Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-03-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΑΛΛΙΑ: ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 48 ΩΡΩΝ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [02] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2007
  • [03] ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΠΡΟΟΔΟΥΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΑΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ
  • [04] Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΑΛΑΝ ΠΑΡΚΕΡ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [05] ATYΠΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ν.Α.ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΒΑΡΝΑ
  • [06] ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΦΙΣΙΚΕΛΑ ΣΤΗ FORMULA 1
  • [07] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [08] ΙΡΑΚ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΞΕΚΛΗΡΙΣΑΝ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

  • [01] ΓΑΛΛΙΑ: ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 48 ΩΡΩΝ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Παρίσι, 19 Μαρτίου 2006 (09:47 UTC+2)

    Προθεσμία 48 ωρών στην κυβέρνηση Ντε Βιλπέν προκειμένου να αποσύρει το νόμο για την πρώτη απασχόληση των νέων, έδωσαν οι ενώσεις φοιτητών, μαθητών και τα εργατικά συνδικάτα που συνεδρίασαν μετά το τέλος της μεγάλης διαδήλωσης στο Παρίσι, η οποία ?σύμφωνα με τους οργανωτές? συγκέντρωσε περισσότερους από 500.000 διαδηλωτές.

    Η τεράστια κινητοποίηση, πάντως, σημαδεύτηκε από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν τη νύχτα στην πλατεία Νασιόν αλλά και έξω από το ιστορικό πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Καρτιέ Λατέν.

    Εκατοντάδες νεαροί διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που απάντησαν με δακρυγόνα. Στη διάρκεια των ταραχών τραυματίστηκαν 24 άτομα, ανάμεσά τους και 7 αστυνομικοί. Οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε 166 συλλήψεις.

    Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, η συνοικία του Καρτιέ Λατέν είχε αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, καθώς εκατοντάδες νεαροί εκτόξευαν πέτρες και μπουκάλια στους αστυνομικούς που είχαν οχυρωθεί στο προαύλιο της Σορβόννης.

    Παρά την κινητοποίηση, πάντως, η γαλλική κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, Ζαν Φρανσουά Κοπέ, τόνισε ότι αν και είναι ανοικτή στο διάλογο δεν πρόκειται να αποσύρει το νόμο για την πρώτη απασχόληση των νέων.

    Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση ζήτησε να αποσυρθεί ο αμφιλεγόμενος νόμος για να υπάρξει διάλογος με την κυβέρνηση.

    Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν στοιχίσει πολιτικά στον πρωθυπουργό, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος είδε τη δημοτικότητά του να πέφτει στο 37% από 43% που ήταν πριν από δύο εβδομάδες.

    Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν επίσης τη νύχτα στις πόλεις Λιλ, Μπορντό και Γκρενόμπλ.

    [02] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2007

    Αθήνα, 19 Μαρτίου 2006 (10:12 UTC+2)

    Από το 2007 και μετά, οι πολίτες θα μπορέσουν να δουν στο ίδιο τους το εισόδημα τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθήθηκε, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής. Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρει ότι από το 2007 θα ελαφρυνθούν όλοι οι φορολογούμενοι και κυρίως τα μεσαία εισοδήματα ενώ θα δοθούν στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις και στους συνταξιούχους όλες οι αυξήσεις που υποσχέθηκε προεκλογικά η ΝΔ.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ασκεί κριτική στις «Κασσάνδρες» της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις «δυσμενείς προβλέψεις» που έκαναν εν όψει του συμβουλίου υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το ECOFIN, αποδέχονται το σχέδιο που υπάρχει στο ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερό­τητας και Ανάπτυξης, μέρος του οποίου αποτελεί το γεγονός ότι «από το 2007 και μετά μπο­ρούμε να ξεκινήσουμε τη στα­διακή υλοποίηση της δεύτερης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης, που αφορά τα φυσικά πρόσωπα και κυρίως τους μισθωτούς. Που αφορά τα μεσαία εισο­δήματα, καθώς και τη σε δύο δόσεις αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ, όπως έχουμε υποσχεθεί προεκλογικά». (Από το 2007) οι πολίτες θα μπορέσουν να δουν πια στο ίδιο τους το εισόδημα τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθήσαμε, είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις με αφορμή τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο κ. Αλογοσκούφης δηλώνει ότι η κυβέρνηση σέβεται και τιμά τον θε­σμό και πιστεύει ότι και εφέτος θα καταλήξουν σε απο­τελέσματα που «θα είναι θετικά και για το ει­σόδημα των εργαζομένων, αλλά και για την α­νταγωνιστικότητα της οικονομίας μας».

