Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-02-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [02] Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ
  • [03] ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [04] ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ Κ. ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
  • [05] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΩΣ ΤΙΣ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΕΚΘΕΣΗ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΝΑΒΟΛΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΛΥΚΟΣ»
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ GOSPEL
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΕΘΑΥΡΙΟ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ) Η
  • [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  • [01] ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2006 (17:55 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση τόνισε την απόφασή του, "να προχωρήσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά και πιο γρήγορα στο δρόμο που χαράξαμε και συμφωνήσαμε με τους πολίτες".

    Οι άξονες της στρατηγικής δεν αλλάζουν, τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι ακολουθεί στρατηγική αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο κράτος, την οικονομία, την παιδεία, την υγεία.

    "Δεν περιοριζόμαστε στη διαχείριση μιας κατάστασης πραγμάτων και στόχος μας είναι να αλλάξουμε τα πράγματα για να ωφεληθούν όλοι οι πολίτες. Προωθούμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που δεν κατευθύνονται από δόγματα και ιδεολογίες αλλά από τις ανάγκες της οικονομίας, της κοινωνίας, του κάθε πολίτη", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για την πλήρη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, ώστε αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος και υφίστανται οι πολίτες εξαιτίας του παρελθόντος να μην ξανασυμβούν ποτέ πια.

    Η πολιτική μας, υπογράμμισε, συνοψίζεται στο τρίπτυχο σταθερότητα, συνεργασία και ανάπτυξη, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική.

    Επενδύουμε, είπε, στην ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με όλους τους γείτονές μας και υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους, επιδιώκουμε τη συνεχή βελτίωση και την πλήρη εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, θέλουμε περισσότερο από κάθε άλλο την επίλυση του Κυπριακού, ώστε να πέσουν και τα τελευταία τείχη που απέμειναν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Θέλουμε λύση λειτουργική και βιώσιμη συμβατή με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ακόμα πως αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική διπλωματία, καθώς και στη διεύρυνση και αναβάθμιση της διεθνούς συνεργασίας της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι επιδιώκει το διάλογο, τη συνεννόηση, τη συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τις παραγωγικές ομάδες καθώς και όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

    Ακολουθούμε στρατηγική σύγχρονου κοινωνικού κέντρου, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι δεν αιφνιδιάζει κανέναν και συμπλήρωσε λέγοντας ότι "ακούμε, συζητούμε, συνθέτουμε. Δεν δικαιούμαστε όμως να ολιγωρούμε".

    Ο τέταρτος άξονας της πολιτικής μας είναι διακυβέρνηση ευθύνης εμπιστοσύνης και ασφάλειας, είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν ταυτίζεται με το κράτος, εργάζεται συστηματικά για ένα καλύτερο κράτος δίπλα στον πολίτη, ενώ σημείωσε ότι "είμαστε σε διαρκή, ολική, μετωπική σύγκρουση με τη διαφθορά".

    Μίλησε ακόμη για την ενίσχυση των θεσμών, τη θεσμική θωράκιση της πολιτείας και την αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών της ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στη δικαιοσύνη αλλά και τους λειτουργούς της "τόσο στην απαλλαγή της από τα παραδικαστικά κυκλώματα όσο και στην ταχύτερη εκπλήρωση του έργου της".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε πως βασική επιδίωξη στο επόμενο διάστημα είναι η διαρκής ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και η συνεχής επιτάχυνση στην παραγωγή έργου.

    Αναφέρθηκε στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν νομοθετηθεί ιδίως στην εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ, την απελευθέρωση των αγορών, την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια της οικονομίας.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζεται απόλυτος συντονισμός των πρωτοβουλιών και των δράσεων του καθενός με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, λέγοντας ότι είναι κλειδί για την κυβέρνηση και σημειώνοντας ότι χρειάζονται αυστηρά χρονοδιάγραμματα στα οποία κάθε υπουργείο οφείλει να ανταποκρίνεται στο ακέραιο.

