Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-01-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [02] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
  • [03] Η ΥΣΤΑΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΡΙΕΛ ΣΑΡΟΝ
  • [04] ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ - ΕΥΡΩ
  • [05] ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
  • [06] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 101-95
  • [07] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: ΑΕΚ-ΜΠΟΛΟΝΙΑ 82-75

  • [01] Ο ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιανουαρίου 2006 (14:30 UTC+2)

    Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκαν σήμερα τα Θεοφάνεια στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, στην παραλία, στη συμβολή των οδών Αγ. Σοφίας και Λεωφ. Νίκης και με σύμμαχο τον καλό καιρό πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα η τελετή καθαγιασμού των υδάτων, μετά την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου Παλαμά, χοροστατούντος του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθιμου.

    Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου έγινε από τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθιμο. Δεκαεπτά κολυμβητές έπεσαν στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου και τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε ο 29χρονος Νίκος Μάρκου, μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

    Στο Λιτόχωρο Κατερίνης περισσότερα από 50 άτομα βούτηξαν στα νερά της δεξαμενής του Ενιπέα ποταμού για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό. Τελικά νικητής ανεδείχθη ο Θανάσης Αγελαδάρης 21 ετών, από το Λιτόχωρο, που έπιασε για τρίτη φορά τον Τίμιο Σταυρό.

    Ανάλογες τελετές καθαγιασμού των υδάτων πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας με τη Ρίψη του Τιμίου Σταυρού σε ποτάμια, λίμνες και δεξαμενές.

    [02] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

    Αγκυρα, 6 Ιανουαρίου 2006 (10:19 UTC+2)

    Ένα ακόμα παιδί, το τρίτο από την ίδια οικογένεια, πέθανε σήμερα από τη γρίπη των πτηνών. Πρόκειται για την 11χρονη Χούλια Κοτσιγκίτ, το τρίτο παιδί της ίδιας οικογένειας, που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της πόλης Βαν, όπου υπέκυψαν τις προηγούμενες μέρες ο 14χρονος αδελφός της Μεχμέτ Αλί και η 15χρονη αδελφή της Φάτμα. Τα παιδιά ζούσαν σε μία απομακρυσμένη περιοχή της ανατολικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία, μόλις 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ιράν. Στην περιοχή δεν υπάρχουν μεγάλα πτηνοτροφία, οι κάτοικοι είναι φτωχοί, οι περισσότεροι εκτρέφουν μικρό αριθμό πουλερικών. Ο χειμώνας εκεί είναι αρκετά βαρύς, η περιοχή είναι ορεινή. Έτσι δεν είναι λίγοι εκείνο που διατηρούν τα ελάχιστα πτηνά που έχουν μέσα στα σπίτια τους, όπως μας είπε και ο καθηγητής Ουνάλ από το πανεπιστήμιο Hacettepe: «Οι οικογένειες αυτές στην πόλη Ντογκουμπεγιαζίτ δεν είχαν καταλάβει ότι πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με πουλερικά που βρέθηκαν νεκρά για άγνωστους λόγους. Εξαιτίας του βαρύ χειμώνα πολλοί πήραν τα ζώα μέσα στα σπίτια τους. Οφείλουμε μέσα από τα ΜΜΕ ή και επιτόπου να ενημερώσουμε αυτούς τους ανθρώπους για τους κινδύνους».

    Κάπως έτσι ήταν τα πράγματα και στην οικογένεια των τριών άτυχων παιδιών που πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών. Τα παιδιά φαίνεται πως έπαιζαν με τα πουλερικά μέσα στο σπίτι. Στο μεταξύ έχει γίνει γνωστό ότι η οικογένεια είχε καταναλώσει μάλιστα άρρωστα πουλερικά. Την περασμένη εβδομάδα 11 κάτοικοι της περιοχής διακομίστηκαν στο νοσοκομείο καθώς είχαν παρουσιάσει υψηλό πυρετό και έντονο βήχα. Ανάμεσά τους και τα παιδιά της άτυχης οικογένειας.