    [03] ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΠΡΟΟΔΟΥΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΑΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ

    Μπάνια Λούκα, 19 Μαρτίου 2006 (11:38 UTC+2)

    Η Δημοκρατία Σέρπσκα, η Σερβοβοσνιακή οντότητα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε), πραγματοποιεί τα πρώτα βήματα προόδου ώστε να φέρει τους υπόπτους εγκλημάτων πολέμου στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). Ωστόσο, η βιωσιμότητα της διαδικασίας απαιτεί τη δέσμευση των τοπικών αρχών και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, προειδοποίησε το παρατηρητήριο δικαιωμάτων.

    "Για πρώτη φορά από τη λήξη του Βοσνιακού πολέμου, τα θύματα ενδέχεται να δουν απονομή δικαιοσύνης στην Β-Ε", όπως ανέφερε ο διευθυντής του HRW Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, Χόλι Κάρτνερ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου. "Ωστόσο οι προκλήσεις είναι εξαιρετικά μεγάλες. Χωρίς την πολιτική βούληση για μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, τα τρομερά εγκλήματα που διεπράχθησαν θα παραμείνουν ατιμώρητα".

    Η έκθεση 42 σελίδων αναφέρει την πρόσφατη πρόοδο που σημειώθηκε στις δίκες εγκλημάτων πολέμου, αναφέροντας ταυτόχρονα τα συνεχή εμπόδια για αποδοτικές και δίκαιες διώξεις, όπως οι περιορισμένοι πόροι και η έλλειψη αστυνομικής βοήθειας.

    Στα τέλη του προηγούμενου έτους, αναφέρει το ΗRW, οι διώξεις εγκλημάτων πολέμου στην Β-Ε απέκτησαν ορμή. Πέντε Σέρβοι καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου, μετά τη διεξαγωγή τριών δικών σε περιφερειακά δικαστήριο σε Μπάνια Λούκα και Τρεμπίνιε. Από το Φεβρουάριο του 2006, στο περιφερειακό δικαστήριο της Τρεμπίνιε βρίσκεται σε εξέλιξη δίκη εγκλημάτων πολέμου εναντίον ενός Σέρβου υπηκόου, ενώ στο περιφερειακό δικαστήριο της Μπάνια Λούκα διεξάγεται δίκη εναντίον ενός Σέρβου κατηγορούμενου. Επίσης, οι αρμόδιοι εισαγγελείς εγκλημάτων πολέμου σε αρκετές περιοχές της RS πλησιάζουν στην ολοκλήρωση άλλων ερευνών, ανέφερε η έκθεση.

    "Η αύξηση στον αριθμό διώξεων αντικατοπτρίζει την αυξημένη προθυμία των αρχών της Β-Ε να δικάσουν υπόπτους εγκλημάτων πολέμου, αποτέλεσμα της αποστασιοποιημένης συμμετοχής ακραίων εθνικιστών της οντότητας στην πολιτική", ανέφερε το HRW. Μετά την ίδρυση του Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου του Σεράγεβο, ανέφερε η έκθεση, ο γενικός εισαγγελέας της Β-Ε έχει μεταφέρει περί τις 40 υποθέσεις στους εισαγγελείς της χώρας.

