Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-10-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ «ΟΧΙ» -
  • [02] ΔΙΠΛΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΓΔΜ
  • [03] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [04] ΠΓΔΜ: ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [05] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΩΡΗΤΩΝ ΤΟΥ UNDP ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [06] ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ "NEW YORK TIMES"
  • [07] ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΙΟ Η5Ν1 Ο ΕΡΩΔΙΟΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [08] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΣΤΟΥΣ "16" ΚΑΙ Η ΞΑΝΘΗ
  • [09] ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [10] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

  • [01] ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ «ΟΧΙ» - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑ, ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2005 (13:29 UTC+2)

    Με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, κορυφώθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι λαμπρές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    Σε μια ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη χιλιάδες πολίτες πήραν θέση κατά μήκος της παραλιακής Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου και παρακολούθησαν την παρέλαση πολιτικών τμημάτων, μηχανοκίνητων και πεζοπόρων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Μπροστά από την εξέδρα των επισήμων πέρασαν μεταξύ άλλων τα γερμανικά άρματα Λέοπαρντ Α4, που απέκτησαν οι Ενοπλες Δυνάμεις τον περασμένο Αύγουστο, συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Πάτριοτ και ότι πιο σύγχρονο διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

    Την ίδια ώρα πάνω από τον χώρο της παρέλασης πετούσαν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (F-16, Μιράζ) και ελικόπτερα (Απάτσι, Σινούκ).

    Αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε χειραψία με τους ανάπηρους πολέμου και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    «Είναι μια μεγάλη μέρα σήμερα. Μέρα ιστορικής μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας. Είναι όμως και μέρα απόδοσης τιμής και σεβασμού στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας που έχουν σαν υπέρτατο καθήκον την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και την ασφάλεια της πατρίδας μας. Τις μέρες που έρχονται θα δώσουμε και άλλες μάχες. Και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Στο εξωτερικό για μια δίκαιη και οριστική λύση του Κυπριακού προβλήματος. Για μια λύση που δεν θα ανέχεται στρατεύματα κατοχής σε ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα δώσουμε τη μάχη για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας για την ΠΓΔΜ. Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα, ούτε εκβιασμούς.

    Και δίνουμε καθημερινά τη μάχη για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η γείτων Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι για το δικό της καλό να συνεργαστεί χωρίς υστεροβουλίες με την Ελλάδα. Εχουμε πολλές δυνατότητες και πολλά οφέλη από μια τέτοια συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας. Αλλά αυτό πρέπει να το σκεφτεί η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας.

    Εχουμε να δώσουμε μάχες και στο εσωτερικό μέτωπο για μια κοινωνία της αλληλεγγύης, με λιγότερους άνεργους, με περισσότερη κοινωνική αλληλεγγύη για τα φτωχότερα κοινωνικά μας στρώματα.

    Είμαι, όμως, βέβαιος, όταν γυρίζω πίσω στις σελίδες και στις μνήμες που προκαλεί η σημερινή μέρα, ότι ο ομοφροσύνη, το υψηλό φρόνημα του ελληνικού λαού, η θέληση του για πρόοδο και ειρήνη, θα δώσουν αυτά τα αποτελέσματα που ο ελληνικός λαός επιθυμεί. Είμαι βέβαιος γι αυτό».

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος επισήμανε: «Τιμούμε τους ήρωες εκείνους που προσέφεραν ακόμα και τη ζωή τους για να ζούμε σήμερα εμείς σε καθεστώς ελευθερίας και δημοκρατίας. Οι ισχυρές και σύγχρονες Ενοπλες Δυνάμεις μας αποτελούν αδιαπέραστη ασπίδα και εγγύηση της άμυνας και της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι από το υστέρημα τους συνεισφέρουν στον πολυδάπανο εκσυγχρονισμό τους. Τους ευχαριστούμε γι αυτό και τους διαβεβαιώνουμε, για άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα, με ιδιαίτερη ευαισθησία, προσοχή και σεβασμό. Τέλος θα ήθελα να συγχαρώ όλες και όλους που συμμετείχαν στη μεγαλειώδη αυτή παρέλαση. Μας έκαναν για άλλη μια φορά υπερήφανους γι αυτό τους εμπιστευόμαστε και τους θαυμάζουμε».

