Δημητρα Παπανδρεου.
Ηλικια: 37
Εμφανιση: Γυμνη (στον ελληνικο λα ικο Τυπο) η με ρουχα (παιζοντας τον ρολο της ως συζυγος του ηλικιας 77 ετων Ελληνα πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου.
Παρατσουκλι: Μιμη, συντομο απο το Δημητρα, που προερχεται απο τη Δημητηρ, θεα της γονιμοτητας (και του γαμου;), γνωστη και ως Ευα Περον (λογω των πολιτικων φιλοδοξιων της Μιμης) η "αυτο το πορνιδιο" (απο αυτους που ενοχλουνται απο το γεγονος οτι ηταν μια αεροσυνοδος που βοηθησε τον ηλικιωμενο Ανδρεα να πετυχει απογειωση και ευτυχισμενες προσγειωσεις).
Τιποτα αλλο που να τους ενοχλει; Το γεγονος οτι ο σοσιαλιστης Ανδρεας της εκτισε ενα ροζ παλατι με τρεις πισινες.
Σοσιαλισμος της σαμπανιασ; Οχι, απο την αρχη ηταν χλωρινη γι' αυτο το ευτυχισμενο ζευγαρι. Για να μην αναφερουμε τα 16 μπανια και τα 10 υπνοδωματια.
Τι εγινε τωρα... εκανε καμια προσθηκη; Οχι, ειναι πολυ πιο δραματικο. Αποκαλυψεις του στηθους της σε ελληνικες εφημεριδες, κατα τα φαινομενα σε σκηνες ομαδικου σεξ. Επιπλεον, πικαντικες αποκαλυψεις του Τακι στον "Σπεκτειτορ".
Οι Ελληνες επιστημονες θα ρωτησουν: Ηταν μηπως καποιοι απο τους συμμετεχοντες θεοι μεταμφιεσμενοι σε ταυρους, κυκνους η αλλες μυθολογικες τρελεσ; Απαντηση: Δεν ηταν, αλλα το εμφανες παθος ηταν πολυ παγανιστικο και πριαπικο.
Σημερα ομως ειμαστε ολοι παγανιστες: Οχι, δεν ειμαστε. Οι Ελληνες ειναι Ελληνορθοδοξοι, για παραδειγμα. Ω Θεοι, ο μονοθεισμος ειναι το παν. Οι Ελληνες ετοιμαζονται να γιορτασουν τη 1900η επετειο απο την συγγραφη της Αποκαλυψης του Ιωαννη στην Πατμο.
Αποκαλυψε ποιος θα ειναι τελεταρχης στην Πατμο: Ο Ανδρεας με τη βοηθεια της Μιμης (θεα της γονιμοτητας κ.λπ.) και διαφορων κληρικων. Θεε μου, καυτο...
Κανεις αλλοσ; Ο ιδιος ο Πατριαρχης Βαρθολομαιος της Κωνσταντινουπολης, πνευματικος ηγετης 200 εκατομμυριων Ορθοδοξων.
Θεε μου: Ναι, ο ελληνικος Τυπος θα μας κανει να πιστεψουμε οτι ειναι σαν να βρουμε τον Παπα σε ενα θεαμα για ματακηδες. Ιδιως καθως λεγεται οτι αναμενει να δημοσιευθει μια αδημοσιευτη φωτογραφια της Μιμης να κρατα το πεος ενος ανδρα.
Θα μπορουσε να βοηθησει ενα σχολιο απο τον Αγιο Ιωαννη: "Οτι εκ του οινου του θυμου της πορνειας αυτης πεπωκαν παντα τα εθνη και οι βασιλεις της γης μετ' αυτης επορνευθησαν και οι εμποροι της γης εκ της δυναμεως του στρηνους αυτης επλουτησαν".
Λιγο υπερβολικο: Ο Αγιος Ιωαννης ειχε σκληρη ζωη ως καταδικος στα λατομεια της Πατμου.
Αντι για "εμπορους σε ολο τον κοσμο" διαβασε: Εκδοτες εφημεριδων και αναγνωστες τους.
Το πιο πιθανο να πει η Μιμη: "Ο αναμαρτητος πρωτος τον λιθον βαλετω".
Το λιγοτερο πιθανο να πει η Μιμη: "Τα καταφερνω με μια πισινα ολυμπιακων διαστασεων, αγαπη μου".
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Τυπου κατηγορησε τα ΜΜΕ οτι δεν προβαλαν την επιτυχια των εορτων για τα 1.900 χρονια της Αποκαλυψης
Η Δημητρα Λιανη- Παπανδρεου "πουλαει" ως θεμα, οι κινησεις της εχουν υπερβολικη δημοσιοτητα, αλλα δεν προκειται να κλειστει στο σπιτι της, θα συνεχισει τις εμφανισεις της.
Οι διαπιστωσεις ειναι του υπουργου Τυπου Τηλ. Χυτηρη, ο οποιος ρωτηθηκε χθες:
Εφοσον ειναι δεδομενο οτι η κ. Λιανη, τον τελευταιο καιρο, ειναι προσωπο της δημοσιοτητας, μηπως ηταν λαθος τελικα που πηγε στην Πατμο;
Και απαντησε:
Χυτηρης: Η κ. Λιανη, θα ειναι συμφωνα με το σκεπτικο σας, λαθος να πηγαινει οπουδηποτε. Αυτο που ειπατε οτι υπαρχει υψηλος βαθμος δημοσιοτητας και ενδιαφεροντος, διοτι οπως λενε συναδελφοι σας "πουλαει" το θεμα, αυτο προφανως ισχυει. Το λενε τα Μεσα Μαζικης Ενημερωσης, το λενε οι ιδιοι. Επομενως, ο,τι γινεται, οποιαδηποτε κινηση, διδεται αυτη η δημοσιοτητα: η υπερβολικη δημοσιοτητα. Μπορειτε να την κρινετε οπως θελετε. Αυτο δεν σημαινει οτι δεν προκειται να βγαινει απο το σπιτι της...
Οσον αφορα την κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, ο Τηλ. Χυτηρης ειπε οτι "εχει αποκατασταθει πληρως" και χαρακτηρισε "ντροπη" τα διαφορα σεναρια περι "σκηνοθεσιων".
Ο υπουργος Τυπου κατηγορησε τον Τυπο και γενικοτερα τα ΜΜΕ οτι δεν προβαλαν την επιτυχια των εορτων της Πατμου, επιτυχια για ολη τη χριστιανοσυνη και το Πατριαρχειο, και εδωσαν μεγαλη σημασια σε θεματα "παραπολιτικα". Στα τελευταια δεν περιελαβε την ασθενεια του Πρωθυπουργου, η οποια "δεν εχει σχεση με τις εορτες, ειναι κατι ξεχωριστο".
"Ειπα ακριβως την αληθεια", ανεφερε για τις ανακοινωσεις του σχετικα με την κατασταση της υγειας του Α. Παπανδρεου, "και εχω ησυχη τη συνειδηση μου, οτι εκανα την ενημερωση με τον πληρεστερο δυνατο τροπο".
Ακομη ειπε οτι τις πρωτες ενοχλησεις απο την τροφικη δηλητηριαση ο Πρωθυπουργος ειχε προχθες τη νυχτα, αλλα δεν δοθηκε ιδιαιτερη βαρυτητα. Συνεχιστηκαν ομως οι ενοχλησεις, τα συμπτωματα, γι' αυτο και τελικα ηρθε στην Αθηνα. Ειπωθηκαν και "διαφορες υπερβολες", παρατηρησε.
Ο Τηλ. Χυτηρης απαντησε αρνητικα σε ερωτηση αν, με αφορμη το προβλημα της υγειας, ο Πρωθυπουργος σχεδιαζει ισως να ορισει συντονιστικο οργανο στην κυβερνηση και το ΠΑΣΟΚ. Και προσθεσε: Το μονο που εξεταζεται ειναι να προσεχουμε περισσοτερο το φαγητο μας!
Το τελευταιο ηταν αφορμη να γινει συζητηση ποιο φαγητο οδηγησε στη δηλητηριαση τον Πρωθυπουργο, αλλα δεν κατεστη δυνατον να επισημανθει η αιτια:
Χυτηρης: Ακουσα καπου οτι ηταν "μυδια με ταραμα". Αυτο το συνδυασμο δεν τον εχω ξανακουσει!
Δημοσιογραφοι: Μια που αναφερθηκατε μονος σας στο "μενου", μπορειτε να μας πειτε τι εφαγαν;
Χυτηρης: Δεν ξερω, κατι απ' ολα αυτα. Αλλα δεν ξερω ακριβως.
Δημοσιογραφοι: Ψαρι η κρεας εφαγε;
Χυτηρης: Κρεας.
Τελος ο υπουργος Τυπου ειπε πως οι εφοπλιστες προσφερθηκαν και φιλοξενησαν στα πλοια τους, στο λιμανι της Πατμου, τους Πατριαρχες και τους αρχιεπισκοπους, αλλους επισημους ακομη και δημοσιογραφους.
Ποσο κοστισε ο εορτασμος της Πατμου; Ποσες και ποιες δαπανες πραγματοποιηθηκαν; Το ερωτημα, μια μερα μετα τη ληξη των εκδηλωσεων, απευθυνεται προς τον υπουργο Πολιτισμου απο το βουλευτη της Ν.Δ. Β. Πολυδωρα.
Ο κ. Πολυδωρας ζητει να καταθεσει ο κ. Μικρουτσικος τα παραστατικα των δαπανων και των υπουργικων αποφασεων για την εκτελεση των εργων που εγιναν στο νησι.
Τηλ. Χυτηρης στους δημοσιογραφους για τη Δημητρα Λιανη: Μπορειτε να την κρινετε οπως θελετε. Αυτο δεν σημαινει οτι δεν προκειται να βγαινει απο το σπιτι της...
Οι θρησκευτικες και πολιτιστικες εκδηλωσεις για την Αποκαλυψη τελειωσαν και μαζι μ' αυτες επεσε και η αυλαια της... κοσμικης παραστασης που παρακολουθησαμε στο λιμανι της Σκαλας στην Πατμο. Ειδαμε, μαθαμε, συμπεραναμε και γραψαμε πολλα. Δεν θα μπορουσε να γινει διαφορετικα. Υπηρχε μια αισθητικη ενοχληση που εβγαζε ματια, προκαλουσε, δημιουργουσε οργη και απεχθεια και δεν ηταν δυνατο να περασει στα μουλωχτα, να μεινει κρυφη. Οποιος βρισκοταν τις ημερες αυτες στο λιμανι της Σκαλας θα ενιωθε στον αερα την αλαζονεια της εξουσιας, ειτε αυτη προερχοταν απο υπουργους ειτε απο κοσμικους ειτε απο τους ανθρωπους του χρηματος που ειχαν κατακλυσει το νησι.
Ομως ολα οσα εγιναν, οι αναγνωστες της "Ε" τα διαβασαν στις ανταποκρισεις και εβγαλαν τα συμπερασματα τους. Ο σκοπος του σημερινου σημειωματος ειναι να αναδειξει ορισμενα παραλειπομενα, των ημερων αυτων, στιγμιοτυπα που περασαν απαρατηρητα η δεν εγιναν γνωστα οσο θα επρεπε η παραλειφθηκαν. Οπως οι επιδιορθωσεις και οι επισκευες της τελευταιας στιγμης, η παραλιγο συναντηση του Πατριαρχη με την κ. Λιανη εξω απο τις θαλαμηγους, η πρωτη επισκεψη του κ. Παπανδρεου και της κ. Λιανη στην Πατμο, η ταβερνα που ειχαν φαει τοτε και η... τροφικη δηλητηριαση που δεν ειχαν παθει, οι "επωνυμοι πιστοι" που δεν μετελαβαν των αρχαντων μυστηριων ο Ανδρεας Βουτσινας και η Ειρηνη Παπα, που δεν εμφανιστηκαν στη Σκαλα καμια μερα και ορισμενα αλλα.