    Απευθυνόμενος στους υπουργούς ο Κ. Καραμανλής είπε χαρακτηριστικά ότι "χρειάζεται να βάλετε όλοι συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σε όλες τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς που λειτουργούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας".

    Ζήτησε να μην λησμονεί κανείς τη συμφωνία που έχει γίνει με τους πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται διαρκής αναβάθμιση της συνεργασίας όλων των υπουργείων με τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Επίσης ζήτησε διαρκή συνεργασία όλων με τους βουλευτές και πρόσθεσε, όπως είπε, τρεις λέξεις κλειδιά: "Συνεννόηση, συντονισμός, συλλογικότητα, στο δρόμο των αλλαγών. Προχωρούμε όλοι μαζί με κοινό βηματισμό, με ενιαίο πολιτικό λόγο".

    Επίσης ζήτησε από τους υπουργούς και υφυπουργούς να έχουν διαρκή επικοινωνία με τους πολίτες, να δώσουν τη μάχη των επιχειρημάτων σε όλους τους χώρους που αναπτύσσεται ο δημόσιος διάλογος με πολιτική ωριμότητα, δυναμισμό και υπεύθυνη δημόσια παρουσία, ενώ τέλος ζήτησε απόλυτη προσήλωση στις αρχές της διαφάνειας, εφαρμογή των νόμων και πολιτικές που εξασφαλίζουν προστασία στα δικαιώματα του πολίτη.

    Ο κ. Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα προβλήματα που κληρονόμησε η κυβέρνηση και στο έργο που έχει γίνει, σημειώνοντας ότι τα έως τώρα αποτελέσματα εμπνέουν αισιοδοξία και ενισχύουν την πίστη μας στο καλύτερο που θέλουμε και μπορούμε. Στο διάστημα που πέρασε, πρόσθεσε, υπήρξαν και αδυναμίες, ενώ ανέφερε ότι ορισμένες από τις αποφάσεις που ελήφθησαν δεν ήταν ευχάριστες, αλλά ήταν επιτακτικά αναγκαίες, γιατί χωρίς αυτές η χώρα θα οδηγείτο σε αξεπέραστα αδιέξοδα και οι επιπτώσεις θα έπλητταν πρωτίστως τους οικονομικά ασθενέστερους.

    [02] Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2006 (18:02 UTC+2)

    «Ο κ. Κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του θα συνεχίσουν να βλάπτουν τον τόπο και να δημιουργούν αδιέξοδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, αναφερόμενος στη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τη νέα του σύνθεση.

    Ο τόπος, τόνισε ο κ. Αθανασάκης, χρειάζεται τον άλλο δρόμο σε όλους τους τομείς, ώστε να γίνουν ουσιαστικά βήματα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους που θα σέβεται τον πολίτη, τα ατομικά, δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες του οποίου επλήγησαν βάναυσα το τελευταίο διάστημα.

    Η ευθύνη για τα αδιέξοδα, τόνισε ο κ. Αθανασάκης, ανήκει προσωπικά στον κ. Καραμανλή και επανέλαβε τη χθεσινή δήλωση του κ. Παπανδρέου ότι η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση έχει αρχίσει και ότι απάντηση στα αδιέξοδα δίνει ο λαός με την ετυμηγορία του.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι δεν θα επιβεβαιωθεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος πίστεψε ότι ο ανασχηματισμός θα λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός για να ξεπεράσει ο κ. Καραμανλής τα αδιέξοδα και την απραξία της κυβέρνησής του και το ζήτημα των υποκλοπών.

    Τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να συμβεί, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Τόνισε, επίσης, ότι με αυτήν την κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει πορεία μεταρρύθμισης υπέρ του πολίτη, ενώ σχολιάζοντας εκ νέου τον ανασχηματισμό ανέφερε ότι πρόκειται για ανακύκλωση προσώπων, για εσωκομματικές διευθετήσεις και ισορροπίες της ΝΔ και ένα κυβερνητικό σχήμα μικρών οριζόντων χωρίς πνοή.