    Την παρέλαση παρακολούθησαν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη της κυβέρνησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, βουλευτές της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, δημοτικοί, νομαρχιακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.

    [02] ΔΙΠΛΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΓΔΜ

    Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2005 (13:04 UTC+2)

    Μηνύματα προς τις ηγεσίες της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αμέσως μετά τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    Για την Τουρκία είπε ότι « πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι για το δικό της καλό να συνεργαστεί χωρίς υστεροβουλίες με την Ελλάδα. Η χώρα μας θα δώσει μάχη για δίκαιη και οριστική λύση του Κυπριακού, που δεν θα ανέχεται στρατεύματα κατοχής σε ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    Απευθυνόμενος στην ΠΓΔΜ τόνισε: «Θα δώσουμε τη μάχη για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας. Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα, ούτε εκβιασμούς».

    Στο εσωτερικό της χώρας ο κ. Παπούλιας είπε ότι θα δοθεί η μάχη για μια κοινωνία της αλληλεγγύης, με λιγότερους άνεργους και περισσότερη αλληλεγγύη για τα φτωχότερα στρώματα.

    [03] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Λονδίνο, 28 Οκτωβρίου 2005 (08:50 UTC+2)

    Η αναζήτηση ενός κοινού παρανομαστή για τις στρατηγικές που θα ακολουθήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες στα κοινά προβλήματα που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση, απασχόλησαν τους «25» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στο Λονδίνο.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι αφενός πρέπει να αναζητηθούν οι τρόποι αυτοί, αλλά ταυτόχρονα να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό μοντέλο της κοινωνικής συνοχής. Η Ελλάδα και άλλες χώρες, παρά το γεγονός ότι δεν είχε συμπεριληφθεί στην ατζέντα, έθεσαν το θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών ζητώντας να μην καθυστερήσουν άλλο οι αποφάσεις με τις οποίες καθορίζεται και το ύψος των κονδυλίων.

    «Με πρωτοβουλία ορισμένων κρατών μελών - μεταξύ αυτών βεβαίως και της Ελλάδας - τέθηκε και το μείζον ζήτημα της αναζήτησης λύσης στο θέμα του προϋπολογισμού. Η Βρετανική Προεδρία δεν είχε θέσει στην ατζέντα των συνομιλιών μια λεπτομερή συζήτηση για το θέμα αυτό. Ωστόσο, είναι φανερό ότι η παράταση της σοβαρής αυτής εκκρεμότητας αποβαίνει σε βάρος του μακροπρόθεσμου οικονομικού σχεδιασμού και θέτει υπό αίρεση αναγκαίες αποφάσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ΕΕ». Για μια ακόμη φορά ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι πρέπει να επιτευχθεί ισορροπημένη λύση μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Όλοι όσοι τοποθετήθηκαν σημείωσαν ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία τον Δεκέμβριο, είπε ο πρωθυπουργός.

    Υπογράμμισε, ακόμη, ότι βάση για αυτή τη συμφωνία, κατά την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης - και όπως είπε ο πρωθυπουργός διαφαίνεται και ευρύτερο consensus - θα πρέπει να είναι οι προτάσεις της λουξεμβουργιανής προεδρίας που εξασφαλίζουν ικανοποιητικούς πόρους για την πολιτική συνοχή.

    Ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου είχε διμερείς επαφές με τους κ. Σιράκ, Σόκρατες, Θαπατέρο και Μπαλκενέντε για τις δημοσιονομικές προοπτικές και με τους πρωθυπουργούς της Ρουμανίας και της Κροατίας ενόψει της τριμερούς συνάντησης που θα γίνει την Τετάρτη, στην Αθήνα. Επίσης, είχε συνάντηση και με τον πρόεδρος της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Σε ότι αφορά τα θέματα της παγκοσμιοποίησης, ο κ. Καραμανλής σημείωσε:

    «Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει πολύ μεγάλες διαστάσεις, ώστε να είναι δυνατή η αποτελεσματική αντιμετώπισή του από μεμονωμένα κράτη. Εμείς, από την πλευρά μας, τονίσαμε ιδιαίτερα ότι η ΕΕ οφείλει να αναζητήσει τους τρόπους εκείνους που θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, διατηρώντας, όμως, ταυτόχρονα και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα με παράλληλη διασφάλιση της κοινωνικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των θέσεων εργασίας. Είναι δύσκολος στόχος, αλλά αυτόν πρέπει να υπηρετήσει η πολιτική μας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε για τα ζητήματα ασφάλειας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ότι «οι όποιες πρωτοβουλίες μας για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τις προσωπικές τους ελευθερίες».

