Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-01-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΘΩΡΑΚΙΖΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ Μ.ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [04] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
  • [05] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [06] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΛΥ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΓΙΑ
  • [07] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑΝΙΣΕΦ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [08] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΠΟΥ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ ΣΤΗ
  • [09] ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΔΩΡΑ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [10] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

  • [01] ΘΩΡΑΚΙΖΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2006 (12:43 UTC+2)

    Αυστηροί έλεγχοι, γίνονται στις πύλες εισόδου της χώρας, κυρίως από την Τουρκία, για τη γρίπη των πουλερικών. Σε επαγρύπνηση βρίσκονται όλες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στο νομό Έβρου, ενώ αυστηροί και συστηματικοί είναι οι έλεγχοι στα τελωνεία.

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τον καλύτερο συντονισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την γρίπη των πτηνών, συμφωνήθηκε να υπάρξουν κοινές δράσεις και κωδικοποίηση των ενεργειών για την πρόληψη ενδεχόμενης πανδημίας. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ. Μπασιάκος δήλωσε ότι έχουν γίνει από τον Οκτώβριο περίπου 470 προσλήψεις κτηνιάτρων και ειδικού επιστημονικού προσωπικού και υπάρχει το περιθώριο του νόμου να γίνουν και προσλήψεις εποχικού προσωπικού από τις νομαρχίες όταν χρειαστεί.

    Με απόφαση του νομάρχη Έβρου, Ν.Ζαμπουνίδη, απαγορεύεται σε ανοιχτούς χώρους η διατήρηση πουλερικών, τα οποία πρέπει να περιοριστούν σε στεγασμένους και περιφραγμένους με προστατευτικά καλύμματα, ώστε να αποκλείεται κάθε επαφή οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά. Επιπλέον, απαγορεύεται η διακίνηση και διάθεση κάθε είδους πουλερικών γιά εμπορία σε οικόσιτες εκτροφές, καθώς και η πώληση κάθε είδους ζώντων πουλερικών σε παζάρια. Οι παραβάτες, όπως αναφέρει η απόφαση, θα διώκονται και θα τιμωρούνται ποινικά.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Μολυβιάτη-Γκιουλ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης επικοινώνησε το απόγευμα τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ, προκειμένου να του εκφράσει τη συμπάθειά του για το πρόβλημα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία με το θέμα της «γρίπης των πουλερικών» και για τα θύματα που προκάλεσε.

    Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μολυβιάτης ανέφερε στον κ. Γκιουλ ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια εάν αυτό χρειαστεί και ζητηθεί από την τουρκική πλευρά.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαρίστησε θερμά τον κ. Μολυβιάτη, είπε ότι κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν χρειάζεται, και έμειναν σύμφωνοι ότι θα υπάρξει περαιτέρω επικοινωνία εάν αυτό απαιτηθεί.

    Το ΠΑΣΟΚ

    Υπάρχει έλλειμμα στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με το ζήτημα της νόσου των πτηνών, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, αποδίδοντας ευθύνες για το έλλειμμα αυτό στην κυβέρνηση.

    Δημιουργούνται, τόνισε, μεγάλα ερωτηματικά σχετικά με το αν υπάρχουν επαρκή αποθέματα φαρμάκων και αν η όλη προετοιμασία γίνεται σωστά. Ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για άμεσες και πειστικές απαντήσεις σε θέματα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

    Ο κ. Αθανασάκης υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να συγκληθεί η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για να ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό.

    Επίσης θεώρησε ανεπαρκή την ενημέρωση του κοινού μέσω μιας αφίσας και ενός φυλλαδίου της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

    Αρνητικός στη γρίπη των πτηνών ασθενής που νοσηλεύεται στο Βέλγιο

    O υπουργός Υγείας του Βελγίου Ρούντι Ντεμότ ανακοίνωσε ότι οι πρώτες εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο ασθενής που είχε επιστρέψει από την Τουρκία και ο οποίος νοσηλεύεται από χθες στο βράδυ στο νοσοκομείο Σεν Πιέρ των Βρυξελλών, αποδείχθηκαν αρνητικές στον ιό της γρίπης των πτηνών.

