Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-11-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΑΖΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
  • [02] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
  • [03] ΕΕ: ΣΤΟ 3,5% Ο ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟ 2005
  • [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΣΕ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΠΡΙΣΤΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ
  • [05] Η ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ
  • [06] ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΗΠΑ-ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
  • [07] ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [08] ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ CIA ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΟΤΙ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ
  • [09] ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [10] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝ/ΦΟ ΣΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
  • [11] ΤΟ ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Β' ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ Η ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΚΑΙ Η

  • [01] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΑΖΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2005 (18:36 UTC+2)

    Μαζική ήταν η πορεία για την 32η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που διοργάνωσαν η ΦΕΑΠΘ και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων.

    Οι διαδηλωτές, που εκτιμάται ότι ήταν περίπου 10.000, ξεκίνησαν από την Πολυτεχνική Σχολή, πέρασαν από τις οδούς Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή και από το αμερικανικό προξενείο, όπου έκαψαν μια σημαία των ΗΠΑ και έγραψαν συνθήματα στους τοίχους.

    Κατόπιν, μέσω της οδού Βενιζέλου, ανέβηκαν στην Εγνατία, όπου και άρχισαν να διαλύονται.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πορεία της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε από την πλατεία Μακεδονομάχων. Οι διαδηλωτές (περίπου 100 άτομα) εκφράζουν την αντίθεσή τους στον λεγόμενο «τρομονόμο» και ζητούν την αποφυλάκιση τριών ατόμων που έχουν προφυλακιστεί σε εφαρμογή των διατάξεών του.

    [02] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2005 (19:33 UTC+2)

    Σε ανταρτοπόλεμο με τους αστυνομικούς επιδίδονται ομάδες νεαρών, στην περιοχή του ΑΠΘ, στην οδό Εγνατία, από την Εθνικής Αμύνης, μέχρι την αίθουσα τελετών.

    Μια ομάδα αναρχικών, που είχε προσυγκέντρωση στην Καμάρα, κινήθηκε προς τα πανεπιστήμια και μπήκε στη Θεολογική Σχολή.

    Εκεί, οι νεαροί έκαναν οδοφράγματα με κάδους σκουπιδιών, στους οποίους έβαλαν φωτιά. Πέταξαν πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς, που ανταπέδωσαν με ρίψη χημικών. Οι νεαροί έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητο σταθμευμένο στο χώρο του ΑΠΘ.

    Οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε δύο συλλήψεις.

    [03] ΕΕ: ΣΤΟ 3,5% Ο ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟ 2005

    Βρυξέλες, 17 Νοεμβρίου 2005 (12:41 UTC+2)

    Στο 3,7% του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2005, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες ενώ η οικονομική ανάπτυξη θα είναι 3,5%.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή εκτιμά ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να είναι της τάξης του 3,7% του ΑΕΠ το 2005 για να φτάσει το 3,8% το 2006 και το 2007. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθει στο 3,5% για το 2005 για να μειωθεί ελαφρά στο 3,4% το 2006 και το 2007 ενώ το ελληνικό δημόσιο χρέος αναμένεται να κλείσει στο 107,9% του ΑΕΠ το 2005 για να μειωθεί στο 106,8% το 2006 και το 106% το 2007. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα κλείσει στο 3,5% το 2005 για να μειωθεί το 2006 στο 3,1% και το 2007 στο 3% ενώ η ανεργία θα φτάσει το 10,4% το 2005 για να μειωθεί στο 10% το 2006 και το 9,7% το 2007.

    [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΣΕ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΠΡΙΣΤΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2005 (15:18 UTC+2)

    Επίσκεψη στην Πρίστινα και το Βελιγράδι προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει η άτυπη Τρόικα για τη Συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη, στο αμέσως προσεχές διάστημα και πιθανόν στις 6 και 7 Δεκεμβρίου και θα αποτελείται από τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη και τους ομολόγους του της Ρουμανίας και της Κροατίας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Σκοπός της επίσκεψης αυτής, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, είναι να καταγραφεί το ενδιαφέρον των γειτονικών χωρών για το κρίσιμο θέμα του τελικού καθεστώτος του Κοσόβου, η ενημέρωση όλων των μερών για το ζήτημα αυτό, καθώς και να υπογραμμισθεί η ανάγκη συνεχούς διαβούλευσης και συνεργασίας.

