Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-11-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] K.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΕΡΓΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ"
  • [02] ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [03] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ.ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ Ο ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ
  • [04] ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΞΕΚΙΝΑ Ο
  • [05] ΟΜΙΛΙΑ Ι. ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
  • [06] ΤΟ 73% ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [07] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [08] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] ΒΡΑΔΙΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΗ Μ.ΜΟΣΧΟΒΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ"
  • [10] Ο ΥΜΑ-Θ ΣΤΟ 46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] K.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΕΡΓΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ"

    Γρεβενά, 19 Νοεμβρίου 2005 (11:34 UTC+2)

    Στη Δυτική Μακεδονία, βρίσκεται από το πρωί ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος λίγο μετά την άφιξή του στην Κοζάνη, επισκέφθηκε εργοτάξια του κάθετου oδικού άξονα της Εγνατίας ''Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή''.

    Ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Με την επίσκεψη στα εργοτάξια της Εγνατίας, έχω την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι τα έργα πλέον προχωρούν με πολύ γοργούς ρυθμούς. Και είμαστε πεπεισμένοι ότι είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, να ολοκληρωθεί η Εγνατία έως το 2008.

    Η Εγνατία και οι κάθετοι άξονές της είναι ένα έργο πολύ μεγάλης, καίριας, στρατηγικής σημασίας. Γιατί δημιουργεί ισχυρή δυναμική ανάπτυξης, αλλά και πρόσθετα κίνητρα για ξένες επενδύσεις. Και πάνω απ΄ όλα, κυρίως, αναβαθμίζει το γεωπολιτικό ρόλο της Β. Ελλάδας, ενόψει μάλιστα της επικείμενης ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αλλά και του γενικότερου ευρωπαϊκού προσανατολισμού των άλλων γειτόνων μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα επενδύει στην εξωστρέφεια της οικονομίας της. Με τους νέους οδικούς άξονες, τις νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις, με τις διακρατικές συμφωνίες και τα έργα υποδομής, τη δημιουργία υποδομών στο χώρο της ενέργειας, με την οικονομική μας διπλωματία και τη στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας, η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θράκη από απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας μπορούν να γίνουν το οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής μας.

    Αυτός είναι ο στόχος. Και αυτόν τον στόχο τον υπηρετεί μια βασική στρατηγική μας επιλογή. Η ανάπτυξη της Περιφέρειας. Με απλά λόγια, ανάπτυξη της Περιφέρειας, ισχυρή Περιφέρεια σε μια σύγχρονη Ελλάδα».

    [02] ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2005 (23:56 UTC+2)

    «Η Θεσσαλονίκη σβήνει τα φώτα» ήταν το σύνθημα για την έναρξη - σήμερα το βράδυ στον κινηματογράφο «Ολύμπιον»- του 46ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Οι ουρές που σχημάτιζαν οι προσκεκλημένοι ήταν μάλλον πρωτόγνωρες (με εξαίρεση ίσως εκείνες που σχημάτιζαν οι κινηματογραφόφιλοι των πρώτων διοργανώσεων σχεδόν τρεις δεκαετίες πριν, έξω από το θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών προκειμένου να εξασφαλίσουν εισιτήριο για κάποια από τις προβολές του Φεστιβάλ).

    Προτού όμως «σβήσουν τα φώτα» στην αίθουσα του Ολύμπιον προκειμένου να αρχίσει η προβολή της ταινίας έναρξης («Η κόλαση μέσα μου» του Βόσνιου σκηνοθέτη Ντάνις Τάνοβιτς) άναψαν δεκάδες προβολείς, στρώθηκαν κόκκινα χαλιά για την είσοδο των επισήμων , στήθηκαν και σιδερένια κάγκελα πέριξ της εισόδου του «Ολύμπιον» .

    Η τελετή άρχισε με μικρή καθυστέρηση καθώς προηγήθηκε η ταλαιπωρία για την είσοδο των προσκεκλημένων και η επιχείρηση της ταξιθεσίας τους .