    [04] ΠΓΔΜ: ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Σκόπια, 28 Οκτωβρίου 2005 (12:19 UTC+2)

    Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε χθες την πρώτη δόση δανείου στην ΠΓΔΜ, το οποίο προορίζεται για την ενίσχυση των διαρθρωτικών αλλαγών στην χώρα. Η πρώτη δόση ανέρχεται στα 30 εκ. δολάρια.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης στα Σκόπια, η δεύτερη και η τρίτη τελική δόση του δανείου, αναμένεται να εγκριθούν το 2006 και το 2007, εφόσον η ΠΓΔΜ προχωρήσει στην υλοποίηση των υποχρεώσεων της, όπως αυτές ορίζονται από το τριετές πρόγραμμα που υπέγραψε η κυβέρνηση της χώρας με την Παγκόσμια Τράπεζα.

    [05] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΩΡΗΤΩΝ ΤΟΥ UNDP ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Νέα Υόρκη, 28 Οκτωβρίου 2005 (11:44 UTC+2)

    Διάσκεψη Δωρητών για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην ΠΓΔΜ διοργανώνεται σήμερα στη Νέα Υόρκη από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP).

    Οι διοργανωτές φιλοδοξούν να συγκεντρωθεί από διεθνείς δωρητές το ποσό των 12 εκατομμυρίων δολαρίων, οικονομική βοήθεια που θα διοχετευθεί σε τρεις κατευθύνσεις, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω των δημόσιων υπηρεσιών, σε επιδοτήσεις μισθών και στη στήριξη προγραμμάτων απασχόλησης.

    Στόχος των προγραμμάτων είναι οι άνεργοι να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, να αποφευχθούν κοινωνικές εντάσεις λόγω του μεγάλου ποσοστού ανεργίας, να στηριχθούν οι τοπικές αρχές στις προσπάθειες για ανάπτυξη και η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας.

    Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί παρουσία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας Στέβτσο Γιακίμοφσκι, ο επικεφαλής του UNDP Κεμάλ Ντερβίτς και ο περιφερειακός συντονιστής του UNDP Φρόντε Μάουρινγκ.

    [06] ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ "NEW YORK TIMES"

    Νέα Υόρκη, 28 Οκτωβρίου 2005 (11:07 UTC+2)

    Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για έναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο τον προσδιορισμό του τελικού καθεστώτος του Κοσόβου μπορεί να δημιουργεί την εντύπωση ότι η λύση δεν έχει βρεθεί, όμως έχει βρεθεί, και είναι η ανεξαρτησία, τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times».

    «Εξι χρόνια και τέσσερις μήνες από την ανάληψη της διοίκησης από τον ΟΗΕ στο Κόσοβο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού έλαβε απόφαση για την έναρξη των διαβουλεύσεων για το μελλοντικό καθεστώς της βαλκανικής επαρχίας. Δημιουργείται η εντύπωση ότι η έκβαση δεν έχει αποφασιστεί, όμως έχει αποφασιστεί και είναι η ανεξαρτησία», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

    Όπως αναφέρεται οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ρωσία απέρριψαν τα ενδεχόμενα επιστροφής του Κοσόβου στη Σερβία, προσάρτησης στην Αλβανία ή διχοτόμησης.

