Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-12-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] IKANOΠΟΙΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ κ.Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗ
  • [03] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
  • [04] ΕΝΔΕΚΑΤΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΕ
  • [05] "ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ", ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ
  • [06] ΠΓΔΜ: ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

  • [01] IKANOΠΟΙΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 17 Δεκεμβρίου 2005 (10:31 UTC+2)

    H Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία επί των δημοσιονομικών προοπτικών της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013.

    Το συνολικό ύψος των κοινοτικών προϋπολογισμών, προσδιορίστηκε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις στα 862,3 δις ευρώ, που ισοδυναμεί με το 1,045% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να παραχωρήσουν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, όμως πρόσθεσαν ότι η έναρξη της διαδικασίας ένταξής της θα γίνει μαζί με τη συζήτηση σχετικά με την περαιτέρω διεύρυνση της Ένωσης.

    O πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση κινήθηκε συστηματικά, προετοιμάστηκε , διαμόρφωσε συμμαχίες, ανέλαβε πρωτοβουλίες και επιχειρηματολόγησε πολιτικά και τεχνικά.

    «Περάσαμε τις συμπληγάδες και διασφαλίσαμε τα συμφέροντα μας πετυχαίνοντας όλους τους στόχους. Δώσαμε μάχη να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για τη χώρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Καταφέραμε να διατηρήσουμε αυτούσιο το ποσό που αντιστοιχούσε στην Ελλάδα με εκείνη την πρόταση.Ο συνολικός φάκελος συνοχής της Ελλάδας διαμορφώθηκε σε 20 δισεκατομμύρια 101 εκατομμύρια ευρώ» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Σε ό,τι αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική ο κ Καραμανλής είπε ότι η διατύπωση είναι προϊόν συμβιβασμού αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγεί έως το 2013 σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι πολλά κράτη μέλη διαφωνούν με την αναθεώρηση ενώ υπενθύμισε ότι χρειάζεται ομοφωνία για ενδεχόμενη αλλαγή.

    «Όσον αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική, μετά την επιμονή πολλών χωρών προβλέπεται διαδικασία διαλόγου σχετικά με το μέλλον της. Όμως! Δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές έως το 2013. Μια τέτοια απόφαση απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη όλων μας και είναι πολλές οι χώρες που δεν συμφωνούν για αλλαγές, πριν από αυτήν την ημερομηνία. Εμείς είχαμε πει από την αρχή ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε αναθεώρηση της ΚΑΠ πριν από το 2013, και ότι εμμένουμε σταθερά σε όσα συμφωνήθηκαν από το Συμβούλιο των Βρυξελλών το 2002. Παραμείναμε ανυποχώρητοι σ' αυτήν τη θέση. Άρα πολύ απλά. Η ΚΑΠ ως το 2013 θα μείνει ως έχει. Συζητήσεις και προετοιμασίες για το μετά μπορούν να γίνονται. Αλλά ως εκεί».

    Μικρές απώλειες συνολικά 300εκ ευρώ για την Βουλγαρία και τη Ρουμανία και την ανάπτυξη της υπάιθρου προέκυψαν από τη διόρθωση που έγινε και ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «εμείς δεσμευόμαστε ότι θα την υπερκαλύψουμε με εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα».

    Το στοίχημα υπογράμμισε ο κ Καραμανλής είναι η αυξημένη απορροφητικότητα και η ανάπτυξη της χώρας και σημείωσε « Η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, παρά τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν πτώση μετά το πέρας των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στον δρόμο αυτό και με τα μέτρα που παίρνουμε, διασφαλίζουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα αλλά και την αναπτυξιακή αξιοποίηση των κονδυλίων που έχουμε εξασφαλίσει».

    Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι διευκολύνσεις διαχείρισης και απορρόφησης που διασφαλίστηκαν κατά την τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων, ενώ στην αρχική βρετανική πρόταση αυτές προβλέπονταν μόνο για τα νέα κράτη μέλη είπε ο κ Καραμανλής και υπογράμμισε «Σημαντική ωφέλεια είναι για την Ελλάδα, η επέκταση κατά ένα χρόνο της περιόδου δυνατότητας άντλησης πόρων: Αντί για 2 επιπλέον χρόνια, το γνωστό ?ν+2?, τώρα θα έχουμε 3 χρόνια μετά το τέλος του κανονικού χρόνου απορρόφησης. Πετύχαμε, επίσης, μια πολύ ευνοϊκή αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης προγραμμάτων από την ΕΕ από το 75% στο 85%, και στη Στερεά Ελλάδα και στο Νότιο Αιγαίο από 50% στο 85%. Με απλά λόγια: σε κάθε συγχρηματοδοτούμενο έργο που θα γίνεται στη χώρα μας, η ΕΕ θα πληρώνει το 85% και από τους εθνικούς πόρους θα αντλούμε μόνο το υπόλοιπο 15%. Αυτό σημαίνει ότι θα εξοικονομούμε περισσότερους εθνικούς πόρους, ώστε να υλοποιούμε περισσότερα προγράμματα. Πετύχαμε, τέλος, ειδικές ρυθμίσεις σε θέματα του ΦΠΑ στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, με τις οποίες ελαφρύνεται ακόμη περισσότερο ο εθνικός προϋπολογισμός. Η επιτυχία έγκειται στο γεγονός ότι σ' αυτές τις ρυθμίσεις εντάσσεται και η χώρα μας, ενώ στη διαπραγμάτευση του Ιουνίου, αυτές αφορούσαν μόνο τις νέες χώρες».

    Για τις περιφέρειες φυσικής σύγκλισης που δεν είναι επιλέξιμες για πλήρη χρηματοδότηση μελετούμε τρόπους επιπλέον στήριξης από το Ταμείο Συνοχής και από εθνικούς πόρους, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    «Τα κονδύλια που εξασφαλίστηκαν θα συμβάλουν στην υλοποίηση του νέου, ειδικά γι αυτό το σκοπό διαμορφωμένου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης 2007-2013, το οποίο, σε συνδυασμό με τις νέες μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη, ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί με επιτυχία στις νέες διεθνείς ανταγωνιστικές συνθήκες» τόνισε ο κ. Καραμανλής και κατέληξε «Ήταν μια μακρά και δύσκολη νύχτα, είμαστε όμως πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, τόσο για όσα εξασφαλίσαμε για τη χώρα μας όσο, βεβαίως, και γιατί σήμερα επιτύχαμε μια πολύ σημαντική συμφωνία για την ΕΕ»

    Απαντώντας σε ερώτηση αν θα χρησιμοποιήσει το βέτο στην περίπτωση που θα επιχειρηθεί αναθεώρηση της ΚΑΠ πριν από το 2013 ο κ Καραμανλής τόνισε ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία αν δεν υπήρχε συμβιβαστική διατύπωση σημειώνοντας ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και οι ανάγκες των άλλων στο βαθμό που δεν θίγονται ζωτικά εθνικά συμφέροντα, επανέλαβε πως πολλές χώρες δεν συμφωνούν με την αναθεώρηση της ΚΑΠ ανάμεσά τους και ιδρύτριες χώρες της ΕΕ και κατέληξε λέγοντας: «Δεν μου επιτρέπεται να πω τώρα περισσότερα».

    Κληθείς να σχολιάσει την κριτική του Γ. Παπανδρέου ότι είχε βάλει χαμηλά τον πήχη ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν σχολιάζει στο εξωτερικό τέτοια θέματα και κυρίως διαχρονικά ατυχείς δηλώσεις.

    Κ. Καραμανλής για την προοπτική των δυτικών Βαλκανίων.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου κορυφής, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε υπέρ αυτής με τη βεβαιότητα ότι θα δημιουργήσει, σε βάθος χρόνου, συνθήκες σταθερότητας στην περιοχή και ακόμη καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των χωρών».

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της και γι αυτό συμφώνησε σήμερα να της δοθεί το καθεστώς της υποψηφίας για ένταξη στην ΕΕ χώρας.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ θα προσδιορισθεί στο μέλλον. Ως προς το θέμα του ονόματος ο Κ Καραμανλής σημείωσε πως η Ελλάδα εξασφάλισε ότι η συνεργασία της χώρας αυτής για την εξεύρεση μιας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης θα αποτελεί πλέον υποχρέωση της ΠΓΔΜ έναντι της ΕΕ, και μάλιστα βραχυπρόθεσμη. Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η ανταπόκριση της ΠΓΔΜ στην υποχρέωση αυτή θα είναι ένα από τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αποφασισθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Παράλληλα ανέφερε ότι με δήλωση της προεδρίας στο Συμβούλιο επιβεβαιώθηκε ότι μέχρι την εξεύρεση της αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, η ΕΕ θα χρησιμοποιεί για τη χώρα

