Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-12-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠ΄ Ο,ΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΠΕΙ"
  • [02] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [04] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΒΕΘ ΑΠΟ Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΚΑΙ Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ
  • [05] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΣΤΑ 200 ΕΥΡΩ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ
  • [06] Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΕΧΕΙ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [07] ΒΕΛΓΙΟ: Ο ΡΕΝ ΖΗΤΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΓΙΑ
  • [08] ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2006: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

  • [01] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠ΄ Ο,ΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΠΕΙ"

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2005 (12:12 UTC+2)

    Την αταλάντευτη αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τις αλλαγές, τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις και την πρόθεσή του να συγκρουστεί μέχρι τέλους με τα φαινόμενα διαφθοράς, διαμήνυσε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ.

    "Δεσμευτήκαμε απέναντι στην ελληνική κοινωνία να περιορίσουμε το γκρίζο της διαφθοράς, να διαμορφώσουμε κανόνες κοινούς για όλους, να ενισχύσουμε τη δημοκρατία στον τόπο που τη γέννησε. Δεν εγκαταλείπουμε τίποτε απ' ό,τι είχαμε πει. Δεν έχουμε δισταγμούς, δεν έχουμε διλήμματα και δεύτερες σκέψεις. Εχουμε πάρει από καιρό τις αποφάσεις μας, ακολουθούμε πορεία διαρκούς μετωπικής σύγκρουσης με τα φαινόμενα της διαφθοράς και της παθογένειας που τα αναπαράγουν", ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε οτι η πορεία αυτή είναι επιτακτική υποχρέωση όλων, είναι απαίτηση της οικονομίας, ζήτημα δημοκρατίας.

    Κάνοντας επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε οτι παραστάσεις εντυπώσεων απο εκείνους που εξέθρεψαν τη διαπλοκή, από εκείνους που σκέπαζαν τα πάντα προκαλούν τον πολίτη. Δεν προσθέτουν, αφαιρούν.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι η απόλυτη διαφάνεια, η νομιμότητα, το δημόσιο συμφέρον, είπε ο κ. Καραμανλής και εξήγησε οτι γι αυτό το λόγο καταργήθηκε ο μαθηματικός τύπος στα δημόσια έργα, αναμορφώνεται το νομοθετικό πλαίσιο για τις κρατικές προμήθειες, κατατέθηκε νομοσχέδιο για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων,προωθείται ειδικό σύστημα προμηθειών στο χώρο της Υγείας. Η δικαιοσύνη, σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, συνεχίζει αποφασιστικά και παραδειγματικά την εξάρθρωση των παραδικαστικών κυκλωμάτων. Οι αρχές της νέας διακυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι ξεκάθαρες και ισχύουν για όλους. Υπευθυνότητα παντού, νομιμότητα, διαφάνεια, σεβασμό στο χρήμα του φορολογουμένου, σεβασμό στον πολίτη, σεβασμό στις αξίες της ελληνικής κοινωνίας.

    "Αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθούμε αποφασιστικά, αταλάντευτα, ασυμβίβαστα. Οποια και αν είναι η πολεμική που μας γίνεται, όποιες συμμαχίες και αν αναπτύσσονται, το μέτωπο δεν κλείνει παρά μόνο με νίκη. Νίκη της νέας διακυβέρνησης, νίκη των πολιτών. Θα ανοίξουμε όσα μέτωπα χρειαστεί για να κερδίσουμε τον αγώνα αυτό και θα τον κερδίσουμε. Η δύναμή μας είναι η πλατιά κοινωνική συμμαχία που ξεπερνά τα κομματικά πλαίσια. Συμψηφισμοί δεν γίνονται, σε πιέσεις δεν υποκύπτουμε, η υποκρισία δεν πρόκειται να περάσει", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής προκαλώντας το ενθουσιώδες χειροκρότημα των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

    Αναφερόμενος στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε οτι θα συνεχιστούν με διορατικότητα, αποφασιστικότητα και αίσθημα ευθύνης.