    [03] ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2006 (11:50 UTC+2)

    Προτεραιότητα στα μεγάλα ανοιχτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής, με πρώτο το Κυπριακό, την πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, θα δώσει η νέα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ανέλαβε νωρίτερα σήμερα τα καθήκοντά της από τον απερχόμενο υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη.

    Ο κ. Μολυβιάτης συνεχάρη την κ. Μπακογιάννη, "η οποία είναι η πρώτη ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτύχει στο έργο της. "Η κ. Μπακογιάννη δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι μία ισχυρή παρουσία στον δημόσιο βίο, με υψηλή δημοτικότητα και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει την ίδια πορεία και στο υπουργείο Εξωτερικών", είπε ο απερχόμενος υπουργός και αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών.

    "Δώσαμε τη δυνατότητα στο κυπριακό λαό να αποφασίσει ελεύθερα για την τύχη του, χωρίς δυσμενείς συνέπειες είτε για την Κύπρο είτε για την Ελλάδα. Συνεχίσαμε να βελτιώνουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και καταστήσαμε ευρωτουρκικά τα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

    Διασφαλίσαμε ότι η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων νοείται μόνο με την ονομασία ΠΓΔΜ και με υποχρέωση να συμβάλει στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος. Ενισχύσαμε τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η Ελλάδα εκτιμάται για την αποφασιστική και εποικοδομητική στάση της.

    Αναβαθμίσαμε τις διμερείς σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλες χώρες. Επεκτείναμε την επιρροή της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Δεν επιτρέψαμε, ούτε θα επιτρέψουμε την φαλκίδευση των εθνικών μας συμφερόντων. Αυτό αποτελεί την καρδιά και την ψυχή της εξωτερικής μας πολιτικής".

    Ο κ. Μολυβιάτης ευχαρίστησε και πάλι τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών για τη συμβολή τους στο έργο του.

    Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε "προνόμιο" το γεγονός ότι διαδέχεται τον κ. Μολυβιάτη, "ο οποίος με τη μακρά διαδρομή του σφράγισε την εξωτερική πολιτική της χώρας και κέρδισε το σεβασμό" και πρόσθεσε: "νομίζω ότι μιλώ εκ μέρους όλων των Ελλήνων, λέγοντάς σας ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Η γνώμη και η συμβουλή σας θα είναι πάντα για μένα πολύτιμες", είπε η κ. Μπακογιάννη, απευθυνόμενη στον προκάτοχό της.

    Η νέα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η εξωτερική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας έχει γνώμονα αποκλειστικά το εθνικό συμφέρον, έχει συνέχεια και συνέπεια, ασκείται πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες και επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, σε συνεργασία και με το Κοινοβούλιο.

    Αναφέρθηκε ακόμη στη θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, κάνοντας λόγο για έμπιστο και αξιόπιστο εταίρο, παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας, με μεγάλες δυνατότητες να επεκτείνει το διεθνή της ρόλο. "Η εξωτερική πολιτική ασκείται και οφείλει να προάγει τις αρχές της Δημοκρατίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών", δήλωσε η κ. Μπακογιάννη και τόνισε ότι θα ασκήσει τη διπλωματία με αρχές, πρόγραμμα, ρεαλισμό και δημιουργικότητα.

    "Πυξίδα θα είναι μόνο το καλό του λαού και του έθνους", είπε η κ. Μπακογιάννη και επισήμανε τη χαρά και τη τιμή να στηριχθεί στην πείρα και τις δυνατότητες του προσωπικού του υπουργείου Εξωτερικών.

    Δεν παρέλειψε, δε, να ευχαριστήσει και τον απερχόμενο υφυπουργό Εξωτερικών Παναγιώτη Σκανδαλάκη, για την προσφορά και το έργο του.

