Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-03-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΡΙΤΙΚΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [04] ΕΡΕΥΝΑ SYNOVATE ΓΙΑ ΓΡΙΠΗ ΠΤΗΝΩΝ: ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΗΝ
  • [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΕΛΛΗΝΙΚΟ PLAYBACK ΘΕΑΤΡΟ»
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ,«Ο ΡΙΚΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ

  • [01] ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ-ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ

    Aθήνα, 8 Μαρτίου 2006 (15:09 UTC+2)

    Τη σύσταση Επιτροπής Μελέτης του Ασφαλιστικού συστήματος ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης μετά από σύσκεψη που είχαν για το θέμα του Ασφαλιστικού.

    Οπως ανακοινώθηκε, θα επιδιωχθεί να υπάρξει πρόεδρος κοινής αποδοχής από τα πολιτικά κόμματα, ενώ στην Επιτροπή θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους τα κόμματα και οι φορείς.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι το Ασφαλιστικό είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που αφορά όλους τους πολίτες της χώρας και στόχος του διαλόγου είναι να διαμορφωθούν οι ευρύτερες δυνατές πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις, οι οποίες, όπως τόνισε, θα απαιτήσουν χρόνο που εξαντλεί τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης.

    Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι θα πραγματοποιηθεί διάλογος μακράς πνοής για το Ασφαλιστικό, ώστε να καθοριστούν όλες οι παράμετροι του συστήματος και να προσδιοριστεί η φύση του προβλήματος. Ετσι θα διαμορφωθεί στέρεο υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα αναζητηθούν οι συναινέσεις, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης.

    Οπως ανακοινώθηκε, η Επιτροπή Μελέτης θα καταρτίσει σχετική έκθεση για το Ασφαλιστικό. Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε σήμερα στοιχεία που προκύπτουν από παλαιότερες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες, οι δαπάνες για συντάξεις θα ανέλθουν από 12,5% του ΑΕΠ, στο 22,5% του ΑΕΠ το 2050, ενώ οι δαπάνες του προϋπολογισμού πρόκειται να αυξηθούν από το 5% του ΑΕΠ σήμερα στο 15% του ΑΕΠ το 2050. Την ίδια στιγμή το αναλογιστικό έλλειμμα των ταμείων υπολογίζεται σε 400 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι στο υφιστάμενο καθεστώς υπάρχουν μεγάλες αδικίες μεταξύ επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων, αλλά και μεταξύ των γενεών, οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν. Ανακοίνωσε δε ότι ο διάλογος θα προχωρήσει και στη Βουλή, στις δυο Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης χαρακτήρισε το Ασφαλιστικό ως "τη μεγαλύτερη πρόκληση της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια", τονίζοντας ότι στόχος είναι να υπάρξει "κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά αποτελεσματική μεταρρύθμιση μακράς πνοής". Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε, θα προχωρήσουν η ενοποίηση των ταμείων, την οποία προβλέπει ο νόμος του 2002, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 25% των εσόδων των ταμείων, καθώς και η δημιουργία κεντρικού μηχανογραφικού συστήματος στο οποίο θα υπαχθούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Αναφερόμενος στη σύσταση της Επιτροπής Μελέτης του Ασφαλιστικού Συστήματος, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από όλα τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους να ορίσουν εκπροσώπους. Επανέλαβε ότι δεν θα συζητηθούν λύσεις τώρα, τονίζοντας ότι ισχύουν όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, καθώς και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στο διάλογο, τόνισε ότι κανείς δεν δικαιούται να αρνηθεί τη συμμετοχή σε αυτόν. Είπε ακόμα ότι ο διάλογος θα διεξαχθεί χωρίς προϋποθέσεις προκειμένου τα συμπεράσματά του να τα αξιοποιήσουν οι επόμενες κυβερνήσεις. Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε διαβούλευση με τα κόμματα προκειμένου να αναζητηθεί πρόεδρος κοινής αποδοχής για την Επιτροπή Μελέτης του Ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και για τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Επιτροπή θα είναι 15μελής.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2006 (16:57 UTC+2)

    Θετική εξέλιξη για την επανέναρξη της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, την πρόσφατη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Κύπριο πρόεδρο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα και στη βάση μιας καλά προετοιμασμένης διαδικασίας, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, ώστε να επιτευχθεί, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας».