Δεν ηταν η πρωτη επισκεψη του πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου και της συζυγου του Δημητρας στην Πατμο. Εχουν επισκεφθει ιδιωτικως, οι δυο μαζι το νησι μια φορα ακομα. Ηταν το καλοκαιρι του 1988 πριν ακομα η σχεση τους γινει ευρυτερα γνωστη και οι Πατινιοι, οπως μας ειπαν αρκετοι, θυμουνται ακομα εκεινη την επισκεψη. Ειχαν περασει εκει λιγες μερες και ειχαν μεινει στη βιλα Κιοσεογλου στη Σκαλα.
Τοτε, οπως μαθαμε, ειχαν προτιμησει για φαγητο την ταβερνα "Πατμιαν Χαους". Το βραδυ της Δευτερας οι δημοσιογραφοι ψαχνοντας να βρουν σε ποια ταβερνα θα ετρωγε το πρωθυπουργικο ζευγος, πηγαν και στην "Πατμιαν Χαους" και η ταβερνιαρισσα ακομα θυμοταν μεχρι και το τραπεζι στο οποιο ειχε καθησει τοτε ο Πρωθυπουργος και η κ. Λιανη. Το προχθεσινο βραδυ ομως δεν φανηκε να τους περιμενει.
Γειτονες
Διπλα διπλα, "γειτονες" ηταν για σχεδον τρεις μερες το πρωθυπουργικο ζευγος και ο Οικουμενικος Πατριαρχης. Κι ομως, δεν κατορθωσαν να συναντηθουν και να τα πουν...
Ομως την Κυριακη το βραδυ, την ωρα που η κ. Λιανη βγηκε απο τη θαλαμηγο "Παρις" συνοδευομενη απο τον κ. Κατσιφαρα για τη βολτα της μεχρι... το σκαφος του κ. Αλεξιου, λιγο ελειψε, οπως πληροφορηθηκαμε, να συναντηθει με τον Οικουμενικο Πατριαρχη, ο οποιος κατεβαινε με του αλλους προκαθημενους απο το "Αλεξανδρος" για να μεταβουν σε εκδηλωση στην Παναγια την Κουμανα.
Την απροσμενη συναντηση, ομως, απετρεψε την τελευταια στιγμη ο κ. Κατσιφαρας, ο οποιος "εκρυψε" την κ. Λιανη μεσα στο αυτοκινητο της ασφαλειας του που ηταν εξω απο το "Παρις".
Ισως σκεφτηκε τι θα γινοταν αν οι καμερες επιαναν τη συναντηση...
Οταν πηγαμε στην Πατμο το Σαββατο το πρωι, το πρωτο που αναρωτηθηκαμε και ενδιαφερθηκαμε να μαθουμε ηταν πως αντιμετωπιζαν οι Πατινιοι ολο αυτο το θορυβο που ειχε πρηγηθει με τη συζυγο του Πρωθυπουργου. Βγηκαμε λοιπον στους δρομους και ρωταγαμε τους ντοπιους. Οι ξενοι, οι κοσμικοι και οι επισημοι δεν ειχαν φτασει ακομα.
Οι απαντησεις τους συμφωνουσαν στο οτι τους ενδιεφεραν οι εκδηλωσεις, η επισκεψη του Πατριαρχη και των αλλων προκαθημενων και εδειχναν ενοχλημενοι που το ενδιαφερον των ΜΜΕ ειχε επικεντρωθει στην κ. Λιανη.
Χαρακτηριστικη η απαντηση ενος ηλικιωμενου Πατινιου, του κ. Τασου Κακατσανη: "Μας ενδιαφερουν μονο οι εκδηλωσεις που τις περιμενουμε απο πολυ καιρο. Ολα τα αλλα ηρθαν μετα και δεν μας νοιαζει η κ. Λιανη. Μας στενοχωρει ομως που επισκιαζονται οι εκδηλωσεις...".
Απασχολησε πολυ το αν θα μετεβαιναν στην Πατμο ο αντιπροεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ και η συζυγος του προεδρου των ΗΠΑ Χιλαρι Κλιντον. Στην Πατμο ομως οι υπευθυνοι των αστυνομικων δυναμεων που ειχαν μεταβει εκει για την περιφρουρηση το ειχαν αντιληφθει η το ηξεραν απο νωρις οτι κανεις τους δεν θα ερχοταν.
"Αν ηταν να ερθει ο Αλ Γκορ η η Χιλαρι Κλιντον νομιζετε οτι μονο 250 αστυνομικοι θα βρισκονταν τωρα στην Πατμο; Τοσους θα χρειαζομασταν μονο γι' αυτους τους δυο, ασε που μια εβδομαδα πριν θα ερχονταν εδω οι Αμερικανοι και θα ειχαν ξεψαχνισει τα παντα" μας ειχε πει το περασμενο Σαββατο ενας υψηλα ισταμενος της Ελληνικης Αστυνομιας.
Τοτε, γιατι ολο αυτο το παραμυθι και το μυστηριο;
Η εξεδρα
Την τελευταια στιγμη κατασκευαστηκε μια εξεδρα πανω απο το ανοιχτο θεατρο, στο οποιο εγινε η Θεια Λειτουργια, για να μπορεσουν να καθησουν και καποιοι "ανωνυμοι πιστοι", αλλα και οι δημοσιογραφοι. Οι εργασιες ξεκινησαν ενω ειχαν αρχισει οι εκδηλωσεις και ολη τη νυχτα της Δευτερας οι εργατες δουλευαν. Τελειωσαν σχεδον ξημερωματα της Τριτης, λιγες ωρες πριν αρχισει η Θεια Λειτουργια...
Παντως, οπως και να το κανουμε, ο προγραμματισμος των εργων που εγιναν δεν πρεπει να ηταν σωστος. Εκτος απο αυτη την εξεδρα και ορισμενα αλλα εργα τελειωσαν μολις λιγες μερες πριν αρχισουν οι εκδηλωσεις.
Οι κατοικοι παντως διαμαρτυρονται οχι μονο για το νοσοκομειο που δεν εχουν και για το οποιο δεν περισσεψε ουτε δεκαρα απο τα 650 εκ. που διατεθηκαν για τα εργα, αλλα και για την κατασκευη της μαρινας του λιμανιου, που μαλλον ειναι ονειρο θερινης νυκτος. Η αναγκαιοτητα της κατασκευης της αυτες τις μερες φανηκε πολυ...
Ενα ζευγαρι ξενων με το μικρο τους παιδι, ενας ακομα ηλικιωμενος ξενος και ορισμενες καλογριες ηταν οι μονοι που μετελαβαν των αχραντων μυστηριων οταν ο Οικουμενικος Πατριαρχης κατα τη διαρκεια της Θειας Λειτουργιας καλεσε τους πιστους να μεταλαβουν. Κανεις απο τους επισημους προσκεκλημενους που ειχαν κατακλυσει το χωρο που εγινε η Λειτουργια δεν προσηλθε. Αν τωρα καποιος "ανωνυμος πιστος" που παρακολουθησε τη Λειτουργια απο τις βουνοπλαγιες ηθελε να μεταλαβει, θα εμεινε χωρις μεταλαβια... Βλεπετε, ακομα και γι' αυτο χρειαζοταν προσκληση.
Ο Ανδρεας Βουτσινας και η Ειρηνη Παπα ειναι φιλοι και υποστηρικτες της κ. Δημητρας Λιανη. Βρισκονταν απο καιρο στην Πατμο, αφου εκαναν προβες για την παρασταση "η γυνη τα κρειττω" με την οποια εκλεισαν οι εκδηλωσεις. Ομως τη θαλαμηγο "Παρις" που ηταν ο Πρωθυπουργος και η κ. Λιανη δεν ειδαμε να την επισκεπτονται, ενω απο το Σαββατο το πρωι που ημασταν στην Πατμο δεν τους ειδαμε ουτε μια φορα να περιφερονται στη Σκαλα, να πηγαινουν σε κοτερα να κοσμογυριζουν οπως τοσοι αλλοι, για τους οποιους εχουμε γραψει. Σιγουρα ειναι προς τιμην τους αυτη τους η σταση.
Πολλοι ηταν εκεινοι που παραβρεθηκαν στην Πατμο. Πρωτος απ' ολους ο εφοπλιστης Ιωαννης Λατσης! Το εβλεπες στην τεραστια θαλαμηγο "Αλεξανδρος" που φιλοξενουσε τον Οικουμενικο Πατριαρχη και τους αλλους προκαθημενους της Ορθοδοξιας, αλλα και στη θαλαμηγο "Παρις" που φιλοξενουσε τον Πρωθυπουργο... Τι σημασια εχει αν ο ιδιος ο εφοπλιστης απουσιαζε...
Η μεγαλη κυρια του αστυνομικου μυθιστορηματος
Της ΒΕΝΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Το απογευμα του Σαββατου, στις 6.30 η ωρα, μια κυρια 75 ετων θα ανεβει τα σκαλια του Μεγαρου Μουσικης και λιγο αργοτερα στο βημα. Τυπικη μεσοαστη Αγγλιδα, ντεμοντε και συντηρητικη. Θα 'λεγε κανεις πως περναει την ωρα της σε καποιο ησυχο προαστιο, πινοντας τσαι, κανοντας φιλανθρωπιες και κουβεντιαζοντας με τον εφημεριο της γειτονιας της. Θα μπορουσε να εχει βγει μεσα απο τις σελιδες της Αγκαθα Κριστι. Με τη διαφορα οτι ειναι η διαδοχος της. Ειναι, φυσικα, η Π. Ντ. Τζειμς.
Η Αγγλιδα συγγραφεας ερχεται στην Αθηνα για να κανει ακομη πιο ενδιαφερουσες τις εκδηλωσεις "Βριταιν ιν Ατηενς". Η ομιλια της στο Μεγαρο με θεμα: "Εχει μελλον το αστυνομικο μυθιστορημα;" αναμενεται να συγκεντρωσει ολους εκεινους και εκεινες που χωνονται κατα καιρους στα ξενογλωσσα βιβλιοπωλεια και ψαχνουν με αγωνια για καποιο βιβλιο της, που τους εχει ξεφυγει. Δοξα τω Θεω ειναι πολυγραφοτατη.
Εγινε διασημη και παμπλουτη χαρη στα εγκληματα που εξιχνιαζει ο δικος της Πουαρο. Ενας επιθεωρητης ειρων, σκοτεινος, μελαγχολικος και συνεχως ενδοσκοπουμενος, που γραφει εξαιρετικη ποιηση και λεγεται Ανταμ Νταλγκλις. Γοητευτικος τυπος. Το ιδιο γοητευτικος με τον κοσμο της Π. Ντ. Τζειμς. Σε μια εποχη που το αστυνομικο μυθιστορημα ολοενα και παραδινεται σε νεους οργισμενους συγγραφεις που γραφουν αργκο, ασχολουνται με συμμοριες, μπατσους, ναρκωτικα, βια και ο,τι τελος παντων αφειδως προσφερει η συγχρονη κοινωνια, η Π. Ντ. π ιΤζειμς δεν χανει καθολου τη ψυχραιμια της.