    Η σταθερότητα της περιοχής, υπογράμμισε ο κ.Κουμουτσάκος, είναι το πρώτο μέλημα και η επίτευξη της σταθερότητας δεν μπορεί και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να έχει ως τίμημα την αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

    Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι το απαραβίαστο των συνόρων και η επίτευξη της σταθερότητας είναι δύο αρχές απόλυτα συναρθρωμένες και σταθερές για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

    Στο πλαίσιο της διαβαλκανικής συνεργασίας, πρόκειται να διοργανωθεί στην Αθήνα, στις 19 Νοεμβρίου, μετά από ελληνική πρωτοβουλία και με συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Υγείας, συνέδριο για το θέμα της γρίπης των πουλερικών.

    Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τη Ρωσία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία, την Κύπρο, το Αζερμπαιτζάν, την Αρμενία, Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. Μάριος Κυπριανού.

    Σκοπός του συνεδρίου είναι να υπάρξει συντονισμός, ενημέρωση και αξιολόγηση όλων των αναγκαίων πληροφοριών για τον χειρισμό και την αντιμετώπιση του φαινομένου.

    [05] Η ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ

    Βερολίνο, 17 Νοεμβρίου 2005 (11:22 UTC+2)

    Η υποψήφια καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αναμένεται να επισκεφτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο μετά την εκλογή της από την Μπούντεστανγκ στις 22 Νοεμβρίου, γράφει σήμερα η γερμανική έκδοση των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Η επίσκεψη της Μέρκελ στην Ουάσινγκτον αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου ,γράφει η εφημερίδα και προσθέτει ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έχει εκφράσει" μεγάλο ενδιαφέρον για μια συνάντηση με την νέα καγκελάριο στο άμεσο μέλλον".

    [06] ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΗΠΑ-ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

    Σεούλ, 17 Νοεμβρίου 2005 (11:02 UTC+2)

    Αυστηρό μήνυμα προς τη Βόρεια Κορέα έστειλαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, Τζορτζ Μπους και Ροχ Μου Χιουν.

    Οι δύο ηγέτες, από την πρωτεύουσα της αρχαίας Κορέας, Γκιέονγκτζου, την οποία επισκέπτεται ο κ. Μπους, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Άπω Ανατολή, δήλωσαν ότι δε θα ανεχθούν μία Βόρεια Κορέα με πυρηνικό οπλοστάσιο.

    Στη συνέχεια, ωστόσο, δήλωσαν ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί με ειρηνικά, διπλωματικά μέσα.

    Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει τη Βόρεια Κορέα ως το έσχατο σημείο απομόνωσης, οπισθοδρομικότητας και βαρβαρότητας. Πρόσθεσε ότι η Πιονγκ-γιανγκ πρέπει να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες, ώστε να υλοποιηθεί η ειρηνική ένωση της κορεατικής χερσονήσου.

    Ο κ. Μπους έχει ήδη συναντήσει τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Κίνα και τη Ρωσία, τις τρεις υπόλοιπες δηλαδή χώρες που συμμετέχουν στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις επί του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκ-γιανγκ.

    Ο πρόσφατος γύρος των συνομιλιών στο Πεκίνο κατέληξε, επιβεβαίωσε το αδιέξοδο.

    Εξάλλου, κατά την παραμονή του στη Νότια Κορέα, ο πρόεδρος Μπους θα συμμετάσχει και στις εργασίες της συνόδου των ασιατικών κρατών του Ειρηνικού, που διεξάγεται στην πόλη Πουσάν.

    [07] ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Τελ-Αβίβ, 17 Νοεμβρίου 2005 (10:07 UTC+2)

    Τη διοργάνωση πρόωρων εκλογών στα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου στο Ισραήλ συμφώνησαν σήμερα το πρωί ο Iσραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και ο νεοεκλεγείς ηγέτης των Εργατικών, Αμίρ Πέρετζ κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ιερουσαλήμ, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

    [08] ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ CIA ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΟΤΙ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

    Ουάσιγκτον, 17 Νοεμβρίου 2005 (09:29 UTC+2)

    Η CIA υποστηρίζει ότι ο Κουβανός πρόεδρος, Φιδέλ Κάστρο πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα στην εκτέλεση των καθηκόντων του, καθώς θα επιδεινώνεται η υγεία του, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η αμερικανική αντικατασκοπία.