    Παρόντες στην τελετή ήταν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης , οι δύο υφυπουργοί Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης και Νίκος Ορφανός, ο δήμαρχος και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και Παναγιώτης Ψωμιάδης και σύσσωμοι οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του κυβερνώντος κόμματος και αυτού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ ο υφυπουργός Πολιτισμού κ.Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε το Φεστιβάλ ως την «κεντρική σκηνή του ελληνικού κινηματογράφου» και τη Θεσσαλονίκη ως τον τόπο που το γέννησε . Παράλληλα αναφέρθηκε στις ιδέες και σκέψεις της πολιτείας για την συνέχιση και ενδυνάμωση του θεσμού.

    Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του Φεστιβάλ, το οποίο «αποτελεί», όπως είπε, «μια διοργάνωση, που συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής και στην καθιέρωση ενός κατάλληλου κλίματος συνεργασίας σε όλους τους τομείς» και συνέχισε λέγοντας πως «χτίζεται στην περιοχή μας ένας κόμβος Πολιτισμών και Τεχνών, που την αναδεικνύει και την προβάλει διεθνώς».

    Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αλλά και ο πρόεδρος και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ κ. Γιώργος Χωραφάς και Δέσποινα Μουζάκη Την τελετή έναρξης παρουσίασαν οι ηθοποιοί Γωγώ Μπρέμπου και Γιώργος Καραμίχος σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου.

    Η έναρξη της κινηματογραφικής γιορτής έγινε απόψε ανεπίσημα (προβολή εκτός συναγωνισμού) με μια «Κόλαση». Πρόκειται για την ομότιτλη ταινία του Βόσνιου σκηνοθέτη Ντάνις Τάνοβιτς (βραβευμένου προ τετραετίας με Οσκαρ για την «Ουδέτερη ζώνη») .

    Με σαφείς θεωρητικές αναφορές στο ομότιτλο έργο του Δάντη και κινηματογραφικές στον Κριστόφ Κισλόφσκι, ο Τάνοβιτς σχολιάζει με την, διάρκειας 97 λεπτών, ταινία του τις διαφορετικές στάσεις ζωής .

    Στην ταινία που παρουσιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο και αναμένεται στους ελληνικούς κινηματογράφους λίγο πριν τα Χριστούγεννα πρωταγωνιστούν οι Εμανουέλ Μπεάρ, Καρίν Βιάρντ, Μαρί Ζιλέν, Κάρολ Μπουκέ, Ζακ Γκαμπλέν, και Γκιγιόμ Κανέ.

    Στη διάρκεια του Φεστιβάλ (18-27 Νοεμβρίου) προγραμματίστηκε να προβληθούν περισσότερες από 220 ταινίες.

    Το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα ξεκινά αύριο. Οι προβολές θα γίνονται στις δύο αίθουσες του «Ολύμπιον» και σε πέντε ακόμη κινηματογραφικές αίθουσες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Της αποψινής πανηγυρικής τελετής έναρξης ακολούθησε πάρτι των διοργανωτών για τους Έλληνες και ξένους καλεσμένους του σε κλαμπ του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

    [03] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ.ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ Ο ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ

    Σέρρες, 19 Νοεμβρίου 2005 (11:50 UTC+2)

    'Ενα από τα πρώτα ιδιωτικά υδροηλεκτρικά έργα και το μεγαλύτερο από τα "μικρά" project του τομέα, που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης, εγκαινιάστηκε στις 11 το πρωί από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γιώργο Σαλαγκούδη, στη λίμνη Κερκίνη, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά και της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Πρόκειται για το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υδατόπτωση, που χρησιμοποιεί αποκλειστικά τα νερά του ποταμού Στρυμώνα, χωρίς να επιβαρύνει καθόλου το τοπικό αρδευτικό δίκτυο.

