Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-01-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ Κ. Ο. ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [02] ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΟΧΕΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [03] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
  • [04] ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ
  • [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΒΡΑΔΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΤΟ ΔΕΝΤΡΑΚΙ» ΜΕ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΒΑΛΤΙΚΩΝ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΛΑΪΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ» ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ

  • [01] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ Κ. Ο. ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2006 (13:25 UTC+2)

    Δυνατότητα πρόσληψης στο δημόσιο τομέα με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αλλαγή του τρόπου ανάδειξης της ηγεσίας της δικαιοσύνης, θέσπιση Συνταγματικού δικαστηρίου, ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλαγές στη βουλευτική ασυλία, στα κωλύματα και το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών, περιλαμβάνονται στην πρόταση του πρωθυπουργού για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που ανέπτυξε σήμερα με την ομιλία του ο Κ. Καραμανλής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

    Προσδιορίζοντας τις διατάξεις που θα προτείνει να αναθεωρηθούν ξεκίνησε από την Παιδεία. Θα επιτρέπεται η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, καθώς επίσης και η ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων με τις ίδιες προϋποθέσεις.

    Δεύτερος τομέας που περιέγραψε ο πρωθυπουργός είναι η δικαιοσύνη. Προτείνουμε, ανέφερε ο πρωθυπουργός, οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων να επιλέγονται μόνο μεταξύ των αντιπροέδρων. Η επιλογή των αντιπροέδρων να γίνεται μόνο μεταξύ των δέκα αρχαιότερων μελών των οικείων δικαστηρίων. Τρίτον, να καθιερωθεί θητεία για τους αντιπροέδρους.

    Πρότεινε επίσης ο πρωθυπουργός την ίδρυση Συνταγματικού δικαστηρίου με σταθερή σύνθεση. Αρμοδιότητες του Συνταγματικού δικαστηρίου θα είναι ο τελικός έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων, ύστερα από παραπομπή που θα γίνεται από τις ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

    Επίσης, ο έλεγχος της διαφάνειας των οικονομικών των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών, καθώς και ο έλεγχος του "πόθεν έσχες" των βουλευτών και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις οποίες θα προβλέπεται και η έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα.

    "Το σημερινό σύστημα ελέγχου από τη Βουλή πρέπει να αλλάξει, δεν μπορεί οι ελεγχόμενοι να είναι και ελέγχοντες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Πρότεινε ακόμη την υιοθέτηση ρύθμισης που να αποτρέπει την επιβάρυνση του προϋπολογισμού με ποσά που αφορούν προηγούμενα έτη σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων με αναδρομική ισχύ.

    Όσο αφορά το πολιτικό σύστημα, η πρόταση του πρωθυπουργού περιλαμβάνει εγγυήσεις σε τρεις κατευθύνσεις. Πρώτον διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και των συνδυασμών, με παράλληλη απαγόρευση της χρήσης ραδιοτηλεοπτικού χρόνου, πέρα από το προβλεπόμενο. Δεύτερον, διαφάνεια στις προεκλογικές και λειτουργικές δαπάνες των υποψηφίων βουλευτών. Τρίτον, διαφάνεια στα οικονομικά των βουλευτών και των μελών της κυβέρνησης, με κατοχύρωση του "πόθεν έσχες" και πρόβλεψη αυστηρών ρυθμίσεων για την εφαρμογή του.

    Ο έλεγχος της εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων θα ανατεθεί στο Συνταγματικό δικαστήριο.

    Αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και την οικονομική κατάσταση και τη χρηματοδότηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, λέγοντας ότι ο έλεγχος της συγκέντρωσης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι καίριας σημασίας. Είπε, δε, ότι για τις ειδικότερες ρυθμίσεις που αφορούν το βασικό μέτοχο, η αναθεώρηση θα πρέπει να γίνει μέσα στο γενικότερο πνεύμα του Συντάγματος για την αντιμετώπιση της διαπλοκής.