    Εξήγησε δε οτι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται μόνο για να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος, γίνονται για να ανοίξουν σε όλους τους πολίτες οι δρόμοι του μέλλοντος, για να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες. Γίνονται για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του παρόντος, ικανό να προσφέρει στους πολίτες καλύτερες υπηρεσίες υγείας, υψηλότερο επίπεδο υγείας, αποτελεσματικότερο δείκτη ασφάλειας, πραγματική ευημερία, καλύτερη ζωή.

    "Οι πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δύσκολη για τον τόπο περίοδο. Μας ζήτησαν εξυγίανση, δικαιοσύνη, ειλικρίνεια, ευθύνη. Το μήνυμα της κοινωνίας είναι ξεκάθαρο. Εχουμε διαρκή επικοινωνία με τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα, προχωρούμε μπροστά τη συμπαράταξη της πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας, πετυχαίνουμε απτά οικονομικά αποτελέσματα", είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Καραμανλής.

    Αναφέρθηκε στην κακή κατάσταση της οικονομίας που παρέλαβε η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι στα χρόνια που πέρασαν η χώρα κατάντησε ουραγός σε πολλούς οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες, το δημόσιο χρέος από 25% του ΑΕΠ το 1980 έφτασε σχεδόν στο 110% το 2004.

    Η Ελλάδα έφτασε να έχει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα ανάμεσα στους εταίρους της, ενώ η ανεργία ξεπέρασε το 11% το 2004. Αναφερόμενος στις πολιτικές του επιλογές ανέφερε: "Δίνουμε μάχη για τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση, την εξυγίανση αλλά και τον περιορισμό του ευρύτερου δημόσιου τομέα". Και πρόσθεσε ότι "προχωρούμε σε μια μεταρρύθμιση που συνεπάγεται λιγότερα βάρη στους φορολογούμενους, καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, όφελος για την οικονομία, όφελος για ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος".

    Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι πολίτες είναι μαζί με την κυβέρνηση στην προσπάθεια να αλλάξουν όλα εκείνα που δεν πάνε καλά. Και κάλεσε τα στελέχη του να συνεχίσουν τις μάχες που δίνουν καθημερινά.

    [02] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2005 (14:47 UTC+2)

    Για τα θέματα και τα προβλήματα αθωνικής κοινότητας ενημερώθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ο οποίος επισκέφθηκε το Αγιον Ορος ύστερα από πρόσκληση της ιεράς κοινότητας.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την επίσκεψή του ως επίσκεψη συνεργασίας και υποσχέθηκε πλήρη συμπαράσταση του ΠΑΣΟΚ στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Αγιον Ορος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε τη σημερινή μέρα παρακολουθώντας την Ακολουθία του Ορθρου στη μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου διάβασε το "Πιστεύω" και το "Πάτερ ημών" αλλά και κοινώνησε.

    Στη συνέχεια μετέβη στις Καρυές όπου του έγινε επισκοπική υποδοχή από τον πρωτεπιστάτη του Αγίου Ορους πατέρα Παύλο και τους αντιπροσώπους των είκοσι μονών του Αγίου Ορους.

    Στον ιερό ναό του Πρωτάτου, που είναι αφιερωμένος στην Παναγία, ο κ. Παπανδρέου προσκύνησε την εικόνα του "Αξιον εστί", ενώ ο Πρωτεπιστάτης Παύλος καλωσορίζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη συμβολή του στη λύση των προβλημάτων τα οποία δεν έπρεπε να υπάρχουν.

    Απαντώντας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το Αγιον Ορος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των Ελλήνων και είναι υποχρέωση όλων να βοηθήσουν μια περιοχή με ιδιαίτερη πνευματική ομορφιά.

    Επίσης μνημόνευσε και τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, στην πνευματική εποπτεία του οποίου υπάγεται το Αγιον Ορος, και τους δύσκολους αγώνες που δίνει το Πατριαρχείο στην Τουρκία για θέματα όπως το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης και οι περιουσίες.

    Τις προσφωνήσεις ακολούθησε δοξολογία και στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου μετείχε σε σύναξη των είκοσι αντιπροσώπων των μονών στην οποία επίσης πήραν μέρος και τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ. Στη σύναξη τέθηκαν θέματα όπως οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διοχέτευση κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ προς το Αγιον Ορος, η τροποποίηση του αρχαιολογικού νόμου, θέμα της στράτευσης των μοναχών και η φορολόγηση της περιουσίας των μονών, η οποία βρίσκεται εκτός Αγίου Ορους.

