Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-04-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ - ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑ
  • [03] ΑΥΣΤΡΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ - ΕΕ - Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕΒΕΤΑΙ
  • [04] ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»
  • [05] ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΕ 3 ΩΡΕΣ
  • [06] ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ
  • [07] ΠΡΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [08] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [09] ΗΠΑ - Η ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟ
  • [10] ΙΡΑΚ - ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΡΑΚΙΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ Η
  • [11] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ
  • [12] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ, ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ - ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 9 Απριλίου 2006 (09:52 UTC+2)

    Την ανάληψη κυβερνητικής πρωτοβουλίας πρίν απο το Πάσχα για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και την αξιοποίηση της περιουσίας τους, προαναγγέλει ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ.Σάββας Τσιτουρίδης, με συνέντευξή του στην "Καθημερινή".

    Ο υπουργός διαβεβαιώνει οτι δεν υπάρχει πρόθεση να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και δεν θα αυξηθούν οι εισφορές.Προσθέτει επίσης οτι το κράτος θα συνεχίσει να εγγυάται το δημόσιο χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

    Ο κ.Τσιτουρίδης επικρίνει τη διφορούμενη στάση της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας οτι τυχόν άρνησή της να συμμετάσχει στο διάλογο θα σημαίνει οτι φοβάται πως θα αναδειχθούν αφ'ενός οι ευθύνες της για τη διόγκωση του προβλήματος και αφ'ετέρου οι διαφορετικές θέσεις που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ

    Χθές ο υπουργός Απασχόλησης νρέθηκε στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής όπου πραγματοποιήθηκε η κλήρωση 36 σπιτιών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

    Στην κλήρωση έλαβαν μέρος 60 δικαιούχοι και όπως ανέφερε ο κ. Τσιτουρίδης, το εν λόγω συγκρότημα κατοικιών καλύπτει το 60% των αναγκών της περιοχής. Επισήμανε ακόμα ότι το συντομότερο δυνατό θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να ικανοποιηθούν πλήρως οι ανάγκες των κατοίκων.

    Τέλος, έκανε υποδείξεις στους αρμόδιους υπαλλήλους του ΟΕΚ να επισπεύσουν και να ολοκληρώσουν τις εργασίες για τους κοινόχρηστους χώρους των κατοικιών που κληρώθηκαν.

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ - ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ

    Αθήνα, 9 Απριλίου 2006 (14:27 UTC+2)

    «Ξεκινάμε με δύναμη και με αισιοδοξία για άλλη μια φορά και οι τρείς μαζί να δώσουμε την μάχη για την Υπερνομαρχία της Αθήνας και του Πειραιά. Διεκδικούμε την εμπιστοσύνη των πολιτών για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την δημιουργική μας πορεία», δήλωσε η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, Φώφη Γεννηματά προσερχόμενη στην διημερίδα του ΠΑΣΟΚ «Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση-Θετικές Πρακτικές και Καινοτόμες Πολιτικές».

    Η κ. Γεννηματά είπε ότι οι πολίτες με την προτροπή τους δίνουν δύναμη για να συνεχιστεί η προσπάθεια και ένα έργο που απλώνεται σε κάθε γειτονιά και σε κάθε δήμο της Αθήνας και του Πειραιά και πρόσθεσε ότι «δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη μάχη και μέχρι τις εκλογές, αλλά κυρίως μετά απο αυτές για τα πολύ σημαντικά προβλήματα της Αττικής, έτσι όπως το πράξαμε και τα χρόνια που πέρασαν, αποδεικνύοντας ότι για μας οι δεσμεύσεις γίνονται πράξεις.»

    Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για «αρρυθμίες που πάντως ξεπεράστηκαν χθες» (μετά την συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Φώφη Γεννηματά, Γιάννη Σγουρό και Γιάννη Μίχα) η κ. Γεννηματά είπε «θα έλεγα ότι για όλα αυτά θα πρέπει να απευθυνθείτε σε όσους τα διέδιδαν και σε όσους τα έλεγαν. Η σημερινή μας παρουσία εδώ είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους όσους προσπάθησαν να μειώσουν την δυναμική που έχει αυτή η ομάδα για την Υπερνομαρχία και σε όσους προσπάθησαν να χτυπήσουν εμένα προσωπικά».

    [03] ΑΥΣΤΡΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ - ΕΕ - Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ

    Βιέννη, 9 Απριλίου 2006 (14:26 UTC+2)

    του ανταποκριτή μας Δ. Δημητρακούδη

    Το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για τη δημοσιονομική προσαρμογή σέβεται και υπολογίζει τις κοινωνικές αντοχές της χώρας, τόνισε ο Ελληνας υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, σε δηλώσεις του σήμερα το μεσημέρι στη Βιέννη μετά τη λήξη των εργασιών της Εβδομης Συνάντησης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαικής Ενωσης και των Ασιατικών Χωρών, που διοργανώθηκε από την αυστριακή προεδρία στην ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.

