Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-02-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ
  • [02] Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ - ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
  • [03] ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ
  • [04] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
  • [05] ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΑΣΙΛΗ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ο
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΛΙΕΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η «ΚΑΤΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ» ΚΑΙ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΡΕΣΙΤΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - "Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΟΥ
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ
  • [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ GOSPEL ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2006 (12:29 UTC+2)

    Την πρώτη του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ως υπουργός Απασχόλησης ,είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης.

    Ο κ. Τσιτουρίδης τόνισε ότι συζητήθηκαν ζητήματα του υπουργείου, υπογράμμισε πως στόχος παραμένει η καταπολέμηση της ανεργίας και η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων όλων των Ελλήνων, ενώ σημείωσε την προσήλωση της κυβερνητικής πολιτικής στην ανάπτυξη.

    Ο υπουργός Απασχόλησης μίλησε για την ανάγκη διευρυμένων διαβουλεύσεων και συνεννόησης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση εάν στηρίζει τη ΓΣΕΕ είπε "δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε σε όλα σε αυτόν τον τόπο αλλά είναι ανάγκη να συνεννοούμαστε".

    Σε άλλη ερώτηση, εάν η κυβέρνηση φοβάται κοινωνικές εντάσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις, δήλωσε "η κυβέρνηση δεν φοβάται καθώς υπάρχει υψηλός βαθμός ευθύνης σε όλους".

    [02] Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ - ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2006 (16:38 UTC+2)

    Tο Μάιο αρχίζουν τα έργα για την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Το έργο θα παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς το 2012. Η γραμμή θα είναι μήκους 9,5 χιλιομέτρων με 13 σταθμούς και θα εξυπηρετεί 250.000 επιβάτες ημερησίως. Το κόστος του προυπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ. Οπως είπε ο υπουργός, οι διαδικασίες του διαγωνισμού ξεμπλοκαρίστηκαν σήμερα καθώς απορρίφθηκαν από την Ε.Ε. οι 34 ενστάσεις που είχαν υποβληθεί.

    Παράλληλα ο κ.Σουφλιάς αναφέρθηκε και στις επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, διευκρινίζοντας ότι υπογράφηκε η σύμβαση για την επέκταση από το Αιγάλεω προς το Χαϊδάρι, η οποία θα είναι έτοιμη το 2008. Στη γραμμή από Μοναστηράκι προς Χαϊδάρι προβλέπεται και η κατασκευή σταθμού στο νέο γήπεδο του ΠΑΟ στον Ελαιώνα. Το τμήμα της γραμμής από το Μοναστηράκι μέχρι το Αιγάλεω θα παραδοθεί στο κοινό τον Απρίλιο του 2007. Από το Χαϊδάρι, η γραμμή θα επεκταθεί μέχρι την Ευαγγελίστρια του Πειραιά, καθώς η αρχική χάραξη, που κατέληγε στη Ζέα, άλλαξε λόγω γεωλογικών προβλημάτων. Η γραμμή αυτή θα έχει πέντε ενδιάμεσους σταθμούς.

    Σε ότι αφορά την επέκταση της γραμμής προς Ελληνικό, ο κ.Σουφλιάς διευκρίνησε πως θα γίνει υπόγεια με 4 ενδιάμεσους σταθμούς και θα είναι έτοιμη το 2009.

    Για την επέκταση από Αγιο Αντώνιο προς Ανθούπολη, οι ανάδοχοι αναμένεται να επιλεγούν μέσα στο καλοκαίρι και το έργο θα παραδοθεί στο τέλος του 2008.

    Ο κ.Σουφλιάς διευκρίνησε επίσης ότι το φθινόπωρο του 2007 θα είναι έτοιμοι οι σταθμοί στο Νομισματοκοπείο και στο Χολαργό και στις αρχές του 2008 θα είναι έτοιμος ο σταθμός στην Αγία Παρασκευή.

    Απαντώντας στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για καθυστερήσεις στην επέκταση προς Χαϊδάρι, ο υπουργός υποστήριξε ότι πρόκειται για ανακρίβειες, εκφράζοντας μάλιστα τη λύπη του. Σημείωσε πάντως ότι υπήρξε μία μικρή καθυστέρηση 3,5 μηνών, εξαιτίας γεωλογικών προβλημάτων στην περιοχή του Ελαιώνα.