    «Δεν έχουμε την πολυτέλεια μιας νέας αποτυχίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε διεξοδικά με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως και τις προοπτικές που διαγράφονται, υπό το φως και της συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ, την οποία χαρακτήρισε σημαντική, ενώ σημείωσε ότι "εναπόκειται στην τουρκική πλευρά να επιδείξει το ίδιο πνεύμα συνεργασίας".

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε θετικές και τις αποφάσεις που ελήφθησαν πρόσφατα στο πλαίσιο της Ε.Ε. σχετικά με τους κανονισμούς για την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, επισημαίνοντας ότι η πρόταση της Αυστριακής Προεδρίας περιελάμβανε τα σημεία που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με τον Κύπριο πρόεδρο και το θέμα των υποχρεώσεων της Τουρκίας απέναντι στην Ε.Ε., τις οποίες χαρακτήρισε "ξεκάθαρες", επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε. περιμένει από την Άγκυρα την εφαρμογή τους.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε για άλλη μία φορά τον κ. Καραμανλή για την συμπαράσταση της Ελλάδας στις προσπάθειες επίτευξης μιας βιώσιμης λύσης, αλλά και "στα πρόσθετα διαδικαστικά μέτρα", που αφορούν τόσο στις κινήσεις στον ΟΗΕ όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στρατηγική της ελληνοκυπριακής πλευράς για την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ένωσης από την Τουρκία, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε τις σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι μέσα στο 2006 θα υπάρξει, μέσα από τη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορά στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία, επαναλαμβάνοντας εκ νέου ότι η Άγκυρα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ένωσης.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ερωτηθείς αν η Αθήνα συμφωνεί απολύτως με τους χειρισμούς του Προέδρου Παπαδόπουλου στο θέμα της συνάντησής του με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, επανέλαβε ότι υπάρχει απόλυτος συντονισμός και συνεννόηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

    «Είπα, άλλωστε, ότι πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που αποτελεί βάση για μία πιο προσεκτική προσέγγιση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής.

    Τέλος, ο Κύπριος πρόεδρος κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέρ του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα, είπε ότι οι Αμερικανοί "λανθασμένα πιστεύουν ότι θα φέρουν την επανένωση (στην Κύπρο) με το απευθείας εμπόριο με τους Τουρκοκυπρίους".

    «Έτσι, όμως, δεν θα φέρουν την επανένωση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική στάση δεν υποστηρίζεται από πολλούς.

    Μετά το τέλος των συνομιλιών -στις οποίες από ελληνικής πλευράς πήραν επίσης μέρος η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος- ο πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Κυπρίου προέδρου. Το πρωί ο κ. Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ το απόγευμα θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, τη γενική γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέκο Αλαβάνο.

    [03] ΚΡΙΤΙΚΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2006 (17:14 UTC+2)

    «Δύο χρόνια ο ελληνικός λαός εξαπατήθηκε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ.

    Μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι οι προσδοκίες του ελληνικού λαού διαψεύστηκαν και πρόσθεσε ότι είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός είχε μία κρυφή ατζέντα, ένα κρυφό πρόγραμμα, για το οποίο προεκλογικά δεν είπε τίποτα.

    Αυτό το πρόγραμμα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετεί τους ολίγους και εκλεκτούς, σε βάρος των πολλών και αδύναμων.

    Ακούσαμε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, περί μεταρρυθμίσεων, αλλά η ελληνική οικογένεια βρίσκεται στο στόχαστρο, οι θεσμοί καταπατούνται από την κομματική αντίληψη για το κράτος, η κοινωνική συνοχή υπονομεύεται, τα δικαιώματα πλήττονται. Δύο χρόνια η χώρα είναι σε οπισθοδρόμηση, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι από τον χθεσινό απολογισμό της κυβέρνησης απουσίαζαν αναφορές στην απογραφή, το "βασικό μέτοχο", τους συμβασιούχους και τον "Καποδίστρια".

    Ανέφερε, επίσης, ότι κάθε μέρα προστίθενται νέα στοιχεία αναλγησίας στην κυβερνητική πολιτική και χαρακτήρισε αμείλικτο τον απολογισμό διετίας της κυβέρνησης της ΝΔ.