Γραφει με ενα στιλ που λες και ερχεται απο τους βικτωριανους χρονους. Λεπτολογος μεχρι υπερβολης. Προσεχει την ψυχολογια των ηρωων της. Ξεδιπλωνει με το πασο της και με απειρες λεπτομερειες υποψιες, αποδεικτικα στοιχεια και ανακρισεις. Βρισκει καιρο να περιγραψει τους χωρους και τα αντικειμενα -κυριως οταν προκειται για νοσοκομεια, αφου στην πρωτη της ζωη υπηρξε διοικητικο στελεχος του Εθνικου Συστηματος Υγειας. Παρουσιαζει τα πτωματα με απολυτο σεβασμο. Δεν ξεχνα ποτε της τις ηθικες, μεταφυσικες και οντολογικες ανησυχιες του ατομου. Γραφει, με λιγα λογια, καλοκτισμενα, συναρπαστικα αστυνομικα μυθιστορηματα, που γινονται αναρπαστα στην πατριδα της και σε ολοκληρο τον κοσμο.
Δεν ειναι, παντως, μονη της. Το βρετανικο αστυνομικο μυθιστορημα -για λογους σκοτεινους- ειναι ακομη παραδομενο σε ατομα του ιδιου φυλου με την Αγκαθα Κριστι. Η Π. Ντ. Τζειμς διαθετει, δηλαδη, συντροφισσα και συναγωνιστρια στο εγκλημα τη νεοτερη κατα εικοσι χρονια Ρουθ Ρεντελ. Αυτη ειναι ισως πιο "νευροπαθης", πιο ακραια, θυμιζει την Πατριτσια Χαισμιθ. Μπορει, εν παση περιπτωσει, να εμπνευσει εναν Σαμπρολ (η τελευταια του ταινια σε δικο της μυθιστορημα βασιζεται), τη στιγμη που η Π. Ντ. Τζειμς μαλλον χρειαζεται εναν Χιτσκοκ της πρωτης του περιοδου η μια παραγωγη απο εκεινες που μονο το ΒΒΨ ξερει να κανει.
Μαλλον καλη περιοδο διαλεξε η Π. Ντ. Τζειμς για το ταξιδακι της στην Αθηνα.
π ιΑφηνει πισω της συντριμμια. Στην Αγγλια, ενας ολοκληρος κλαδος, τα επιφανη μελη της Εταιρειας Συγγραφεων Αστυνομικου Μυθιστορηματος (Ψριμε Ωριτερς) καθονται και σκεφτονται και ξανασκεφτονται μια φραση που ξεστομισε η συγγραφεας στη διαρκεια ραδιοφωνικης της συνεντευξης. Η Π. Ντ. Τζειμς υποστηριξε οτι για εναν συγγραφεα ο εγκληματιας εχει ενδιαφερον μονον οταν προερχεται απο την μπουρζουαζια, αφου στα λα ικα στρωματα το εγκλημα ειναι συνηθισμενο και δεν υπαρχει διλημμα, συγκρουση αναμεσα στο καλο και το κακο.
Στις καταγγελιες των συναδελφων της η Π. Ντ. Τζειμς απαντησε με ενα "πολυ πολιτικη ορθοτητα επεσε και θα σηκωθω να φυγω απο το σωματειο μας", ενω απειλησε οτι θα επιστρεψει και το Ασημενιο Στιλετο που της εχουν απονειμει, επιβραβευοντας μια ζωη αφιερωμενη στο εγκλημα.
Να μια ερωτηση που θα μπορουσαμε να της κανουμε: Τι μελλον εχει, αραγε, το αστυνομικο μυθιστορημα σε εναν κοσμο που παρεξηγει και τις πιο αθωες φρασεις των συγγραφεων;
(Τα βιβλια της που κυκλοφορουν στα ελληνικα ειναι: "Μαυρος Πυργος (Λιβανης), "Τεχνασματα και Ποθοι" (Ωκεανιδα), "Θυμα στη σκια" (Ροες), ενω συντομα θα εκδοθει απο τον Πατακη το προτελευταιο της ("Ψηιλδρεν οφ μεν") με τον τιτλο "Τζουλιαν", ενω ο ιδιος εκδοτικος οικος εχει εξασφαλισει τα δικαιωματα και του τελευταιου της, του "Οριγιναλ Σιν").
Μικρα χρωματιστα χαρτια ενωθηκαν με μαεστρια για να μιμηθουν την υφη και τις πτυχωσεις του υφασματος μεσα στα ορια που θετει ενα, μεγαλων διαστασεων, παραλληλογραμμο απο πλεξιγκλας. Ο γλυπτης Παυλος με τα ευτελη αυτα υλικα δημιουργησε τις "δικες του" σημαιες της Ευρωπης, μετατρεποντας τα εθνικα συμβολα σε εργα τεχνης μοντερνας αισθητικης.
Στην Παλια Ηλεκτρικη, στο Δημοτικο, πλεον, Κεντρο Τεχνων της Λευκωσιας φιλοξενειται σε μια ευρυχωρη, ψηλοταβανη, φωτεινη αιθουσα, απο τις 10 Σεπτεμβριου (μεχρι τις 10 Οκτωβριου) η εκθεση του "Σημαιες της Ευρωπης- ευρωπα ικο περιβαλλον ελπιδας". Με αυτο το εικαστικο γεγονος η Πινακοθηκη Πιεριδη συμμετεχει στο συνολο των εορταστικων εκδηλωσεων για τη Λευκωσια, Ευρωπαικη Πολιτιστικη Συμπρωτευουσα 1995, μαζι με το Λουξεμβουργο.
Πριν απο δεκα χρονια η Μελινα Μερκουρη ειχε αναθεσει στον Παυλο τη φιλοτεχνηση των σημαιων της Ευρωπης. Ο γλυπτης μοιραστηκε μαζι της το οραμα για ενα πανευρωπαικο περιβαλλον ελπιδας και δημιουργησε τις σημαιες της Ευρωπης, που εκτεθηκαν στην Πινακοθηκη Πιεριδη.
Τωρα που η αιτηση του Δημου Λευκωσιας για τη συμμετοχη του στο κοινο ευρωπαικο πολιτιστικο μηνα εγινε δεκτη, αιτηση που ειχε υποστηριξει με παθος η Μελινα Μερκουρη, η εκθεση του Παυλου στη μοναδικη μοιρασμενη πολη της Ευρωπης εχει ιδιαιτερη σημασια, αφου στηριζει τις ελπιδες των Κυπριων για την ενταξη της Μεγαλονησου στην ευρωπαικη οικογενεια.
Ο γλυπτης ενισχυσε το Ευρωπα ικο Περιβαλλον Ελπιδας του με τις σημαιες των νεων χωρων μελων της Ενωσης. Δημιουργησε ακομη μια της Κυπρου, αλλα και μια- αποτιση φορου τιμης στην Μελινα Μερκουρη.
Βρε συ Ζαχαρια, μπας και σε μπουκωνει επιτηδες η χοντρη, για να νομιζει οτι ετσι κανει διαιτα κι αυτη;
Γιατι οποιος τρωει μαυρα μεσανυχτα πα ιδακια με... θυμαρι, ειναι για τα θυμαρακια.
Ουτε η Βασω να σου μαγειρευε δεν θα σε δηλητηριαζε ετσι.
Αποψε κανεις μαμ! / αποψε κανεις μααμ!!! / σε βλεπουν και φρεναρουνε και σταματουν τα ΕΚΑΒ.
Στο πρωτο φουσκωμα τρεχω στο ΙΚΑ / δευτερο φουσκωμα παω για ΗΠΑ / στο τριτο φουσκωμα, αντιο Χυτηρη, μην επιμενεις εχω φυγει!
Ασε κατω τα φρισκις Ακη. Οταν ειπε η Μιμη να δοκιμασεις το φαλ του μωρου δεν εννοουσε του λουλου.
Ακους εκει ηθελε και γαλλικο εστιατοριο στην Πατμο ρε συ Ζαχαρια; Δεν βολευοταν η χοντρη με καμια "γυρο-διπλη;
Φραγκο-φονιαδες των λαων ντελι-κατε-σεν!
Ο ρε τι εχει να ακουσει τωρα ο Σιρακ για τις πυρηνικες δοκιμες...
Κι εγω αδελφε Ανδρεα την τελευταια φορα που μ' εσυραν σε γαλλικη κουζινα, χρειαστηκα δυο-τρια χαμπουργκερ μετα για να συνελθω.
Ελυθη το μυστηριο! Γιατι φρουρουν συνεχεια τον Ανδρεα βατραχανθρωποι των Ομαδων Υποβρυχιων Καταστροφων; Για να μην του κλεψει κανεις την παπια.
Εξακριβωμενες πληροφοριες της στηλης αναφερουν οτι στις 4.27 τα ξημερωματα ο Ανδρεας αλλαξε πλευρο! Μονος του! Και γιατι δεν συνηλθε το υπουργικο συμβουλιο παρακαλω;*
*Αλλα βεβαια... συνηθισαμε να θεωρουμε το καθε τι φυσιολογικο. Για... να.. ρευτει ξαφνικα, και σου λεω εγω.
Αν σεβομαστε την κατασταση της υγειας του Ανδρεα; Γιατι τη σεβεται πιο πολυ ο ιδιος τη δικη μας που μας κοπηκε η χολη απογευματιατικα;
Για να φαει δηλαδη αυτος ενα ακομη βοδινο, να ξημερωσει την επομενη η χωρα με τον Ακη πρωθυπουργο! Για σε παρακαλω.
Κον Ακη: Αφου πολυ ευστοχα μιλησατε για τις... εορτες της Αποκαλυψεως στην (οπως ειπατε) ...Παφο!!! ε, επρεπε οσο να 'ναι να ζητησετε να φυγουν αμεσως και οι Τουρκοι απο το νησι.
Κον Τζουμ-ακη: Η καλη νοικοκυρα πριν καψει το φαλ αναζητει "ηρωικη εξοδο" ε;
Μας ειπαν ακομη οτι στις 6.39 το πρωι ο Ανδρεας ξυστηκε!!! Μα που στο διαολο ηταν τα τηλεοπτικα συνεργεια;
Και για ν' ακριβολογουμε οταν ο Ανδρεας παθαινει ενα στομαχικο φουσκωματακι, η τηλεοραση της χωρας παθαινει διαρροια...
Προς κ.κ. Ιντερ, Γιουναιτεντ: Ευτυχως συντροφοι εσεις φυγατε νωρις απο το ΟΥΕΦΑ και τον οδοστρωτηρα "θρυλο" του κυρ Σταυρου. Αλι σ' οσους τους κληρωσει.
Μα πως γινεται, περυσι να μην παιζουμε μπαλα και να χανουμε και φετος να μην παιζουμε μπαλα και να κερδιζουμε; Μπας κι 'χουμε παρει τον Θωμαδακη;
Προς εφημ. "Αυριανη": Με λυπη μας βλεπουμε οτι συνεχιζετε τα ιδια αισχη. Που 'ναι οι νεες ποζες που μας υποσχεθηκατε;
Τελικα εμεινε ικανοποιημενος ο ΠΑΟ απο τη Ναντ; Αν θελει, να του φερουμε καμια ακομη πιο βολικη, ας μην ντραπει να το πει.