    Η CIA κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό τους τελευταίους μήνες και με δεδομένο ότι η νόσος του Πάρκινσον εξελίσσεται γρήγορα, τίθενται μία σειρά από ζητήματα για τους υπεύθυνους για τη χάραξη της αμερικανικής πολιτικής, αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης που διαμορφώνεται στην Κούβα.

    "Το συμπέρασμα είναι ότι πάσχει από τη νόσο και η κατάσταση επιδεινώνεται", δήλωσε αξιωματούχος τον οποίον επικαλείται το Ρόιτερ.

    Για το θέμα αυτό έχουν ήδη ενημερωθεί τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης Μπους και τα μέλη του Κογκρέσου, ωστόσο Αμερικανοί διπλωμάτες επισημαίνουν ότι τέτοιου είδους συμπεράσματα της αντικατασκοπίας δεν πρέπει να έχουν ρόλο στην χάραξη της πολιτικής για την Κούβα και τον Φιδέλ Κάστρο.

    "Τον βλέπουμε να χάνει τον έλεγχο της χώρας; Όχι", δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι "με κανένα τρόπο δεν προσαρμόζεται η πολιτική για την μετά-Κάστρο εποχή, σε ένα συμπέρασμα πως ίσως (ο Κουβανός ηγέτης) πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον".

    [09] ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2005 (11:56 UTC+2)

    Περισσότερες από 200 ταινίες θα προβληθούν στο δεκαήμερο της 46ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, από τις 18 έως τις 27 Νοεμβρίου, στις αίθουσες του Ολύμπιον και του λιμανιού, μέσα από τις οποίες θα παρουσιαστούν τα νέα ρεύματα του κινηματογράφου στον κόσμο, οι πρόσφατες ελληνικές παραγωγές και πολλές εκδηλώσεις και εκθέσεις.

    ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΛΗΞΗ

    Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει αύριο το βράδυ με την προβολή της ταινίας του Ντάνις Τάνοβιτς «Η κόλαση μέσα μας». Πρόκειται για το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας που εμπνεύστηκε ο Κριστόφ Κισλόφσκι και ο σεναριογράφος του, Krzystof Piesiewicz, λίγο πριν το θάνατο του πρώτου τo 1996. Η ταινία βασίζεται στην Κόλαση του Δάντη κι έχει ως θέμα την πάλη ανάμεσα στο πεπρωμένο και την ελεύθερη βούληση. Τρεις αδελφές -η Σοφί, η Σελίν και η Αν- έχουν εντελώς αποξενωθεί ύστερα από ένα τραυματικό περιστατικό στην παιδική τους ηλικία, που είχε ως αποτέλεσμα ο πατέρας τους να πάει φυλακή και η μητέρα τους να καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι, ανήμπορη να μιλήσει. Σήμερα, η Σοφί είναι παντρεμένη μ' έναν επιτυχημένο αλλά γυναικά φωτογράφο, η Αν σπουδάζει αρχιτεκτονική κι έχει σχέση μ' έναν παντρεμένο καθηγητή της, και η Σελίν φροντίζει τη μητέρα τους. Όταν ένας όμορφος ξένος αρχίσει να μπαίνει στη ζωή καθεμιάς ξεχωριστά, οι τρεις αδελφές θα ξανασμίξουν και θα ξαναθυμηθούν το κοινό τους παρελθόν.

    Το φεστιβάλ θα κλείσει στις 27 Νοεμβρίου με την προβολή της ταινίας «All the Invisible Children», η οποία αποτελείται από επτά επεισόδια σκηνοθετημένα από οκτώ δημιουργούς που εκπροσωπούν επτά διαφορετικές χώρες ή περιοχές του κόσμου. Από τους σκηνοθέτες ζητήθηκε να εστιάσουν στο πρόβλημα των παιδιών τα οποία είναι με κάποιο τρόπο «αόρατα» - περιθωριοποιημένα, καταπιεσμένα, θύματα εκμετάλλευσης, αόρατα ακόμα και για τα «ραντάρ» των ΜΜΕ. Τα καθαρά κέρδη της ταινίας θα δοθούν στο ταμείο «All the Invisible Children» που δημιουργήθηκε από τη UNICEF και το World Food Programme.

    ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ / GREEK FILMS

    Παράλληλα με τις προβολές των ταινιών μυθοπλασίας και των ντοκιμαντέρ, που αποτελούν όπως πάντα τον κύριο κορμό του ελληνικού προγράμματος, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα με τις βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες του Φεστιβάλ Δράμας, καθώς και μια σειρά από αφιερώματα σε έλληνες κινηματογραφιστές.

    Φέτος το Φεστιβάλ τιμά τρεις ξεχωριστούς έλληνες δημιουργούς, τον Νίκο Παπατάκη, την Αντουανέτα Αγγελίδη και τον Γιώργο Πανουσόπουλο, με πλήρη και αναδρομικά αφιερώματα. Επίσης, θα τιμήσει δύο ξεχωριστούς ηθοποιούς την Όλια Λαζαρίδου και τον Άρη Ρέτσο, οι οποίοι σηματοδότησαν με την παρουσία τους τον Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο.

    Το πρόγραμμα συμπληρώνουν τιμητικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη των σκηνοθετών Γρηγόρη Γρηγορίου και Κώστα Μανουσάκη, που έφυγαν φέτος από τη ζωή, έχοντας αφήσει έντονη την κινηματογραφική τους παρουσία στον ελληνικό κινηματογράφο, του πρόωρα χαμένου Αλέξη Μπίστικα, από τον θάνατο του οποίου φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια και του σκηνοθέτη και θεωρητικού Χρήστου Βακαλόπουλου με τον ιδιαίτερο κριτικό και θεωρητικό λόγο.

    Τέλος, όπως και πέρσι, σε μια ειδική ζώνη μεταμεσονύκτιων προβολών θα προβληθεί επιλογή από ελληνικές ταινίες γυρισμένες σε ψηφιακή μορφή, θα επαναληφθεί το τμήμα Προσεχώς, στο οποίο έλληνες σκηνοθέτες θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από τη δουλειά τους που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ / INDEPENDENCE DAYS

    Σκοπός του να συγκεντρώσει σε ένα «φόρουμ» διαφορετικές μεταξύ τους ταινίες, τόσο σε θεματική όσο και σε γεωγραφική προέλευση, αλλά και σε γραφή. Το επίκεντρο φυσικά είναι οι νέοι δημιουργοί, χωρίς αυτό να αποκλείει παλιότερους σκηνοθέτες.

    Δύο βασικά αφιερώματα σε καθιερωμένους πια δημιουργούς ανοίγουν το φετινό κύκλο των Ημερών Ανεξαρτησίας. Το ένα αφορά στον κορεάτη Κιμ Τζι Γουν / Kim Ji Woon και το δεύτερο επιχειρεί να φωτίσει το έργο του 80χρονου Ιάπωνα Σεϊτζούν Σουζούκι / Seijun Suzuki.

    Εκτός από τον κύριο κορμό του προγράμματος, ένα μικρότερο τμήμα, υπό τον τίτλο Νέοι Αμερικανοί / Young Americans, είναι αφιερωμένο συγκεκριμένα στις νέες φωνές του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά. Στο πλαίσιο της ανάδειξης «νέων φωνών», παρουσιάζονται ξεχωριστά πορτρέτα τριών ανερχόμενων δημιουργών, κάτω από τον τίτλο Κάποιος να τους προσέχει / Someone to watch. Πρόκειται για τους ακόλουθους δημιουργούς: Μιράντα Τζουλάι, Ζερόμ Μπονέλ, Άντριου Μπουζάλσκι. Τέλος, θα υπάρξει μία ιδιαίτερη στιγμή, που αφορά τον κορεάτη σκηνοθέτη Παρκ Τσαν Γουκ, ο οποίος έχει αγαπηθεί τόσο από το ελληνικό κοινό με την ταινία του Oldboy.

    ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ / BALKAN SURVEY

    Το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια / Balkan Survey παρουσιάζει στο ελληνικό και ξένο κοινό του Φεστιβάλ έναν απολογισμό της ετήσιας κινηματογραφικής παραγωγής των Βαλκανίων μέσα από μία επιλογή από τις σημαντικότερες ταινίες τους. Φέτος θα υπάρξει ένα αφιέρωμα στον τούρκο σκηνοθέτη Κουτλούγκ Αταμάν.