    Το μικρό υδροηλεκτρικό έργο της ΥΗΣ Κερκίνης ΑΕ, συνολικού προϋπολογισμού 6,6 εκατ. ευρώ, κατασκευάστηκε από την Ελληνική Υδροκατασκευή ΑΕ και βρίσκεται στα όρια του δήμου Ηράκλειας Σερρών, στο κοινοτικό διαμέρισμα Λιθότοπου. Συγκεκριμένα, η μονάδα χαμηλής πτώσης, συνολικής ισχύος 5 MW, έχει κατασκευαστεί στη δεξιά όχθη του Στρυμώνα, σε έκταση 14 στρεμμάτων, κατωφερικά του "ρουφράκτη", που ρυθμίζει τη ροή του ποταμού.

    Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργοςε Σαλαγκούδης, τόνισε:

    «Είναι ιδιαίτερη χαρά για την ευκαιρία που μου δίνεται να επισκεφθώ και να εγκαινιάσω τον Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό της Κερκίνης ισχύος 5 MW και να συγχαρώ από κοντά τους συντελεστές του έργου.

    Θέλω να μοιραστώ μαζί σας το αίσθημα προσωπικής ικανοποίησης που νοιώθω κάθε φορά που επισκέπτομαι έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το αίσθημα αυτό πηγάζει από την ειλικρινή μου πίστη ότι τα έργα ΑΠΕ είναι απαραίτητα αναπτυξιακά έργα για την ελληνική περιφέρεια, την εθνική οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος. Στηρίζεται όμως ταυτόχρονα και στην αίσθηση ότι και εγώ και όλη η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης έχουμε συμβάλει στη νέα αυτή προσπάθεια για την «απογείωση» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που ξεκίνησε στην πατρίδα μας πριν 1,5 περίπου έτος. Και συμβάλλαμε τόσο με τη δουλειά μας όσο κυρίως με την καθαρότητα της πολιτικής μας θέσης και της πολιτικής μας παρέμβασης.

    Δεν θέλω να προσεταιριστώ ή να κερδίσω από τη λάμψη και την προσπάθεια των φυσικών συντελεστών των έργων. Τα θετικά αποτελέσματα της αναπτυξιακής πορείας της πατρίδας μας προέρχονται κυρίως από την προσπάθειας και τη συμμετοχή των Ελλήνων μηχανικών, των μελετητών και των επιχειρηματιών που σχεδιάζουν, μελετούν και επενδύουν για την υλοποίηση των έργων, καταβάλλοντας χρόνο, κόπο και επενδυτικά κεφάλαια. Ευθύνη της Πολιτικής είναι να διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ώστε να αναπτύσσονται χωρίς προσκόμματα οι υγιείς επιχειρηματικές δραστηριότητες και να δημιουργείται ένα περιβάλλον ελκυστικό για επενδύσεις.

    Από την πρώτη στιγμή ανάληψης της νέας διακυβέρνησης ξεκινήσαμε -στα πλαίσια του εφικτού- μια μεγάλη προσπάθεια να προωθήσουμε δυναμικά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σήμερα, έχουμε ξεπεράσει τα 630 MW από ΑΠΕ σε λειτουργία στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα παλαιά έργα πριν από το 1994.

    Κατά τη διάρκεια της νέας διακυβέρνησης τέθηκε σε λειτουργία πάνω από το 25% των σταθμών ΑΠΕ που λειτουργούν στην Ελλάδα από το 1994. Τα έργα αυτά αφορούν σε επενδύσεις άνω των 170 εκατ. ευρώ που έγιναν στην ελληνική περιφέρεια, από τα οποία περισσότερο από 50 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε ξένες επενδύσεις.

    Αυτή τη στιγμή είναι υπό κατασκευή σε όλη την Ελλάδα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 140 MW και συνολικών επενδύσεων άνω των 140 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 60 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε ξένες επενδύσεις.

    Όλα αυτά σημαίνουν ότι μέσα σε κάτι περισσότερο από 1,5 έτος διανύσαμε περισσότερο από το μισό του δρόμου που έχει διανυθεί για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα από το 1994.