    [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ κ.Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Βρυξέλλες, 17 Δεκεμβρίου 2005 (09:31 UTC+2)

    Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής τόσο για τη Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα. Ο κ. Καραμανλής τα ξημερώματα [ώρα Ελλάδας] τόνισε ότι η σημερινή συμφωνία στέλνει ισχυρό μήνυμα στους λαούς της Ευρώπης παρά τις απογοητεύσεις της χρονιάς που πέρασε με τα δημοψηφίσματα και την αποτυχία για συμφωνία τον Ιούνιο. «Πολλοί περισσότεροι διεκδικούσαν κομμάτι από μικρότερη πίτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Καραμανλής. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε συστηματικά, προετοιμάστηκε , διαμόρφωσε συμμαχίες, ανέλαβε πρωτοβουλίες και επιχειρηματολόγησε πολιτικά και τεχνικά.

    «Περάσαμε τις συμπληγάδες και διασφαλίσαμε τα συμφέροντα μας πετυχαίνοντας όλους τους στόχους. Δώσαμε μάχη να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για τη χώρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Καταφέραμε να διατηρήσουμε αυτούσιο το ποσό που αντιστοιχούσε στην Ελλάδα με εκείνη την πρόταση. Ο συνολικός φάκελος συνοχής της Ελλάδας διαμορφώθηκε σε 20 δισεκατομμύρια 101 εκατομμύρια ευρώ» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Σε ό,τι αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική ο κ Καραμανλής είπε ότι η διατύπωση είναι προϊόν συμβιβασμού αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγεί έως το 2013 σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι πολλά κράτη μέλη διαφωνούν με την αναθεώρηση ενώ υπενθύμισε ότι χρειάζεται ομοφωνία για ενδεχόμενη αλλαγή.

    «Όσον αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική, μετά την επιμονή πολλών χωρών προβλέπεται διαδικασία διαλόγου σχετικά με το μέλλον της. Όμως! Δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές έως το 2013. Μια τέτοια απόφαση απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη όλων μας και είναι πολλές οι χώρες που δεν συμφωνούν για αλλαγές, πριν από αυτήν την ημερομηνία. Εμείς είχαμε πει από την αρχή ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε αναθεώρηση της ΚΑΠ πριν από το 2013, και ότι εμμένουμε σταθερά σε όσα συμφωνήθηκαν από το Συμβούλιο των Βρυξελλών το 2002. Παραμείναμε ανυποχώρητοι σ' αυτήν τη θέση. Άρα πολύ απλά. Η ΚΑΠ ως το 2013 θα μείνει ως έχει. Συζητήσεις και προετοιμασίες για το μετά μπορούν να γίνονται. Αλλά ως εκεί».

    Μικρές απώλειες συνολικά 300εκ ευρώ για την Βουλγαρία και τη Ρουμανία και την ανάπτυξη της υπαίθρου προέκυψαν από τη διόρθωση που έγινε και ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «εμείς δεσμευόμαστε ότι θα την υπερκαλύψουμε με εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα».

    Το στοίχημα υπογράμμισε ο κ Καραμανλής είναι η αυξημένη απορροφητικότητα και η ανάπτυξη της χώρας και σημείωσε « Η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, παρά τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν πτώση μετά το πέρας των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στον δρόμο αυτό και με τα μέτρα που παίρνουμε, διασφαλίζουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα αλλά και την αναπτυξιακή αξιοποίηση των κονδυλίων που έχουμε εξασφαλίσει».

    Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι διευκολύνσεις διαχείρισης και απορρόφησης που διασφαλίστηκαν κατά την τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων, ενώ στην αρχική βρετανική πρόταση αυτές προβλέπονταν μόνο για τα νέα κράτη μέλη είπε ο κ Καραμανλής και υπογράμμισε «Σημαντική ωφέλεια είναι για την Ελλάδα, η επέκταση κατά ένα χρόνο της περιόδου δυνατότητας άντλησης πόρων: Αντί για 2 επιπλέον χρόνια, το γνωστό ?ν+2?, τώρα θα έχουμε 3 χρόνια μετά το τέλος του κανονικού χρόνου απορρόφησης. Πετύχαμε, επίσης, μια πολύ ευνοϊκή αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης προγραμμάτων από την ΕΕ από το 75% στο 85%, και στη Στερεά Ελλάδα και στο Νότιο Αιγαίο από 50% στο 85%. Με απλά λόγια: σε κάθε συγχρηματοδοτούμενο έργο που θα γίνεται στη χώρα μας, η ΕΕ θα πληρώνει το 85% και από τους εθνικούς πόρους θα αντλούμε μόνο το υπόλοιπο 15%. Αυτό σημαίνει ότι θα εξοικονομούμε περισσότερους εθνικούς πόρους, ώστε να υλοποιούμε περισσότερα προγράμματα. Πετύχαμε, τέλος, ειδικές ρυθμίσεις σε θέματα του ΦΠΑ στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, με τις οποίες ελαφρύνεται ακόμη περισσότερο ο εθνικός προϋπολογισμός. Η επιτυχία έγκειται στο γεγονός ότι σ' αυτές τις ρυθμίσεις εντάσσεται και η χώρα μας, ενώ στη διαπραγμάτευση του Ιουνίου, αυτές αφορούσαν μόνο τις νέες χώρες».

    Για τις περιφέρειες φυσικής σύγκλισης που δεν είναι επιλέξιμες για πλήρη χρηματοδότηση μελετούμε τρόπους επιπλέον στήριξης από το Ταμείο Συνοχής και από εθνικούς πόρους, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    «Τα κονδύλια που εξασφαλίστηκαν θα συμβάλουν στην υλοποίηση του νέου, ειδικά γι αυτό το σκοπό διαμορφωμένου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης 2007-2013, το οποίο, σε συνδυασμό με τις νέες μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη, ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί με επιτυχία στις νέες διεθνείς ανταγωνιστικές συνθήκες» τόνισε ο κ. Καραμανλής και κατέληξε «Ήταν μια μακρά και δύσκολη νύχτα, είμαστε όμως πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, τόσο για όσα εξασφαλίσαμε για τη χώρα μας όσο, βεβαίως, και γιατί σήμερα επιτύχαμε μια πολύ σημαντική συμφωνία για την ΕΕ»

    Απαντώντας σε ερώτηση αν θα χρησιμοποιήσει το βέτο στην περίπτωση που θα επιχειρηθεί αναθεώρηση της ΚΑΠ πριν από το 2013 ο κ Καραμανλής τόνισε ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία αν δεν υπήρχε συμβιβαστική διατύπωση σημειώνοντας ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και οι ανάγκες των άλλων στο βαθμό που δεν θίγονται ζωτικά εθνικά συμφέροντα, επανέλαβε πως πολλές χώρες δεν συμφωνούν με την αναθεώρηση της ΚΑΠ ανάμεσά τους και ιδρύτριες χώρες της ΕΕ και κατέληξε λέγοντας: «Δεν μου επιτρέπεται να πω τώρα περισσότερα».

    Κληθείς να σχολιάσει την κριτική του Γ. Παπανδρέου ότι είχε βάλει χαμηλά τον πήχη ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν σχολιάζει στο εξωτερικό τέτοια θέματα και κυρίως διαχρονικά ατυχείς δηλώσεις.

    Δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή για την προοπτική των δυτικών Βαλκανίων.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου κορυφής, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε υπέρ αυτής με τη βεβαιότητα ότι θα δημιουργήσει, σε βάθος χρόνου, συνθήκες σταθερότητας στην περιοχή και ακόμη καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των χωρών».

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της και γι αυτό συμφώνησε σήμερα να της δοθεί το καθεστώς της υποψηφίας για ένταξη στην ΕΕ χώρας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ θα προσδιορισθεί στο μέλλον. Ως προς το θέμα του ονόματος ο Κ Καραμανλής σημείωσε πως η Ελλάδα εξασφάλισε ότι η συνεργασία της χώρας αυτής για την εξεύρεση μιας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης θα αποτελεί πλέον υποχρέωση της ΠΓΔΜ έναντι της ΕΕ, και μάλιστα βραχυπρόθεσμη. Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η ανταπόκριση της ΠΓΔΜ στην υποχρέωση αυτή θα είναι ένα από τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αποφασισθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Παράλληλα ανέφερε ότι με δήλωση της προεδρίας στο Συμβούλιο επιβεβαιώθηκε ότι μέχρι την εξεύρεση της αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, η ΕΕ θα χρησιμοποιεί για τη χώρα αυτή την ονομασία FYROM.