    TA ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ

    Προσεκτικές ματιές σε δημιουργούς με ιδιαίτερη κινηματογραφική γραφή, με διεθνή αναγνώριση της προσφοράς τους στον κινηματογράφο και ευρύτερα στην τέχνη και τη διανόηση, καθένας με τη δική του ξεχωριστή και μοναδική σφραγίδα. Πρόκειται για τέσσερις διαφορετικούς δημιουργούς, τον ταϊβανέζο σκηνοθέτη Χου Χσιάο Χσιέν, τον Γάλλο δημιουργό Πατρίς Σερό, τον βρετανό σκηνοθέτη Μάικλ Γουιντερμπότομ και τον κινηματογραφιστή Βιτόριο Στοράρο.

    TA ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιλέγει να διευρύνει τον διεθνή ορίζοντά του και μέσα από ειδικά αφιερώματα σε εθνικές κινηματογραφίες και να τιμήσει φέτος την παραγωγή, αντί μίας, τριών διαφορετικών χωρών που παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον: τον μεξικάνικο, το νέο δανέζικο και το νέο ιρλανδικό κινηματογράφο.

    CROSSROADS

    Για πρώτη φορά φέτος στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει το Co-Production Forum υπό τον τίτλο Crossroads,το οποίο θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο της διοργάνωσης (24-26 Νοεμβρίου). Στις τρεις ημέρες που θα διαρκέσει, παραγωγοί με σενάρια για ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ένα καινούριο δίκτυο χρηματοδοτών, συμπαραγωγών και αναγνωρισμένων επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου.

    ΑΓΟΡΑ /AGORA

    Στην Αγορά του Φεστιβάλ θα συγκεντρωθούν ειδικοί από διάφορους τομείς της κινηματογραφικής παραγωγής, αγοραστές, εκπρόσωποι τηλεοπτικών σταθμών, διανομείς, πράκτορες πωλήσεων από όλο τον κόσμο, που ενδιαφέρονται για όσα προσφέρει η Βιντεοθήκη της Αγοράς: όλες τις μεγάλου μήκους ταινίες που φιλοξενούνται φέτος από το Φεστιβάλ με έμφαση στην πρόσφατη ελληνική παραγωγή, καθώς και ένα μεγάλο εύρος παραγωγής από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

    Η νέα αυτή δραστηριότητα αναπτύσσεται παράλληλα και σε συνεργασία τόσο με τα επί μέρους τμήματα του Φεστιβάλ και κατά κύριο λόγο με το ελληνικό, όσο και με τις άλλες δράσεις του, το co-productions forum Crossroads.

    BALKAN FUND

    Το Balkan Fund συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του για τρίτη χρονιά υπογραμμίζοντας την ελληνική δραστηριότητα στον χώρο των Βαλκανίων. Το Tαμείο απευθύνεται σε μία γεωγραφική περιοχή που δεν καλύπτεται με πληρότητα από κανένα άλλο φεστιβάλ ή ταμείο: την ευρύτερη περιοχή της Nοτιοανατολικής Eυρώπης. Δώδεκα συνολικά σχέδια σεναρίου έχουν επιλεγεί για να παρουσιαστούν από τους σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς τους κατά τη διάρκεια της τριήμερης διεθνούς συνάντησης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από τις 19 έως τις 21 Νοεμβρίου.

    Πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή, μετά από ανοιχτή συζήτηση, θα ξεχωρίσει τέσσερα από τα σχέδια, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 10.000 .

    ΕΚΘΕΣΕΙΣ

    Η έκθεση επεξεργασμένης φωτογραφίας με έργα του Βιτόριο Στοράρο, η οποία θα εγκαινιαστεί στη διάρκεια του Φεστιβάλ και θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Μουσείου Κινηματογράφου και σε αυτούς του Μουσείου Φωτογραφίας, τιτλοφορείται Γράφοντας με το φως και περιλαμβάνει 156 εικόνες, πολλές σε γιγαντιαία κλίμακα.

