Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-12-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΝΑ ΑΣΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ
  • [02] ΤΟ ΛΕΠΤΟ ΜΕ ΤΑ 61 ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [03] ΟΡΟΙ ΜΛΑΝΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [04] ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ

  • [01] Η ΝΑ ΑΣΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

    Θεσσαλονίκη, 26 Δεκεμβρίου 2005 (16:44 UTC+2)

    Εφιαλτικές μνήμες ξύπνησαν σήμερα στη νοτιοανατολική Ασία, καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον πάνω από εννιά Ρίχτερ σεισμό που προκάλεσε το καταστροφικό τσουνάμι, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 230 χιλιάδες άτομα. Από τη Θεομηνία αυτή καταστράφηκαν δεκάδες πόλεις στον Ινδικό Ωκεανό. Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από το τσουνάμι εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

        Στο Ατσε, την περιοχή που υπέστη τις περισσότερες καταστροφές, ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γουντχογιόνο, ήταν επικεφαλής των επιμνημόσυνων δεήσεων και έθεσε σε λειτουργία τη σειρήνα συναγερμού ακριβώς στις 8.16 τοπική ώρα (3.16 ώρα Ελλάδος) την ίδια ώρα που τα φονικά κύματα κάλυψαν πέρυσι την περιοχή.

        Μόνο στο Ατσε έχασαν τη ζωή τους 131.934 άνθρωποι και άλλοι 37.066 είναι οι αγνοούμενοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το τσουνάμι που στις 26 Δεκεμβρίου 2004 έπληξε την Ταϊλάνδη, τις Μαλδίβες, τη Σρι Λάνκα και την Ινδία.

        Χθες στην περιοχή, πανικό προκάλεσα στο νησί Νιάς της Ινδονησίας τρεις σεισμικές δονήσεις, 4,6, 4,7 και 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αν και δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ζημιές ή τραυματισμοί, η χρονική στιγμή που σημειώθηκαν οι δονήσεις, ξύπνησε τις εφιαλτικές μνήμες, όταν η Ινδονησία μόνο θρηνούσε 168.000 νεκρούς και αγνοούμενους.

    [02] ΤΟ ΛΕΠΤΟ ΜΕ ΤΑ 61 ΔΕΥΤΕΡΑ

    Νέα Υόρκη, 26 Δεκεμβρίου 2005 (09:46 UTC+2)

     Ξεχάστε όσα γνωρίζατε για την καθιερωμένη μέτρηση του χρόνου κι ετοιμασθείτε για ένα λεπτό με 61 δευτερόλεπτα. Οι επιστήμονες θα καθυστερήσουν την είσοδο του 2006, λόγω της χρονικής διόρθωσης με το πρώτο « εμβόλιμο δευτερόλεπτο» σε μία επταετία, η οποία αποσκοπεί στην αποκατάσταση των αλλαγών που προκαλεί η ελλειπτική περιστροφή της Γης.

        Η διόρθωση αυτή θα επιτευχθεί με την παρεμβολή ενός επιπλέον δευτερολέπτου στα ρολόγια και στις τέσσερις πλευρές του πλανήτη, όταν οι δείκτες τους θα δείξουν την Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (Coordinated Universal Time), την οικουμενικώς παραδεδεγμένη σταθερή χρονική μονάδα, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Μέτρων και Τεχνολογίας.

        «Απολαύστε μία Πρωτοχρονιά μεγαλύτερη κατά ένα δευτερόλεπτο. Αυτή τη χρονιά μπορείτε να φυσήξετε την κόρνα σας ένα δευτερόλεπτο πιο πολύ», τονίζει χαριτολογώντας το Ινστιτούτο στη διευκρινιστική ανακοίνωσή του.

        Η Συντονισμένη Παγκόσμιος Ώρα συμπίπτει με τη χειμερινή ώρα του Λονδίνου. Το εμβόλιμο αυτό δευτερόλεπτο προστίθεται προκειμένου να διατηρηθεί μία ενιαία χρονική μέτρηση εντός 0,9 δευτερολέπτων του χρόνου περιστροφής της Γης, ο οποίος μπορεί να επιταχυνθεί, ή να επιβραδυνθεί, εξαιτίας πλήθους παραγόντων-φερ ειπείν λόγω των ωκεάνιων κυμάτων.

        Το πρώτο «εμβόλιμο δευτερόλεπτο» παρενεβλήθη στις 30 Ιουνίου 1972, όπως τονίζει το Ινστιτούτο. Μόλο που είναι πιθανόν να υπάρξει κι ένα αρνητικό δευτερόλεπτο -κοντολογίς ν αφαιρεθεί ένα δευτερόλεπτο από την Συντονισμένη Παγκόσμιο Ώρα- έως σήμερα είχαμε μόνον προσθέσεις δευτερολέπτων. Από το 1999 έως πρόσφατα, τα δύο καθιερωμένα χρονικά συστήματα μέτρησης σε δύο περιπτώσεις ήλθαν σχεδόν σε χρονική συγχρονία, ώστε να αποφευχθεί η πρόσθεση ενός δευτερολέπτου.

        Υπεύθυνη για την παρεμβολή του επιπλέον δευτερολέπτου είναι η Διεθνής Υπηρεσία Περιφοράς της Γης και Συστημάτων Αναφοράς. Βάσει διεθνούς συμφώνου, ως προτιμώμενες χρονικές στιγμές για την πρόσθεση των εμβόλιμων δευτερολέπτων ορίσθηκαν η 30η Ιουνίου κι η 31η Δεκεμβρίου.

    [03] ΟΡΟΙ ΜΛΑΝΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Βελιγραδι, 26 Δεκεμβρίου 2005 (09:46 UTC+2)

    Την οικονομική ασφάλεια των μελών της οικογενείας του και όσων τον έχουν συνδράμει, καθώς και την αμνήστευση όσων του προσέφεραν άσυλο στη διάρκεια της παρανομίας θέτει ως όρους για την παράδοση του ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου πρώην στρατηγός των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, σύμφωνα με πρώην αρχηγό της αστυνομίας του Βελιγραδίου Μάρκο Νίκοβιτς. Ο κ.§Νίκοβιτς δηλώνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ των σερβικών αρχών και του κ.Μλάντιτς αλλά μέχρι στιγμής η σερβική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε σχόλιο.

    [04] ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ

    Τόκιο, 26 Δεκεμβρίου 2005 (09:46 UTC+2)

    Με άνοδο 166,30 μονάδων και ποσοστό 1,04% ο δείκτης συναλλαγών Nikkei έσπασε το όριο των 16.000 μονάδων στην πρώτη συνεδριάση του ιαπωνικού χρηματιστηρίου μετά τα Χριστούγεννα και διαμορφώθηκε τελικά στις 16.107,67 μονάδες


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 26 December 2005 - 19:13:33 UTC