Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-10-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [02] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΙΑΒΑΤΩΝ
  • [03] ΣΕΒΕ:ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ
  • [04] ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΜΕ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [05] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ
  • [06] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 16 Οκτωβρίου 2005 (13:20 UTC+2)

    Την ανάγκη διαρκούς, αλλά και σε βάθος συνεννόηση, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, προκειμένου να προωθηθούν οι κοινοί στόχοι των δύο χωρών, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας κατά την άφιξή του στην Κύπρο, όπου μετέβη για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Στην επίσημη τελετή της υποδοχής του στο Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας ο κ.Παπούλιας επισήμανε ότι αποφάσισε να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο για λόγους συμβολικούς και ουσιαστικούς.

    Ο ουσιαστικός λόγος, τόνισε, είναι γιατί βρισκόμαστε στην παραμονή εξελίξεων, που σηματοδοτήθηκαν από την απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε, η συνεργασία θα πρέπει να είναι διαρκής και σε βάθος, ώστε Ελλάδα και Κύπρος να πετύχουν τους κοινούς τους στόχους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε περήφανος που βρίσκεται στην Κύπρο και εξέφρασε την ελπίδα ότι την επόμενη φορά που θα την επισκεφθεί δεν θα υπάρχει στρατός κατοχής και θα έχει την δυνατότητα να κινείται ελεύθερα σε ολόκληρη την νήσο.

    Απηύθυνε δε μήνυμα αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό λαό, τον οποίο, όπως υπογράμμισε, τον τιμά, τον ακούει και τον στηρίζει. «Δεν συμπαραστεκόμαστε απλώς, αλλά είμαστε μέτοχοι στον αγώνα για να αρθούν οι αδικίες σε βάρος του κυπριακού λαού», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η θέση Κύπρου στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου σε συνδυασμό με τους αγώνες του κυπριακού λαού, καθόρισαν την ιστορία του τόπου. Πρόσθεσε ότι αισθάνεται περηφάνια γιατί βρίσκεται στην Κύπρο και εξέφρασε την ευχή την επόμενη φορά που θα έλθει στην Κύπρο να μην υπάρχει στρατός κατοχής και η διακίνηση να είναι ελεύθερη σε όλη την επικράτεια, όπως προστάζουν οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να επισκεφθεί και το όμορφο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι η άφιξη του στην Κύπρο αποτελεί σύμβολο της σταθερής και ανεπιφύλακτης συμπαράστασης της Ελλάδας στον Κυπριακό λαό.

    Αυτή είναι η πρώτη φορά, είπε, που ο Κάρολος Παπούλιας επισκέπτεται την Κύπρο ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά γνωρίζει καλά την Κύπρο και το Κυπριακό από προηγούμενες επισκέψεις του σε άλλες θέσεις και αξιώματα.

    Ο κ.Παπαδόπουλος τόνισε ότι η ειλικρινής έγνοια του Έλληνα Προέδρου για την Κύπρο δεν περιορίστηκε στα λόγια, αλλά διαφάνηκε πολλές φορές με πράξεις.Καταλήγοντας, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την συμπαράσταση της προς την Κύπρο και διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρόεδρο ότι μαζί Ελλάδα και Κύπρος θα προχωρήσουν από κοινού μέχρι την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπούλιας έφθασε στην Κύπρο στις 11.30 πρωί και στον Διεθνή Αερολιμένα της Λάρνακας,τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ενώ νέες με κυπριακή ενδυμασία του προσέφεραν λουλούδια.

    Ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς και στην συνέχεια ρίφθηκαν 21 χαιρετιστήριες βολές.Έγινε επίσης επιθεώρηση αγημάτων και των τριών σωμάτων του στρατού.

    Για την υποδοχή του Έλληνα Προέδρου μετέβησαν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, υπουργοί, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και των Σωμάτων Ασφαλείας.

    [02] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΙΑΒΑΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2005 (18:48 UTC+2)

    Στις φυλακές Διαβατών βρέθηκε το απόγευμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας προκειμένου να παρακολουθήσει, μαζί με κρατούμενους, θεατρική παράσταση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει το υπουργείο στα καταστήματα κράτησης της χώρας.

    «Αποτελεί μεγάλο βάρος και ευθύνη της Πολιτείας να σας εξοπλίσει με όλα τα αναγκαία εφόδια ώστε όταν αποφυλακιστείτε να έχετε τη δυνατότητα ένταξης στην κοινωνία», είπε ο κ. Παπαληγούρας απευθυνόμενος στους κρατούμενους που είχαν συγκεντρωθεί στον προαύλιο χώρο προκειμένου να παρακολουθήσουν την παράσταση «Εμιγκρέδες» του Μρόζεκ από το θίασο «Νέος Κόσμος».

    «Η ζωή δεν σταματάει στον τοίχο αυτής της φυλακής, είναι παντού», τόνισε ο υπουργός, ενώ ο διευθυντής των φυλακών Κωνσταντίνος Τσουρέλης αναφέρθηκε στο αίτημα των κρατουμένων να επαναληφθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και να γίνουν θεσμός.

    Νωρίτερα, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, συνοδευόμενος από ομάδα Ολυμπιονικών με επικεφαλής την πρόεδρο του συλλόγου Ολυμπιονικών Νίκη Μπακογιάννη, συνομίλησε με κρατούμενες στις οποίες και μοίρασε συμβολικά από μία τηλεκάρτα. Οι κρατούμενες παραπονέθηκαν στον υφυπουργό για το συνωστισμό που επικρατεί στις φυλακές και ζήτησαν το διαχωρισμό των ποινικών υποθέσεων για τις μικροποσότητες ναρκωτικών και τις συλλήψεις για μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών. Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε κατηγορηματικά ότι «ο νόμος είναι νόμος».