    Σε δήλωσή του, μετά τη σύναξη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη στο Αγιον Ορος και ευχαρίστησε για την υποδοχή που του έγινε και είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την ακολουθία του Ορθρου στη μονή Σίμωνος Πέτρας ακολουθήθηκε το τελετουργικό που ακολουθείται σε περιπτώσεις επίσκεψης υψηλών προσκεκλημένων, όπως ο χορός των πολυελαίων.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το πολύ μεγάλο έργο στο Αγιον Ορος και ανέφερε ότι κατά τη σύναξη διατυπώθηκαν πολλά παράπονα από τους μοναχούς για τη διακοπή ή τη μεγάλη καθυστέρηση στα προγράμματα συντήρησης και αναστήλωσης.Τόνισε, ότι το Αγιον Ορος είναι ένα διεθνές σύμβολο της Ορθοδοξίας και πρεσβευτής ενός πολιτισμού και αξιών σε πολλές περιοχές της γης και γι'αυτό υποσχέθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναδείξει το ρόλο και τον πολιτισμό του Αγίου Ορους και θα κάνει ό,τι μπορεί για την επίλυση των προβλημάτων του.

    Οπως ανέφεραν μέλη της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, οι μοναχοί του Αγίου Ορους ανέφεραν ότι έστειλαν οκτώ επιστολές στον πρωθυπουργό και τον υφυπουργό Πολιτισμού χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν οποιαδήποτε απάντηση, ενώ εξέφρασαν εμμέσως παράπονα για τη διοίκηση του Αγίου Ορους, εκθιάζοντας την προηγούμενη.

    Ο κ. Παπανδρέου πέραν των άλλων ενεργειών στις οποίες είπε ότι θα προβεί το κόμμα του, ανέφερε ότι θα σταλεί επιστολή προς τον πρωθυπουργό με την ιδιότητά του ως υπουργού Πολιτισμού. Στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δόθηκε ως δώρο το δίτομο έργο "Εικόνες και κειμήλια" του Πρωτάτου, στον ιερό ναό του οποίου υπάρχουν οι περίφημες αγιογραφίες του Πανσέληνου οι οποίες σήμερα κινδυνεύουν λόγω των μεγάλων βλαβών στη στέγη του ιερού ναού.

    Τον κ. Παπανδρέου συνόδευαν στην επίσκεψή του στον Αγιον Ορος οι κ.κ. Παπουτσής, Χρυσοχοΐδης, Λοβέρδος, Μαγκριώτης, Πετσάλνικος, Δριβελέγκας, Δρούτσας και Ζιώγας.

    Χθες το βράδυ αμέσως μετά την άφιξή του στο Αγιον Ορος ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τη μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου και κατέλυσε, ενώ είχε συζήτηση με τον ηγούμενο και μέλη της μονής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    [03] ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2005 (13:46 UTC+2)

    Πυκνό χιόνι πέφτει σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας όπου η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες, ενώ σ΄ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ο καιρός άρχισε να επιδεινώνεται σταδιακά, με πτώση της θερμοκρασίας και ισχυρούς ανέμους.

    Πριν το μεσημέρι άρχισαν να πέφτουν πυκνές νιφάδες χιονιού στα ορεινά των νομών Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς και πολλές περιοχές ντύθηκαν στα λευκά, ενώ οι κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε κινητοποίηση για τον εκχιονισμό του οδικού δικτύου.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες στους επαρχιακούς δρόμους Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας και Βιτσίου), Καστοριάς - Ιωαννίνων, Γρεβενών - Βασιλίτσας και Γρεβενών - Καλαμπάκας, Φλώρινας - Αμυνταίου και Κοζάνης - Ιωαννίνων. Επίσης, με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στο ορεινό επαρχιακό οδικού δίκτυο της επαρχίας Βοϊου Κοζάνης.

    Στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές επικρατεί συννεφιά, ενώ στα ορεινά της Κεντρικής Μακεδονίας βρέχει και κατά διαστήματα πέφτει και χιονόνερο.

    [04] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΒΕΘ ΑΠΟ Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΚΑΙ Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2005 (23:24 UTC+2)

    Τους ανακαινισμένους χώρους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) εγκαινίασαν απόψε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης.

    Στην ομιλία του ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει έμπρακτα τις ΜΜΕ, με την υιοθέτηση μίας επιθετικής οικονομικής πολιτικής αλλά και με την πλήρη αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, δρομολογώντας πολιτικές, που συγκροτούν ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα, ενισχύουν την περιφερειακή ανάπτυξη, στηρίζουν τον αγροτικό τομέα, δίνουν νέα πνοή στον τουρισμό και τονώνουν την απασχόληση.

    Αναφερόμενος στην Μακεδονία και τη Θράκη τόνισε ότι στερούνται διεθνούς προβολής αλλά και μειονεκτούν, ως προς τις επενδυτικές ευκαιρίες και γι' αυτό το ΥΜΑ-Θ προχωρά στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ταυτοποίηση της περιοχής με στόχο τη διεθνή αναγνωρισιμότητά της μέσα από τη νέα επικοινωνιακή οντότητα με λογότυπο «Macedonia Thrace.gr».

    Παράλληλα επεξεργάζεται την οπτικοποίηση του λογότυπου καθώς και ένα τριετές πλάνο (2005-2008) διεθνούς επικοινωνίας που περιλαμβάνει ενέργειες δημοσιότητας, διαφήμισης, διαδικτυακής επικοινωνίας, επαφών και σχέσεων με κρίσιμους διαμορφωτές της κοινής γνώμης.

    Ο κ. Σαλαγκούδης τόνισε ότι ο εκσυγχρονισμός του ΒΕΘ συμβαδίζει με τον αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Επιμελητηρίων που προωθεί η κυβέρνηση καθώς και με την ανάπτυξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της χώρας.

    Αναφερόμενος στην ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, επισήμανε ότι θα αποτελέσει εργαλείο εκσυγχρονισμού για τις εν λόγω επιχειρήσεις.

    Ο πρόεδρος του ΒΕΘ Σωτήριος Μαγόπουλος τόνισε ότι το Επιμελητήριο επανακαθορίζει τους στόχους και την αποστολή του, προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες της νέας εποχής, αλλά και των νέων δεδομένων.

    Επισήμανε ότι το ΒΕΘ αποφάσισε την αγορά γηπέδου στη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΕΤΒΑ, όπου θα ανεγερθεί στεγασμένος χώρος, περίπου 6000 τμ.

    Το κτίριο θα φιλοξενεί μόνιμο εκθετήριο προϊόντων των μελών του επιμελητηρίου, μουσείο Βιοτεχνίας, συνεδριακό κέντρο, καθώς και χώρους για επιδείξεις μόδας και στέγασης σωματείων.

    [05] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΣΤΑ 200 ΕΥΡΩ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ

    Σόφια, 9 Δεκεμβρίου 2005 (23:31 UTC+2)

    Διακόσια ευρώ πλήρωσαν, κατά μέσο όρο, οι Βούλγαροι σε "φακελάκια" το 2005, σύμφωνα με την έρευνα της οργάνωσης "Διεθνής Διαφάνεια" που παρουσιάστηκε σήμερα στη Σόφια.

    Η έρευνα έδειξε ότι το 6% των Βούλγαρων πλήρωσαν μέχρι και 800 ευρώ ενώ το 10% κατέβαλαν από 400 έως 600 ευρώ σε δωροδοκίες. Οι "παραλήπτες" των ποσών αυτών είναι κατά σειρά, οι τελωνειακοί υπάλληλοι, οι δικαστικοί, τα πολιτικά κόμματα, οι βουλευτές και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

    Στη γειτονική Ρουμανία που, όπως και η Βουλγαρία, ελπίζει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, το "φακελάκι" φτάνει, κατά μέσο όρο, τα 160 ευρώ.