    Το αφιέρωμα στον Παπατάκη συμπληρώνει η έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων (επιστολές, σενάρια, περιοδικά, αφίσες, κλπ) για τον κινηματογράφο του από το αρχείο του Γιάννη Kονταξόπουλου στο Tελλόγλειο Ίδρυμα Tεχνών της Θεσσαλονίκης, η οποία θα συνοδεύεται από την προβολή in situ ενός ντοκιμαντέρ για τον σκηνοθέτη.

    Η έκθεση Τέχνη και κινηματογράφος, που διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στον χώρο του λιμανιού και θα εγκαινιαστεί κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, παρουσιάζει αριστουργήματα της περίφημης Συλλογής Κωστάκη, βασισμένα στη σχέση του κινηματογράφου με τις εικαστικές τέχνες. Θα παρουσιαστούν σχέδια για τον κινηματογράφο καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας, κινηματογραφικά περιοδικά, σχέδια κατασκευών με οπτικοακουστική λειτουργία, καθώς και σειρά σχεδίων και storyboards του πρωτοπόρου ρώσου σκηνοθέτη Sergei Eisenstein, ενώ θα γίνουν και προβολές ταινιών της περιόδου.

    Τέλος, το Φεστιβάλ θα υποδεχθεί στη διάρκεια της χρονιάς την έκθεση για τον Ντιν Ταβουλάρης, τον βραβευμένο με Όσκαρ συνεργάτη του Francis Ford Coppola. Η έκθεση, που θα φιλοξενηθεί από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, φωτίζει την πορεία της 45άχρονης συνεργασίας του με τον διάσημο σκηνοθέτη.

    Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής φέτος είναι ο Βιτόριο Στοράρο και μέλη οι: Ούλριχ Φέλσμπεργκ (Γερμανία) - Παραγωγός, Λοτζ Κέριγκαν (ΗΠΑ) - Σκηνοθέτης, Αντουανέττα Αγγελίδη (Ελλάδα) - Σκηνοθέτης, Σοτιγκί Κουγιατέ (Μάλι) - Ηθοποιός, Λεονάρντο Γκαρσία Τσάο (Μεξικό) - Κριτικός κινηματογράφου.

    MASTERCLASSES ΚΑΙ ROUND-TABLE DISCUSSIONS

    Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν Masterclasses από τους: Βιτόριο Στοράρο, Κάθλιν Λέσλι, Σεναρίου με τους Γκιγιέρμο Αριάγα και Κάρλος Κουαρόν, Παρκ Τσαν-γουκ, Άλεξ ΜακΝτάουελ, Χου Χσιάο-xσιέν, καθώς και ένα Masterclass έκπληξη.

    Επίσης, θα πραγματοποιηθούν στρογγυλές τράπεζες και συζητήσεις με θέματα: Ο γάμος του βιβλίου και του κινηματογράφου στη διεθνή αγορά, Μεξικανικός Κινηματογράφος, Τέχνη - Ένας λόγος για την Θεσσαλονίκη, Νέος Δανέζικος Κινηματογράφος, Νέος Ιρλανδικός Κινηματογράφος.

    [10] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝ/ΦΟ ΣΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2005 (10:54 UTC+2)

    Διάλεξη με θέμα «Πολιτική και κοινωνία στον ιταλικό κινηματογράφο από το νεορεαλισμό μέχρι σήμερα» θα δώσει την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στις 20.30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, ο γνωστός αναλυτής κινηματογράφου Maurizio Fantoni Minnella.

    Πρόκειται για μια ιστορικο-κριτική ματιά στον «πολιτικοποιημένο» κινηματογράφο από την μεγάλη εποχή του νεορεαλισμού, με ταυτόχρονη προβολή σκηνών από ταινίες με ιδιαίτερη πολιτική σημασία.

    Με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο «Οι ασυμβίβαστοι» που θα παρουσιάσει στη διάρκεια της διάλεξης, ο συγγραφέας θα σκιαγραφήσει την πορεία ενός συγκεκριμένου τρόπου αντίληψης και κινηματογραφικής δημιουργίας όπου εντάσσονται απόλυτα τα αριστουργήματα του Rossellini και του De Sica, ο πολιτικοποιημένος κινηματογράφος της δεκαετίας του εξήντα και του εβδομήντα (με τους Pontecorvo, Rosi και άλλους) και οι πιο πρόσφατες κινηματογραφικές παραγωγές.

