Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA (04/09/1996)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

"ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ"

Ενημερωτικό Δελτίο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ-ΔΟΥΚΑΚΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.
  • [02] Ο Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ 30 ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ
  • [03] Μ. ΔΟΥΚΑΚΗΣ: ''ΑΝ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΙ Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΘΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ''
  • [04] ΑΧΕΡΑ:ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΑΣ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [05] ΑΧΕΡΑ:ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ
  • [06] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ "ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1997" ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Ο Κ.ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [07] ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΣΗΜΙΤΗΣ-ΔΟΥΚΑΚΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.

    Με τον πρώην κυβερνήτη της Μασσαχουσέτης, Μάικλ Δουκάκη συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και συζήτησαν για τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τα εθνικά μας θέματα και κυρίως για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Στο μεταξύ συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ρωμαίο, είχε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τις προοπτικές των επικείμενων αμερικανικών εκλογών καθώς και για το ρόλο των ομογενών.

    [02] Ο Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ 30 ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

    Γύρω από τα εθνικά θέματα της Ελλάδας, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την τουρκική προκλητικότητα αλλά και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τους, ενημέρωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης τους 30 ομογενείς υπουργούς, γερουσιαστές και βουλευτές.

    Ειδικότερα, ο κ.Κακλαμάνης στη συνάντηση μιας ώρας που είχε με τους Έλληνες πολιτικούς της διασποράς επισήμανε την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, τη συνεχιζόμενη κατοχή του 40% της Κύπρου από τον Αττίλα και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μεγαλόνησο.

    Ακόμη, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε την εμμονή των Σκοπίων sto θέμα της ονομασίας, ενώ επέκρινε ταυτόχρονα την αδιάφορη στάση της Διεθνούς Κοινότητας και ειδικότερα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ απέναντι στη διαρκή, όπως είπε, παρανομία και εγκληματικότητα της Τουρκίας.

    Επίσης, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι "οι Έλληνες αλλά και οι λαοί της περιοχής θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχείς αν οι ΗΠΑ στις επιχειρήσεις τους στο βόρειο Ιράκ δε προσπερνούσαν την Κύπρο και τον κυπριακό λαό που δοκιμάζεται επί 22 ολόκληρα χρόνια.

    Ο κ.Κακλαμάνης σημείωσε στη συνέχεια ότι "απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα, τη διεθνή αδιαφορία, η μόνη απάντηση από τη δική μας πλευρά είναι η ισχυροποίηση της Ελλάδας στο οικονομικό, στρατιωτικό και διπλωματικό τομέα και απηύθυνε έκκληση προς την ομογένεια να εντείνει τις αξιέπαινες, όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειες της για τη προβολή και κατανόηση των ελληνικών Δικαίων. Τόνισε μάλιστα ότι τον τελευταίο καιρό, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας κινείται με έντονους ρυθμούς τόσο η κυβέρνηση όσο και η Βουλή των Ελλήνων και άρχισαν ήδη να φαίνονται οι πρώτοι καρποί.

    Ακόμα ο κ.Κακλαμάνης, συνεχάρη τους ομογενείς πολιτικούς για τις τιμητικές θέσεις που κατέχουν στο εξωτερικό.

    Από την πλευρά τους οι 30 υπουργοί, γερουσιαστές και βουλευτές εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την ενημέρωση που τους γίνεται στην έδρα του Κοινοβουλίου που όπως τόνισαν είναι η καρδιά της Δημοκρατίας.

    [03] Μ. ΔΟΥΚΑΚΗΣ: ''ΑΝ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΙ Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΘΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ''

    Μία πολύ καλή, χρήσιμη και σε βάθος συζήτηση - όπως οι ίδιοι την χαρακτήρισαν - πάνω στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, είχαν κατά τη συνάντησή τους, ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης και ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής, Μάικλ Δουκάκης.

    Ο κ. Δουκάκης, εξέφρασε με δηλώσεις του την πεποίθηση ότι ο Μπιλ Κλίντον σε περίπτωση που επανεκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του έναντι των ελληνικών θεμάτων.

