Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-04-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ
  • [02] ΣΤΙΣ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ
  • [03] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [04] ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1: ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ- ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΑΛΟΝΣΟ
  • [05] ΒΟΛΕΙ - ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΝΔΡΩΝ - ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ: ΗΡΑΚΛΗΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-2 ΣΕΤ
  • [06] ΒΟΛΕΙ - Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ - ΠΛΕΙ ΟΦ: ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 0-3 ΣΕΤ

  • [01] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2006 (13:37 UTC+2)

    Περιοδεία στο Νομό Εβρου πραγματοποιεί σήμερα και αύριο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπανδρέου. Σήμερα, στις 7.00 μμ., ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση στο Κλειστό Γυμναστήριο Αλεξανδρούπολης. Την Δευτέρα, θα επισκεφθεί την Κοινότητα Αμορίου, όπου θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με πολίτες.

    [02] ΣΤΙΣ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2006 (11:01 UTC+2)

    Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου «ξαναζωντανεύει» στην Αλεξάνδρεια, επισφραγίζοντας τη συνέχεια του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο και την Ανατολή. Εκατόν πενήντα χρόνια μετά τα πρώτα εγκαίνιά του ο μεγαλύτερος ελληνορθόδοξος ναός στην Αφρική, που μοιράστηκε τις χαρές και τις λύπες πολλών γενεών Αιγυπτιωτών, ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι τις πόρτες του με τη λαμπρότητα που του αξίζει.

    Τα θυρανοίξια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 2 Απριλίου υπό τη διοργάνωση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και του Ιδρύματος Α. Ωνάση που το περιέβαλε με τις «φτερούγες» του, αναλαμβάνοντας το μεγάλο εγχείρημα της αποκατάστασης και της πλήρους ανακαίνισής του.

    Την τελετή των θυρανοιξίων θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄, καθώς επίσης και Ελληνες υπουργοί, εκπρόσωποι των Ελληνικών Κοινοτήτων της Αιγύπτου και προσκεκλημένοι του Ιδρύματος Ωνάση από την ακαδημαϊκή και πολιτιστική κοινότητα της χώρας μας.

    Είναι ένα μεγάλο ελληνικό έργο στην ελληνική και αραβική Αλεξάνδρεια, ένα έργο εθνικό που τονίζει την ελληνικότητα στην Αίγυπτο και τη συνέχεια της ελληνικής φυλής σε όλη την Ανατολή, επισήμανε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου σε συνέντευξη Τύπου για την αναγγελία των θυρανοιξίων του Καθεδρικού Ναού που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, εξηγώντας ότι είναι επίσης και ένα θρησκευτικό έργο, παιδείας και πολιτισμού.

    Υπηρετώντας και πάλι τη διαχρονικότητα του Ελληνισμού το Ίδρυμα Α. Ωνάση, όπως ανήγγειλε ο κ. Παπαδημητρίου, ξεκινά και πάλι στην Αλεξάνδρεια σε συνεργασία αυτή τη φορά με την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, την ανακαίνιση της βίλας Αντωνιάδη, ένα ιστορικό οικοδόμημα που περιήλθε στην κυριότητα του Αιγυπτιακού Δημοσίου, το οποίο με τη σειρά του το παραχώρησε στη Βιβλιοθήκη. Στη Βίλα Αντωνιάδη πρόκειται να στεγαστούν ορισμένες από τις δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης, καθώς επίσης και ένα κέντρο διαπολιτιστικών σχέσεων της Αιγύπτου με τις χώρες της Μεσογείου.

    Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας με τις αιγυπτιακές αρχές το Ίδρυμα έχει ήδη συμφωνήσει με την κα Μουμπάρακ την ίδρυση ενός Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, μία σημαντική συμφωνία η οποία πρόκειται να υπογραφεί υπό μορφή πρωτοκόλλου συνεργασίας αμέσως μετά την τελετή των θυρανοιξίων, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδημητρίου. Το κόστος του νέου έργου δεν έχει ακόμη προϋπολογιστεί, αλλά έχει ήδη οριστεί ότι το Ίδρυμα θα αναλάβει το 50% των δαπανών της κτιριακής ανακαίνισης.