    Ωστόσο, παρά τη νέα ορμή στη δίωξη εγκλημάτων πολέμου, το HRW υποστηρίζει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά σημαντικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά περιλαμβάνουν έλλειψη διωκτικών πόρων και ανεπαρκή ανακριτική ικανότητα σε ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού υποθέσεων, έλλειψη εμπειρίας στην εφαρμογή του ανθρωπιστικού δικαίου, ανεπαρκή βοήθεια από την αστυνομία της RS, εκφοβισμός μαρτύρων και μη διαθεσιμότητα υπόπτων.

    Για να διασφαλίσει ότι οι δίκες πληρούν τα διεθνή πρότυπα, η Σερβοβόσνια οντότητα θα πρέπει να διορίσει επαγγελματίες ανακριτές σε περιφερειακές εισαγγελικές υπηρεσίες, να αυξήσει τον αριθμό των εισαγγελέων όπου απαιτείται, να αξιοποιήσει τους νομικούς υπαλλήλους και να εκμεταλλευτεί πλήρως τις διαθέσιμες πηγές πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών του ICTY και των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν από ΜΚΟ, ανέφερε η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η έκθεση του HRW δημοσιοποιείται δυο μήνες μετά τη δημοσίευση της Παγκόσμια Έκθεσης για το 2006, η οποία καλύπτει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 53 χώρες παγκοσμίως. Η έκθεση ανακάλυψε ότι η υποχρέωση λογοδοσίας για εγκλήματα πολέμου και ο επαναπατρισμός των εκτοπισμένων από τη σύγκρουση του 1992-1995 εξακολουθούν να αποτελούν βασικά θέματα στην Β-Ε. Όσο για τη γειτονική Σερβία-Μαυροβούνιο, η Παγκόσμια Έκθεση αναφέρθηκε στην ύπαρξη βελτίωσης στη συνεργασία με το δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου - μετά τη μεταφορά τριών στρατηγών του στρατού και της αστυνομίας - προειδοποιώντας ταυτόχρονα για έλλειψη δικαστικής ανεξαρτησίας και στις δυο συστατικές δημοκρατίες και σαφή επιδείνωση στη μεταχείριση των υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σερβία.

    [04] Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΑΛΑΝ ΠΑΡΚΕΡ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 19 Μαρτίου 2006 (11:27 UTC+2)

    Ο παγκόσμια γνωστός Βρετανός σκηνοθέτης σερ Άλαν Πάρκερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βουλγαρία, αποκάλεσε τα φεστιβάλ «παράθυρο» προς τους ξένους πολιτισμούς και «το καλύτερο αντίδοτο κατά της εξουσίας του αμερικανικού κινηματογράφου». Ο δημιουργός των ταινιών «Μπέρντι, ο άνθρωπος-πουλί», «Το τείχος», «Εξπρές του μεσονυκτίου» και «Εβίτα» είναι ειδικός προσκεκλημένος στο φεστιβάλ «Σόφια φιλμ φεστ», όπου παρουσιάζει και γελοιογραφίες του.

    [05] ATYΠΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ν.Α.ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΒΑΡΝΑ

    Σόφια, 19 Μαρτίου 2006 (11:25 UTC+2)

    Στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στην βουλγαρική παρευξείνια πόλη Βάρνα εκφράστηκε η κοινή θέληση να μην επιτραπούν τρομοκρατικές ενέργειες και εκδηλώσεις του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφοράς, καθώς ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και εξασφαλιστεί έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών με πλήρη τήρηση των κανόνων προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών Ρούμεν Πετκόφ. Ο κ. Πετκόφ πρόσθεσε, ότι στη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν σπουδαία προβλήματα και θέματα που συνδέονται με τις απειλές και τους κινδύνους από τρομοκρατικές ενέργειες, με το οργανωμένο έγκλημα, την παράνομη διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

    [06] ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΦΙΣΙΚΕΛΑ ΣΤΗ FORMULA 1

    Αθήνα, 19 Μαρτίου 2006 (10:55 UTC+2)

    To 1-2 έκανε η Ρενό στον δεύτερο αγώνα του εφετινού πρωταθλήματος της φόρμουλα ένα. Ο Ιταλός, Τζιανκάρλο Φισικέλα, έκοψε πρώτος το... νήμα του τερματισμού στο γκραν πρι της Μαλαισίας, στην πίστα της Σεπάνγκ.

