Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA (02/07/1996)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

Θεσσαλονίκη 2 Ιουλίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΟ 33ο ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [02] TΕΛΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ.
  • [03] ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ.
  • [04] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.
  • [05] "ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" ΕΠΑΝΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Η ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΗΠΑ -ΚΑΝΑΔΑ.

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΟ 33ο ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Με τοποθετήσεις συνέδρων από τις κληρικολαϊκές κοινότητες της Αμερικής συνεχίζονται οι εργασίες του 33ου Συνεδρίου, το οποίο άρχισε την περασμένη Κυριακή με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπο βροχή στο Σέντραλ Πάρκ της Νέας Υόρκης.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Ιάκωβος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του τελευταίου κληρικολαϊκού συνεδρίου της Αμερικής, στο οποίο λαμβάνει μέρος ο ίδιος, αφού στο τέλος Ιουλίου αποχωρεί από το αξίωμα του σε ηλικία 85 ετών, παρουσία ιεραρχών, επισκόπων και κληρικών από κάθε ορθόδοξη εκκλησία με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Ρουμανίας Βίκτορι.

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός και ο Μητροπολίτης Σελευκείας Κύριλλος,ενώ τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν εκπρόσωποι διαφόρων εκκλησιών και δογμάτων.

    Στην εισηγητική του ομιλία ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη ανανέωσης και ενίσχυσης των δεσμών με τη Μητέρα Εκκλησία και την Πατρίδα,στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εθνικών και πολιτικών δικαιωμάτων που χρειάζονται πειθαρχημένες ενέργειες και κινητοποιήσεις προς τους αρμοδίους, καθώς και στην ανάγκη να ενταχθούν και να συσπειρωθούν μεσα στην εκκλησιαστική κοινότητα όλες οι ομογενειακές οργανώσεις.

    Την Κληρικολαϊκή Συνέλευση χαιρέτισαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ.Χ. Ροκανάς, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ.Χ. Καψός και ο κ. Πίτερ Βαλλόνε, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης.

    Στο μεταξύ σε δημοσίευμά της, με τίτλο "οι Ελληνοορθόδοξοι αποχαιρετούν τον ηγέτη τους", η εφημερίδα "New York Times",χαρακτηρίζει τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο ως "γιγαντιαία μορφή" στο χώρο των ενδοεκκλησιαστικών σχέσεων και αναφέρεται διεξοδικά στη 35ετή πορεία του και το αναμφισβήτητο κύρος του στην αμερικανική κοινωνία που τον καθιέρωσε ως μόνιμο επισκέπτη του Λευκού Οίκου.

    [02] TΕΛΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ.

    29 Ιουλίου αποφασίζει η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως τον διάδοχο του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου. Παράλληλα ετοιμάζεται και το νέο καταστατικό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ,ενώ ο Αρχιεπισκοπος Αυστραλίας Στυλιανός εκπροσωπεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη τελευταία Κληρικολαϊκή Συνέλευση στη Νέα Υόρκη ,στην οποία θα μετάσχει ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβoς.

    O Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος,μετά από συνεννόηση με το Πατριαρχείο, θα αρχίσει να παραδίδει τα καθήκοντά του στο Μητροπολίτη Σίλα στις 6 Ιουλίου, δύο ημέρες μετά το τέλος της Κληρικολαϊκής και η παράδοση θα ολοκληρωθεί σε 15 ημέρες.

    [03] ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ.

    Με στόχο την έγκαιρη ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτικών αλλά και των ανθρώπων του Τύπου της Ομογένειας, για τις προκλήσεις των Τούρκων σε βάρος της Ελλάδας ,τα μέλη της Εθνικής Συντονιστικής Προσπάθειας στη Νέα Υόρκη ανέλαβαν πρωτοβουλία συστηματικής πληροφόρησης με την αποστολή καθημερινού καταλόγου με τις τουρκικές παραβιάσεις.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι επιφανείς Ελληνοαμερικανοί παράγοντες της Ομογένειας κoι Αντριου Αθενς, Φίλιπ Κρίστοφερ και Εντι Μανάτος, συγκροτείται μηχανισμός άμεσης ενημέρωσης 120 πολιτικών και δημοσιογράφων των ΗΠΑ για κάθε νέα τουρκική πρόκληση.

    Πιο συγκεκριμένα στον καθημερινό κατάλογο των παραβιάσεων θα καταγράφεται ο χρόνος, το περιεχόμενο και η περιοχή της πρόκλησης καθώς και οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, για τους οποίους η Τουρκία αδιαφορεί.

    [04] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.

    Ημερίδα με θέμα " η αξία των ελληνικών σπουδών στην Αμερική" διοργάνωσε η Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής, στο πλαίσιο της Κληρικολαίκής Συνέλευσης που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη το πρώτο τετραήμερο του Ιουλίου.Tις εργασίες της ημερίδας άνοιξε με διάλεξη ο καθηγητής Ιστορίας και Θρησκευτικών Σπουδών του Ελληνικού Κολλεγίου κ.Δ.Κωνσταντέλλος και στη συνέχεια οι παριστάμενοι συζήτησαν τα προβλήματα των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης (κοινοτικά σχολεία, αμερικανικά δημόσια γυμνάσια και λύκεια καθώς και τα πανεπιστημιακά τμήματα ελληνικών σπουδών).

    [05] "ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" ΕΠΑΝΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Η ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΗΠΑ -ΚΑΝΑΔΑ.

    "Η ιστορία της Μακεδονίας και ιδιαίτερα το όνομά της, είναι αδιαπραγμάτευτα και ως πατρική κληρονομιά από αιώνες δεν παραχωρούνται σε ξένους."Η θέση αυτή περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων sto κείμενο-απόφαση του 50ου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ,που ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο Clearwater της Φλόριδα το βράδι της Κυριακής.

    Στην ίδια απόφαση αφού δηλώνεται η προσήλωση στις αρχές της ειρήνης και της ασφάλειας στη Βαλκανική , καλείται η κυβέρνηση των Σκοπίων να επιλέξει ένα όνομα που να μην περιέχει τον όρο "Μακεδονία"αλλά ούτε και παράγωγα του, ενώ ταυτόχρονα η απόφαση καταδικάζει την Τουρκία για την κατοχή Κυπριακού εδάφους, τις προκλήσεις σε βάρος του Πατριαρχείου και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Τουρκίας,καθώς και την εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Tuesday, 2 July 1996 - 14:14:57