Κανονικα βεβαια επρεπε να 'χει αποκλεισθει και η Ναντ αφου ο Ανδρεας δηλητηριαστηκε σε γαλλικο εστιατοριο.
Ασ' τις δικαιολογιες Ακη!!! Ο Ανδρεας δεν τρωει ποτε τυρογαριδακια δρακουλινια. Βαλτα αμεσως εκει που τα βρηκες. Παμφαγο!!! Ε, παμφαγο.
Κι απο δω και μπρος οποιος ξανακορο ιδεψει την υγεια του Ζαχαρια θα 'χει να κανει με τη Μαυρη Τρυπα. Πρωτοι κατοχυρωσαμε τα πνευματικα δικαιωματα.
Θ.Α.
Συμφωνα με την κυβερνηση, απο ημερων "εφταιγαν" τα ΜΜΕ για το οτι παρακολουθουν κατα ποδας την κ. Μιμη Λιανη καταδιωκομενη απο θαλαμηγου εις θαλαμηγον και λιμουζινας εις λιμουζιναν.
Απο χθες φταιμε γιατι προκαλεσαμε "αδικαιολογητο πανικο" για μια δηλητηριαση ...ρουτινας του Πρωθυπουργου.
Μηπως φταιμε και που δεν του συστησαμε εγκαιρως κανα καλο εστιατοριο;
Του ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΧΑΣΑΠΙΔΗ
"Ο πολιτικος πορευεται εναντια στο ρευμα, στην πλανη της κοινης γνωμης, στη δημαγωγια, στον λα ικισμο. Αντιθετα, ο πολιτευομενος συμπορευεται με το ρευμα, την πλανη της κοινης γνωμης, τη δημαγωγια, τον λα ικισμο. Κι αυτο γιατι ο πολιτευομενος κυριαρχειται απο το αγχος της εκλογης. Στον αντιποδα, ο πολιτικος κυριαρχειται απο το οραμα της αλλαγης. Ετσι το πολιτικο συστημα, που δεν γαλουχει πολιτικους, εκτρεφει πολιτευομενους που μονο το ζοφερο μελλον του προοιωνιζονται".
Ιδεολογικα μανιφεστα, κοινωνικα προγραμματα, δημοκρατικα καταστατικα, φιλελευθερα Συνταγματα αποκτουν αξια εφοσον αναλαμβανουν την αξιοποιηση τους αυτοι που προσφερονται να τα υπηρετησουν με συνεπεια και θυσια και οχι βεβαια αυτοι που επιδιωκουν να επωφεληθουν με στοχο τον πλουτισμο, την κοινωνικη προβολη, την αυταρχια, τη ματαιοδοξια.
Αναμφιβολα οι ηθικοι και δημοκρατικοι θεσμοι αποτελουν βασικη προ υποθεση για να θεμελιωθει και να καρποφορησει ενα εργο εξανθρωπισμου της κοινωνιας, διασφαλιζοντας ταυτοχρονα την αξιοκρατια και τη μακροβιοτητα. Ωστοσο, για να κατοχυρωνουν οι θεσμοι αυτοι την ελευθερια, τη δημοκρατια, την κοινωνικη αλληλεγγυη, πρεπει να εφαρμοζονται απο τους προικισμενους με ηθος και ικανοτητες. Μονον ο ανθρωπινος παραγοντας, παρα τις αντιθετες δοξασιες, μπορει να κρατησει στη ζωη τα οποια θεσμικα πλαισια.
Αν πολιτικη λογιζεται το συνολο δραστηριοτητων στην υπηρεσια του γενικου συμφεροντος, τοτε ο συνεπης πολιτικος δεν ειναι ενας οποιοσδηποτε επαγγελματιας αλλα ενας λειτουργος που χρειαζεται να διαθετει αυταπαρνηση και εθελοθυσια. Τιποτα δεν τον υποχρεωνει να προσχωρησει σε μια τετοια περιπετεια. Η αναμειξη του στην πολιτικη ειναι κατασταλαγμα αφοσιωσης στην προωθηση της μοιρας του συνανθρωπου, της ατομικης και συλλογικης ευτυχιας μεσα απο την ελευθερια και την ισοτητα. Ο πολιτικος μοιαζει με τον κοκκο του σιταριου που σπερνεται για να φυτρωσει το ψωμωμενο σταχυ. Στην αποστολη που αναλαμβανει θα βρεθει πολλες φορες ολομοναχος μπροστα στην επιτελεση του χρεους και στον πειρασμο των πολυμορφων συμβιβασμων που τον περικυκλωνουν και πρεπει να μεινει ασυμβιβαστος.
Ο πολιτικος ειναι παιδαγωγος. Με το εργο του και το διδακτικο του παραδειγμα επιδιωκει να προαγαγει το ατομο σε πολιτη. Προσπαθει να εισαγαγει στη σκεψη και τη δραση του καθε ατομου αδιαχωριστη την αντιληψη της απαιτησης του δικαιωματος και της εκπληρωσης της υποχρεωσης. Καθιερωνει την αληθεια ως αναγκη στην πολιτικη, γιατι πιστευει πως μεσα απ' αυτη μπορει να ανυψωθει η ατομικη και κοινωνικη ζωη. Το εγω του το ενσωματωνει στο "εμεις" του Μακρυγιαννη. Την "αρετη και τολμη" του ποιητη την κανει καθημερινη πραξη.
Ωστοσο οσο λειπει η παιδεια, οσο μικροχρονη ειναι η καλλιεργεια, οσο οι δημοκρατικοι θεσμοι ειναι ισχνοι, οσο οι ενεργοι πολιτες ειναι περιορισμενοι, τοσο θα διαγωνιζονται με καθε θεμιτο και αθεμιστο μεσο να "σταδιοδρομησουν" οσοι αποποιουνται το λειτουργημα και ενστερνιζονται το επαγγελμα στην πολιτικη. Στις κοινωνιες διχως αδιαταρακτη δημοκρατικη παραδοση ο χωρος της πολιτικης ειναι ευαλωτος. Σ' αυτες της κοινωνιες ειναι κατανοητο να ανθει ο εκφυλισμος του πολιτικου σε πολιτευομενο.
Ειναι ευνοητο πως η εισορμηση του πολιτευομενου στο πολιτικο συστημα παραμορφωνει, διαστρεβλωνει την ολη ουσια του. Η απατηλη υποσχεση κυριαρχει και η αληθεια θεωρειται καταλοιπο των "καθυστερημενων ρομαντικων", που παραμενουν απροσγειωτοι. Η αξιοπιστια και η αξιοκρατια μπαινουν στο "χρονοντουλαπο" και το ρουσφετι και η συναλλαγη γινονται εμβλημα και θυρεος του. Οι ακατατοπιστες λα ικες μαζες κατω απο την πιεση επιτακτικων βιωτικων αναγκων η εξαιτιας της καθυστερησης και της αμαθειας προστρεχουν στην "προστασια" του πολιτευομενου.
Μ' αυτο τον τροπο διαμορφωνεται και λειτουργει το αναχρονιστικο, εξευτελιστικο πελατειακο συστημα. Το ατομο μετατρεπεται απλα σε ψηφοφορο, οπαδο, υπηκοο. Εναποθετει την τυχη του στον πατρωνα, με ανταλλαγμα την παραχωρηση της ψηφου του. Οι γνησιοι πολιτικοι χανουν ερεισματα, ιδιαιτερα στα ευμεταβλητα λα ικα στρωματα. Η αραχνη αυτων των εκφυλισμων περισφιγγει ολο και πιο πολυ, αποστραγγιζει το πολιτικο συστημα απο τα αγαθα της λειτουργιας του. Μεσα σ' ενα τετοιο κλιμα, φουντωνουν τα καθε λογης σκανδαλα. Η διαφθορα απλωνεται σ' ολες τις σφαιρες της πολιτικης, κοινωνικης, οικονομικης ζωης και η πολιτικη αποξηραινεται απο το περιεχομενο και την αποστολη της.
Ετσι καταληγουμε στην αποσυνθεση του κομματικου και στη συνεχεια του πολιτικου ιστου και μεσα απ' αυτη την παραλυση και διαφθορα αυξανει η αποστασιοποιηση απο την κομματικη και πολιτικη ζωη, ιδιαιτερα της νεολαιας, με ολες τις οδυνηρες συνεπειες. Τα λευκα, τα ακυρα και η αποχη καταμαρτυρουν αυτο το πολυσημαντο γεγονος.
Υπαρχουν τροποι, υπαρχουν πολιτικες δυναμεις ικανες να αναστρεψουν αυτη την ολεθρια πορεια; Λειψες, αν οχι ματαιες, φαινονται οι ελπιδες για αφυπνιση ηγεσιων και στελεχων των κομματων. Ιδιαιτερα τα λεγομενα κομματα εξουσιας σερνονται ολο και πιο πολυ στην αποσυνθεση τους. Η αυτοανανεωση δεν μπορει να συντελεστει μεσα σε μια ατμοσφαιρα αλληλο υπονομευσης και αλληλοεξοντωσης φατριων. Η νοσηρη νοοτροπια του διογκουμενου ρευματος των πολιτευομενων διαποτιζει πλεον τους ιδιους τους θεσμους. Τα πολιτικα κομματα μετατρεπονται και τα ιδια σε "πολιτευομενα κομματα".
Το ποσο "πολιτευομενα" εγιναν, καταφαινεται απο την καταντια να ασκουν εξωτερικη πολιτικη για εσωτερικη καταναλωση. Ουτε αποπειραθηκαν καν να χαραξουν μια εθνικη στρατηγικη για τα μεγαλα ανοιχτα εθνικα θεματα. Ετσι το ατομικο και κομματικο κοστος κυριαρχουν και αναχαιτιζουν καθε αποφασιστικη πρωτοβουλια για κομματικη εξυγιανση.
Η αλλη εκδοχη που πλαναται αναφερεται στην προβολη με τυμπανοκρουσιες καποιου "χαρισματικου σωτηρα". Εκδοχη που μονο τα χειροτερα θα προμηνουσε. Θα πρεπει επιτελους να εχουμε διδαχθει απο τετοιες "λυσεις". Η σημερινη παρακμιακη κατασταση θα πρεπει να ειναι διδακτικη. Ωστοσο, δεν πρεπει να εθελοτυφλουμε. Μια τετοια "λυση" υπαρχουν παραγοντες που θα την προωθουσαν. Η πρωτη εξουσια ειναι τωρα οι ιδιοκτητες των μεσων μαζικης ενημερωσης, που επιθυμουν την πληρη κηδεμονευση της πολιτικης εξουσιας για να διασφαλιζουν τις μεγαλες εργολαβιες και τις μεγαλες "μιζες" στον δημοσιο τομεα: Βεβαια, μια τετοια προοπτικη θα την πληρωνε πανακριβα ο λαος, με αποκλεισμο της οικονομικης αναπτυξης και της ισοτιμης ενεργοποιησης μας στην Ευρωπα ικη Ενωση.
Η λυση, οσο δυσκολη κι αν φαινεται, βρισκεται στην πρωτοβουλια του σκεπτομενου, του συνειδητου τμηματος της κοινωνιας, στους ενεργους πολιτες. Η συσπειρωση μιας μικρης μειοψηφιας ποιοτητας μπορει ν' αποτελεσει πυρηνικη δυναμη ικανη να δραστηριοποιησει την αδρανη μαζα, να διαπερασει ολους τους θεσμους και να συγκροτησει ενα αυτονομο αναγεννητικο πολιτικο κινημα. Ηδη κινησεις πολιτων σπαζουν τα καθιερωμενα και κινητοποιουνται για να υφανουν τη μονη λυτρωτικη λυση: Την κοινωνια των πολιτων.