    "Η σύγκρουση με την διαφθορά και τη διαπλοκή ήταν, είναι και θα είναι μετωπική". Πρότεινε επίσης ο πρωθυπουργός για την διασφάλιση πλήρους διαφάνειας στη λειτουργία του δημοσίου, ο έλεγχος των συμβάσεων μεγάλης οικονομικής αξίας που συνάπτονται από το δημόσιο ή άλλο νομικό πρόσωπο να γίνεται από ειδική σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πρότεινε δηλαδή αυστηρότερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο στις συμβάσεις του δημοσίου, ώστε να αποτρέπονται και να εξουδετερώνονται στη γένεση τους φαινόμενα διαπλοκής, διαφθοράς και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.

    Αλλαγές πρότεινε και σε θέματα που αφορούν τους βουλευτές, τη βουλευτική ασυλία, τα κωλύματα και το επαγγελματικό ασυμβίβαστο. Ειδικότερα, πρότεινε να διευκρινιστεί ρητά ότι η άρση της βουλευτικής ασυλίας δεν θα δίνεται μόνο εάν διαπιστώνει η Βουλή ότι ζητείται για πολιτικό αδίκημα ή για πολιτικούς λόγους. "Να ξεκαθαριστεί δηλαδή ότι η βουλευτική ασυλία δεν σημαίνει ατιμωρησία για τους βουλευτές", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Πρότεινε επίσης τον ανακαθορισμό των κωλυμάτων εκλογιμότητας των βουλευτών, ώστε να αποφεύγεται η χρησιμοποίηση της θέσης των δημοσίων λειτουργών για την απόκτηση εκλογικών πλεονεκτημάτων.

    Μίλησε ακόμη για την τροποποίηση της συνταγματικής ρύθμισης που αφορά το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών. Πρότεινε την άρση του απόλυτου και την καθιέρωση μερικού ασυμβίβαστου. Προτείνει ακόμη η κυβέρνηση την αύξηση του αριθμού των βουλευτών που εκλέγονται χωρίς σταυρό προτίμησης. Από το 1/20 του συνολικού αριθμού των βουλευτών που ισχύει σήμερα στο 1/10, δηλαδή τον διπλασιασμό των βουλευτών Επικρατείας.

    Στις προτάσεις του πρωθυπουργού ήταν και η ρύθμιση της δυνατότητας κάλυψης οργανικών θέσεων του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, πάντοτε μέσω ΑΣΕΠ, από υπαλλήλους που συνάπτουν συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι μόνο από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους.

    Αλλαγές πρότεινε ο πρωθυπουργός και στον τομέα του περιβάλλοντος. Μίλησε για επείγουσα ανάγκη χωροταξικού σχεδιασμού, που επιβάλλει την σύνδεση της χρήσης δασικών εκτάσεων με το αντίστοιχο σχέδιο και πρόσθεσε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για τον χαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων θα ανάγονται στον χρόνο που άρχισε η εφαρμογή του Συντάγματος, δηλαδή το 1975.

    Επανέφερε επίσης την πρόταση που είχε καταθέσει παλαιότερα η Νέα Δημοκρατία, να εξομοιώνονται με απαλλοτρίωση και οι περιορισμοί που επιβάλλονται στην ιδιοκτησία για την εξυπηρέτηση πολεοδομικών σκοπών. "Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση που υπαγορεύεται από τη νέα εποχή των ραγδαίων μετασχηματισμών που συντελούνται στο διεθνές περιβάλλον και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναθεώρηση που είναι απαραίτητη για να κλιμακώσουμε και να συνεχίσουμε την επόμενη τετραετία τον κύκλο των μεταρρυθμίσεων", ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. Πρόσθεσε ότι η συνταγματική αναθεώρηση συνιστά κορυφαία θεσμική παρέμβαση που απαιτεί συνεννόηση, σύνθεση, συναίνεση.