    Ο κόσμος, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, στρέφεται στο ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό οι ευθύνες του είναι αυξημένες, καθώς, όπως ανέφερε, «βρισκόμαστε σε μία νέα αφετηρία και μια νικηφόρα πορεία».

    Το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, είναι σήμερα αξιόπιστη αντιπολίτευση και αύριο θα είναι αξιόπιστη κυβέρνηση, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.

    [04] ΕΡΕΥΝΑ SYNOVATE ΓΙΑ ΓΡΙΠΗ ΠΤΗΝΩΝ: ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2006 (19:48 UTC+2)

    Ένας στους δύο Έλληνες έχει μειώσει την κατανάλωση πουλερικών σύμφωνα με πρόσφατη παγκόσμια έρευνα που πραγματοποίησε η Εταιρεία Ερευνών Synovate. Ανάλογη στάση έχουν τηρήσει και οι Τούρκοι και οι Ινδονήσιοι.

    Οι Έλληνες είναι - μετά τους Ινδονήσιους - εκείνοι που εκφράζουν το υψηλότερο ποσοστό ανησυχίας (77%) για πιθανή πανδημία της γρίπης των πτηνών στη χώρα τους, ωστόσο ένας στους δύο πιστεύει ότι έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για τη νόσο των πουλερικών.

    Τα βασικά στοιχεία της έρευνας είναι:

    Το 14% των Ελλήνων πιστεύει ότι το 2006 θα υπάρξει σίγουρα κάποιο είδος πανδημίας,

    Το 34% των ερωτώμενων δηλώνει ότι η απειλή της γρίπης των πουλερικών τους έκανε να φοβούνται περισσότερο για το μέλλον.

    Ενας στους τρεις εκδηλώνει -με αφορμή τη γρίπη των πτηνών- την ανησυχία του για το μέλλον είναι πιθανό να αντικατοπτρίζει τη γενικότερη ανησυχία που καλλιεργείται από τις συνεχόμενες αποκαλύψεις και τα διατροφικά θέματα που παρουσιάζονται στη χώρα μας.

    Το 72% θεωρεί ότι το θέμα έχει μεγαλοποιηθεί από τα ΜΜΕ,

    Το 49% θεωρούν ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αποτροπή πανδημίας από τη νόσο των πτηνών.

    Το 33% πιστεύει ότι σε περίπτωση που η νόσος πάρει διαστάσεις πανδημίας η χώρα είναι προετοιμασμένη να το χειριστεί επιτυχώς

    Ακόμη:

    Το 67% των Ελλήνων δηλώνει ότι έχει συγκεντρώσει πληροφορίες για τη γρίπη και τα προληπτικά μέτρα για ένα πιθανό ξέσπασμα της γρίπης των πουλερικών,

    Το 44% έχει αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες

    Το 38% έχει αρχίσει να αποφεύγει τα πτηνά σε χώρους όπως τα Πάρκα και οι Ζωολογικοί Κήποι.

    Το 9% έχει κάνει το εμβόλιο της γρίπης σαν μέτρο πρόληψης για τη νόσο των πουλερικών

    Το 5% έχει αγοράσει φαρμακευτικό υλικό για τους ίδιους και την οικογένεια τους,

    Το 2% ανέφερε ότι για να προετοιμαστεί για ένα πιθανό ξέσπασμα της γρίπης έχει δημιουργήσει απόθεμα φαγητού.

    Η έρευνα διεξήχθη από τις αρχές του 2006 σε 7,640 ερωτώμενους από 13 χώρες (Ελλάδα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Γαλλία, Πορτογαλία, Σερβία, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Τουρκία, Καναδά και ΗΠΑ).

    Στην Ελλάδα, η έρευνα είχε σαν δείγμα 600 ελληνικά νοικοκυριά σε πέντε αστικές περιοχές (Ευρύτερη περιοχή Αθηνών, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καβάλα, Ηράκλειο) απευθυνόμενη στο 65% του πληθυσμού από ηλικίες 18-65 χρόνων στο διάστημα 1-3 Μαρτίου 2006.