    [04] ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ Κ. ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2006 (16:52 UTC+2)

    Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Λοζάνης απέρριψε τις αντιρρήσεις της πρώην πρωτοδίκου, Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια, και άναψε το πράσινο φως για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών της στην Ελβετία.

    Οι αντιρρήσεις της κ. Μπουρμπούλια, όπως και της αδελφής της, Ελεάνας Νόβα, απερρίφθησαν ως εκπρόθεσμες, ενώ οι αντιρρήσεις της μητέρας της απερρίφθησαν ως αβάσιμες.

    Στο μεταξύ, νέα αναβολή δόθηκε από το Εφετείο Παρισίων για την εκδίκαση του αιτήματος του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης, για την έκδοση στη χώρα μας της Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια.

    Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο εισαγγελέας ενημέρωσε το δικαστήριο ότι σύμφωνα με ιατρική βεβαίωση που του διαβιβάστηκε από τις φυλακές «Φρεν», η κ. Μπουρμπούλια είναι ασθενής και επομένως αδυνατεί να παραστεί στη δίκη.

    Ο Γάλλος εισαγγελέας πρόσθεσε ότι έχει πυρετό, χωρίς όμως να είναι κάτι σοβαρό, προφανώς πρόκειται για γρίπη.

    Η Γαλλίδα δικαστής έδωσε αναβολή για την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου.

    Η δικηγόρος κ. Μαρσό που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο δήλωσε κατά την έξοδο από το δικαστήριο ότι η Κ. Μπουρμπούλια «παίζει με το χρόνο».

    [05] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2006 (16:09 UTC+2)

    Τη συνδρομή των δήμων στο έργο της συλλογής νεκρών πουλιών, κυρίως περιστεριών, σπουργιτιών και γλάρων, ζήτησε σήμερα η Νομαρχία Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή δημάρχων από δήμους του νομού. Την Παρασκευή κτηνίατροι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της νομαρχίας θα εκπαιδεύσουν κτηνιάτρους και υπαλλήλους των δήμων ώστε να μπορούν μετά από επικοινωνία, πάντα, με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, να περισυλλέγουν νεκρά πτηνά.

    Ο προϊστάμενος του τμήματος Υγείας των Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της νομαρχίας, Ευάγγελος Τρευλόπουλος, διευκρίνισε πάντως ότι πουλιά όπως τα σπουργίτια, τα περιστέρια και οι γλάροι είναι ανθεκτικά στον ιό, ωστόσο αν σημειώνονται μαζικοί θάνατοι των πτηνών αυτών θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρονται.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης τόνισε ότι οι υπηρεσίες της νομαρχίας εκτελούν άψογα τις εντολές και τις οδηγίες των αρμοδίων υπουργείων και της ΕΕ, ωστόσο σημείωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι κάτοικοι δεν συμμορφώνονται. Για το λόγο αυτό σημείωσε ότι σε συνεργασία και με τους δήμους θα παρακολουθούνται οι περιοχές με οικόσιτα πτηνά και όταν δεν διατηρούνται εντελώς κλεισμένα στα κοτέτσια θα επιβάλλονται πρόστιμα.

    Στο μεταξύ ερωτηθείς για τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τα νεκρά πουλιά στα οποία απομονώθηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών - υπότυπος Η5, ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννης Μπίκος τόνισε ότι είναι απίθανο να έχει μεταφερθεί ο ιός στους ανθρώπους αυτούς καθώς αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα υπήρχαν ήδη συμπτώματα.

