Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-01-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] OMIΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Ο "ΤΕΩΣ" ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
  • [04] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ
  • [06] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [01] OMIΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2006 (13:09 UTC+2)

    Με ευχές προς τον κ. Γιώργο Παπανδρέου για επιτυχία στην ηγεσία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ξεκίνησε την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    Καλωσορίζουμε τους ηγέτες και τους εκπροσώπους των σοσιαλιστικών σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών πολιτικών δυνάμεων και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες τους. Μέσα από τις διαδικασίες του συμβουλίου αυτού ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται στη θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την συμπαράστασή του στους πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της κακοκαιρίας και παράλληλα εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. "Είναι γνωστό ότι τα πιο σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν σε περιοχές όπου ανάλογα καιρικά φαινόμενα δεν συμβαίνουν συχνά και αυτό οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα, εντοπίζονται τα αίτια και προωθούνται τα αναγκαία μέτρα", σημείωσε.

    Ακολούθως αναφέρθηκε στην προσφορά όλων εκείνων που εργάστηκαν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για χάρη του κοινωνικού συνόλου. "Υπήρξε διαρκής κινητοποίηση των κρατικών και αυτοδιοικητικών φορέων. Κράτος, αυτοδιοίκηση και πολίτες απέδειξαν ότι ενισχύουν τη συνεργασία τους. Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι μέσα σε δύο χρόνια δημιουργήθηκε το κράτος που θέλουμε και που δικαιούνται οι πολίτες, κανένας όμως δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόοδο που έχει συντελεστεί", δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια για αποτελεσματικότερο κράτος κοντά στον πολίτη συνεχίζεται.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε το πολιτικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας για τις δημοτικές εκλογές. Η στρατηγική μας, ανέφερε, καθορίζεται από το πλαίσιο των βασικών αρχών και είναι η στρατηγική του σύγχρονου κοινωνικού κέντρου. Εμπιστευόμαστε τους πολίτες και συνεχίζουμε το άνοιγμά μας σε ολόκληρη την κοινωνία. Προτεραιότητα έχουν τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, τον πρώτο λόγο έχουν οι τοπικές κοινωνίες, οι ίδιοι οι πολίτες. Οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση έχουν αναμφισβήτητα πολιτικό περιεχόμενο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "στηρίζουμε τους καταξιωμένους, αναδεικνύουμε και στηρίζουμε όχι μόνο τα στελέχη που προέρχονται από την παράταξή μας, αλλά και υποψηφίους με ισχυρά ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες, που εκφράζουν αιτήματα των δημοτών. Όλα αυτά συνιστούν ξεκάθαρες πολιτικές επιλογές".

    Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα θυσιάσει το όφελος των τοπικών κοινωνιών στον βωμό της ανέξοδης πόλωσης των διχαστικών πρακτικών και του ακατανόητου φανατισμού. "Δεν θα κάνουμε σε κανέναν τη χάρη να παίξουμε στο ταμπλό της στείρας αντιπαράθεσης σε βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στους βασικούς άξονες της συνταγματικής αναθεώρησης: Πρώτον, ρητή κατοχύρωση της δυνατότητας ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Δεύτερον, εμπέδωση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων και συγκρότηση συνταγματικού δικαστηρίου. Τρίτον, διαρκής ενίσχυση της διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα, στον δημόσιο τομέα και στα ΜΜΕ με αποτεσματικό έλεγχο στα οικονομικά των κομμάτων, διαφάνεια της προεκλογικής δαπάνης των βουλευτών, κατοχύρωση ουσιαστικού "πόθεν έσχες". Τέταρτον, αναπροσαρμογή ρυθμίσεων που αφορούν τους βουλευτές με αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας, προσαρμογή των κωλυμάτων εκλογιμότητας, καθιέρωση μερικού επαγγελματικού ασυμβίβαστου, οριοθέτηση της βουλευτικής ασυλίας. Πέμπτον, σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, ρύθμιση της δυνατότητας να καλύπτονται οργανικές θέσεις του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, πάντα μέσω ΑΣΕΠ, από υπαλλήλους που συνάπτουν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Έκτον, σε ό,τι αφορά την οικονομία, ρύθμιση που να αποτρέπει την επιβάρυνση του προϋπολογισμού με ποσά που αφορούν προηγούμενα έτη. Έβδομον, σύνδεση της χρήσης των δασικών εκτάσεων με ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό.