    [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ κ. Γ. ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΣΤΕΓΩΝ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΛΥΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2006 (16:40 UTC+2)

    Με πρωτοβουλία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης κ. Γιώργου Καλαντζή και σε συνεργασία με το διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Τσάρα, δόθηκε προσωρινή παράταση στη φιλοξενία αστέγων συμπολιτών μας σε χώρους του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

    Στο μεταξύ διάστημα, άμεσα, και σε συνεννόηση με τους πρωτεργάτες φορείς και εθελοντές της αξιέπαινης αυτής προσπάθειας (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Υγείας, Εκκλησία, ΟΛΘ, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις), θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στην οποία θα προσκληθούν εκπρόσωποι κοινωνικών δυνάμεων της Θεσσαλονίκης, για το σχεδιασμό και την κατά προτεραιότητα εξεύρεση μίας βιώσιμης λύσης.

    Επίσης, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης αναλαμβάνει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία ώστε, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, οι άστεγοι συνάνθρωποι μας να επανενταχθούν στην κοινωνία.

    Η πρωτοβουλία αυτή θα επικεντρώνεται στην εξεύρεση εργασίας, την επιδότηση ενοικίου για μία περίοδο και τη γενικότερη υποστήριξη τους μέσα από συντονισμένες δράσεις.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΝΟΜΑΡΧΗ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΑΟΥΣΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2006 (16:04 UTC+2)

    Στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεών του στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής, το πρωί της Πέμπτης 9/3/06, θα επισκεφθεί το νομό Ημαθίας, συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Τσιότρα.

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει:

    Ώρα 10:15 Βέροια

    Συνάντηση με το νομάρχη Ημαθίας κ. Ιωάννη Σπάρτση.

    Νομαρχία Ημαθίας - Βέροια.

    Ώρα 11:00 Νάουσα

    Συνάντηση με το Δημαρχείο Νάουσας κ. Αναστάσιο Καραμπατζό και σύσκεψη με εκπροσώπους τοπικών φορέων.

    Δημαρχείο Νάουσας.

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2006 (16:01 UTC+2)

    Συνεχίζοντας τις συναντήσεις εργασίας με τους εκπροσώπους των φορέων της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής, το πρωί της Τετάρτης 8/3/06, στο Διοικητήριο, είχε συνεργασία με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

    Ο πρόεδρος του ΟΛΘ ΑΕ κ. Χριστόφορος Κουτίτας και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιάννης Τσάρας ενημέρωσαν τον υπουργό για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του Οργανισμού, καθώς και για τα δρομολογούμενα μεγάλα έργα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Καλαντζής επισήμανε ότι ο ΟΛΘ αποτελεί πρότυπο υγιούς οργανισμού, που λειτουργεί με πολύ καλούς ρυθμούς και αποτελεσματικότητα.

    Οι κύριοι Κουτίτας και Τσάρας ευχαρίστησαν τον υπουργό για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης για τις αναπτυξιακές προοπτικές του ΟΛΘ, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συνεχής και στενή συνεργασία των δύο πλευρών.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2006 (14:58 UTC+2)

    Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Σπυρόπουλου, στο Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30), τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα 13 Μαρτίου, στις 20:00.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 31 Μαρτίου.

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΕΛΛΗΝΙΚΟ PLAYBACK ΘΕΑΤΡΟ»

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2006 (14:50 UTC+2)

    Μεθαυρίο (Παρασκευή), το ερχόμενο Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου, στις 21:00, στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις αυτοσχεδιαστικού θεάτρου PLAYBACK από την Ομάδα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ PLAYBACK ΘΕΑΤΡΟ».

    Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ,«Ο ΡΙΚΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΤΣΟΥΛΟΥΦΙ»

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2006 (14:49 UTC+2)

    Αύριο (Πέμπτη) και μεθαύριο (Παρασκευή), στις 10:00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπουλείου, η θεατρολόγος Ιωάννα Μαμακούκα, θα παρουσιάσει σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού παράσταση κουκλοθέατρου με τίτλο «Ο Ρικέτος με το τσουλούφι» του Perrault με φιγούρες και σκηνικό από πίνακες του ζωγράφου Juan Miro`. Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την τέχνη της μυθοπλασίας και θα γνωρίσουν τον ζωγράφο και την τέχνη του.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2006 (14:43 UTC+2)

    Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας και φέτος στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πραγματοποιεί μια σειρά σημαντικών εκδηλώσεων - αφιερωμάτων. Επίκεντρο των πρωτοβουλιών αυτών είναι η γυναίκα που προβάλλεται είτε μέσα από την τέχνη είτε από το κοινωνικό τους έργο.