    «Αποστολή του πρώην προέδρου της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάρι, ο οποίος θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις θα είναι η χάραξη των συνόρων ενός νέου ανεξάρτητου κράτους στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας», τονίζεται στο δημοσίευμα. Υπάρχουν διαφωνίες ότι «το Κόσοβο δεν είναι έτοιμο, ούτε αξίζει την ανεξαρτησία, επειδή η αλβανική πλειοψηφία δεν επέδειξε ανοχή απέναντι στη σερβική μειονότητα, ούτε ικανότητα να αυτοδιοικηθεί, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα και προστίθεται ότι "οι Σέρβοι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την περιοχή οικειοθελώς αν και τα γεγονότα του Μαρτίου του 2004 σίγουρα δεν αφήνουν περιθώρια για αίσθηση ασφάλειας για την παραμονή τους". "Από την άλλη οι Αλβανοί δεν είναι σίγουροι ότι οι Σέρβοι δεν θα προχωρούσαν σε εθνική εκκαθάριση αν παρουσιαζόταν η ευκαιρία. Οι δύο πλευρές δεν πρόκειται να συμφωνήσουν ποτέ», καταλήγει το δημοσίευμα.

    [07] ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΙΟ Η5Ν1 Ο ΕΡΩΔΙΟΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 28 Οκτωβρίου 2005 (10:26 UTC+2)

    Ενας ερωδιός που εντοπίστηκε νεκρός πριν από μια εβδομάδα στη Ρουμανία κοντά στα σύνορα με το Μόλδοβα, βρέθηκε θετικός στο θανατηφόρο ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, ανακοίνωσε σήμερα το ρουμανικό υπουργείο Γεωργίας.

    "Χθες, το εργαστήριο στη Βρετανία επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού Η5Ν1 στον ερωδιό που βρέθηκε νεκρός στην επαρχία Βασλούι και στον οποίο είχε διαγνωσθεί γρίπη των πτηνών στις 31 Οκτωβρίου", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

    [08] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΣΤΟΥΣ "16" ΚΑΙ Η ΞΑΝΘΗ

    Βέροια, 27 Οκτωβρίου 2005 (21:49 UTC+2)

    Η Ξάνθη έγινε η έκτη ομάδα που εξασφάλισε την πρόκρισή της στους «16» του Κυπέλλου Ελλάδας. Το ακριτικό συγκρότημα σε αγώνα για το Δ` γύρο της διοργάνωσης επικράτησε 2-0 εκτός έδρας της Βέροιας και πήρε το «εισιτήριο». Τα τέρματα των νικητών πέτυχαν οι Λάφατα (6`) και Λέο Μινέιρο (66`).

    Ο αγώνας ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι μόλις στο 6ο λεπτό απέκτησαν προβάδισμα στην υπόθεση πρόκριση. Σε μια από τις πρώτες οργανωμένες επιθέσεις της ομάδας του Γιάννη Μαντζουράκη, ο Λάφατα με καλοζυγισμένη κεφαλιά έστειλε την μπάλα να καρφωθεί στο βάθος της εστίας του Αποστολίδη ανοίγοντας το σκορ για την ομάδα του (0-1). Δύο λεπτά αργότερα, η Βέροια απέκτησε αριθμητική υπεροχή, όταν ο Παπαδημητρίου αντίκρυσε την κόκκινη κάρτα (σ.σ. τελευταίος παίκτης) για το μαρκάρισμα στο Λαναρή, ωστόσο οι γηπεδούχοι μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου λίγο έλειψε να δεχτούν και δεύτερο γκολ, αλλά η μπάλα από την προβολή του Έμερσον χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια απομακρύνθηκε από τους αμυντικούς των γηπεδούχων. Στο 43`, η Βέροια είχε τη δική της ευκαιρία να φτάσει στην ισοφάριση, όμως ο Κουέλα στο τετ α τετ με τον Πιζανόφσκι δεν μπόρεσε να βγει νικητής, αφού η μπάλα από το σουτ που επιχείρησε έφυγε ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

    Η Ξάνθη, παρά το αριθμητικό πλεονέκτημα, στο 66` φρόντισε να «καθαρίσει» την πρόκριση, όταν ο Καζάκης πάσαρε ιδανικά στο Λέο Μινέιρο και εκείνος με πλασέ παραβίασε για δεύτερη και τελευταία φορά την εστία του Αποστολίδη διαμορφώνοντας το τελικό σκορ.