    Ο κ. Καραμανλής, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις πολιτείας και Εκκλησίας, διευκρίνισε ότι έχουν διακριτούς ρόλους και αν υπάρχουν θέματα προς ρύθμιση, μπορούν να αντιμετωπίζονται από τον κοινό νομοθέτη.

    Επίσης, σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας η έως τώρα εμπειρία αποδεικνύει ότι οι υπάρχουσες διατάξεις λειτουργούν ευεργετικά για το πολιτικό μας σύστημα.

    Δίνοντας το πολιτικό πλαίσιο, ο κ. Καραμανλής ανέφερε "θέλουμε να υπάρξει ευρύς και ουσιαστικός διάλογος με όλες τις πολιτικές δυνάμεις με την επιστημονική κοινότητα, με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς. Επιδιώκουμε συνεννόηση, συναίνεση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις".

    Το 2006, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, έχει καθοριστική σημασία για την οικονομία, για τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης.

    Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα με πλήρη εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την πρόθεσή του να μην υποχωρήσει μπροστά στις επιθέσεις και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει από όλους εκείνους που φοβούνται τις αλλαγές και το μέλλον.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2006 (10:20 UTC+2)

    Αύριο το μεσημέρι οι 300 ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των σοσιαλιστικών κομμάτων, δια ανατάσεως της χειρός, θα αναδείξουν πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργο Παπανδρέου.

    Την καθιέρωση της ποσόστωσης 40% για την εκπροσώπηση των γυναικών και στο Υπουργικό Συμβούλιο αν αναλάβει την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, ανήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου χαιρετίζοντας τις εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι από τις πρώτες τομές που έκανε όταν ανέλαβε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν να θεσμοθετήσει την εκπροσώπηση γυναικών κατά 40% σε όλα τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος. "Οι γυναίκες -είπε- προάγουν τις παγκόσμιες αξίες σ' έναν κόσμο με διαφορετικές πολιτισμικές πραγματικότητες. Το θέμα αυτό επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τη σημασία της γυναίκας, την προστιθέμενη αξία που προσφέρει, την πολιτική και τη δυνατότητα οικοδόμησης νέων γεφυρών και ελπίδων στον κόσμο. Η απελευθέρωση του τεράστιου γυναικείου δυναμικού της κοινωνίας μας αποτελεί προϋπόθεση για τη Δημοκρατία. Το δικό μας Κίνημα ταυτίστηκε με ριζικές θεσμικές αλλαγές στην Ελλάδα για την ισότητα".

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε με αριθμούς που αν και δεν δίνουν ανάγλυφα την εικόνα όπως είπε είναι συνταρακτικοί: Από 750 εκατομμύρια αναλφάβητους παγκοσμίως τα 2/3 είναι γυναίκες. Από 1,3 δισ. άτομα κάτω από τοο όριο της φτώχειας, 900 εκατ. είναι γυναίκες. Από τους μετανάστες το 50% είναι γυναίκες. Επίσης στο AIDS το 50% είναι γυναίκες, 200.000 θάνατοι από εκτρώσεις, 90% των θυμάτων σε πόλεμο είναι γυναίκες και παιδιά. Στην εργασία οι γυναίκες είναι το 43% του εργατικού δυναμικού, το 50% των άνεργων , το 77% των χαμηλόμισθων και το 80% των προσφύγων , 4 εκατομ. γυναίκες πουλιούνται και αγοράζονται κάθε χρόνο αλλά και σε προσωπικό οικογενειακό επίπεδο επικρατούν αντιλήψεις απαράδεκτες. Οι μισές γυναίκες που δολοφονούνται δολοφονούνται από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους ποσοστό που σε μερικές χώρες φτάνει το 70%. Μία στις 4 γυναίκες είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από το σύντροφό της. Στον πολιτικό στίβο έχουμε το αντίστροφο. Παγκοσμίως μόνο 15% γυναίκες κατέχουν θέσεις σε νομοθετικά σώματα ενώ σε 14 χώρες από τις 190 περίπου στον κόσμο έχουν ένα ποσοστό πάνω από 30% στην εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο.