    Αυτή την περίοδο ολοκληρώνουμε την Τρίτη Εθνική Έκθεση για τις ΑΠΕ που θα υποβάλουμε μέχρι τέλος του έτους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τα στοιχεία μας προκύπτει ότι, ο στόχος που είχε τεθεί για 1.000 MW από Α.Π.Ε. μέχρι το τέλος της πρώτης τετραετίας (7/3/2008) θα επιτευχθεί και θα ξεπεραστεί. Μέχρι το τέλος του 2006 θα λειτουργούν στην πατρίδα μας τουλάχιστον 950 MW από ΑΠΕ.

    Το 2005 ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς ΑΠΕ θα ξεπεράσει το 40% έναντι μέσου ετήσιο ρυθμού 16% κατά την τριετία 2001-2004. Το 2006 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πάνω από 30%. Θέλουμε να επιταχύνουμε κι άλλο για να προσεγγίσουμε όσο το δυνατό περισσότερο το στόχο που έχει θέσει η ΕΕ ώστε μέχρι το 2010 ποσοστό 20,1% της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας να καλύπτεται από ΑΠΕ. Είναι πλέον ένα δύσκολος στόχος και για να τον πετύχουμε χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, πρόσθετες πολιτικές και μεγαλύτερη προσπάθεια. Για αυτό:

    - προωθούμε σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο η εκπόνηση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει,

    - πιέζουμε για να επιταχυνθεί η ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, στην Εύβοια και την Πελοπόννησο,

    - αποφασίσαμε και προωθούμε την διασύνδεση των ΒΑ Κυκλάδων που θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση του τοπικού αιολικού και γεωθερμικού δυναμικού,

    - και έχουμε καταρτίσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που ελπίζω σύντομα να είναι στη Βουλή, με το οποίο απλοποιούμε το επενδυτικό περιβάλλον και προωθούμε νέες τεχνολογίες ΑΠΕ όπως είναι τα υβριδικά συστήματα και η ηλιακή ενέργεια.

    Η Πολιτική μας για τις ΑΠΕ δεν περιορίζεται μόνο στην ηλεκτροπαραγωγή αλλά επεκτείνεται σε όλους τους τομείς:

    - Στη Γεωθερμία: ολοκληρώσαμε το θεσμικό πλαίσιο και οι Περιφέρειες μπορούν να προχωρήσουν απρόσκοπτα στους διαγωνισμούς για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της χώρας. Πρόσφατα επισκέφθηκα τη Μήλο αφενός μεν διότι εκεί υπάρχει ένας εθνικός πλούτος που πρέπει να αξιοποιηθεί αφετέρου για να περάσω το πολιτικό μήνυμα προώθησης της γεωθερμίας ως μιας νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    - Στα Βιοκαύσιμα: η Κυβέρνηση έχει ήδη αποφορολογήσει κατάλληλες ποσότητες βιοντήζελ και έχουμε ήδη ψηφίσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νέο νόμο για την προώθηση των Βιοκαυσίμων. Δημιουργούμε μια νέα ελεύθερη αγορά με κανόνες που θα ενισχύσει την αγροτική οικονομία, την περιφερειακή ανάπτυξη και την ενεργειακή ανεξαρτησία.

    - Στην εξοικονόμηση ενέργειας: Λάβαμε για πρώτη φορά απόφαση για τη διαχείριση της ζήτησης στις βιομηχανίες που εφαρμόστηκε με επιτυχία τον Ιούλιο 2005. Εκτελέσαμε την ίδια περίοδο ένα σημαντικό πρόγραμμα αντιστάθμισης της άεργου ισχύος στα δημόσια κτίρια και μια χρήσιμη διαφημιστική καμπάνια. Στο Υπουργείο εργάζονται παράλληλα δύο Επιτροπές για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 91/2002 για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα των Κτιρίων και της Οδηγίας 8/2004 για τη Συμπαραγωγής Υψηλής Απόδοσης.

