Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-11-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ -
  • [03] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ- ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ ΣΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ ΓΙΑ
  • [04] ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ
  • [05] ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [06] ΒΡΑΔΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΟΥ ΜΜΘ

  • [01] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Τόκιο, 11 Νοεμβρίου 2005 (10:48 UTC+2)

    Πρόσκληση γιά επενδύσεις στην Ελλάδα και άνοιγμα της ιαπωνικής αγοράς στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε Ιάπωνες επιχειρηματίες, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Ομοσπονδία Ιαπωνικών Επιχειρήσεων (Καινταρέν) στο Τόκιο.

    Ο κ. Καραμανλής παρουσιάζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τη γεωστρατηγική της θέση, αφού τόνισε ότι «οι επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ελκυστικές», ανέφερε πως διαμορφώθηκε «νέο περιβάλλον», μετά την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

    Οπως είπε ο πρωθυπουργός, «βρίσκομαι εδώ, Ιάπωνες φίλοι, γιά να σας προσκαλέσω να γίνετε όλοι μέλη αυτού του νέου περιβάλλοντος, να σας προσκαλέσω να εξερευνήσετε τις ευκαιρίες, που προσφέρει η ελληνική οικονομία».

    Επιπλέον, επεσήμανε «τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας ως μέλος της ΕΕ» , τη «διείσδυση» ελληνικών επιχειρήσεων στις χώρες της Βαλκανικής και την εμπειρία, την οποία έχουν αποκτήσει, σε συνδυασμό με τη γνώση των ιστορικών δεδομένων της περιοχής, αλλά και το «σταθερό, νομισματικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον , το καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, καθώς και τις σύγχρονες υποδομές σε στρατηγικούς τομείς, όπως οι συνδυασμένες μεταφορές , οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια».

    «Αν οι εντάσεως εργασίας επενδύσεις στις χώρες της Βαλκανικής της Μαύρης Θάλασσας, της Ανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου συνδεθούν με εντάσεως κεφαλαίου επενδύσεις στην Ελλάδα, θα προκύψει σημαντικός αριθμός επιχειρηματικών ευκαιριών», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε πως «οι ελληνικές επιχειρήσεις αποτελούν τον ιδανικό συνεργάτη, για όποιον επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή».

    Στη συνέχεια, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα και στη ναυτιλία, ενώ, σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προιόντα είπε τα εξής:

    «Η ελληνική αγροτική παραγωγή χαρακτηρίζεται από προϊόντα κορυφαίας ποιότητας, όπως το ελαιόλαδο, το κρασί και τα φρούτα, που αποτελούν τη βάση μιάς ισορροπημένης υγιεινής διατροφής. Με δεδομένη τη σημασία, που αποδίδει ο λαός σας στη φυσική και υγιεινή διατροφή, είμαι βέβαιος ότι τα ελληνικά αγροτικά προιόντα μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Ιαπώνων καταναλωτών».

    «Οι υποδομές συνεχίζουν να βελτιώνονται και να αναβαθμίζονται», τόνισε ο κ. Καραμανλής και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις πρόσφατες συμφωνίες γιά τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, που "μετατρέπουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο".

    Εξάλλου, μίλησε γιά "σταθερά βελτιούμενο επενδυτικό περιβάλλον", το οποίο, μαζί με τις πολιτικές, που ακολουθεί η κυβέρνηση, έχουν σα σκοπό να δώσουν ώθηση στην παραγωγικότητα , να αυξήσουν τις εξαγωγές , να προωθήσουν την περιφερειακή ανάπτυξη στη χώρα και να μειώσουν την ανεργία.

    «Αποβλέπουμε στον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών του Δημόσιου τομέα , στον εξορθολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στην ουσιαστική προώθηση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός, αφού περιέγραψε τους κινδύνους και τις ευκαιρίες από το "παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον" τόνισε τα εξής:

    «Η απελευθέρωση των αγορών, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, καθώς και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, συνθέτουν ένα νέο πλαίσιο πολιτικών, που είναι σε θέση να προάγει το δυναμισμό κάθε οικονομίας και της ελληνικής».