    [06] Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΕΧΕΙ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 9 Δεκεμβρίου 2005 (23:23 UTC+2)

    Ελεγχοι που έγιναν σε μια προσβεβλημένη από τη γρίπη των πτηνών γαλοπούλα επιβεβαίωσαν ότι η θανατηφόρος νόσος έχει επεκταθεί στη Ρουμανία και πέραν του Δέλτα του Δούναβη, εκεί όπου πρωτοεντοπίστηκε τον Οκτώβριο η νόσος αυτή των πτηνών, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από ειδικούς αξιωματούχους.

    Η Ρουμανία τον περασμένο μήνα έστειλε μια γαλοπούλα στη Βρετανία για επιπλέον εξετάσεις αφού βρέθηκε ότι είχε προσβληθεί από τη θανατηφόρο νόσο. Η γαλοπούλα προερχόταν από το χωριό Σκαρλατέστι στην περιοχή Μπράιλα περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή όπου πρωτοεντοπίστηκε η νόσος αυτή στο Δέλτα του Δούναβη.

    Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δείχνουν ότι η νόσος έχει επεκταθεί σε πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ρουμανίας. Ενώ το χωριό Σκαρλατέστι, με χίλιους κατοίκους βρίσκεται πολύ κοντά σε άλλα χωριά και κωμοπόλεις ενώ απέχει μόλις 170 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Βουκουρέστι.

    [07] ΒΕΛΓΙΟ: Ο ΡΕΝ ΖΗΤΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΡΑΤΟΥΣ

    Βρυξέλλες, 9 Δεκεμβρίου 2005 (22:48 UTC+2)

    Ο Επίτροπος των Βρυξελλών αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Ολι Ρεν ζήτησε σήμερα από τους πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να παραχωρήσουν την ερχόμενη εβδομάδα το καθεστώς του υποψήφιου κράτους για μελλοντική ένταξη στην ΕΕ στην ΠΓΔΜ. Τέλη Νοεμβρίου, παρόμοια προτροπή απευθύνθηκε από τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), Χαβιέρ Σολάνα.

    "Αυτό θα είναι ένα πολύ θετικό σήμα τόσο για την ΠΓΔΜ όσο και για τα Δυτικά Βαλκάνια, ενθαρρύνω δε το Ευρωπαϊκό συμβούλιο (πρωθυπουργοί, αρχηγοί κρατών) να ακολουθήσουν την προτροπή της Επιτροπής", δήλωσε ο Ρεν, όμως αρκετά κράτη-μέλη της Ένωσης έχουν επιφυλάξεις.

    Ας σημειωθεί ότι το ανωτέρω καθεστώς δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα ξεκινήσει ο ενταξιακός διάλογος με την ΕΕ.

    Η Τουρκία απέκτησε το καθεστώς αυτό το 1999, αλλά ξεκίνησε ενταξιακό διάλογο πριν από δύο μήνες.

    Το θέμα της ΠΓΔΜ αναμένεται να παραπεμφθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των 25 στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Γάλλος διπλωμάτης που ζήτησε να μείνει ανώνυμος δήλωσε ότι "το να δοθεί στα Σκόπια το ανωτέρω καθεστώς δεν είναι η πλέον έξυπνη απόφαση της στιγμής". Πρόσθεσε, όμως, ότι "δεν πρέπει να αποθαρρυνθούν ούτε τα Σκόπια, ούτε τα Βαλκάνια".

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το θέμα συνδέεται με την ευόδωση ή μη των συνομιλιών για τον προϋπολογισμό της Ένωσης τα έτη 2007-2013, επειδή ορισμένα μέλη αν δεν υπάρξει λύση για τον προϋπολογισμό αυτό δεν θα είναι πρόθυμα εμμέσως να δημιουργήσουν και νέα έξοδα διεύρυνσης.

    Άλλη ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε επίσης ανώνυμα ότι "ασφαλώς η ΠΓΔΜ θα είναι το θύμα αυτής της συγκυρίας (στην ΕΕ), θα προσπαθήσουμε όμως να είναι κατά το ελάχιστο δυνατόν θύμα".