    Πιστεύω βαθιά ότι η πολιτική προώθησης των ΑΠΕ είναι κατ' ουσία μια λαϊκή πολιτική. Μειώνει το βαθμό εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο και στηρίζει την εθνική οικονομία και κατ' επέκταση τα εισοδήματα. Με τις σημερινές διεθνείς τιμές των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα το συνολικό όφελος για την πατρίδα μας από την ενέργεια που παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ξεπερνά σαφώς τα 80 Eυρώ / MWh. Κάθε Μεγαβάτ ΑΠΕ μας εξοικονομεί περίπου 70.000 ευρώ κάθε έτος από την απώλεια εσόδων που θα είχαμε λόγω αγοράς δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα και πάνω από 70.000 ευρώ κάθε έτος λόγω της απεξάρτησης από το εισαγόμενο πετρέλαιο. Έτσι το συνολικό ετήσιο όφελος για την πατρίδα μας από τις ΑΠΕ που λειτουργούν σήμερα ξεπερνά τα 80 εκατ. Ευρώ, χωρίς φυσικά να υπολογίσουμε τα οφέλη από τα φορολογικά έσοδα, την απασχόληση και την περιφερειακή ανάπτυξη. Αυτό το όφελος θέλουμε να το πολλαπλασιάσουμε.

    Η πολιτική μας αυτή είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή που αποσκοπεί στο μέγιστο όφελος για την Πατρίδα.

    Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζω σήμερα τον Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό της Κερκίνης ισχύος 5 MW. Η ενημέρωση που έχω για αυτό το έργο μου δείχνει ότι αποτελεί μια σημαντική απόδειξη ότι έργα ΑΠΕ και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές δεν είναι ασύμβατες έννοιες. Η τεχνογνωσία και το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό μπορεί να τις συνδυάσουν με επιτυχία. Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα κατασκευάστηκε δίπλα στη λίμνη Κερκίνης που αποτελεί ένα σημαντικό υδροβιότοπο με πλούσια πανίδα, ο οποίος προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες. Ενημερώθηκα ότι η κατασκευή της υδροληψίας έγινε από φυσικό πρανές της λίμνης ώστε να μη θιγούν τα υφιστάμενα έργα και ότι ο αγωγός προσαγωγής είναι κλειστός και υπόγειος ώστε να είναι αθέατος. Το έργο είναι ορατό μόνο από κάποιον που πλησιάζει με πλωτό μέσο από την πλευρά της λίμνης. Το νέο αυτό έργο θα παράγει ετησίως 18 Γιγαβατώρες.

    Εύχομαι καλή επιτυχία στους συντελεστές του έργου και τους ενθαρρύνω να διαφημίσουν και να αναδείξουν το έργο αυτό στους επισκέπτες της λίμνης Κερκίνης ώστε να συμβάλουν στην εμπέδωση της περιβαλλοντικής παιδείας και στην ενημέρωση του κοινού για τη σημασία και την αξία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

    [04] ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΞΕΚΙΝΑ Ο ΕΣΘ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2005 (12:39 UTC+2)

    Τονωτική ένεση στην αγορά της Θεσσαλονίκης επιχειρεί ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος (ΕΣΘ), ξεκινώντας μια πρωτοποριακή καμπάνια, που από τις 28 Νοεμβρίου και για οκτώ εβδομάδες, θα "ντύσει" τα καταστήματα της πόλης με 2.500 "μπάνερς" και 5.000 αφίσες και θα στολίσει τους στύλους του δήμου με 800 εντυπωσιακά λάβαρα.

    Με κεντρικά συνθήματα τα "αγορά ...στο κέντρο της καρδιάς μας" και "Οσο ...ψωνίζεις κερδίζεις", ο ΕΣΘ θα επιστρατεύσει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, ολοσέλιδες καταχωρήσεις σε περιοδικά και εφημερίδες, αλλά και έντυπο υλικό (20.000 τετρασέλιδα και 1.500.000 μονόφυλλα έντυπα), για να προσελκύσει τους Θεσσαλονικείς στα καταστήματα της πόλης τους.