    ''Είμαι περισσότερο αισιόδοξος - είπε - από τον πρόεδρο της Βουλής, αλλά ως ρεαλιστές πολιτικοί άνδρες που είμαστε, ξέρουμε ταυτόχρονα ότι τα προβλήματα δε λύνονται χωρίς στενή συνεργασία και χωρίς μεγάλη αποφασιστικότητα, την οποία - σημείωσε - διαθέτουν τόσο η αμερικανική όσο και η ελληνική πλευρά''.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, σχολιάζοντας την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, σ' αυτήν την περίπτωση, επισήμανε ότι ''οι Έλληνες αλλά και όλοι όσοι πιστεύουν στη δικαιοσύνη και τη σημασία του Διεθνούς Δικαίου, θα ήταν πολύ ευτυχείς αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσπερνούσαν την Κύπρο για τις επιχειρήσεις τους στο Ιράκ και παράλληλα με τις εκεί προσπάθειές τους, εφέροντο ανάλογα και στην υπόθεση του κυπριακού λαού, ο οποίος βλέπει επί 22 χρόνια το 40% του νησιού του να βρίσκεται κάτω από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις''.

    Ο κ. Δουκάκης ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο Ιράκ, δήλωσε ότι ''δεν έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς έγινε. Το μόνο που μπορώ να πω, τόνισε, είναι ότι πρόκειται για ένα ακόμα pok} λανθασμένο χειρισμό του Σαντάμ Χουσεϊν, ο οποίος, όπως φαίνεται, έχει ειδικευτεί στους λανθασμένους χειρισμούς.

    Σχολιάζοντας δε τις δηλώσεις του κ. Κακλαμάνη για ανάλογο ενδιαφέρον των ΗΠΑ στο Κυπριακό ζήτημα, επισήμανε ότι αυτό ακριβώς είναι το σημείο το οποίο προβάλλουν συνέχεια οι Έλληνες ομογενείς στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Κακλαμάνης, υπογράμμισε πάντως με νόημα, τις διαφορές στην πολιτική που ακολουθεί μια χώρα κατά την προεκλογική περίοδο και πρόσθεσε ότι ''με τη συμβολή της ελληνικής ομογένειας και την αμυντική θωράκιση της χώρας θα προωθηθούν τα ελληνικά μας δίκαια''.

    ''Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς - είπε χαρακτηριστικά - δεν πρέπει να το αφήνουμε στους άλλους αν θέλουμε οι εξελίξεις να μας δικαιώσουν''.

    Τέλος ο κ. Κακλαμάνης έδωσε στον κ. Δουκάκη, το μετάλλιο της Βουλής, το Σύνταγμα του 1844, καθώς και αμερικανικούς και ρωσικούς χάρτες, οι οποίοι - όπως τόνισε - καταγράφουν την κατάσταση στο Αιγαίο και αποδεικνύουν τα ελληνικά δίκαια.

    [04] ΑΧΕΡΑ:ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΑΣ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Εκκληση στις ΗΠΑ και τον Καναδά να χρησιμοποιήσουν όλα τα αναγκαία μέσα για να αναγκάσουν την Τουρκία να σταματήσει την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και τις απειλες πολέμου εάν η Ελλάδα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, έκανε η ΑΗΕΡΑ.

    Οπως τονίζεται στις θέσεις της οργάνωσης για την εξωτερική πολιτική οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν σήμερα οι ΗΠΑ και ο Καναδάς πρέπει να λάβουν όλα τα μετρα για να αναγκασουν την Τουρκία να δεχθεί την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να επιλυθουν τα προβλήματα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου και του καθεστώτος των βραχονησίδων Ιμια.

    Σε ότι αφορά στην Κύπρο, η ΑΗΕΡΑ καλεί τις κυβέρνησεις των ΗΠΑ και του Καναδά να πιέσουν την Τουρκία έτσι ωστε να αποσύρει τα στρατευματα κατοχής από την Κύπρο και να αρχίσει σοβαρές διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση για την εγκαθίδρυση μιας ειρηνικής καΙ δημοκρατικής κυβέρνησης που θα σέβεται τα ανθρώπινα και τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών.