    Εποικοδομητικός ο ρόλος της Βρετανικής προεδρίας

    Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής χαιρέτισε τον "εποικοδομητικό ρόλο" της Βρετανικής προεδρίας για την λήψη απόφασης στη σύνοδο Κορυφής.

    O κ. Καραμανλής, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου κορυφής, χαιρέτισε «τον εποικοδομητικό ρόλο της βρετανικής προεδρίας στην περίπλοκη αυτή διαπραγμάτευση» αλλά και «τη γεναιότητα που επέδειξε» σχετικά με την αναθεώρηση του λεγόμενου βρετανικού «τσεκ».

    Ερωτηθείς ειδικά για τον ρόλο του Τ. Μπλέρ ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι για τα βρετανικά δεδομένα ο ρόλος που διαδραμάτισε ήταν ιδιαίτερα θετικός, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πολλοί ίσως ανέμεναν περισσότερα, ωστόσο θα πρέπει να θυμούνται ότι η πολιτική είναι η επιστήμη του εφικτού.

    [03] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2005 (16:37 UTC+2)

    Με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής η Ευρώπη παίρνει μια ανάσα, κάνει ένα μικρό βήμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ΕΕ παραμένει σε μια βαθιά πολιτική κρίση, ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι "εμφανίστηκε, όπως ακριβώς και στις άλλες μεγάλες διεθνείς ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, χωρίς σαφές διαπραγματευτικό πλαίσιο".

    Ειδικότερα, ο κ. Παπουτσής, εκτίμησε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής στην πραγματικότητα είναι κατώτερη των περιστάσεων και βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς όπως είπε, η ΕΕ παραμένει σε πλήρη αβεβαιότητα, όσον αφορά την τύχη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και το μέλλον της διεύρυνσης με νέα κράτη - μέλη πέραν των 27 κρατών.

    Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο κ. Παπουτσής είπε ότι κανείς δεν γνώριζε ποιοι ήταν οι στόχοι, τι ακριβώς επιθυμούσε να πετύχει. "Το μόνο που ακούγαμε ήταν, ότι επιδιώκουν τη συμφωνία, την όποια συμφωνία. Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής επέλεξε μια πολιτική χειρισμών ``πίσω από το παραβάν``, χειρισμών χωρίς διαφάνεια".

    "Η διασφάλιση των 20,1 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης την περίοδο 2007-2013, ήταν το ποσό στο οποίο είχαν καταλήξει ήδη από τον προηγούμενο Ιούνιο, σύμφωνα με τη δήλωση του ιδίου του κ. Καραμανλή", είπε ο κ. Παπουτσής. "Σε κάθε περίπτωση, έχουμε σημαντική μείωση για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της χώρας από τα κοινοτικά κονδύλια σε σχέση με τη χρηματοδότηση των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, με σημερινές τιμές 28,5 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, που αφορούσαν το Γ' ΚΠΣ, το Κοινοτικό Πλαίσιο, δηλαδή, που ισχύει σήμερα και που είχε πετύχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", πρόσθεσε.

    Σε σχέση με την ΚΑΠ, επέκρινε την κυβέρνηση ότι πανηγυρίζει πως διασφάλισε μέχρι το 2013 την εφαρμογή της ΚΑΠ, "δηλαδή πανηγυρίζουν για τις κατακτήσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που διασφάλισαν το αγροτικό εισόδημα, τα αγροτικά προϊόντα και τη χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης μέχρι το 2013, τις κατακτήσεις, δηλαδή, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που τότε η Νέα Δημοκρατία κατέκρινε και αμφισβήτησε με τον πιο έντονο τρόπο".

    Για την ενίσχυση του κεφαλαίου και όχι για την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων προορίζονται τα κονδύλια "που η κυβέρνηση της ΝΔ επαίρεται ότι εξαφάλισε", τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι αποκαλύφθηκε και πάλι ο πραγματικός χαρακτήρας της ΕΕ και η στρατηγική της επίθεσης στα δικαιώματα των λαών, καθώς και ότι "οι τσακωμοί και τα παζάρια αφορούν αποκλειστικά και μόνο ποιά πλουτοκρατία θα πάρει τα περισσότερα".