    Οπως σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης, η Ελλάδα εφαρμόζει με επιτυχία το δικό της πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο έχει πολύ θετικά αποτελέσματα, η ανάπτυξη είναι πολύ ψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, η ανεργία μειώνεται και υπάρχει μεγάλη αύξηση των εξαγωγών, λόγω του ότι είναι ένα πρόγραμμα εξωστρεφές το οποίο σέβεται και υπολογίζει τις κοινωνικές αντοχές της χώρας.

    Μιλώντας για τις διαπιστώσεις της Συνάντησης της Βιέννης, ο Ελληνας υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επισήμανε την κοινή διαπίστωση, πως «κλειδί» για την εξέλιξη της Παγκόσμιας Οικονομίας αποτελούν η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Κατέστη σαφές ότι χρειάζεται να γίνει καλύτερος συντονισμός των μακροοικονομικών πολιτικών και η συνεργασία Ευρώπης και Ασίας είναι πολύ σημαντική σε αυτόν τον τομέα, και βεβαίως η συνεργασία Ευρώπης και Ασίας θα συνεχιστεί προς όφελος της παγκόσμιας οικονομίας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε πως στη Συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και από τις ασιατικές και από τις ευρωπαικές χώρες, και διαπιστώθηκε ότι είναι πολύ σημαντικό να προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα κράτη-μέλη.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, είναι σαφές ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να απασχολούν τις ίδιες τις χώρες, κάθε χώρα πρέπει να ακολουθεί το δικό της μείγμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τα υποδείγματα τα κοινωνικά και οικονομικά δεν μεταφέρονται αυτούσια από χώρα σε χώρα, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα για την κάθε χώρα.

    Οπως σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι επίσης σαφές, από όλες τις συζητήσεις που έγιναν, ότι κάθε χώρα στο πλαίσιο των δικών της ιδιαίτερων οικονομικών θεσμών και ιδιαιτεροτήτων θα πρέπει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που να είναι κατάλληλο για τις δικές της συνθήκες και αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να τρέχει με συνέπεια και αξιοπιστία.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επισήμανε πως στην πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων στη Συνάντηση της Βιέννης συζητήθηκε η κατάσταση της Παγκόσμιας Οικονομίας και οι εξελίξεις που πρέπει να γίνουν στους διεθνείς θεσμούς, στη Διεθνή Τράπεζα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου δεν υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση όλων των χωρών, κυρίως των ασιατικών.

    Συζητήθηκαν επίσης θέματα της καταπολέμησης ξεπλύματος χρημάτων, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι συζητήσεις που αφορούσαν το πώς θα κατανεμηθούν καλύτερα οι ωφέλειες από την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας και από την ανάπτυξη των αναπτυσσομένων χωρών. Οπως ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, η παγκόσμια οικονομία, όσον αφορά την ανάπτυξή της, είχε και το 2005 μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, «ατμομηχανές» ήταν η Ασία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η εξέλιξη συνεχίζεται και είναι θετική σε αυτό συμβάλλει πια και η ΕΕ και η Ιαπωνία, όπου παρουσιάζεται σημαντική ανάπτυξη.

    Στο πλαίσιο της Συνάντησης με τις Ασιατικές Χώρες, της οποίας προηγήθηκε - επίσης στη Βιέννη την Παρασκευή και το Σάββατο- το Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών με τη συμμετοχή του κ. Αλογοσκούφη, ο Ελληνας υπουργός είχε επαφές με τον ομόλογό του της Ιαπωνίας που είχε συναντήσει στο πλαίσιο της ΕΞΠΟ το Μάιο του 2005 και που κάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα. Με τον Κινέζο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών συζήτησε τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κίνα και την προετοιμασία μιας προσεχούς δικής του επίσκεψης στο Πεκίνο.

    Στη διάρκεια του Ατυπου Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ, ο κ. Αλογοσκούφης είχε σειρά διμερών επαφών με ομολόγους του των «25» με τους οποίους έχει τακτικές συναντήσεις στο πλαίσιο των τακτικών Συνόδων του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

    [04] ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΕΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2006 (17:13 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα τα «9 χρόνια διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες» πραγματοποιεί στην αίθουσα «Αβραάμ Μπεναρόγια» του Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Οδυσσέας» με τη συμμετοχή φορέων της πόλης, εθελοντών καθηγητών και δασκάλων, που διδάσκουν δωρεάν στα τμήματα του και μεταναστών - μαθητών του.

    Σε ορισμένα τμήματα του ιδιόμορφου αυτού σχολείου, δάσκαλοι είναι σήμερα μετανάστες πρώην μαθητές, αφού παράλληλα με την εθελοντική άμισθη διδασκαλία την οποία παρέχουν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης από τις ΕΛΜΕ, εφαρμόζεται και η μέθοδος της αλληλοδιδασκαλίας.

    Αρκετοί από αυτούς, τους ξένους μετανάστες έχουν κατακτήσει το Δ' επίπεδο ελληνομάθειας, με το οποίο η ελληνική πολιτεία τους αναγνωρίζει την επάρκεια της γνώσης της γλώσσας μας και τους επιτρέπει ακόμη και να διεκδικήσουν μια θέση στο ελληνικό δημόσιο.