    «Κύριος στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι ένα κράτος πιό κοντά στον επενδυτή , τον επιχειρηματία, τον εργαζόμενο, τον ευρισκόμενο σε ανάγκη πολίτη», διεμήνυσε ο κ. Καραμανλής, γιά να προσθέσει:

    «Εχουμε προωθήσει σειρά μέτρων, που έχουν ως στόχο να καταστήσουν πιό αποδοτική τη χρήση νέων τεχνολογιών. Να δώσουν ώθηση στην παραγωγικότητα και τη διαφάνεια , να καταπολεμήσουν τη γραφειοκρατία και να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα».

    «Ένα ανοικτό, παραγωγικό, εύκαμπτο και κοινωνικά ευαισθητοποιημένο οικονομικό σύστημα είναι το όχημα προς την επίτευξη ενός αξιοσημείωτου ρυθμού ανάπτυξης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Επιπλέον, μίλησε γιά "στενότερη συνεργασία" με από κοινού υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, καθώς η Ιαπωνία είναι βασικός δωρητής στο πεδίο της διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας.

    Ως υπουργός Πολιτισμού, εξάλλου, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ των δυο λαών, αλλά και μεταξύ των ακαδημαικών κοινοτήτων.

    «Η προοπτική λειτουργίας του Τμήματος Ασιατικών Σποδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και η προώθηση των κλασικών και σύγχρονων ελληνικών σπουδών στην Ιαπωνία, αποτελούν σημαντικά βήματα συνεργασίας», είπε και ανέφερε πως πρέπει να εξετασθεί και το ενδεχόμενο ίδρυσης παραρτήματος του «Ιαπωνικού Ιδρύματος» στην Ελλάδα.

    Στο μεταξύ, από την πλευρά τους, οι Ιάπωνες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δείχνουν ενδιαφέρον να συνεχίσουν οι Έλληνες εφοπλιστές την κατασκευή πλοίων στα ναυπηγεία τους, ενώ έδειξαν ενδιαφέρον γιά την αναβάθμιση του ρόλου του Λιμένος Θεσσαλονίκης ως "πύλης εισόδου" των προϊόντων τους στη Βαλκανική.

    Επίσης, μίλησαν με "θερμά λόγια" γιά την ταχεία αντιμετώπιση, από την πλευρά της κυβέρνησης, των προβλημάτων στην επένδυση γιά Αιολικό Πάρκο στη Λακωνία, που είχε γίνει στο παρελθόν.

    Πάντως, ο κ Καραμανλής έδωσε έμφαση στα θέματα επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας (πετρελαιαγωγός, αιολικά πάρκα, εναλλακτικές μορφές).

    Οι Ιάπωνες επιχειρηματίες τον ρώτησαν γιά τη δυνατότητα απευθείας αεροπορικής σύνδεσης με την Αθήνα, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να τετραπλασιαστεί ο αριθμός των Ιαπώνων τουριστών, που κυμαίνεται από 70000-100000, ετησίως.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως "αναζητείται λύση για την Ολυμπιακή" και πρόσθεσε ότι θα συνεκτιμηθεί η απόφαση με βάση ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.

    Σημειώνεται πως ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, είχε συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Ζίο Σάκι,

    υφυπουργό Ευρωπαικών Υποθέσεων και Διεθνών Οικονομικών σχέσεων, όπου, μεταξύ άλλων, συζήτησαν και το θέμα της αποφυγής διπλής φορολογίας, ώστε να μειωθούν τα αντικίνητρα για εξαγωγές.

    Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και γιά συμπράξεις στον κατασκευαστικό τομέα, όπου ο κ Καραμανλής ανέλυσε, μεταξύ άλλων, τις βασικές αρχές του νόμου γιά τις Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού τομέα.

    Προσκεκλημένοι στο γεύμα ήσαν και Έλληνες επιχειρηματίες, που συνοδεύουν - γιά πρώτη φορά - επίσημη αποστολή του πρωθυπουργού στο εξωτερικό , οι οποίοι είχαν "συναντήσεις θεσμικού χαρακτήρα" με αντίστοιχους φορείς, προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη τους.

    Το πρωί, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Νατάσσα, έγινε δεκτός από τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ακιχίτο.

    Ο κ. Καραμανλής συζήτησε με τον Ιάπωνα αυτοκράτορα γιά την ιστορία των δύο χωρών, τον πολιτισμό τους, την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός πρόσφερε ως δώρο στον Ιάπωνα αυτοκράτορα ένα «χρυσό στεφάνι μυρτιάς», αντίγραφο μακεδονικού από το Μουσείο Μπενάκη και μιά πλακέτα με το όνομά του.

    Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ιαπωνικής βουλής, Γιοχέι Κόνο και συζήτησαν γιά διμερή και διεθνή θέματα.

    Ο πρόεδρος της ιαπωνικής βουλής πήρε σα δώρο από τον πρωθυπουργό, όπως και οι άλλοι επίσημοι, μιά κασετίνα με ένα βιβλίο γιά την ιστορία του λαδιού, ένα μπουκάλι λάδι και ελιές, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει την εξαγωγή ελληνικών προιόντων και - ειδικότερα - του ελαιολάδου.

    «Το ελληνικό λάδι είναι το καλύτερο στον κόσμο», φέρεται να είπε ο κ. Καραμανλής στον πρόεδρο της ιαπωνικής βουλής.

    Το βράδυ (18.00, τοπική ώρα) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι και μετά την προγραμματισμένη ωριαία συνομιλία τους θα κάνουν δηλώσεις.

    Αύριο -τέλος - ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί την ιστορική πόλη Νίππο και την Κυριακή θα αναχωρήσει γιά την Αθήνα.

    [02] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2005 (21:37 UTC+2)

    Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Πειραιά υπογράφηκε σήμερα στο δήμο Πειραιά, από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη και το δήμαρχο Πειραιά Χρήστο Αγραπίδη.

    Το μνημόνιο προωθεί την ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας στην περιοχή του Πειραιά και περιλαμβάνει βασικές αρχές και κατευθύνσεις, ενώ περιγράφει τις κοινές δράσεις που αναπτύσσονται, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες του Πειραιά στην καθημερινότητά τους.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Βουλγαράκης μετά την υπογραφή του μνημονίου είπε ότι στο δήμο του Πειραιά γίνεται μία εξαιρετικά καλή δουλειά και τόνισε ότι η συνεργασία της ΕΛΑΣ με τη Δημοτική Αστυνομία του δήμου Πειραιά θα συμβάλει στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες της περιοχής.

    Ο δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης είπε ότι δεν είναι πια υπερβολή να μιλάμε για μια νέα Δημοτική Αστυνομία με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες, αλλά και ευθύνες, ενώ τόνισε και την ανάγκη μεγαλύτερης αστυνόμευσης που έχει ο Πειραιάς ως ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου.

    Δήλωση υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ.Βουλγαράκη για τα γεγονότα στη Γαλλία

    "Κυρίες και κύριοι βλέπουμε αυτές τις ημέρες σειρά επεισοδίων που συμβαίνουν στη Γαλλία. Βλέπουμε επίσης σε πόσο δύσκολη θέση έχουν έρθει εκεί και η κοινωνία και οι αρχές και οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν και δραστηριοποιούνται γενικά στις πόλεις. Από κάθε τέτοιο περιστατικό είναι καλό κανείς να παίρνει μηνύματα και μαθήματα. Η Ελλάδα ασφαλώς δεν είναι η περίπτωση χώρας με τέτοια προβλήματα. Δεν έχουμε εμείς αυτές τις ιδιαιτερότητες. Φυσικά τώρα πού η κοινωνία στην Ελλάδα εξελίσσεται σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία, είναι ευθύνη όλων όσων έχουμε εξουσία να προστατεύσουμε αυτή την κοινωνία, ούτως ώστε να μην οδηγηθεί σε συνθήκες οι οποίες πιθανόν αργότερα να παραπέμψουν σε περιστατικά τα οποία δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον τρόπο τον οποίο ο πολίτης πρακτικά ζητάει από την πολιτεία να τα αντιμετωπίσει. Σε αυτό έχουμε ευθύνη όλοι μας. Εχουμε ευθύνη και εμείς σαν υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την ευρύτερη της έννοια, καθώς και η ίδια η κοινωνία, η οποία καλείται να προστατεύσει τη συνοχή της μέσα σε ένα πλαίσιο που θα της δίνει τη δυνατότητα να ενσωματώνει μια ούτως ή άλλως πολυπολιτισμική διάσταση που σήμερα ο κόσμος έχει".