    Όπως δήλωσε ο Ρ. Ντεμότ στο βελγικό ραδιόφωνο RTBF, πρόκειται για έναν Ρώσο δημοσιογράφο, ο οποίος βρισκόταν σε δημοσιογραφική αποστολή στην περιοχή Βαν της Τουρκίας, που έχει πληγεί από τη γρίπη των πτηνών. Ο δημοσιογράφος επέστρεψε την Πέμπτη στο Βέλγιο με συμπτώματα γρίπης και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Σεν Πιέρ προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις.

    Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας των δύο παιδιών στην Τουρκία.

    Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας των δύο παιδιών που νοσηλεύονται στην επαρχία Βαν, στην ανατολική Τουρκία, με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης των πτηνών, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύονται.

    Η 12χρονη Φατμά Οζτσάν βρίσκεται σε "κρίσιμη" κατάσταση και η αναπνοή της υποστηρίζεται τεχνητά, διευκρίνισε ο Χουσεγίν Αβνί Σαχίν.

    Επιπλοκές υπάρχουν επίσης στην κατάσταση της υγείας του 5χρονου αδελφού της Μοχάμετ και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται πιο σοβαρή από αυτή των άλλων που νοσηλεύονται στο ίδιο νοσοκομείο με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης των πτηνών, πρόσθεσε.

    Ο ίδιος έκρινε ότι η εισαγωγή των δύο παιδιών στο νοσοκομείο έγινε αργά, δηλαδή έξι ημέρες μετά την παρουσίαση των πρώτων συμπτωμάτων.

    Τα αποτελέσματα των τελευταίων εξετάσεων που έγιναν στα δύο παιδιά για να διαπιστωθεί αν πάσχουν από τη νόσο της γρίπης των πτηνών θα γίνουν γνωστά αύριο, Δευτέρα, κατέληξε ο ίδιος.

    Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ανατολική Τουρκία από τη γρίπη των πτηνών και ένα νέο ύποπτο κρούσμα της νόσου διακομίστηκε χθες, Σάββατο, σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2006 (15:39 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί αύριο (Δευτέρα) με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, όπου θα συζητήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Την Τρίτη θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όπου ο κ. Καραμανλής αναμένεται να ενημερώσει τους βουλευτές του κόμματος για το σκοπό της πρωτοβουλίας αυτής της κυβέρνησης.

    Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Κίνα.

    [03] ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ Μ.ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Τρίκαλα, 15 Ιανουαρίου 2006 (11:03 UTC+2)

    Σκληρή επίθεση κατά της πολιτικής της κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες βράδυ από τα Τρίκαλα, στο πλαίσιο της κεντρικής ομιλίας που πραγματοποίησε στην ετήσια συνεστίαση, η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η πολιτική αυτή, όπως είπε, έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τη δημιουργία πολλών προβλημάτων και αδιεξόδων στους αγρότες και τους μικρομεσαίους, για να προσθέσει:

    "Υπάρχει αδιέξοδο, το οποίο ζει και αντιμετωπίζει καθημερινά ο πολίτης. Η χώρα μας χάνει συνεχώς ερείσματα, τα προβλήματα είναι εδώ, αν και γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης." Η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε και στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας:

    " Εμείς προχωρούμε μπροστά, φέρνουμε την ελπίδα, είμαστε περήφανοι για αυτά που πετύχαμε, για την ιστορία και τις αξίες μας. Η χώρα μας, με τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη άλλαξε πρόσωπο και όψη, προς όλους τους τομείς." Πάντως η ίδια δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε λάθη και παραλείψεις, αλλά και σε αδυναμίες, τονίζοντας πως "έχουμε το θάρρος της κριτικής και αυτοκριτικής, προσαρμόζοντας την πορεία μας, για να απαντήσουμε στις σύγχρονες και συνεχώς νέες ανάγκες που δημιουργούνται στην Ελληνική κοινωνία". Ιδιαίτερη αναφορά στην κεντρική της ομιλίας, η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, έκανε για τον αγροτικό κλάδο λέγοντας πως τα προβλήματα πνίγουν τους αγρότες και επισήμανε, πως η κυβέρνηση της ΝΔ άλλα είχε υποσχεθεί προεκλογικά και διαφορετικά πράττει τώρα που είναι στην εξουσία.

    Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε εξάλλου, πως ήδη η ελληνική κοινωνιά έχει κάνει στροφή προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ έκλεισε την ομιλία της με δύο στίχους από ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη.

    [04] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

    Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2006 (10:34 UTC+2)

    Τα οικονομικά των κομμάτων, ο έλεγχος των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων βουλευτών και το «πόθεν έσχες», θα είναι οι τρεις βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως αναφέρει ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή της Κυριακής».

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογραμμίζει ότι «η γενική κατεύθυνση είναι ο εις βάθος έλεγχος της διαχείρισης του πολιτικού χρήματος».

    Ο υπουργός τονίζει ότι η χρηματοδότηση των κομμάτων πρέπει να γίνεται κατά βάση από τον προϋπολογισμό και να περιοριστεί η ιδιωτική χρηματοδότηση. Διευκρινίζει, όμως, ότι αυτό δεν σημαίνει αύξηση της χρηματοδότησης των κομμάτων, τα οποία θα πρέπει να βρουν τρόπους να μειώσουν τις δαπάνες τους για να δώσουν το καλό παράδειγμα.

    Yπάρχει σκέψη, ανέφερε, τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», να αναλάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο, την ίδρυση του οποίου θα προτείνει η κυβέρνηση, κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης. Ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να περιληφθεί διάταξη που θα προβλέπει τη δήμευση των περιουσιών όσων δεν θα είναι σε θέση να δικαιολογήσουν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

    ΄Όπως ανέφερε, στην προηγούμενη αναθεώρηση, η ΝΔ είχε κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Σχετικά με το ασυμβίβαστο μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και της άσκησης επαγγέλματος, ο κ. Παυλόπουλος τονίζει ότι πρέπει να αλλάξει η διάταξη που καθιέρωσε το ασυμβίβαστο, χωρίς, όμως, να δοθεί στους βουλευτές «πλήρης επαγγελματική ελευθερία».

    Ουσιαστικά τάσσεται υπέρ της άρσης του πλήρους ασυμβιβάστου του βουλευτή, ταυτόχρονα με την καθιέρωση της δυνατότητας «να ασκεί το επάγγελμά του με περιορισμένο τρόπο», ο οποίος «θα συνάδει με την εκτέλεση της αποστολής του». Τον έλεγχο για την τήρηση μιας τέτοιας πρόβλεψης θα μπορεί να αναλάβει η ίδια η Βουλή.

    Σε ερώτηση για την άρση ασυλίας των βουλευτών, ο υπουργός Εσωτερικών υποστηρίζει ότι πρέπει να καταργηθεί «για όλα τα εγκλήματα που δεν συνδέονται με την άσκηση της πολιτικής».

    Γενικά για το Σύνταγμα ο κ. Παυλόπουλος υποστηρίζει ότι οι διατάξεις του πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο γενικές, ώστε «να επιτρέπεται στο νομοθέτη να δράσει και στο Σύνταγμα να αντέξει στο χρόνο».

    Ο υπουργός αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση επέλεξε την αναθεώρηση. Ο πρώτος λόγος «είναι γιατί αρκετές σημαντικές προτάσεις που είχαν γίνει από την πλευρά της ΝΔ, στην προηγούμενη αναθεώρηση, δεν είχαν γίνει δεκτές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ». Και ο δεύτερος «διότι συγκεκριμένες διατάξεις που ψηφίστηκαν αποδείχθηκε ότι δεν άντεξαν στο χρόνο».

    Στους λόγους αυτούς πρόσθεσε και την «πολύ μεγάλη ταχύτητα στην εξέλιξη των κοινωνικών σχέσεων και της τεχνολογίας».

    [05] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 15 Ιανουαρίου 2006 (13:20 UTC+2)

    Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με τον Ιλίρ Μέτα, αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση, για να ξεκινήσουν συνομιλίες σχετικά με την εκλογική μεταρρύθμιση. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, αρνήθηκε πρόσκληση για συμμετοχή στη συνεδρίαση. Νωρίτερα την εβδομάδα που πέρασε, ο Μέτα διοργάνωσε προκαταρκτική συνάντηση με ομάδα δημοσιογράφων, αναλυτών και άλλους, για να συζητήσει τις ατέλειες στο τρέχον σύστημα και πιθανές αλλαγές.