    Απαντώντας σε άλλα δημοσιεύματα, που συνέκριναν το κόστος του ΜΕΤΡΟ του Τορίνου με της Αθήνας, υποστήριξε ότι στο Τορίνο, έχει γίνει ελαφρά κατασκευή, με λιγότερους σταθμούς και μικρότερους συρμούς, με ευκολότερες μελέτες, χωρίς αρχαιολογικά ευρήματα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, το ΜΕΤΡΟ του Τορίνου στοίχισε σχεδόν 90 εκ.ευρώ το χιλιόμετρο, σε αντίθεση με το ΜΕΤΡΟ της Αθήνας που στοιχίζει 75 εκ.ευρώ το χιλιόμετρο.

    [03] ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ

    Αργολίδα, 20 Φεβρουαρίου 2006 (17:01 UTC+2)

    «Θέλουμε τον Έλληνα με το κεφάλι ψηλά και καθαρό το μέτωπο», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στο Κρανίδι της Ερμιονίδος, κατά τη δεύτερη μέρα της περιοδείας του στην Αργολίδα.

    Αντίθετα, τόνισε, η ΝΔ θέλει τον Έλληνα με σκυμμένο το κεφάλι και υποταγμένο, ώστε να είναι εύκολη λεία στις επιθυμίες των κομματαρχών της.

    Ο κ. Παπανδρέου διακήρυξε την προσωπική του αντίθεση και την αντίθεση του κόμματός του στη φθηνή εργασία, η οποία, όπως είπε, θεωρείται πλεονέκτημα από τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση.

    Είμαστε, είπε, αντίθετοι στη φτώχεια και στη μείωση του εισοδήματος. Δίνουμε τη μάχη για ένα καλύτερο μέλλον με δημοκρατικό ήθος, διαφάνεια και συμμετοχή, για να δημιουργήσουμε μία κοινωνία αξιών, τόνισε.

    Για μας, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, δεν υπάρχει κανένας Έλληνας πολίτης Β' κατηγορίας, κάθε Έλληνας είναι Α' κατηγορίας, σε αντίθεση με τη ΝΔ, η οποία χωρίζει τους πολίτες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μίλησε σε καφενείο της κεντρικής πλατείας της πόλης, δεν παρέλειψε να επιτεθεί και αυτή τη φορά κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι ο κ. Καραμανλής υποσχέθηκε πολλά προεκλογικά, αλλά, μετά τις εκλογές, είδαμε ανεργία, ακρίβεια, φτώχεια, εγκατάλειψη του αγρότη, του συνταξιούχου και της περιφέρειας.

    Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, ανέφερε επίσης ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντί να κόβει τις σπατάλες του δημοσίου κόβει τα κονδύλια από την περιφέρεια.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα σχεδιασμό και ότι ασχολείται με τις εσωκομματικές ισορροπίες, με την εξυπηρέτηση των "γαλάζιων παιδιών", με το κυνήγι κάθε δημοκράτη πολίτη στο δημόσιο και την εξυπηρέτηση των ισχυρών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε ότι το Κρανίδι ήταν ο τόπος της καταγωγής του αδικοχαμένου υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη. Με την ευκαιρία της αναφοράς του αυτής ο κ. Παπανδρέου επέκρινε τον κ. Καραμανλή, στον οποίο καταλόγισε εξωτερική πολιτική με την αντίληψη της τουριστικής βόλτας και όχι της εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου έτυχε πολύ θερμής υποδοχής στο Κρανίδι, κάτι το οποίο τοπικοί παράγοντες το θεωρούσαν πάρα πολύ σημαντικό για τα δεδομένα της περιοχής. Δέχθηκε πολλά δώρα από τους πολίτες της περιοχής, κυρίως βιβλία - εκδόσεις συγγραφέων του τόπου και τα βασικά προϊόντα τους, λάδι και ελιά.

    Επίσης, του δόθηκε ως δώρο ένα αντίγραφο διατάγματος που φέρει την υπογραφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που καλούσε τους οπλαρχηγούς του Κρανιδίου να βοηθήσουν στην πολιορκία των Αθηνών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε με ευχαρίστηση το δώρο σχολιάζοντας:

    "Και τώρα θα πολιορκήσουμε το αθηνοκεντρικό κράτος για να ενισχύσουμε την περιφέρεια".