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ "οι μικρομεσαίοι αγρότες θα δεχθούν νέα πλήγματα", επικυρώθηκαν "όλες οι επιμέρους αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ", καθώς και οι συμφωνίες για το τρομοκρατικό πλαίσιο και ειδικά το ηλεκτρονικό φακέλλωμα".

    H μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού κάτω από τις προτάσεις της Κομισιόν και της προηγούμενης Προεδρίας και πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες είναι απαγορευτική για μια Ευρώπη ενωμένη, κοινωνική και δημοκρατική, αναφέρει σε ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ για το ίδιο θέμα.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "οι προτάσεις της βρετανικής προεδρίας και η όλη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, φανέρωσαν την αδυναμία των σημερινών ηγετών της Ε.Ε να αποκωδικοποιήσουν σωστά τα μηνύματα από το ΟΧΙ στο ευρωσύνταγμα και τις εξεγέρσεις στα γαλλικά προάστια, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν νέα ώθηση στην υπόθεση της κοινωνικής Ευρώπης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών της".

    Σύμφωνα με τον ΣΥΝ "πίσω από τις διαπραγματεύσεις κρύβονται κρίσιμα ζητήματα όπως η μείωση των ενισχύσεων στις οικογενειακές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η υπονόμευση της πολιτικής για τη συνοχή και τη σύγκλιση, η καθήλωση της Ένωσης σε μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, η περαιτέρω ενίσχυση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών".

    [04] ΕΝΔΕΚΑΤΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΕ

    Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2005 (16:11 UTC+2)

    Η Ελλάδα παρά τα όσα έχουν γίνει μέχρι παραμένει συγκεντρωτικό κράτος με πελατειακή νοοτροπία που αντί να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον υπηρετεί τα ιδιαίτερα συμφέροντα ομάδων και εξουσιών και το στοιχείο αυτό αποτελεί κίνητρο για τη χειραγώγηση της Αυτοδιοίκησης και πηγή διαφθοράς, παρατήρησε στην ομιλία του στο συνέδριο της ΕΝΑΕ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμο αυτό το συνέδριο, καθώς όπως είπε, η Αυτοδιοίκηση μπαίνει σε άλλη τροχιά με μεγαλύτερες προσδοκίες και μεγαλύτερη οντότητα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου άσκησε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά τα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ έχει προχωρήσει σε αλλαγές μέσα στο κόμμα και αυτό πρέπει να κάνουν και τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε νέες δομές και για την Αυτοδιοίκηση.

    Για το θέμα της δημιουργίας των πέντε υπερπεριφερειών ο κ. Παπανδρέου είπε πως δεν υπήρξε διάλογος μεταξύ κυβέρνησης, της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, ενώ αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά κονδύλια για την Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα για την απορροφηση των κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ και ενόψει της διανομής του Δ' ΚΠΣ.

    Ειδικότερα είπε πως τα 20 δισ. ευρώ για το Δ' ΚΠΣ που αναμένεται να λάβει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα παραμείνουν στα χαρτιά αν δεν απορροφηθούν τα κονδύλια από το Γ' ΚΠΣ, τα οποία υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε πέντε εκατομ. ευρώ και ως αδιάθετα θα αφαιρεθούν από τα κονδύλια του Δ' ΚΠΣ.

    Ο κ. Παπανδρέου, τέλος, πρότεινε ένα ευέλικτο επιτελικά κράτος που θα περιορίσει τις εξουσίες των υπουργών, τη δημιουργία ενός νέου "Καποδίστρια" και την υιοθέτηση αιρετού περιφερειάρχη και περιφερειακού συμβουλίου.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος αφού σημείωσε τον ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτήρα του 11ου συνεδρίου της ΕΝΑΕ που άρχισε σήμερα και θα συνεχιστεί έως την Κυριακή, υπογράμμισε ότι για την Αυτοδιοίκηση και μάλιστα μετά τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του 2006 ανοίγονται νέες προοπτικές τόσο από τις προκλήσεις που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και από το Δ' ΚΠΣ.

    Ο κ. Παυλόπουλος απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που είχαν, όπως είπε, εγκαταλείψει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ενώ χαρακτήρισε "αδειανό πουκάμισο" την πολιτική του ΠΑΣΟΚ στα θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες και τους πόρους.