    [08] ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2006: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Λειψία, 10 Δεκεμβρίου 2005 (00:01 UTC+2)

    Η Κόστα Ρίκα θα είναι η αντίπαλος της Γερμανίας στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006. Μετά την κλήρωση που έγινε απόψε στη Λειψία, το ζευγάρι αυτό προέκυψε για την πρεμιέρα του Μουντιάλ, που έχει προγραμματιστεί για τις 9 Ιουνίου 2006 (19:00), στην «Αλιάντς Αρένα» του Μονάχου. Η οικοδέσποινα ήταν δεδομένο πως θα ανοίξει την αυλαία της διοργάνωσης και σήμερα έμαθε τον αντίπαλό της.

    Το πρόγραμμα των αγώνων έχει ως εξής:

    09.06.2006 Μόναχο 1ος όμιλος: Γερμανία - Κόστα Ρίκα (19:00)

    09.06.2006 Γκελζενκίρχεν 1ος όμιλος: Πολωνία - Ισημερινός (22:00)

    10.06.2006 Φρανκφούρτη 2ος όμιλος: Αγγλία - Παραγουάη (16:00)

    10.06.2006 Ντόρτμουντ 2ος όμιλος: Τρίνινταντ & Τομπάγκο - Σουηδία (19:00)

    10.06.2006 Αμβούργο 3ος όμιλος: Αργεντινή - Ακτή Ελεφαντοστού (22:00)

    11.06.2006 Λειψία 3ος όμιλος: Σερβία/Μαυροβούνιο - Ολλανδία (16:00)

    11.06.2006 Νυρεμβέργη 4ος όμιλος: Μεξικό - Ιράν (19:00)

    11.06.2006 Κολονία 4ος όμιλος: Ανγκόλα - Πορτογαλία (22:00)

    12.06.2006 Καϊζερσλάουτερν 6ος όμιλος: Αυστραλία-Ιαπωνία (16:00)

    12.06.2006 Ανόβερο 5ος όμιλος: Ιταλία - Γκάνα (16:00)

    12.06.2006 Γκελζενκίρχεν 5ος όμιλος: ΗΠΑ - Τσεχία (19:00)

    13.06.2006 Στουτγκάρδη 7ος όμιλος: Γαλλία - Ελβετία (19:00)

    13.06.2006 Φρανκφούρτη 7ος όμιλος: Νότια Κορέα - Τόγκο (22:00)

    13.06.2006 Βερολίνο 6ος όμιλος: Βραζιλία - Κροατία (22:00)

    14.06.2006 Λειψία 8ος όμιλος: Ισπανία - Ουκρανία (16:00)

    14.06.2006 Μόναχο 8ος όμιλος: Τυνησία - Σαουδική Αραβία (19:00)

    14.06.2006 Ντόρτμουντ 1ος όμιλος: Γερμανία - Πολωνία (22:00)

    15.06.2006 Αμβούργο 1ος όμιλος: Ισημερινός - Κόστα Ρίκα (16:00)

    15.06.2006 Νυρεμβέργη 2ος όμιλος: Αγγλία - Τρίνινταντ & Τομπάγκο (19:00)

    15.06.2006 Βερολίνο 2ος όμιλος: Σουηδία - Παραγουάη (22:00)

    16.06.2006 Γκελζενκίρχεν 3ος όμιλος: Αργεντινή - Σερβία/Μαυροβούνιο (16:00)

    16.06.2006 Στουτγκάρδη 3ος όμιλος: Ολλανδία - Ακτή Ελεφαντοστού (19:00)

    16.06.2006 Ανόβερο 4ος όμιλος: Μεξικό - Ανγκόλα (22:00)

    17.06.2006 Φρανκφούρτη 4ος όμιλος: Πορτογαλία - Ιράν (16:00)

    17.06.2006 Καϊζερσλάουτερν 5ος όμιλος: Ιταλία - ΗΠΑ (19:00)

    17.06.2006 Κολονία 5ος όμιλος: Τσεχία - Γκάνα (22:00)

    18.06.2006 Λειψία 7ος όμιλος: Γαλλία - Νότια Κορέα (22:00)

    18.06.2006 Μόναχο 6ος όμιλος: Βραζιλία-Αυστραλία (16:00)

