Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA THS OMOGENEIAS (03/05/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory

ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ AΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 03 Μαίου1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

  • [02] ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ κ.ΙΑΚΩΒΟΥ ΖΗΤΑ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ Β.& Ν.ΑΜΕΡΙΚΗΣ

  • [03] Σ.ΜΑΚΡΗΣ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [04] ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕΙΡΑ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΩΝ Ν.Υ.

  • [05] ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

  • [06] ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  • [07] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, θα έχει στις 9 Μαϊου στο Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες από 7 μέχρι 15 Μαϊου.

    Το βράδυ της 7ης Μαϊου ο κ.Στεφανόπουλος θα παρακαθήσει σε δείπνο εργασίας, που παραθέτει προς τιμήν του ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, κ.Τσίλας. Το πρωί της επόμενης ημέρας θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και θα επισκεφθεί τον τάφο του Προέδρου Κέννεντυ και των αστροναυτών του Τσάλεντζερ, στο Εθνικό Κοιμητήριο του Αρλινγκτον, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    Επίσης θα επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, όπου θα του απονεμηθεί το Προεδρικό Μετάλλιο, και το βράδυ θα μιλήσει σε δείπνο που παρατίθεται με αφορμή την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου για τις "Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις και το Μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης" που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ και η Σχολή Νομικών Επιστημών και Διπλωματίας Φλέτσερ σε συνεργασία με το Ιδρυμα "Κωνσταντίνος Καραμανλής".

    Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί ακόμα την Ατλάντα, το Σικάγο και το Σαν Φρανσίσκο, όπου θα του απονεμηθεί το Χρυσό Κλειδί της πόλης, και θα έχει πλήθος συναντήσεων με την ηγεσία της οργανωμένης ομογένειας.

    [02] ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ κ.ΙΑΚΩΒΟΥ ΖΗΤΑ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ Β.& Ν.ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Να προέρχεται από τους υπάρχοντες Επισκόπους της Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής ο διάδοχος του Αρχιεπισκόπου, κ.Ιακώβου, ζήτησε με επιστολή της προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ.Βαρθολομαίο, η Ιερά Σύνοδος tym Επισκόπων της Αρχιεπισκοπής.

    Παράλληλα, η Εκτελεστική Επιτροπή των Λαϊκών επέδωσε γράμμα στον Πατριάρχη, στο οποίο περιγράφει τα προσόντα που θα πρέπει να διαθέτει ο νέος Αρχιεπίσκοπος Β.& Ν.Αμερικής.

    [03] Σ.ΜΑΚΡΗΣ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Μία πρωτοβουλία που θα δίνει έμφαση στο θέμα της ασφάλειας μπορεί να οδηγήσει στο πρώτο βήμα για την επίλυση του κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Ανώτατος Πρόεδρος της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, Σπύρος Μακρής, κατά την αναχώρησή του, μετά από τριήμερες επαφές στην Κύπρο. Ο κ. Μακρής σημείωσε επίσης ότι οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, η επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Ουάσινγκτον τον Ιούνιο και η αστάθεια στην Τουρκία είναι παράγοντες που ίσως επηρεάσουν την πρωτοβουλία αυτή.

    Η ΑΧΕΠΑ, τόνισε ο Πρόεδρός της, θα προσπαθήσει να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση να ενεργήσει ως πρέσβης καλής θέλησης εκ μέρους των Κυπρίων και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της προς την Τουρκία προκειμένου να προωθηθεί το κυπριακό ζήτημα.

    Τέλος, ο πρόεδρος της ομογενειακής οργάνωσης υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να τεθεί η Κύπρος στον κατάλογο των προτεραιοτήτων της αμερικανικής κυβέρνησης και να της δοθεί η προσοχή που της αρμόζει και κατέληξε συνιστώντας προσοχή στο χειρισμό του θέματος.

    [04] ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕΙΡΑ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΩΝ Ν.Υ.