    Η αρχική διάγνωση για τον 14χρονο Μεχμέτ Αλί που πέθανε την Κυριακή ήταν πνευμονία. Την Τρίτη ήρθαν τα πρώτα ανησυχητικά αποτελέσματα των εξετάσεων. Οι αρχές δεν ήθελαν να σημάνουν ακόμη συναγερμό και έστειλαν τα δείγματα για περαιτέρω εξετάσεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Η επιβεβαίωση ήρθε μόλις χθες. Ήταν ο πρώτος θάνατος από τη γρίπη των πτηνών εκτός Κίνας. Προς το παρόν νοσηλεύονται άλλα 9 άτομα στο νοσοκομείο από την ίδια περιοχή, τα οποία παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα.

    Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ο ιός Η5Ν1 έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα προς τη Δύση. Η Τουρκία είχε αναφέρει τα πρώτα κρούσματα σε ζώα ήδη από τον Οκτώβριο. Κατάφερε όμως γρήγορα να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο, θανατώνοντας εκατομμύρια πουλερικά. Σε μία πρώτη αντίδραση πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν επιβάλει απαγόρευση στις εισαγωγές πουλερικών από την Τουρκία, στο μεταξύ όμως οι περισσότερες έχουν αρθεί.

    Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάγκ κάλεσε πάντως τους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν κάθε επαφή με τα ζώα. Την ίδια ώρα εμφανίστηκε αρκετά καθησυχαστικός λέγοντας ότι αφενός υπάρχουν αρκετά φάρμακα και αφετέρου όπως χαρακτηριστικά είπε «ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Αυτό πρέπει να το τονίζουμε. Προς το παρόν μεταδίδεται μόνον από τα πτηνά στον άνθρωπο».

    [03] Η ΥΣΤΑΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΡΙΕΛ ΣΑΡΟΝ

    Τελ Αβιβ, 6 Ιανουαρίου 2006 (10:11 UTC+2)

    Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στρέφονται αυτές τις ημέρες στο Ισραήλ. Τι θα γίνει στην περίπτωση που ο Αριέλ Σαρόν χάσει τη μάχη με το θάνατο και τι θα σημαίνει αυτό για την ειρηνευτική διαδικασία στην Εγγύς Ανατολή; Απαντήσεις, δίνει στη "Ντόϊτσε Βέλε" ο Γκαντ Λίορ, αρχισυντάκτης της ισραηλινής εφημερίδας Yediot Aharonot, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Στις 28 Μαρτίου έχουμε εκλογές στο Ισραήλ και προς το παρόν υπάρχει πραγματικό χάος. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα του Σαρόν φαίνεται να καταλαμβάνει 42 από τις 120 έδρες. Τώρα που είναι άρρωστος και εάν εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, ίσως το κόμμα του, που στηρίζεται σχεδόν εξ΄ ολοκλήρου στην ισχυρή προσωπικότητά του, να υποστεί βαριά ήττα».

    Τι θα σήμαιναν όμως όλα αυτά για την ειρηνευτική διαδικασία, ρωτήθηκε ο κ. Λίορ; «Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ο Σαρόν θέλει να συνεχίσει αυτή την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνους. Φρόντισε για την αποχώρηση του στρατού και των εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας. Στο Λικούντ, το κόμμα στο οποίο ήταν παλαιότερα, είναι επικεφαλής ο Νετανιάχου ο οποίος επιρρίπτει στον Σαρόν ότι επιδιώκει να κάνει το ίδιο και στη Δυτική Όχθη, δηλαδή δίπλα στην Ιερουσαλήμ, στη Ραμάλα, στη Ναμπλούς, στην Ιεριχώ. Ο Σαρόν όμως δεν έχει πει τι ακριβώς προτίθεται να κάνει. Εάν συμβεί τώρα κάτι με τον Αριέλ Σαρόν, υπάρχει περίπτωση το κόμμα του να χάσει τις εκλογές και να τις κερδίσει το Λικούντ. Και εάν συμβεί αυτό ίσως σταματήσει και η ειρηνευτική διαδικασία στην Εγγύς Ανατολή».

    Τα καθήκοντα του ισραηλινού πρωθυπουργού έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Εχούντ Όλμερτ, ο οποίος δεν αποκλείεται και να διαδεχθεί τον Σαρόν.

    Το κλίμα στο Ισραήλ πάντως είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξο. Οι πολίτες φαίνονται ανήσυχοι, η αβεβαιότητα για το πολιτικό μέλλον της χώρας τρομάζει την κοινή γνώμη. Πώς αξιολογεί την κατάσταση αυτή ο ισραηλινός πρέσβης στη Γερμανία Σιμόν Στάιν; «Υπάρχει φόβος γιατί υπάρχει αβεβαιότητα. Ο Σαρόν έφυγε από το κόμμα του και ίδρυσε ένα νέο πολιτικό σχήμα. Το Μάρτιο έχουμε εκλογές και δεδομένης της κατάστασης της υγείας του πρωθυπουργού είναι λογικό να υπάρχει φόβος».

    Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ήδη τους γείτονές της να μην εκμεταλλευθούν την κατάσταση, όπως μας είπε και ο ισραηλινός πρέσβης στο Βερολίνο:

    «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα. Τις τελευταίες εβδομάδες δεχθήκαμε πολλαπλές επιθέσεις από παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις. Επιτέθηκαν στη Γάζα, παρά το γεγονός ότι έχουμε αποχωρήσει από εκεί. Απευθύνω προειδοποίηση προς όσους έχουν στραμμένα τα μάτια πάνω μας, στους γείτονές μας, να μην υποτιμούν ποτέ την απάντηση που μπορεί να δώσει το Ισραήλ στην τρομοκρατία».

    [04] ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ - ΕΥΡΩ

    Λονδίνο, 6 Ιανουαρίου 2006 (11:17 UTC+2)

    Οι ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων έναντι του ευρώ είχαν διαμορφωθεί στις 11:00 ώρα Ελλάδας στο Λονδίνο ως εξής:

    Τρέχουσα Υψηλότερη Χαμηλότερη

    Δολάριο ΗΠΑ 1.2094 1.2126 1.208

    Γεν Ιαπωνίας 140.43 140.58 140.24

    Λίρα Αγγλίας 0.6894 0.69042 0.6891

    Φράγκο Ελβετίας 1.5455 1.5462 1.5445

    Κορώνα Δανίας 7.4607 7.4625 7.4598

    Κορώνα Νορβηγίας 7.9362 7.9425 7.9179

    Κορώνα Σουηδίας 9.3297 9.3365 9.3307

    Δολάριο Αυστραλίας 1.62 1.6221 1.6178

    Δολάριο Καναδά 1.4097 1.4107 1.4047

    Δολάριο Χονγκ Κονγκ 9.3768 9.3996 9.3697

    Ρούβλι Ρωσίας 34.6925 34.785 34.6675

    Δολάριο Σιγκαπούρης 1.991 1.9958 1.9897

    [05] ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Λονδίνο, 6 Ιανουαρίου 2006 (10:38 UTC+2)

    Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο δείκτης FTSE 100 αυξήθηκε κατά 2,1 μονάδες (0,04%) φτάνοντας τις 5.693,3.

    Με μικρή άνοδο άνοιξε και το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Ο δείκτης Dax αυξήθηκε κατά 0,09% στις 5.521,52 μονάδες.

    [06] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 101-95

    Τελ Αβίβ, 5 Ιανουαρίου 2006 (23:08 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός «πάλεψε» στη «Νόκια Αρίνα», αλλά κέρδισε μόνο το χειροκρότημα απέναντι στη δις πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μακάμπι Τελ Αβίβ, με την ομάδα του «λαού» να επικρατεί τελικά με 101-95, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκα. Οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι δεν κατάφεραν και πάλι να πετύχουν μία σημαντική εκτός έδρας νίκη και να «καθαρίσουν» την υπόθεση-πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης, έφτασαν τις 5 ήττες στον Β΄ όμιλο.

    Τα δεκάλεπτα: 29-26, 51-45, 79-68, 101-95.

    [07] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: ΑΕΚ-ΜΠΟΛΟΝΙΑ 82-75

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2006 (23:01 UTC+2)

    Με την Κλιμάμιο Μπολόνια να «υποκλίνεται» στον Μιχάλη Πελεκάνο, η ΑΕΚ πήρε σπουδαία νίκη απέναντι στην ιταλική ομάδα με 82-75 στο κλειστό του Γαλατσίου, για την 9η αγωνιστική της Ευρωλίγκα. Η Ενωση, η οποία έπαιζε σήμερα το τελευταίο χαρτί της, πέτυχε την τρίτη νίκη της στον Α΄ όμιλο, έβαλε τέλος στο σερί των 7 διαδοχικών ηττών σε Ελλάδα και Ευρώπη και διατηρεί «ζωντανές» τις λιγοστές ελπίδες της για πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης.

    Τα δεκάλεπτα: 19-14, 33-32, 57-51, 82-75.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 6 January 2006 - 19:13:36 UTC