Συμπερασματικα: Σ' αυτον τον τοπο δοκιμαστηκαν ολες οι λυσεις: Μεταρρυθμιστικες, λα ικιστικες, δικτατορικες, ακομα και εμφυλιες τραγωδιες. Ομως ολες απο τα πανω. Ηρθε η ωρα να δοκιμαστουν λυσεις απο την ιδια την κοινωνια απο τα κατω.
Η πολιτικη ειναι συλλειτουργια φιλοσοφιας, επιστημης και τεχνης του εφικτου, που προ υποθετει βεβαια πολιτικους προικισμενους και αξιους. Καθε υποβαθμιση, καθε αλλοιωση, καθε εκφυλισμος του πολιτικου προς τον πολιτευομενο σημαινει το τελος της.
Κατα συνεπεια, η πολιτικη πρεπει να διασυνδεεται με την ευσυνειδησια του πολιτικου για να δημιουργει και, αντιθετα, να αποσυνδεεται απο την ασυνειδησια του πολιτευομενου για να επιβιωνει. Γι' αυτο καιριες προβαλλουν οι αντιθεσεις τους.
Ο πολιτικος πορευεται εναντια στο ρευμα, στην πλανη της κοινης γνωμης, στη δημαγωγια, στον λα ικισμο. Αντιθετα, ο πολιτευομενος συμπορευεται με το ρευμα, την πλανη της κοινης γνωμης, τον λα ικισμο. Κι αυτο γιατι ο πολιτευομενος κυριαρχειται απο το αγχος της εκλογης. Στον αντιποδα ο πολιτικος κυριαρχειται απο το ορμα της αλλαγης. Ετσι το πολιτικο συστημα, που δεν γαλουχει πολιτικους, εκτρεφει πολιτευομενους που μονο το ζοφερο του μελλον προοιωνιζονται.
"Να κοιταξουν βαθια μεσα τους", κανοντας προφανως αυτοκριτικη, συνεστησε ο υπουργος Επικρατειας Αντ. Λιβανης, στους δημοσιογραφους που του ζητησαν να σχολιασει τις φωτογραφιες της κ. Δημητρας Λιανη- Παπανδρεου, που δημοσιευει αυτες τις μερες η "Αυριανη". Χωρις να το θελει, ο κ. Λιβανης συνεστησε και στον εαυτο του αυτοκριτικη -οπως και στους συν αυτω. Ας φυλλομετρησουν τα πρωτοσελιδα της "Αυριανης" τα τελευταια 15 χρονια- και θα καταλαβουν...
Αεικινητος ο Οικουμενικος Πατριαρχης Βαρθολομαιος, προσπαθησε, ολες τις ημερες της διαμονης του στην Πατμο, να παρακολουθησει ολες, μα ολες -και τις θρησκευτικες και τις (πολυ ενδιαφερουσες) οικολογικες και τις καλλιτεχνικες εκδηλωσεις. Κατανυκτικες, μυσταγωγικες, με βυζαντινη χροια οι περισσοτερες, συνεβαλε και η παρουσια του ιδιου σ' αυτο.
Πως πηγαν, τελικα, οι εκδηλωσεις εδω; Ποια ειναι η συνολικη σας εικονα; Τον ρωτησαμε την τελευταια βραδια, στο χωρο του Σπηλαιου της Αποκαλυψης, μετα την παρασταση της Ειρηνης Παπα, την οποια συνεχαρη και ο ιδιος θερμα.
Καλα. Ικανοποιημενος ειμαι, ειπε, με τον καθαρο τροπο που συνηθως μιλαει.
Παρεξεκλιναν καθολου οι γιορτες του στοχου τουσ;
Επιφυλακτικος ο Πατριαρχης, προτιμησε να χαμογελασει. Και να μας πει οτι αυτο ειναι ενα θεμα μιας συνεντευξης, που δεν θα ηθελε τωρα να δωσει.
Λ.Π.
Μπορει η Βουλη να υπολειτουργει, αλλα το εστιατοριο "Ιντεαλ" της Πανεπιστημιου την αντικαθιστα επαξιως. Προχθες το βραδυ, π.χ., η παρουσια αξιωματικης αντιπολιτευσης και κυβερνησης ηταν εντυπωσιακη.
Σε μια ιδιαιτερη αιθουσα του εστιατοριου "συνεδριαζε" ομαδα βουλευτων της Ν.Δ.: Ντορα Μπακογιαννη, Σωτ. Κουβελας, Ελσα Παπαδημητριου, Κ. Πυλαρινος, Γ. Καρατζαφερης, Σπ. Σπηλιωτοπουλος, Χρ. Αντωνιου και ο πρωην βουλευτης Θ. Κουρτης. (Κατα συμπτωση, ολοι τους, δεν ανηκουν στους φανατικους υποστηρικτες του Μιλτ. Εβερτ).
Λιγα τραπεζια πιο περα συνετρωγε με τον Στ. Μπιθα της Γενικης Γραμματειας Τυπου, ο επι των Μεταφορων κ.τ.λ. υπουργος Ευαγγ. Βενιζελος, ο οποιος σε καποια στιγμη ανταλλαξε φιλοφρονησεις με την κ. Μπακογιαννη αλλα πεταξε και ενα πειραγμα: "Σας σημειωνω"!
Το τι ελεχθη στα δυο τραπεζια ιδιως στο πρωτο δεν εγινε γνωστο, αφου το "Ιντεαλ", απο διακριτικοτητα, δεν κραταει πρακτικα των καθημερινων στα τραπεζια του συνεδριασεων.
Αλλα οι προχθεσινοι δειπνοσοφιστες εχασαν μια σπανια ευκαιρια. Μια συζητηση με τον Κωστα Γαβρα. Τυχεροι μερικοι ανθρωποι της "Ε" που την απολαυσαν σε τριτο τραπεζι, αναμεσα στα δυο αλλα. Αν οι πολιτικοι μας ακουγαν πιο συχνα τους ανθρωπους της τεχνης, πολλα θα διδασκονταν. Ιδιως οταν προκειται για τον Γαβρα, που συνδυαζει αριστα και με θαυμαστη σεμνοτητα τις ιδιοτητες του καλλιτεχνη και του διανοουμενου που σκεφτεται πολιτικα. Φ.
Ανετη, σχεδον, ηταν χθες η κυκλοφοριακη κινηση στην Αθηνα ακομη και στην προβληματικη λεωφορο Κηφισιας (στη ληγουσα, παρακαλω, ο τονος) ηταν υποφερτη η συμφορηση.
Ελειπαν απο τους δρομους τα ταξι κι αυτη ειναι η μονη εξηγηση, που μαλλον θα πρεπει να προβληματισει τους ταξιτζηδες, οταν θα ξαναποφασισουν να απεργησουν.
Με την ευκαιρια, παντως, που οι ταξιτζηδες εχουν διαλογο αυτες τις μερες με το υπουργειο Μεταφορων ο ρεκτης νεος υπουργος Ευ. Βενιζελος θα ηταν καλο να τους υπενθυμισει οτι, εκτος απο δικαιωματα και αιτηματα, εχουν και υποχρεωσεις και, βεβαιως, να λαβει μετρα για να τηρουνται. Μερικες απ' αυτες τις υποχρεωσεις τους, ενδεικτικα:
Να διατηρουν τα ταξι καλοσυντηρημενα και καθαρα.
Να οδηγουν προσεκτικα, σεβομενοι τους κανονισμους της Τροχαιας.
Να ειναι ευγενεις και προσηνεις και, βεβαιως, να μη χυδαιολογουν.
Να ζητουν την αδεια του επιβατη για να καπνισουν η να βαλουν στο κασετοφωνο τη μουσικη που θελουν.
Να στεργει και ο αρχικος πελατης για διπλες η πολλαπλες μισθωσεις. Και ασφαλως
Να μην αισχροκερδουν με θυματα κυριως ξενους τουριστες και ανυποψιαστους επαρχιωτες.
Εχουν επισημανθει και ειπωθει πολλες φορες ολ' αυτα. Καιρος καποτε να μπουν σε εφαρμογη.
Γ.Β.
Απο ενοχλημενος μεχρι φανερα εκνευρισμενος εδειχνε χθες ο υπουργος Εξωτερικων Καρολος Παπουλιας, οταν τον συναντησαμε στον ΟΗΕ και τον ρωτησαμε για το περιστατικο με την τροφικη δηλητηριαση του πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου στην Πατμο.
Απευθυνομενος στους δημοσιογραφους ειπε οτι "απο το 1981 καποιοι τον θελουν πεθαμενο, αλλα δεν τους εγινε η χαρη. Ο Πρωθυπουργος ειναι καλα στην υγεια του και δεν παθαινει τιποτα. Και το 1997 θα ξαναπαρει τις εκλογες και θα ειναι πρωθυπουργος".
Εν τη ρυμη του λογου του ο υπουργος ειπε κατι που φυσικα δεν θα το εννοουσε ουτε πιστευουμε οτι το συνειδητοποιησε οταν το διατυπωσε. Ειπε οτι "αυτοι που ηθελαν τον Ανδρεα Παπανδρεου πεθαμενο, δυστυχως αυτοι πεθαινουν, ενω ο Ανδρεας ζει και θα ζει". Ποιους εννοουσε ο υπουργοσ;
Γ.ΚΑΝ.
Η διοργανωτικη επιτροπη, που ορισε το Οικουμενικο Πατριαρχειο για τις εκδηλωσεις στην Πατμο, εκλεισε, ειτε δια χορηγιας ειτε δια ναυλωσεως, δυο μεγαλα πλοια για τη μεταφορα και τη διαμονη σ' αυτα των προσκεκλημενων. Σ' αυτα τα πλοια η επιτροπη τακτοποιησε και τους δημοσιογραφους, τους οποιους ειχε προσκαλεσει το Πατριαρχειο.
Οταν, λοιπον, χρησιμοποιει ο υπουργος Τυπου Τηλ. Χυτηρης, οπως εκανε χθες, αυτο το γεγονος ως αλλοθι για να δικαιολογησει την παρουσια και διαμονη υπουργων σε κοτερα διαφορων "φιλων" και κοσμικων, ειναι σαν να κανει το ασπρο μαυρο. Καμια σχεση, κ. υπουργε, το ενα με το αλλο. Γι' αυτο μην παραπλανατε...
Π.ΣΩΚ.
Τα Δολιανα κηδεψαν χθες τον επι σειρα ετων κοινοταρχη τους Γιωργο Λαλιωτη, πατερα του υπουργου ΠΕΧΩΔΕ. Το οικουμενικο "παρων", εκτος των συγχωριανων του, εδωσαν και οι πολιτικοι. Ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης, οι Ακης Τσοχατζοπουλος, Αντ. Λιβανης, Κ. Γειτονας, αλλα και ο δημαρχος Αθηναιων Δ. Αβραμοπουλος και ο βουλευτης της Ν.Δ. Π. Τατουλης τιμησαν με την παρουσια τους τη συγκινητικη τελετη και εδωσαν κουραγιο στον Κωστα Λαλιωτη.
Ενα αντιο ανταξιο των αγωνιστικων περγαμηνων του εκλιποντος.
Χ.ΤΖ.