    Θερμή υποδοχή ετοιμάζουν στον υπουργό Αιγαίου, Αντώνη Κοτσακά, που θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 11 Μαϊου, η Ομοσπονδία Αιγαιοπελαγιτών Νέας Υόρκης και οι επιμέρους τοπικές Ομοσπονδίες και Σύλλογοι. Ωστόσο η διοίκηση της Ομοσπονδίας φέρεται αποφασισμένη να θέσει στον κ.Κοτσακά σειρά αιτημάτων για την αμυντική, οικονομική, πνευματική και πολιτιστική θωράκιση των νησιών του Αιγαίου.

    [05] ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

    Με θέμα "Εθνικά θέματα και πολιτικές εξελίξεις" θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει το "Χιώτικο Σπίτι" στη Νέα Υόρκη, τη Δευτέρα, 6 Μαϊου, στις 7.30 μ.μ. (τοπική ώρα) ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης. Την εκδήλωση διοργανώνουν οι "Φίλοι του ΠΑΣΟΚ Νέας Υόρκης και Νιου Τζέρσεϊ".

    [06] ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Τοπικό παράρτημα δημιουργεί στη Νέα Υόρκη το Ινστιτούτο Ελληνικού Δυναμικού (Hellenic Resources Institute). Ο οργανισμός ιδρύθηκε στο Κέμπριτζ της Μασσαχουσέτης το 1993, από μια ομάδα νέων Ελλήνων επιστημόνων, με στόχο τη δημιουργία ενός μονίμου διεθνούς πληροφοριακού δικτύου για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, pou θα προσφέρει διόδους επικοινωνίας μεταξύ του οικουμενικού Ελληνισμού και των υπευθύνων κέντρων χάραξης πολιτικής στην Ελλάδα.

    Την κεντρική διεύθυνση του Ινστιτούτου πλαισιώνει 16μελής επιτροπή επιστημόνων, ενώ υπάρχει και 17μελές συμβουλευτικό σώμα. Στην όλη προσπάθεια πρωτοστατούν ο επίτιμος πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και πρώην γερουσιαστής, Τζον Μπραδήμας, ο πρώην προεδρικός υποψήφιος, Μάϊκ Δουκάκης, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Μόντλινγκ Στερνς, και ο επικεφαλής του νευροχειρουργικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου της Μασσαχουσέτης και καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Χάρβαρντ, δρ. Νικόλαος Ζέρβας.

    [07] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    Να ακυρωθεί προκαταρκτικό συμβόλαιο 31 εκατομμυρίων δολλαρίων, που είχε υπογράψει με τον Δήμο της Νέας Υόρκης, κινδυνεύει και δεύτερη, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, εταιρεία ομογενών επιχειρηματιών. Πρόκειται για την "Volmar Constructions", πρόεδρος της οποίας είναι ο ομογενής επιχειρηματίας κ.Αρτέμιος Μαρινάκης, και η οποία εδρεύει στο Μπρούκλιν.

    Η διεύθυνση της εταιρείας κατηγορείται ότι απέκρυψε από τον Δήμο της Νέας Υόρκης αρνητικά στοιχεία για το παρελθόν της, καθώς και ότι είχε μισθώσει ως υπεργολάβο στο έργο, που προσπαθούσε να αναλάβει, άλλη εταιρεία, της οποίας έχει αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μόνο εβδομάδες ο ομογενειακός μη κερδοσκοπικός οργανισμός HANAC οδηγήθηκε σε ακύρωση του συμβολαίου που είχε υπογράψει με τον Δήμο της Νέας Υόρκης, ύψους 43 εκατομμυρίων δολλαρίων. Και στις δύο εταιρείες είχαν ανατεθεί έργα από τον δήμαρχο της πόλης, κ.Τζουλιάνι, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για ιδιωτικοποίηση των παροχών υπηρεσιών του Δήμου προς τους πολίτες της Νέας Υόρκης, η οποία συναντά την έντονη αντίδραση των εργατικών συνδικάτων και των πολιτικών αντιπάλων του δημάρχου.

    Οσον αφορά, δε, στη HANAC, σημειώνεται ότι μετά τη δημοσίευση ρεπορτάζ για αντικανονική διαδικασία και την επακόλουθη ακύρωση του συμβολαίου της, το F.B.I. πρόκειται να εξετάσει το ρόλο του κ.Τζουλιάνι στην όλη υπόθεση.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 3 May 1996 - 14:16:28