    Τη μεγάλη σημασία της συνεργασίας αυτής επισήμανε στη συνέντευξη και ο πρόεδρος των Δημοσίων Σχέσεων της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης Τάχερ Χαλίφα. Οι δεσμοί φιλίας που συνδέουν την Αίγυπτο με την Ελλάδα αλλά και με το Ίδρυμα Ωνάση είναι πολύ στενοί και αναπτύσσονται περισσότερο, όπως είπε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις επισκέψεις των εκπροσώπων των ελληνικών αρχών και του Οικουμενικού Πατριάρχη ενόψει των θυρανοιξίων του ναού που θα δουν και τη σημερινή Αλεξάνδρεια στην οποία έχει γίνει σημαντική δουλειά τα τελευταία χρόνια. Στο κεντρικότατο σημείο της πόλης, στην παλιά Πύλη του Ήλιου, όπως υπενθύμισε ο ίδιος, τοποθετήθηκε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ η Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη είναι ένα πολυπολιτισμικό έργο που φιλοδοξεί να καταστεί προπύργιο για τις αρχές του οικουμενισμού στις διαπολιτιστικές σχέσεις που πρέπει να διέπουν όλους τους λαούς.

    Την ευγνωμοσύνη του προς τον νυν πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος, αλλά και τον αείμνηστο Στέλιο Παπαδημητρίου, εξέφρασε ο μητροπολίτης Αξώμης, Πέτρος, τονίζοντας τη μεγάλη αξία του ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου για όλη την Αφρική. Το έργο της ανακαίνισης, όπως είπε ο ίδιος, ήρθε σαν ακτίνα θεϊκού φωτός να εκφράσει και να σκορπίσει άπλετα την αγάπη του προς το Θεό, προς τον άνθρωπο και προς την ιστορία του ελληνικού έθνους. Ο κ. Πέτρος υπενθύμισε και τη σημασία της ανακήρυξης του αείμνηστου προέδρου του Ιδρύματος Στέλιου Παπαδημητρίου σε Μέγα Άρχοντα του Πατριαρχείου το Σεπτέμβριο του 2005 στην Αλεξάνδρεια ως δείγμα της αποστολικής ευλογίας.

    Το μεγάλο «ευχαριστώ» της ελληνικής κοινότητας της Αλεξάνδρειας εξέφρασε και ο πρόεδρός της Χαράλαμπος Κατσιμπρής, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος του Ιδρύματος Στέλιος Παπαδημητρίου είναι ο μόνος Αλεξανδρινός που ενώ έφυγε από την πόλη ποτέ δεν την ξέχασε, διατυπώνοντας την ευχή να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά του ως ευεργέτη.

    · Η ανακαίνιση του Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

    Το έργο της αποκατάστασης του ναού, ο οποίος παρουσίαζε σημαντικές φθορές και προβλήματα, αποφάσισε το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης το 2002 επί προεδρίας του αειμνήστου Στέλιου Παπαδημητρίου, ο οποίος, ως Αλεξανδρινός στην καταγωγή, ένωσε το δικό του το όραμα της ανακαίνισης με τη λαχτάρα των Αλεξανδρινών, του Μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου του Ζ΄ και του τότε πρόεδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Στέφανου Ταμβάκη. Έτσι το έργο ξεκίνησε αμέσως, με τη συμβολή του γραμματέα του Ιδρύματος και αρχιτέκτονα Γεώργιου Α. Ζαμπέλα, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα-μηχανικό Γεώργιο Τσούτσουρα, τον πολιτικό μηχανικό Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο και τον ειδικό στους φωτισμούς Κίμωνα Χούρσογλου. Στην τελευταία φάση των εργασιών, εκλήθη και ο ειδικός ωρολογοποιός Θεόδωρος Κωτσάκης, προκειμένου να επισκευάσει και να θέσει σε λειτουργία το περίφημο ρολόι του ναού.

    Όλες οι μελέτες εκπονήθηκαν σύμφωνα με τις γενικές αρχές του χάρτη της Βενετίας που ορίζουν τα των παρεμβάσεων σε μνημεία και σύνολα υψηλής καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας. Οι εργασίες, που έγιναν από την αιγυπτιακή εταιρεία CMS του κ. Hesham Amer, ακολούθησαν τις οδηγίες του Ιδρύματος τόσο στην ουσία της μελέτης, όσο και στην τήρηση του αρχικού προϋπολογισμού.

    Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας αποφάσισε την οικοδόμηση του ναού με πρωτοβουλία κυρίως του πρώτου προέδρου της και Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Μιχαήλ Τοσίτσα. To 1847, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Ιεροθέου Β', τέθηκε ο θεμέλιος λίθος σε οικόπεδο που δώρισε στην Κοινότητα ο Μιχαήλ Τοσίτσας, ακριβώς δίπλα σε άλλο οικόπεδο, δικής του επίσης δωρεάς, όπου κτίστηκε η Τοσιτσαία Δημοτική Σχολή, το πρώτο κοινοτικό ελληνικό σχολείο στην πόλη, σήμερα έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Η οικοδόμηση διήρκεσε εννέα χρόνια και οι δαπάνες καλύφθηκαν με εράνους. Αρχιτέκτονες του ναού αναφέρονται οι Ερμίτες Πιερρότης και Λούκοβιτς, ενώ το 1855 ο αρχιτέκτονας Σόφιος επέβλεψε την προσθήκη μίας ακόμη πτέρυγας στο ναό.

    Τα εγκαίνια του ναού τελέστηκαν με μεγαλοπρέπεια την 25η Μαρτίου 1856. Έκτοτε, ανακαινίστηκε και διακοσμήθηκε σε διάφορες φάσεις μέχρι το 1953, χάρη στη συμβολή ευεργετών. Στην επιβίωση του ναού στα 150 χρόνια της ιστορίας του τώρα προστίθεται και το Ιδρυμα Α. Ωνάση με το εκπληκτικό αυτό έργο που κόστισε μισό εκατομμύριο ευρώ και οι εργασίες διήρκεσαν δυόμισι χρόνια.

    · Η Αρχιτεκτονική του ναού

    Ο ιερός ναός Ευαγγελισμού Αλεξανδρείας Αιγύπτου είναι μία εντυπωσιακή τρίκλιτη βασιλική, κατασκευασμένη στα μέσα του 19ου αιώνα, με εξαιρετική συμμετρία και πειθαρχία στις διαστάσεις της. Το ύψος του οικοδομήματος είναι ενδεικτικό των γνώσεων των μηχανικών που το μελέτησαν και το κατασκεύασαν. Ωστόσο, η σύλληψη της επιβλητικής ογκοπλαστικής, η αισθητική και η λειτουργικότητα, η ποιότητα στη μελέτη και την κατασκευή του ναού καθρεφτίζει την οικονομική ακμή, την κοινωνική δύναμη, αλλά και την αυτοπεποίθηση της Ελληνικής Κοινότητας της Αλεξάνδρειας την εποχή εκείνη.

    Ο κυρίως ιερός ναός έχει γενικές διαστάσεις 42.30 x 22.70 μ. χωρίς την κόγχη και 48.00 x 22.70 μ. με την κόγχη. Την κυρία είσοδο, στα δυτικά, αποτελεί η αρμονική τριάδα από δίφυλλες υψίκορμες θύρες, ενώ υπάρχουν και βοηθητικές είσοδοι - δίφυλλες θύρες - στις πλαϊνές όψεις. Ο όγκος του οικοδομήματος χωρίζεται μέσω εγκάρσιων τοίχων με θύρες, σε γεωμετρική αντιστοιχία -αισθητική και μέγεθος- με εκείνες της εισόδου, του νάρθηκα και του κυρίως ναού.

    Ο νάρθηκας χωρίζεται, επίσης με τοίχους, από το σώμα των κωδωνοστασίων. Μεταξύ του ναού και του ευρύχωρου Ιερού Βήματος λειτουργεί μαρμάρινο τέμπλο υψηλής αισθητικής. Υπάρχει ξύλινος άμβωνας και Πατριαρχικός Θρόνος.

    Στο ναό υπάρχει γυναικωνίτης, ο οποίος εδράζεται στους περιμετρικούς τοίχους και σε εσωτερικούς ορθογώνιους πεσσούς και κυκλικούς κίονες. Υπάρχει εκτεταμένη χρήση κυλινδρικής και σκαφοειδούς θολοδομίας και σταυροθολίων από οροφοπήχεις, ενώ το Ιερό καλύπτεται από ελλειπτικό τρούλο. Το Εικονοστάσιο, ο Θρόνος, το Σύνθρονο και ο Άμβων είναι έργα του εκ Κωνσταντινουπόλεως Ιάκωβου Βαρούτη.