    Στα καταστήματα που θα συμμετέχουν στη διαφημιστική καμπάνια και θα φέρουν το ειδικό σήμα, οι καταναλωτές θα μπορούν να διεκδικήσουν δώρα και προσφορές, δωροεπιταγές, δωρεάν πάρκινγκ και παράδοση των εμπορευμάτων που θα αγοράσουν κατ' οίκον.

    Επίσης, όπως ανακοινώθηκε σε σχετική συνέντευξη τύπου, κάθε εβδομάδα της καμπάνιας ορίζεται ως "εβδομάδα γιορτής" για διαφορετική περιοχή της πόλης, που διαθέτει αγορά. Ανεξάρτητα από τη γεωγραφική περιοχή που θα γιορτάζει κάθε εβδομάδα, όλοι οι πελάτες των καταστημάτων της καμπάνιας θα συμμετέχουν -με κάθε αγορά τους- σε μια μεγάλη κλήρωση με πλούσια δώρα.

    Στο διάστημα 28/11-4/12, "τιμώμενη" περιοχή θα είναι η Τσιμισκή, ενώ την επόμενη εβδομάδα (5/12-11/12) θα γιορτάζει το τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Εγνατία, Ι.Δραγούμη, Λ.Νίκης και Αγίας Σοφίας. Από τις 12/12 έως τις 18/12 θα είναι η σειρά των οδών Αγγελάκη, Εγνατία, Δωδεκανήσου και Λ.Νίκης, ενώ η εβδομάδα 19/12-25/12 θα "ανήκει" στη Βασιλίσσης Ολγας.

    Στα καταστήματα της ανατολικής Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένες οι επόμενες δύο εβδομάδες. Το διάστημα από 26/12 έως 1/1 ορίστηκε ως "εβδομάδα Μπότσαρη", ενώ εκείνο που μεσολαβεί από τις 2/1 μέχρι τις 8/1 ως "εβδομάδα Μαρτίου". Από 9/1 έως 15/1 θα γιορτάζει η οδός Μητροπόλεως, ενώ η όγδοη εβδομάδα της καμπάνιας αφορά ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

    Δελεαστικό είναι το καλλιτεχνικό τμήμα της καμπάνιας, το οποίο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- 25 μουσικά συγκροτήματα (που θα εμφανιστούν σε κεντρικά σημεία της πόλης σε ώρες αιχμής της αγοράς) και ομάδες νέων καλλιτεχνών γκράφιτι (που θα δημιουργήσουν τα έργα τους σε ειδικούς τοίχους και επιφάνειες στην πόλη). Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της καμπάνιας συμπληρώνουν ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργοί, μίμοι και επιδείξεις χορευτών "capoeira", της γνωστής βραζιλιάνικης πολεμικής τέχνης, που εξελίχθηκε τελικά σε εντυπωσιακή μορφή χορού.

    ΑΛ.Γ

    [05] ΟΜΙΛΙΑ Ι. ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2005 (23:53 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα έχουν τις προϋποθέσεις για να αποτελέσουν περιοχές καινοτομίας εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Ιωάννης Τσουκαλάς στην ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε, στη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος Απόφοιτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων.

    Όπως επισήμανε, στην ανατολική Θεσσαλονίκη συνυπάρχουν ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις, τεχνολογικά μουσεία, ενώ η πόλη διαθέτει δύο ΑΕΙ και ένα ΤΕΙ.

    Ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι οι επιδόσεις της χώρας μας στην καινοτομία είναι απογοητευτικές, καθώς βρίσκεται στην τελευταία θέση στην ΕΕ των 15. Στην ΕΕ των 15 κατά μέσο όρο κατατίθενται 153,6 αιτήσεις για χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ στην Ελλάδα 7,3 και στη Βόρεια Ελλάδα 4,8.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, για να αναστηλωθεί το ερευνητικό τοπίο στην Ελλάδα πρέπει η υγιής επιχειρηματικότητα να συναντηθεί με την καινοτόμο ερευνητική δραστηριότητα.

    Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, επισήμανε ότι οι αναγκαίες αλλαγές για τη σταθεροποίηση του κλίματος του πλανήτη θα έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    [06] ΤΟ 73% ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Σόφια, 19 Νοεμβρίου 2005 (12:39 UTC+2)

    Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρία δημοσκοπήσεων «Alfa Research», το 62% των Βουλγάρων θεωρεί, ότι θα είναι καλύτερο να γίνει η χώρα τους μέλος της ΕΕ το 2007, ενώ το 16% υποστηρίζει ότι είναι υπέρ της να περιμένουμε ακόμα ένα έτος. Πάνω απο το 50% πιστεύει ότι θα κερδίσει η Βουλγαρία από την ένταξη και το 26% ότι δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική διαφορά. Το 73% είναι υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το 25% κατά. Για το 57%, η ΕΕ είναι η καλύτερη λύση για τη Βουλγαρία.

    [07] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Σόφια, 19 Νοεμβρίου 2005 (12:24 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, δέχθηκε στη Σόφια τον ανώτατο διοικητή του στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγό Τζέμις Τζόουνς. Ο κ. Τζόουνς αναφέρθηκε στον εξαιρετικά θετικό ρόλο των ένοπλων δυνάμεων της Βουλγαρίας σε διάφορες περιοχές του κόσμου για το οποίο και ευχαρίστησε. Στη συνέχεια ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ Γκεόργκι Περβάνοφ για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη Συμμαχία, την κατάσταση στο Αφγανιστάν, την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Πακιστάν, τη βοήθεια στο Σουδάν και την υποστήριξη των αποστολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας επιβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι και θα παραμείνει συνεπές μέλος του ΝΑΤΟ και θα συνεχίσει να εκτελεί τις υποχρεώσεις της.

    [08] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 19 Νοεμβρίου 2005 (11:26 UTC+2)

    «Κοχα Γιον»: «Το ΔΝΤ θα πραγματοποιήσει την εποπτεία των μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα στην Αλβανία».

    «Γκαζετα Σκιπταρε»: «Θα ξεκινήσει η αποζημίωση των πρώην ιδιοκτήτων».

    «Σεκουλι»: «Συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση - Στα Τίρανα 7 ώρες στο 24ωρο χωρίς ρεύμα».

    «Αλμπανια»: «Οι πρώτοι πρώην ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν με 2 εκατ ερώ».

    «Ριλιντια Ντεμοκρατικε»: «ΔΝΤ: «Η νέα αλβανική κυβέρνηση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο».

    «Ντίτα»: «Τζορτζ Σόρος, επίτιμος πολίτης των Τιράνων».

    «Κοριέρι»: «Η έλλειψη της ενέργειας πλησιάζει την οικονομική κρίση στην Αλβανία».

    «Ζερι ι Ποπουλιτ»: «Πολιτική γκάφα του ΥΠΕΞ Μπεσνίκ Μουσταφάϊ σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο»

    Η Ζερι ι Ποπουλιτ, όργανο της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Αλβανίας χαρακτηρίζει ως «σοβαρή πολιτική γκάφα» τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μπεσνίκ Μουσταφάϊ, στο Στρασβούργο ότι «δεν θα υπάρξουν δύο αλβανικά κράτη στα Βαλκάνια».

    Η Ζερι ι Ποπούλιτ σχολιάζει ότι μία τέτοια δήλωση είναι κατά του εθνικού αλβανικού ζητήματος και κατά των αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, και ότι με τη δήλωσή του ο αλβανός ΥΠΕΞ προκάλεσε αιφνιδίαση στη Δύση και σοκ σε όσους υποστηρίζουν το αλβανικό ζήτημα.

