Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-10-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
  • [02] ΣΤΑΘΕΡΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ Ν.Δ. ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [03] ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΜΕΣΑ ΣΕ 40 ΗΜΕΡΕΣ
  • [04] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜ.ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
  • [05] ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
  • [06] Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΖΗΤΑ ΣΤΕΓΗ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2005 (12:34 UTC+2)

    Σύνοδο των Yπουργών Υγείας των Βαλκανικών χωρών και των χωρών της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να εκπονηθεί κοινό σχέδιο δράσης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τον ιό της γρίπης των πτηνών προτίθεται να ζητήσει η κυβέρνηση στις αρχές Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης,μετά τη συνεργασία που είχε μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκος με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών ενέκριναν την πρότασή του και σημείωσε ότι λόγω της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, η περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας αποτελούν πύλες εισόδου των αποδημητικών πουλιών και "μας ενδιαφέρει να έχουμε αναπτύξει κοινό σχέδιο δράσης".

    Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης στην οποία συμμετείχαν οι παρευξείνιες χώρες συζητήθηκε το θέμα, πλήν, όμως, άλλες χώρες λαμβάνουν μέτρα και άλλες όχι.

    Ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι σήμερα υπεγράφη η σύμβαση για την προμήθεια του φαρμάκου που αντιμετωπίζει το πρόβλημα και πρόσθεσε πως υπάρχει ειδικό κεφάλαιο -στο σχέδιο εκτάκτων αναγκών "Περσέας" - για τις επιδημίες, που προβλέπει τους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών και ειδική εκπαίδευση του προσωπικού και των νοσηλευτών.

    Ο Υπουργός Υγείας είπε επίσης ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα υπάρξει κάποια στιγμή επιδημία - όχι πανδημία - αλλά σημείωσε ότι δεν γνωρίζουμε πότε και ποιά βαρύτητα θα έχει αυτή η επιδημία.

    Επανέλαβε ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα και ότι όσοι το έκαναν θα πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν (ευπαθείς ομάδες), σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν προσφέρει τίποτε σε άλλες ομάδες πληθυσμού για τη συγκεκριμένη περίπτωση του ιού της γρίπης.

    Δεν χρειάζεται πανικός, τόνισε ο κ. Κακλαμάνης,αλλά ούτε εφησυχασμός, αφού θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, με βάση το σχέδιο που υπάρχει να προμηθευτούμε το φάρμακο και να εκπαιδευτεί ειδικό προσωπικό.

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος ανέφερε ότι στη χώρα μας έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, γίνονται έλεγχοι και έλεγοι εργαστηριακοί και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα δείγμα του ιού της γρίπης στη χώρα μας.

    Ο κ. Μπασιάκος δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει και επισήμως σήμερα τα μέτρα για την απαγόρευση εισαγωγών από τη Ρουμανία.

    Στην Ελλάδα όλα εξελίσσονται ομαλά, είπε ο κ. Μπασιάκος, και γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, χωρίς προβλήματα μετά και την αναστολή της απεργίας των γεωτεχνικών.

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και πρόσθεσε πως στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ θα θέσει και το θέμα των επιπτώσεων για τους αγρότες, εάν υπάρξει πρόβλημα.

    Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής υπό την προεδρία του κ.Καραμανλή για θέματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

    [02] ΣΤΑΘΕΡΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ Ν.Δ. ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2005 (17:33 UTC+2)

    Κατά 3,5 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΠΑΣΟΚ ως προς την πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρίας VPRC για λογαριασμό του ραδιοσταθμού «Σκάι».

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 10 -11 Οκτωβρίου 2005, σε δείγμα 950 ατόμων, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και περιλαμβάνει ερωτήματα για την παραίτηση του Αδάμ Ρεγκούζα από την κυβέρνηση, τη γνώμη της κοινής γνώμης για την "Ολυμπιακή" και για το πολιτικό ρουσφέτι.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός με ποσοστό 48%, έναντι 25% του Γ. Παπανδρέου. Το 20% των ερωτηθέντων απάντησε «κανένας από τους δύο» και 7% «δεν γνωρίζω - δεν απαντώ».

    Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 42,5% και το ΠΑΣΟΚ 39% (διαφορά 3,5 μονάδες).

    Το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 8%, ο ΣΥΝ 5%, ο ΛΑΟΣ 3% και τα λοιπά κόμματα 2,5%.