    Ο Maurizio Fantoni Minnella είναι συγγραφέας, κριτικός και αναλυτής του σινεμά όπως επίσης και μελετητής ισπανικής λογοτεχνίας. Η διάλεξη θα γίνει στην ιταλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

    [11] ΤΟ ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Β' ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ Η ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

    Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2005 (23:46 UTC+2)

    Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού και η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδας παρουσίασαν σήμερα την από κοινού αναπαραγωγή σε 100 πανομοιότυπα αντίτυπα, ενός σπάνιου βυζαντινού συναξαρίου, γνωστού ως "Μηνολόγιο του αυτοκράτορα Βασιλείου Β'", το οποίο ανήκει στην Βιβλιοθήκη του Βατικανού. Ο κώδικας αυτός, θεωρείται το πλουσιότερα διακοσμημένο βυζαντινό συναξάριο και μάλιστα για πρώτη φορά οι εικονογράφοι του, το υπογράφουν.

    Η ιδέα για την πανομοιότυπη αναπαραγωγή που προέκυψε μετά τις επισκέψεις του αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου και του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β', το 2001 και 2002, στην Αθήνα και το Βατικανό, αντίστοιχα.

    Το "Μηνολόγιο του αυτοκράτορα Βασιλείου του Β'", είναι "υπόδειγμα πολυτελούς Συναξαριού ή καλύτερα του λειτουργικού βιβλίου που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τους Αγίους της ημέρας και που διαβάζεται το πρωί κατά την διάρκεια της ακολουθίας του Όρθρου", εξήγησε σήμερα, ο καθηγητής Φραντσέσκο Ντ' Αϊούτο , ερευνητής της Βατικανικής Βιβλιοθήκης, χαιρετίζοντας τους έλληνες επιστήμονες που μελέτησαν μαζί με τους Ιταλούς το κείμενο, τις μινιατούρες, την εικονογραφία, την ελληνική γραφή, την βιβλιοδεσία, την ιστορία της μεταφοράς του Μηνολογίου από την Κωνσταντινούπολη στην Ιταλία το 1300, από έναν Γενοβέζο νοτάριο, μέχρι να δωριθεί τελικά, το 1615 στον Πάπα Παύλο τον 5ο

    "Μνημείο της γόνιμης αναγέννησης της βυζαντινής πνευματικότητας" χαρακτήρισε το Μηνολόγιο του Βασιλείου Β', ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Χρυσός, συνεργάτης του τόμου που θα εκδοθεί την άνοιξη στην Ρώμη, με σχόλια και πορίσματα της μελέτης του Συναξαρίου.

    Το πλήρες κείμενο του χειρογράφου εκτυπώθηκε και εκδόθηκε με έξοδα του Πάπα Βενέδικτου 13ου, το 1700 και η πρώτη πανομοιότυπη έκδοσή του σε ασπρόμαυρη μορφή, το 1907, στο Τορίνο, επισήμανε ο καρδινάλιος Ζαν Λουί Τοράν , χαιρετίζοντας τη σημερινή έκδοση, υψηλής τεχνολογίας που φέρει την υπογραφή του ισπανικού εκδοτικού οίκου Testimonio.

    Τέλος, την παρουσίαση του "Μηνολογίου" απόψε στο Βυζαντινό Μουσείο, χαιρέτησε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, τονίζοντας την "ιδιαίτερη σημασία της έκδοσης για την ιστορία των σχέσεων των δύο Εκκλησιών ή μάλλον, για τον αγώνα να υπερβούμε τον χωρισμό".Επίσης, ο διευθυντής της Βατικανικής Βιβλιοθήκης, Ντον Ραφάτσιε Φαρίνα , λέγοντας πως "μπορούμε να ομολογήσουμε απέναντι στον σύγχρονο κόσμο τις αξίες της κοινής χριστιανικής πίστης, πάνω στην οποία οικοδομήθηκαν η κουλτούρα και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός".

    Ακόμα, ο επίσκοπος Φαναρίου Αγαθαγγέλου, είπε μεταξύ άλλων ότι "το Μηνολόγιο είναι ένα κειμήλιο, επειδή παραδίδει σε μας το ήθος του κατόχου ή του δημιουργού του".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 17 November 2005 - 19:14:06 UTC