    Με αφορμή, εξάλλου, το δείγμα κύκνου που βρέθηκε στην παραλία της Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι αν το εν λόγω δείγμα βρεθεί θετικό και στο Ν1 θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2006 (14:49 UTC+2)

    Αύριο (Πέμπτη) και μεθαύριο (Παρασκευή), 16 και 17 Φεβρουαρίου, στις 10:00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπουλείου, η μουσικοπαιδαγωγός Κατερίνα Τσαούσογλου θα παρουσιάσει τα αποκριάτικα «Κάλαντα κουδουνάδων-κουδουνάτων» από την περιοχή του Σοχού σε παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού. Τα παιδιά θα γνωρίσουν παραδοσιακά αποκριάτικα κάλαντα και έθιμα και θα συμμετάσχουν με μουσική, χορό και τραγούδι, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης θα κατασκευάσουν παραδοσιακές αποκριάτικες μάσκες

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2006 (14:47 UTC+2)

    Μεθαύριο (Παρασκευή) 17 Φεβρουαρίου, στις 20:30, στην αίθουσα Εικαστικών Εκδηλώσεων του 5ου ορόφου, του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Ομάδας «Φωτοπόροι» του Δήμου Ελευθερίου - Κορδελιού με τίτλο: «Συνθήκες διαβίωσης». Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Τρίτη 7 Μαρτίου.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΩΣ ΤΙΣ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΕΚΘΕΣΗ CHINCHORRO ΣΤΗ ΔΗΜ. ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2006 (14:45 UTC+2)

    Η έκθεση "CHINCHORRO - ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΟΥΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ" που πραγματοποιείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει έως και το Σάββατο 25Φεβρουαρίου και όχι έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΝΑΒΟΛΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2006 (14:43 UTC+2)

    Αναβάλλεται για τον Απρίλιο του 2006 η προγραμματισμένη για τις 18

    Φεβρουαρίου ημερίδα του Κέντρου Ιστορίας με θέμα: «Το Μετόχι του Αγίου Χαραλάμπους. Σχέσεις Αγίου Όρους και Θεσσαλονίκης». Η ακριβής ημερομηνία της ημερίδας θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΛΥΚΟΣ»

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2006 (14:41 UTC+2)

    Το συμφωνικό παραμύθι του S. Prokofieff «Πέτρος και Λύκος», θα

    παρουσιάσει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την ερχόμενη Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, στις 20:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Αφηγητής του παραμυθιού θα είναι, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, ο Διονύσης Σαββόπουλος.

    Το πρόγραμμα θα ανοίξει με τη Συμφωνία αρ. 41 σε Ντο Μείζονα του W.A Mozart. Την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα διευθύνει ο Χάρης Ηλιάδης.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη για τα παιδιά με προσκλήσεις, ενώ οι μεγαλύτεροι μπορούν να προμηθεύονται εισιτήρια αξίας 10,00 , από το εκδοτήριο της πλατείας Αριστοτέλους από την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου και από το Μέγαρο Μουσικής την ημέρα της εκδήλωσης. Από τα ίδια σημεία διατίθενται και οι προσκλήσεις για τα παιδιά.

    Την εκδήλωση διοργανώνει η Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Λίγα λόγια για τα έργα:

    H Συμφωνία αρ. 41 σε Ντο Μείζονα του W.A Mozart.551 είναι γνωστή με τις επωνυμίες του «Διός» ή «με την φούγκα στο φινάλε».Είναι μία από τις τρεις τελευταίες συμφωνίες που έγραψε ο Μότσαρτ μέσα σε έξι εβδομάδες το καλοκαίρι του 1788, τις οποίες πιθανό να μη διηύθυνε και να μην άκουσε ποτέ. Από τις πολλές διασκευές για πιάνο και διάφορους συνδυασμούς μουσικής δωματίου, φαίνεται πόσο δημοφιλής ήταν αυτή η συμφωνία.