    Μιλώντας για το θέμα της απορρόφησης των κονδυλίων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου ο υπουργός Εσωτερικών το απέδωσε στο νόμο Πάχτα και στην ολιγωρία της προηγούμενης κυβέρνησης.

    Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε πως παρά τα όσα έχουν γίνει από τη σημερινή κυβέρνηση, σήμερα στην Αυτοδιοίκηση υπάρχουν κενά στο προσωπικό των δήμων και των νομαρχιών που υπολογίζονται σε πέντε χιλιάδες θέσεις, τις οποίες δεν κατάφεραν να στελεχώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή για να κάνουν τη δουλειά τους οι νομάρχες.

    Ο κ. Παυλόπουλος απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ισχυρίστηκε στην ομιλία του πως το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να εφαρμόσει νέες δομές στην Αυτοδιοίκηση όταν θα ξαναέρθει στην εξουσία, είπε ότι στην πολιτική δεν πρέπει να προκαταλαμβάνει κανείς την ετυμηγορία του λαού, ενώ χαρακτήρισε τις προτάσεις του κ. Παπανδρέου ως γενικές που χωρούν από το τίποτα έως τα πάντα και πάσχουν από το σύνδρομο της αοριστίας.

    Ο υπουργός Εσωτερικών υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου για τη δημιουργία υπερπεριφερειών και τόνισε πως αυτές πρέπει να γίνουν γιατί δεν μπορούν όλοι οι δήμοι και οι νομαρχίες να διαχειριστούν αποτελεσματικά το Δ' ΚΠΣ.

    Οι υπερνομαρχίες αυτές , δεν πρόκειται, δήλωσε ο υπουργός να περιορίσουν τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης, ενώ σε κάθε μία από τις 13 ισχύουσες περιφέρειες θα δημιουργηθούν αναπτυξιακοί οργανισμοί με τεχνοκράτες στη διάθεση των δημάρχων και των νομαρχών.

    Τέλος όσον αφορά το 42% στο οποίο αντιτίθεται η ΕΝΑΕ ο κ. Παυλόπουλος είπε πως αυτό ήταν ένα μέτρο το οποίο περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας από το 2003 και ήταν προεκλογική δέσμευση του κόμματος.

    Είναι προτιμότερο, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, ο ελληνικός λαός όταν εκλέγει τους τοπικούς άρχοντες να γνωρίζει από την αρχή ποιος είναι ο προγραμματικός του λόγος που προκύπτει από την πρώτη Κυριακή και να αποφασίσει με αυτό το δεδομένο.

    Στη σημερινή συνεδρίαση κατά την έναρξη των εργασιών η πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ Γενννηματά ανέφερε τα αιτήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τα οποία συνοψίζονται ως εξής: οικονομική αυτοτέλεια, ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με ανακατανομή πόρων υπέρ της αυτοδιοίκησης και ενίσχυση τοπικών εσόδων και φορολογικής εξουσίας χωρίς επιβάρυνση των πολιτών. Η ΕΝΑΕ επίσης ζητά τη θέσπιση τοπικού αναπτυξιακού πόρου, καθώς και αναπτυξιακού προγράμματος για τις νομαρχιακές αυτοδιοίκήσεις.

    Στη συνέχεια το λόγο πήραν εκπρόσωποι κομμάτων. Από τη Νέα Δημοκρατία μίλησε ο Ιορδάνης Τζαμτζής, από το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής και από το Συνασπισμό ο Βαγγέλης Αποστόλου.

    Μίλησαν επίσης ο γγ Περιφέρειας Αττικής Χ. Μανιάτης, ο νομάρχης Αν. Αττικής Λεωνίδας Κουρής κ.α.

    [05] "ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ", ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Τίρανα, 17 Δεκεμβρίου 2005 (11:14 UTC+2)

    «Με την Ελλάδα οφείλουμε να εργαζόμαστε πάντα για να είμαστε καλοί φίλοι», τόνισε ο αλβανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Ζενέλι, μιλώντας στην εφημερίδα των Τιράνων «Μπαλκάν», με την ολοκλήρωση της θητείας του στην Ελλάδα. Συστήνοντας παράλληλα στα ΜΜΕ των δύο χωρών να είναι πιο προσεκτικά και να μην υπερτονίζουν μεμονωμένα περιστατικά.