    «Εχθροί δεν είναι οι μετανάστες για τους Έλληνες εργαζόμενους, αλλά οι κακοί εργοδότες και οι κακές πολιτικές, που «κλέβουν» από όλους μας το χρόνο και τα δικαιώματά μας» τόνισαν στις εισηγήσεις τους, ορισμένοι από τους μαθητές απαντώντας σε ερωτήματα για τα φαινόμενα ξενοφοβίας, που -όχι συχνά, όπως τόνισαν - συναντούν στην ελληνική κοινωνία.

    «Το σημαντικότερο είναι ότι οι ξένοι μετανάστες μπορούν μαθαίνοντας τη γλώσσα να ενταχθούν καλύτερα στις δομές της ελληνικής κοινωνίας και να τις κατανοήσουν, μέσω αυτής της εθελοντικής προσφοράς η οποία μας φέρνει πιο κοντά» λέει ο Πρόεδρος του «Οδυσσέα» Δημήτρης Τσούμας.

    Ο «Οδυσσέας» ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1997 ως μια «πρωτοβουλία για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες, πρόσφυγες και παλιννοστούντες» και μετεξελίχθηκε σε ΜΚΟ το 2000. Τα πρώτα μαθήματα έγιναν στην Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) σε 67 μετανάστες, αλλά το 1999 το «σχολείο των μεταναστών» μετακόμισε στο Ινστιτούτο Μακεδονικής Εργασίας (ΜΑΚΙΝΕ) του ΕΚΘ.

    Σήμερα ο «Οδυσσέας», διαθέτει 416 εγγεγραμμένους μαθητές και μαθήτριες, ενώ λειτουργούν έξι τμήματα Α' δύο Β' δύο Γ' και ένα Δ' επιπέδου, τμήμα εκμάθησης Η/Υ ενώ διαθέτει και μια αξιόλογη θεατρική ομάδα.

    Η σύνθεση των μαθητών του αντικατοπτρίζει και την εθνοτική σύνθεση των μεταναστών στην Ελλάδα. Το 50-55% προέρχεται από την Αλβανία, το 20-23% από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και το 5% από τις λοιπές χώρες των Βαλκανίων, την Τουρκία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν καθώς και τη Βόρειο και Δυτική Αφρική. Την φετινή χρονιά έχουν εγγραφεί και συμμετέχουν και 32 Κινέζοι!

    Στο πλαίσιο της ημερίδας οι μαθητές του «σχολείου μεταναστών» μαγείρεψαν και προσέφεραν στους συνέδρους διάφορα φαγητά από τις χώρες προέλευσης τους. Η Μαργαρίτα Γοσπόντιβα από το Σλίβεν της Βουλγαρίας, που δουλεύει ως οικιακή βοηθός και είναι πρωτοετής στον «Οδυσσέα» χρειάστηκεδύο ολόκληρες μέρες για να ψήσει τα υπέροχα κουλουράκια της, σε ένα μικρό φουρνάκι. «Το έκανα όμως με όλη μου την ψυχή γιατί εδώ βρήκα ανθρώπους, που ενδιαφέρθηκαν για μένα και με μαθαίνουν τη γλώσσα» λέει ήδη σε σπαστά ελληνικά.

    Στο ρεσιτάλ για βιολί και κλαρινέτο έπαιξε το ζεύγος Ευθύμοβ. Ο Ιβάν και η Ραΐσα βρήκαν μια δεύτερη οικογένεια, τα τρία τελευταία χρόνια στα τμήματα του «Οδυσσέα».

    «Η εκμάθηση της γλώσσας, μας βοήθησε να βρούμε γρήγορα δουλειά και άνοιξε τους ορίζοντες μας» λένε τώρα με ευγνωμοσύνη.

    Τα τμήματα του «Οδυσσέα» λειτουργούν από τις 19.00 - 22.00 καθημερινά από 1 Οκτώβρη ως 31 Μάη. Το κάθε τμήμα λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα και παρέχεται διδασκαλία 4 ωρών.

    Φάνης Γρηγοριάδης

    [05] ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΕ 3 ΩΡΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2006 (17:03 UTC+2)

    Δεκατέσσερα άτομα, δέκα άνδρες και τέσσερις γυναίκες, συνελήφθησαν για παραβιάσεις του νόμου περί ναρκωτικών κατά τις αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν τις πρώτες απογευματινές ώρες του Σαββάτου 8 Απριλίου, (από τις 13.20 ως τις 16.21) στα Διαβατά Θεσσαλονίκης από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν εμπόριο ηρωίνης ενώ από τους συλληφθέντες, τέσσερις ήταν γυναίκες και δέκα άνδρες, τρεις από τους οποίους ήταν αλλοδαποί.