Με περισση αυτοπεποιθηση, που επισημανθηκε απο ολους σχεδον τους παρισταμενους, προηδρευσε ο Μ. Εβερτ στη συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης του κομματος του. Και οπως μαθαμε, πολλες φορες συνεστησε αυστηρα στα φλυαρουντα μελη της Κ.Ε. να κανουν ησυχια. Σε καποια στιγμη στραφηκε προς την πλευρα οπου σιγοκουβεντιαζε η Ντορα Μπακογιαννη με τους Β. Με ιμαρακη και Γ. Βουλγαρακη και ειπε:
Να σταματησει η γαλαρια...
Στο ολο κλιμα της συνεδριασης αμετοχος εμεινε ο Γ. Βαρβιτσιωτης. Ακομα και στα νευματα που του απηυθυνε ο Μ. Εβερτ για να εισπραξει τη συγκατανευση του, εκεινος δεν αντιδρουσε.
Τοσο, που σχολιαστηκε απο πολλους.
Καποιος μαλιστα, προφανως... κακοπιστος, μας ειπε αργοτερα:
Του εδωσε στα νευρα η αυτοπεποιθηση του Εβερτ.
Λετε;
Κ.Κ.
Η εντονη αντιπαραθεση (φραστικη, παντως) μεταξυ του αντιπροεδρου του Αρειου Παγου Στεφ. Ματθια και του προεδρου Βας. Κοκκινου, οπως εξελιχθηκε στη διασκεψη της περασμενης Πεμπτης, οταν συζητουσαν τη συνταγματικοτητα του νομου Πεπονη, δημοσιοποιηθηκε χθες μετα την επιστολη του αντιπροεδρου σε ολους τους αρεοπαγιτες. Ζηταει τη συγκληση εκ νεου της Ολομελειας με τη συνθεση που προβλεπει η διαταξη Πεπονη.
Η κινηση αυτη του αντιπροεδρου, παρ' οτι εγινε μεσω αλληλογραφιας (η επιστολη του μοιραστηκε στις θυριδες), θα μπορουσε να χαρακτηριστει και πρωτοτυπη, αν δεν υπηρχαν δυο γεγονοτα που εγειρουν υποψιες: Οτι, δηλαδη, προαλειφεται, συμφωνα με ολες τις ενδειξεις, για τη θεση του προεδρου του Αρειου Παγου τον ερχομενο Ιουνιο, ενω λεγεται οτι ηταν και ο ιδιος συντακτης της διαταξης που κριθηκε απο το ανωτατο δικαστηριο. Αν δεν ειναι ετσι, ας μας διαψευσει...
Γ. ΠΑΠ.
Αρον αρον εγκατελειψαν χθες το μεσημερι (τοπικη ωρα) την αιθουσα οπου συχναζουν, στα Ηνωμενα Εθνη, στη Ν. Υορκη, οι διπλωματες, οταν αγνωστος τηλεφωνησε οτι εχει τοποθετηθει βομβα. Η ασφαλεια του Οργανισμου σημανε (τοπικο) συναγερμο και αρχισε εξονυχιστικος ελεγχος.
Στις ερευνες χρησιμοποιησαν και ειδικα εκπαιδευμενα σκυλια, αλλα τελικα αποδειχτηκε φαρσα. Την ωρα του τηλεφωνηματος ο υπουργος Εξωτερικων Καρολος Παπουλιας συνομιλουσε με το Γιουγκοσλαβο ομολογο του Ρ. Μιλουτινοβιτς. Δεν ενοχληθηκαν ομως, γιατι η συναντηση τους ειχε γινει σε αλλη αιθουσα. Οποτε αυτη τη φορα ο κ. Παπουλιας γλιτωσε απο την ταλαιπωρια... Γ.ΚΑΝ.
Μεγαλο παραπονο για "μεγαλο" καναλι: Ο υπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων Στ. Τζουμακας αρνηθηκε χθες να κανει αλλες δηλωσεις, μετα την ομιλια του σε ημεριδα του Εργατικου Κεντρου Αθηνας. Εκανε ομως εκκληση προς τους συγκεντρωμενους δημοσιογραφους να αποφευγουν να συναγαγουν συμπερασματα απο τις διαφορες τοποθετησεις του. Ως παραδειγμα, ανεφερε την εκπληξη που δοκιμασε προχθες, οταν ακουσε στο νυχτερινο δελτιο ειδησεων "μεγαλου" καναλιου, ρεπορτερ να προαναγγελλει οτι προκειται να παραιτηθει στην περιπτωση που δεν εισακουστουν απο την κυβερνηση οι εισηγησεις του για αλλαγες στο ασφαλιστικο συστημα. Και διαψευδοντας οτι υπαρχει ενδεχομενο παραιτησης του, συνεστησε στους συντακτες να ειναι πιο προσεκτικοι και κοντα στο μετρο.
Α.ΧΡ.
Δεν συμμεριζεται απολυτως την αισιοδοξια του Μ. Εβερτ, οτι η Ν.Δ. θα κερδισει τις εκλογες, ο βουλευτης Ν. Κατσαρος. Και χθες στην Κεντρικη Επιτροπη αμφισβητησε ευθεως οσα κουραστικα επαναλαμβανει ο αρχηγος του.
Δεν ειμαστε ετοιμοι για εκλογες, ειπε, δεν εχουμε κομματικη οργανωση ικανη.
Μονο που τα ειπε οταν ειχε αποχωρησει απο την αιθουσα ο Μ. Εβερτ. Λιγο αργοτερα παντως εσπευσε να τα μαζεψει.
Η αναδιαταξη του κομματος συνδεεται με το πως θα κυβερνησουμε τον τοπο. Διοτι τις εκλογες θα τις κερδισουμε. Το θεμα ειναι πως θα κυβερνησουμε τον τοπο.
Αν ομως αμφιβαλλουν, που αμφιβαλλουν, και αλλοι βουλευτες και στελεχη, οπως ο κ. Κατσαρος, πως θα τις κερδισει τις εκλογεσ;
Κ.Κ.
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΗΦΑΙΣΤΟΥ *
"Ηθικη" και ευρωπα ικη αμυνα
Πολλες θεσεις και αποψεις που ακουγονται για τις γαλλικες πυρηνικες δοκιμες, επιβεβαιωνουν την κριση που περνα η ΕΕ, τη γενικευμενη συγχυση της μεταψυχροπολεμικης περιοδου και το αλαλουμ συζητησεων περι τα διπλωματικα. Ενιοτε δημιουργειται η αισθηση οτι καθε ορθολογιστικη συζητηση τεινει να αντικατασταθει με συνθηματα, υποκρισιες, εμπαθεις κραυγες και αντιφατικες τοποθετησεις. Τα συμφεροντα που εξυπηρετουνται, ποικιλλουν. Μερικες φορες, οι κραυγες καμια σχεση δεν εχουν με ειρηνικα αισθηματα η περιβαλλοντολογικες ευαισθησιες αλλα με υπογεια ιδιοτελη συμφεροντα (εθνικα και αλλα), σκοπιμοτητες και εγωισμους. Το θεμα ειναι τεραστιο. Γι' αυτο, θα περιοριστω σε δυο μονον πτυχες. Στην ηθικη διασταση και στο ζητημα της ευρωπα ικης αμυνας.
Κατ' αρχας, οσον αφορα την ηθικη διασταση, η μονη ισως ανιδιοτελης και ορθολογιστικη τοποθετηση (απο τη σκοπια τουλαχιστον των φιλοσοφικων τοποθετησεων των μελων και υποστηρικτων της) ειναι αυτη της οργανωσης Γρενπεαψε, η οποια, παντοτε και με συνεπεια τασσεται κατα ολων των πυρηνικων οπλων ολων των κρατων. Περαν αυτης της εκστρατειας "ιεραποστολικου χαρακτηρα" (και απο καθε αποψη τοσο ουτοπικη οσο και αναγκαια) πολλες απο τις υπολοιπες αποψεις και τοποθετησεις ειναι απο αμφιλεγομενες και/ η υποπτες μεχρι αντιφατικες και/ η παρανο ικες. Το βασικο ερωτημα ειναι το εξης: Η Γαλλια, εχει η δεν εχει το κυριαρχικο και ηθικο δικαιωμα να αναπτυξει αξιοπιστη πυρηνικη δυναμη; Στη βαση αυτη, θα μπορουσε να τεθει ενας μεγαλος αριθμος αλλων ερωτηματων, μεταξυ των οποιων και τα εξης: Στη βαση ποιας ηθικης ειναι νομιμοποιημενη μια χωρα να εχει πυρηνικα οπλα, ενω αλλες χωρες δεν ειναι; Αφου περαν πολιτικων πιεσεων κανενας δεν μπορει να εγγυηθει γενικο πυρηνικο αφοπλισμο (που ασφαλως, για πολλους λογους, ειναι επιθυμητος)
ποιος εχει το ηθικο ερεισμα να απαγορευσει σε μια χωρα να οικοδομησει αξιοπιστο συστημα αμυνασ; Τι θα συμβει εαν σε 5 η 10 χρονια καποιος σοβινιστης ηγετης απο τα πολλα αναθεωρητικα (η εν δυναμει αναθεωρητικα) κρατη που εχουν (η θα εχουν) πυρηνικα οπλα απειλησει το Παρισι με πυρηνικο χτυπημα; Για να θυμηθουμε τον Ντε Γκολ, "μηπως οι ΗΠΑ θα διακινδυνευσουν τη Νεα Υορκη για να προστατευσουν το Παρισι;". Με ποια κριτηρια, ποιες αρχες και ποιες αξιες θα μπορουσε να εμποδιστει η Γαλλια στην εκπληρωση των εθνικων της στοχων και μαλιστα οταν πολλοι απο αυτους που την επικρινουν κατεχουν η εξαρτουν την ασφαλεια τους απο την πυρηνικη ισχυ; κ.τ.λ.
Δευτερον, απο την πρωτη στιγμη που τεθηκε το ζητημα εναρξης της διαδικασιας της ευρωπα ικης ολοκληρωσης, ολοι θεωρουσαν ως δεδομενο και αυτονοητο οτι, επειδη ενα ευρωπα ικο αμυντικο συστημα, θα λειτουργουσε σε ενα πυρηνικοποιημενο κοσμο, θα συμπεριλαμβανε τοσο συμβατικες οσο και πυρηνικες δυναμεις. Εξαλλου, η Ατλαντικη Συμμαχια πλειστακις επιβεβαιωσε τη συλλογικη θεση των μελων της οτι τα γαλλικα και βρετανικα πυρηνικα οπλα ενισχυουν την αξιοπιστια της συμμαχιας. (Για να ισχυει αυτο πρεπει η δεν πρεπει οι δυναμεις αυτες να ειναι αξιοπιστεσ;) Τα τελευταια τριαντα χρονια, ολες οι συζητησεις των "ευρωπα ιστων" και "ευρω-ατλαντιστων" κατα κυριο λογο, επικεντρωθηκαν σε ενα θεμα: τον τροπο με τον οποιο το ευρωπα ικο αμυντικο συστημα (αμιγως ευρωπα ικο η ως ευρωπα ικος πυλωνας του ατλαντικου συστηματος) θα μπορουσε να αξιοποιησει τις γαλλικες και βρετανικες πυρηνικες δυναμεις για να οικοδομησει μια αξιοπιστη ευρωπα ικη συμμαχια. Η ΔΕΕ, στην οποια περιχαρεις ενταχθηκαμε με αφελεις φ!