    "Προχωρούμε σε αναθεώρηση χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς δογματισμούς, χωρίς προκαταλήψεις, επιλέγουμε στρατηγική ενότητας, ομοψυχίας, συνένωσης των προσπαθειών μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    [02] ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΟΧΕΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2006 (23:58 UTC+2)

    Ολες τις εκδοχές μεταξύ των οποίων και την τρομοκρατική εξετάζει η Αστυνομία για τη συμμορία που διέπραξε την ένοπλη ληστεία το μεσημέρι στην Εθνική Τράπεζα, στις οδούς Σόλωνος και Ιπποκράτους με συνέχεια την άγρια συμπλοκή που στοίχισε τον τραυματισμό σε τέσσερα άτομα, ενώ έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο δεκάδες πολίτες στο κέντρο της Αθήνας.

    Μέχρι αργά το βράδυ στο κτίριο της ΓΑΔΑ ήταν σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη με τον εισαγγελέα αρμόδιο για θέματα τρομοκρατίας κ. Δημήτρη Ασπρογέρακα, τον Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος αντιστράτηγο Στέλιο Σύρο, τον Αττικάρχη Βασίλη Τσιατούρα, το Διευθυντή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Δημήτρη Γαλίκα, το Διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής Στέφανο Σκότη και άλλους αξιωματικούς της αστυνομίας, οι οποίοι παρακολουθούν την υπόθεση.

    Η εκδοχή της τρομοκρατίας εξετάζεται από την Αστυνομία εξαιτίας του οπλισμού των δραστών αλλά και της αποφασιστικότητας και του τρόπου δράσης τους . Μετά την ένοπλη ληστεία στην οποία πήραν μέρος 5 άτομα (4 μέσα στην τράπεζα και ένας "τσιλιαδόρος") οι δράστες διέφυγαν, από τη διαδρομή Σόλωνος και Χαριλάου Τρικούπη προς την Πανεπιστημίου, τους ακολούθησε όμως ο φύλακας της Τράπεζας, ο οποίος ενημέρωνε συνεχώς την Αμεση Δράση από το κινητό τηλέφωνό του.

    Στη στοά Χατζηχρήστου, πριν την Πανεπιστημίου, οι δράστες μπήκαν ακολουθούμενοι από το φύλακα, ενώ ταυτόχρονα έφτασαν στο σημείο δύο ειδικοί φρουροί του τμήματος Συντάγματος με περιπολικό. Μέσα στη Στοά, ο φύλακας της Τράπεζας πλησίασε τους δράστες και προσπάθησε να τους ακινητοποιήσει αλλά εκείνοι τον πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν σοβαρά στην κοιλιακή χώρα και στο θώρακα.

    Οι ειδικοί φρουροί έτρεξαν όταν άκουσαν τους πυροβολισμούς, αλλά οι ληστές (οι τέσσερις γιατί ο πέμπτος είχε φύγει από άλλο δρόμο) πυροβόλησαν χωρίς δισταγμό εναντίον τους κατά ριπάς με τα αυτόματα όπλα τους. Οι ειδικοί φρουροί ανταπόδωσαν τους πυροβολισμούς με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας από τους ληστές στο πόδι . Παρ' όλα αυτά εκείνοι έτρεξαν μέχρι την οδό Πανεπιστημίου, όπου μπήκαν σε σταθμευμένο αυτοκίνητο του ΥΠΕΧΩΔΕ αφού έβγαλαν με τη βία τον οδηγό.

    Οι ειδικοί φρουροί που ήταν καλυμμένοι και φώναζαν στον κόσμο να ξαπλώσει στο έδαφος τους έκλεισαν το δρόμο με αποτέλεσμα να γίνει νέα "μάχη" κατά την οποία έπεσαν δεκάδες σφαίρες . Από τη συμπλοκή τραυματίστηκε ο ένας από τους ληστές ο οποίος συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών. Πρόκειται για έναν 28χρονο ο οποίος έχει απασχολήσει στο παρελθόν την Αστυνομία και είχε προσαχθεί για να ελεγχθεί από το χώρο των Εξαρχείων. Από σφαίρα στο πόδι τραυματίστηκε ελαφρά και ένας 73χρονος λαχειοπώλης.