    Τα αντίστοιχα ποσοστά στην εκτίμηση ψήφου στην προηγούμενη μέτρηση (12-13/9/2005) ήταν: ΝΔ: 42,5% - ΠΑΣΟΚ: 38,5% - ΚΚΕ: 7,5% - ΣΥΝ: 5% - ΛΑΟΣ: 3% και λοιπά κόμματα: 3,5%

    Εξάλλου, το 74% πιστεύει ότι ήταν μάλλον σωστή η απομάκρυνση του κ. Ρεγκούζα, ενώ στο ερώτημα για τη διαφορά πολιτικής μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, το 37% απαντά ότι τα δύο κόμματα έχουν μικρή διαφορά, το 24% καμία διαφορά, το 22% αρκετή διαφορά και το 12% πολύ μεγάλη διαφορά.

    Αναφορικά με την «Ολυμπιακή» το 25% πιστεύει ότι πρέπει να μείνει κρατική με συμμετοχή ιδιωτών, το 59% απάντησε ότι ο εθνικός μας αερομεταφορέας «μάλλον μπορεί να σωθεί», ενώ 28% απάντησε το αντίθετο. Σημειώνεται ότι το 23% ζητεί η Ο.Α. να γίνει ιδιωτική με συμμετοχή του κράτους, το ίδιο ποσοστό προτείνει να γίνει αποκλειστικά ιδιωτική και 21% να παραμείνει αποκλειστικά κρατική. Εξάλλου, το 73% απαντά ότι μάλλον χρειάζεται να υπάρχει κρατική εταιρία αερομεταφορών (έναντι 20% που πιστεύει το αντίθετο).

    Επίσης το 47% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα φαινόμενα διαφθοράς ήταν περίπου όσα ήταν πάντα, ενώ 32% πιστεύει ότι έχουν αυξηθεί. Το 57% συμφωνεί απόλυτα με την άποψη ότι «χωρίς μέσο δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα», ενώ το 88% δηλώνει ότι δεν του έχει τύχει να βρει δουλειά μέσω πολιτικού μέσου.

    [03] ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΜΕΣΑ ΣΕ 40 ΗΜΕΡΕΣ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2005 (17:09 UTC+2)

    Με θέματα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ ασχολήθηκε η Κυβερνητική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου του για το Κτηματολόγιο, την έκδοση οικοδομικών αδειών, τον έλεγχο και την εκτέλεση των δημοσίων έργων και τις επί έλασσον δαπάνες.

    Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι το Κτηματολόγιο αποτελεί θεμελιώδες έργο για την ορθολογιστική ανάπτυξη της χώρας και έχει, όπως σημείωσε, εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του.

    Σε ό,τι αφορά τις επί έλασσον δαπάνες των δημοσίων έργων που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτές να περιοριστούν.

    Σχετικά με την έκδοση των οικοδομικών αδειών, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράμμισε ότι καταργείται ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης -που προέβλεπε την έκδοση των οικοδομικών αδειών σε 13 ημέρες με δειγματοληπτικούς ελέγχους- και πρόσθεσε πως ο νέος νόμος θα προβλέπει την έκδοση των αδειών μέσα σε 40 ημέρες, έλεγχο των δικαιολογητικών, ελέγχους κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου και ταυτόχρονα αντιμετώπιση των αδυναμιών των πολεοδομιών, με την ενίσχυσή τους σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.

    [04] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜ.ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2005 (10:58 UTC+2)

    Σεμινάριο - ημερίδα για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας με βάση το νέο επιστημονικό έργο «Γραμματική της Νέας Ελληνικής. Δομολειτουργική - Επικοινωνιακή» του Γεωργίου Μπαμπινιώτη, καθηγητή Γλωσσολογίας και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και Χρήστου Κλαίρη, καθηγητή Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο R. Descartes της Σορβόνης, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, ώρα 6-9 μ.μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

    Το σεμινάριο διοργανώνουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Α' βάθμιας και Β' βάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, οι εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, τα βιβλιοπωλεία Ιανός και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

    Ο καθηγητής, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, θα μιλήσει για το περιεχόμενο της νέας επιστημονικής Γραμματικής της Νέας Ελληνικής και τη σημασία της για μια καλύτερη περιγραφή, γνώση, χρήση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και θα συζητήσει για τα θέματα αυτά με τους εκπαιδευτικούς.

    Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο Ιανός, ο κ.Μπαμπινιώτης θα συζητήσει με εκπαιδευτικούς, γονείς και κάθε ενδιαφερόμενο.

    [05] ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2005 (10:09 UTC+2)

    Τις Κινηματογραφικές Νυχτερίδες διοργανώνουν και φέτος, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ, οι οποίες εμπλουτίζονται, εκτός από τις προβολές των ταινιών, και με σεμινάρια κινηματογράφου.