    Συνολικά στις επιχειρήσεις της αστυνομίας "με σκοπό τη μείωση της εγκληματικότητας, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών" που έγιναν το Σάββατο 8 Απριλίου, "συνελήφθησαν 74 άτομα, βεβαιώθηκαν 425 παραβάσεις, για λόγους πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων, διευκόλυνσης της κυκλοφορίας και δημιουργίας κλίματος συνειδητής πειθαρχίας στις διατάξεις του ΚΟΚ, βεβαιώθηκαν 335 παραβάσεις διαφόρων νόμων, όπως του νόμου περί ναρκωτικών, παραβάσεις του Π. Κ., υγειονομικών διατάξεων, περί ηθών, τυχερών παιγνίων, προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας και περί αλλοδαπών".

    Κατά τη διάρκεια του 24ωρου, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, το ''100'', δέχθηκε 2.560 τηλεφωνικές κλήσεις από πολίτες για παροχή υπηρεσιών και συνδρομή τους και επανδρωμένα περιπολικά επιλήφθηκαν σε 393 περιστατικά.

    [06] ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ

    Βουκουρέστι, 9 Απριλίου 2006 (16:33 UTC+2)

    Η ροή των νερών του Δούναβη είναι κάτω από τα όρια του 1970 και δεν θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Καλιν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, ο οποίος περιόδευσε στις περιοχές που απειλούνται από τις πλημμύρες.

    Σύμφωνα με το ρουμκανικό πρακτορείο ειδήσεων ROMPRESS, o κ.Ταριτσεάνου ενημερώθηκε και για τα προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά και την απέναντι όχθη του Δούναβη, και κυρίως τη λειτουργία του ναυπηγείου Νταμεν -Γκαλάτι, το οποίο είχε κατασκευαστεί όταν μεγάλες εκτάσεις γης είχαν αποδοθεί σε γεωργικές χρήσεις. Τέτοιες περιοχές πρέπει να επιστρέψουν στις προηγούμενες συνθήκες, αλλά αυτό θα γίνει δυνατό μόνο αν οι ειδικοί αποφασίσουν λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά στοιχεία, είπε ο ρουμάνος πρωθυπουργός.

    [07] ΠΡΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 9 Απριλίου 2006 (15:52 UTC+2)

    Εαν η Κρατική Εκλογική Επιτροπή συσταθεί μέχρι την επόμενη Παρασκευή, θα καθίσω ξανά με την αντιπολίτευση για να συζητήσουμε εάν υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον να διεξαχθούν οι εκλογές στις αρχές Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούστκοφσκι.

    Η Επιτροπή συστήνεται με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής και ο κ.Μπουτσκοφσκι, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, έχει θέσει ως προϋπόθεση για να συναινέσει στον ορισμό των βουλευτικών εκλογών για τις 5 Ιουλίου, η Επιτροπή να έχει οριστεί μέχρι την Παρασκευή.

    [08] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Λευκωσία, 9 Απριλίου 2006 (12:43 UTC+2)

    Η ενδεχόμενη πρόταση της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ για επιστροφή της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα το άνοιγμα του λιμανιού για ''απευθείας εμπόριο'' με τα κατεχόμενα, η διακοπή της πτήσης αεροσκάφους των Κυπριακών Αερογραμμών, λόγω τεχνικού προβλήματος, και τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων για τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η σημερινή επίσκεψη στην Κύπρο του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) της Ελλάδας Ναύαρχου Παναγιώτη Χηνοφώτη, έρευνα σε σχέση με το χρονικό της ίδρυσης και λειτουργίας του αστυνομικού σώματος στην Κύπρο, δημοσκόπηση σε σχέση με το πρόβλημα των ναρκωτικών και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων του Ακρωτηρίου για τις ζημιές που προκαλούν στα σπίτια τους τα βρετανικά στρατιωτικά αεροσκάφη ''κόκκινα βέλη''.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Αρση εμπάργκο, επιστροφή Βαρωσίων'' επικαλείται πληροφορίες της σύμφωνα με τις οποίες η αυστριακή προεδρία της ΕΕ προτίθεται να φέρει προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα που θα περιλαμβάνει τους και τους δύο όρους της Λευκωσίας, δηλαδή το άνοιγμα της περιφραγμένης Αμμοχώστου και του λιμανιού της πόλης. Αλλού γράφει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκφράζει ικανοποίηση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό της θέμα με τίτλο ''Συμβιβασμός για την Αμμόχωστο'' επικαλείται χθεσινό δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας ''Τα Νέα'' και γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος φέρονται να ενέδωσαν στις πιέσεις των Αγγλοαμερικανών καθώς αποδέχθηκαν σχέδιο της αυστριακής προεδρίας για επιστροφή της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα το άνοιγμα του λιμανιού για εμπόριο με τα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι φθάνει σήμερα στην Κύπρο ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας Ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Οι δύο πόλοι καλά κρατούν'' ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ μέσα από όλες τις δημοσκοπήσεις και κυρίως μέσα από αυτή του ΡΙΚ φαίνεται να παραμένουν τα δύο μεγάλα κόμματα, συντηρώντας ένα ισχυρό διπολικό σύστημα, ενώ εάν το ΔΗΚΟ καταφέρει τελικά να αγγίξει το 20% τότε το κομματικό σκηνικό μπορεί να κινηθεί στη λογική των δυόμιση πόλων. Σε άλλο της θέμα ο «Π» προβάλλει έρευνα σε σχέση όπως γράφει, με ''το αμαρτωλό χρονικό της ίδρυσης και λειτουργίας του αστυνομικού σώματος στην Κύπρο από το 1960 μέχρι σήμερα».