    Σε ερώτηση τι μπορεί να πει τώρα στο τέλος της θητείας του στην Αθήνα, ο Αλβανός πρέσβης είπε: «Δούλεψα με μεγάλη αφοσίωση, με αίσθημα ευθύνης αλλά και με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό όραμα για τη συνεχή ενίσχυση των Ελληνοαλβανικών σχέσεων. Για το έργο μου είναι καλύτερα να μιλήσουν οι άλλοι».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια, ο κ. Ζενέλι δήλωσε: «Είχα την τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο κ. Παπούλια, είχα τη χαρά να έχω μια μακρά και πολύ φιλική συζήτηση μαζί του. Συζητήσαμε για αρκετά προβλήματα των διμερών σχέσεων, τους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, την ελληνική μειονότητα, το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας, τις εξελίξεις στην περιοχή κλπ. Ο κοινός παρονομαστής της συζήτησής μας ήταν ο στρατηγικός χαρακτήρας των διμερών σχέσεων για την ενίσχυσή των οποίων οφείλουμε να εργαστούμε και στο μέλλον με ισχυρή βούληση. Ο κ. Παπούλιας εκτίμησε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι στο καλύτερο επίπεδο που γνώρισαν ποτέ και ότι αποτελούν παράδειγμα σχέσεων στην περιοχή».

    Τέλος, ερωτηθείς για τις εντυπώσεις με τις οποίες φεύγει από την Ελλάδα, ο κ. Ζενέλι δήλωσε: «Φεύγω με τις καλύτερες εντυπώσεις. Με την Ελλάδα οφείλουμε να εργαζόμαστε πάντα για να είμαστε καλοί φίλοι. Είναι δύσκολο να οικοδομήσεις πολύ καλές σχέσεις, δεν γίνονται με λόγια, απαιτείται δουλειά, προσπάθειες, ευρωπαϊκό όραμα, καθημερινή κατανόηση, θάρρος για το ξεπέρασμα μεμονωμένων γεγονότων, πρέπει να ατενίζουμε το μέλλον. Εάν για παράδειγμα, γράφουμε στις εφημερίδες ότι η Ελλάδα επαναπροώθησε 50 χιλ. ή 100 χιλ. λαθρομετανάστες και μεγαλοποιούμε τα πράγματα, δεν μπορεί να είμαστε σοβαροί στην πολιτική. Η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης πρέπει να γίνεται από κοινού και είναι θέμα αρχών. Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε να εκτιμούμε δημοσίως τις προσπάθειες του κ. Βουλγαράκη ο οποίος για τις εορτές και τις διακοπές έδωσε τη δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης και στους Αλβανούς που δεν είχαν ανανεώσει τις άδειες παραμονής. Αυτό πρέπει να το εκτιμήσουμε. Θα σας πω έναν αριθμό: Από τις 45 χιλ. παράνομες διελεύσεις των συνόρων στην Ελλάδα, οι 40 χιλ. ήταν από Αλβανούς. Όμως κανένας από αυτούς δεν πήγε φυλακή. Απλά επαναπροωθήθηκαν.

    [06] ΠΓΔΜ: ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Σκόπια, 17 Δεκεμβρίου 2005 (00:17 UTC+2)

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρακολουθούν τα Σκόπια την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και περιμένουν τις σχετικές αποφάσεις.

    Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως αν οι ηγέτες των 25 χωρών-μελών της ΕΕ καταλήξουν απόψε σε συμφωνία για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Κοινότητας, τότε η ΠΓΔΜ θα λάβει το «πολυπόθητο» γι΄ αυτήν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.

    Σε διαφορετική περίπτωση, το όλο θέμα για την χορήγηση αυτού του καθεστώτος στην ΠΓΔΜ, κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφερθεί σε μία από τις δύο Συνόδους Κορυφής το επόμενο εξάμηνο, επί αυστριακής προεδρίας, η οποία αρχίζει από το νέο έτος.

    Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, υπό τον πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, στην οποία εξετάσθηκαν τα δεδομένα που διαμορφώνονται στις Βρυξέλλες από την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα αποτελέσματα που μπορούν να προκύψουν σχετικά με το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας που επιθυμεί να λάβει η ΠΓΔΜ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 17 December 2005 - 19:13:40 UTC