    18.06.2006 Νυρεμβέργη 6ος όμιλος: Ιαπωνία-Κροατία (19:00)

    19.06.2006 Ντόρτμουντ 7ος όμιλος: Τόγκο - Ελβετία (16:00)

    19.06.2006 Αμβούργο 8ος όμιλος: Σαουδική Αραβία - Ουκρανία (22:00)

    19.06.2006 Στουτγκάρδη 8ος όμιλος: Ισπανία - Τυνησία (19:00)

    20.06.2006 Βερολίνο 1ος όμιλος: Ισημερινός - Γερμανία (17:00)

    20.06.2006 Ανόβερο 1ος όμιλος: Κόστα Ρίκα - Πολωνία (17:00)

    20.06.2006 Καϊζερσλάουτερν 2ος όμιλος: Παραγουάη - Τρίνινταντ & Τομπάγκο (22:00)

    20.06.2006 Κολονία 2ος όμιλος: Σουηδία - Αγγλία (22:00)

    21.06.2006 Φρανκφούρτη 3ος όμιλος: Ολλανδία - Αργεντινή (17:00)

    21.06.2006 Μόναχο 3ος όμιλος: Ακτή Ελεφαντοστού - Σερβία/Μαυροβούνιο (17:00)

    21.06.2006 Γκελζενκίρχεν 4ος όμιλος: Πορτογαλία - Μεξικό (22:00)

    21.06.2006 Λειψία 4ος όμιλος: Ιράν - Ανγκόλα (22:00)

    22.06.2006 Αμβούργο 5ος όμιλος: Τσεχία - Ιταλία (17:00)

    22.06.2006 Νυρεμβέργη 5ος όμιλος: Γκάνα - ΗΠΑ (17:00)

    22.06.2006 Ντόρτμουντ 6ος όμιλος: Ιαπωνία-Βραζιλία (22:00)

    22.06.2006 Στουτγκάρδη 6ος όμιλος: Κροατία-Αυστραλία (22:00)

    23.06.2006 Ανόβερο 7ος όμιλος: Ελβετία - Νότια Κορέα (17:00)

    23.06.2006 Κολονία 7ος όμιλος: Τόγκο - Γαλλία (17:00)

    23.06.2006 Βερολίνο 8ος όμιλος: Ουκρανία - Τυνησία (22:00)

    23.06.2006 Καϊζερσλάουτερν 8ος όμιλος: Σαουδική Αραβία - Ισπανία (22:00)

    ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»

    (1) 24.06.2006 Μόναχο Α1 - Β2 (18:00)

    (3) 24.06.2006 Λειψία Γ1 - Δ2 (22:00)

    (4) 25.06.2006 Νυρεμβέργη Δ1 - Γ2 (22:00)

    (2) 25.06.2006 Στουτγκάρδη Β1 - Α2 (18:00)

    (5) 26.06.2006 Καϊζερσλάουτερν Ε1 - ΣΤ2 (18:00)

    (7) 26.06.2006 Κολονία Ζ1 - Η2 (22:00)

    (6) 27.06.2006 Ντόρτμουντ ΣΤ1 - Ε2 (18:00)

    (8) 27.06.2006 Ανόβερο Η1 - Ζ2 (22:00)

    ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

    (Α) 30.06.2006 Βερολίνο Νικητής 1 - Νικητής 3 (18:00)

    (Γ) 30.06.2006 Αμβούργο Νικητής 5 - Νικητής 7 (22:00)

    (Β) 01.07.2006 Γκελζενκίρχεν Νικητής 2 - Νικητής 4 (18:00)

    (Δ) 01.07.2006 Φρανκφούρτη Νικητής 6 - Νικητής 8 (22:00)

    ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

    04.07.2006 Ντόρτμουντ Νικητής Α - Νικητής Β (22:00)

    05.07.2006 Μόναχο Νικητής Β - Νικητής Δ (22:00)

    «ΜΙΚΡΟΣ» ΤΕΛΙΚΟΣ

    08.07.2006 Στουτγκάρδη (22:00)

    ΤΕΛΙΚΟΣ

    09.07.2006 Βερολίνο (22:00)


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 10 December 2005 - 19:13:36 UTC