    ''Η Σημερινή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Νέο ξυλοφόρτωμα - Τρόφιμος των Φυλακών το θύμα'' γράφει ότι νέα υπόθεση ξυλοδαρμού βαραίνει το αστυνομικό Σώμα ύστερα από σχετική καταγγελία που έγινε από κατάδικο που εκτίει ποινή φυλάκισης στις Κεντρικές Φυλακές. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει δημοσκόπηση που διεξήγαγε σε σχέση με το πρόβλημα των ναρκωτικών και γράφει ότι στην αποδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας αποδίδει ένας στους δύο Κύπριους το πρόβλημα των ναρκωτικών που ταλανίζει την κυπριακή κοινωνία, με δεύτερη αιτία να θεωρείται η φιλελευθεροποίηση των ηθών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο βασικό του θέμα υπό τον τίτλο ''Οι νέοι θα πουν τον τελευταίο λόγο'' προβάλλει δημοσκόπηση κάλπης, που διεξήγαγε για λογαριασμό του «Φ» η εταιρεία ΓΝΩΡΑ/RAI. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το ΑΚΕΛ μπορεί να κινηθεί μεταξύ 30,9% - 35%, το ΔΗΣΥ μεταξύ 27,5% - 31,6%, το ΔΗΚΟ από 19,6% - 23,3%, η ΕΔΕΚ μεταξύ 4,6% - 6,7%, το ΕΥΡΩΚΟ από 2,9% - 4,6%, οι Οικολόγοι στο 1,3% με 2,5%, οι ΕΔΗ από 0,3% - 1,1% και η ΕΥΡΩΔΗ από 0,1% - 0,6%. Αλλού γράφει ότι παγκόσμιο ρεκόρ κατέγραψαν οι Κυπριακές Αερογραμμές που πώλησαν αεροσκάφος τους για εξαρτήματα, χωρίς να έχει κανένα σοβαρό δυστύχημα ή ανεπανόρθωτη βλάβη.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ασπίδα και δόρυ των εργαζομένων'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας έστειλε χθες το μήνυμα από την Πόλη Χρυσοχούς ότι ασπίδα και δόρυ για τους εργαζομένους και τις κατακτήσεις τους πρέπει να παραμείνει το ΑΚΕΛ, αλλά και για να δυναμώσει και να καταστήσει απροσπέλαστο το μέτωπο των συνεργαζομένων από τις επιθέσεις της συντηρητικής δεξιάς. Αλλού γράφει ότι κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους ηρωομάρτυρες Καβάζογλου και Μισιαούλη που διοργανώνει το ΑΚΕΛ.

    Η αγγλόφωνη ''Sunday Mail'' με τίτλο ''Τα 'Κόκκινα Βέλη' καταστρέφουν τα σπίτια μας'' γράφει ότι κάτοικοι του Ακρωτηρίου καταγγέλλουν ότι λόγω του θορύβου που προκαλούν τα βρετανικά στρατιωτικά αεροσκάφη ''Κόκκινα Βέλη'' δημιουργούνται δονήσεις, οι οποίες προκαλούν ζημιές στα σπίτια τους και απειλούν να λάβουν δραστικά μέτρα. Αλλού γράφει ότι αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών υποχρεώθηκε χθες να διακόψει την πτήση του Αθήνα - Λάρνακα και να επιστρέψει στην Αθήνα, όταν διαπιστώθηκε βλάβη στο υδραυλικό σύστημα των τροχών.

    [09] ΗΠΑ - Η ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ, ΓΡΑΦΕΙ Η ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ

    Ουάσινγκτον, 9 Απριλίου 2006 (09:36 UTC+2)

    H κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους μελετά σενάρια βομβαρδισμού του Ιράν ώστε να αναγκαστεί η Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, γράφει σήμερα η Ουάσινγκτον Ποστ.

    Επικαλούμενη αξιωματούχους και αναλυτές, η εφημερίδα σημειώνει ότι η επίθεση δεν θα γίνει σύντομα. Η απειλή αυτή, όμως, χρησιμοποιείται για να πειστούν οι Ιρανοί για τη σοβαρότητα των προθέσεων της Ουάσινγκτον.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Πεντάγωνο και η CIA έχουν μελετήσει πιθανούς στόχους, μεταξύ των οποίων το εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στο Νατάνζ και ένα εργαστήριο επεξεργασίας ουρανίου στο Ισπαχάν.

    Ο Μπους θεωρεί το Ιράν σοβαρή απειλή, που πρέπει να εξαλειφθεί πριν από το τέλος της προεδρίας του.

    Αν και δεν σχεδιάζεται μια χερσαία επίθεση, τα σενάρια που μελετώνται περιλαμβάνουν περιορισμένες επιθέσεις σε συγκεκριμένους στόχους, αλλά και εκτεταμένους βομβαρδισμούς πυρηνικών ή πολιτικών στόχων.