ωνασκιες οτι "θα εγγυηθει (η θα πρ επει να εγγυηθει) τα συνορα της Ελλαδας", εντασσεται στην ΕΕ, με σκοπο, ακριβως, την επιτευξη προοδου στην προσπαθεια οικοδομησης μιας τετοιας αξιοπιστης (ευρωπα ικης) συμμαχιας.
Τις επιφυλαξεις για το εγχειρημα αυτο και τα ερωτηματα για την πολιτικη και στρατηγικη εφικτοτητα ενος τετοιου εγχειρηματος, τα εχω αναλυσει σε αλλη περιπτωση.1 Στο παρον συντομο σημειωμα και ανεξαρτητως εαν προσωπικα ειμαι υπερ η κατα των πυρηνικων οπλων και των πυρηνικων δοκιμων, ευλογως, θα μπορουσαν να εκφραστουν επιφυλαξεις για τον ορθολογισμο και/ η τι σκοπιμοτητες που υποκρυπτουν ορισμενες τοποθετησεις. Συναφως, αναμφιβολα, ειναι κατανοητο εαν καποιος ειρηνιστης που ειναι αρνητικος τοσο για την ευρωπα ικη κοινη αμυνα οσο και για καθε αμυντικο συστημα, να ειναι και εναντιον των γαλλικων πυρηνικων οπλων. Ομως, ειναι ακατανοητο και αλλοκοτο εαν καποιος ιδιαιτερα μαλιστα εαν προκειται για Ελληνα ο οποιος απαιτει εγγυηση των συνορων του υποστηριζει τοσο την πολιτικη ενωση οσο και την ευρωπα ικη αμυνα, αλλα ταυτοχρονα καταπολεμα την αναπτυξη αξιοπιστων μεσων, τα οποια, ενδεχομενως, θα μπορουσαν αν επιτυχουν μια αξιοπιστη ευρωπα ικη συμμαχια. Ειναι νομιζω εμφανες οτι, στο σημερινο αλαλουμ αναλυσεων, υποκρις ιας και συγχυσης, η συνεπεια, η πολιτικη εντιμοτητα και ο ορθολογισμος, μαλλον σπανιζουν. Εαν αυτη η εκτιμηση ειναι ορθη, τοτε υπαρχουν πολλοι λογοι για καποιον να ειναι, τοσο απαισιοδοξος για το μελλον της Ευρωπα ικης Ενωσης, οσο και επιφυλακτικος για τη σοφια η τον ορθολογισμο μερικων Ελληνων που κηρυττουν τον υπερευρωπα ισμο ως θεραπεια πασης (ελληνικης και διεθνους) νοσου. Τελος, ερωτω: Οταν ως κομματα και ως κυβερνηση (οχι ως ατομα, αυτο ειναι αλλη υποθεση), ανταγωνιζομαστε τη γαλλικη κυβερνηση, ποιος σκοπος η ποια σκοπιμοτητα εξυπηρετειται; Ακολουθουμε την "ειρηνιστικη" μοδα; Βοηθουμε να αφοπλιστουν οι κακοι και να εξοπλιστουν οι καλοι; Τι αλλο επιδιωκουμε, τελος παντων; Απλα ερωτηματα, δυσκολες απαντησεις.
* Αν. Καθ. Διεθνων Σχεσεων στο Παντειο
Με ποια κριτηρια και ποιες αρχες θα μπορουσε η Γαλλια να εμποδιστει στην
εκπληρωση των εθνικων της στοχων;
Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ... Ενας θρυλος του ελληνικου αθλητισμου, ενα προσωπο που ενεπνευσε χιλιαδες νεους Ελληνες, που δοξασε την Ελλαδα, που βοηθησε ν' ακουστει τ' ονομα της σ' ολο τον κοσμο για κατι θετικο, φαινεται οτι πηρε τη μεγαλη αποφαση... Μιλαμε φυσικα για το ινδαλμα μιας ολοκληρης γενιας, τον Νικο Γκαλη, που βλεποντας οτι οι συνθηκες δεν του επιτρεπουν να συνεχισει την καριερα του οπως αυτος θα ηθελε, προτιμησε να φυγει με το κεφαλι ψηλα. Αρνηθηκε να συνεχισει ως κομπαρσος κι επελεξε να εγκαταλειψει την ενεργο δραση στο αθλημα που του χαρισε δοξα και φημη, αντι να υποστει τη φθορα και τη μιζερια που αναποφευκτα ερχεται...
Την ιδια στιγμη, ενα αλλο προσωπο, που καλως η κακως, ειτε μας αρεσει ειτε οχι, δεσποσε στο πολιτικο στερεωμα, που ενεπνευσε τα οραματα και τους ποθους χιλιαδων Ελληνων, ακολουθει την ακριβως αντιθετη διαδρομη. Ειναι αυτονοητο οτι αναφερομαστε στον κ. Παπανδρεου, που επελεξε να τελειωσει την καριερα του ως ηγετης μεσα στη φθορα και την ανυποληψια... Οι εφημεροι πειρασμοι της εξουσιας αποδειχθηκαν πιο ελκτικοι για τον Πρωθυπουργο απο τη δυνατοτητα να εγγραψει υποθηκες ιστορικης δικαιωσης και καταξιωσης... Κατι τετοιο βεβαια προ υπεθετε οτι ο κ. Παπανδρεου θα ειχε την τολμη, θα ειχε το θαρρος να πει αντιο, αντι να μεινει και να περιμενει την καταρρευση και του ιδιου και της κυβερνησης και του κομματος που ο ιδιος δημιουργησε...
Φευ, ομως, δεν αρκει να εχεις ικανοτητες, δεν αρκει να εχεις τη διορατικοτητα και την ευελιξια να κυριαρχεις στην πολιτικη ζωη, αλλα πρεπει να εχεις και το ψυχικο σθενος αλλα και την προσωπικη αξιοπρεπεια να φευγεις πριν σε παρει ο κατηφορος...
ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ
ΜΙΑ ΜΟΛΙΣ εβδομαδα μετα τις πρωθυπουργικες συστασεις προς το νεο υπουργικο συμβουλιο αποδεικνυεται οτι καποιοι υπουργοι, οπως ο υπερυπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων Στεφανος Τζουμακας, αγνοουν τις συστασεις, κινουνται αυτονομα, αιφνιδιαζουν τους συναδελφους τους και προκαλουν δημοσιες τριβες. ΕΙΧΕ ΠΕΙ ο Πρωθυπουργος: "Δεν θα πετυχουμε, δεν θα πετυχετε, εαν δεν διαμορφωσουμε συνθηκες απολυτης προσωπικης και λειτουργικης αλληλεγγυης" και επισημανε: "Κανεις υπουργος δεν μπορει να αιφνιδιαζει τους συναδελφους του, με αποφασεις η με προαναγγελια αποφασεων η σχεδιων (...). Δεν μπορει, σε καμια περιπτωση, να γινονται εξαγγελιες για μειζονα θεματα, χωρις να εχουν ενημερωθει οι συναρμοδιοι υπουργοι και ο Πρωθυπουργος". ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ο κ. Τζουμακας αλλαγες στο ασφαλιστικο συστημα, αλλα και εταχθη υπερ της βελτιωσης των συνταξεων, προσδιοριζοντας οτι η κατωτερη συνταξη πρεπει να ειναι ιση με τα 20 μεροκαματα του ανειδικευτου εργατη. Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ του ειναι, ασφαλως, σωστη, με δεδομενο το σημερινο καθεστως των συνταξεων πεινας, αλλα πρεπει να βρεθουν τα χρηματα. Οι οικονομικοι υπουργοι αιφνιδιαστηκαν και αντεδρασαν, δηλωνοντας, μαλιστα, οτι τετοιο θεμα δεν υπαρχει στην ατζεντα της οικονομικης επιτροπης, που προκειται να συνελθει. Και ακομη οτι για τετοια θεματα χρειαζονται συλλογικες αποφασεις. Η ΚΟΝΤΡΑ συνεχιστηκε με δηλωση του κ. Τζουμακα, ο οποιος ειχε κανει χρηση του δικαιωματος που εχουν "οι υπουργοι να εισηγουνται και η κυβερνηση συλλογικα να αποφασιζει". Και επικαλεστηκε τις συστασεις του Πρωθυπουργου. ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ οτι δεν υπαρχει συντονισμος στη λειτουργια της κυβερνησης και ενδεχομενως χρειαζεται επεμβαση του Πρωθυπουργου. Τωρα που τελειωσαν οι γιορτες της Πατμου ελπιζουμε να βρει το χρονο. ΠΕΡΑΝ αυτου, ομως, δεν μπορει να αγνοηθει και το δικαιο των συνταξιουχων, το οποιο ικανοποιουν οι τοποθετησεις του κ. Τζουμακα. Ο υπουργος, ομως, πρεπει να εχει πληρη εισηγηση και για την καλυψη των κονδυλιων που απαιτουνται για τη βελτιωση των συνταξεων. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ολα αυτα ειναι λογια εντυπωσιασμου η, για να το πουμε αλλιως: "Απο το ταξιμο δεν επαθε κανεις τιποτε...". Και ειναι κριμα οι συνταξιουχοι να ειναι, για μια ακομη φορα, θυματα υποσχεσεων χωρις αντικρισμα.
1968. Ο Παντελης Βουλγαρης φευγει για το Παρισι με σκηνες απο τις "γιορτες" της χουντας, γυρισμενες σε 16αρι φιλμ. Παρανομο κινηματογραφικο υλικο. Εκει, με τον Γιωργο Κατακουζηνο ζητουν τη βοηθεια του Κωστα Γαβρα για να φτιαξουν απο αυτο μια ταινια. Εκεινος φυσικα ανταποκρινεται...
Βουλγαρης και Κατακουζηνος βρισκονται λιγο καιρο μετα στο στουντιο και μονταρουν το υλικο, αλλα... Αλλα η πεινα τους, εχει φτασει στο απροχωρητο. Ειχαν φυγει απο την Ελλαδα οπως οπως.
Η λυση εινα μια. Τηλεφωνουν και παλι στον Κωστα Γαβρα και -δυστυχια- μαθαινουν πως εκεινος λειπει για γυρισματα στην Ουγγαρια και πως θα γυρισει σε μια εβδομαδα. Υπομονη...
Σαββατο και στην πρωτη τους συναντηση, ακριβως μια εβδομαδα μετα, ο Παντελης Βουλγαρης αναλαμβανει να κανει την "εισαγωγη": "Κωστα, υπαρχει ενα προβλημα. Πειναμε...". "Κανενα προβλημα θα παμε τη Δευτερα στην Τραπεζα και...". "Ποια Δευτερα; Τωρα", απαντα ο Βουλγαρης. Και καπως ετσι, τα 100 φραγκα που βρισκονται στην τσεπη του Κωστα Γαβρα, γινονται καταρχας γευμα στο κοντινοτερο φαστ φουντ.
1995. Εικοσι εφτα χρονια μετα, ο Κωστας Γαβρας και ο Παντελης Βουλγαρης, καθισμενοι διπλα διπλα, "εκλεκτοι" και οι δυο μαζι με τον Εμιρ Κουστουριτσα των φετινων αφιερωματων του "Πανοραματος", θυμουνται...