    [03] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ- ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ ΣΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΤΕΪΤΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2005 (12:41 UTC+2)

    Συνέντευξη στη Σοφία Παπαδοπούλου

    Κάλεσμα προς τους καταζητούμενους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς να παραδοθούν, απευθύνει με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη Συμφωνία του Ντέιτον ο σερβοβόσνιος υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης Μλάντεν Ίβανιτς. «Πιστεύουμε ότι για τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και ιδιαίτερα για τους Σέρβους της χώρας είναι πολύ σημαντικό το να κλείσει αυτό το δύσκολο κεφάλαιο της ιστορίας μας» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ίβανιτς.

    Σε ό,τι αφορά την ίδια τη συμφωνία, ο κ. Ίβανιτς τάσσεται κατά των ριζικών αλλαγών στο κείμενο της Συνθήκης, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη το μόνο που θα προσέφερε στη χώρα είναι προβλήματα, κυρίως σε εθνοτικά ζητήματα.

    Χαρακτηρίζει θετική σε γενικές γραμμές την παρουσία της διεθνούς κοινότητας στη χώρα του, αλλά επισημαίνει ότι ήρθε η ώρα, οι θεσμοί στη Βοσνία να πάρουν την κατάσταση στα «χέρια» τους και στο πλαίσιο αυτό ζητεί να κλείσει το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας και να δημιουργηθεί ένα Γραφείο Ειδικού Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που θα βοηθήσει τη Βοσνία στην ευρωπαϊκή της πορεία.

    Όσον αφορά στο ζήτημα του Κοσόβου, εκτιμά ότι αυτό δεν σχετίζεται άμεσα με την κατάσταση στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, αλλά, όπως σημειώνει, σε περίπτωση που η λύση για το τελικό καθεστώς της περιοχής επιβληθεί από τη διεθνή κοινότητα και δεν είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ενδέχεται να υπάρξουν συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.

    Η συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης έχει ως εξής:

    ΕΡ.: Δέκα χρόνια μετά τη Συνθήκη του Ντέιτον, πιστεύετε ότι παραμένει επίκαιρη ή απαιτούνται αλλαγές κι αν ναι, ποιες είναι αυτές;

    ΑΠ.: Πρώτα απ' όλα θεωρώ ότι η Συμφωνία του Ντέιτον ήταν ένα πολύ πετυχημένο έγγραφο, καθώς δέκα χρόνια μετά, η Βοσνία είναι λίγο ή πολύ μια σταθερή χώρα, που δεν βρίσκεται πλέον στα πρωτοσέλιδα, που κινείται ομαλά προς μια πολύ καλή κατεύθυνση, υπό την έννοια ότι είμαστε στην αρχή των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα αυτά χάρη σε δυο κυρίως παράγοντες: Πρώτον, το ίδιο το Ντέιτον και δεύτερον, πιστεύω, η σημαντική επιρροή της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία. Φυσικά, θα μπορούσε να προσαρμοστεί κάπως στις σημερινές πραγματικότητες, αλλά είμαι κατά των μεγάλων συζητήσεων για την ουσία του Ντέιτον, καθώς θεωρώ ότι η Βοσνία θα πρέπει να αποκεντρωθεί όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες της περιοχής. Επομένως, οι οντότητες στη Βοσνία είναι κάτι φυσιολογικό και αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι ορισμένα πράγματα, στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών στο (ομοσπονδιακό) κοινοβούλιο από 42 σε 84, κάτι που θα ήταν πιο ρεαλιστικό, καθώς κατ' ουσίαν το κοινοβούλιο είναι ισχυρότερο τώρα και τα ζητήματα με τα οποία ασχολείται είναι πολύ ευρύτερα από ό,τι την περίοδο αμέσως μετά το Ντέιτον. Δεύτερον, έχουμε ένα πρόβλημα με τα μέλη της Προεδρίας, καθώς στο σύνταγμά μας αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η (συλλογική) Προεδρία αποτελείται από έναν Σέρβο από τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, έναν Κροάτη κι έναν Βόσνιο (μουσουλμάνο) από την (Κροατομουσουλμανική) Ομοσπονδία. Αυτό σημαίνει ότι οι Σέρβοι της Ομοσπονδίας και οι Κροάτες και Βόσνιοι της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας δεν μπορούν να εκλεγούν, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη Συνθήκη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σε αυτή την περίπτωση πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εκλέγουμε τα μέλη της Προεδρίας στο κοινοβούλιο, γεγονός που σημαίνει ότι όλοι οι πολίτες έχουν τις ίδιες πιθανότητες εκλογής. Το τρίτο ζήτημα το οποίο χρήζει λύσης είναι το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά όχι με την έννοια των αλλαγών των βασικών κανόνων που διέπουν τη λειτουργία του, αλλά απλά του καθορισμού του αριθμού των Υπουργείων. Προς το παρόν, θεωρώ ότι αυτό είναι πιο ρεαλιστικό. Η αλλαγή της Συνθήκης του Ντέιτον σε αυτό το πλαίσιο είναι για μένα πιο σημαντικό να αποδεικνύει ότι όλα θα γίνουν με συμφωνία και συμβιβασμό. Εάν το κάνουμε αυτό, θα οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη και θα εξαλείψουμε το φόβο στις μικρές εθνοτικές ομάδες της Βοσνίας, γεγονός που θα κάνει ευκολότερη την επόμενη φάση της αλλαγής του Συντάγματος. Τυχόν δραστικές αλλαγές στη Συνθήκη του Ντέιτον θα δημιουργήσουν προβλήματα και μια κατάσταση υψηλού κινδύνου, σε ό,τι αφορά κυρίως τα εθνοτικά ζητήματα. Θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη αλλαγή στο Ντέιτον και θα βρεθούμε εκ νέου σε μια κατάσταση, στην οποία είναι πολύ δύσκολος ο συμβιβασμός. Αυτές τις μέρες, εάν ανοίγεις ζητήματα στα οποία δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, τότε το μόνο που μπορεί να έχεις είναι προβλήματα. Γιατί λοιπόν να το κάνει κανείς αυτό; Θα πρέπει να το αφήσουμε για άλλη στιγμή.