    [10] ΙΡΑΚ - ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΡΑΚΙΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

    Λονδίνο, 9 Απριλίου 2006 (09:35 UTC+2)

    Για πρώτη φορά ένα μέλος της ιρακινής κυβέρνησης παραδέχεται ότι η χώρα βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο εδώ και έναν χρόνο.

    "Το Ιράκ βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο τους τελευταίους δώδεκα μήνες", ακόμη και αν αυτός ο πόλεμος δεν είναι μεγάλης κλίμακας, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC ο υφυπουργός Εσωτερικών του Ιράκ Χουσέιν Αλι Καμάλ.

    "Κάθε μέρα σιίτες , σουνίτες , κούρδοι και χριστιανοί σκοτώνονται, αλλά αυτός ο εμφύλιος πόλεμος δεν έχει ακόμη κηρυχθεί επίσημα από τις εμπόλεμες πλευρές", δήλωσε.

    Οι δηλώσεις αυτές συμπίπτουν με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος δήλωσε ότι "εμφύλιος πόλεμος προετοιμάζεται στο Ιράκ".

    Ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ Ιγιάντ Αλάουϊ έχει επίσης πρόσφατα δηλώσει ότι το Ιράκ βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου, για να ακολουθήσει διάψευση της αμερικανικής και της βρετανικής κυβέρνησης.

    Χθες έξι σιίτες προσκυνητές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας, ενώ την προηγουμένη 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν κοντά σε σιιτικό τέμενος.

    [11] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΝΑΡΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΕΛΑΖΙΓ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

    Αγκυρα, 9 Απριλίου 2006 (09:33 UTC+2)

    Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίσθηκαν το Σάββατο από την έκρηξη νάρκης κατά προσωπικού στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανέφεραν οι αρχές.

    Η νάρκη, που σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές είχε τοποθετηθεί από Κούρδους αντάρτες, εξερράγη όταν όχημα της στρατοχωροφυλακής πέρασε από πάνω της.

    Οι τραυματίες διακομίσθηκαν με ελικόπτερο σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην επαρχία Ελαζίγ.

    Μετά την επίθεση, δυνάμεις του στρατού ενέτειναν τις έρευνές τους στην περιοχή αναζητώντας μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

    [12] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ, ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ - ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

    Μελβούρνη, 9 Απριλίου 2006 (09:31 UTC+2)

    του ανταποκριτή μας Σ. Χατζημανώλη

    Ένας πα­πα­γά­λος με πορ­το­κα­λιά φτε­ρά στην κοι­λιά του, έ­χει α­νά­ψει φω­τι­ές στα στρα­τό­πε­δα της κεντρικής κυβέρνησης της Αυστραλίας με την πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτορίας και απειλεί να τινάξει στον αέρα επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων.

    Και μια χρυσή πεταλούδα, με την σειρά της, απειλεί μια επένδυση άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων!

    Ειδικότερα: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βάζει βέτο στην εγκατάσταση 52 μύλων αιολικής ενέργειες για να προστατεύσει τον σπάνιο παπαγάλο και η πολιτειακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το βέτο μπαίνει για πολιτικούς λόγους και για να προωθηθούν τα συμφέροντα άλλων επιχειρηματιών.

    Τα σύν­νε­φα πά­νω α­πό τον ου­ρα­νό του Bald Hills, στο νό­τιο Gippsland, ό­που προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται το 0 ε­κατ. έρ­γο, φαί­νε­ται να έ­χουν πυ­κνώ­σει και να έ­χουν πά­ρει α­νε­ξέ­λε­γκτες δια­στά­σεις, ό­πως και η πο­λι­τι­κή, ε­ξάλ­λου, δια­μά­χη, με­τα­ξύ του ο­μο­σπον­δια­κού υ­πουρ­γού Πε­ρι­βάλ­λο­ντος Ίεν Κά­μπελ, του πο­λι­τεια­κού υ­πουρ­γού Πο­λε­ο­δο­μί­ας, Ρο­μπ Χαλ­ς και του πρω­θυ­πουρ­γού Στηβ Μπρακ­ς.

    Εί­δος υ­πό ε­ξα­φά­νι­ση ο συγκεκριμένος παπαγάλος - μό­νο 200 υ­πάρ­χουν στη ζω­ή - μπο­ρεί να γί­νει αι­τί­α να συρ­θούν στα δι­κα­στή­ρια οι δύ­ο κυ­βερ­νή­σεις, μιας και η πο­λι­τεια­κή κυ­βέρ­νη­ση α­πει­λεί να κά­νει μή­νυ­ση στην ο­μο­σπον­δια­κή που έ­κλει­σε την πόρ­τα στο γι­γα­ντιαί­ο αυ­τό έρ­γο. Κι' αυ­τό α­πό φό­βο μη και α­πο­φα­σί­σει να πε­ρά­σει α­πό κει ο πα­πα­γά­λος με την πορ­το­κα­λί κοι­λιά, που ού­τως ή άλ­λως ? έ­χει να φα­νεί α­πό κει με­ριά ε­φτά ο­λό­κλη­ρα χρό­νια!