    «Πέτρος και Λύκος» του Sergei Prokofief

    Το συμφωνικό παραμύθι «Ο Πέτρος και ο Λύκος» γράφτηκε στα 1936 με σκοπό να διδάξει τα όργανα της ορχήστρας, το χαρακτήρα και τη χρήση τους. Εδώ οι πρωταγωνιστές (Πέτρος, λύκος, παπάκι, γατί κ.λ.π.) δεν μιλούνε, μιλούν στη θέση τους τα όργανα. Κάθε πρόσωπο της ιστορίας αντιπροσωπεύεται από ένα μουσικό όργανο ή από μία ομάδα οργάνων της ορχήστρας.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ GOSPEL

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2006 (14:39 UTC+2)

    Μουσική GOSPEL θα παρουσιάσει η Χορωδία "EASTERN STAR CHURCH" την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, ώρα 8.30 μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Η 35μελής Χορωδία "EASTERN STAR CHURCH" έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

    Μετά την πρόσφατη ζωντανή ηχογράφηση CD με μουσική GOSPEL κατέκτησε για αρκετές εβδομάδες την πρώτη θέση στην Ραδιοφωνία των Η.Π.Α. και πραγματοποίησε πολλές συναυλίες στην Αμερική καθώς και σε Ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία).

    Οι συναυλίες της Χορωδίας στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν τον μήνα Φεβρουάριο που από το 1926 έχει ανακηρυχθεί «Μήνας Αφρο-Αμερικανικής Ιστορίας» και γιορτάζονται κάθε χρόνο με ποικίλες εκδηλώσεις που μνημονεύουν την συμμετοχή των Αφρο-Αμερικανών στη διαμόρφωση της σύγχρονης Αμερικανικής Ιστορίας. Η μουσική GOSPEL σημαίνει «καλά νέα»και είναι ένα είδος λατρευτικής μουσικής που υπήρξε σημαντικό κομμάτι της ζωής των Αφρο-Αμερικανών στην εποχή της δουλείας και μετέπειτα και αποτελεί ακόμα και σήμερα αντιπροσωπευτικό κομμάτι της Αμερικανικής Ιστορίας.

    Την εκδήλωση διοργανώνει η Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του Τμήματος Αγγλικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Εταιρεία Αμερικανικών Σπουδών.

    Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Πληροφορίες : Κέντρο Μουσικής Δήμου Θεσσαλονίκης, Κουντουριώτου 17. Τηλ.: 2310.538440, 2310.538491, Fax : 2310.541666.

    (Υπάρχει φωτογραφικό υλικό της συναυλίας στο site του δήμου Θεσσαλονίκης www.thessalonikicity.gr στο link GALLERY 1).

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2006 (14:38 UTC+2)

    Συνεχίζεται ο θεσμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου που επιζητούν την επιμόρφωση στους τομείς :

    ? Διοίκηση και Οικονομία

    ? Ιατρική - Βιολογία - Ψυχολογία, AIDS

    ? Ιστορία - Αρχαιολογία - Τέχνη

    ? Νομική.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

    Σήμερα (Τετάρτη) 15 Φεβρουαρίου, στις 20:00, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4), ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας του τμήματος της ιατρικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Παπαδήμας, θα δώσει διάλεξη στους ενδιαφερόμενους του τμήματος της Ιατρικής-Βιολογίας με θέμα: «Το άτεκνο ζευγάρι».

    Αύριο (Πέμπτη) 16 Φεβρουαρίου, στις 19:30, στο τμήμα της Νομικής θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας από την αναπληρώτρια καθηγήτρια εμπορικού Δικαίου του τμήματος της Νομικής του ΑΠΘ, Ουρανία Χατζηνικολάου - Αγγελίδου, η οποία θα αναφερθεί στο θέμα: «Αεροπορικές μεταφορές επιβατών μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΤΙΣ 11:30

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2006 (14:36 UTC+2)

    Η καθιερωμένη συνάντηση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου με τους δημοσιογράφους θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο (Παρασκευή) 17 Φεβρουαρίου, στις 11:30, στην αίθουσα συσκέψεων του Δημαρχείου (Βενιζέλου 45, 1ος όροφος).

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα αναφερθεί σε ζωτικά θέματα που αφορούν τους δημότες, το Δήμο και την πόλη της Θεσσαλονίκης.