    Οπως έγινε γνωστό από το Νοσοκομείο, η κατάσταση του ληστή είναι σοβαρή, ενώ σοβαρή αλλά ελεγχόμενη είναι και η κατάσταση του φύλακα της Τράπεζας. Και οι δύο νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    Η Αστυνομία κάνει έκκληση στους πολίτες, επειδή τραυματίας είναι και ένας ακόμα από τους ληστές, αν γνωρίζουν κάτι να επικοινωνήσουν με το 100. Μέχρι αυτή την ώρα οι υπόλοιποι δράστες αναζητούνται .

    [03] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

    Πεκίνο, 17 Ιανουαρίου 2006 (09:04 UTC+2)

    Ξεκινά σήμερα στο Πεκίνο, η διήμερη διεθνής διάσκεψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 90 χωρών και 25 οργανισμών, με στόχο το συντονισμό των δράσεων για την αποτροπή του ενδεχόμενου πανδημίας. Συμμετέχει ο υφυπουργός Υγείας Γ.Κωνσταντόπουλος. Η Τουρκία έχει ακόμη τη δυνατότητα να προλάβει την εκδήλωση επιδημίας της γρίπης των πτηνών στον πληθυσμό των πουλερικών της, δήλωσε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

    Στο μεταξύ, θωρακίζεται η χώρα για την αντιμετώπιση της νόσου.Σύσταση προς τους πολίτες να μην πραγματοποιούν άσκοπα ταξίδια στην Τουρκία, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης.Διευκρίνισε ωστόσο, οτι η σύσταση αυτή δεν αποτελεί ταξιδιωτική οδηγία. Εξάλλου, έχουν ληφθεί προληπτικά όλα τα απαραίτητα μέτρα. Οι έλεγχοι , σε λιμάνια , αεροδρόμια και τελωνεία είναι εξονυχιστικοί . Επίσης αυστηρότατα είναι και τα μέτρα στις παραμεθόριες με την Τουρκία περιοχές . Μεταξύ των μέτρων που έχουν ληφθεί και ισχύουν σε όλη τη χώρα περιλαμβάνονται η διατήρηση των οικόσιτων πουλερικών εντός κλειστών χώρων, η απαγόρευση πώλησης ζώντων πουλερικών σε λαϊκές αγορές, η απαγόρευση του πλανόδιου εμπορίου ζώντων πουλερικών, κ.α.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Απασχόλησης, ανακοίνωσε μέτρα στήριξης για τον κλάδο της πτηνοτροφίας λόγω της κρίσης με την νόσο των πτηνών. Μεταξύ άλλων, παγώνει η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων στον κλάδο της πτηνοτροφίας, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2005 έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2006. Επίσης, ρυθμίζονται σε 120 δόσεις τα παλαιά χρέη, χωρίς προκαταβολές ενώ αναστέλλεται η εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων (ποινικών και διοικητικών).

    Τόσο ο υπουργός Απασχόλησης, όσο και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, διαβεβαίωσαν οτι δεν υπάρχει κανείς απολύτως κίνδυνος από την κατανάλωση προϊόντων της οργανωμένης ελληνικής πτηνοτροφίας. Τη δυνατότητα άμεσης πρόσληψης προσωπικού για διάστημα έως οκτώ μηνών, σε περίπτωση άμεσης ανάγκης λήψης προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων, λόγω σοβαρής απειλής της δημόσιας υγείας από τη "γρίπη των πτηνών", δίνει με τροπολογία του το υπουργείο Εσωτερικών. Η ρύθμιση αυτή ισχύει αναδρομικά, από 1.10.2005. Τέλος, σύντομα θα λειτουργήσει τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός στις νομαρχίες, για τις καταγγελίες και τις ερωτήσεις των πολιτών.