    Ο υ­πουρ­γός Κά­μπελ θα ε­πι­κα­λε­στεί τα α­πο­τε­λέ­σμα­τα έ­ρευ­νας ε­πί του θέ­μα­τος που τον α­νά­γκα­σε να πά­ρει, ό­πως ι­σχυ­ρί­ζε­ται, αυ­τή την α­πό­φα­σή, το ε­πι­χεί­ρη­μά του ό­μως α­πο­δει­κνύ­ε­ται σα­θρό, μιας και η σχε­τι­κή με­λέ­τη α­πο­δει­κνύ­ει το α­ντί­θε­το.

    Σύμ­φω­να με ει­δι­κή διά­τα­ξη του νό­μου Προ­στα­σί­ας του Πε­ρι­βάλ­λο­ντος, ο υ­πουρ­γός Κά­μπελ, ή­ταν υ­πο­χρε­ω­μέ­νος να ε­ξα­κρι­βώ­σει αν πραγ­μα­τι­κά το έρ­γο αιο­λι­κής ε­νέρ­γειας στο Bald Hills της Βι­κτώ­ρια θα εί­χε σο­βα­ρές ε­πι­πτώ­σεις στη δια­τή­ρη­ση του εί­δους αυ­τού των πα­πα­γά­λων.

    Σύμ­φω­να με το α­πο­τέ­λε­σμα της με­λέ­της, η κα­τα­σκευή 23 προ­τει­νό­με­νων έρ­γων αιο­λι­κής ε­νέρ­γειας στη Βι­κτώ­ρια, Τα­σμά­νια και Ν. Αυ­στρα­λί­α, θα έ­χει «πο­λύ μι­κρή, σχε­δόν μη­δα­μι­νή ε­πί­δρα­ση» στους πα­πα­γά­λους, η το­πο­θε­σί­α δε Bald Hills στη Βι­κτό­ρια, ή­ταν η λι­γό­τε­ρο πι­θα­νή να την ε­πι­σκε­φτούν οι πα­πα­γά­λοι με την πορ­το­κα­λί κοι­λιά.

    Αλ­λού, λοι­πόν, «το πά­ει», ο κ. Κά­μπελ, υ­παι­νίσ­σε­ται ο Στηβ Μπρακ­ς και δεν αρ­γεί να γί­νει σα­φέ­στε­ρος: «Πρό­κει­ται για μια γε­λοί­α α­πό­φα­ση με κί­νη­τρο πο­λι­τι­κό που πάρ­θη­κε για να βο­η­θη­θεί ο φί­λος του, να μη χά­σει την έ­δρα του», θα πει ο Στηβ Μπρακ­ς, συν­δέ­ο­ντας την α­πα­γό­ρευ­ση με την κα­μπά­νια κα­τά των έρ­γων αιο­λι­κής ε­νέρ­γειας, στις τε­λευ­ταί­ες ο­μο­σπον­δια­κές ε­κλο­γές, πράγ­μα που βο­ή­θη­σε, κα­τά τον ι­σχυ­ρι­σμό των Ερ­γα­τι­κών, να κερ­δί­σουν οι Λί­μπε­ραλ­ς την ο­ρια­κή έ­δρα του Μακ­μί­λαν την ο­ποί­α κρα­τά ο «δι­κός» τους Ρά­σελ Μπρό­ντμπε­ντ.

    Άπο­ψη ε­πί του θέ­μα­τος, έ­χει, ό­πως εί­ναι ε­πό­με­νο και ο πο­λι­τεια­κός υ­πουρ­γός Πο­λε­ο­δο­μί­ας, Ρο­μπ Χαλ­ς ο ο­ποί­ος ι­σχυ­ρί­ζε­ται, ε­πί­σης, ό­τι το θέ­μα έ­χει κί­νη­τρο πο­λι­τι­κό: « Ο κ. Κά­μπελ, σε ε­πι­στο­λή του, πριν τις ε­κλο­γές, υ­πο­σχέ­θη­κε στους ψη­φο­φό­ρους της έ­δρας Μακ­μί­λαν ό­τι δεν θα ε­πι­τρέ­ψει να γί­νει ε­κεί έρ­γο αιο­λι­κής ε­νέρ­γειας. Το εί­πε ξε­κά­θα­ρα ό­τι αν ψη­φί­σε­τε υ­πο­ψή­φιο του ερ­γα­τι­κού κόμ­μα­τος, εί­ναι σα να ψη­φί­ζε­τε για αιο­λι­κή ε­νέρ­γεια στην πε­ριο­χή σας.

    Η, ω­μά, πο­λι­τι­κή του α­πό­φα­ση σή­με­ρα, δεν εί­ναι μό­νο ά­το­πη, αλ­λά δη­μιουρ­γεί με­γά­λα ε­ρω­τη­μα­τι­κά για μελ­λο­ντι­κά έρ­γα του εί­δους σ' ο­λό­κλη­ρη τη χώ­ρα», θα κα­τα­λή­ξει ο Ρο­μπ Χαλ­ς.