    Στη συνέχεια η εφημερίδα τονίζει ότι δεν είναι τυχαία τώρα που η συγκεκριμένη δήλωση του αλβανού ΥΠΕΞ έρχεται λίγο καιρό μετά τη γνωστή δήλωσή του για «ανεξαρτησία υπό όρους» του Κοσσυφοπεδίου, ενώ το 2/3 των αρχηγών των κρατών σε όλο τον κόσμο έχουν τοποθετηθεί υπέρ της πλήρης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Επίσης η εφημερίδα σχολιάζει ότι αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τέτοιες δηλώσεις γίνονται εν όψει των διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Οι δηλώσεις του αλβανού ΥΠΕΞ - τονίζει η εφημερίδα - αποτελούν την χειρότερη υπηρεσία για την Αλβανία και για το Κοσσυφοπέδιο.

    Κλέαρχος Λιάτης

    [09] ΒΡΑΔΙΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΗ Μ.ΜΟΣΧΟΒΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2005 (11:13 UTC+2)

    Βραδιές αφιερωμένες στο ποιητικό και θεατρικό έργο της συγγραφέα και ποιήτριας Ματίνας Μόσχοβη θα πραγματοποιηθούν στις 21 και 28 Νοεμβρίου, στις 21.00 στο θέατρο "Ακτίς Αελίου".

    Την πρώτη βραδιά θα παρουσιάσουν ποιητικές της συλλογές οι ηθοποιοί: Ελεοννώρα Αιβαζίδου, Θεανώ Αμοιρίδου, Θωμάς Βελισσάρης, Ιωάννα Κατσαρού, Νίκος Ορτετζάτος, αλλά και η ίδια η συγγραφέας, ενώ τη δεύτερη βραδιά θα παρουσιαστούν ανέκδοτα θεατρικά της έργα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [10] Ο ΥΜΑ-Θ ΣΤΟ 46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2005 (23:48 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, απηύθυνε απόψε χαιρετισμό στην τελετή έναρξης του 46ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο κ. Τσιαρτσιώνης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του Φεστιβάλ, το οποίο «αποτελεί», όπως είπε, «μια διοργάνωση, που συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής και στην καθιέρωση ενός κατάλληλου κλίματος συνεργασίας σε όλους τους τομείς» και συνέχισε λέγοντας πως «χτίζεται στην περιοχή μας ένας κόμβος πολιτισμών και τεχνών, που την αναδεικνύει και την προβάλλει διεθνώς».

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης μιλώντας για τη συνεργασία του ΥΜΑ-Θ με το Φεστιβάλ τόνισε πως: «Μέσω αυτής της συνεργασίας θέλουμε να προσφέρουμε στο κοινό, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, εκδηλώσεις για την έβδομη Τέχνη», και πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτό αγκαλιάσαμε και τις παράλληλες εκδηλώσεις, που διαφημίζουν την περιοχή μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκδηλώσεις, που θα συνεχίσουν σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, όταν σβήσουν τα φώτα στην πλατεία Αριστοτέλους και στο λιμάνι».

    Μάλιστα, ο ΥΜΑ-Θ, όσον αφορά στις περιφερειακές εκδηλώσεις, είπε ότι «ήδη στο μετρό της Αθήνας, στο Σύνταγμα, παρουσιάσαμε μια έκθεση - στολίδι, υπό τον τίτλο Το μετρό σας ταξιδεύει στην κινηματογραφούπολη» και συνέχισε «από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε τις καινούριες προσπάθειες του Φεστιβάλ, όπως είναι το Crossroads, το νέο φόρουμ συμπαραγωγών. Απώτερος στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης με τη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα, με κοινό παρονομαστή τη γλώσσα του σινεμά».

    Η λήξη του Φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί για τις 27 Νοεμβρίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 19 November 2005 - 19:13:45 UTC