    Στην Τουρκία, οι αρχές επιβεβαίωσαν χθες το μεσημέρι οτι ο θάνατος της 12χρονης Φατμά Οζτσάν, οφείλεται στη γρίπη των πτηνών. Με την επίσημη αυτή επιβεβαίωση, ο εξακριβωμένος αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό στην Τουρκία ανέρχεται σε είκοσι. Από αυτούς τέσσερις υπέκυψαν, έντεκα νοσηλεύονται και πέντε έχουν αποθεραπευθεί.

    [04] ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ

    Σιγκαπούρη, 17 Ιανουαρίου 2006 (11:38 UTC+2)

    Η τιμή του χρυσού επανήλθε σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές σε ανοδική πορεία ύστερα από τις απώλειες που κατέγραψε τις προηγούμενες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σημαντικότερη αγορά της περιοχής, εκείνη της Σιγκαπούρης, η ουγκιά του ευγενούς μετάλλου διαπραγματευόταν στα 564,40 δολάρια, καταγράφοντας νέο, περιοδικό υψηλό.

    Χτες, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του χρυσού είχε κλείσει στα 561,80 δολάρια ανά ουγκιά. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ευγενές μέταλλο θα κλείσει σήμερα στις ασιατικές αγορές γύρω στα 565 δολάρια, τιμή η οποία θα ξεπεραστεί απόψε στις ευρωπαϊκές αλλά και αργότερα στις αμερικανικές αγορές, όπου η τιμή κυμάνθηκε αργά χτες στα 562 δολάρια.

    [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Κοζάνη, 17 Ιανουαρίου 2006 (13:37 UTC+2)

    Αύριο, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2005 και ώρα 13.00, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων με θέμα την πορεία των ενεργειών και υλοποίησης του έργου «Μετεγκατάσταση Κλείτου».

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνεδριάσεων στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, στην περιοχή Ζ.Ε.Π. Κοζάνης.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΒΡΑΔΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2006 (13:34 UTC+2)

    Την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, στις 21:00, στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με το Ensemble μουσικής δωματίου AMADEUS. Μαέστρος: Βίκτωρ Βασιλειάδης.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ «ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ»

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2006 (13:32 UTC+2)

    Μεθαύριο (Πέμπτη) και την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, στις 10:00, στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, η θεατρολόγος-σκηνογράφος Μαρία Καβαλιώτη, θα παρουσιάσει σε παιδιά Γ', Δ' Δημοτικού ένα πρόγραμμα θεατρικού παιχνιδιού και δραματοποίησης του έργου «Τα τρία μικρά λυκάκια» του Ευγένιου Τριβιζά. Τα παιδιά παίζοντας θα έρθουν σε άμεση επαφή με το βιβλίο και τις πρακτικές του θεάτρου.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΤΟ ΔΕΝΤΡΑΚΙ» ΜΕ ΣΚΙΤΣΑ ΚΑΙ ΚΟΜΙΚΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2006 (13:31 UTC+2)

    Σήμερα (Τρίτη) και αύριο (Τετάρτη), στις 10:00, στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, ο σκιτσογράφος Δημήτρης Νικολαϊδης θα παρουσιάσει το θέμα: «Ο φίλος μου το δεντράκι» μέσα από το σκίτσο-κόμικς. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να χαρούν με ένα ταξίδι δημιουργίας κόμικς.