    Καθ' οδόν προς το Κρανίδι ο κ. Παπανδρέου σταμάτησε στο Λυγουριό, που βρίσκεται πολύ κοντά στο θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, το οποίο, όπως τον ενημέρωσαν κάτοικοι της περιοχής, έχει φέτος σοβαρό πρόβλημα λόγω του χρονικού περιορισμού των εκδηλώσεων των Επιδαυρείων.

    Οι κάτοικοι ζήτησαν από τον κ. Παπανδρέου να παρέμβει στον πρωθυπουργό, κάτι το οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε να πράξει.

    Ο κ. Παπανδρέου λόγω και της ιδιαίτερης σχέσης της περιοχής με τον πολιτισμό, διατύπωσε το τρίπτυχο Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι εγκαταλείπουν τον πολιτισμό και επιδιώκουν μόνο την κομματική άλωση του χώρου.

    Αναφέρθηκε στις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά ο πρωθυπουργός και, όπως είπε, δεν τις τήρησε, για να υπογραμμίσει ότι "εμείς δεν θα κοροϊδέψουμε τον κόσμο, αυτό που θα πούμε θα το κάνουμε".

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου ζήτησε εκ νέου τη συμμετοχή των πολιτών, τονίζοντας ότι η αποστασιοποίηση του πολίτη ωφελεί τα ισχυρά συμφέροντα και δεν είναι αρκετό, τόνισε, η φωνή του πολίτη να ακούγεται μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο «δεν θα το δημιουργήσει στην Αθήνα και θα το φέρει ως καπέλο στην περιφέρεια, αλλά θα το φτιάξει με τη συμμετοχή των πολιτών».

    [04] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2006 (08:59 UTC+2)

    Να συνεχιστεί μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης, η απεργία των Ελλήνων ναυτεργατών, αποφάσισε χθες, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

    Η ΠΝΟ εμμένει στην ικανοποίηση όλων των αιτημάτων της ενώ προσανατολίζεται και στην παράταση της απεργίας που είχε ξεκινήσει τα ξημερώματα της Πέμπτης.

    Εξαιτίας της παράτασης της απεργίας, στα λιμάνια της χώρας βρίσκονται εκατοντάδες νταλίκες φορτωμένες με ευπαθή προϊόντα που έχουν προορισμό τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

    Συνωστισμός, όμως, φορτηγών αυτοκινήτων παρουσιάζεται και στα λιμάνια του Μπάρι και της Αγκόνα, στην Ιταλία όπου υπάρχουν νταλίκες με προορισμό τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.

    Στο μεταξύ, επεισόδια δημιούργηθηκαν χθες αργά το βράδυ στο λιμάνι του Ηρακλείου από παραγωγούς κηπευτικών που λόγω της απεργίας της ΠΝΟ δεν μπορούν να προωθήσουν στους προορισμούς τους τα προϊόντα με αποτέλεσμα να υφίστανται σημαντική ζημιά και να βρίσκονται σε απόγνωση, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν.

    Οι παραγωγοί απειλούν ότι αν μέχρι σήμερα Δευτέρα δεν δοθεί λύση από οποιαδήποτε πλευρά θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία και κατάληψη στα γραφεία της περιφέρειας Κρήτης.

    Ήδη έχει σταλεί από τους παραγωγούς, όπως ζητήθηκε, στην ΠΝΟ φαξ με το οποίο ζητείται να επιτραπεί σε ένα πλοίο να μεταφέρει προϊόντα, ενώ όλοι οι φορείς της Κρήτης με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας κ. Σεραφείμ Τσόκα με αλλεπάλληλες προσπάθειες -προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και την ΠΝΟ- καθώς και προς κάθε κατεύθυνση προσπαθούν να δοθεί λύση για τα προϊόντα των αγροτών της Κρήτης.

    [05] ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Μπάνια Λούκα, 20 Φεβρουαρίου 2006 (16:55 UTC+2)

    Σειρά προληπτικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας, Δασών και Υδατικών Πόρων της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Γκόραν Πέρκοβιτς.