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΕΘΑΥΡΙΟ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ) Η ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2006 (14:32 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Α΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Τόλης Βεϊζαδές, παρουσίασε σήμερα (Τετάρτη) σε Συνέντευξη Τύπου, το πρόγραμμα και το πρωτόκολλο αδελφοποίησης των Α΄ Δημοτικών Διαμερισμάτων Θεσσαλονίκης και Ρώμης. Είναι η πρώτη φορά που ένα Δημοτικό Διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης αδελφοποιείται επίσημα με αντίστοιχο διαμέρισμα Ευρωπαϊκής μεγαλούπολης. Η επίσημη τελετή της αδελφοποίησης θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο (Παρασκευή), στις 13:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Σβώλου & Εθνικής Αμύνης).

    Η αδελφοποίηση θα πραγματοποιηθεί ύστερα από σχετική πρόταση του Αριστοτελείου Διεθνούς Πολιτιστικού Ιδρύματος για την ένωση των ιστορικών κέντρων των πόλεων της Ευρώπης.

    [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Κοζάνη, 15 Φεβρουαρίου 2006 (13:08 UTC+2)

    Συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2006 και ώρα 12.00, το Περιφερειακό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας κ. Ανδρέα Λεούδη, στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας.

    Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν:

    Έγκριση υλοποίησης έργων 3ου ΠΕΠ 2000 - 2006

    Ενημέρωση για την 4η Προγραμματική Περίοδο 2007 - 2013

    Ακολουθεί η δήλωση που έκανε στους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, κ. Ανδρέας Λεούδης.

    «Σε επίπεδο νομικών δεσμεύσεων είμαστε από τα πρώτα ΠΕΠ της χώρας. Έχουμε φτάσει στο 70% του συνόλου του προγράμματος. Σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο εντάσσουμε έργα για το υπόλοιπο 30%. Υπάρχουν «στον αέρα» 16 προσκλήσεις με προϋπολογισμό της τάξεως των 88 εκ ευρώ περίπου. Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι γύρω στις 146 με προϋπολογισμό πάνω από 140 εκ. ευρώ. Η φιλοσοφία μας είναι να εντάξουμε όσες προτάσεις είναι επιλέξιμες από όλους τους φορείς προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα ακόμα και καθ' υπέρβαση του προϋπολογισμού των προσκλήσεων να έχουμε έργα ώριμα ούτως ώστε να διεκδικήσουμε και άλλους πόρους όπως πετύχαμε για την περίοδο του 2005 να πάρουμε επιπλέον 75 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών. Με αυτή τη φιλοσοφία θα προχωρήσουμε και εφέτος με πιο σκληρό συντονισμό. Ήδη έχουν γίνει συσκέψεις με τους τελικούς δικαιούχους, τις Ν.Α. της Περιφέρειας, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω του ότι διανύουμε προεκλογική χρονιά, τα αποτελέσματα που είχαμε πέρυσι και πρόπερσι.

    Επίσης, σήμερα θα κουβεντιάσουμε για την 4η προγραμματική περίοδο. Είναι μία κρίσιμη χρονιά το 2006 διότι μπορούμε να προετοιμαστούμε με εμβόλιμες και αξιόπιστες μελέτες ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε πόρους μόλις ανοίξει η 4η προγραμματική περίοδος δηλαδή από 1/1/2007. Θα ήθελα να επισημάνω ότι μεταξύ των έργων που εγκρίνονται σήμερα έχουμε ενίσχυση και ίδρυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων γεγονός που θα συμβάλλει θετικά στη μείωση της ανεργίας. Θεωρώ ότι μόνο μέσα από την τόνωση των ΜΜΕ θα μπορέσουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει την Περιφέρεια μας. Επίσης, εγκρίνουμε έργα που έχουν σχέση με το ενδοπεριφερειακό δίκτυο, με περιβάλλον, αποχετεύσεις, υδρεύσεις και πολιτισμό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 15 February 2006 - 19:14:42 UTC