    Τις διαλέξεις των σεμιναρίων θα πραγματοποιεί ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης. Η συμμετοχή στις κινηματογραφικές νυχτερίδες είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σεμιναρίων Οκτωβρίου:

    - Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2005, 19:00 - 21:00

    ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

    Συμμετέχει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης

    - Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005, 19:00 - 21:00

    Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Συμμετέχει η ηθοποιός Ειρήνη Ιγγλέση

    - Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2005, 19:00 - 21:00

    ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΟΣ

    [06] Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΖΗΤΑ ΣΤΕΓΗ

    Αλεξανδρούπολη, 13 Οκτωβρίου 2005 (09:32 UTC+2)

    Εκατόν πενήντα αντικείμενα τα οποία αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης του Σουφλίου έχει συγκεντρώσει και διατηρεί ο Σύλλογος Φίλων Μετάξης Σουφλίου ΄΄Χρυσαλίδα'', ο οποίος δημιουργήθηκε το 2000 με στόχο τη διάσωση του χειροποίητου υφαντού μεταξωτού αλλά και την συλλογή αντικειμένων τα οποία περιείχαν μετάξι η σε συνδυασμό μαζί και κάποια άλλη ύλη.

    Πρόκειται για αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του Σουφλίου τα οποία χρονολογούνται από το 1870 και μετά, καθώς και πιο σύγχρονα μέχρι το 1975,όπως εσώρουχα, ρούχα, γυναικεία ταγιέρ, ανδρικά κοστούμια αξεσουάρ ένδυσης (μαντήλια γυναικεία και ανδρικά), πουκάμισα και στρωσίδια σπιτιού (σεντόνια κεντημένα και υφαντά, πετσέτες, τραπεζομάντηλα φαγητού).

    ΄΄Η έρευνα για την ανεύρεση και άλλων αντικειμένων δεν σταματάει αλλά συνεχίζεται. Στην αρχή ο κόσμος του Σουφλίου ήταν διστακτικός. Σήμερα με την πάροδο των πέντε χρόνων λειτουργίας του Συλλόγου μας και τις τέσσερις εκθέσεις που έχουμε κάνει , εχουμε δείξει την δυναμική μας ότι, σεβόμαστε τα αντικείμενα αυτά τα οποία μας δωρίζει ο κόσμος . Έτσι παίρνουν το θάρρος , ανοίγουν τα μπαούλα τους και τις ντουλάπες τους και μας δωρίζουν συνεχώς καινούργια αντικείμενα'' λέει στο "ΑΠΕ-ΜΠΕ'' ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μετάξης Σουφλίου Γιώργος Τσιακίρης.

    Από τα 150 αντικείμενα τα 60 έχουν συντηρηθεί , ύστερα από μελέτη που έγινε από ομάδα ειδικών από το τμήμα συντήρησης του Μουσείου Μπενάκη. Σήμερα όλα τα αντικείμενα φυλάσσονται μέσα σε ντουλάπες, σε ειδικές συνθήκες, σε κτίριο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Σουφλίου στον Σύλλογο ΄΄Χρυσαλίδα''.

    Ωστόσο όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Τσιακίρης ΄΄βρισκόμαστε στην αναζήτηση χρημάτων προκειμένου να αγοράσουμε ένα κοκουλόσπιτο (χώρος οπου γινόταν η εκτροφή μεταξοσκόλικα) και στη συνέχεια να μπούμε σε κάποιο πρόγραμμα, ώστε να μπορέσουμε να το ανακαινήσουμε για να στεγάσει μόνιμα την συλλογή των κομματιών της ΄΄Χρυσαλίδας''.

    Ο Σύλλογος Φίλων Μετάξης, ξεκίνησε με 70 μέλη και σήμερα αριθμεί 170. Με πρωτοβουλία του Συλλόγου δημιουργήθηκε και λειτουργεί εργαστήρι υφαντικής τέχνης με στόχο να εκπαιδευτούν άτομα κυρίως νεαρά, για να μην χαθεί η τέχνη με την πάροδο του χρόνου.

    ΄΄Το ενδιάφερον όμως για να μάθουν αυτήν την τέχνη έχουν λίγα ατομα '' αναφέρει ο κ. Τσιακίρης. Αρχές του 2006 ο Σύλλογος Φίλων Μετάξης Σουφλίου θα συμμετέχει σε περιοδική εκθεση του Μουσείου Μπενάκη,οπου θα εκθέσει τα ποιο αξιόλογα κομμάτια της συλλογής του ,ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει και έκθεση φωτογραφίας από την πόλη του Σουφλίου με υλικό που εχει συλλέξει ο λαογράφος της περιοχής Μιχ Πατέλης.

    Ολγα Ορφανίδου


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 13 October 2005 - 18:13:53 UTC