    ΕΡ.: Πώς κρίνετε την εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και τι πιστεύετε για τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές;

    ΑΠ.: Νομίζω ότι η εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία ήταν σε γενικές γραμμές θετική. Χάρη στις μεγάλες πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, κάναμε πολλές αλλαγές και η Βοσνία- Ερζεγοβίνη βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτές τις μέρες έχουμε φτάσει στο τέλος αυτού του σημαντικού ρόλου της διεθνούς κοινότητας. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να κλείσει το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου, κυρίως υπό την έννοια ότι δεν βλέπω κανέναν λόγο να έχει το δικαίωμα αυτό το Γραφείο να επιβάλλει νόμους και κανόνες. Εάν αυτό συνεχιστεί, το μήνυμα θα είναι ότι η Βοσνία δεν είναι ακόμη σε θέση να στηριχθεί στα «πόδια» της κι εγώ διαφωνώ μ' αυτό. Πιστεύω ότι η Βοσνία μπορεί να το κάνει αυτό, ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, ότι οι θεσμοί μας είναι σε θέση να ασκήσουν αυτό το έργο.

    Είμαι επίσης κατά της πρακτικής της απόλυσης εκλεγμένων πολιτικών, (που ακολούθησε το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου). Νομίζω ότι δεν ήταν χρήσιμες. Ήταν περισσότερο ένα είδος τιμωρίας και όχι πραγματικά δημοκρατικές.

    Γενικά, θεωρώ ότι ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας ήταν θετικός αλλά εάν η παρούσα κατάσταση παραταθεί για πολύ ακόμη, πιστεύω ότι θα είναι αντιπαραγωγική και μη χρήσιμη για τη χώρα. Γι' αυτό και υποστηρίζω τον τερματισμό του τωρινού ρόλου της διεθνούς κοινότητας και θα ήθελα αντί του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου να δημιουργηθεί ένα Γραφείου Ειδικού Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μας βοηθήσει να επιταχύνουμε τις δραστηριότητές μας σε ό,τι αφορά την Ένωση.

    ΕΡ.: Δέκα χρόνια μετά το Ντέιτον, ποια είναι η κατάσταση των προσφύγων και των εκτοπισμένων στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και πώς κυλά η καθημερινή ζωή στη χώρα;

    Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να πω ότι έχουμε διευθετήσει όλα τα περιουσιακά ζητήματα. Νομίζω ότι πρόκειται για περίπου 200.000 υποθέσεις και τώρα, δέκα χρόνια μετά, έχουμε επιλύσει το 98% αυτών των υποθέσεων. Γι' αυτό, επίσημα μιλώντας, όλοι οι πρόσφυγες έχουν πλέον πρόσβαση στις περιουσίες τους και μπορούν να επιστρέψουν. Πόσοι από αυτούς έχουν πραγματικά επιστρέψει; Ίσως μόλις το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού. Ίσως αυτό να μην είναι αρκετό, αλλά το ποσοστό αυτό είναι από τα υψηλότερα σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη, όπου υπάρχει το ίδιο πρόβλημα.