    Τα μέτρα προβλέπουν- μεταξύ άλλων- την απαγόρευση της ελεύθερης βοσκής όλων των πτηνών, όπως επίσης του κυνηγιού άγριων πτηνών και την έκθεση ζώντων πτηνών σε υπαίθριες αγορές και σε κάθε άλλο δημόσιο χώρο.

    Απαγορεύεται επίσης η πώληση κρέατος πουλερικών και αβγών σε αγορές που δεν έχουν προηγουμένως ελεγχθεί από κτηνίατρους, ενώ οι παραγωγοί θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τους κανόνες υγιεινής, κάθε παράβαση των οποίων θα επισείει «τσουχτερά» πρόστιμα.

    Επίσης, καλούνται όλοι οι πολίτες να αναφέρουν στην πλησιέστερη κτηνιατρική αρχή κάθε περιστατικό που σχετίζεται με τον εντοπισμό νεκρών πτηνών.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2006 (19:19 UTC+2)

    Με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Σήμερα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το «πράσινο φως» για την κατασκευή του Μετρό και οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Περιμένουμε τις ίδιες ευχάριστες εξελίξεις και για την υπόθεση της υποθαλάσσιας αρτηρίας. Η Θεσσαλονίκη πλέον με αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον».

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟ ΒΟΪΟΥ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΜΟΡΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΟΪΟΥ

    Κοζάνη, 20 Φεβρουαρίου 2006 (16:57 UTC+2)

    Υπεγράφη σήμερα, Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2006 και ώρα 13.00, στον Πεντάλοφο Βοίου η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για την κατασκευή του φράγματος της Πραμόριτσας για την ύδρευση του Βοίου, παρουσία του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστου Φώλια, του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας κ. Ανδρέα Λεούδη και του Νομάρχη Κοζάνης κ. Ιορδάνη Ανδρεάδη.

    Το έργο που ήταν ενταγμένο στο Ταμείο Συνοχής, με προϋπολογισμό 33,3 εκατ. ευρώ, αντιμετώπισε κατά την εκτέλεση του σημαντικότατα προβλήματα, καθώς προέκυψαν σοβαρά τεχνικής φύσεως θέματα τα οποία οδήγησαν στην αύξηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου.

    Ωστόσο το Ταμείο Συνοχής δεν ενέκρινε τις επιπλέον απαραίτητες συμπληρωματικές εργασίες κατασκευής του φράγματος ύψους 8.768.630 ευρώ με συνέπεια οι εργασίες στο φράγμα να διακοπούν και να μην μπορεί να υλοποιηθεί το έργο στη βάση του χρονοδιαγράμματος που είχε ορισθεί. Έτσι, ήταν ορατός πλέον και ο κίνδυνος απώλειας όλων των πόρων που είχαν δεσμευθεί.

    Με την καταλυτική ωστόσο παρέμβαση και την αμέριστη συμπαράσταση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστου Φώλια, και την συνδρομή της Περιφέρειας Δυτ Μακεδονίας, το πρόβλημα ξεπεράστηκε, διασφαλίστηκαν τα χρήματα και οι επιπλέον απαραίτητες εργασίες για την κατασκευή του φράγματος, εντάχθηκαν στο Π.Δ.Ε. Επίσης παρατάθηκε και ο χρόνος υλοποίησης του έργου κατά ένα έτος μέχρι την 31/12/2006.

    Έτσι, το έργο που είναι το μεγαλύτερο, και ταυτόχρονα το πιο πολύπλοκο και πιο σύνθετο έργο που υλοποιεί η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κοζάνης, θα συνεχισθεί και θα ολοκληρωθεί, αντιμετωπίζοντας με οριστικό τρόπο το μεγάλο πρόβλημα υδροδότησης των οικισμών του Βοίου. Επίσης θα καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και παράλληλα θα την καταστήσει περιοχή με περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης , αναψυχής και ήπιου τουρισμού. Μέχρι σήμερα έχει συμβασιοποιηθεί το 100% του έργου, ενώ έχει ανακατασκευασθεί το 65% του φράγματος και το 80% των αγωγών ύδρευσης.