    Η οργάνωση πιστεύει ότι με την υποστήριξη των δύο κυβερνήσεων θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πολυεθνική δύναμη στην Κύπρο με τη συμμετοχή ελλήνων και τούρκων η οποία θα στηρίζει την ειρήνη και θα προστατεύει τους πολίτες της Κύπρου ενω παράλληλα υποστηρίζουν ότι η μεταφορά στρατιωτικής βοήθειας προς την Τουρκία πρέπει να δίδεται υπό την προϋπόθεση της διακοπής των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.

    Η ΑΗΕΡΑ τονίζει ότι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς πρέπει να στηρίξουν την κατασκευη του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου μέσω της Βουλγαρίας και της Ελλάδας και να διασφαλίσουν το σύστημα διανομής των αποθεμάτων του πετρελαίου της Κασπίας θάλασσας προς τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους.

    [05] ΑΧΕΡΑ:ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ

    Την απόφαση της να εντείνει τις προσπάθειες της για δημόσιες σχέσεις και όπου αυτό είναι δυνατό να συνεργασθεί, διατηρώντας όμως την ανεξαρτησία της, με τις υπόλοιπες ελληνοαμερικανικές οργανώσεις με παρόμοιους στόχους, κατέληξε η Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΡΑ.

    Η απόφαση εκφράζει την ικανοποίηση της οργάνωσης για τον ηγετικό ρόλο για την προώθηση των αμερικανικών ιδεών που είχε στην ελληνοαμερικανική κοινότητα για τα τελευταία 74 χρόνια, αντιπροσωπεύοντας 50000 οικογένειες και προωθώντας τη συσφιγξη των διμερών σχέσεων και των παραδόσεων του ελληνισμού.

    Η οργάνωση δηλώνει ότι καλωσορίζει τον σχηματισμό ελληνοαμερικανικών οργανώσεων αλλά τονίζει ότι θα διατηρήσει τις απόψεις της για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής σημειώνοντας ότι άλλες οργανώσεις όπως το Σ.Α.Ε. μπορεί να έχουν απόψεις οι οποίες βρίσκονται σε αντίθεση με την εντολή που η δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία της οργάνωσης έχει.

    [06] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ "ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1997" ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Ο Κ.ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Το πρόγραμμα της "Θεσσαλονίκης-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης-Θεσσαλονίκη 1997" θα παρουσιάσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στη Γερμανία στις 21-22 Νοεμβρίου.

    Οι ελληνικές προξενικές αρχές και οι οργανώσεις της ομογένειας έχουν δραστηριοποιηθεί προκειμένου να σημειώσει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία η επίσκεψη του κ.Κοσμόπουλου σε Κολωνία και Βερολίνο.

    Τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων που θα γίνουν παράλληλα με την παρουσίαση του προγράμματος της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" έχει αναλάβει το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, ενώ σημαντική θα είναι η συμβολή της ομογένειας και ιδιαίτερα των οργανώσεων της Μακεδονίας για την προβολή της στα γερμανικά μέσα ενημερωσης.

    [07] ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Οι τρεις ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί της Κύπρου θα παρουσιάζουν τα προγράμματά τους στην Ευρώπη μέσω δορυφόρου, με σκοπό την προσέγγιση των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων που κατοικούν στη Γηραιά Ήπειρο.

    Οι απόδημοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν ένα πλούσιο πρόγραμμα με παραγωγές που θα ετοιμάζουν και οι ιδιωτικοί σταθμοί, εκτός από το ΡΙΚ.

    Την απόφαση πήρε τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση, κατόπιν συστάσεων Υπουργικής Επιτροπής, η οποία μελέτησε τις πτυχές που αφορούν στο δορυφορικό πρόγραμμα της Κύπρου στην Ευρώπη και στην αμφίδρομη σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Wednesday, 4 September 1996 - 15:17:15