    ΕΡ.: Ποιες ήταν οι αιτίες για το χαμηλό ούτως ή άλλως ποσοστό επιστροφής;

    Αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Ορισμένοι πρόσφυγες ξεκίνησαν μια νέα ζωή, σε ένα νέο περιβάλλον, γι' αυτό και η επιστροφή είναι πολύ δύσκολη, κυρίως για τους πρόσφυγες που ζουν εκτός της χώρας. Ορισμένοι έχουν ήδη βρει δουλειά, ξεκίνησαν μια νέα ζωή και απλά δεν θέλουν να επιστρέψουν στη Βοσνία, όπου η οικονομική κατάσταση δεν είναι ακόμη πολύ καλή. Αλλά, αυτό που είναι σημαντικό, από την άποψη της ασφάλειας, είναι ότι δεν υπήρξε κανένα σοβαρό επεισόδιο στη χώρα την τελευταία τριετία, γεγονός που σημαίνει ότι έχουμε διασφαλίσει την εδαφική ασφάλεια. Το βασικό πρόβλημα για τους πρόσφυγες είναι η ανεργία. Η ανεργία φτάνει το 24% (σσ. αφορά το σύνολο του πληθυσμού) και αυτός είναι ο λόγος που υπήρξε μια σχετικά πετυχημένη επιστροφή των προσφύγων στα χωριά, όπου κάποιος μπορεί να ζήσει από αυτά που παράγει στο αγρόκτημά του. Αλλά στις πόλεις, όπου είναι πολύ δύσκολη η εξεύρεση εργασίας, η επιστροφή δεν ήταν τόσο πετυχημένη.

    Ερ.: Πιστεύετε ότι το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης έχει «κλείσει»; Θα το συνδέατε κατά κάποιο τρόπο με το ζήτημα του Κοσόβου και ποιες νομίζετε ότι θα είναι οι συνέπειες για τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη- αν θεωρείτε πως υπάρχουν- σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης της περιοχής;

    Εγώ προσωπικά είμαι γενικά κατά της περαιτέρω κατάτμησης της περιοχής. Πιστεύω ότι αντί να σκεφτόμαστε αυτό, θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την ένταξη στην Ε.Ε. Δεν βλέπω κανένα νόημα, εφόσον όλες οι χώρες της περιοχής έχουν το όραμα της Ε.Ε. και είμαστε όλες στο δρόμο προς την Ένωση. Τώρα, η ιστορία θα πρέπει να είναι η ένταξη και όχι η κατάτμηση. Από αυτή την άποψη, πιστεύω ότι για τη Βοσνία, η παρούσα κατάσταση είναι αρκετά αποδεκτή.

    Το Κόσοβο είναι μια διαφορετική ιστορία. Δεν μπορώ να συνδέσω άμεσα το Κόσοβο και τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Αλλά μπορώ να πω πως οτιδήποτε συμφωνηθεί μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την περιοχή. Αλλά εάν υπάρξει λύση που δεν θα αποτελεί προϊόν συμφωνίας μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, αλλά η λύση θα επιβληθεί από τη διεθνή κοινότητα, τότε θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέπειες για όλη την περιοχή, καθώς σε πολλές χώρες υπάρχουν μειονότητες, οι οποίες ενδέχεται να αναρωτηθούν γιατί δεν έχουμε τα ίδια δικαιώματα με το Κόσοβο. Κι' αυτό πιστεύω ότι είναι το βασικό πρόβλημα.