    Το μεσημέρι, στη φυλακή, οι κρατούμενοι παρακολούθησαν συναυλία του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου και της κομπανίας του.

    [03] ΣΕΒΕ:ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2005 (09:48 UTC+2)

    Στο Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) ανατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα Asia Invest και τον Οργανισμό Επενδύσεων της Ταϊλάνδης, η οργάνωση και ο συντονισμός της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής, στις 17 και 18 Νοεμβρίου 2005, η οποία θα συμμετέχει στη συνάντηση των 300 επιλεγμένων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Ταϊλάνδης με αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Η εκδήλωση παρέχει ευκαιρίες για τους Μικρομεσαίους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους παρακάτω βιομηχανικούς κλάδους:

    -Αγροτικά

    -Μηχανήματα και εξοπλισμός

    -Αυτοκίνητα και σχετική με τις μεταφορές βιομηχανία

    -Μόδα (Κλωστοϋφαντουργία, ενδύματα, προϊόντα δέρματος, αξεσουάρ, πέτρες και κοσμήματα)

    -Ηλεκτρονικά, ICT (Information in Communication Technology) και software

    -Προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως: τουρισμός, εκτυπώσεις και

    εκδόσεις, έρευνα και ανάπτυξη, εφαρμογές software και content, ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές, προστασία περιβάλλοντος.

    Οι Δηλώσεις Συμμετοχής θα πρέπει να σταλούν στο ΣΕΒΕ μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2005. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ταϊλάνδης και Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 22% μέσα στο 2004. Ο πληθωρισμός στην Ταϊλάνδη ανέρχεται στο 2,7% και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέρχεται στο 6,1%

    [04] ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΜΕ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 16 Οκτωβρίου 2005 (13:07 UTC+2)

    Τον συντονισμό των προσπαθειών τους με τις γειτονικές χώρες, κυρίως την Ουκρανία, το Μόλδοβα και τη Βουλγαρία, επιδιώκουν οι ρουμανικές αρχές, για να εμποδίσουν τη μετάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών, όπως έγινε γνωστό σήμερα από επίσημη πηγή στο Βουκουρέστι.

    Όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο πρόεδρος της χώρας Τράιαν Μπασέσκου συζήτησε τηλεφωνικώς χθες το βράδυ με τον ομόλογό του του Μόλδοβα Βλαντιμίρ Βορονίν, μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού, μετά την επιβεβαίωση από βρετανούς εμπειρογνώμονες ότι ο ιός που απομονώθηκε στη Ρουμανία είναι ο επικίνδυνος Η5Ν1, δήλωσε η εκπρόσωπός του Αντριάνα Σοφτόγιου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυο πρωθυπουργοί αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί σήμερα σε περιοχή των συνόρων συνάντηση των υπουργών Γεωργίας των δυο χωρών.

    Ο ρουμάνος υπουργός Γεωργίας Γκεόργκε Φλουτούρ δήλωσε εξάλλου ότι ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να έλθει σε επαφή με ουκρανούς αξιωματούχους για να εξετάσουν την εφαρμογή κοινής στρατηγικής για την προστασία του Δέλτα του Δούναβη όπου εντοπίσθηκαν-συγκεκριμένα σε δυο ρουμανικά χωριά-εστίες της γρίπης των πτηνών. Ο Φλουτούρ θα έχει επίσης επαφές με βούλγαρους αξιωματούχους για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών.

    [05] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 16 Οκτωβρίου 2005 (09:33 UTC+2)

    Απόφαση με την οποία και επεκτείνονται σε όλη τη χώρα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στην περιοχή του Δέλτα του Δούναβη, μετά την επιβεβαίωση ότι το στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών, που ανακαλύφθηκε στην περιοχή αυτή την εβδομάδα, είναι το θανατηφόρο για τους ανθρώπους H5N1, έλαβε η ρουμανική κυβέρνηση.

    Ο ιός ενοχοποιείται για 60 θανάτους στην Ασία και ανάγκασε τις υγειονομικές αρχές στις χώρες όπου έχουν σημειωθεί ξεσπάσματά του να σφαγιάσουν δεκάδες χιλιάδες πουλερικά.

    Όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Γεωργίας της Ρουμανίας, Γκεόργκε Φλουτούρ, δήλωσε ότι θα απαγορευθεί η πώληση ζωντανών πτηνών σε όλη τη χώρα, καθώς και η πώληση χοίρων, που είναι πιθανό να προσβληθούν από την γρίππη των πτηνών. Υπενθυμίζεται ότι μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης της ασθένειας λαμβάνουν η Τουρκία, η Πολωνία και συνολικά η ΕΕ.

    [06] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2005 (12:34 UTC+2)

    Η Ένωση Κυπρίων Βορείου Ελλάδας, η Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος και οι εκδόσεις UNIVERSITY STUDIO PRESS διοργανώνουν στις 21 Οκτωβρίου την παρουσίαση του βιβλίου του C.A.KLOK "Αφροδίτη και Ευρώπη: Συνοπτική ιστορία της Κύπρου από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα".Η παρουσίαση θα γίνει στο βιβλιοπωλείο - πολυχώρο ΜΑΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ "ΑΝΑΤΟΛΙΑ" (Δημ. Γούναρη 39, απέναντι από την Καμάρα) στις 7.30 το βράδυ.

    Για tο βιβλίο θα μιλήσουν: Βασ. Γούναρης, αναπληρ. Καθ. Νεότερης Ιστορίας Α.Π.Θ, Ιάκ. Μιχαηλίδης είκ. Καθ. Νεότερης Ιστορία Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας, Δημ. Χαραλάμπους, καθ. Παν/μίου Μακεδονίας και συγγραφέας. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κύπρου και της Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ)


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 16 October 2005 - 18:13:40 UTC