    Πιστεύω - σημείωσε ο κ. Παπανδρέου - ότι αν περισσότερες γυναίκες συμμετείχαν σε θέσεις ευθύνης και εξουσίας δεν θα είχαμε τα φαινόμενα αυτά. Αναφερόμενος στην οικογένεια σημείωσε ότι η στήριξη του θεσμού δεν σημαίνει να αφαιρέσουμε από τη γυναίκα τα δικαιώματά της. Δεν σημαίνει να είναι αιχμάλωτη σε έναν παραδοσιακό ρόλο στην οικογένεια. Σημαίνει να έχει δικαίωμα επιλογής για ίσες δυνατότητες και ως εργαζόμενη και ως μητέρα. Και εδώ πρέπει να αλλάξουμε πολλές νοοτροπίες".

    Και κατέληξε: Μόνο με νέες αντιλήψεις για το ρόλο της γυναίκας μπορούμε να μιλάμε για ένα άλλο πρότυπο κοινωνίας ένα άλλο πρότυπο εξουσίας, ένα άλλο πρότυπο σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, ένα άλλο πρότυπο διακυβέρνησης δημοκρατικής ανθρώπινης και δίκαιης.

    Προηγουμένως η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών Πία Λοκατέλι τόνισε ότι στο ΠΑΣΟΚ με την ένθερμη στήριξη και πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου έχουν γίνει μεγάλα βήματα ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών. Εχοντας εγκαταστήσει - σημείωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου - ως ποσοστό συμμετοχής υποχρεωτικό για τα δύο φύλα το 40% σε όλα τα όργανα του Κινήματος, στις εκλογές της ανασυγκρότησης πριν μερικούς μήνες τα 9.000 στελέχη μας που εκλέχθηκαν σε όλες τις οργανώσειςα του ΠΑΣΟΚ οι 3.400 είναι γυναίκες. Αυτό - υπογράμμισε - αποτελεί ένα έμπρακτο σημαντικό βήμα για την πιό ενεργή συμμετοχή των γυναικών στο Κίνημά μας και πιστεύουμε ότι συμβάλλει σε μια συνολική προσπάθεια για την πιό ενεργή συμμετοχή των γυναικών στο διεθνές και ευρωπαϊκό προοδευτικό και σοσιαλιστικό Κίνημα.

    Απόψε το βράδυ, στο Μέγαρο μουσικής, οι ηγέτες της Σοσιαλδημοκρατίας θα ακούν τις απαλές νότες από την εθνική λύρα του Ιρλανδο-κρητικου Ρός Ντέιλι.

    [03] ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Ο "ΤΕΩΣ" ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2006 (12:01 UTC+2)

    Ήταν λάθος του, η στάση που κράτησε την περίοδο του "Βασιλικού πραξικοπήματος" της περιόδου 1965-67, που οδήγησε στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, παραδέχεται μετά από 40 ολόκληρα χρόνια, ο τέως βασιλεύς Κωνσταντίνος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής". Ο Κωνσταντίνος, αναφερόμενος στις επιστολές που ο ίδιος έστειλε στον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου πριν από την παραίτησή του, αναγνωρίζει ως λάθη του τα εξής: "Πρώτον: Δεν έπρεπε ποτέ να είχα απευθύνει στον πρωθυπουργό εκείνες τις επιστολές. Δεύτερον: Δεν έπρεπε ποτέ να εμπλακώ τόσο γρήγορα σε διαφωνία με τον Γ. Παπανδρέου. Τρίτον: Έπρεπε να καταβάλω μεγαλύτερες προσπάθειες για να τον πείσω να μην παραιτηθεί".