    Επομένως, πιστεύω ότι το ζήτημα του Κοσόβου δεν συνδέεται άμεσα με τη Βοσνία. Αλλά έμμεσα, μπορεί να επηρεάσει όλη την περιοχή. Γι' αυτό και πιστεύω πολύ ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξαχθούν με υπομονή και προσοχή και θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

    ΕΡ.: Πώς αξιολογείτε τη συνεργασία της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία;

    ΑΠ.: Υπήρξαν ορισμένα προβλήματα στο παρελθόν. Είναι ξεκάθαρο ότι η Χάγη δεν ήταν ικανοποιημένη με το βαθμό της μεταξύ μας συνεργασίας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά. Τώρα, έχουμε μόλις τρία πρόσωπα- τους Κάρατζιτς, Μλάντιτς και Ζούπλιανιν- που συνδέονται άμεσα με τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία θα συνεχίσει να βελτιώνεται. Πιστεύουμε ότι για τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και ιδιαίτερα για τους Σέρβους της χώρας είναι πολύ σημαντικό το να κλείσει αυτό το δύσκολο κεφάλαιο της ιστορίας μας. Επομένως, πιστεύουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να βρεθούν στη Χάγη. Θα θέλαμε να τους ζητήσουμε να παραδοθούν. Θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε τα αρμόδια σώματα επιβολής του νόμου να κάνουν τη δουλειά τους. Θέλουμε να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας μας και θεωρώ ότι ειδικά για τους Σέρβους είναι σημαντικό να βρεθούν αυτοί οι άνθρωποι στη Χάγη. Γι' αυτό θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και ελπίζω ότι σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, σχετικά σύντομα θα επιλύσουμε αυτή την κατάσταση.

    [04] ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Αλεξανδρούπολη, 11 Νοεμβρίου 2005 (10:09 UTC+2)

    Την έντονη ανησυχία των διωκτικών αρχών της Θράκης, προκαλεί η χαμηλή στάθμη των νερών του ποταμού Έβρου, καθώς διευκολύνει την παράνομη είσοδο αλλοδαπών από την Τουρκία στη χώρα μας.

    Ήδη το τελευταίο διάστημα συνοριοφύλακες και αστυνομικοί εντοπίζουν και συλλαμβάνουν σχεδόν καθημερινά ομάδες αλλοδαπών που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.

    Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος της παράνομης εισόδου στην περιοχή, είναι το γεγονός ότι στα κέντρα υποδοχής των λαθρομεταναστών της Θράκης φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή περίπου 700 άτομα, τη στιγμή που όταν ξεκινούν οι βροχές και το ποτάμι γίνεται απροσπέλαστο τα κέντρα υποδοχής σε ολόκληρη τη Θράκη δεν φιλοξενούν περισσότερους από 100 λαθρομετανάστες.

    Αξιοσημείωτα είναι και τα στοιχεία των αστυνομικών αρχών αναφορικά με την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στη χώρα. Συγκεκριμένα από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 112 υποθέσεις διακίνησης λαθρομεταναστών στην περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ έχουν συλληφθεί 169 Έλληνες και αλλοδαποί διακινητές.

    [05] ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2005 (11:35 UTC+2)

    Εκδήλωση, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ανακωχής στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στις 11 Νοεμβρίου του 1918, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19.00, στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς "Μελίνα Μερκούρη", από το γενικό προξενείο της Σερβίας - Μαυροβουνίου.

    Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν το χορευτικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών και η ορχήστρα από την πόλη Vladicin Han της Σερβίας αλλά και η ορχήστρα πνευστών (Χάλκινα). Επίσης θα συμμετάσχει και ελληνικό μουσικό σχήμα, το οποίο θα παρουσιάσει έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [06] ΒΡΑΔΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΟΥ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2005 (10:21 UTC+2)

    Η επιτυχημένη σειρά συναυλιών του ΜΜΘ Μουσική στο Φουαγιέ συνεχίζεται με μία ατμοσφαιρική Βραδιά βραζιλιάνικης μουσικής για κιθάρα με τον Gerhard Reichenbach (Γκέρχαρντ Ράιχενμπαχ), στις 14 Νοεμβρίου, στις 20.30.

    Πρόκειται για βραδιές δημοφιλούς μουσικής με νέους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη. Η βραδιά βραζιλιάνικης μουσικής υπόσχεται να μας ταξιδέψει στη Λατινική Αμερική μέσα από τις δημοφιλείς μελωδίες των Μπόνφα, Περέιρα, Βίλα Λόμπος κ.α. με την υποστήριξη του Bacardi.

    Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καθώς και από το εκδοτήριο του ΟΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους. Η τιμή των εισιτηρίων είναι 10 ευρώ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 11 November 2005 - 19:13:46 UTC