    Στην αρχική φάση ο ναός είχε αυστηρότερη αισθητική. Τα κωδωνοστάσια είχαν ορθογωνική κάτοψη, ενώ δεν υπήρχαν οι εξωτερικοί διάκοσμοι. Όμως, κατά την επισκευή του 1927 - 1936 στο εξωτερικό των κωδωνοστασίων και του ναού, προστέθηκε νεωτερική διακοσμητική κατασκευή από συμπαγή οπτοπλινθοδομή και τσιμεντένια στοιχεία. Τα δάπεδα είναι κατασκευασμένα από τετράγωνες μαρμάρινες δίχρωμες πλάκες.

    Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει αγιογράφηση στους βασικούς τοίχους που συνδυάζεται με εντοιχισμένες εικόνες και ζωγραφικό διάκοσμο, με λαμπρά και φωτεινά χρώματα. Πολλά από τα θέματα είναι από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Η αγιογράφηση και ο ζωγραφικός διάκοσμος παρουσιάζουν ενδιαφέροντες και ισορροπημένους συνδυασμούς. Το αγιογραφικό μέρος ιστόρησε αργότερα, κατά τον 20ό αιώνα, ο καλλιτέχνης Μίκης Ματσάκης από τη Σχολή Καλών Τεχνών, με πρόταση του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσόστομου Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε διατελέσει εφημέριος του ναού.

    Τα παράθυρα, στις μακρές πλευρές του ισογείου, είναι κατασκευασμένα με την τεχνική βιτρώ και απεικονίζουν σειρά Αγίων. Πέρα από το συμβολικό τους χαρακτήρα, δίνουν εξαίσια αίσθηση στο εισερχόμενο φως. Τα υαλώματα δημιουργήθηκαν από τον παρισινό οίκο Ζαν Γκοντέν. Η πληρότητα της κατασκευής συμπληρώνεται από ολοκληρωμένο σύστημα ξύλινων στασιδιών, τα οποία φέρουν ονόματα μελών της Αλεξανδρινής κοινωνίας της εποχής εκείνης. Οι θύρες, τα στασίδια και όλη η ξυλουργική επένδυση είναι έργο του Γεώργιου Φιλιππίδη.

    Ο ιερός ναός παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα φθοράς από τα χρόνια, αλλά και από τις επί μέρους επεμβάσεις που έγιναν κατά καιρούς.

    Η τεχνική περιγραφή των εργασιών που εκτελέσθηκαν στο Ναό του Ευαγγελισμού καταγράφονται λεπτομερώς στην ομώνυμη πανηγυρική έκδοση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

    Σ.Αραβοπούλου

    [03] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2006 (13:34 UTC+2)

    Την αμερικανική στήριξη στην κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη εξέφρασε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών Μάθιου Μπρύζα, ο οποίος μετείχε ως παρατηρητής στις εργασίες της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε χθες, στη Θεσσαλονίκη.

    «Πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο έργο. Είναι πολύ σημαντικό για τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ- την Ελλάδα και τη Βουλγαρία- γι' αυτό και είναι σημαντικό για εμάς. Φαίνεται ότι είναι εμπορικά βιώσιμος και συγκεντρώνει το αυξημένο ενδιαφέρον των εταιριών γι' αυτό κι ελπίζουμε πως θα επιτύχει και θα χαρούμε πολύ να τον στηρίξουμε» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Μπρύζα διαβεβαίωσε για τη βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών να στηρίξουν την ανάπτυξη της αγοράς ενέργειας στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, με γνώμονα το ότι η διασφάλιση των στρατηγικών συμφερόντων των συμμάχων τους στην περιοχή αποτελεί ταυτόχρονα και διασφάλιση των αμερικανικών συμφερόντων.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ενεργειακή αγορά της ΝΑ Ευρώπης δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της διασφάλισης των συμφερόντων μεμονωμένων εταιριών, αλλά σε ένα γενικότερο πλαίσιο διασφάλισης των αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων στην περιοχή . «Δεν πηγάζει (σσ. το ενδιαφέρον) από μεμονωμένες εταιρίες που θέλουν να επενδύσουν για παράδειγμα στο φυσικό αέριο. Νοιαζόμαστε για τους εταίρους μας. Νοιαζόμαστε για τη σταθερότητα και την ευημερία σε αυτή την περιοχή. Για τα στρατηγικά συμφέροντα» τόνισε.