    Ο «ομόσταυλος» του Ιταλού και Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Φερνάντο Αλόνσο, τερμάτισε στη δεύτερη θέση, ενώ τρίτος ο Τζένσον Μπάτον (Χόντα).

    [07] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 19 Μαρτίου 2006 (13:18 UTC+2)

    Μικρό προβάδισμα στο ΑΚΕΛ δίδει δημοσκόπηση, για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, που διενεργήθηκε από την εταιρεία Greek Public Opinion (GPO) για λογαριασμό της εφημερίδας "ΧΑΡΑΥΓΗ".

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου καταγράφηκαν τα ακόλουθα ποσοστά για τη δύναμη των κομμάτων: ΑΚΕΛ 28,2%, ΔΗΣΥ 27,2%, ΔΗΚΟ 19,1%, ΕΔΕΚ 4,9%, ΕΥΡΩΚΟ 3,4%, ΕΥΡΩΔΗ 0,8%, ΕΔΗ 1,1%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3%.

    Ποσοστό 5,9% απάντησε "δεν ξέρω ποιο κόμμα θα ψηφίσω", 1,4% είπε πως δεν θα ψηφίσει, 4,4% δήλωσε "λευκό" και 0,5% απάντησε πως θα δώσει την ψήφο του σε άλλο κόμμα.

    Η δημοσκόπηση έγινε στις 14 και 15 Μαρτίου με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και με δείγμα 1200 άτομα, άνδρες και γυναίκες, από 18 χρονών και άνω.

    Για την κυβερνητική συνεργασία ΑΚΕΛ- ΔΗΚΟ- ΕΔΕΚ το 54,6% των ερωτηθέντων απάντησε ότι "πρέπει να έχει συνέχεια και προοπτική", το 39,4% απάντησε ότι πρέπει "να είναι μια συνεργασία μέχρι το 2008" (σ.σ: τότε λήγει η θητεία του προέδρου Παπαδόπουλου και θα γίνουν προεδρικές εκλογές) και 6% απάντησε "δεν ξέρω".

    [08] ΙΡΑΚ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΞΕΚΛΗΡΙΣΑΝ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

    Βαγδάτη, 19 Μαρτίου 2006 (10:33 UTC+2)

    Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν εννέα Ιρακινούς, μεταξύ των οποίων τα μέλη μίας οικογένειας, όταν περίπολος δέχτηκε επίθεση στην ιρακινή πόλη Ντουλουία, 90 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τρία από τα θύματα - ένας άνδρας, μία γυναίκα και ένα 13χρονο αγόρι - σκοτώθηκαν όταν οι Αμερικανοί εισέβαλαν στο σπίτι τους και άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι άλλα τρία θύματα είναι νεαροί άνδρες, χωρίς να διευκρινίσει εάν ήταν ένοπλοι ή πολίτες. Στη διάρκεια της αμερικανικής επίθεσης τραυματίστηκαν άλλα έξι άτομα και επτά συνελήφθησαν.

    Ο αμερικανικός στρατός δεν έχει απαντήσει στο αίτημα ανταποκριτή του Ρόιτερ για την παροχή διευκρινίσεων για το επεισόδιο.

    Ρεπόρτερ του Ρόιτερ στην σουνιτική αυτή πόλη, ανέφερε πως ακούστηκαν πυκνά πυρά και εκρήξεις από τις 2 έως τις 4 τα ξημερώματα. Όταν οι συγκρούσεις σταμάτησαν, οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους και είδαν στους δρόμους τους Αμερικανούς στρατιώτες που είχαν καταλάβει την πόλη. Στη διάρκεια των συγκρούσεων υπέστησαν ζημιές πολλά σπίτια.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 19 March 2006 - 19:13:39 UTC