    Ε­ξορ­γι­σμέ­νος ο ο­μο­σπον­δια­κός υ­πουρ­γός Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και α­πει­λώ­ντας να υ­πο­βάλ­λει μή­νυ­ση κα­τά του Μπρακ­ς για λό­γους δυ­σφή­μι­σης, θα πει:

    «Ας το ξε­κα­θα­ρί­σου­με ε­δώ και τώ­ρα. Πρό­κει­ται για θέ­μα ε­ξα­φά­νι­σης του εί­δους. Αν η α­πό­φα­σή μου εί­χε κί­νη­τρο πο­λι­τι­κό, θα έ­πρε­πε να βρί­σκο­μαι τώ­ρα στα δι­κα­στή­ρια. Εί­ναι ό­μως κα­θα­ρά θέ­μα συ­νεί­δη­σης».

    «Ας έ­χει υ­πο­μο­νή ? θα γί­νει, ί­σως, κι' αυ­τό», α­πα­ντά ο Μπρακ­ς, ε­νώ ει­δή­μο­νες μέ­νουν με το στό­μα α­νοι­χτό μπρο­στά στο θρά­σος του κ. Κά­μπελ.

    «Το ό­τι δεν έ­χουν ε­ντο­πι­στεί στην πε­ριο­χή, δε ση­μαί­νει ό­τι α­πο­κλεί­ε­ται να την ε­πι­σκε­φτούν», εί­ναι το ε­πι­χεί­ρη­μά του.

    Στο με­τα­ξύ, το ό­τι έ­δω­σε την ά­δεια να γί­νουν μύ­λοι αιο­λι­κής ε­νέρ­γειας σε άλ­λα μέ­ρη ό­που πραγ­μα­τι­κά υ­πάρ­χει το εί­δος αυ­τό των που­λιών, βά­ζει τον υ­πουρ­γό πραγ­μα­τι­κά ? στο κλου­βί.

    Εκ­πρό­σω­πος της ε­ται­ρί­ας Pacific - Hydro, που πή­ρε την ά­δεια α­πό την ο­μο­σπον­δια­κή κυ­βέρ­νη­ση, πριν δυο χρό­νια, για πα­ρό­μοιο έρ­γο στο Yambuk, κο­ντά στο Port Fairy, θα πει ό­τι η α­πό­φα­ση του υ­πουρ­γού εί­ναι α­νε­ξή­γη­τη, δε­δο­μέ­νου ό­τι στην πε­ριο­χή του Yambuk, ό­ντως πε­τά­νε αυ­τού του εί­δους οι πα­πα­γά­λοι, ό­χι ό­μως στο Bald Hills της Βι­κτώ­ρια.

    Έκπλη­ξη, το λι­γό­τε­ρο, θα προ­κα­λέ­σει η α­πα­γό­ρευ­ση και στον ο­μο­γε­νή ει­δι­κό Κρις Τζά­ρο ο ο­ποί­ος συ­ντο­νί­ζει την έ­ρευ­να γύ­ρω α­πό τις κι­νή­σεις του που­λιού με την πορ­το­κα­λί κοι­λιά: «Δεν ξέ­ρω, ει­λι­κρι­νά, και μου προ­κα­λεί με­γά­λη ε­ντύ­πω­ση για­τί στα­μά­τη­σαν αυ­τό το έρ­γο και ό­χι τα άλ­λα. Εί­χα­με εκ­φρά­σει α­νη­συ­χί­α για τα άλ­λα για­τί βρή­κα­με ε­κεί το εί­δος των που­λιών για τα ο­ποί­α μι­λά­με, ε­νώ στο Bald Hills δεν ε­ντο­πί­σα­με ού­τε έ­να».

    Ε­νώ ο καυ­γάς - πο­λι­τι­κός πλέ­ον - για το ό­μορ­φο που­λί μαί­νε­ται, να και μια χρυ­σή πε­τα­λού­δα να διεκ­δι­κή­σει κι' αυ­τή την προ­σο­χή και τους δια­ξι­φι­σμούς - για χά­ρη της - των πολ­ι­τι­κών!

    Α­κό­μη έ­να γι­γα­ντιαί­ο έρ­γο, αυ­τή τη φο­ρά 0 ε­κα­τομ­μυ­ρί­ων, νέ­ου οι­κι­σμού, στο Μέλ­τον της δυτ. Μελ­βούρ­νης, βρί­σκε­ται στα «ευαί­σθη­τα» χέ­ρια του κ. Κά­μπελ, δε­δο­μέ­νου ό­τι μια χρυ­σή πε­τα­λού­δα ?θε­ά­θη­κε στην πε­ριο­χή.

    Μια ψυ­χή που στα δυο χρό­νια ζω­ής της περ­νά μό­νο τέσ­σε­ρις μέ­ρες πά­νω στη γη, λέ­νε οι ει­δι­κοί. Τέσ­σε­ρις μέ­ρες που δι­καιού­ται να τις ζή­σει ό­μορ­φα, ή­συ­χα, ει­ρη­νι­κά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 9 April 2006 - 18:13:33 UTC