    Συγκεκριμένα:

    ? Η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής διοργανώνουν σήμερα (Τετάρτη) 8 Μαρτίου, στις 19:00, στο «Μακεδονία Παλλάς» διάλεξη με βασική ομιλήτρια την πρύτανη κα. Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ με θέμα «Η γυναίκα σήμερα». Στην εκδήλωση αυτή θα τιμηθούν, η καθηγήτρια Ιατρικής ΑΠΘ Ολυμπία Γκίμπα - Τζιαμπίρη, η ζωγράφος Κλειώ Νάτση, η μουσικός Νόρα Λουκίδου, η συνταξιούχος οδηγός του ΟΑΣΘ Θεοδώρα Αριστοτέλους και η σπουδάστρια οδηγός ΚΤΕΛ Ροδάνθη Μπράχου.

    ? Σήμερα και αύριο (Πέμπτη) 9 Μαρτίου, η αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Α' Δημοτικό Διαμέρισμα σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα με επίκεντρο τη γυναίκα στον κινηματογράφο «Ολύμπιον». Στο αφιέρωμα θα προβληθούν οι ταινίες «8 γυναίκες» του Francois Ozon, «Ο Δρ. Τ. και οι γυναίκες του» του Robert Altman και «Ο άνδρας που αγαπούσε τις γυναίκες» του Francois Truffaut.

    Συγκεκριμένα η ταινία «8 γυναίκες» θα προβληθεί, σήμερα 8 Μαρτίου, στις 17:00 και αύριο (Πέμπτη) 9 Μαρτίου, στις 21:00.

    «Ο Δρ. Τ. και οι γυναίκες του» θα προβληθεί σήμερα (Τετάρτη) 8 Μαρτίου, στις 15:00 και αύριο (Πέμπτη) 9 Μαρτίου, στις 19:00.

    Τέλος, «Ο άνδρας που αγαπούσε τις γυναίκες» θα προβληθεί αύριο (Πέμπτη) 9 Μαρτίου, στις 23:00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

    ? Η αντιδημαρχία Πολιτισμού θα διοργανώσει εκδήλωση την Δευτέρα 13 Μαρτίου, στις 20:00, στο θέατρο «Εγνατία» με θέμα «Πέντε γυναίκες ηθοποιοί συζητούν για τη Γυναίκα μέσα από τους ρόλους που έχουν ερμηνεύσει». Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος οι ηθοποιοί Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Ελένη Καστάνη, Αθηνά Μαξίμου, Γωγώ Μπρέμπου και Στέλα Καζάζη. Την συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ελένη Κωνσταντίνου.

    ? Τέλος την Παρασκευή 17 Μαρτίου, στις 20:00, στην Casa Bianca θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα «Γυναίκες Εικαστικοί Δημιουργοί της Θεσσαλονίκης».

    Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσκάλεσε για την συγκεκριμένη έκθεση γυναίκες εικαστικές δημιουργούς της πόλης μας να παρουσιάσουν αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς τους σε μία από κοινού έκθεση στο χώρο της Casa Bianca.

    Με τη συνεργασία δύο, κυρίως, φορέων - πυρήνων εικαστικής δραστηριότητας του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος και του Συλλόγου Διδασκόντων και Αποφοίτων του Κολλεγίου ΑΝΑΤΟΛΙΑ, μέλη των οποίων είναι οι συμμετέχουσες, επιτεύχθηκε η ικανοποιητική ανταπόκριση στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, γεγονός που καθιστά δυνατό το σχηματισμό σαφούς εικόνας για τη γυναικεία παρουσία στα εικαστικά πράγματα της πόλης μας.

    Μέσα στο σκηνικό αυτό, προβάλλεται με ιδιαίτερη ευαισθησία από το χρωστήρα του ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά η μορφή της Γυναίκας, σύμβολο και προσφιλές θεματικό μοτίβο της τέχνης του.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως 12 Απριλίου.