    Διαιτητής: Καλόπουλος (Θεσσαλονίκης)

    Κόκκινες: 6' Παπαδημητρίου

    Κίτρινες: Βοσκαρίδης, Καβακάς / Κιντάνα, Τσικίνιο

    Οι συνθέσεις:

    ΒΕΡΟΙΑ: Αποστολίδης, Κανακούδης, Γεωργιάδης, Λάναρης, Εκουέμε, Ζαπαντίας (46' Σεμερτζίδης), Καβακάς, Σαρηγιαννίδης (15' Γκουέλα), Δημήτρης, Σαμαράς, Βοσκαρίδης (72' Ζαρογιάννης).

    ΞΑΝΘΗ: Μπιζανόφσκι, Παπαδημητρίου, Άντζας, Παβιό, Έμερσον (72' Μπαϊκαρά), Τσικίνιο, Ντε Ματία (68' Μαχράτζε), Λέο Μινέιρο, Λάφατα, Καζάκης, Κιντάνα (58 Τοροσίδης).

    [09] ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 28 Οκτωβρίου 2005 (12:49 UTC+2)

    Ο Κυπριακός Ελληνισμός γιόρτασε σήμερα την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με πανηγυρικές δοξολογίες και παρελάσεις.

    Στη Λευκωσία, το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας από εξέδρα μπροστά από την Ελληνική Πρεσβεία.

    Στην παρέλαση πήραν μέρος παλαιοί πολεμιστές, φοιτητές του Πανεπιστημίου, σπουδαστές ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μαθητές, πρόσκοποι, οδηγοί, σωματεία και οργανώσεις.

    Δοξολογίες και παρελάσεις έγιναν και στις άλλες πόλεις.

    Νωρίτερα τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη δοξολογία χοροστατούντος του Χωρεπισκόπου Τριμιθούντος Βασιλείου.

    Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος τόνισε ότι η 28 Οκτωβρίου είναι η πλέον οικουμενική από τις εθνικές επετείους, "γιατί συμβολίζει κάτι που δεν περιορίζεται στα εθνικά όρια, αλλά έχει πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες διαστάσεις - την αντίσταση κατά του φασισμού".

    "Η απόφαση της Ελλάδας να αντισταθεί στον ιταλικό και τον γερμανικό φασισμό υπερβαίνει την υπεράσπιση απλώς της εθνικής ανεξαρτησίας και συνδέεται με την υπεράσπιση πανανθρώπινων αξιών, όπως είναι η Ελευθερία, η Ανεξαρτησία, η Δημοκρατία και η Ειρήνη", είπε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι οι αρχές και οι αξίες που δημιούργησαν και καθιέρωσαν οι λαοί, με τους αγώνες και τις θυσίες τους, συνεχίζουν και σήμερα να είναι το ζητούμενο και το διακύβευμα της ανθρωπότητας.

    Ανέφερε επίσης ότι σήμερα που η ελευθερία, η ειρήνη και το δίκαιο απειλούνται και υπονομεύονται από τη λεγόμενη νέα τάξη πραγμάτων, η απάντηση στην αυθαιρεσία και στον κυνισμό της είναι η συλλογική δράση της ανθρωπότητας, στη βάση των θεσμών και αρχών που δημιούργησε με τους αγώνες της.

    Αυτή η συλλογική δράση, τόνισε ο κ. Χριστόφιας, δεν μπορεί να αφήνει κανένα αδιάφορο, "ιδιαίτερα εμάς στην Κύπρο, όπου για τρεις και πλέον δεκαετίες δίνουμε τον αγώνα για να πετύχουμε τα αυτονόητα, δηλαδή την αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου, την αποκατάσταση και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, που παραβιάζει με τη συνεχιζόμενη κατοχή και ανομία της η Τουρκία".

    [10] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Ιερουσαλήμ, 28 Οκτωβρίου 2005 (12:30 UTC+2)

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις δηλώσεις του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ότι το Ισραήλ "πρέπει να σβηστεί από το χάρτη".

    "Αποφασίσαμε να εξαπολύσουμε μια ευρεία διπλωματική επίθεση", δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 28 October 2005 - 18:13:40 UTC