    Αμέσως μετά την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία που έγινε σήμερα στον Πεντάλοφο, μιλώντας ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας τόνισε: «Στρατηγική κατεύθυνση της πολιτικής μας αποτελεί η υπέρβαση των αδυναμιών του παρελθόντος και η στήριξη, κατά προτεραιότητα, της ελληνικής περιφέρειας με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη στήριξη περιοχών με ιδιαίτερες ανάγκες, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.Η στρατηγική αυτή γίνεται καθημερινά πράξη. Το φράγμα της Πραμόριτσας είναι έργο πνοής και προοπτικής τόσο για το Νομό Κοζάνης όσο και για την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στο σύνολό της».

    Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, κ. Ανδρέας Λεούδης δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό κ. Χρήστο Φώλια διότι σε αυτόν στηρίξαμε τις ελπίδες και δικαιωθήκαμε σώζοντας αυτό το τεράστιας σημασίας έργο τόσο για το Βόιο όσο ενδεχομένως και για κάποιους οικισμούς του νομού Γρεβενών. Νομίζω πώς πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό έργο των πολλών έργων που η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε σε εκκρεμότητα. Η χώρα κινδύνευε να πληρώσει πρόστιμα της τάξεως του 1,2 δις. ευρώ. Εξ' αιτίας του Υφυπουργού κ. Φώλια, ο οποίος από ταπεινότητα δεν αναφέρεται σε αυτό, καταφέραμε πολλά έργα να τα διασώσουμε, όπως της Πραμόριτσας, και να μειώσουμε το πρόστιμο που ως κακή κληρονομιά παραλάβαμε ως Νέα Διακυβέρνηση από 1,2 δις στα 518 εκ. ευρώ. Νομίζω πως οφείλουμε πάρα πολλά στον συντοπίτη μας υπουργό. Το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή. Από εδώ και πέρα εύχομαι ο φορέας υλοποίησης η Ν.Α. Κοζάνης, ο οποίος έχει αναλάβει τις διαδικασίες συνέχισης, επίβλεψης και αποπληρωμής του έργου να βάλει τα δυνατά του για να μπορέσουμε να είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

    Ο Νομάρχης Κοζάνης κ. Ι. Ανδρεάδης ευχαρίστησε τον Υφυπουργό κ. Φώλια, τον Γ.Γ. κ. Α. Λεούδη αλλά και τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας, την αντιπολίτευση στο νομαρχιακό συμβούλιο, τους εμπλεκόμενους δημάρχους για τη συμβολή τους και είπε μεταξύ άλλων «Τέλος καλό, όλα καλά. Δεν είναι ανάγκη να γυρνάμε στο παρελθόν. Είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε τη σύμβαση για το υπόλοιπο του φράγματος».

    Σε συμπληρωματική του δήλωση ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας κ. Ανδρέας Λεούδης ανέφερε «Θα ήθελα να κάνω μία ένσταση σε αυτά που είπε ο Νομάρχης Κοζάνης. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μηχανισμός τέτοιος που να δημιουργεί τις διαδικασίες να πληρώνει αυτός που κάνει λάθη ή παραλείψεις. Στις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν τέτοιοι μηχανισμοί. Αφού δεν υπάρχει μηχανισμός τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο θα πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν τα σφάλματα και τις παραλείψεις κάποιων που στο παρελθόν που διαχειρίστηκαν αυτό το τόσο μεγάλο έργο. Αναφέρομαι και στη μελέτη η οποία είχε υποτιμολογηθεί. Ήταν η λογική που επικρατούσε τότε ότι θα πρέπει «να ξεγελάμε τους κουτόφραγκους» για να μπορούμε να απορροφούμε πόρους. Μία λογική η οποία μας έφερε σε δυσμένεια και μας έδωσε την κακή φήμη ως χώρα στην Ε.Ε. Μία λογική που μας υποχρέωσε ως Νέα Διακυβέρνηση να αναγκασθούμε να πληρώσουμε 518 εκ. ευρώ ως πρόστιμο για αυτές τις λογικές και συμπεριφορές. Από εδώ και πέρα τέτοια πράγματα δε θα συμβούν. Θα πρέπει οι μελέτες να έχουν αξιόπιστους προϋπολογισμούς και χρονοδιαγράμματα διότι μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε σωστά, αποτελεσματικά και ποιοτικά έργα».