    Στο ερώτημα αν γνώριζε για την δωροδοκία βουλευτών της ΕΚ προκειμένου να ψηφίσουν την κυβέρνηση Στεφανόπουλου, ο Κωνσταντίνος αρνείται ότι ο ίδιος είχε δώσει σχετική εντολή: "Δεν είχα απολύτως καμμία ανάμιξη σε αυτό το ταπεινωτικό και εξευτελιστικό για τους θεσμούς παρασκήνιο", σημειώνει, αλλά ερωτηθείς κατά πόσον θα μπορούσαν κάποιοι δικοι του άνθρωποι να είναι υπεύθυνοι, απαντά: "Δεν το έχω ερευνήσει. Δεν ρώτησα ποτέ τους Αρναούτη, Χοϊδά και Παπανικολάου αν είχαν επιεχειρήσει να εξαγοράσουν βουλευτές. Δεν αμφιβάλλω όμως ότι θα μίλησαν σε κάποιους βουλευτές προκειμένου να τους πείσουν να στηρίξουν τις κυβερνήσεις Νόβα, Τσιριμώκου και Στεφανόπουλου".

    Ο τέως βασιλεύς περιγράφει ακόμη τι συνέβη τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου του 1967, αρχικά στο Τατόι, όπου τον εποισκέφθηκαν οι Παπαδόπουλος, Παττακός και Μακαρέζος και εν συνεχεία στο Πεντάγωνο, όπου αντελήφθη, όιπως λέει, ότι είχε χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Αναφέρεται ακόμη στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ και στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τζόνσον, ο οποίος αργότερα του έστειλε και ειδικο ασύρματο προκειμένου να επικοινωνεί απευθείας με τον Λευκό Οίκο. Διηγείται δε και τα γεγονότα της 13ης Δεκεμβριου του ίδιου έτους, την μακρά περίοδο εξορίας στην Ρώμη και στο Λονδίνο, ενώ εκτενώς αναφέρεται και στην τελευταία συνομιλία του με τον Κωνσνατίνο Καραμανλή, λίγο πριν ο τελευταίος επιστρέψει στην Αθήνα στις 23 Ιουλίου του 1974.

    [04] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2006 (13:56 UTC+2)

    Η μνήμη των Ελλήνων Εβραίων που εξοντώθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα τιμήθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης η οποία έγινε στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, που με ευθύνη του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει μεταφερθεί στην πλατεία Ελευθερίας, από τη συμβολή των οδών Α. Παπαναστασίου και Κ. Καραμανλή.

    Σε 62.573 ανέρχονται οι Ελληνες Εβραίοι που εξοντώθηκαν. Από αυτούς οι 10.000 ήταν μαθητές από τη Θεσσαλονίκη και άλλους νομούς της Βόρειας Ελλάδα και σε αυτούς είναι αφιερωμένες οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης που οργάνωσαν η Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το Αμερικανικό Κολλέγιο «Ανατόλια».

    Στην αρχή της εκδήλωσης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαβίδ Σαλτιέλ θυμήθηκε την 11η Ιουλίου 1942, ημέρα Σάββατο, που οι Γερμανοί συγκέντρωσαν στην πλατεία Ελευθερίας τους άνδρες Εβραίους, με το πρόσχημα να γραφούν σε καταλόγους εργασίας, κι αφού τους ταπείνωσαν με διάφορους τρόπους έστειλαν 9.000 σε καταναγκαστικά έργα. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους οι Γεμανοί κατακτητές βεβήλωσαν και κατέστρεψαν το Εβραϊκό νεκροταφείο Θεσσαλονίκης και στις 15 Μαρτίου του 1943 αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη το πρώτο τρένο με Εβραίους για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μέσα σε 5 μήνες η Θεσσαλονίκη έχασε το 25% του πληθυσμού της.

    Ο κ. Σαλτιέλ τόνισε ότι πρέπει να καταδικαστούν όσοι αμφισβητούν το Ολοκαταύτωμα των 6.000.000 Εβραίων σε όλη την Ευρώπη και καλλιεργούν σήμερα στους νέους ρατσιστικές αντιλήψεις. Σε ό,τι αφορά τη νέα θέση του Μνημείου στη Θεσσαλονίκη παρατήρησε ότι αυτός είναι ο φυσικός του χώρος, καθώς είναι ιερός, είναι ο τόπος που συγκέντρωναν τα γερμανικά στρατεύματα τους Εβραίους πριν τους στείλουν για καταναγκαστικά έργα.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης επισήμανε ότι η σημερινή εκδήλωση καταδικάζει τον ρατσισμό και τον άκρατο εθνικισμό.

    Ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ αυτό το έγκλημα και σήμερα η Θεσσαλονίκη θυμάται, θρηνεί και τιμά τους πολίτες της Ελληνες Εβραίους που χάθηκαν άδικα.

    Στην εκδήλωση αναγνώστηκε μήνυμα εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Δήμητρα Πάπας απηύθυνε χαιρετισμό του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τσαρλς Ρις. Ο κ. Ρις έκανε αναφορά κυρίως στα νέα παιδιά που εξοντώθηκαν τότε. Σημείωσε ότι κάποια από αυτά ήταν μαθητές του Αμερικανικού Κολλεγίου «Ανατόλια», το οποίο έχει υποβάλει πρόταση για τη δημιουργία έδρας Εβραιοελληνικών σπουδών στη μνήμη τους.

    Στεφάνια στο Μνημείο κατέθεσαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησης, ο πρέσβης της Γερμανίας, οι πρόξενοι των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ισπανίας, ο νομάρχης, δήμαρχοι, ο διοικητής του Γ. Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Ηλίας Πέτσας, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης Γιώργος Αντραβίζος και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

    Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Αδάμ Ρεγκούζας, Ακης Τσοχατζόπουλος, Γιάννης Μαγκριώτης, Ασημίνα Ξηροτύρη, ο πρόεδρος του Κολλεγίου «Ανατόλια» Ρίτσαρντ Τζάκσον, νομαρχιακοί, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2007

    Σόφια, 29 Ιανουαρίου 2006 (11:41 UTC+2)

    Εκτενής εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τον προϋπολογισμό για το 2007, συζητήθηκε σε ανεπίσημη συνάντηση των ηγετών των τριών κομμάτων του κυβερνώντος τη Βουλγαρία τρικομματικού συνασπισμού.

    Αυτό δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και ηγέτης του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος BSP, Σεργκέι Στανίσεφ, διευκρινίζοντας ότι στον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος θα εφαρμοστούν διαφορετικές πολιτικές στρατηγικές για τους διάφορους τομείς, καθώς προς το παρόν οι προτεραιότητες είναι η διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, η από κοινού χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η δημιουργία συνθηκών οικονομικής ανάκαμψης, η κοινωνική πολιτική, η πολιτική εισοδημάτων και η ανάπτυξη των υποδομών.

    Στη συνάντηση, όπως μετέδωσε το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΒΤΑ, παρουσιάστηκαν εισηγήσεις των Υπουργών Εσωτερικών, και Γεωργίας και Δασών σχετικά με την προετοιμασία της Βουλγαρίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πόροι που προορίζονται για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2007 αποτελούν το 1% του ΑΕΠ, διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ.

    Στη συνάντηση, συμμετείχαν επίσης οι ηγέτες των κομμάτων NDSV και DPS, Συμεών Σαξκομπουργκότσκι και Αχμέτ Ντογκάν.

    [06] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σκόπια, 29 Ιανουαρίου 2006 (11:36 UTC+2)

    Στρατιωτική αντιπροσωπεία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με επικεφαλής τον Υφυπουργό Αμύνης Ταλάτ Τζαφερί πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στη Βουλγαρία, όπως μετέδωσε το Πρακτορείο Macfax. Ο σκοπός της επίσκεψης είναι να συζητηθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης στρατιωτικών. Η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ θα συμμετάσχει και σε επίσημη τελετή ορκομωσίας ευελπίδων από το Στρατό της ΠΓΔΜ, στην Πρεσβεία της στη Βουλγαρία, οι οποίοι εκπαιδεύονται στην Εθνική Στρατιωτική Ακαδημία στη Σόφια από το Σεπτέμβριο του 2005.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 29 January 2006 - 19:13:36 UTC