    [06] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΛΥ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΓΙΑ ΔΩΡΟΛΗΨΙΑ

    Βελιγράδι, 15 Ιανουαρίου 2006 (13:17 UTC+2)

    Ο υποδιοικητής της Σερβικής κεντρικής τράπεζας, Ντεϊάν Σίμιτς, συνελήφθη καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, δέχθηκε δωροδοκία 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Σίμιτς συνελήφθη στο διαμέρισμά του μαζί με ένα ανώτερο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, τον Βλαντιμίρ Ζαγκραντιάνιν. Και οι δυο τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση για 48 ώρες.

    Δημοσιεύματα των ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Σίμιτς έλαβε τα χρήματα για να επέμβει εξ' ονόματος τράπεζας του Βελιγραδίου η οποία βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης. Ο Ζαγκραντιάνιν -- στενός συνεργάτης του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς -- σύμφωνα με ισχυρισμούς, βρισκόταν στο διαμέρισμα του Σίμιτς για να παραδώσει τα χρήματα.

    Σχολιάζοντας τις συλλήψεις, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ντράγκαν Γιόσιτς ανέφερε ότι αποτελούν ένδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. "Όσοι έχουν παραβιάσει το νόμο πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, χωρίς εξαιρέσεις", δήλωσε ο Γιόσιτς.

    Ωστόσο, ο δικηγόρος του Σίμιτς, Σάβα Αντιέλκοβιτς, διέψευσε τους ισχυρισμούς, κατηγορώντας ότι "συγκεκριμένοι άνδρες καταχράστηκαν τη θέση και την εξουσία τους" για να συλλάβουν τον πελάτη του.

    Εν τω μεταξύ, ο Μίλοραντ Βουτσέλιτς του Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσε ότι ο Ζαγκραντιάνιν βρισκόταν στο διαμέρισμα για "προσωπική δουλειά" και η σύλληψη δε σχετίζεται με το κόμμα του, η κοινοβουλευτική στήριξη του οποίου είναι κρίσιμη για τη μειοψηφική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Βόϊσλαβ Κοστουνίτσα.

    Η Εθνική Τράπεζα της Σερβίας ανέφερε ότι δεν έχει επίσημη πληροφόρηση σχετικά με τους λόγους προφυλάκισης του Σίμιτς. Ανέφερε επίσης ότι ο Σίμιτς, ο οποίος διορίστηκε το Σεπτέμβρη του 2004, πραγματοποιούσε εξαιρετική εργασία στον έλεγχο του τραπεζικού τομέα.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας, Ζόραν Στοίκοβιτς, έχει δεσμευθεί ότι το 2006 θα υπάρξει αποφασιστικός αγώνας ενάντια στη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.

    [07] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑΝΙΣΕΦ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Σόφια, 15 Ιανουαρίου 2006 (12:37 UTC+2)

    Η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Σεργκέϊ Στανίσεφ στην Τουρκία, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιανουαρίου, απασχολεί τον σημερινό βουλγαρικό τύπο, ο οποίος αναφέρεται στο θέμα με τίτλους όπως:

    -«ΤΡΟΥΝΤ» «Ο Στανίσεφ συναντά τον Οικουμενικό Πατριάρχη»

    -«24 ΩΡΕΣ» «Με δύο αεροπλάνα ο Στανίσεφ στην Τουρκία»

    -«ΣΕΓΚΑ» Η Βουλγαρία και η Τουρκία θα ανοίξουν θαλάσσιο μεθοριακό σταθμό»

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΡΟΥΝΤ», «ο Πρωθυπουργός Σ. Στανίσεφ θα επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία, για να τον ευχαριστήσει για τη θέση του σχετικά με την υπόθεση των Βουλγάρων υγειονομικών στη Λιβύη.

    Τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό στην Τουρκία θα συνοδεύσει αντιπροσωπεία από περίπου 100 επιχειρηματίες. Ο κ. Στανίσεφ θα γίνει δεκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο Αχμέτ Σεζέρ. Επίσης, θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του, Ρ. Ερντογάν, καθώς και με τον Πρόεδρο του τουρκικού Κοινοβουλίου Μπ. Αρίτς».

