Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA (19/06/1996)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη 19 Ιουνίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΘΕΝΣ ΚΑΙ ΠΑΝΟΥΣΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ ΑΣΙΑΣ-ΑΦΡΙΚΗΣ, 24-26 ΙΟΥΝΙΟΥ
  • [02] 6-8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [03] Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [04] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕΑΛ
  • [05] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [06] ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΘΕΝΣ ΚΑΙ ΠΑΝΟΥΣΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ ΑΣΙΑΣ-ΑΦΡΙΚΗΣ, 24-26 ΙΟΥΝΙΟΥ

    Παρουσία του Προέδρου του παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς και του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννη Πανούση, θα πραγματοποιηθεί από 24 μέχρι 26 Ιουνίου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το πρώτο, οργανωτικό Συνέδριο του Περιφερειακού ΣΑΕ Ασίας-Αφρικής. Στην τελετή έναρξης των εργασιών θα παραβρεθεί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Παρθένιος, και ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα συγκροτηθούν οι τέσσερις Επιτροπές του Συμβουλίου: Εθνικών Θεμάτων, Εκπαίδευσης-Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επιχειρηματικής Συνεργασίας.

    Στόχος του συνεδρίου, όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης, η καθιέρωση μόνιμων διόδων επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στους ομογενείς των τριάντα κρατών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο. Στους απώτερους στόχους του Συμβουλίου περιλαμβάνεται η σύναψη νέων "συμμαχιών" με φίλα προσκείμενα στην Ελλάδα κράτη της Ανατολής και της Αφρικής για την αποτελεσματικότερη προώθηση των εθνικών δικαίων.

    [02] 6-8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Από 6 μέχρι 8 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία της Κύπρου το πρώτο συνέδριο του Περιφερειακού ΣΑΕ Ευρώπης. Στις εργασίες του Συνεδρίου θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, η υπουργός Παιδείας της Κύπρου, Κλαίρη Αγγελίδου, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Πανούσης, ejpq|sypoi του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιώργου Ρωμαίου, ο πρώην υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρης Νιώτης και τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της ελληνικής Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού.

    Στη διάρκεια των εργασιών θα πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις των οκτώ θεματκών επιτροπών του Συμβουλίου: Εθνικών-Θεμάτων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλληλεγγύης και Υποστήριξης των Ελλήνων της Ανατολικής Ευρώπης, Επαναπατρισθέντων Μεταναστών και Παλιννοστούντων Ελλήνων, Γυναικών, Μελέτης Προγραμμάτων Ε.Ε. και Οικονομικής Ανάπτυξης του ΣΑΕ Ευρώπης και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Τις εργασίες έχουν κληθεί επίσης να παρακολουθήσουν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, και ο νομάρχης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ.κ. Κώστας Παπαδόπουλος και Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος.

    [03] Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Η Κυβέρνηση του Καναδά υποστηρίζει την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση της Κύπρου, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Λόιντ Αξγουόρθι.

    Ο Καναδός Υπουργός έκανε τη δήλωση μιλώντας στη Βουλή για το ψήφισμα που κατέθεσε η βουλευτής (ελληνικής καταγωγής) κα. Ελένη Μπακοπάνου.

    Την πρόταση της κ.Μπακοπάνου υποστήριξαν όλα τα πολιτικά κόμματα του Καναδά.

    Παρουσιάζοντας την πρόταση της η κυρία Μπακοπάνου είπε μεταξύ άλλων και τα εξής σχετικά με την σημερινή κατάσταση στην Κύπρο. "Η ανησυχία και η αγωνία για την ασφάλεια είναι ουσιώδους σημασίας και για τις δύο πλευρές και οδηγούν στη δημιουργία κλίματος έλλειψης εμπιστοσύνης, πράγμα που όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι καθοριστικής σημασίας για οποιαδήποτε λύση. Εκείνο που η κατάσταση απαιτεί είναι μια λύση που να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο πλευρών όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας".

    Ανάμεσα στους ομιλητές ήσαν και οι βουλευτές Τζόν Ηνγκλις και Τζόν Κάνις (ελληνικής καταγωγής), Πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στην Κύπρο καθώς και βουλευτές από τα τρία μεγάλα κόμματα του Καναδά.