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟΥ «ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ»

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2006 (16:14 UTC+2)

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος σχετικά με την υποψηφιότητα του Γιώργου Καρατζαφέρη, έκανε την παρακάτω δήλωση:

    «Ο «υποψήφιος των Αθηνών» υποτιμά τη νοημοσύνη των Θεσσαλονικέων και προκαλεί με τη συνεχή καπηλεία της ιερής υποθέσεως της Μακεδονίας μας.

    Καλώ τον Λαό της Θεσσαλονίκης, σε οποιοδήποτε κόμμα και αν ανήκει να απομονώσει πλήρως φαινόμενα όπως αυτό του «υποψηφίου των Αθηνών».

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΛΙΕΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2006 (14:58 UTC+2)

    Την ερχόμενη (Παρασκευή) 24 Φεβρουαρίου, στις 10:00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου, η θεατρολόγος-συγγραφέας Ελευθερία Μπάκα, θα παρουσιάσει σε παιδιά της Γ' και Δ' τάξης του Δημοτικού το έργο «Γιατρός με το στανιό» του Μολιέρου και θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η «ΚΑΤΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ» ΚΑΙ «ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ»

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2006 (14:49 UTC+2)

    Την ερχόμενη (Πέμπτη) 23 Φεβρουαρίου, στις 10:00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου, η «Κάτια με τα παραμύθια» θα αφηγηθεί το παραμύθι της «Το μαγικό πουκάμισο» σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι και αναπαράσταση κάποιων σκηνών του παραμυθιού από τα ίδια τα παιδιά.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΡΕΣΙΤΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2006 (14:47 UTC+2)

    Σήμερα (Δευτέρα) 20 Φεβρουαρίου, στις 21:00, στην αίθουσα Θεάτρου, του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ τραγουδιού του βαρύτονου Χρόνη Νότα και της σοπράνο Ανίλας Τέλη. Στο πιάνο θα συνοδεύει ο Θεόδωρος Καλιφατίδης. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Άννα Ζιρπιάδου - Πετρίδου

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2006 (14:46 UTC+2)

    Σήμερα (Δευτέρα) 20 Φεβρουαρίου, στις 18:30, συνεχίζεται ο κύκλος μαθημάτων κουκλοθέατρου «Κύκλος είναι και κυλάει, άχρηστο είναι αλλά μιλάει», στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

    Πρόκειται για ένα εργαστήρι κουκλοθέατρου που θα ολοκληρωθεί σε 14 μαθήματα για παιδιά Γ', Δ' και Ε' τάξεων Δημοτικού με υπεύθυνες την Εύη Χατζημητάκου και την Φωτεινή Καριωτάκη.

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - "Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ"

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2006 (14:45 UTC+2)

    Το Συμβούλιο του Α΄ Δημοτικού Διαμερίσματος διοργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, στις 20:30, στο θέατρο «ΑΝΕΤΟΝ», μουσική παράσταση των Σαράντη Κασσάρα και Απόστολου Σωτηρούδη με θέμα: «Η Θεσσαλονίκη στο κατώφλι του αιώνα».

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΑΝΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΕΔΡΙΝΟ ΛΟΦΟ

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2006 (14:40 UTC+2)

    Σε δύο Δημοτικά Διαμερίσματα, Άνω Πόλης και Τούμπας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδηλώσεις με χαρταετούς, σαρακοστιανά εδέσματα και παραδοσιακή μουσική για όσους παραμείνουν στην πόλη την Καθαρά Δευτέρα.

    Συγκεκριμένα :

    Στο Γ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΟΝ ΚΕΔΡΙΝΟ ΛΟΦΟ», την Καθαρά Δευτέρα, 6 Μαρτίου, στις 10.00, στην Πλατεία Τσάτρα (είσοδος ζωολογικού Κήπου) σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Παύλου. Εδώ θα αναβιώσουν τα πατροπαράδοτα έθιμα και κυρίως το πέταγμα του χαρταετού. Στην εκδήλωση θα μοιραστούν λαγάνες και χαλβάς, καθώς και εκατοντάδες χαρταετοί, μπαλόνια και πολύχρωμα καπελάκια. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να διασκεδάσουν με μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα και να απολαύσουν τους κλόουν, ξυλοπόδαρους και ζογκλέρ που θα υπάρχουν στον χώρο. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής και Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, η ορχήστρα «ΝΕΝΑΝΩ» και τα χορευτικά συγκροτήματα του Γ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος και του Δήμου Αγίου Παύλου.