    Η εφημερίδα «ΣΕΓΚΑ» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «από το ερχόμενο καλοκαίρι ένα πλοίο θα κάνει δρομολόγιο από το Τσάρεβο μέχρι την τουρκική πόλη Ινεάδα, καθώς θα ανοίξει εποχιακός Βουλγαροτουρκικός μεθοριακός σταθμός στο Ρέζοβο (το πλέον νότιο σημείο της Βουλγαρικής Μαύρης Θάλασσας). Το σχετικό σχέδιο συμφωνίας ήδη έχει επιδοθεί στην τουρκική πλευρά και αναμένεται η υπογραφή της, το συντομότερο. Το θέμα θα απασχολήσει και τους Πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Στανίσεφ στην Τουρκία».

    [08] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΠΟΥ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ

    Σόφια, 15 Ιανουαρίου 2006 (12:32 UTC+2)

    Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, Ιβάιλο Κάλφιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι οι αρμόδιες αρχές της Νιγηρίας αναζητούν τώρα επαφές με τους απαγωγείς του Βούλγαρου πολίτη, Μίλκο Νίτσεφ, και, αφού συνάψουν επαφές με τους δράστες, θα αναληφθούν οι επόμενες ενέργειες.

    Άγνωστη έως τώρα οργάνωση, που αυτοαποκαλείται «Κίνημα για την απελευθέρωση του δέλτα του Νίγηρα» απήγαγε, στις 11 Ιανουαρίου, 4 ξένους πολίτες-εργαζομένους σε πετρελαϊκή εταιρεία, ανάμεσά τους ήταν και ο Βούλγαρος Μίλκο Νίτσεφ. Σε ηλεκτρονικό μήνυμά της η οργάνωση εμμένει στην απελευθέρωση από τη φυλακή του πρώην κυβερνήτη της επαρχίας Μπαγιέλσα στο νότιο τμήμα του ποταμού. Ο κυβερνήτης απομακρύνθηκε από τα αξίωμά του, λόγω ξεπλύματος χρήματος».

    [09] ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΔΩΡΑ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Σοφια, 15 Ιανουαρίου 2006 (12:28 UTC+2)

    Το πρωτοσέλιδο θέμα της βουλγαρικής σημερινής ειδησεογραφίας, συνεχίζει να είναι το σκάνδαλο που προέκυψε χθες στο Βουλγαρικό Κοινοβούλιο μεταξύ του βουλευτή του ακροδεξιού κόμματος «Ατάκα» Ντιμίτερ Στογιάνοφ» και του βουλευτή του «Εθνικού Κινήματος Συμεών ο ΙΙ», Ολίμπι Κάτεφ, μετά από την επιδεικτική επιστροφή του δώρου Χριστουγέννων από την επίσης βουλευτή του «Ατάκα» Στέλλα Μπάνκοβα.

    [10] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 15 Ιανουαρίου 2006 (13:06 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το Σχέδιο Ανάν παραμένει ανεφάρμοστο για λύση του Κυπριακού.

    Τόνισε παράλληλα ότι το κλίμα έχει αλλάξει και ελάχιστοι θεωρούν ότι το σχέδιο Ανάν είναι ισορροπημένο.

    Αντίθετα, είπε, όλοι πιστεύουν ότι πρέπει να αφαιρεθούν όλες οι αρνητικές πρόνοιες που περιέχονται σε αυτό.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι θέλουμε λύση βιώσιμη και λειτουργική το ταχύτερο δυνατό, υπέδειξε όμως ότι η Κύπρος δεν αντέχει μια οποιαδήποτε λύση.

    Είπε εξάλλου ότι θα πρέπει να διοριστεί έντιμος μεσολαβητής για λύση του Κυπριακού.

    Από όσους μεσολαβητές εργάστηκαν μέχρι σήμερα, σημείωσε, τουλάχιστον οι δύο δεν κατόρθωσαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του λαού, ότι μπορούν να βοηθήσουν για μια ισορροπημένη, δίκαιη και βιώσιμη λύση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 15 January 2006 - 19:13:36 UTC