Ηταν στο πλαισιο της συνεντευξης Τυπου που δοθηκε εκτακτως χθες και συνοδευτηκε με την επισης "εκτακτη" απονομη τιμητικης πλακετας στον σκηνοθετη του "Ζ" απο το διευθυντη της "Ε", Σεραφειμ Φυντανιδη και τον Μανο Ευστρατιαδη, αντιπροεδρο του Κεντρου Ελληνικου Κινηματογραφου, που φετος συνεργαζεται στη διοργανωση. Κι αυτο γιατι π ιπροσωπικοι λογοι τον εμποδιζουν να παραβρεθει στην εκδηλωση για τη ληξη του "Πανοραματος" την Πεμπτη, 5 Οκτωβριου οταν τις τιμητικες τους πλακετες θα παραλαβουν ο Παντελης Βουλγαρης και ο Εμιρ Κουστουριτσα.
Σε κλιμα φιλικο που κατελυε την τυπικη μορφη μιας συνεντευξης Τυπου και θυμιζε περισσοτερο ευχαριστη "κινηματογραφοκεντρικη" συζητηση, Γαβρας και Βουλγαρης μιλησαν για τις ταινιες τους και βεβαια για τον ελληνικο κινηματογραφο.
Και καταρχας την "εξαγωγη" ελληνικων ταινιων στο εξωτερικο. "Εξαγωγη" αναγκαια για τον Κωστα Γαβρα που θεωρει "απολυτως απαραιτητη την καλλιτεχνικη εκπροσωπηση της Ελλαδας", την προβολη "της αλλης οψης της Ελλαδας" σε μια εποχη που η χωρα πληττεται σε αλλους τομεις και κυριως στον πολιτικο. Στη Γαλλια "υπαρχει κοινο που ενδιαφερεται", τονισε ο Κωστας Γαβρας, αναγνωριζοντας βεβαια την αμερικανικη επικυριαρχια και στη γαλλικη κινηματογραφικη αγορα.
Ο ιδιος προκειται συντομα να ξεκινησει τα γυρισματα της νεας του ταινιας που εξεταζει τα ορια της επεμβασης της γενετικης πανω στον ανθρωπο. Ενα προβλημα κοινωνικο και συγχρονως πολιτικο κι ωστοσο οχι σαν αυτα που συνηθως επεξεργαζεται ο σκηνοθετης.
Ευλογη η ερωτηση στον Ελληνα κινηματογραφιστη μονιμο κατοικο Γαλλιας απο το '58 αν σκοπευει να στρεψει προσεχως την καμερα του προς την Ελλαδα. "Ειναι προβλημα. Καθε φορα που βρισκω ενα θεμα σχετικο με την Ελλαδα, σκεφτομαι οτι ειναι υποδεεστερο οσων αισθανομαι για τη χωρα. Εξαλλου, την καινουργια Ελλαδα, τη νεα γενια, δεν την ξερω καλα. Κινδυνευω να τα πω στραβα. Να γυρισω πισω, στην Κατοχη και τον Εμφυλιο, στα γεγονοτα που εζησα μεχρι το '58; Ειναι πραγματα που τα ξερετε", ηταν π ιη απαντηση του σκηνοθετη που παντως λιγο αργοτερα "υπεκυψε": "Σας υποσχομαι...".
Τα παιδια που μιλουν με "μπλιαχ και σκρατς". Ποια ειναι αυτα κατα τον Παντελη Βουλγαρη; Τα παιδια που εκτος των αλλων, δεν εχουν κινηματογραφικη παιδεια.
Ηταν το σχολιο του σκηνοθετη στην εκκληση του Σεραφειμ Φυντανιδη για την επιστροφη του κοσμου στον κινηματογραφο, που ειναι "πολιτισμος και παραλληλα επιστροφη στις ριζες". "Ολες οι αυταρχικες εξουσιες προσπαθουσαν να κλεισουν τον κοσμο σπιτι του", "υπενθυμισε" ο κ. Φυντανιδης, τονιζοντας πως το "Πανοραμα" κι οι αλλες σχετικες εκδηλωσεις, οπως το φεστιβαλ του περιοδικου "Σινεμα" "ειναι ενα λιθαρακι" για να επιτευχθει αυτη η επιστροφη στις κινηματογραφικες αιθουσες. Και η ευχη του προς τους δυο κινηματογραφιστες, διπλα του; "Να μας δινουν ολο και περισσοτερες ταινιες".
Το "Ακροπολ" ειναι η ταινια που θα μας δωσει ο Παντελης Βουλγαρης συντομα. Οχι ομως και τοσο συντομα οσο ελπιζαμε. Μια ταινια, αποτελεσμα χρονων προετοιμασιας, θελει και χρονο στο μονταζ.
Πραγμα που σημαινει οτι ουτε Φεστιβαλ της Θεσσαλονικης θα παει ουτε οτι θα εγκαινιασει στα τελη Οκτωβριου το αφιερωμα που ετοιμαζει το Μουσειο Μοντερνας Τεχνης της Νεας Υορκης, στον Παντελη Βουλγαρη. Συνεπως...
"Προσανατολιζεστε λοιπον προς το Φεστιβαλ του Βερολινου;", ηταν η ερωτηση προς τον σκηνοθετη. "Προς το κοινο, φυσικα", ηταν η απαντηση που εφτασε παραδοξως οχι απο τον Παντελη Βουλγαρη, αλλα απο το χαμογελαστο Κωστα Γαβρα.
Ν. ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο νεαρος Τσιτσανης αφηνει τα Τρικαλα και ερχεται, για δυο βραδιες, στην Αθηνα. Φερνει μεσα απο τη μουσικη των τραγουδιων του εικονες απο τις μαντρες των ξεχασμενων κηπων, τις σκιες τριων φιλων, τη μαγεια των ερωτων, τα ταξιδια του στο ποταμι. "Τσιτσανη Διαλογοι. Μυστικες συναντησεις του νεαρου απο τα Τρικαλα" του Σταυρου Ξαρχακου. Με το συνθετη στο ποντιουμ η Κρατικη Ορχηστρα Ελληνικης Μουσικης παιζει μεθαυριο και το Σαββατο στις 8.30 το βραδυ στο Ηρωδειο.
Ειναι το τελος του καλοκαιρινου ταξιδιου της ορχηστρας μ' αυτο το εργο. Ταξιδεψε στις Βρυξελλες, στην Αυστρια και σε τριαντα ελληνικες πολεις. Τριαντα χιλιαδες ακροατες προσηλθαν στις συναυλιες εντος Ελλαδος. Η Κρατικη Ορχηστρα Ελληνικης Μουσικης αρχισε να γραφει σιγα - σιγα την Ιστορια της.
Ναι, ο Σταυρος Ξαρχακος ανακαλυψε, οπως ειπε, σε χθεσινη συνεντευξη Τυπου, "μυστικες συνομιλιες" της "Καλαμπακιωτισσας" με τον Μουσοργκσκι και τον Σεν Σανς, της "Αρχοντισσας" με τα νεγρικα μπλουζ, της "Ζωιτσας" με τους τροπους του Πιατσολα, των "Βελουδενιων ματιων" με τον "Μολδαβα" του Σμετανα. Πως ομως αυτες οι ετεροκλητες μουσικες εγιναν ενα ολοκληρωμενο εργο; Ο λογος στον ιδιο το δημιουργο: "Πιστευω στην εσωτατη συναφεια αυτων των μουσικων και γι' αυτο αφεθηκα στον κινδυνο (μια συναρπαστικη ομολογω σχοινοβασια στο κενο) να κανω μουσικη αυτες τις ""μυστικες συνομιλιες" που εγω ""ακουγα", να κανω μουσικη αυτο που ενιωσα".
"Παραλογες" για τα 50χρονα της ελληνικης κοινοτητας των Βρυξελλων
"Επιτελους, μια σοβαρη επαγγελματικη δουλεια, εντιμη, ποιοτικη, προσεγμενη", ελεγαν μεταξυ τους οσοι Ελληνες της παροικιας των Βρυξελλων παρακολουθησαν στη βελγικη πρωτευουσα την Κυριακη και τη Δευτερα τη μουσικη-θεατρικη παρασταση "Παραλογες" απο την Αιμιλια Υψηλαντη και τη θεατρικη εταιρεια "Αργω", στο πλαισιο του εορτασμου των 50 χρονων της ελληνικης κοινοτητας Βρυξελλων.
Ορισμενοι υποστηριξαν οτι ηταν ενα απο τα καλυτερα πραγματα που εχουν δει απο τη μητροπολη τα τελευταια χρονια. Αντιθετα με τα μουσικα γεγονοτα (το Σαββατο εδωσε συναυλια ο Σταυρος Ξαρχακος ενω την Κυριακη θα εμφανιστει η Χαρις Αλεξιου), οι θεατρικες παραστασεις ταξιδευουν σπανια στην πολη τους. Ετσι, αρκουνται, χρονια τωρα, σε παραστασεις ευχαριστες, που χαριζουν βεβαια αφθονο γελιο αλλα ανεβαινουν απο ερασιτεχνικους θιασους.
Οι "Παραλογες", σε σκηνοθεσια Σταυρου Τσακιρη, βασισμενες στη δημοτικη ποιηση, το δημοτικο τραγουδι, τις λαικες παραδοσεις και τα εθιμα του λαου μας, εχουν παρουσιαστει με επιτυχια τα τελευταια δυο χρονια σε ολη την Ελλαδα, αλλα και εκτος συνορων, την ανοιξη στη Γερμανια. Στη σκηνη, μεσα απο τον λογο, το τραγουδι και την κινηση, εκτυλισσεται ο κυκλος της ανθρωπινης ζωης στη διαρκεια των εποχων του χρονου.
Στη βελγικη πρωτευουσα δοθηκαν τρεις παραστασεις στο πολιτιστικο κεντρο του Δημου Οντεργκεμ, σε ενα θαυμασιο θεατρο 700 θεσεων, με την υποστηριξη της Ομοσπονδιας Ελληνικων Κοινοτητων Βελγιου, της Γενικης Γραμματειας Αποδημου Ελληνισμου και τη βοηθεια του Συνδεσμου Ελληνων Υπαλληλων Διεθνων Οργανισμων.
Αν και για τις συγκεκριμενες παραστασεις δεν εγινε οργανωμενη διαφημιστικη καμπανια και εγιναν μακρια απο τις μεταναστευτικες γειτονιες και τις διαδρομες που συνηθως διανυουν οι Ελληνες των Βρυξελλων για τη ψυχαγωγια τους, περισσοτερα απο 700 ατομα ολων των ηλικιων-υπηρχαν και πολλα μικρα παιδια- παρακολουθησαν τις "Παραλογες".
Συγκινημενοι οι θεατες, στο φιναλε καθε παραστασης, χειροκροτουσαν επιμονα με την ιδια θερμη ολους τους συντελεστες. Τη μανα-Αιμιλια Υψηλαντη, τους ηθοποιους Βασιλη Ρισβα, Γιωτα Φωτοπουλου, Νικο Νικα, Παναγιωτα Βλαντη, Κωνσταντινα Παπαναστασιου. Στο τραγουδι τη Γιωτα Βεη, τον Νικο Γραψα και τους μουσικους Ροουαν Στορμ και Γιωργο Πογιαντη. Αναμεσα στους θεατες ηταν οι κ.κ. Εφραιμιδης, Θεωνας, Κοκκολα, ο στρατιωτικος αντιπροσωπος στο ΝΑΤΟ κ. Βενης, οι εκπροσωποι της πρεσβειας μας Καμπανης, Πανταζοπουλος, ο προξενος Μαζαρης και ο προεδρος της ελληνικης κοινοτητας Βρυξελλων Γιαννης Πανταλης.
ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