    Στο Δ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, θα πραγματοποιηθούν δυο παραστάσεις Καραγκιόζη από το θέατρο σκιών Χρήστου Στανίση, Συγκεκριμένα η πρώτη παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, στις 11 π.μ. στο 16ο δημοτικό Σχολείο (Μητσάκη 1) ενώ θα ακολουθήσει η δεύτερη την Τετάρτη 1 Μαρτίου στις 11 π.μ. στο 80ο Δημοτικό Σχολείο (Βαλτετσίου 17).

    Επίσης το Δ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα θα διοργανώσει αποκριάτικο πάρτι την Πέμπτη 2 Μαρτίου, στις 11 π.μ. στο 100ο Δημοτικό Σχολείο (Διδ. Αδαμίδη 62) και την Παρασκευή 3 Μαρτίου, στις 11 π.μ. στο 19ο Δημοτικό Σχολείο (Πόντου 40). Στα πάρτι τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με κλόουν, μαζορέτες, ξυλοπόδαρους και μίμους.

    ? Τέλος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος θα κορυφωθούν με το γλέντι που θα πραγματοποιηθεί την Καθαρά Δευτέρα, 6 Μαρτίου, στις 10:30 π.μ., στην αλάνα του γηπέδου του ΠΑΟΚ στη συμβολή των Κλεάνθους και Μικράς Ασίας. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν το 9μελές λαϊκό συγκρότημα του Σταύρου Ξενίδη, ο πολιτιστικός σύλλογος «Η Ρωμιοσύνη» με ποντιακούς χορούς και τραγούδια και το χορευτικό συγκρότημα του Ι.Ν. Αγίου Θεράποντα με παραδοσιακούς χορούς. Επίσης στην εκδήλωση θα μοιραστούν παραδοσιακά εδέσματα (χαλβάς, λαγάνα. Τουρσί ελιές σουπιές, ρετσίνα, κ.ά.) και χαρταετοί.

    [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ GOSPEL ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2006 (14:37 UTC+2)

    Μουσική GOSPEL θα παρουσιάσει η Χορωδία EASTERN STAR CHURCH μεθαύριο (Τετάρτη) 22 Φεβρουαρίου, ώρα 8.30 μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Η 35μελής Χορωδία EASTERN STAR CHURCH έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

    Μετά την πρόσφατη ζωντανή ηχογράφηση CD με μουσική GOSPEL κατέκτησε για αρκετές εβδομάδες την πρώτη θέση στην Ραδιοφωνία των Η.Π.Α. και πραγματοποίησε πολλές συναυλίες στην Αμερική καθώς και σε Ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία).

    Οι συναυλίες της Χορωδίας στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν τον μήνα Φεβρουάριο που από το 1926 έχει ανακηρυχθεί «Μήνας Αφρο-Αμερικανικής Ιστορίας» και γιορτάζονται κάθε χρόνο με ποικίλες εκδηλώσεις που μνημονεύουν την συμμετοχή των Αφρο-Αμερικανών στη διαμόρφωση της σύγχρονης Αμερικανικής Ιστορίας. Η μουσική GOSPEL σημαίνει «καλά νέα»και είναι ένα είδος λατρευτικής μουσικής που υπήρξε σημαντικό κομμάτι της ζωής των Αφρο-Αμερικανών στην εποχή της δουλείας και μετέπειτα και αποτελεί ακόμα και σήμερα αντιπροσωπευτικό κομμάτι της Αμερικανικής Ιστορίας.

    Την εκδήλωση διοργανώνει η Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του Τμήματος Αγγλικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Εταιρεία Αμερικανικών Σπουδών.

    Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    Πληροφορίες : Κέντρο Μουσικής Δήμου Θεσσαλονίκης, Κουντουριώτου 17 Τηλ.: 2310.538440, 2310.538491, Fax : 2310.541666.

    (Υπάρχει φωτογραφικό υλικό της συναυλίας στο site του Δήμου Θεσσαλονίκης www.thessalonikicity.gr στο link GALLERY 1).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 20 February 2006 - 19:13:58 UTC