    «Έχουμε επενδύσει πολλή ενέργεια, πλούτο και στρατηγικό ενδιαφέρον στη σταθεροποίηση αυτού του τμήματος του πλανήτη. Κι εμείς επιθυμούμε την επέκταση της ενεργειακής συνεργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ» πρόσθεσε.

    Σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), σε συνεργασία με τις εταιρίες του τμήματος αυτού της Ευρώπης για την ενοποίηση των αγορών ενέργειας της περιοχής, ο κ. Μπρύζα σημείωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία, καθώς θεωρούν ότι είναι «πολύ καλή στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης λειτουργίας των αγορών».

    Σημείωσε δε ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον για την αγορά ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης δεν περιορίζεται σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα, αλλά στο σύνολο αυτού κι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της μείωσης του ποσοστού ενεργειακής εξάρτησης από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

    Σοφία Παπαδοπούλου

    [04] ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1: ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ- ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΑΛΟΝΣΟ

    Σίδνεϊ, 2 Απριλίου 2006 (11:16 UTC+2)

    Ο Ισπανός οδηγός της Ρενό, Φερνάντο Αλόνσο, ήταν ο νικητής του τρίτου γκραν πρι της εφετινής περιόδου, που διεξήχθη στην πίστα του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Πίσω από τον Αλόνσο τερμάτισε ο Φιλανδός Κίμι Ραϊκόνεν (ΜακΛάρεν), ο οποίος κυριολεκτικά «έκλεψε» τη δεύτερη θέση από τον Τζένσον Μπάτον, μιας και ο κινητήρας του τελευταίου ανεφλέγη λίγο πριν από τον τερματισμό. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Ραλφ Σουμάχερ (Τογιότα), ενώ αξιοσημείωτο είναι το ότι οι δύο Φεράρι δεν ολοκλήρωσαν τον αγώνα.

    [05] ΒΟΛΕΙ - ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΝΔΡΩΝ - ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ: ΗΡΑΚΛΗΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-2 ΣΕΤ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2006 (22:05 UTC+2)

    Ο Ηρακλής θα υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε πέρυσι στο Ρέθυμνο, καθώς θα είναι παρόντας στον αυριανό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο κλειστό της Αμαλιάδας, ο «Γηραιός» νίκησε ύστερα από ένα συναρπαστικό παιχνίδι τον Ολυμπιακό με 3-2.

    Τα σετ: 14-25, 25-21, 22-25, 25-19, 15-10.

    [06] ΒΟΛΕΙ - Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ - ΠΛΕΙ ΟΦ: ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 0-3 ΣΕΤ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2006 (22:01 UTC+2)

    Στη δεύτερη σημερινή αναμέτρηση για την ημιτελική φάση στο πρωτάθλημα βόλεϊ της Α1 Εθνικής Κατηγορίας των Γυναικών, ο Πανελλήνιος «έσπασε» το πλεονέκτημα έδρας του Μαρκόπουλου, νίκησε 3-0 και έκανε πολύ μεγάλο βήμα για την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης. Οι δύο ομάδες θα συναντηθούν εκ νέου την προσεχή Τετάρτη, στην Κυψέλη. Στον τελικό θα προκριθεί η ομάδα που θα κάνει δύο νίκες.

    Τα σετ (πρώτος ο γηπεδούχος): 19-25, 19-25, 9-25.

    ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ: Μεμετζή, Σαπαρέφσκα, Μουράφσκα, Κοτελνίκοβα, Χου, Τζίμα, Κίτσου (λίμπερο).

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ: Τέζα, Γιαμπόροβα, Σιλχάνοβα, Παπαγεωργίου, Νικολαΐδου, Χόρκα, Μπάμπουλη (λίμπερο), Λιγουδιστιανού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 2 April 2006 - 18:13:32 UTC