    Οι γυναίκες εικαστικοί δημιουργοί που συμμετέχουν στην έκθεση είναι (κατά αλφαβητική σειρά):

    Αλεξανδρή Κατερίνα, Αναστασιάδου Ντίνα, Βαχαβιόλου-Ιωαννίδου Μαρία, Βιλδιρίδου-Μακρή Άννα, Βοζαλή Μαρία, Βουκαλή Χαννέ, Γεθσημανή, Γεραρδή - Πασσαλή Μαρία, Γεωργακοπούλου - Μπέκι Θέμις, Γιακαμόζη Σίλια, Γκολίτση - Κουνούπη Στέλλα, Δαβράδου Βάλια, Δελλατόλα Βάλια, Δελλατόλα Κωνσταντίνα, Δημηροπούλου Έλενα, Διαμαντίδου Φωτεινή, Δόγκα - Μπαμπανάτσα Ελεονόρα, Δουρή Χριστίνα, Duis Andje, Ηλιοπούλου Κριστιάνα, Ηλιοπούλου Φλωριάνα, Ιωαννίδου Δ. Κατερίνα, Καζάκη Ιωάννα, Κακάβα Στέλλα, Καλαβάση Καλλιόπη - Ιωάννα, Καλλινικίδου - Μπάκα Αλίκη, Καπλανίδου Νάγια, Καραμανλή Αφροδίτη, Κατσιούρα Κατερίνα, Κελεσίδου Χριστίνα, Κεχαγιά - Θεοδώρου Καίτη, Κομπατσιάρη - Σαραντοπούλου Μαρία, Κοντογόνη - Δεμερτζή Αθηνά, Κούλα Δήμητρα, Κρανιώτου Λιάνα, Κυριακοπούλου Αθηνά, Ματεζόφσκυ - Νικόλτσιου Κατερίνα, Μαυρίδου Συμέλα, Μπαρζίβ Όρλυ, Νάτση Κλειώ, Ξανθοπούλου Τερψιχόρη, Ξυπολίτου Κατερίνα, Οικονόμου - Βλάχου Αίγλη, Παπαδάκη Άννα, Παπαδοπούλου Σοφία, Παπαλάμπρου Ειρήνη, Παππού Πίτσα, Πατσή Μαρία, Πτσικάκου - Αλεξανδρίδου Ελισσάβετ, Ρεϊση Βέτα, Ρόμπου Μαργαρίτα, Σενόγλου Σοφία, Σιδέρη Ηρώ, Σκαρλάτου Θεανώ, Σουρή Ελισσάβετ, Σπάρταλη Άννα, Σταυρούδη Καίτη, Στεφανάκη Καίτη, Σχοινά Ελισσάβετ - Όλγα, Τρίμμη Έλλη, Τσιάχτα Λίνα, Τσιτώτα Ρένα, Χαμιδιελή Φωτεινή, Χαραλαμπίδου Κυριακή, Χατζηιωαννίδου Πόλυ, Χριστοδούλου Δήμητρα.

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2006 (14:42 UTC+2)

    Το Συμβούλιο του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το έτος 2006, διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής της Ανδρομάχης Μπέρσου.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα 13 Μαρτίου, στις 20:30, στον εκθεσιακό χώρο του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος (Π. Συνδίκα 24).

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 24 Μαρτίου.

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2006 (14:41 UTC+2)

    Συνεχίζεται ο θεσμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου που επιζητούν την επιμόρφωση στους τομείς :

    ? Διοίκηση και Οικονομία

    ? Ιατρική - Βιολογία - Ψυχολογία, AIDS

    ? Ιστορία - Αρχαιολογία - Τέχνη

    ? Νομική.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

    Σήμερα (Τετάρτη) 8 Μαρτίου, στις 20:00, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4), ο καθηγητής Γενετικής του τμήματος της Βιολογίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, θα δώσει διάλεξη στους ενδιαφερόμενους του τμήματος της Ιατρικής-Βιολογίας με θέμα: «Βλαστοκύτταρα: Πηγή βελτίωσης της ζωής».

    Αύριο (Πέμπτη) 9 Μαρτίου, στις 19:30, στο τμήμα της Νομικής θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας από την καθηγήτρια στο Δίκαιο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στον τομέα Διεθνών Σπουδών του τμήματος της Νομικής του ΑΠΘ, Ευγενία Σαχπεκίδου, η οποία θα αναφερθεί στο θέμα: «Συνταγματικές όψεις του θεσμικού οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2006 (14:40 UTC+2)

    Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας και φέτος στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πραγματοποιεί μια σειρά σημαντικών εκδηλώσεων - αφιερωμάτων. Επίκεντρο των πρωτοβουλιών αυτών είναι η γυναίκα που προβάλλεται είτε μέσα από την τέχνη είτε από το κοινωνικό τους έργο.