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΙΤΡΩ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2006 (13:29 UTC+2)

    Αύριο (Τετάρτη), στις 20:30 στην αίθουσα εικαστικών εκδηλώσεων του 5ου ορόφου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής, γλυπτικής και βιτρώ των καλλιτεχνών Γιώργου Ιατρού, Γιώργου Μαζαράκη και Τάσου Παπαναστασίου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2006.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΒΑΛΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2006 (13:27 UTC+2)

    Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελληνο - Βαλτικών χωρών, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας Βαλτικών χωρών, στην Αίθουσα Τέχνης Εθνικής Αμύνης 9Α, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν αύριο (Τετάρτη), στις 20:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΛΑΪΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ» ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΠΘ, ΣΤΙΣ 20:30

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2006 (13:26 UTC+2)

    Ο «Λαϊκός Χειμώνας» αποτελεί μία από τις πλέον επιτυχημένες θεσμοθετημένες εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης με πορεία απόλυτα επιτυχή, με κριτήριο πάντα την ποιότητα, την αυθεντικότητα των εκδηλώσεων, αλλά και την πολύ μεγάλη ανταπόκριση του κοινού το οποίο κατακλύζει πάντα τους χώρους των εκδηλώσεων.

    Την ερχόμενη Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 20:30, στην αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. παρουσιάζεται η 23η περίοδος του Λαϊκού Χειμώνα, διανθισμένη με χρώμα, ρυθμό και γνήσια λαϊκή παράδοση.

    Συγκεκριμένα η βραδιά περιλαμβάνει «Λαϊκά δρώμενα» από τον ελληνικό χώρο, τα οποία με την αρχαιοελληνική καταγωγή τους επηρέασαν τους λαούς της Βαλκανικής, ώστε σήμερα να τα θεωρούν δικά τους, εκφράζοντας το πολιτιστικό ενιαίο της Βαλκανικής, στα οποία φυσικά είναι έκδηλη η αρχαιοελληνική τους προέλευση.

    Όπως πάντα ο «Λαϊκός Χειμώνας» διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δημοσιογράφο - Λαογράφο Γιώργη Μελίκη, ο οποίος έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2006 (13:21 UTC+2)

    Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Αγωγή Υγείας» διοργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο 21 Ιανουαρίου ημερίδα με θέμα «Ευαισθητοποίηση στα δικαιώματα του παιδιού».

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται στον χώρο της «Άρσις» (Πτολεμαίων 35, 2ος όροφος), από τις 09:15 έως 14:30, σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή του Συνηγόρου του Πολίτη.

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2006 (13:18 UTC+2)

    Συνεχίζεται ο θεσμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου που επιζητούν την επιμόρφωση στους τομείς :

    ? Διοίκηση και Οικονομία

    ? Ιατρική - Βιολογία - Ψυχολογία, AIDS

    ? Ιστορία - Αρχαιολογία - Τέχνη

    ? Νομική.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

    Σήμερα (Τρίτη) 17 Ιανουαρίου, στις 19:00, στο τμήμα της Διοίκησης και Οικονομίας θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27) από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Μακεδονία, Βίκυ Μάνθου με θέμα: «Στρατηγική συστημάτων: Η νέα επιχειρηματική ανάγκη».

    Αύριο (Τετάρτη) 18 Ιανουαρίου, στις 20:00, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4), η παιδίατρος - γιατρός κοινωνικής ιατρικής και καθηγήτρια Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ. Άννα Φαχαντίδου, θα δώσει διάλεξη στους ενδιαφερόμενους του τμήματος της Ιατρικής-Βιολογίας με θέμα: «Παιδική παχυσαρκία».

    Μεθαύριο (Πέμπτη) 19 Ιανουαρίου, στις 19:30, στο τμήμα της Νομικής θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας από την καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ. Έφη Κουνουγέρη - Μανωλεδάκη, η οποία θα αναφερθεί στο θέμα: «Η λύση του γάμου με διαζύγιο».

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2006

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2006 (13:15 UTC+2)

    Με 197 θέματα στην ημερήσια διάταξη θα συνεδριάσει μεθαύριο (Πέμπτη), στις 19:00, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση του Σώματος για το νέο έτος θα συζητηθεί το έργο την ανάπλασης της Νέας Παραλίας καθώς και η ανάπλαση των παιδικών χαρών του Δ΄ και Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 17 January 2006 - 19:13:54 UTC