    Κλείνοντας την ομιλία της η κυρία Μπακοπάνου ευχαρίστησε τους βουλευτές όλων των κομμάτων που υποστήριξαν την πρόταση και υπογράμμισε "Ας είναι αυτός ο χρόνος, χρόνος της Κύπρου. Ας εργαστούμε όλοι μαζί ώστε να εξευρεθεί λύση σε αυτή την τραγωδία του 20ου αιώνα".

    Στο τέλος της συζήτησης, έγινε πρόταση για υιοθέτηση της πρότασης από τη Βουλή. Για να υιοθετηθεί, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Βουλής, ως πρόταση που προέρχεται από μέλος του Σώματος, είναι απαραίτητη η απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, ένας βουλευτής, ο Γκλέν Μακκίνον, ψήφισε εναντίον και έτσι η πρόταση δεν υιοθετήθηκε.

    [04] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕΑΛ

    Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Πολιτιστικό :dqula της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ, Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, αφιερωμένο στην Ιστορία και τη Λαογραφία της Θράκης, της Ανατολικής Ρωμυλίας και των Σαρακατσανέων της Θράκης.

    Την ιστορική και λαογραφική αναδρομή ανέγνωσε η αναπ. μορφωτική σύμβουλος του Γεν. Προξ. της Ελλάδας στο Μόντρεαλ κα. Μαρίνα Λυκούδη, ενώ 250 ελληνόπουλα απέδωσαν άρτια τους αντίστοιχους τοπικούς χορούς.Το αφιέρωμα στη Θράκη είναι ενταγμένο σε μία σειρά παρομοίων εκδηλώσεων που θα καλύψουν όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας

    [05] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Με στόχο την επιτυχία της Παγκόσμιας Επιστημονικής Συνδιάσκεψης, το Σεπτέμβριο του 1996 στη Νέα Υόρκη, η οποία θα έχει ως θέμα τη Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, συνεδρίασαν από κοινού τα διοικητικά συμβουλια της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ και του ποντιακού σωματείου της Νέας Υόρκης "Κομνηνοί". Στη σύσκεψη, για την αρτιότερη οργάνωση της Συνδιάσκεψης και τον καλύτερο συντονισμό των ποντιακών συλλόγων και Ομοσπονδιών σε όλο το κόσμο, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Παμποντιακής ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ κ. Νίκος Κοτσαμποικίδης, ο Πρόεδρος των "Κομνηνών" της Νέας Υόρκης κ. Παναγιώτης Βασιλειάδης, ο επ. Πρόεδρος των ¨Κομνηνών" κ. Ηλίας Σιτιλίδης και άλλοι επιφανείς Πόντιοι της Διασποράς.

    Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τις εργασίες της Επιστημονικής Συνδιάσκεψης, στην οποία θα λάβουν μέρος όλοι οι ερευνητές και συγγραφείς που έχουν ασχοληθεί με την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, θα πραγματοποιηθεί και το 13ο Εθνικό Συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ, το οποίο και θα εκλέξει για την επόμενη διετία το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

    [06] ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Ιστορική χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκου Κληρίδη στο Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (AHI-PAC) στην Ουάσιγκτον , συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Αλέκο Μιχαηλίδη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γιαννάκη Κασσουλίδη.

    Τον Κύπριο Πρόεδρο υποδέχθηκε και καλοσώρισε ο ιδρυτής του Ινστιτούτου κ. Ευγένιος Ρωσσίδης, ενώ στην ομιλία του ο επικεφαλής της επιτροπής δημοσίων σχέσεων του AHI-PAC κ. Σάββας Τσιβίκος εξήγησε το ρόλο που διαδραματίζουν τόσο το Ινστιτούτο, όσο και οι άλλοι Ελληνικοί και Κυπριακοί οργανισμοί, στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα.Μεταξύ των άλλων ο κ. Τσιβίκος τόνισε ότι για τη λύση του Κυπριακού απαιτείται η αμερικανική υποστήριξη, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης ευχαρίστησε τα μέλη του Ινστιτούτου για την εξαιρετική δουλειά και την στήριξη που παρέχουν στο μέγα εθνικό πρόβλημα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Wednesday, 19 June 1996 - 15:46:55