    Συγκεκριμένα:

    ? Η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής διοργανώνουν σήμερα (Τετάρτη) 8 Μαρτίου, στις 19:00, στο «Μακεδονία Παλλάς» διάλεξη με βασική ομιλήτρια την πρύτανη κα. Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ με θέμα «Η γυναίκα σήμερα». Στην εκδήλωση αυτή θα τιμηθούν, η καθηγήτρια Ιατρικής ΑΠΘ Ολυμπία Γκίμπα - Τζιαμπίρη, η ζωγράφος Κλειώ Νάτση, η μουσικός Νόρα Λουκίδου, η συνταξιούχος οδηγός του ΟΑΣΘ Θεοδώρα Αριστοτέλους και η σπουδάστρια οδηγός ΚΤΕΛ Ροδάνθη Μπράχου.

    ? Σήμερα και αύριο (Πέμπτη) 9 Μαρτίου, η αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Α' Δημοτικό Διαμέρισμα σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα με επίκεντρο τη γυναίκα στον κινηματογράφο «Ολύμπιον». Στο αφιέρωμα θα προβληθούν οι ταινίες «8 γυναίκες» του Francois Ozon, «Ο Δρ. Τ. και οι γυναίκες του» του Robert Altman και «Ο άνδρας που αγαπούσε τις γυναίκες» του Francois Truffaut.

    Συγκεκριμένα η ταινία «8 γυναίκες» θα προβληθεί, σήμερα 8 Μαρτίου, στις 17:00 και αύριο (Πέμπτη) 9 Μαρτίου, στις 21:00.

    «Ο Δρ. Τ. και οι γυναίκες του» θα προβληθεί σήμερα (Τετάρτη) 8 Μαρτίου, στις 15:00 και αύριο (Πέμπτη) 9 Μαρτίου, στις 19:00.

    Τέλος, «Ο άνδρας που αγαπούσε τις γυναίκες» θα προβληθεί αύριο (Πέμπτη) 9 Μαρτίου, στις 23:00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

    ? Η αντιδημαρχία Πολιτισμού θα διοργανώσει εκδήλωση την Δευτέρα 13 Μαρτίου, στις 20:00, στο θέατρο «Εγνατία» με θέμα «Πέντε γυναίκες ηθοποιοί συζητούν για τη Γυναίκα μέσα από τους ρόλους που έχουν ερμηνεύσει». Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος οι ηθοποιοί Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Ελένη Καστάνη, Αθηνά Μαξίμου, Γωγώ Μπρέμπου και Στέλα Καζάζη. Την συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ελένη Κωνσταντίνου.

    ? Τέλος την Παρασκευή 17 Μαρτίου, στις 20:00, στην Casa Bianca θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα «Γυναίκες Εικαστικοί Δημιουργοί της Θεσσαλονίκης».

    Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσκάλεσε για την συγκεκριμένη έκθεση γυναίκες εικαστικές δημιουργούς της πόλης μας να παρουσιάσουν αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς τους σε μία από κοινού έκθεση στο χώρο της Casa Bianca.

    Με τη συνεργασία δύο, κυρίως, φορέων - πυρήνων εικαστικής δραστηριότητας του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος και του Συλλόγου Διδασκόντων και Αποφοίτων του Κολλεγίου ΑΝΑΤΟΛΙΑ, μέλη των οποίων είναι οι συμμετέχουσες, επιτεύχθηκε η ικανοποιητική ανταπόκριση στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, γεγονός που καθιστά δυνατό το σχηματισμό σαφούς εικόνας για τη γυναικεία παρουσία στα εικαστικά πράγματα της πόλης μας.

    Μέσα στο σκηνικό αυτό, προβάλλεται με ιδιαίτερη ευαισθησία από το χρωστήρα του ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά η μορφή της Γυναίκας, σύμβολο και προσφιλές θεματικό μοτίβο της τέχνης του.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως 12 Απριλίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 8 March 2006 - 19:14:24 UTC